Menetrend

A védők - évértékelés 2012

2013. 01. 25. 18:46
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek

Posztonkénti összegzés 2012-ről és előretekintés 2013-ra. Íme a védők:

 VÉDŐFAL

Kevés kivételtől eltekintve 2012-ben a Patriots kizárólag a négytagú védőfalat használt, legyen szó alapvédekezésről vagy nickel (részben dime) felállásról. Ennek a falnak a gyakorlatban két változata alakult ki és jól mutatja a rotáció teljes hiányát, hogy a sérüléseket leszámítva ez három játékosnak állandó jelenlétét követelte meg a pályán.

A fal összetartója és állandó motorja Vince Wilfork volt ismét. A játékidőket elemző cikkben már rácsodálkoztunk, hogy micsoda munkát végez ő hétről-hétre a pályán. Azonban a passzközpontú ligában az ő futás elleni stabiljátéka nem tud minden körülmény között feltétlenül és hatékonyan érvényesülni. Soha alább nem hagyó aktivitásával a pass rush révén is tudott olykor problémákat okozni, de ez messze nem meghatározó elem a játékában. A két szélen a tavalyi évvel ellentétben nem használt a csapat futás ellen hasznosabb, nagyobb méretű, súlyosabb endet. A hírek szerint még tavasszal megpróbálták szerződtetni erre a szerepre Red Bryantet (végül a Seattle-höz visszaigazolt); Jonathan Fananével azonban már „szerencsésebben” jártak. Az egykori Bengals játékosról azonban kiderült, hogy eltitkolta egészségi állapotát a csapat előtt, ami miatt képtelen volt a játékra. Így maradt end posztra Rob Ninkovich és az újonc Chandler Jones, megfelelő váltótárs nélkül az év nagy részében. Ninkovich a legveszélyesebb pass rusher volt, kritikus pillanatokban bukkant fel és tudta lerohanni az irányítót. Jones újonc létére állandó kezdő lett és az első nyolc meccsen szerzett hat sackje miatt elégedetten lehetett csettinteni. Micsoda fogás! Azonban bokasérülése után, igaz csak három meccset kellett kihagynia már nem volt ugyanaz a játéka, gyakorlatilag nem volt értékelhető produkciója. A probléma itt kezdődött, mert sem a veterán Trevor Scott, sem a másik újonc Jake Bequette (az év csalódása, hogy ilyen helyzetben sem volt képes egyszerűen pályára kerülni) nem tudott felnőni a feladathoz. Az idény végére nem draftolt újoncként Justin Francis mutatott életjeleket, a rotáció hiánya sajnos rányomta a bélyegét az egység játékára. Rob Ninkovich is talán sokkal több, és rendszeres nyomást tudott volna kifejteni, ha csak szituációs pass rusherként kellett volna szerepelnie. Az ő hármasuk mellett, mint állandó tagok még egy hely kiadó a falban. Ezt egyértelmű passzhelyzetekben Jermaine Cunningham töltötte be, aki az OLB/DE posztról került a fal belsejébe, részben kényszerűségből, mert nem volt senki más, aki képes lett volna onnan pass rush tevékenység folytatására (Myron Pryor egész évben sérült volt). Máskülönben előbb Kyle Love, majd Brandon Deaderick lett Wilfork társa DT poszton. Egyikőjük sem váltotta meg a világot. Love-ról legalább elmondható, hogy a futás ellen tudott elfogadható teljesítményt nyújtani. Deaderick annak ellenére, hogy több játékidőhöz jutott az alapszakasz végén, a rájátszásban egyértelmű gyenge láncszem volt és a Texans illetve a Ravens is probléma nélkül át tudott futni rajta. A passzjátékkal szemben egyikőjük sem volt képes zavart okozni és fenyegetni az ellenfél irányítóját.

