Menetrend

A támadók - évértékelés 2013

2014. 01. 29. 09:29
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek

Posztonkénti összegzés 2013-ról és előretekintés 2014-re. Íme a támadók:

A New England Patriots támadójátékának jellegéről a 2013-ban annyit mindenképpen meg lehet állapítani, hogy nélkülözte a no huddle, felgyorsított támadásokat (talán éppen a rutintalan elkapósor miatt), a passzjáték hatékonysága visszaesett, hangsúlyosabb lett a mélységi passzjáték és az előző évekhez képest jobban rászorultak a futójáték eredményességére.

Belső, színfalak mögötti információ hiányában szinte lehetetlen megállapítani a pontos ok-okozati kapcsolatot az események láncolatában, hogy mi volt a baj, miért került egy évtizedes mélységbe Tom Brady passer ratingje. A passzjátékot leginkább az a kép jellemzi, ahogy a pálya mélységében, ha el is szakadt az elkapó őrzőjétől, akkor az irányító túldobta őket. Ha pedig a passz iránya és hossza is éppen megfelelő volt, akkor az elkapó ejtette el. A nagy játék. Gyors pontszerzés. A patsfans.com statisztikája és a grantland.com passztérképe alapján a Patriots mélységi passzainak sikeressége megfelel az NFL átlagának.

A túldobások okaként a pontatlanságon kívül megemlíthető a védelem nem megfelelő olvasása az irányító által, ezért amit lát a néző, az egy szándékos eldobás, elkapó irányába, hogy ne kapjanak zászlót. Az eredmény mindkét esetben egy magát ostorozó irányító lesz. Az elejtett passzok mellett meg kell említeni, hogy a hosszú passzoknál az elkapónak is van némi mozgástere kiigazítani az labda útját, amiben például Randy Moss nagyon jó volt.

Legyen bármi az oka, amiből idén keveset láttunk, és hozzájárulhatott volna egy szélesebb repertoárral működő támadójátékhoz: tight end passzok nem csak Rob Gronkowski irányába és az oldal-, illetve rövidpasszok hiánya. A passzjátékban túl nagy kockázatot vállaltak olyan helyzetben, amikor arra semmilyen szükség nem volt. Harmadik downon 15-20 yardos alacsony beválási százalékú passzok dobása, amikor egy 3-5 yardra lett volna szükség az első downhoz.

Ennek figyelembe vételével következzék a posztonkénti összegzés:

IRÁNYÍTÓ

Tom Brady minden lehetséges snappet a pályán töltött. Meg kellett küzdenie az újonc elkapókkal, a támadófal megingásaival és dobó-kézfejének a sérülésével, amely a találgatások szerint valamilyen szalagprobléma lehetett és menetközben gyógyult. A bevezetőben említett okok miatt nehéz megállapítani, hogy melyik szinten volt a leginkább probléma a passzjáték hatékonyságának visszaesésében 2012-höz képest. S minek köszönhető a jelentősen csökkenés az azt megelőző két évhez képest. Az jól látszott, hogy Brady ritkán érezte magát kényelmesen és ez gyakran türelmetlenségbe, görcsösségbe bukott át a pályán.

Kilátások: 2017-es bajnokság végéig van létező szerződése Bradynek, ezért az utódlás kérdése egyelőre nincsen a napirenden. Valószerűtlen, hogy ez a játékos Ryan Mallett lesz egy napon. A draft kezdetéig gyakori pletyka forrása lehet, hogy Bill O’Brien, a Houston új vezetőedzője a Pats kapcsolat miatt korai körös picket is áldozna Mallett megszerzésére. A neves irányító cseréinek, Matt Flynn fiaskósorozata miatt egyébként is zuhanórepülésben van értéke. Nehéz elképzelni, hogy akár harmadik körös picket is adna valamely csapat Mallettért. A kérdés: milyen formában hoz a Patriots harmadik irányítót a felkészülés idejére? Jó ár-érték arányt találnak majd a drafton akár az első két nap valamelyikén? Hátsó körös, vagy nem draftolt újonc? Esetleg más szerződés nélküli játékosok között szemezgetnek?

 
TÁMADÓFAL

Hiába tért vissza mindegyik kezdőjátékos 2012-t követően és maradt egészséges a kezdő hármas egész évben, a passzjáték során komoly problémával kellett szembenézni elsősorban Ryan Wendell bizonytalan játéka miatt. Ez kihatott mindkét oldalán a guardok teljesítményére is, ami destabilizálta a teljes fal játékát. A futójáték segítése még mindig működött és amint ezt sikerült megalapozni, egyből jobb lett az összkép, de a kipihent védelmek ellen erre a találkozók első felében ritkán volt reális lehetőség. Azt viszont idén is bizonyította az egység Dante Scarnecchia vezetésével, hogy a váratlan helyzetekkel és a sérülésekkel képesek megbirkózni.

