Menetrend

Beharangozó 11. hét – Colts @ Patriots

2012. 11. 17. 01:58
Szerző: Spigo
Kategória: Meccsek

Új fejezet kezdődik vasárnap magyar idő szerint 22.25-kor az egykoron egy csoportban szereplő két gárda rivalizálásában. Nem is olyan rég egy Colts – Patriots összecsapás az év egyik legjobban várt mérkőzése volt, hiszen az utóbbi tíz év – és lehet minden idők – két legjobb irányítójának a játékát nem lehetett kihagyni. Azóta Tom Brady új riválist kapott Andrew Luck személyében, akit már most a nagy előd, Payton Manning méltó utódjának tartanak. A héten Tedy Bruschi és Mike Reiss is bekapcsolódik a meccs előtti elemzésbe.


A vasárnapi mérkőzés a post-Manning korszak első Colts – Patriots párosítása, de ez nem azt jelenti, hogy unalmasabb is lenne, mint az eddigiek. Indianapolisban új genaral manager, új főedző (Chuck Pagano) és új irányító is van.

Hogyan triplázta meg a Colts a 2011-es győzelmeinek a számát mindössze kilenc meccs alatt? A védelmük teljesítménye nem sokban különbözik a tavalyitól. Futásonként 4,7 yardot engednek, ami a negyedik legrosszabb eredmény a ligában, s a passz elleni védekezésük is csak kis mértékben fejlődött. Ráadásul a Colts a scrimmage yardjainak 42,7%-át frissen draftolt játékosainak köszönheti, s ez a legmagasabb arány a ligában. Ráadásul csak egy évvel a tavalyi 2-14-es szenvedés után, most ugyanolyan mérleggel állnak, mint a Green Bay, a Pittsburgh, a Denver, vagy éppen a Patriots.

Tényleg ekkora különbséget jelentene Andrew Luck? A válasz röviden igen.

Mike Reiss: Mivel Pagano vezetőedzősége első évében nem lehet az oldalvonal mellett, a Colts a Pittsburgh Steelers korábbi, s a csapat jelenlegi támadó-koordinátorát, Bruce Arianst alkalmazza ideiglenes vezetőedzőként. A Colts így Arians-szal új támadójátékot, míg Paganoval és a Greg Manusky védelmi koordinátorral egy új, Baltimore Ravens-féle 3-4-es védelmi szisztémát játszik. Mindent egybevetve a Colts 2012-ben irányt váltott, és új identitással rendelkezik.

Tedy Bruschi: Ez egy kulturális váltást jelent a Colts futballjában, s főként a védekezés tekintetében, ahol sokkal fizikálisabb játékot próbálnak játszani. A támadójáték esetében korábban inkább egyfajta fineszes játékot játszottak, azaz az elején előnyre próbáltak szert tenni, s onnan kontrollálni a mérkőzést. Nem egyszerű egy ilyen mentalitás-váltás, s olyan fizikális csapattá válni, amelyik jól szájbaver. 

Akikre érdemes figyelni – támadók

1. QB Andrew Luck: Valószínűleg már mindenki ismeri az utóbbi évek legjobb irányító tehetségét, akit a Colts az egész draft első játékosaként választott. Az ez általi hatalmas nyomás nem törte meg a fiatal játékost és az eddigi kilenc meccsen bizonyítani tudta, hogy minden amit mondtak róla igaz, sőt. Már megdöntötte az egy meccsen újonc irányító által dobott yardok számát, ami most már 432 yard. Ha úgy folytatja, ahogy eddig játszott, akkor 4700 yard körüli szezonnal tud majd zárni. Ráadásul remek futó is, amit 5 futott touchdownja is bizonyít.

