Menetrend

A GOAT Index: NFL edzők és vezetők QB rangsora 1978-tól

2017. 07. 23. 20:26
Szerző: Danna
Kategória: Cikkek
Az egyik legnagyszerűbb szavazói testületre van szükség, hogy rangsorolni lehessen a modern éra NFL irányítóit. Az ESPN 10 kiváló edző és vezető véleményét felhasználva összeállított egy ilyen rangsort. Pete Carroll, Tony Dungy, Mike Holmgren, Howard Mudd, Wade Phillips, Mike Reinfeldt, Ray Rhodes, Mike Shanahan, Al Saunders és Norv Turner összesen 330 NFL szezon tapasztalatával bír, mindegyikőjük nyert Super Bowlt, 30 alkalomból 20-szor hagyták el győztesként a pályát.

Kaptak egy bő "csomagot" statisztikákkal, és karrierjük során elért eredményekkel az olyan játékosokról akik már a Hírességek Csarnokának tagjai, a jövőben minden bizonnyal azok lesznek, vagy pedig a legfontosabb mutatókban kiemelkedőek 1978-tól kezdve, amikor az NFL egy új korszakba lépett a blokkolási és coverage szabályok megváltozásával, előtérbe helyezve a passzjátékot. A szavazás során saját kritériumok alapján határozták meg a sorrendet.

Folyamatosan szűkítettem a listámat, de egyre nehezebb dolgom volt. Amikor már úgy érzed hogy kész vagy akkor is még 20 név van a listádon, így amikor leszűkíted tízre, úgy érzed, hogy kihagytál valakit - mondta Norv Turner.

Olyan Hall of Famerek, mint Terry Bradshaw vagy Ken Stabler kimaradtak ebből a szavazásból, mivel a karrierjükben kiemelkedő szezonok 1978 előttre estek. Dan Fouts neve azért került bele a kalapba, mert az ő karrierje 1978-tól indult be igazán, amikor Don Coryell átvette a San Diego Chargers vezetőedzői posztját.

A végső rangsort az határozta meg, hogy milyen gyakran végzett előrébb mint a tübbi irányító aki minden szavazótól kapott voksot - ez a GOAT Index. Pl. Brady 87 százalékkal lett első, mögötte Peyton Manning (80%), Joe Montana (78%), John Elway (67%) és Aaron Rodgers (56%) volt a sorrend. De akkor lássuk a tízes rangsort:

1. Tom Brady     GOAT Index: 86,7 százalék     Legmagasabb helyezés: 1.     Legalacsonyabb helyezés: 6.     Csapat: Patriots

Brady kilenc szavazónál végzett az első vagy második helyen, egyértelműen ő került az első helyre. Tony Dungy más oldalról közelített meg a dolgot. Ő úgy szavazott, hogy a defensive coordinator lenne, és neki kéne felállítania a gameplant a mérkőzésre. Szerinte sokkal nehezebb az olyan QB-k ellen védekezni, akik lábon is képesek yardokat hozni, így az ő top 3 játékosa John Elway, Steve Young és Aaron Rodgers lett. Ők hárman további kihívásokat jelentenének számára. (Dungy-nak azért így megjegyezném, hogy Brady is tud néha futkározni :) )

Wade Philips (3 csapatnál volt HC, 1976-tól van a ligában, edzette többek között Elwayt és Jim Kellyt is): Számomra könnyű a választás: Brady. Győztes alkat. Nem volt mindig nagyszerű védelme a Patriotsnak, mégis mindig rengeteg mérkőzést nyertek, valamint ott van az 5 Super Bowl győzelem is. Azt gondolom, ellene a legnehezebb védekezni, nem számít, hogy kik vannak az elkapók között. Ő a legjobb, aki ellen valaha is játszottak a csapataim.

