Menetrend

A secondary felállásai (coverages)

2014. 09. 03. 15:19
Szerző: Paul43
Kategória: Elemzés

A mostani cikknek igazság szerint nem lesz kifejezetten Pats vonatkozása, de bízom benne, valamilyen szinten hiánypótló írás lesz.
Sokszor szóba került nálunk is a secondary által játszott stratégiák elemzésénél, a zónázás, emberezés kifejezés. Valószínű sok embernek teljesen világos ilyenkor, hogy miről is beszélünk, de sok embernek gondolom ilyenkor nehézséget okozhat, hogy pontosan ezt hogyan kell elképzelnie.Mi az, hogy 2-es vagy 3-as védekezés? Vagy épp 4-es, 1-es vagy 0-ás? Mi a különbség a man és a press-man védekezés között? Miért mondjuk Brandon Brownerre, hogy ő egy igazi press-man alkat?
Ezekről lesz szó most. Előre bocsátom, nem lesz épp egy rövid cikk :) 
Kezdjük az elején:


A secondary csapatrészhez a következő játékosok tartoznak: cornerbackek, free safety, strong safety.
A secondary alapvető feladata a pálya szélső (flat, out) és/vagy hátsó (deep) részének a levédekezése. Itt azonban rengeteg variáció van, hogy mégis milyen felosztás szerint.

Nézzünk egy ábrát, amin az összes zóna fel van tüntetve:         

 zones

A secondary szemszögéböl tehát, nekünk most a flat külső szélei, az out, a hole és a deep zónák relevánsak.

Zóna védekezés:

Ahogy a neve is elárulja, zónázáskor mindegyik játékos egy meghatározott pályarészt védekezik le, fő prioritásuk az oda befutó játékosok figyelése és adott esetben levadászása. Amikor olyat hallunk, hogy 2-es vagy 3-as védekezés, akkor a számok a pálya hátsó részét levédekező játékosok számát jelölik. Azaz, 2-es védekezés esetében 2 secondary játékos figyel a pálya hátsó részére, 3-as védekezés esetén 3 és így tovább.
A tisztán zónában való védekezésnek leginkább a 2-es, 3-as, 4-es felállásokat nevezhetjük, bár 2-es esetében már bejöhet kis emberezés is, viszont ezt most hagyjuk.
A következőkben ezt a három felállást fogjuk jobban szemügyre venni.

2-es védekezés:

Ahogy fentebb is volt róla szó, 2-es védekezésnél alapvetően a két safety feladata a deep zónák levédekezése. A passz szempontjából erős oldalon a strong safety helyezkedik, míg a gyenge oldalon a free safety.
Az első kérdés rögtön az lehet, hogy mi alapján döntik el a játékosok, hogy melyik az erős és a gyenge oldal. Ennek több fajtája is lehet. A legalapvetőbb, amit sokan használnak (nem csak NFL-ben), hogy amelyik oldalon a több elkapásra jogosult játékos áll fel (passing strong side), az lesz az erős oldal a secondary-nek. Ha ez a szám ugyanannyi, pl. 2 elkapó jobb és 2 elkapó bal oldalon, plusz 1 futó az irányító mögött, akkor azt nézik, hogy a QB milyen kezes. Ha jobbkezes, akkor D oldalról nézve a pálya bal oldala lesz az erős oldal (a dobókéz irányába egyszerűbb passzolni), míg az ellentétes oldal lesz a gyenge oldal. De adott stratégia alapján az is lehet a mérvadó, hogy melyik hashnél vannak a támadók és az az oldal lesz az erős, ahol nagyobb a bejátszható pályarész. Ezeken felül még a futók felállása is befolyásoló tényező lehet, de ezt most hagyjuk, maradjunk az alapabb dolgoknál.

Visszatérve a 2-eshez, a két safety a deep zónákért felel. A két corner elsődleges feladata az out és a flat zónák külső felének a bejátszása. Azonban a corner maradhat az elkapóval, de csak abban az esetben ha láthatóan senki más nem akar a feladatául szolgáló zónákba befutni. Ilyenkor fél szemét a flat/out zónákon tartva, 3-4 yard távolságban követheti az elkapóját és ha felé megy a labda, akkor besegíthet a safety-nek. Abban az esetben, ha a slot receiver vagy egy futó vagy egy tight end rövid-szélső route-on van, akkor “deep-deep” felkiáltással a safety tudtára kell adni, hogy valaki érkezik a hátsó zónákba, majd ezután vissza kell váltania rövid-szélső route-ot futó játékosra.

 cover 2

A 2-es előnye:

A 2-es védekezés egyik legnagyobb előnye, hogy nem vesz el sok játékost a pálya LOS-hez közelebb eső részétől, azaz futás ellen és rövid passzos játékok esetén viszonylag sok játékos van elől, valamint a több játékos elől könnyebbé teszi a 3,4, 5 emberes pass rusht is.