Bruschi: Nem is igazán annyira a zsebből való kimozgásával, vagy a karja erejével kápráztat el, hanem úgy gondolom, hogy a konzisztenciája az igazán meggyőző. Újra és újra jól olvassa a játékot, s a megfelelő döntést hozza. Inkább bevállal egy sacket, mint hogy kockázatos helyre erőltesse be a labdát, vagy az alsótestének kivételes erejét kihasználva meghúz egy futást. A Colts kiváló mutatókkal rendelkezik a harmadik kísérleteknél, s ez nagyban neki köszönhető. A mérkőzések előrehaladtával javul a teljesítménye, s nem követ el olyan nagy hibát, ami a csapatának a győzelmébe kerülne. És ami még a legimpresszívebb a teljesítményében az az, hogy milyen ritkán ismétli meg ugyanazt a hibát.

2. WR Reggie Wayne: Az elkapó nagyon népszerű lehetett volna a játékos piacon, azonban végül az eddigi csapatához írt alá újra. Ezt a döntését akkor nagyon sokan megkérdőjelezték. Miért akarna egy veterán elkapó egy újraformálódó együttesben játszani? Úgy néz ki neki volt igaza, hiszen a Colts feltámadásának ő lett az egyik alapköve. Elkapott yardok tekintetében például csak a detroiti Calvin Johnson jár előtte. Wayne bármelyik elkapó poszton magas szinten teljesít és egyáltalán nem ismeretlen a Patriots secondary-je számára.

Reiss: Bill Belichick azt mondta, hogy Reggie Wayne egyfajta Hines Ward-féle szerepkörben játszik idén. A Colts, Bruce Arians pittsburghi előélete miatt szemmel láthatóan egy Steelers-féle támadójátékot játszik az idén, így ez egy érdekes összehasonlítás volt. Az ESPN statisztikái visszaadják ezt a változást. Wayne elkapásai 50-50%-ban a pálya jobb-, illetve baloldalán történtek. Bill Belichick elragadtatással beszél Reggie Wayne-ről, s ez óhatatlanul felidézi azt, hogy az offseasonben a Pats le akarta szerződtetni Wayne-t, de ő végül a Coltsnál maradás mellett döntött, ahol egész NFL-es pályafutása során játszott.

Bruschi: Egészen bámulatos, amit Reggie Wayne idén is elért. Egyaránt vezeti a ligát az elkapások és targetek számában is, pedig mást kell játszania most, hogy Luck lett az irányító. Korábban tudtad, hogy Reggie ott lesz a védelmed jobb- vagy baloldalán, nem volt sok snap előtti helyváltoztatás, formációs alkalmazkodás. Ez jórészt annak volt köszönhető, hogy Peyton Manning így szerette vezényelni a támadóalakulatát: felálltak egy támadóformációba, Manning olvasta a védelmi felállást, és ez alapján választotta ki a megjátszandó játékot, amit aztán kommunikált a falembereinek, tight-endjeinek, futóinak. Peyton ezt nem tudta volna a snap előtti mozgásokkal, tolódásokkal megcsinálni, mert akkor a védelem is állandóan változó arcot mutatott volna. Peyton az állókép alapján szeretett dönteni, s ez teljesen más, mint amit a Colts 2012-ben játszik.

3. OT Anthony Castonzo: A játékos sok new englandinek ismerős lehet, hiszen mielőtt a Colts 2011-es draftjának első választottja lett volna, a Boston Collage játékos volt. A 24 éves Castonzó hasonló méretekkel rendelkezik, mint Nate Solder és fontos része az újraformálódó Colts támadófalának. A meccs egyik legérdekesebb párharcát vívhatja majd egy az egyben Chandler Jones ellen.

 

Akikre érdemes figyelni – védők, speciális csapatrész

1. DE Robert Mathis: A múlt heti Jaguars elleni összecsapást ki kellett hagynia ágyéksérülés miatt, de amikor egészséges, hatalmas veszélyt jelent az irányítókra. Hat sackkel vezeti a Colts háziversenyét ebben a kategóriában, annak ellenére, hogy négy meccset is kihagyott már idén. Az elmúlt két egymás elleni mérkőzésen a Patriots jól tudta semlegesíteni Mathist, de vasárnap egy újabb nehéz este vár a New England támadófalára.

