Menetrend

A Pats ellenfelei a 2013-as alapszakaszban: AFC East

2013. 07. 09. 16:28
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek

Egyetlen csapat sem remélheti, hogy küzdelemben álljon a rájátszást érő helyekért az alapszakasz során, ha nem képes a saját csoportjában pozitív mérleget elérni. A New England Patriots 2013-as idényével kapcsolatos bármilyen esélylatolgatásnak a főcsoportjuk saját, keleti csoportjával kell kezdeni. A cikk célja a három rendszeres ellenfél, akik ellen minden évben összesen hat mérkőzést vívnak, soraiban történt jelentősebb változásoknak a bemutatása némi szubjektivitással vegyítve.


Buffalo Bills

 

Chan Gailey három idénye alatt három utolsó helyet tudott felmutatni a csoportban, mialatt kétszer annyi meccset veszítettek, mint nyertek. Elkerülhetetlen volt a változás. Doug Marrone vezetésével lendül neki újból a Bills, hogy 2004. óta ismét pozitív mérlegük legyen és 1999. óta végre rájátszásba jussanak. Az új vezetőedző bár az egyetemi bajnokságból érkezett, ahol a Syracuse csapatát irányította 2009-től kezdődően, de négy évig volt előtte a Jets támadófal edzője, illetve Sean Payton őt választotta első támadó koordinátorának a Saintsnél 2006-ban.

A keret közel sem annyira reménytelen, mint azt az elmúlt évek eredményei mutatták. Legnagyobb kihívás az irányító poszt helyes kezelése. Sokan arra számítottak, hogy Marrone egyetemi irányítóját „hozza magával”, ahogy például Mike Sherman tette tavaly a Dolphinsnál. Ryan Nassib helyett azonban E.J. Manuelt választotta a Buffalo a draft első körében. A Florida State korábbi játékosának legnagyobb előnye, hogy a magasabban értékelt újonc irányítók között ő az egyedüli, aki alkalmas lehet arra az option és konkrét irányító futásokra is építő támadójátékra, amivel a Redskins, Seahawks, 49ers triónak olyan nagy sikere volt tavaly. Árnyoldala, hogy passzjátéka egyáltalán nem érett és inkonzisztens. Legyen ideje tanulni, ezt Kevin Kolb megszerzésével orvosolták, akinek legnagyobb problémája, hogy nem tud egészséges maradni, de a Bills rendelkezik olyan támadófallal, amely mögött nagyobb nyugalma lehet Kolbnak, mint volt a Cardinalsnál.

A támadójáték motorját végre 2012-ben már az a C.J. Spiller jelentette, aki harmadik évére kezdte törleszteni korai draft státuszát. Cordy Glenn (LT) és Eric Wood (C) jelenti a támadófal alapját, ahol Andy Levitre (LG) távozása jelenti a legnagyobb fejfájást. Passzjátékban Steve Johnson mellett két komoly újonc elkapóra számíthat majd Kolb (Manuel). Robert Woods (USC) és Da’Rick Rogers (Tennessee Tech) is komoly prospect volt, utóbbi pályán kívüli ügyei miatt csúszott egészen a nem draftolt újoncok közé. Scott Chandler sérülésből lábadozik, de ismét kiváló slot célpont lehet a tight end.

A védelem legnagyobb újdonsága, hogy végre egy kompetens koordinátor vezetése alatt állnak. Mike Pettine 2009. óta töltötte be ugyanezt a posztot a Jetsnél. A védőfal állománya az egyik legjobb alakulat címére is pályázhat a ligában. A még mindig nagyon alulértékelt Kyle Williams és az eddig csendes éveket mutató Marcell Dareus mellé érkezett Alan Branch a futójáték megölésére. A pass rush részleg is erősödhet, ha Mark Anderson újra tud játszani és Mario Williams is egészséges – az új arc Jerry Hughes, a korábbi első körös kiválasztott friss erőt jelent a rotációban. A védővonal mellett a secondaryben sem jelent problémát a játékosállomány. Jairus Byrd talán az NFL legjobb free safety-je, hosszútávú szerződésért tüntet a franchise tag súlya alatt, ami ha túlságosan elhúzódik komoly fejfájás okozója is lehet a Bills szurkolói körében. Aaron Williams két év után kerülhet arra a posztjára, ahova már a draftolása pillanatában is többen várták (safety) a cornerbackként való erőltetés helyett. Stephon Gilmore akár már idén is a sztár cornerbackek között kerülhet említésre. Egyedüli és világos gyenge pont a linebacker sornak a belseje. Az újonc Kiko Alonso nagyon hamar a kezdőbe fogja magát találni a másodéves Nigel Bradham mellett.