A 2-es hátránya:

A legnagyobb támadhatósága ennek a rendszernek a hole zóna és a deep zónák alsóbb (LOS-hez közelebbi) részei. Mivel a két safety felügyeli a teljes hátsó részt (LOS-től számított 14-15 yardtól hátra), így nekik azonnal kicsit hátra és szélebbre kell menniük, különben a szélső felfutásokat nem tudnák időben levédekezni. Viszont emiatt a mozgás miatt kinyílik a két safety közti terület és a hole illetve ha kicsit jobban szélre mennek a safety-k mint szabadna, akkor a teljes középső pályarész támadhatóvá válik. A safety-k és a linebackerek közti terület amúgy mindig jobban támadható, de ebben a formációban még inkább.
Az 1970-es években, a Steelers def koordinátora, Bud Carson kezdte el alkalmazni azt a változatot, ami eme hibát hivatott minimalizálni, ám igazán hires mégis majd csak a az 1990-es években lett, a Tampa Bay Buccaneers edzőpárosa, Monte Kiffin-Tony Dungy, által. A neve is innen jött, Tampa 2.
Aminek a lényeg, hogy a középső rést egy gyorsabb MLB-vel tömték be. Azaz, a snap pillanatában az első read step után a középső linebacker azonnal hátralépett a pálya középső, kb 15 yardos részére és figyelte nehogy valaki befusson oda.

A 2-es védekezés gyors safety-ket és gyors kőzépső linebackereket követel. Manapság azonban a passz-happy felfogásnak köszönhetően nem annyira népszerű ez a védelmi felállás. Két hátsó emberrel nehéz levédekezni 3 vagy 4 elkapót, ha azok közül többen is valós mélységi veszélyt jelenthetnek. Ettől független továbbra sem tűnt el, csak nem használják olyan rendszeresen, mint a 90-es években vagy emberezéssel kombinálják (erről később).

Ki hogyan áll fel a 2-es védekezésnél:

A két safety nagyjából azonos mélységben van, 12-13 yardra a LOS-től, a két hash-sel egy szélességben. Innen lépnek hátra, amint a labda mozgásba lendült. A két corner, ahogy azt zónázáskor általában szokás, az elkapók külsö vállaival szemben, 3-5 yard mélységben állnak fel. Zónázáskor a cornerek amúgy is legtöbbször az elkapó külső vállával szemben állnak fel, ezzel is lezárva az elkapó elől a lehetőséget, hogy kívülről meg tudja verni őket illetve a lezárással be tudják terelni az elkapókat a linebackerek közé, a nagyobb forgalomba.

3-as védekezés:

Az előbbi séma analógiáját követve a 3-as védekezésnél 3 DB felügyeli a pálya hátsó traktusát. Ezek alapesetben a free safety és a két cornerback. Persze itt is van egy rakat variácíó, ahol a strong safety lép hátra az erős oldali szélső pályarészre vagy egyéb nyalánkságok, de most egyelőre az alapot nézzük meg. Tehát a free safety feladata a pálya középső része a LOS-tól 15 yardra hátra egészen a gólterületig. A cornerek kb a hash-en kívüli pályaszéleket fogják szintén 15 yardtól hátra. A strong safety ilyenkor vagy elmegy blitzre vagy (inkább ez szokott történni) az erős oldali flat és out zónákat védi passz esetén. Illetve. ha a flat zónát az egyik DE védi le, akkor az out és curl zónákban kell mozognia.

cover 3
 

Mivel csak a secondary oldaláról nézzük ezeket a védelmi felállásokat és nem a teljes D szemszögéből, így szerencsére meg tudlak titeket kímélni azon lehetőségek felsorolásától, hogy a különböző 3-as variációk alkalmával, mikor ki védi a középső és szélső zónákat, amikre nem marad secondary játékos. A lehetőségek tárháza óriási.