Sebastian Vollmer újraszerződtetését követően ismét megsérült, így megint csak részben lehetett élvezni domináns játékát. Helyettese Marcus Cannon sem volt mindig egészséges, akit egy szintén nem száz százalékos Will Sviteknek kellett pótolni. A másik szélen Nate Solder az alapszakasz hajrájában agyrázkódás miatt vált harcképtelenné. Ennek kapcsán végre láthattuk, hogy miért is keres évi 10 millió dollárt Logan Mankins. A guard ugyanis kitűnően, szinte hiba nélkül pótolta a vakoldalon Soldert. Most az sem tűnik légből kapott állításnak, hogy Mankins jobban szerepelne LT-ként, mint a már megszokott LG poszton. A rájátszás vereség során ugyanis ismét kiábrándító teljesítményt nyújtott – sajnos a szokásoknak megfelelően. Ilyen pillanatok miatt nehéz megemészteni fizetési nagyságát.

Csak ötletelés szintjén: vajon jobban is fel lehetett volna használni a Solderre költött első kört, ha Mankinsből lesz főállású LT Matt Light visszavonulását követően (vagy megfelelő biztosítéknak tartják őt Vollmer mögött)? Elvégre Mankins természetes posztja már egyetemen is a fal szélén volt és Belichick is azt nyilatkozta róla, hogy csak azért nem lett belőle LT a Patriotsnál, mert mindig volt nála jobb játékos a posztra.

Josh Kline, a nem draftolt újonc falember beugrása a kezdőben Mankins helyén LG poszton kellemes meglepetés volt.

Kilátások: Wendell szerződés lejárt és teljesítménye alapján nem kell megszakadni az újraszerződtetése miatt. Ismét kiderült, hogy hiányzik a belső hármas soraiban egy valóban minőségi játékerőt képviselő guard vagy center a pass rushsal szemben. OT poszton nincs probléma a Solder, Vollmer, Cannon trió kellő biztonságot ad. Connolly rendelkezik flexibilitással, hiszen bal és jobb guard mellett centert is tud játszani, így bárhova is érkezik erősítés ő még hasznos tagja lehet a falnak. Ugyanez igaz Mankinsre is, aki futójátékban még mindig kiemelkedik. Azonban mindkettőjük szerződése irreálisan magas a teljesítményükhöz képest. Connollynál még az elbocsátás is szóba jöhet egy minimum közeli visszaszerződtetéssel. Mankins szerződéséhez nem igazán lehet csapatbarát módon hozzányúlni, ha a játékos oldalán nincs hajlandóság a fizetéscsökkentésre. Önmagában ezek miatt is a támadófal kapta volna a holtidényben a kiemelt figyelmet a szurkolóktól, de ezt csak tetézte Scarnecchia visszavonulása. Utódját már kinevezték Dave DeGuglielmo személyében. Remélhetőleg hamar összekovácsolódik az egység az irányítása alatt.

 
FUTÓ

Danny Woodhead távozása ellenére is bizakodó maradhatott ember a futókat illetően, hiszen Shane Vereen és Stevan Ridley személyében két, egymást nagyon jól kiegészítő játékosa maradt a csapatnak és már bizonyítottak korábban tétmeccsen is. Azonban Ridley éve labdaelhagyással kezdődött, amivel nagyon hamar kiesett a stáb kegyeiből és elveszítette kezdő státuszát, így nem lehetett olyan mértékben a támadások motorja, mint egy évvel korábban. Vereen már a legelső meccsen csuklósérülést szenvedett, aminek következtében az idény felét ki kellett hagynia. Visszatérést követően is inkább játszott elkapóként, mint futóként. Csak ritkán használták Woodheadhez hasonlatosan, ami megoldást jelenthetett volna az olykor akadozó támadójáték lendületbe hozására is.

Ridley mellett így másik futóra volt szüksége a csapatnak: LeGarrette Blount vette át a munka nehezét. A Bucstól draftjogért szerezték meg és gyakorlatilag megismételte a feltűnést keltő újonc évét. Látványos hosszú futások, amikor csak úgy pattognak le róla a védők, ahogy méretéhez képest villámléptekkel rohan a gólvonal felé. Ezt tarkították már a LOS-nál elakadt próbálkozásokkal; valamint az alacsony rövidyardos hatékonysággal. Így azt a munkát, amit tavaly Ridley egyedül végzett, azt most Blounttal megosztva teljesítették. Újdonság volt az előző évekhez képest a fullback feltűnése a támadásoknál a futásblokkolásban és a passzjátékban egyaránt. James Develin a Houston elleni játékával sok szurkolót szerzett magának, kár hogy nem foglalkoztatták többet. Sokkal több lehetőség volt a játékában, mint amennyit kihasználtak belőle.

Kilátások: Blount visszaigazolásának költsége (ha egyáltalán sikerül) sokat elárul majd az edzők álláspontjáról, hogy miként értékelik Ridley jövőjét. Mennyire tartják fontosnak egy neki megfelelő tartalék tartását a keretben. Mivel egyikőjük sem használható igazán a passzjátékban, első pillanatra luxus megoldásnak tűnhet, hogy erre a szerepre dupláz rá a csapat. Vereen sérülése szerencsétlen volt, de ettől még tény, hogy kiesésével a támadások egy meghatározó szegmense esett ki, mert nem volt megfelelő helyettes (vajon sikerül egy univerzális, jól elkapni is tudó, nagyobb futót szerezni?). Mindenképpen többet kellene az elkapásai mellett a futásait is kihasználni, különösen shotgun felállásból. Develin megtartása nagyban függ a tight end poszt sorsától. Ha felismerik, hogy többször találkozzon a labdával is meccsenként, mint 2013-ban, akkor mindenképpen helye van a keretben.