Amennyiben Levitre távozása ellenére a futójáték energikus tud maradni Spiller vezetésével, az nagyban megkönnyítheti az irányító dolgát. Kolb vagy Manuel játékától függ ugyanis a Bills jövője. Az alapok és a játékosállomány mindenesetre adott a labda mindkét oldalán. Ha Marrone-nak sikerül csapatot formálni a sok átlag feletti képességű játékosból, különösen a védelem oldalán, akkor a Buffalo jogos jelölt lehet 2013-ban az egyik kellemes meglepetést okozó csapat címére.

 
Miami Dolphins
 

Nagy bevásárlást tartottak tavasszal, viszont több lejárt szerződésű játékost is elengedtek a tavaly még kezdők közül, ezért rövidtávon kétséges, hogy mennyivel erősödött meg a csapat. Az mindenesetre biztos, hogy Ryan Tannehill biztató újoncéven van túl, még ha a számok ezt nem is feltétlenül támasztják alá (12 TD, 13 INT) bár a rendelkezésre álló célpontok figyelembe vételével túl sok kritika nem érheti – csak az összehasonlítás kedvéért a Colts passzjátéka Andrew Luckkal ugyanolyan hatékony volt, mint Joe Philbin csapatáé. Az elkapók élvezték a prioritást, hiszen Mike Wallace-nak 30 millió dollár garantált összeget fizettek, míg a szerződésének értéke eléri a 60 millió dollárt. Bármennyire is egydimenziósnak tartják az ő játékát, a pálya mélységében jelentett állandó TD fenyegetettségből profitálhatnak a támadóik, különöse az újraigazolt Brian Hartline, aki így már nem fog annyira kiemelt figyelmet kapni a védelmektől.

Ami kétségesség teszi a támadók előrelépésnek mértékét, hogy Jake Longot nem marasztalták, így Jonathan Martin fogja átvenni a kezdő posztot a támadófal bal szélén. A Stanford egyetemen is azon a poszton szerepelt, de a draft napján a korábban top10-15-be sorolt játékos a második körig csúszott, mert többen is megkérdőjelezték, hogy tudna-e a vakoldalon játszani az NFL-ben. Másodéves játékosként nagy a nyomás rajta, és a keretben igazából alternatívája sincsen a Miaminak a posztra. Tyson Clabo veszi át Martin helyét majd a jobb szélen. Másik komolyabb veszteség, hogy Reggie Bush is távozott és vitte magával az elmúlt két idényben szerzett 2600 támadó yardját és 15 touchdownját. Lamar Millerre vár a feladat, hogy újoncévét követően átvegye az elsőszámú futó szerepkörét. Anthony Fasano egyike volt a leginkább alulértékelt, ismeretlen tight endeknek, cserébe komplett játékot kínált csapatának passzjátékban és a blokkolásban is. A helyére az inkább csak elkapónak megfelelő Dustin Keller érkezett a Jetstől.