A 3-as előnye:

Legnagyobb előnye természetesen az, hogy a három mélységi ember miatt, kevesebb támadható területe marad az elkapóknak. Ez a felállás biztositja továbbá a legnagyobb balanszot a futás és passz elleni védekezéshez, mivel 8-an védik az első 15 yardos területet (illetve minusz a blitzelő játékosok). Ilyen felállásnál ritkán látni 4, 5 emberes pass-rusht. Másik előnye lehet, szintén a 3 hátsó emberből kiindulva, hogy a free safety besegíthet a cornernek, ha annak láthatóan baja van a elkapójával. Pl. amikor jön a Bears, akkor vagy Jeffery vagy Marshall irányába elhúzódhat picit McCourty, mélységben nagyobb nyomásnak kitéve őt.

A 3-as hátránya:

Az egyik legnagyobb gyengéje ennek a védekezésnek a flat és out zónák lesznek, ugyanis attól a pillanattól kezdve, hogy a cornerek elindulnak hátra, addig a pillanatig, amig a DE vagy OLB játékosok oda nem érnek, a két említett zóna védtelen marad. Mivel ez egy jól kibalanszírozott felállás, ezért mondhatni se passz, se futás ellen nem tökéletes. Ide nagyon kell a csapaton belüli kohézió, hogy a fal, a linebackerek és a secondary tagjai nagyon érezzék egymást. Erősen futásorientált csapatok ellen például sebezhetőbbé válik a védelem, mivel kevesebb ember van elől, plusz valakinek ki kell váltania szélre is.
A kommunikációnak itt is nagy szerepe van, ugyanis, ha a slot elkapó egy mélységi route-ot fut, pl.fly (nyíl egyenesen előre) vagy corner (kb. 10 yard után az azonos oldali sarokzászló a célirány) és a szélső elkapó mondjuk egy post route-on (10 yard után az ellenkező oldali sarokzászló a cél) van, akkor 10-15 yard után a slot elkapó lesz kívül, míg a szélső elkapó lesz a free safety zónájában, azaz nagy az elváltás lehetősége.

Ki hogyan áll fel 3-as védekezésnél:

Az alap felállás szerint a két corner az elkapó külső vállával szemben áll fel kb. 7 yard távolságra, ami elég helyet biztosít, hogy egy gyorsabb WR-rel szemben is versenyképes tudjon maradni mélységi route esetén. A free safety a pálya közepén vagy nagyon túlterhelt oldal esetén, az erős oldali OG-OT magasságában helyezkedik el és snap pillanatában azonnal lép hátra a pálya közepére. A strong safety alap esetben az erős oldalon áll kb. a linebackerekkel egy szintben (kb. 5 yard a LOS-tól) és 1; (1 WR esetén) az OT-től kb. 4 yardra az oldalvonal felé vagy 2; (2 WR esetén) felezve a távolságot az OT és a belső WR között.

Amennyiben a mostanában divatos sok DB-s felállásokat kivesszük a képletből, akkor a 3-as védekezés amit az alap védelmi felállásnak lehet tekinteni. Ez az amit az ifjú játékosok a leghamarabb elsajátítanak.

4-es védekezés:

A 4-es az alap felállások közül a passz elleni felállás, amikor 4 játékos védi a hátsó zónát. Ezt általában olyan egyértelmű passz szituációkban húzzák elő, amikor 3 vagy még inkább 4 elkapó áll fenn a pályán és nagy a mélységi passz lehetősége. A két szelső területet a cornerek figyelik, míg a két belsőt a safety-k, ha azonban az elkapóknál itt is helycsere van a route-ok miatt, akkor a kommunikáció ismét előtérbe kerül, nehogy valaki elhagyja a saját zónáját, mikor az elkapóval marad. 

cover4 

 
A 4-es előnye:

Mélységi elkapások ellen ez a legjobb variáció, mivel négyen osztják fel a pályát szélességben, kisebb területet kell bejátszaniuk, sőt itt a DB játékosok sokkal könnyebben tudnak egymásnak segeíteni.

A 4-es hátránya:

Hátrányát akkor lehet érezni, ha a vártaktól eltérően, mégsem passz lesz, hanem futás, mivel itt már négy ember esik ki a korai futási elleni védekezésből, azaz nem 8 hanem csak 7 játékos futja be az első 15 yardnyi területet. Ahogy a 3-asnál, úgy a 4-esnél is a pálya széle az újabb veszélyzóna, hiszen oda megint csak ki kell érnie a DE-nek vagy az OLB-nek, sőt 4-es esetében a corner picit messzebb áll fel a LOS-tól, mint a 3-asban (igaz nem sokkal, de 1-2 yard is sokat számíthat), így egy gyors 5 és vissza (hook) vagy 5-ki route esetén az elkapás szinte garantált, ami után már csak az elkapón múlik mennyi lesz a yard after catch.