 
ELKAPÓ

A legnagyobb kérdőjel ezt az egységet lengte körül a nyár folyamán és sokkal nem lettünk okosabbak öt hónappal később sem. Az biztos, hogy Julian Edelman nagy évet futott, és megtette azt a nagy ugrást, hogy képes volt kitörni Wes Welker árnyékából. Nem véletlenül ragadt rajta a Minitron becenév sem. Rajta kívül azonban legfeljebb biztató jelekről beszélhetünk. A sötét fellegek okozói itt is a sérülések voltak, az újoncok betanítási folyamata mellett. A három újonc - Kenbrell Thompkins (csípő, agyrázkódás), Aaron Dobson (láb), Josh Boyce (IR) – közül jellemzően meccsenként csak egy állt teljes mértékben felkészülten és egészségesen a csapat rendelkezésére. Pedig mindhárman mutattak olyan jeleket, hogy miért válhattak volna év végére hasznos elemévé a passzjátéknak. Ami Danny Amendolát, a tavasz nagy igazolását illeti, első Pats tétmeccsén olyan kritikus, harmadik down elkapásokat mutatott be komoly forgalomban, hogy tátva maradt az ember szája (első, második). A sérülés azonban őt sem kerülte el. A nyitófordulóban összeszedett ágyéksérülése egész évben végigkísérte, a hírek szerint izomszakadással játszott az idény hátralévő részében.

Kilátások: Edelman újraigazolása majd hogy nem kötelező manővernek látszik, mint egyedüli biztos pont. Ugyanakkor Amendola, Dobson, Boyce és Thompkins is mutatott olyat, amivel lehet érvelni az egység sokszínűsége mellett és joggal bizakodni, hogy a névsorból legalább egy játékos komoly fejlődést mutat és megbízható kezdő elkapóvá válik. Amendola esetén már arra is készült forgatókönyv a médiában, hogy 2015-re átlökve a szerződésének felbontásával járó terheket már most meg lehetne szabadulni tőle, de ezt még korainak érzem. Kíváncsian várom, hogy mennyire érzi úgy a stáb, hogy bele kell nyúlni drasztikusan a gárda soraiba, ami veterán játékos igazolásának formájában jelenne meg erősítés céljából.

 
TIGHT END

Még el sem kezdődött az idény, máris csapás érte az egységet, amikor Aaron Hernandezt emberöléssel vádolták meg. Rob Gronkowski rehabilitációja majdnem a fél idényt felemésztette, csak hogy aztán megint megsérüljön. Ezúttal egy brutális szerelés során ütötték ki a térdét. A támadójátéknak Gronk jelenléte/hiánya volt a legerősebb arculatformálója. Ennek árnyoldala volt az a túlzott figyelem, amit például rögvest pályára való visszatérésekor kapott az edzőktől és az irányítójától. Kiesését, szerepét ismét képtelen volt a csapat feldolgozni. Michael Hoomanawanui töltötte be egész évben a másodikszámú tight end szerepét. Matthew Mulligannel együtt elmondható róluk, hogy elsősorban futásblokkolásban használták őket. Nem foglalkoztatta a stábot, hogy bevonják őket a passzjátékba.

Kilátások: az már 2012-ben kiderült, hogy Hernandez sem képes pótolni Gronkowskit a pályán. Közel sem volt akkora hatása a játék menetére, mint Gronknak. Erre alapozva megfontolandó, hogy az egység megújítását célzó lépések közül biztosan egy „move” tight end megszerzését kellene prioritássá tenni. A mozgástér adott, hiszen egyedül Gronkowskinak van szerződése, de az ő visszatérésének az időpontja még nagyon homályos. Az se biztos, hogy már az alapszakasz elején bevethető állapotban lesz. Mulligan és Hoomanawanui visszaigazolásától függetlenül, akármilyen újonc, vagy veterán játékos érkezik a cél nem lehet más, mint bevonni őket a passzjátékba. Ideális megoldásnak egy futásblokkban és passzoknál is használható két méterhez közeli magasságú tight end megszerzése tűnik akár a drafton, akár az átigazolási piacon, hogy maradjon legalább félig-meddig atlétikus, nagy célpont a csapatban.

Hozzászólások

2014. 01. 29. 11:16
piszkosfred
Azért sztem nem akkora rejtély, hogy miért lett sokkal rosszabb Tom passer ratingje. Egy az előző évekhez képest sokkal gyengébben teljesítő fal előtte (szinte állandó nyomás, raklapnyi sack), plusz elvéve tőle az előző évi célpontjainak háromnegyede, és helyettük semmi minőségi pótlás.
Évek óta most érzem először azt, hogy az offseason-ben az O-t kell feltápolni, de most elég alaposan. OL, WR, TE, ide minőség kell ha újra SB-t akarunk.
Ja és sztem McDaniels borzalmas, képtelen volt kihasználni azt a lehetőséget, amit Vereen, a két TE plusz Develin jelenthetett volna a passzjátékban. Pedig mindegyikük bizonyította már, hogy lehet számítani rájuk ebben is, mégis alig szállt feléjük a laszti.
2014. 01. 29. 11:21
cescf4
gondolom majd az edzőknél ez meg lesz említve, de én is azon a véleményen vagyok hogy kritikán aluli volt JMD taktikája\játékhívása

ez már csak elmélkedés, de nagyon kiváncsi lettem volna hogy ha meccseken folyamatosan nem múlja alul magát akkor mégis milyen lett volna ez a szezon
2014. 01. 29. 12:26
Edzőkről nem lesz írás, mert nem lehet mire alapozni. Gyakorlatilag tele lenne spekulációval, a bevezetésben leírt okok miatt. Védőoldalon meg még annyit sem látni a meccsből, mint a támadóknál, hogy fel lehessen mérni a koordinátorok szerepét.
2014. 01. 29. 12:14
bocsi,

de én komolyan mondom, nem értem ezt a nagy JMD utálatot!