Reiss: Robert Mathis, a 2010-es első körös választott Jerry Hughes-zal alkotja a pass-rusher párost a Coltsban. Bár a számok nem ezt támasztják alá, azért én mégis azt gondolom, hogy a két játékos nagyon jó kis feladat elé fogja állítani a Patriots két szélső támadófal játékosát, Nate Soldert és Sebastian Vollmert.

2. LB Jerrel Freeman: Nem ismerős a név? Freeman idén robbant be a ligába, azok után, hogy a Canadian Football League-ben töltött el kis időt. 73 szerelése a legtöbb a csapaton belül és volt egymás után három olyan meccse, amikor 13, 14, és 14 szerelése is volt. A Colts új védelmi sémával játszik Pagano alatt és Freeman fontos láncszeme az egységnek.

3. K Adam Vinatieri: Idén mind a 16 extra pont próbálkozása jó volt, de 24 mezőnygól kísérletből csak 18-at rúgott be. Ez nem túl jó arány. A következő yard távolságokból hagyta ki: 36, 37, 37 (blokkolt), 48, 53, 54 (blokkolt). Azonban Adamot mindig jó látni, hiszen eszünkbe juttatja azt a három Super Bowl győzelmet, amelyhez igen fontos mezőnygólokkal járult hozzá New Englandben.

Bruschi: Igen, de még mindig ki nem állhatom Colts mezben látni őt! Ha rugókról van szó, akkor mindig azt kell nézni, hogy mi van a sisak alatt. Ha meccs végén egy mezőnygólon fog múlni a győztes kiléte, tudni fogom, hogy mire gondol, ismerem azt a mentális erőt, amivel ő rendelkezik. Annak az esélye, hogy a meccs végi mezőnygól kísérlete sikeres legyen, nagyon nagy, szinte tuti.

 

Összefoglalva, amire érdemes figyelni

Luck sokoldalúsága. Luck kiváló újoncévet fut. Az ESPN új, irányítókat minősítő mutatója, a Total QBR tekintetében a 77,6-os értékével Luck a negyedik irányító a ligában, s csupán Peyton Manning, Tom Brady és Matt Ryan előzi meg. Az utolsó három hétben Luck sikeres passzkísérleteinek átlaga 8,5 yard/kísérlet, ez is a negyedik legjobb eredmény a minimum 30 passzt adó irányítók között. Ez igazán érdekes párharcot jelenthet majd Pats új CB-je, Aqib Talib számára, ráadásul úgy, hogy Luck első számú célpontja Reggie Wayne. A sikeres passzjáték mellett Luck kitűnő teljesítményt nyújt abban is, hogy felismerje, mikor mozogjon ki a zsebből, 22-ből scramble-ből (zsebből való kimozgás) 13 sikeres first down született. Az 59,1%-os sikeres scramble eredményével Luck a harmadik abból a 16 irányítóból, akik minimum 10-szer próbáltak kimozogni a zsebből, csak Jay Cutler (12-ből 8) és Jake Locker (10-ből 6) előzi meg. De Luck mobilitása nemcsak a zsebből kimozgásnál mutatkozik meg, ő a Colts goal-line futója is egyben. Lucknak 5 futott TD-je van az 5 yardos vonalon belülről, ez minden játékost számítva is a harmadik legtöbb a ligában. Más Colts játékosnak nincs egynél több futókísérlete az 5 yardoson belül, s Delone Carter az egyetlen, akinek még ilyen pozícióból futott TD-je van.