Ki hogyan áll fel a 4-es védekezésnél:

A két safety a két hash-től picit beljebb, 10-12 yardra a LOS-tól helyezkedik el, míg a két corner 7-8 yardra a LOS-tól szemben a szélső elkapóval. Itt lehet viszont egy eltérés a cornerbackek elhelyezkedését illetően. Elképzelhető, hogy bár 4-es védekezési sémát játszik az egység, a két szélső védőt úgynevezett press felállásban játszatják. Ez főleg az emberezésnél előjövő technika, de itt is megfigyelhetjük alkalmanként. Lényege, hogy a két corner nagyon közel a LOS-hoz (kb. 1-2 yard) áll fel és a kilépő elkapókat jam-elik majd robognak is hátra a zónájukba. Ide azonban nagyon gyors cornerbackekre van szükség, mivel egy apróbb ritmus kiesés is végzetes lehet, ha mondjuk a belső elkapó ismét egy corner route-ot fut.

Összegzés:

Ez a három felállás amit az alap zóna védekezéshez tartozónak mondhatunk. A terjedelem miatt most a tőbbi külőnlegesebb zóna védekezési formát kihagyom.
Ahogy láthattuk minél kevesebb játékos osztozik a hátsó szekción, annál nehezebb zónázással sikeresen megállítani a passzokat.

 
Emberfogásos védekezés (man coverage):

A variációk tárháza itt is nagyon széles és mi ismét a legalapvetőbbeket vesszük végig. Azaz 1-es és 0-ás valamint a 2-es védekezés emberfogással durvított verzióját.
A
 0 és az 1 itt ugyanúgy a hátsó szekciókat védő secondary játékosok mennyiségét jelölik, azzal a külőnbséggel, hogy a többiek mind embert fognak, nem pedig egy adott zónát.

A man coverage-nél beszélhetünk loose man (vagy off man) és press man felállásról. Ez annyit takar, hogy a védő milyen távolról és milyen technikával védekezzen az emberén. Loose man esetén a védő 5-7 yardra áll az emberétől és ebből a kiinduló távolságból kezdi meg az emberfogást. Ez akkor jó, ha a levédekezett elkapó/tight end gyorsabb vagy jelentősen erősebb, mint a védő. A press man pont ennek az ellekezője, azaz a védő szinte a LOS-en áll (de max 1-2 yardra tőle) és az elkapó vagy tight end elindulása után megjam-eli azt, ezzel kibillentve őt az egyensúlyából, így lelassítva és a játékból kivéve.

0-ás védekezés:

0-ás esetén nincs olyan játékos, aki ne emberezne, így senki nem tudja szabadon figyelemmel kísérni mi történik a hátsó részeken, nincs senki aki vésztartalék lenne, ha az egyik elkapó sikeresen elszabadult a védőjétől. A cornerek fogják a szélső elkapókat, míg a free safety a gyenge oldali második emberen áll és a strong safety az erős oldali második emberen áll. A második ember nem feltétlen elkapó, lehet tight end és futó is, ez a támadó felállástól függ. Ennyire tiszta emberfogást csak különleges szituációkban (pl. goal line szituáció) alkalmaznak. 
 
cover0

A 0-ás előnye:

Az emberfogás miatt elvileg nincs olyan, hogy elváltás, mivel mindenkinek csak egy támadóra kell figyelnie, a sajátjára, mindegy merre fut, cask követni kell. Ilyen sémánál minden elkapásra jogosult támadónak van védő párja, senki nincs őrizetlenül, így a Dline és a linebackerek mehetnek pass rushra, akár 5-6 ember is megkergetheti az irányítót.

A 0-ás hátránya:

Amit korábban is említettem, az a legnagyobb hátránya ennek a felállásnak. Nincs senki hátul, hogy biztosítani tudjon, tehát ha egy támadónak sikerül leráznia magáról a védőjét, akkor senki nincs aki az útjába tudjon állni és nagy valószínűséggel TD lesz a játék vége. A másik ami gondot okozhat, ha az elkapók keresztezik egymás route-jait, mert ilyenkor a két védő akadályozhatja egymást és máris egy vagy két támadó szabadon maradhat. TD.