Tony Dungy (Hírességek Csarnokába beválasztott edző, 1977-ben került a ligába játékosként): Nehéz elválasztani egymástól a nagyszerű irányítókat és edzőket. Minden korszakban voltak ilyenek:  Otto Graham és Paul Brown, Bart Starr és Vince Lombardi, Johnny Unitas és Don Shula/Weeb Ewbank, Terry Bradshaw és Chuck Noll, Joe Montana/Steve Young és Bill Walsh. Nem gondolom, hogy Belichick ugyanaz a Belichick lenne Tom Brady nélkül, valamint ez igaz fordítva is. A közös szál ezalatt a 15 év alatt Brady. Amikor játszott nagy meccseket, bajnokságokat nyertek.

Al Saunders (Korábbi Chargers vezetőedző, Fouts, Montana és Kurt Warner is játszottak a kezei alatt): Egy kérdést tettem fel magamnak: Kitől félek a legjobban? Ki az az irányító, akinek nem szeretném odaadni a labdát a meccs végén, függetlenül attól hogy, milyen elkapói vannak? Egyértelmű: Tom Brady.

Mike Holmgren (Super Bowl győztes edző, Montana, Young és Favre edzője is volt): Mindegyik játékos ezek közül profi, keményen dolgozik és fegyelmezett. Brady új szintre emelte ezeket a tulajdonságokat.

Howard Mudd (NFL támadófal-edző): Az ok, amiért nálam Brady lett a második Elway mögött, az nem más minthogy több kombinációval is sikereket ért el: két TE, három WR, négy WR.

Norv Turner (3 csapatnál volt HC, offensive coordinatorként Troy Aikmannel dolgozott együtt): Brady rekordjai önmagukért beszélnek. Mindig talál egy utat, hogy véghezvigye a feladatát újra, újra és újra. Nem volt még olyan helyzet, ahol ne mutatta volna meg nagyságát. Remekül dönt a pályán. Nem akarod, hogy ellened végigvigyen egy 2 minute drive-ot. Az is említésre méltó, hogy rengetegszer megütötték, mégis állja a sarat.

Ray Rhodes (Ötszörös Super Bowl győztes, NFL Év Edzője győztes HC): Az évek során rengeteget változott a játék, Brady mégis mindig képes volt eljuttatni csapatát a rájátszásba, Super Bowlokat nyert. Sosem volt vita a fizetésén. Egy igazi csapatjátékos. Mindent belead, hogy nyerjen: ha kell passzol, ha kell fut. Ezt szeretem Tom Bradyben, minden a csapatról szól.

Mike Reinfeldt (1979 AFC Defensive Player of the Year, 4 csapat vezetője volt később): A játék minden aspektusában remekül teljesít, képes megváltoztatni a játékát hogy megfeleljen a tervnek. A valaha volt egyik legjobb edzővel - Bill Belichickkel - játszhatja le karrierjét. Brady és Belichick teljes összhangban vannak és tudnak dolgozni. Bradyúj szintre emelte a játékot az edzésterveivel, a táplálkozásával és az állóképességével. Ez az egyik oka, amiért ilyen magas szinten tud játszani ennyi idősen is.

Mike Shanahan (kétszeres Super Bowl győztes vezetőedző, Montanát, Youngot és Elwayt is edzette): Öt Super Bowl győzelem, és hogy szerezte őket! Mi mást tudnál elmondani róla? Nem igazán ismerem Bradyt személyesen, de szeretem ahogy kezeli magát. Egy igazi profi.

A további lista:

2. Peyton Manning     GOAT Index: 80 százalék     Legmagasabb helyezés: 1.     Legalacsonyabb helyezés: 5.     Csapat: Colts, Broncos

3. Joe Montana     GOAT Index: 78 százalék     Legmagasabb helyezés: 1.     Legalacsonyabb helyezés: 9.     Csapat: 49ers, Chiefs

4. John Elway     GOAT Index: 66,7 százalék     Legmagasabb helyezés: 1.     Legalacsonyabb helyezés: 8.     Csapat: Broncos

5. Aaron Rodgers     GOAT Index: 56 százalék     Legmagasabb helyezés: 3.     Legalacsonyabb helyezés: nincs     Csapat: Packers

T-6. Dan Marino     GOAT Index: 49,3 százalék     Legmagasabb helyezés: 3.     Legalacsonyabb helyezés: nincs     Csapat: Dolphins