egyébként én egy domináns G/C-t és egy TE-t várok a draft elejéről!
az elkapókkal nem lesz gond sztem, végre fiatalokat hoztunk akik fejlődhetnek még! egyébkéntis a legfontosabb szempont Bradynél a bizalom azt pedig egy veterán sem biztos hogy előbb kiérdemli
2014. 01. 29. 13:39
Bármilyen edző játékhívását, játéktervezését érintő kritikát üt a "játékosok nem tudták végrehajtani" kártya. Plusz valóban nehéz a felelősségi viszonyokat alaposan átlátni, ahogy a bevezetőben is szerepel.

Ezért csináltam egy összefoglaló táblázatot, hol a Belichick korszak támadójátékainak alapvető stat mutatóit lehet összehasonlítani: http://pats.hu/upload/345.png

Három különböző színnel a három OC idényeit jelöltem az átláthatóság kedvéért.

Az nagyon alacsony 3rd down hatékonyság jelezhet egy alapvető problémát a támadóknál. A két szélsőséges eset: (1) túl sokszor kerültek harmadik és sok helyzetbe, amit vélhetően az nfl minden csapata kisebb arányban tud első downra váltani. E szerint gond volt az első két down koncepciójával. (2) a harmadik és kevés helyzeteket nem tudták megfelelően megoldani és életben tartani a támadásokat, sikeres első két downt követően sem.

Játékhívás és koncepció problémát mutathat ez a támadó koordinátor oldalán, azzal együtt, hogy az írás elején említett adu most is mindent visz.

Brady pályafutásának első hat évéhez (2001-2006) viszonyítva is szembetűnő az idei arány. Már önmagában a saját fejlődése miatt is, amin keresztül ment azóta a passzjátéka.

A rendelkezésre álló wr, te, rb, fb fegyverek rutinja, minősége, tehetsége sem volt kirívó idén ahhoz a korszakhoz képest.
2014. 01. 29. 14:49
lipi
Nagyon nem szeretném megvédeni JMD-t, mert én sem csípem, de azért szólnék pár szót az érdekében.
A teljes elkapó részleg kicserélődött, ráadásul 80%-ban újoncokra, akik még nem léptek pályára az NFL-ben. A TE duó megszűnt. A Pats legnagyobb fegyvere évek óta a no huddle. Idén nem tudott működni, mert a bonyolult hívás rendszert és a utakat nem tudták megtanulni. Az Ofal évtizedes mélyponton teljesített. Teljes részlegek tűntek el sérülések miatt meccsekre. Nem tudott pályára lépni kétszer egymás után ugyanaz a támadóegység. Aki pályán volt, az is sérülten játszott. (lásd Dola, aki izomszakadással tolta le az idényt).
Azért ebből így nem sokkal többet tudott volna senki kihozni. Rosszabbat viszont igen.
Ami miatt jogosan lehet ekézni JMD-t, az a rugalmatlansága. Az előre felállított forgatókönyvet nem tudta meccs közben, melegében, megváltoztatni. Legjobb esetben szünetben tudott lépni valamit. Túl sokszor akart, indokolatlan helyzetben, váratlant húzni. (Ezért jöttek a hosszú passzok). Ridley helyzetének kezelése. (Ebben BB is vastagon benne volt).
De a legnagyobb gond mégsem ez volt, hanem az előző offseason játékos politikája. Egy teljes elkapógárdát nullázni és újból felépíteni újoncokból egy HOF irányító utolsó éveiben, a döcögő Ofalhoz nem nyúlni, na az volt a legnagyobb hiba. Ebben meg sajnos BB a legnagyobb ludas...
Ettől függetlenül egy jó O gurunak nagyon tudnék örülni. De amíg nem tudunk leakasztani valahonnan egy Gase-t vagy akár egy BoB-ot, addig inkább JMD.
A táblázatod amúgy egész jól jelzi, hogy a 2012-es idény során elkezdtünk áttolódni a futás felé, és hellyel-közzel hozta JMD BoB számait, sőt van ahol fejlődés volt. A törés idén volt, amikor a teljes támadó szekció kicserélődött és a HOF irányító, kis túlzással, saját magának dobált...
2014. 01. 29. 16:10
kyobalu
Nagyjából egyetértek..
JMD sara igazából az volt, hogy nem a rendelkezésre álló játékosállományra alakította a támadó könyvet, hanem a könyvet akarta erőltetni a kerettel..Ha az elképzelt gameplan működött akkor rendben volt minden, de ha meccs közben borult a bili, akkor csak nehezen, vagy nem váltott..
A 3th down mutató nálam nagyrészt ennek tudható be..Persze kellett hozzá a kiesett TE duó, s az újonc játékosok tapasztalatlansága miatt kevésbé működő no huddle hiánya..De ezt próbálta meg az évad 2. felétől kiegészíteni, pótolni a sok futással..Igazából csak ezzel volt statokban jobb mint BoB..
Persze az évad elején mindenki tudta, hogy nem lesz ez egyszerű év O# oldalon, sőt mindenki előrehozott HOF-é akarta nyilvánítani TB-t, ha bejut ezzel a csapattal az konferencia döntőbe..S lásd mi lett a vége..
De nem minden nyomhatja ezért BB és JMD vállát..Senki sem kalkulált Hörni hülyeségével, s azzal sem, hogy Gronk újra lesérül..Első ránézésre azért egy egészséges Gronk-Hörni-Dola-Edelman-Dobson-Thompkins elkapógárda+ Ridley-Vereen-Bolden-Blount RB corps nem tűnt szerénynek..Minimum a tavalyi, de inkább a 2011-es számokat kellett volna hozniuk..Senki sem gondolta, hogy lesérül Vollmer, majd a helyettese Cannon is, majd az őt helyettesítő Svitek is..S Wendell szinte az első meccstől homály, amikor tavaly meg tök jó volt..A kiesők és sérültek helyére utolsó pillanatokban már nem lehet minőségi embereket szerezni..Mi pedig abból próbáltunk főzni ami van..Ezért is nagy szám csapatként idén az, amit elértünk..Szerintem erőn felül teljesítettünk idén..
Jelenleg a piacon nem hiszem, hogy találunk jobbat JMD-nél..De a hülyeségei idegesítenek rendesen..Főleg a 3. és kevés yardoknál hívott játékai idegesítettek igazán..Miért nem futunk (ami igazán 3-4 yardokban szinte mindig működött!), vagy miért nem dobtunk biztonsági, rövid passzokat? Miért erőltette oly sokszor 3. és rövidre a hosszú, bizonytalan passzokat? Ezeket miért nem 1., vagy 2. kísérletre húzta? érthetetlen..Főleg, hogy nincs szélső, vertikális, fizikális elkapónk Moss óta..Persze 1x2x működött Dolával és Minitronnal is..De általában nem 3. kísérletre..
Nekem JMD elképesztően kiszámítható, konzervatív OC lett..Reméljük jövőre a játékosok képességeire ír terveket és nem fordítva..
2014. 01. 29. 16:40
pm11
nem feltétlen értek egyet, mert a D viszont nem muzsikált valami fényesen, és mint az elmúlt pár év is mutatta egy min közepes D nélkül a ligaelső O sem tud SB-t nyerni. Talán azt akarták rendbe tenni elsőre, majd ha az valamit már mutat akkor jöhet az O...
2014. 01. 29. 11:57
kyobalu
Nagyon jó cikk lett!Köszönjük DoM! :-)