A védelemben is történt változás szép számmal. A legegyszerűbb a linebacker sor kicserélése volt. Karlos Dansby és Kevin Burnett távozott, és a helyükre érkezett a friss Super Bowl győztes Dannell Ellerbe és Philip Wheeler, a Raiders kevés tehetséges játékosának egyike. Látványos minőségvesztés nélkül fiatalodtak a poszton. A draft első körében top3-ba ugrással szerezték meg Dion Jordant, akinek a pass rushban lehet fontos szerepe. Azonban az ő hatása sem egészen biztos, hogy már 2013-ban érezhető lesz, hiszen a játék minden elemében komoly fejlődés vár rá, hogy NFL kompatibilis játékos váljon belőle. Cameron Wake és Olivier Vernon addig is átlag feletti end párost jelent a védőfal két szélén. DT poszton franchise taget kapott Randy Starks, lényegi változás nem történt.

A secondary már problémásabb, ugyanis nem tartották meg Sean Smith-t, aki egykor Vontae Davisszel az NFL egyik legbiztatóbb fiatal CB párosát jelentette. Ma már egyikőjük sincs a csapatnál. Az elsőszámú cornerback szerepére az a Brent Grimes érkezett, akinek súlyos térdsérülés miatt a teljes 2012-es évet ki kellett hagynia. Játéktudásához, tehetségéhez nem fér kétség, de hogy milyen játékos lesz a felépülése után, annak eldöntése még várat magára. Az ő kiesése könnyen magával ránthatja a teljes hátsó sor teljesítményét és a második körben draftolt Jamar Taylor is hamar a pályán találhatja magát.. A free safety posztját újabb évre az átlagos Chris Clemonsszal oldják, míg mellette a jó képességű Reshad Jones teljesít szolgálatot.

A Miami feljavulását akár az esti összefoglalókba bekerülő Tannehill-Wallace hosszú passzainak számával is lehet majd mérni, de a csapat eredményességének terhe feltétlenül a fiatal irányító vállait nyomja.

 
New York Jets

Amikor a New York Jets 2009-ben és 2010-ben is AFC döntőt játszott és egyetlen győzelemre került a Super Bowl részvételtől úgy látszódott, hogy valóság lesz Rex Ryan „nem csókolgatni jöttem Belichick gyűrűit” hadüzenete. A sikertörténet folytatásának azonban az elmúlt két évben egyre kevesebb jele mutatkozott. Mark Sanchez szerződéshosszabbításával és Tim Tebow megszerzésével sikerült egy totális média katasztrófát előidézni és a Jets közröhej tárgya lett. Mi történt? Hova tűnt a csapat erős védelme köré épített modell franchise?

Az alábbi táblázaton a passzjáték hatékonyságát és a futójáték erejét leíró alapvető statisztikai mutatók olvashatók:

 
jets-tábla
 

A futójáték visszaesése mellett nincs feltűnő változás, vagyis a Jets játékának a minősége alig változott az elmúlt négy évben, azonban ez a rájátszásba jutással, és az ottani győzelmekkel valamint az elmúlt két, PO-mentes idénnyel elfelejtődött. Nincs olyan kontraszt, mint amire számítana az ember. Sanchez pont annyira hatékony, mint újoncként. A passz elleni védelem Darrelle Revis kiesése után is vállalható maradt.

A futójáték idei feljavulása a két megüresedett guard poszton és a kezdő futó személyében várható. Willie Colon a Steelerstől, Stephen Peterman a Lionstól érkezik a támadófalba. Mindketten tapasztalt, rutinos kezdőjátékosok. Két új futójuk is van, miután Shonn Greene távozott. Chris Ivory (Saints), az akitől várható a tehercipelése, míg Mike Goodson (Panthers) lehet a váltótársa, dinamikát kölcsönözve a játékuknak (ha elrendeződik a rendőrségi ügye).