Ki hogy áll fel a 0-ás védekezésnél:

A két corner emberezésnél alapvetően az elkapók belső vállával szemben áll fel, a man coverage típusától függően 0-2 yard (press man) vagy 5-7 yard (off man) távolságra. A sfatey-knél azt kell figyelni, hogy milyen poszton álló játékosokat kell levédekezniük. Ha szintén elkapókkal szemben állnak fel, akkor nekik is a belső váll a kiindulási pont, ha azonban futó vagy tight end az emberük, akkor a külső vállal szemben kell helyet foglalni. Ahogy korábban is írtam motion esetén a védő követi a támadóját.

1-es védekezés:

1-es védekezésnél a cornerek és a strong safety is emberezik, míg a free safety hátul marad biztosítani a mélységi területeken. Mondhatjuk, hogy ez a séma az fő emberfogási séma, legtöbb esetben az 1-est veszik elő, ha emberezni akarnak a csapatok. Felmerülhet a kérdés, hogy mi van, ha itt is mondjuk 4 elkapásra jogosult játékos áll a pályán, akkor csak 3 van őrizet alatt? Természetesen nem. 1-es esetén a will (gyenge oldali szélső LB) lép ki a gyenge oldali második emberre. Ha pedig egy oldalon 3 elkapó van (biztosan az lesz az erős oldal), akkor a sam (erős oldali szélső LB) fog kilépni az emberre. És ne felejtsük el, hogy a középső LB-ket is be lehet fogni, hogy a futókat figyeljék (mint ahogy a képen is látható).

cover1 

 

Az 1-es előnye:

Nagyban hasonlít a 0-ás előnyeihez, azzal a különbséggel, hogy itt a hátsó biztosító ember is adott, tehát minimális megingás még beleférhet, ha a free safety képes nagy területet bejátszani (pl. Devin McCourty a Patsnél). És a free safety jóvoltából itt lehetőség van a legjobb elkapó kettőzésére is. 5 fős pass rush itt is belefér, tehát ez is egy erősebb pass rushra nagyon alkalmas felállás.

Az 1-es hátránya:

Természetesen itt is nagy a hasonlóság a 0-ással, tehát sok bizonytalankodási lehetőség nem áll a védő rendelkezésére, valamint a kereszt route-okkal ugyanúgy össze lehet akasztani a védőket. Egy új hátrány azonban feltűnik, ugyanis ha nem egy safety van az elkapón vagy tight enden vagy futón, akkor (bár mostanában egyre atletikusabbak a LB-ek) sebességbeli hátrányban lesznek a linebackerek a támadókkal szemben. Ha a free safety nem képes nagy területet bejátszani, akkor a pálya széle felé dobott mélységi passzok is veszélyessé válhatnak, főleg, ha a corner lassabb az elkapójánál vagy jelentős a magasságbeli különbség.

Ki hogy áll fel az 1-es védekezésnél:

A cornerek és a strong safety ugyanúgy, mint a 0-ásnál, a szélső linebacker elkapónál belső vállal szemben, míg futó/TE esetén külső váll. A középső liebackerek pozíciójuknál fogva a belső oldalán fognak felállni a támadónak. A free safety a pálya közepén áll fel, kb 12-13 yardra a LOS-től és snap után azonnal lép hátra, hogy a lehető legjobban beláthassa a pályát.

2-es védekezés, emberezéssel kombinálva:

Ahogy azt a zónázásnál már említettem, sok csapat előszeretettel alkalmazza a cover 2 man felállást. Ez egy hibrid séma, mivel (alapesetben) a két safety védi a hátsó részét a pályának, ahogy az egy normál cover 2-nél is megszokott, de itt a cornerek, valamint adott esetben a szélső linebackerek embereznek az elkapásra jogosult játékosokon. 

 
cover2man

A cover 2 man előnye:

A legnagyobb pozitívuma, hogy itt már kettő ember védekezik a hátsó pályarészen, tehát ha a játékostársak elöl valamint elnéznek, akkor sokkal könnyebb besegíteni, nem kell akkor területet bejátszani hátul sem. Mivel két ember figyel, így a futásokra is jól fel lehet érni. És szintén a két mélységi védő miatt, itt már két elkapót is lehet duplázni.

A cover 2 man hátránya:

Bár a pálya mélyságben is védve van,két szabadon mozgó ember által, mégis elő fog jönni a cover 2 legnagyobb baja, mégpedig a hole és a deep középső részének a támadhatósága. Persze nem olyan mértékben, mint egy sima 2-esnél, hiszen elvileg ott az emberező CB/LB, de erre is érdemes lehet odafigyelni, mivel egy post route-tal és egy kis szerencsével, az elkapó ismét benn találja magát a pálya közepén egyedül.