A véleményem posztonként, majd zanzásítva:

QB: A kérdéssel nem foglalkozom igazán. Egyértelmű, hogy kezdő marad TB..Lehet, hogy már nem az igazi a karja hosszúra, mint régen, de akkor is a legjobb QB a ligában..Enji..Minőségi emberek kellenek elé a falba, hogy utolsó éveire jobban megvédjék, s Edelman mellett minőségibb, stabilabb, egészségesebb elkapók kellenek elé..S főleg TB erősségeire építő támadó playek kellenének JMD-től!!!

OL: Az idei draft elsődleges céljának, az OL rendbetétele kell legyen..Mindenképpen kell egy elsőkörös C/G.. Wendell felőlem mehet..Neki köszönhető, hogy belül a fal szinte mindig összeomlott, s passprotectben ergyán működött az egész egység..Főleg Mankins..Mankins esetében azért egy szerződés átstrukturálással azért bepróbálkoznék..Ki tudja..Kline a helyén kifejezetten meggyőző volt. Conolly kevesebb bérért maradhat..De nem fog..Vollmer rendbejövetele után OT poszton elegek vagyunk..

RB:
Ezen a fronton erősek vagyunk..Megtartanám Blount-ot egy korrekt szerződéssel..Nálam a futógárda:Ridley-Blount-Vereen-Develin négyes lenne..Boldent elengedném..Szinte itt vagyunk a legstabilabbak..S véleményem alapján jövőre lényegesen többet is fogjuk használni őket..

TE:
Bocsi, de Gronkra további szezonokat nem építenék..A legjobb TE a ligában, ha egészséges..De sajna az elmúlt 3 évben egyszer sem volt az a szezon utolsó harmadában, amikor igazán szükség lenne rá..Szinte biztos vagyok, hogy 2. vagy 3. körben egy hozzá hasonló TE jön hozzánk a draftról..Szabad FA, aki viszonylag olcsó, s igazán meghatározó RZ célpont lehet, jelenleg nem nagyon van..Hóembert megtartanám..Szerintem olcsóért maradna is..De lényegesen többet használnám passzokban..Szerintem egy közepes minőségű TE, aki viszont nagyon stabilan játszik..A 11 yardos átlaga nekem bőven elég lenne a 1st downokhoz, s akár lehetséges RZ cépontnak a slot WR-jeink helyett..

