Menetrend

A Patriots 4-3-3-1 felállása a Buccaneers ellen

2013. 09. 27. 13:10
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek

2Nincs itt semmi látnivaló. Kérem, oszoljanak! Volt ilyen korábban is. Tartalmilag ez a válasz érkezett Bill Belichicktől arra az újságírói kérdésre, ami a Bucs elleni egyik védekező felállást firtatta, amikor a négytagú védőfal és a három linebacker mögött három cornerbackből és safetyből álló secondary szerepelt a pályán.

Három elkapós felállásaikkal szemben használtuk ezt a variáció – magyarázta Belichick, - tehát a harmadik elkapójukkal szemben a mi harmadik elkapónk játszott.

Steve Gregory safety helyett azonban Brandon Spikes linebacker volt a pályán a három cornerback ellenére, vagyis a futás elleni stabilitást képest voltak megőrizni a boxban, miközben a három elkapóval szemben három cornerbacket tudtak szerepeltetni.

A három cornerback és egy safety secondary hat játék erejéig volt pályán a Tampa Bay elleni győzelem során.

1

A védőfalat Chandler Jones, Tommy Kelly, Vince Wilfork, Rob Ninkovich alkotta a kezdő linebacker sorral megtámogatva (Mayo, Spikes, Hightower). Devin McCourty volt az egyedüli safety a Pats három legjobb cornerbackje (Talib, Dennard, Arrington) mellett.

Papíron a védelem tizenegy legjobb játékosa tudott így pályán lenne egy látszólagos nickel felállásban. A pálya mélységében felálló egyetlen free safety koncepciója egyáltalán nem újdonság és nem számít kuriózumnak, azonban ütköző safety jelenléte nélkül csak korlátozott esetben használható és mint minden felállásnak vannak előnyei és hátrányai.

A vasárnapi meccsen ezt csak első és második down során használták. A cél a futójáték megállítása volt még akkor is, amikor a támadók az elkapók mellett csak egy futót vagy egy futót és tight endet használtak. Spikes jelenlétével Gregory kárára olyan erőfölényt tudtak kialakítani a boxban, amivel azt az üzenetet küldték Josh Freemannek és a játékot kiválasztó Mike Sullivan támadó koordinátornak: ha tudsz, akkor verj meg minket a passzal, de futni nem fogtok.

Elméletben kitűnő ötlet volt, a gyakorlatban azonban minimum vegyes eredményt ért el. Freemanék négyszer akartak passzolni: ebből három elkapás született 62 yardért és egy darab sack. A kérdés költői, de az ütköző safety jelenléte változtatott volna, ezeknek a játékoknak a kimenetelén? Egyszerűen a Mike Williams, Vincent Jackson elkapó páros egyszerűen jobb volt, mint a velük szemben álló cornerback duó?

A Patriots azonban az eredményes futójátékok sorát elkerülte (egy Doug Martin futás 3 yardért). A hatodik játék egy hibás start büntetés volt.

Amit nyertek a vámon, azt elvesztették a réven? Hat játékból 58 yardot nyert a Bucs.

A koncepció érdekes, újító szándékról tanúskodik, az elméletet azonban egyelőre nem igazolta a gyakorlat. Azonban a következő mérkőzéseken, ha négytagú védőfalat és három linebackert fog látni az ember a Pats védelmétől a pályán, akkor nem kell meglepődni, ha a hátsó vonalban egyedül Devin McCourty fog feltűnni és nem lehet majd a másik safetyt megtalálni a képernyőn.

 
Forrás: nepatriotsdraft.com – Oliver Thomas

Hozzászólások

2013. 09. 27. 15:29
Gordon
Nyilván hatékonyabb lehetett volna az a védekezési séma ha nem Spikes hanem az eredetileg ezért hozott A. Wilson lenne ilyenkor a pályán S/LB hibridként.
2013. 09. 27. 15:50
Ez nem erről szól, hanem a futás elleni védelem maximalizálásáról a 3WR-es felállások ellen, hogy a Bucs nagy támadófala ne fusson keresztül a nickel védelmen.

Itt be lehetett vállalni a passzkockázatot, tekintve hogy Freeman mennyire pontatlan volt idén.
2013. 09. 28. 05:18
nomac_
Vollmer-ről van valami hír, mennyire komoly a sérülése? Mennyit kell kihagynia?
2013. 09. 28. 07:43
nosbiglem
Hozzászólás a(z) A Patriots 4-3-3-1 felállása a Buccaneers ellen bejegyzéshez