T-6. Brett Favre     GOAT Index: 49,3 százalék     Legmagasabb helyezés: 4.     Legalacsonyabb helyezés: nincs     Csapat: Falcons, Packers, Jets, Vikings

8. Steve Young     GOAT Index: 44 százalék     Legmagasabb helyezés: 2.     Legalacsonyabb helyezés: nincs     Csapat: Buccaneers, 49ers

9. Drew Brees     GOAT Index: 40 százalék     Legmagasabb helyezés: 4.     Legalacsonyabb helyezés: nincs     Csapat: Chargers, Saints

10. Dan Fouts     GOAT Index: 22 százalék     Legmagasabb helyezés: 4.     Legalacsonyabb helyezés: nincs     Csapat: Chargers

Fordította: Increay
Forrás: ESPN

Hozzászólások

2017. 07. 23. 20:44
Dungy szerint 6. Brady. Egészen vicces.. :D
2017. 07. 23. 22:02
LasVegas
Köszönjük, Tony Dungy. Nyilván vezetőedzőként sem tartottál túlságosan Tomtól, azért mosta fel veletek rendszeresen a padlót.
2017. 07. 25. 10:43
Increay
Hát igen, ahogy fordítottam nekem is ilyen gondolatok jártak a fejemben... :)
2017. 07. 24. 10:35
Seró
Szegénykém sohasem szabadul meg a Patriots&Belichick-Brady fóbiájától:-).
Még mindig félrebeszél a fenti nevek hallatán.
..:-)))!Jobbulást neki!
2017. 07. 24. 12:38
dravait
Mostantól már DOKUMENTÁLTAN kijelenthetjük, hogy a tizenkettes az eddigi idők legnagyobb irányítója, és még nincs vége!
Tehát egyrészt mi vagyunk a legszerencsésebb szurkolók, hogy ezt az embert láthattuk/láthatjuk "élőben" játszani.
Másrészt a paytonmenningezést egyszer és mindenkorra abba lehet fejezni, mert elismerésre méltó, amit tett a pályafutása során, de hogy Bradyhez hasonlítsák, az egyre komolytalanabb.
Úgyhogy reménykedjünk, hogy a GOAT-ot még sokáig láthatjuk és BB által lesz egy olyan utóda, aki méltó lesz a MESTERHEZ. Ámen. :-)
2017. 07. 24. 16:28
komzoz65
Eddig sem volt kétséges, még Montana tartotta magát itt-ott, de az 5. gyűrű és annak körülményei véglegesen rányomták a pecsétet, mind TB, mind BB -
GOAT státuszára. Reméljük a maradék ellenállást is sikerül idén leradírozni, elhallgattatni.

Az, hogy valaki egy ilyen listában TB-t a 6. helyre teszi az no comment. Akárki is legyen, az konkrétan tök hülye. Ha indokolja is a véleményét, akkor pedig szánalmasan az.
2017. 07. 24. 18:26
Tzimisce
10-ből 9 1-2-re rakta, akkor csak Dungy lehetett az.
2017. 07. 24. 17:47
Dega
Ehhez nincs mit hozzátenni...!!!
Go Tommy,go Pats!!
2017. 07. 27. 11:05
Sztyopa
Tony Dungy ranks Tom Brady as 6th greatest QB:
https://www.youtube.com/watch?v=gOt4kV13gQ4
2017. 07. 27. 15:29
gcsaba
Al Saunders-nél van szerintem egy felesleges "nem": "Ki az az irányító, akinek nem szeretném odaadni a labdát a meccs végén."
Ettől függetlenül nagy köszönet a cikkért!
2017. 08. 02. 09:06
Increay
Saunders úgy értette szerintem, hogy Brady kezében nem szeretné látni a labdát a meccs végén ellenfélként :) egyébként igazad van, a nem nélkül is jó lenne a mondat :)
Hozzászólás a(z) A GOAT Index: NFL edzők és vezetők QB rangsora 1978-tól bejegyzéshez