Ki hogy áll fel a cover 2 man-nél:

Hátul a két safety a két hash-nél helyezkedik el 10-12 yardra a LOS-től és a snap pillanatában hátra lépnek, levédve a mélységi területet 15 yardtól hátra. Az emberező játékosok itt ismét az elkapók belső vállánál állnak, hiszen nem akarják a támadókat beengedni a pálya hátsó-középső részére. Ha egy szélső LB egy tight enden védekezik, akkor felállhat headup-ba (vagyis szemtől szemben a TE-el).


Az újhullám:

Erről most csak érintőlegesen fogok szót ejteni, de nem mehetünk el melletük csak úgy. A mostani pass happy amerikai foci világban a védelmek igyekeznek megfelelő taktikát kitalálni és alkalmazni. A két “újdonság” e téren a nickel és a dime felállások. Ezeknél a sémáknál a defensive backek számát növelik, ezzel is még jobban levédve a passz sávokat. Ha egy csapatnak jól passzoló irányítója van és 3-4-5 jó elkapója, akkor ellenük valószínűleg valamelyik sémát fogják alkalmazni a védők. Érdekes lesz nézni november elején a Denver elleni derbit, valószínű Belichick mesterék sokszor fogják ezeket a speciális felállásokat alkalmazni.
Legnagyobb gyengéjük természetesen a futás elleni védelem, mivel itt tényleg nagyon kevés ember marad elöl, valamint ilyen felállások esetén a pass rush sem jöhet szóba túl gyakran, pláne nem 4-6 emberes.

Nickel:

Nickel esetén a 4-2-5 vagy 3-3-5 variáció jöhet szóba. Akárhogy is nézzük a lényege, hogy a védekező csapat beáldoz egy linebackert és behoz helyette egy nickelbacket, aki általában egy cornerback.

 
nickel
 
Dime:

Ez a totális passz elleni védelem, itt ugyanis nem egy, hanem rögtön 2 LB-t vagy Dline-t fognak beáldozni, csak, hogy több corner legyen a pályán. Tehát itt a 4-1-6 vagy 3-2-6 variációk jöhetnek szóba. 2010-ben a Giants, hatodik embernek nem egy cornert hanem egy safety-t hozott be, emiatt azt a felállást el is nevezték Giants-dime-nak. 
 
dime 
 

Tulajdonságok:

Itt sem fogunk minden részletre kiterjedően belemenni kinek milyen tulajdonságra van szüksége a különböző védelmi sémákhoz. Egyrészt ha már idáig eljutottál, akkor gratulálok, kitartó vagy, másrészt nem vagyok annyira profi, hogy hiba nélkül le tudjam írni. Ettől független egy-két különbséget fel lehet fedezni és ezekről lesz pár sor.

Zóna: 

Mivel a védő itt egy saját területet kap levédekezni, ezért első körben nagyon kell éreznie azt. Tudnia kell, hogy mettől meddig tart a saját zóna határa és látnia kell, ha az ember kifut belőle. Ilyen esetben pedig kommunikálnia kell a többiekkel is, felhivni a figyelmet rá, hogy valaki érkezik az ő zónájukba. Ha valaki jó open field tackle-ben, azaz nagy üres területen is jól megy neki az ütközés, az szintén nem hátrány, valószínüleg sok ilyenbe fog belefutni. Át kell látnia legalább a pályának azt a felét, ahol ő van (corner esetén) vagy a teljes pályát (safety esetén), mivel nem csak a kifutó embereket, de a zónájába tartókat is meg kell látnia.

Man:

Itt az ember lehet egy picit csőlátású, mivel nem kell másra figyelnie (ez most erősen le van így egyszerüsítve) csak a saját emberére. Mivel szorosan az emberén van, ezért az open-field tackle nem annyira szükséges, de ütköznie akkor is jól kell tudnia. nehogy lecsússzon a labdásról, mivel akkor szabad az út a gólterületre. Ide nagyon jó irányváltási képesség kell, hiszen le kell követnie a támadó minden mozgását és kicsit merevebb csípővel már nem annyira fordulékony. Emberezésnél a magasabb cornerek lehetnek picit hátrányban, mivel magasabban van a súlypontjuk és így könnyebben kibillenhetnek az egyensúlyukból.