WR:
Hát itt nagy katyvasz van..Minitron végre előrelépett, s megmutatta, hogy van élet slot poszton Welker távozása után is..Mindenképpen megtartanám, mert vele működött igazán a TB kémia idén..De szerintem nagyon nehéz lesz kiszorítani rá a méltán megérdemelt pénzt..Ráadásul van legalább 3 slot WR a csapatban a szerepére (Dola, Boyce, T.J.Moe) Dola az első meccsén megvett engem..Nagyon nehéz lehetett egész szezonban azzal a sérüléssel játszani. Remélem az az ágyék és izomszakadás a következő 6-8 hónapban teljesen rendbe jön, s csak a Bills első meccsen mutatott teljesítményét mutatja nekünk..
Dobson nagy projekt lehet végre a széleken..Ugyanígy Thompkins is..De nem tetszik nekem a sérülési faktoruk..Lényegesen jobban örülnék, ha egy stabil, nagyobb név érkezne hozzánk FA piacról..Személy szerint elengednék pár embert ebből az O-ból, ha jönne Decker..Az FO helyében valahogy kiszorítanám az ő fizuját, igényét..

Summa summárum:
TB mindig a legjobb QB lesz nálam, s vele mindig a minimális cél az AFC döntő, majd a SB kell, hogy legyen..
Előtte a falat rendbe kell tenni, kell egy (2?) stabil C/G..Futó poszton rendben vagyunk..Gronkban reménykedem, de kell egy stabil, erős, fizikális elkapásokra is képes utánpótlás TE a draftról..Hómant megtartani, s jobban beépíteni a passzjátékba..
WR fronton próbálni megtartani Minitront! Ha nem megy akkor helyette egy stabil, bizonyított jónevű, magas WR-t hozni a szélekre..

A csapatban nagy potenciál van!! Reméljük jövőre nem lesz ilyen sérülés hullám! S akkor simán lehet TOP5 ös O#ünk..
Ha idén ezzel a kórház válogatottal AFC döntőt játszottunk, akkor jövőre, mi lehet a cél, egy megerősített csapattal?

Remélem kiokoskodnak valamit BB-ék..Ők is látják, hogy mi a probléma, mit kell javítani..Bízzunk bennük, hogy anyagilag is meg tudják oldani..
2014. 01. 29. 13:49
topin
Már Welker távozásánál is mondtam, hogy azt mi nem fogjuk megérezni azon a poszton..Edelman esetében is ugyanezt gondolom. Mivel kb az egyetlen egészséges WR volt végig a szezonban, így ezért kapott annyi labdát..Természetesen ezeket el is kellett kapni, meg el is kellett szakadnia, tehát nem lehet elvitatni az érdemeit..Azonban a slot WR szerepkörében nálunk jóformán bárki hozná ezt az 1000 yardos idényt, ha ennyire dominánsan használnánk..ezekben a passzokban a legpontosabb TB és a legnagyobb hatékonysággal beváló passzjátékaink is egyben..ezért én Edelmant ugyanúgy nem látom pótolhatatlannak, vagy jelentős veszteségnek mint Welkert..természetesen teljesen egyetértek hogy a már bevált biztos jobb, mint a bizonytalan lehetséges opció..azonban pont Edelmannel sikerült igazolni, hogy nincs pótolhatatlan slot WR a mi rendszerünkben..ezért nálam nem okozna érvágást ha nem tudnánk megtartani..persze örülnék nagyon..de egy egészséges Amendola is hozza ezt, ha ebben a szerepkörben használjuk..és még ugye Boyce is ott van, + T.J.Moe..ha esetleg Amendolát máshogy használnánk..

Dobson,Thompkins duó kifejezetten biztató, pláne mikor Gronk is a fedélzeten volt és sikerült nagyobb teret kapniuk..KT nagy kedvenc is lett, sajnos a sérülés miatt nem derült ki, mire lehet ez elég valójában..

Gronk nálam is utolsó esélyt kapna..a legjobb TE, ehhez nem fér kétség..de arra tartani vkit hogy az alapszakasz x meccsén zúzzon, és erre építeni az offense játékát, na ez nem életbiztosítás sajnos..igy teljesen egyetértek azokkal akik OL és TE húzást várnak az első körökben..

Blount nagy kedvencem, védtem már a kezdetekben is..örülnék ha maradna..de sztem nem tudjuk megfizetni és a helyzetünkben nem is elsődleges..bár Ridley fumblicitisze miatt lehet első futó nélkül maradnánk a szezon elején már, ha kegyvesztetté válna a leendő hibák miatt..

Talibnál is ugyanazt gondolom mint Gronknál, azzal a különbséggel hogy ott nem lenne több esély..2év-2jó idény, majd a legfontosabb meccsen sima szituban lesérül és ezzel el is megy a meccs..nem kockáztatnék egy harmadik esetet..

igazából ha azt nézzük hogy én is úgy gondolom ahogy DoM, hogy ez az utóbbi években a legnagyobb potenciállal rendelkező roster, akkor fura azt leirnom hogy pár szezon eleji fumble választ el minket attól hogy Ridleyt végképp leirja a stáb és Blount elengedése esetén nem tudjuk még ki lenne a kezdő WR..Gronk jövője is kb egy jövő évi több meccset jelentő sérülésen múlik nálunk..tehát a kezdő TE is erősen kétséges..a WR corps bár reményt keltő volt, mégsem bizonyított semmit és roppant sérülékeny népség benyomását keltette..tehát simán lehet h mindegyik rookie bust lesz..Amendola is lehet h örök sérült lesz, bár sztem cs ugyanolyan szerencsétlen peches emberke mint Gronk..Tehát WR poszton is lehet h 2 év múlva senki nincs a rosteren, pláne ha Edelmannel nem hosszabbítunk..ha igen, akkor Ő tuti..de sztem meg őt pótoljuk a rendszerünkből adódóan a legkönnyebben..