Irányító poszton is újítottak: a sokáig 1/1 draft picknek gondolt Geno Smith-t tudták megszerezni meglepetésre a második körben. A hivatalos kommunikáció szerint versenyhelyzet van Sanchez és ő közte, de Ryan már mindenkit megnyugtatott, ha mégis Sanchez maradna a kezdő irányító, Smith-nek akkor is lesz szerepe a támadójátékban, mert külön játékokkal készülnek a számára, ami nagyon ismerős lehet a tavalyi cirkuszhoz (Tim Tebow option futásai), amivel semmilyen eredményt sem tudtak felmutatni. Mindkét irányítónak meg kell tanulnia Marty Mornhinweg (Eagles) új támadójátékát. Smith a West Virginia egyetemi csapatában használt Air Raid passzjáték központú rendszere miatt hátrányból indul, hogy el tudjon irányítani egy West Coast alapokon nyugvó passzjátékot. Fontos kiemelni, hogy Smith nem tartozik a futó/passzoló irányítók legújabb vonulatába. Sanchez harmadik támadó koordinátorát kapja, ha most sem tud hétről-hétre eredményt felmutatni, kiírhatja magát a kezdő NFL játékosok köréből.

A védelemben a legfontosabb hír, hogy Revist elcserélték a Tampa Bayhez és a kiesését a drafton rögtön az első körben orvosolták is az Alabama sztárjátékosával, Dee Millinerrel. Ameddig Antonio Cromartie egészséges, nem kell komolyabb visszaeséstől tartani a secondary-ben, ezt tavaly láthattuk. Antonio Allen és Josh Bush személyében várhatóan két új safety lesz a kezdőben. Mindketten második idényüket kezdik a ligában és tavaly a hatodik ill. hetedik körben draftolta őket a Jets. Érdemes lesz rájuk odafigyelni, milyen teljesítményt tudnak nyújtani. Muhammad Wilkerson és Quinton Coples első körben draftolása után idén is a védőfalat erősítették tovább. Sheldon Richardson előzetesen meglehetősen egysíkú játékosnak tűnik, ami csak Wilkersont tolja eggyel arrébb az ideális posztjáról. Ismét Rex Ryan veszi át a védelem irányítását a meccsnapokon is (Pettine a Billshez távozott) és a pass rush problémáját várhatóan a jóval blitz központúbb felfogásával akarják megoldani.

A Jets elsősorban az irányítókérdés állandó gondja miatt egyáltalán nincs egyszerű helyzetben, különösen ha a fent leírt változások nem hoznak új életet a futójátékukba. Rex Ryanen is csak növekszik a nyomás, ugyanis a 2012-es fiaskó után GM váltás is történt a csapatnál és új vezető döntéshozója a Jetsnek a együttesen kívülről érkezett. John Idzik hat évet töltött el a Seattle-nél és tapasztalatok alapján alig várja, hogy saját emberét ültesse a vezetőedző székébe.

A csoport válogatottja

afceastallstar
szerk.: Vollmer neve után a klubja (NE) helyett a posztja (RT) lett feltüntetve. Elnézést a figyelmetlenségért.

A szavazások között megjelent kérdés mellett, vagyis melyik csapatot tartod leginkább veszélyesnek a Patriotsra a csoportelsőségért vívott küzdelemben az idei bajnokságban az álomcsapattal kapcsolatos véleményekre is kíváncsi vagyok, kinek a nevét hiányoljátok a listáról vagy éppen melyik játékos nevének a felbukkanásán lepódtetek meg leginkább?