Press man:

A nagyobb darab cornerekkel szeretik játszatni ezt. Nekik megvan az testi erejük, hogy 5 yardon belül sikeresen jam-eljék meg az emberüket. A jam-elésnek annyi a feladata, hogy az elkapót vagy tight endet már a route kezdeti szakaszán megakasszák, kibillentsék az egyesúlyukból ezáltal véve ki őt a megcélozható játékosok csoportjából. Nem mindenki, de a nagyobb press-man specifikus cornerek (mint pl Brandon Browner) nehezen tudnak egy igazán gyors elkapóval lépést tartani, mivel annyira nem gyorsak. Nekik az erejük és a hosszúságuk a legnagyobb fegyverük. Emiatt igaz az is, hogy ha egy lépéssel le is vannak maradva, akkor is oda tudnak érni a labdára, mert hosszú a kezük.


Nos, mindenkinek köszönöm, aki elolvasta eme hosszú írást. Nagyon bízom benne, hogy sokaknak tudtam ezzel kicsit (vagy nagyon) tágítani az amerikai football tudását és a hétvégtől kezdve már jobban fogják érteni, ha a különböző felállásokról beszélgetünk. Minden kommentet szívesen várok.

Hozzászólások

2014. 09. 03. 16:21
nszgergo
mi köszönjük ;)
2014. 09. 03. 17:30
Burkus
Köszönjük. Voltak elképzeléseim az ügyről, de a cikkednek köszönthetően rengeteg fehér folt szűnt meg. Jobb lesz így nézni a meccseket. (Már csak 4 nap...)
2014. 09. 03. 17:32
Wolverine89
2014. 09. 03. 19:18
Tibi Twelve
Super a cikk, imádom az ilyen részletes hosszú hasznos cikkeket! Köszi
GO PATRIOTS
2014. 09. 05. 00:53
mammut
2014. 09. 03. 19:19
topin
2014. 09. 03. 20:13
lipi
Hiánypótló, remek alkotás :). Köszönjük!
2014. 09. 03. 20:47
Studi
Kedves Paul43 le kalappal, és nagyon köszönöm!
Engem most ez kapcsol ki, ha ilyeneket olvashatok.
2014. 09. 03. 22:05
Tzimisce
Nekem csak egy kérdésem lenne, ami csak részben tartozik a témához:
Mit jelent a 3 tech és egyéb tech kifejezések?
2014. 09. 03. 22:20
Az a DLine-hoz tartozik :) Talán egy másik cikkben lesz arról szó!
2014. 09. 04. 00:43
Tzimisce
Oké, egyébként játszottam egy nfl játékkal, akkor sikerült megismernem a védő sémákat, így számomra ez még informatívabb volt, köszönöm, hogy leírtad.
2014. 09. 04. 08:25
A technique a védő falemberek támadófalhoz viszonyított helyzetét mutatja meg a snap előtt. Magyarázó ábra hozzá: http://img.bleacherreport.net/img/article/media_slots/photos/000/425/462/OLDLTech_crop_exact.png?w=650&h=406&q=85
2014. 09. 03. 22:28
ArsnL
iszonyatosan jó cikk... HIÁNYPÓTLÓ!!!

Köszönjük
2014. 09. 03. 22:39
dartib83
Köszi a cikket, óriási respect érte.
Ha már ilyen hosszú lett a cikk akkor több kérdésem is van:

1. Mit jelent a "blitz" és a "hash"?

2. A jelenlegi SB győztest Seattle-t milyen védekezési formával lehet megállítani. (Persze tudom, hogy nehéz erre válaszolni, mert általánosságban kérdezem)
Futás orienált támadósor,amit néha Wilson megspékel egy nagy passzal (pl.NFC Championship game győztes TD Kearse-nek. Az erős oldalon 3 elkapóval, akik egyszerű fly-t futottak).

3. És a Denvert? Pont ellenkezője a Seattle-nek. Nekünk sajna AFC meccsen nem sikerült - nagyon nem. Bill-ék biztos tudták elméletben, de gyakorlatban nem valósult meg.
2014. 09. 04. 01:02
1.Hash vagyis hash mark a pálya belső harmadának két szélén azok a sűrű párhuzamos vonalak. Blitz már nem annyira egyszerű, de nálam azt jelenti, amikor nem a védővonalon álló játékos támadja az irányítót (DE, DT, 34OLB) illetve az irányítót támadó ötödik, hatodik stb. játékos is blitzet hajt végre.

2-3. Az előny és hátrány listából látszik, hogy igazából egyik coverage sem tud csodafegyver lenni. Különösen azért, mert az egy támadójáték gyakran olyan szempontok szerint épül fel, ami az elkapók útvonalainak kombinációit illeti, hogy a baloldal jó a cover2 ellen, a jobboldal meg a cover3 ellen.