A jelenlegi OL Wendell,Mankins,Conolly esetében erősen véleményes a jövőt nézve..Mankinsnél ugye inkább a fizu a bibi, ennyit egyszerűen nem ér..Tehát itt is több lehet az új ember mint a régi..

Mégis azt érezte az ember szezon közben hogy nagyon együtt vannak és a sérültekkel kiegészülve + egy jó draft egy nagyon erős rosterrel várhatjuk az új évet..és pár fumble és sérülés mindössze ami örökre átírhatja ennek az ígéretes rosternek a névsorát..

De reméljük h egy ennyire balszerencsés év után most már egy kevésbé peches év jön, kulcsjátékosaink egészségi állapotát illetően..

2014. 01. 29. 14:01
topin
*Blountéknál a kezdő RB értelemszerűen..
2014. 01. 29. 20:28
hopi46
Minitron minimum dupla játékost ér (WR és a liga egyik legjobb punt return játékosa, de tudjuk CB-nek sem rossz) és egy megszállott. Nem megtartani végzetes!
2014. 01. 29. 13:12
zambala
Ugy hallottam, hogy aSzentek nem tudják megtartani Grehemet a fizetési sapka miatt.mennyire reális az ő leigazolása?
2014. 01. 29. 13:13
szenti78
Álomnak szerintem jó, de pont a sapka miatt reménytelen nálunk is (sajnos).
2014. 01. 29. 16:48
pm11
+ vissza akar vonulni ahogy hallom...
2014. 01. 29. 18:04
Tony Gonzalez vonul vissza. Ez már biztos. Jimmy Graham meg 100% hogy marad a Saintsnél. A GM-ük még a tight end franchise taget is beígérte neki, amihez mondjuk nem tudom mit szól a játékosok szakszervezete, de mindenképpen meg fogják tartani.
2014. 01. 30. 05:28
Gordon
a snap-ek 67%-ban idén wr pozicióból indult..a wr tag +4m a Te taghez képest , én is kíváncsi leszek, hogy mi lesz.
2014. 01. 29. 13:14
petroczizsolt89
http://tdmagazin.hu/hirek/larry-fitzgerald-a-patriots-ban
Bár csak valóra válna, sztem veszélyben lehetnének a Brady-Moss duó rekordjai :D Csak a fizuja nagyon magas és valószínű sokat kéne érte áldozni...
2014. 01. 29. 13:21
Annyira jó pletyka, hogy a Cardsnál nem is hallottak erről az érdeklődésről - egy másik forrás szerint.
2014. 01. 31. 23:37
petroczizsolt89
2014. 01. 29. 13:23
lipi
Az a baj DoM cikkeivel, hogy utána nem marad miről beszélni :P. Ismét szép összefoglaló.

Én JMD-vel kezdeném. Szegény nem a szívem csücske. Azok közé tartoztam, akik már a visszaigazolását sem akarták. Ettől függetlenül nem olyan gyenge OC, mint amennyire ekézni szoktam. Olyan közepes. Két oldalról zsenikkel megtámogatva. (BB és TB). Időnként remekül építi fel a gameplant, időnként pedig köze nincs a meccshez. A mentségére legyen szólva, gyakorlatilag egész idényben tüzet oltott. Ráadásul az újonc elkapó sor miatt a legnagyobb fegyverünk a no huddle nélkül kellett dolgoznia. Ebből lett a túlhasznált play action és az értelmetlen hívások. Próbálta meglepni az ellen védelmét. A baj, hogy leginkább magunkat leptük meg vele... Ebből az idényből nekem az jött le, hogy JMD nem rugalmas edző. Azaz nem a keret adottságaira húzza rá a sémát, hanem a sémára próbálja a keretet. Az offseason nagy kérdése lesz nálam, hogy milyen irányban próbáljuk építeni a keretet. A 2WR/2TE vagy a 3WR/1TE irányban haladunk tovább. Utóbbi ugye a JMD féle stílus. Elméletileg mindkét irány nyitott, hála DoM azon mondatának, ami remekül leírja az elkapók helyzetét. ("A legnagyobb kérdőjel ezt az egységet lengte körül a nyár folyamán és sokkal nem lettünk okosabbak öt hónappal később sem."). A 2/2-es rendszerhez eggyel több TE igazolás kell és a versenyhelyzeten kívül nincs szükség WR igazoláshoz. Roster helyből felszabadulna az FB pozi. A 3/1-hez elég 1TE igazolás, de szükség lenne egy veterán WR-re, aki megbízhatóan el tudja sajátítani a rendszert és fel tud lépni sérülés esetén. Ebben az esetben az FB pozi nem szabadul fel.
Egy biztos. O központú draftot szeretnék!
Az Ofal első számú prioritás. Wendell helyett egy jó C és Connolly helyett egy jó kezdő RG nagyon kellene. Tőlem maradhatnak, de csak mint csere. Mankins helyzet szerintem nem fog változni. (2017-ig szóló nagyon kellemes szerződése van, amiből nem tudunk kiszállni, pláne, hogy Hörni pénze beragadt...)
A futóknál egy sima veterán igazolást remélek, aki Boldennél biztosabban tudja megoldani az elkapásokat és futásban sem teljesen elveszett, ja és olcsó :). (Peyton Hillis, Felix Jones, Jonathan Dwyer). Ebben az esetben nem ragaszkodnék Blount megtartásához sem. Félek túl drága lesz. Kicsit túlértékelt mostanában :).
A Hooman /Mulligan kettőshöz nem ragaszkodom, de legalább egyikükre vagy megfelelő pótlására szükség lenne.