Hozzászólások

2013. 07. 09. 18:01
TMR
Jó kis cikk lett gratulálok.
Egy észrevétel, a csoport válogatottjában Vollmer mellett a posztja szerepel, nem a csapata.
2013. 07. 09. 20:51
Köszönöm, az automatizmus. :( Jeleztem a hibát a cikkben.
2013. 07. 09. 18:39
DM
kövezzetek meg de én a második helyre várom a csapatunkat a hópihék mögé :D :D
2013. 07. 09. 18:48
max350
Vedd úgy, hogy megköveztünk!!! :) Super Bowl-t fogunk játszani a Snoopy-ban, a Dzsájencet verjük!!!
2013. 07. 09. 19:02
DM
Azért maradjunk a realitás talaján :).Sok csapatnak lehetősége volt erősíteni ki a draftról ki pedig a szabadügynök piacról vásárolt be természetesen nem vagyok a saját csapatom ellensége,de íhy lesz szép Super Bowl.-t nyerni csoportmásodikként :D
2013. 07. 09. 20:01
max350
Én optimista vagyok, 5-1 lesz a csoportban!!!
2013. 07. 09. 20:06
Gordon
a realitás talaján maradva is nyernünk kell a csoportot...
2013. 07. 09. 21:14
max350
Simán!!!
2013. 07. 09. 23:15
pat68
2013. 07. 09. 22:59
nosbiglem
Szállnak a kövek! :D
2013. 07. 09. 19:26
lipi
Ej, be szép cikk és mióta várok rá :)
Az én gondolataim:
A Billsnél érdekes építkezés folyik. Draftolnak egy mobilis irányítót, és hoznak egy mellé egy zseb irányítót. Akármelyik is fog kezdeni, a másiknak nehéz fejlődni mellette. A csoportban két kőkemény futó csapat van, Delfinek és Jets, mégis a védelem legnagyobb gyengéje a belső LB sor. Cserében a sec kifejezetten mutatós. A támadó oldalon kicsit kapkodás szagú építkezés van. Spillerben nem érzem az átütő erőt. Idén még biztosan nem, de 2-3 év múlva már komolyabban kell figyelni rájuk, amennyiben szisztematikusan fognak építkezni és nem kell a tűzoltással foglalkozniuk.

Jets: Rex Ryant kifejezettem kedvelem, de a médiával szegény nagyon nem tud bánni. A támadó oldalon hatalmas kérdőjel az Ofal. Colon korrekt futást segítő G, viszont az irányító megvédésében minimum kihívásokkal küszködik. Sáncsítát még mindig nem írnám le. Ha sikerül visszatérniük a system qb és futás vonulatra, akkor még okozhatnak meglepetéseket. (Ha emlékeim nem csalnak, akkor 2010 után döntöttek úgy, hogy a mexikói felnőtt a feladathoz és játszhat igazi Qb-t. És elkezdték építeni a qb orientált csapatot, a futás orientál helyett. Kb a fent látható kis táblázat lett az eredménye)
A védelemben is sikerült generálni egy-két lyukat...
Várhatóan Rexy utolsó éve lesz, hacsak nem sikerül megnyerniük az AFC döntőt.


Delfinek:
Nagyobb a füstje, mint a lángja. Ám még így is a legveszélyesebbek ránk nézve, és idegenben egy zakót is felvehetünk :). A csapatépítést itt sem igazán látom át. Adtak egy elég korrekt pofont a Cap spacenek, ami a jövő szempontjából még csúnyán is elsülhet. Szereztek egy baromi gyors, de nem egy kiváló, kissé egydimenziós elkapót, 60m-ért, lecserélték az LB sort egy kvalitásában meglehetősen hasonló, ámde sokkal drágább sorra, közben a védőfal közepe nem túl acélos. Ja és a sec is szarabb, mint a miénk, ami azért már teljesítmény :).
Ettől függetlenül simán csoport másodiknak várom őket, sőt, ha a vártnál jobban üzemel Tanne, akár egy WC helyért is versenyben lehetnek.

