2014-es NFL draft: tight endek I. rész (bevezetés)

A drafton elérhető tight endek változatos csoportot képeznek, akárcsak az NFL-ben játszó profi elődjeik. Nem lehet olyan rövid definíciót megadni, amely mindenkit jellemez, sem az ellátandó feladatuk, sem a pályán elfoglalt helyzetük alapján.-TORESPONT-A combine-on látott teljesítmények alapján a tight endek megítélésében nem következett be jelentős változás Austin Sefarian-Jenkins lábsérülésétől eltekintve, aki az első hírek szerint a draftot megelőzően már nem lesz képes a csapatok rendelkezésére állni fizikai felmérőkön (egyetemi pro-day-jét is ki kell hagynia).

Colt Lyerla és A.C. Leonard a két rovott múltú prospect bizonyította remek atlétikus képességeit és most sokkal előkelőbb szövegkörnyezetben beszélnénk róluk és többre minősítenénk draft értéküket ha el lehetne tekinteni rendőrségi ügyüktől.  Lyerla esetében ez kokain használatot, Leonardnál testi sértést (barátnőjét hajánál, majd lábánál fogva cibált végig lakása padlóján és dobta ki a házból) jelent.

Nem történt olyan esemény, bármennyire is rácsodálkozott az utolsó pillanatban a draft mellett döntő Troy Niklas megjelenésére mindenki, amely letaszította volna Eric Ebront a legjobbnak tartott tight end prospect helyzetéből.

A leendő újoncok elemzése előtt szükségét éreztem egy rövid bevezetőnek a tight endek NFL-ben elfoglalt szerepéről.

Az NFL-ben tight end pozíció megjelölésével rendelkező játékosokat erősségeik alapján három kategóriába csoportosíthatjuk:

- elkapók
- blokkolók
- elkapó/blokkoló

Feladatkörük szempontjából különböző helyet foglalhatnak el a snappet megelőzően a támadó formációban:

- közvetlenül a LOS-nál vagy attól 1 v. több yard távolságra
- közvetlenül a támadófal széle mellett, annak meghosszabbításaként
- támadófal szélétől távolabb, elkapóként
- támadófal mögötti területen

1

Általánosságban elmondható, hogy az irányító lehetséges célpontjai közül, akik a LOS-on állnak (TE, SE az ábrán) nem tudják elkerülni a közvetlen ütközést a védőkkel, ha az ellenfél is úgy akarja, tehát a snappet követően már azért is meg kell küzdeniük, hogy elkezdhessék az útvonaluk futását és tisztára tudják játszani magukat a passzjáték során. A LOS mögött állók (Y, HB) pozíciójukat kihasználva némi előnyben lehetnek azzal a védővel szemben, aki fizikálisan a snappet követően meg akarja nehezíteni a dolgukat.

A passzjátékban előnyös párharc kialakítására a tight endeknek elsősorban a magasságuk és atlétikus képességeik miatt van esélye, hiszen ideális helyzetben a secondary tagjaival szemben komolyabb magassági fölényben vannak, míg a linebackerekkel szemben más sebességet képviselnek a pályán. Idetartozik például Jimmy Graham, Antonio Gates, Charles Clay és korábban Aaron Hernandez által képviselt tight endek csoportja.

Előnyös párharcokra azonban egy tight end sokoldalúsága miatt is esély nyílik. Az elkapásokra és blokkoló feladatokra egyaránt használható játékosok segítségével erőfölénybe kerülhetnek a futójátéknál vagy ezt dinamikus előnyre válthatják passzjátékkal attól függően, milyen játékossal próbálja a védelem semlegesíteni a tight endet. Ők a klasszikus tight endek, a legendás Kellen Winslow nyomdokaiban, akik "támadó falember bőrébe bújt elkapók". Például Rob Gronkowski, Jason Witten és Heath Miller.

A blokkoló tight endek a csapatok többségénél csak epizódszerephez jutnak, de adott helyzetben akár a gólvonalhoz közel, akár kritikus harmadik down játékoknál a passzjátékban is fontos szerepet kapnak, de elsősorban a piszkos munkáért tartják őket. Az sem ritka, hogy szerepüket egy csapat hatodik falemberrel oldja meg, mert nem akar rájuk egy teljes roster helyet pazarolni.

Ez alapján a leendő újoncok elemzésénél az alábbi elnevezéseket használom:

(a) klasszikus tight end [TE], aki blokkoló és elkapó feladatokat is el tud látni, rendelkezik a pályán elfoglalt helyéhez megkövetelt fizikai adottságokkal (beleértve a blokkoló tight endeket is)
(b) elkapó [SE, Y], akit csak nagyobb magassága és testsúlya miatt nem hívnak ténylegesen elkapónak
(c) H-back, hibrid játékosok [HB], akik gyakran a támadófal mögötti területen foglalnak helyet és az előző két csoportnak furcsa keverékét alkotják, akár blokkoló akár elkapó feladatokra is használhatóak

A cbsdraft rangsorában jelenleg négy tight end kapott helyet a top100 leendő újonc között. Összesen 15-en kaptak draftolható, legalább hetedik körös besorolást és további öt játékos van 7.kör vagy UFA státuszban.

Ez hozzávetőlegesen megfelel az elmúlt évek draft eredményeinek:

 

Draft

Top 3 kiválasztott TE drafthelye

Top 100-ban választott

Összes draftolt

2013

21.

35.

47.

6

16

2012

34.

64.

78.

3

11

2011

43.

47.

69.

3

12

2010

21.

42.

70.

5

20

2009

20.

64.

89.

5

20

2008

30.

38.

48.

7

16


Bármennyire is passzközpontúvá vált az NFL és mindenki próbálja kihasználni a tight endek kínálta variációs lehetőségeket, a drafton pozíciós érték szempontjából még mindig nem számítanak a tight endek prémium pozíciónak.

A diagram a Football PlayBook Online segítségével készült.

A következő rész várhatóan kedden jelenik meg a kiemelt, legjobbnak tartott tight endek elemzésével.