Menetrend

A front office felépítése és tevékenysége

2014. 05. 16. 22:28
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek
Egy NFL csapat sportszakmai irányításában és vezetésében a vezetőedző és stábja mellett nélkülözhetetlen szerepet játszanak a front office (FO) döntéshozói és szereplői. Amerikai sportokban az FO kifejezéssel összefoglalóan a klub szakmai irányítóit illetik. Ők értékelik folyamatosan a csapat játékosállományát, döntenek a játékosok szerződéshosszabbításról, a draftról, az átigazolásokról, az edzői stáb összetételéről a rövid- és hosszútávú érdeket szem előtt tartva.

Élükön a general manager (GM), a szakmai igazgató áll. A csapatot érintő amerikaifutballal kapcsolatos ügyekben a legfőbb döntéshozó. Előfordul, hogy a vezetőedző olyan széles jogosítványokkal rendelkezik, hogy kvázi GM-ként tevékenykedik, még ha papíron nem is tölti be ezt a posztot. Sőt olyan eset is előfordulhat, hogy tényleges GM-et is kineveznek mellé, ám ő ilyenkor általában egy-egy speciális területre koncentrál (pl.: szerződések tárgyalása), máskülönben csak segíti a vezetőedző munkáját, irányítja és szervezi az FO munkáját. Hasonló forgatókönyv játszódik le akkor is, ha a tulajdonos nem engedi ki a kezéből az irányítást a játékos-politika területén.

A szakmai igazgató munkáját több osztály segíti és ezeken keresztül részletesen áttekinthető lesz a GM-ek feladatköre is:
 
„Player personnel” részleg

Tágan értelmezve minden, ami a GM-hez tartozik, ennek az osztálynak a munkájában kristályosodik ki, ezért vezetőjét (director of player personnel, vice president of player personnel), a sportigazgatót gyakran kis GM-nek vagy a GM jobb kezének nevezik. Ez különösen igaz, ha a klubnál éppen nincs főállású szakmai igazgató, mert a posztot vagy a vezetőedző vagy a tulajdonos tölti be. Szűkebben a játékoskeret folyamatos értékelése és alakítása tartozik a feladatkörébe: új játékosok igazolása, saját játékosok elküldése, szerződéshosszabbítás. Az ilyen döntések meghozatalához valós és részletes ismeretekkel, tényekkel kell rendelkeznie az NFL teljes játékosállományáról, de munkájuk középpontjában a saját játékosok állnak. Előbbi területen a pro personnel osztály munkájára támaszkodnak.
 
„Pro personnel” részleg

Az NFL játékosainak az értékeléséről van szó, és annak megértéséről, mi miért történik a ligában – mondta munkájukról Nick Caserio. Az osztály munkatársa által készített elemzések szolgálnak a hét elején az edzőknek alapul, hogy kialakítsák az aktuális ellenféllel szembeni taktikát. Itt alapozzák meg az átigazolási piac lépéseit. Egyrészt a lejáró szerződéssel bíró játékosok értékelésével és szűrésével segítik a GM döntéseit, másrészt a többi 31 csapat játékosállományának elemzésével, követésével prognosztizálni tudják azok lépéseit az átigazolási piacon. Ligaszinten a támadó- és védőjátékban megfigyelhető trendek is segíthetik a játékospolitika alakítását. A draftra való felkészülés során a többi csapat hiányposztjait elemezve segítenek kialakítani a draftstratégiát és lehetséges trade-ek előrelátásban is hasznuk lehet, vagy éppen annak eldöntésében, hogy mikor van szükség egy játékosért előreugrani a drafton? Közvetetten, évek távlatából segíthetik az aktuális draft sikerességét: olyan irányba fejlődtek az NFL újoncai, ahogy azt a klub elemzői a draft előtt várták? Ha igen, miért? Ha nem, miért? Értékes visszajelzést küldve a college scouting részleg vezetőjének.
 
„College scouting” részleg

A részleg játékosmegfigyelői járják az egyetemek csapatait a tavaszi edzőtábortól kezdve, a nyári alapozáson, a bajnoki idényen keresztül az all-star edzésekkel és meccsekkel bezárólag gyűjtik az alapadatokat, és alapelemzéseket készítenek. A játékosmegfigyelők által készített jelentéseket majd a részleg többi, a klub főhadiszállásán dolgozó elemzője rendszerezi és értékeli, amelyből a combine idejére már nagyjából körvonalazódik a csapat draft boardja. Munkájuk elengedhetetlen, hogy a draft napján a megfelelő döntés születhessen meg a „war roomban”. Az egyetemi játékosértékelésre és elemzésre fordított erőforrások mértéke csapatonként változik annak fényében, hogy a klub saját játékosmegfigyelőire hagyatkozik-e (vagyis függetlenek), vagy az egyik nagyobb szervezethez csatlakozik más NFL csapatokkal összefogva, így megosztva a költségeket és az eredményeket is. A New England a független csapatok táborát erősíti. Jelenleg ez a megközelítés van kisebbségben az NFL klubjai között.

Zárásnak visszautalnak arra, hogy az itt részletezett három osztály, részleg, igazgatóság jelenti a szakmai igazgató döntéseinek a három pillérét, ugyanakkor személyes kvalitásai komoly befolyással és hatással bírnak a keze alá dolgozók munkájának minőségére.

A vezetőség  oldalon nyomonkövethető a New England Patriots vezetőségének személyi összetétele.