A csoport válogatottba nem nagyon lehet belekötni. Max annyi, hogy bár nagyon szeretem Spikes/Hightower játékát, de azért Ellerbe beférhetne.
2013. 07. 09. 20:05
Gordon
el a kezeket a sec-ünktől:-) idén top10 ben lesz a DPR alapján az tuti
2013. 07. 09. 20:20
lipi
amen :). De azért nagy összeget nem raknék rá :)
2013. 07. 09. 19:55
Gordon
na nézzük:-)
Buffalo: Legnagyobb kérdés ki fog irányítani?
Én Kolb-ra gondolok, nincs rossz keze és Spiller-el megtámogatva egész ügyes O alakulhat Buffalo ban, bár szerintem az a fal nem lesz ugyanaz Levitre nélkül. Ha a védelmet sikerül mentálisan helyretenni akkor partiban lehetnének a miami val a csoport második helyéért főleg azért mert az ő sorsolásukat kicsit gyengébbnek találom, mint a delfinekét.Az, hogy ránk veszélyesek-e hamar kiderül, már az 1, fordulóban:-)
Miami: Szerintem túl nagy lesz a teher Tannehill-en, Long és Bush elengedésével nagyot hibáztak, nehéz lesz fajsúlyos futójáték nélkül egy másodéves irányítónak. Ellerbe megkapta a nagy pénzt , ezért játszott tavaly kiemelkedően, az ilyen játékosokat szokták cut-olni 1 év után tehát szerintem az LB sor is gyengülni fog..a sec pedig nagyon vékony. Az első 5 forduló után nem lepődnék meg ha 1-4-el állnának.
Jets: nem tudom mit lehetne írni egy olyan csapatról ahol még mindig Sancsó az 1. számú QB..top3-ban fognak draft-olni.
Látom, hogy az álomcsapatba nem kerültek be az új igazolások mert egy Hartline-Amendola, Jones-Wilson cserét javasolnék és nem csak azért mert hazahúz a szívem:-)
2013. 07. 09. 20:36
cescf4
4-2nél rosszabbat nem tudok elképzelni, még akkor se ha az elején kicsit döcögne az O#
2013. 07. 09. 21:20
cescf4
"John Idzik hat évet töltött el a Seattle-nél és tapasztalatok alapján alig várja, hogy saját emberét ültesse a vezetőedző székébe."

és az kicsoda?
2013. 07. 09. 21:27
Nem konkrét személyről van szó, hanem olyan vezetőedzőről, akit ő választ ki. Ott van a Bears példája 2012-es idény előtt lett új GM, de Lovie Smith még maradt egy évet. Hiába nyertek 10 meccset és csak rosszabb csoportmérleg miatt maradtak le a rájátszásról, mégis kirúgta Smith-t az új GM (Emery) és hozta a helyére a CFL-ből Marc Trestmant.
2013. 07. 09. 21:29
cescf4
Ja értem, azt hittem van konkrét hozzá köthető személy\edző

Amúgy ez tendencia az NFL-en belül??
(GM szinten már annyira nem követem a többi csapatot)
2013. 07. 09. 21:52
Nem emlékszek olyanra az elmúlt évekből, hogy a GM váltást (különösen ha nem házon belüli előléptetésről volt szó) évekkel túl tudott volna élni a regnáló vezetőedző.

Pár éve volt Holmgren/Mangini a Brownsnál, ugyanígy 1 évig még megtartotta a régi HC-t.

A Panthersnél is ilyen helyzet van 2013-ban GM Gettleman/Rivera.

Tipikusan ha gyenge a csapat; a GM először a HC-t rúgja ki - mentve a saját bőrét, aztán megírja a két levelet és átadja az utódjának a következő krachnál, mert az egyetlen életét már felhasználta.

Olyan csapatok természetesen kivételek, ahol a tulajdonos a játékospolitkába is nagyon komoly súllyal beleszól - Bengals, Cowboys vagy ahol a HC hatáskörei annyira erősek, hogy valójában ő a GM - Pats.
2013. 07. 11. 08:30
sixt
Sziasztok!
Bocs az Off-ért de nincs topic ahova ezt beírhatnám,
Eladnám egy mindösszesen 3x viselt, a védelem vezérének és kapitányának az #51-számú Jerod Mayo-nak a mezét. A mez Londonban kihelyezett NFL shop-ban lett vásárolva, Reebok és "L"-es méretű. Kérésre körbe fotózom, lemérem és email-ben elküldöm. Árat ne kérdezzetek, inkább ajánljatok de megegyezünk nem fogok kukacoskodni.
Szerkesztők még egyszer bocs az off-ért !!
tiboralakli@gmail.com
2013. 07. 13. 09:33
lacko
Hozzászólás a(z) A Pats ellenfelei a 2013-as alapszakaszban: AFC East bejegyzéshez