Szumma: 1 vagy 2. kör TE, 2 vagy 3.kör OG/C. Alternatív esetben 2TE húzás is elképzelhető. Várok veteránt az Ofal közepére, az elkapókhoz és a futókhoz is.
Baromi kíváncsi leszek az O stáb változásaira. Pláne, ha BoB viszi a TE edzőnket is...
Bocs, az újabb háború és békéért :).
2014. 01. 29. 20:50
narbony78
Az a baj bármennyire is szeretik a Pats rajongók Gronkot, szerintem még egy sansza van... Ha újra nagyon súlyos sérülés éri BB-t ismerve szemrebbenés nélkül túladnak rajta! Így tehát lehet valóban van sansz az alternatív megoldásra, bár szerintem a WR is need, hacsak nem sikerül egy jó kukázás...
2014. 01. 31. 19:47
BaP
Szerintem nagyjából mindegy, hogy Gronk-ot mennyire szeretjük, a következő szezont -is- nélküle kell megtervezni.
Október/November, mire visszatér, lemegy a fél szezon, nem hinném, hogy a szerencsében kéne bízzunk, hogy majd nem kapunk ki sokszor, amíg visszajön. Az, hogy milyen formában lesz? Ki tudja..
Az elmúlt 3 év: boka, hát, alkar, most kettős térd szalag sérülés), az -elvileg-gyógyult karján olyan kötést viselt, mintha robotkar lett volna... ( tehát az se volt 100%-os)

Személy szerint rajongok a játékáért, de szerintem akkor jár el okosan a Pats, ha Gronkkal nem kalkulál.
A másik nagy baj, hogy a vertikális, komolyan bevethető WR-ek száma =0! Dobson, Thompkins üveg ( és JMD rendszerében kb soha nem tudjuk meg, mire is lennének képesek, mert egyszerűen alig hívtunk rájuk plalyejet..)

A draftról szerintem az O falba kéne egy azonnal bevethető újonc, jöhetne egy TE, meg mélységi embereket érdemes hozni.
A CB,DT,SS,WR de talán még az OT posztot is a FA piacról kéne megoldani.
A viszonylag olcsó, de megbízható emberek megtartása ( Hooman,Edelman,Blount,Carter) fontos lenne.
2014. 01. 29. 20:17
49ers
Szerintem C az elsődleges cél utána jöhet egy TE. Elgondolkodtam egy olyan variáción, hogy Ridley megy cserébe draftcetli jön. ezt nem tarom szerencsés lépésnek, mert messze a legtehetségesebb futónk, de a vezetőség bizalma megingott benne, lehet mindenkinek jól jönne egy csere. Ebben az esetben Blount maradna, bár őt eredetileg a távozók közé számoltam. Akkor inkább menjen ő is és szerezzünk egy új futót. Ez persze újabb problémaforrás és need generálása, szóval mégsem jó.
Elsőre nem indult rossz felvetésnek.
Szerintetek van-e esély Ridley távozására és egy veterán vagy drafolt futó (nem 3. napos) érkezésére?
2014. 01. 29. 20:50
hopi46
Nem tudom igazán, miért olyan tragikus a "Ridley fumble ügy"?
Bush 5 fumble
Gore 3 (mind elveszett!)
Charles 4
Petterson 3
Lynch 3
Ridley 3
Akkor ezeknek mind menni kell?
Akinek sokat kell futnia, mert egyedül viseli a terheket (Veeren sokat hiányzott) benne van a játékában. A RZ-ban 3-4 yardnál nem Őt kellet volna futtatni!
2014. 01. 30. 00:03
lipi
Ridley messze tehetségesebb és jobb futó, mint Blount. Blount jelenleg túlértékelt, Ridley meg alul. A futók közül Ridley és Vereen szerződése újonc szerződés, azaz baromi olcsó és 2015-ig szól. Vétek cseréről és cutról beszélni.
Veterán futó érkezésére maximálisan számolok. Bár leginkább olyanra, aki elkapni is képes.
Draftolt futó nem kell. Teljesen felesleges, pont a rutin hiányzik az egységből :).
2014. 01. 29. 21:44
Lucius
Szerintem Ridleylecserélése kifejezetten jó húzás volt. Blount legalább annyit nyújtott, de szerintem többet, mint Ridley tudott volna, Ridley meg összekapta magát és nem csinált több fumble-t idén. Páran még mindig orrolnak BB-re, a csere miatt, de nem igazán értem, miért.
Jövőre szerintem végig Ridley lesz a kezdő és nem szórja el a labdákat.
Hozzászólás a(z) A támadók - évértékelés 2013 bejegyzéshez