Aztán a védelmek is van, hogy félbevágják a pályát és egyik oldalon emberfogás van, míg a másik valamelyik zónának a variációja.

Egy ilyen közegben vagy nagyon jól kell a védelemnek végrehajtani a feladatát lásd Seattle cover3 vagy nagyon jól kell álcázni, hogy éppen mit akarnak, hogy az irányító ne tudja leolvasni, hogy éppen hol lesz neki szabad területe.

Peyton Manning ellen ugye éppen ez az kimagasló megtévesztés, álcázás és a sémák folyamatos variálása vezethet eredményre. Nem köztudomású, hogy az a támadójáték, amit Manning már a Coltsnál is tökéletesen alkalmazott a mintapéldája a kevesebb több, és egyszerű a nagyszerű kliséknek. NFL csapatokhoz mérten nagyon szűk repertoár, de tökéletes végrehajtva, és jelentős mértékben támaszkodik az irányítóra, aki betűről betűre ismerni fogja a védelem tendenciáit és remekül fogja olvasni a felállásukat és döntő többségben a szűk repertoárból hívja át a megfelelő játékot = ennek szól a nagy cirkusz a snapnél. Sokszor a védelem éppen azzal árulja el magát, amivel a "mutogatásra" reagál.

Remélem nem lett túl zavaros.
2014. 09. 04. 08:49
timep76
Nem negligálva (inkább csak leegyszerűsítve), amit írtál valahol ezt a definíciót olvastam a blitz-re (gondolom 4-3 védelemből kiindulva):
A blitz az, amikor a passrush-t 4-nél több védőjátékos hajtja végre. (mondjuk ez visszaolvasva ugyanaz, amit te írtál)
2014. 09. 04. 21:44
Ha a safety lerohanja az irányítót, akkor azt én bltiznek tartom akár 3, 4, 5 vagy hat másik védő támadja az irányítót.

Amit te írtál, az nálam az eredeti válasz második fordulatát jelenti.
2014. 09. 04. 08:51
timep76
Ja,majd elfelejtettem!

OMAHA :)
2014. 09. 04. 14:12
dartib83
Köszi a választ. Világos.

Az a kérdésem még, hogy ezeket a sémákat a valóság (a "játékosanyag" csúnya szóval) mennyire írja át.

Hu, remélem érthető a kérdés.

Hisz elméleti sémákról van szó (amik persze a gyakorlatból indulnak ki).

Seattle- védelem példája:
Szakértőktől végig azt hallottam, hogy a Seattle védelmének nagy gyengéje, hogy a cornerek túl nagy darabok és ezért nem mozgékonyak, nem fordulékonyak stb. (lásd Browner és Sherman). S mégis mikor kellett levédekezték az alacsonyabb és gyorsabb Crabtree-t (NFC Championship utolsó play).

+1 kérdés: Cover 6?
Az a 2-es és 4-es kombinációja?
2014. 09. 04. 21:48
A cover6 pont az, amire fent próbáltam utalni. A védelem egyik oldala cover2, a másik oldala cover4 alapelveit használja vagyis az oldalvonalakkal párhuzamosan gyakorlatilag kettévágják a pályát.
2014. 09. 03. 22:46
Whitealert
Köszi a cikket, sok dolog értelmet nyert!

OFF

Connolly lett az Offensive Line csapatkapitánya
2014. 09. 04. 00:45
Tzimisce
Ez jó hír, remélem Center lesz, mert Guardnak nem elég jó, centernek viszont baromira.
2014. 09. 04. 08:05
Haligulajtli
Csak megköszönni tudom a cikket. Kicsivel kevesebb fehér folttal rendelkezem momentán.
2014. 09. 04. 08:11
bence.szel
Nagyszerű írás! :)
2014. 09. 04. 09:52
kyobalu
Köszönjük az írást! Még sok-sok ilyet!:-)
2014. 09. 04. 16:56
csgabor
Kedves Paul43! Először is nagyon köszi az írást, sok mindent sikerült felelevenítened korábbról és sok új infóra is szert tettem a mai napon neked köszönhetően. Tény, hogy mivel dolgozom, reggel 9 körül álltam neki és most du. fél 5-kor fejeztem be, de érdekelt és végigolvastam. Úgyhogy még egyszer is köszi! :)
2014. 09. 04. 17:02
Thom
Nézd, lehet, hogy hosszú, de mint mindig, szinvonalas és számunkra fontos infókat tartalmaz.
Hála és köszönet!
Hozzászólás a(z) A secondary felállásai (coverages) bejegyzéshez