Menetrend

Tavaszi felkészülés

2012. 04. 17. 21:19
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek
A draft árnyékában megkezdődik minden csapatnál a felkészülés a bajnokságra.

Legkorábban április harmadik hétfőjétől kezdve 10 héten keresztül lehet legfeljebb kilenc héten keresztül a foglalkozásokat tartani, ebből nyolc hetet egymást követően kell szervezni. A megjelenést nem lehet kötelezően előírni a játékosok számára, és a távolmaradókra nem lehet büntetést kiszabni. Azonban játékos szerződésében lehet olyan rendelkezés, ami a tavaszi edzéseken való megjelenéséhez köthet bizonyos bónuszokat. Ezen belül három szakaszt kell megkülönböztetni:

1. szakasz (2 hét) Kizárólag erőnléti és rehabilitációs edzések az erőnléti edzők irányításával. Labda és sisak nélkül. Egyedül az irányító dobhat passzt, de csak elkapónak úgy, hogy védő ne legyen ennek részese. A vezetőedző, koordinátorok, pozíciós edzők nem vehetnek ezeken részt.

2. szakasz (3 hét) A gyakorlatok még mindig sisak nélkül zajlanak, de már a teljes edzőstáb felügyelete alatt. A csapatrészek nem edzhetnek egymás ellen. Ez egyéni szinten is igaz, tehát nincs 1-1 elleni OL vs. DL, WR vs. CB stb. szituációs edzés. Mindenféle kontakt szigorúan tilos (ezért nincs kötelezően előírt sisak használat). Σ: az első két szakasz során naponta négy órát (amiből csak kettőt szabhat meg a csapat – és csak kilencven perc tölthető a pályán, a maradék két óra a játékos saját döntése), hetente négy napot tölthetnek a játékosok a klub területén.

3. szakasz (4 hét) Az utolsó két hét egyikén tartják a veterán minicampet, a maradék három hét az OTA (organized team practice activity) foglalkozások részére van fenntartva: 3, 3, 4 nap bontásban, de nem kötelező az összes OTA nap megtartása. A sisak használata már előírás, a csapatrészek is játszhatnak egymás ellen, de 1-1 elleni gyakorlat még mindig tilos. Az ütközés (contact) még mindig szigorúan tilos. A csapatrészek közös gyakorlása, de a contact tiltása miatt ez elsősorban a passzjáték gyakorlására használható fel, irányító és elkapója közötti összhang szinten tartására. A veterán minicampet ezért szokás passzdobáló tábornak (passing camp) is hívni.

Az OTA szabályai: legfeljebb 6 óra naponta; legfeljebb 2 óra tölthető a pályán.

A veterán minicamp szabályai: 1+3 nap, amiből az első az orvosi vizsgálatokra van előírva. A három gyakorlásra fenntartott napból kettőn lehet napi két edzést tartani. Legfeljebb 3 és fél óra tölthető egy nap a pályán; legfeljebb 2 és fél óra lehet egy edzés; második edzés csak átmozgató (walkthrough) lehet; legfeljebb 10 órára lehet egy nap lekötni a játékosokat kétszer egy óra szünettel. A részvétel erre kötelezően előírható.

Újonc minicamp

A draftolt és nem draftolt újonc játékosok részére szervezett összetartás, olyan paraméterekkel, mint a veterán minicamp, amit a draft után két héten belül meg kell tartani. Ezen felül 7 hét áll a csapatok rendelkezésére, hogy pályán kívüli foglalkozásokat tartsanak az újoncoknak.

Csapatok új vezetőedzővel

Az összeszokás és a játékosok megismerése miatt azok a csapatok, akiknél a legutóbbi bajnokság kezdete óta változott a vezetőedző személye plusz lehetőséget kapnak a ligától. A tavaszi felkészülést már április első hétfőjén megkezdhetik, és 12 hetük van a 9 hét edzés megtartására. Valamint egy helyett kettő veterán minicampet tarthatnak.

Hozzászólások

2012. 04. 18. 14:21
galmat
Ezeket a szigorú szabályokat nem értem, hogy miért vannak. Pl "a csapatrészek nem edzhetnek egymás ellen" és a többi ilyen.

Biztos van oka, aki tudja, az felvilágosítana, hogy miért írnak ilyeneket elő?
2012. 04. 18. 14:41
Játékosok testi épségének és egészségének a védelme van a szabályok mögött, hogy csak limitált körben engedélyezik a kontaktot és ütközéseket edzésen a játékosok között.
2013. 03. 29. 14:31
pm11
kérdés: pl a saját kertemben azt csinálok amit akarok?
ha mondjuk pont ott van egy cb meg egy elkapó, akkor gyakorolhatnak (gondolom amit nem lát a szem azért nem fáj a szív alapon miért ne)?
2013. 04. 02. 08:19
Igen. A játékos azt csinál a szabadidejében, amit akar. Ezek a szabályok a csapat kezét kötik meg, és elsősorban a pályán folytatott edzésekre vonatkoznak, ahol reális sérülésveszély van. Azt senki sem tiltja meg, ha a játékos saját döntése nyomán minden nap 4 órát Foxboróban tölt a videószobában. Ugyanakkor a lockout alatt sok szó volt róla, hogy edzők irányítása nélkül vajon mennyit érhetnek azok az összetartások csapat szempontból, ahol mondjuk az irányító dobálgat 2-3 elkapónak a nyilvánvaló jó légkörön kívül.
2015. 04. 05. 08:34
Iolaus
Ennek a szellemében költözött oda anno Edelman Brady lözelébe?
Így akkor "edzhetnek" amikor akarnak?
Hozzászólás a(z) Tavaszi felkészülés bejegyzéshez