Agresszív védelem.  A védelem sokban különbözik a tavalyitól. Chuck Pagano edző 3-4-re állította át a védelmet az előszezonban, s a védekező játékok hívása sokkal agresszívabb lett. Az Indianapolis az esetek  41,6%-ban legalább öt emberrel támadja az irányítót, ez a harmadik legmagasabb arány a ligában. Egy éve a Colts csak 18,1%-ban küldött extra játékost az irányítóra, ami az egész ligában a legalacsonyabb volt. Nagyobb nyomást generálnak az ellenfél irányítójára, s minden 15,6-ik drop-back (az irányító hátralépése a snap után) esetében sacket érnek el, szemben a tavalyi év 18,6-os mutatójával. De vajon javult-e a passz elleni védekezés is ezzel? A Colts védelme átlagosan 58,3-as Total QBR-t engedett az ellenfél irányítóinak, ez a 16-ik a ligában, s jelentős fejlődést jelent az elmúlt évhez képest, amikor a liga harmadik legrosszabb mutatójával rendelkezve 66,9-es Total QBR-t értek el az ellenfelek irányítói. A védelmük egyik gyengesége ugyanakkor, amit a Pats is kihasználhat, a nagy játékok engedése. Idén minden 37,1-ik passzkísérlet 30+yardos játékot eredményezett, szemben a tavalyi 41,1 passzkísérlettel.


Zűrös futás elleni védekezés. Az új védelmi filozófia megvalósításában problémák mutatkoznak a futás megállításában. A Colts védelme az utóbbi öt évben soha nem a hatékony futás elleni védekezésről volt híres, engedett yard/futás átlagban soha nem tanyáztak az NFL védelmeinek első felében. De a jelenlegi még a Colts mértékével is kimondottan rossz futás elleni védelem, 29-ik a ligában, 4,7 engedett yard/futás átlaggal. A  front sevennek problémái vannak a futójátékok felismerésében, s a scrimmage line elfoglalásában. Ezt jól mutatja az ellenfél futóinak első kontakt előtt megtett 3,08 yardos átlaga, ami a 30-ik a ligában. Tekintettel arra, hogy a Patriots futóinak első kontakt előtt megtett 3 yardos átlaga a hetedik legjobb a ligában, Stevan Ridley-nek nagy napja lehet. Ridley-nek ráadásul 260 megtett yardja van az első kontakt után, amivel 10-ik a ligában.

Ne felejtsetek el tippelni! Az eredménykövetéshez a szokásoknak megfelelően a chatet használjátok. Jó szurkolást a helyszínen és otthon a tévé előtt is! Hajrá Pats!

Forrás: ESPN Patriots Blog

A cikk megírásában óriási érdemei vannak Gaius kollegának!

Hozzászólások

2012. 11. 17. 12:24
loop80
Ez egy igazán ütős cikk/fordítás, de még ezen belül is külön élmény Bruschi hozzászólásait olvasgatni... :D

Luck, bár a "hagyományos" QB-statisztikák nem ezt mutatják, tényleg nagyon jó, nálam egyértelműen veri RGIII-at (Aki kb. partiban van eddig vele, az Wilson, főleg az utolsó 4-5 meccs alapján.)

A C. Jones - Constanzo "különmeccset" nagyon várom, meg persze azt is, hogy a tálibbal megerősített sec mire megy Reggie és tsai ellen. ;)

(Amúgy a Total QBR miben különbözik a "régi" QBR-től, kedves szerkesztők?)
2012. 11. 17. 16:09
"Régi" QBR nincsen, ez a passer rating hibás nevezése. Ez utóbbi a TD, INT száma, passzolt yard, összkísérlet és jó passzok száma alapján ad egy számot, ami a csapat passzjátékának hatékonyságát írja le. Korábban már volt róla szó, hogy ez remek mércéje a sikerességnek. Adott meccsen ha jobb a passer ratingje a csapatnak, akkor közel 80%-ban meg is nyerik a meccset.

Az ESPN total QPR-járól itt a nagy magyarázó cikk. Súlyozzák, hogy milyen szituációban (meccsállás, negyed, idő) történt a játék, és ahhoz mennyi köze volt az irányítónak stb.

Van még egy Real QBR, amit a cold hard football facts készít. Ez a passzjátékon kívül a futott yardokat és a futott touchdownokat is számba veszi, tehát az eredeti passer rating hiányosságát igazítja ki.

Az ESPN mutatójába is benne van a futójáték szerintem villáolvasás alapján, de nem mélyedtem el benne túlzottan.
2012. 11. 17. 16:10
Hozzászólás a(z) Beharangozó 11. hét – Colts @ Patriots bejegyzéshez