Kilátások: a fenti írásból ki kellett derülnie, hogy komoly erősítésre van szükség a védőfalban. Elsősorban DT posztra Wilfork mellé, hogy érkezzen egy kezdőjátékos, aki végre folyamatosan tudná veszélyeztetni az irányítót a fal belsejéből is, miközben futás ellen is tényező tud lenni. Love ideális tartalék, ha nem kell kezdőként számítani rá. Még további nagy ember is érkezhet, ha esetleg több háromtagú védőfalat szeretne használni a csapat, vagy olyan futás ellen stabil, nagyobb négytagú falat, amilyet 2011-ben is láthattunk. Pass rusher end poszton Jake Bequette jövője kapcsán nehéz optimistának mutatkozni. Nem érkezett hír olyan sérülésről, ami megmagyarázhatná, hogy miért alig tudott egyáltalán a meccsnapi aktív keretbe bekerülni. Nem emlékszem olyan Patriots újoncra, új igazolásra, aki egy év nélkülözés után lett volna képes robbantani az elmúlt években. Cunninghammel év végi eltiltásával együtt túl komolyan már nem hinném, hogy lehet számolni az elmúlt mérkőzésekre alapozva. Megint kiesett az edzők kegyeiből. Röviden: Ninkovich és Jones mellé még kell játékos. Francisben legalább még lehet reménykedni, de tovább kell próbálkozni. Pass rush nélkül sosem lesz képes meccseket megfordító erő lenni a védelem a rájátszásban. A támadók újabb leblokkolását a rájátszásban látva, azonban erre nagy szükség lenne. Ez nem újdonság. Kell a frissítés.

LINEBACKER

Jerod Mayo, Brandon Spikes és Dont’a Hightower kiemelt szerepet játszott abban, hogy a futás elleni védelem jelentette a védelem idei legnagyobb erősségét és ez lett az a elem, amelyben az elmúlt évekhez képest lényeges előrelépést lehetett tapasztalni. A négytagú védőfal mögött Mayo képviselte az állandóságot, aki idén végre az elmúlt években kialakult hírnevének megfelelő formában játszott. Spikes és Hightower nickel felállásban váltogatta egymást egy ideig, míg alapvédekezésnél Spikes volt a középső (mike), Mayo a gyengeoldali (will), Hightower az erősoldali (sam) linebacker. A cserék itt is hiányoztak, hiszen olyan special teams játékosok találhatóak csak itt, akiknek a jelenléte NFL védelemben nem kívánatos. Szerencsére a komolyabb sérülések elkerülték az egységet, az alapszakasz hajrájában illetve a rájátszásban végig egészségesek tudtak lenni. A futás elleni jó játéknak azonban ára volt. Passz elleni zónában egyikőjük sem jeleskedett. A rövid és középtávoli passzok ellen ismét ki volt szolgáltatva a csapat a secondary és a linebackerek közötti sávban.

Kilátások: Dane Fletcher ha visszatér sérüléséből, kiválthatja a special teams játékosoknak legalább egyikét a cserék között. Egy mozgékony, passz ellen otthonosan mozgó, könnyűsúlyú linebackerre még szükség lenne, mert így túlságosan egyoldalú a linebackersor, amire tudatosan rájátszhatnak és rá is játszottak az ellenfelek. Ha esetleg több 34-es elem lenne újra a védelemben, akkor Hightower, mint az egység sokoldalú tagja akár pass rusher szerepben is feltűnhet időként (34 OLB).

SECONDARY

Sérülések (Chung, Gregory, Dowling, Talib), évközi játékoscsere (Talib) illetve posztváltás (McCourty) miatt nehezen alakult ki állandó kezdő és stabil, megbízható játék. A hosszúpasszok ellen egész évben szenvedett az egység, bár az alapszakasz második felére ez a helyzet némileg rendeződött. Devin McCourty már a tavalyi évben is feltűnt free safety poszton. Aqib Talib megszerzését követően ez ismét megtörtént és ezzel látványosan megerősödött, megbízhatóbb lett a secondary. McCourty és Gregory safety kettős a mélységi passzjáték ellen határozott javulást jelentett, míg Talib elsőszámú cornerbackként biztosan nem jelentett visszalépést McCourtyhoz képest. Ezzel az év közben már a kezdőposztot is kiharcoló újonc Alfonzo Dennard személyével lett egy átlagos szintet mindenképpen megütő kezdő négyese a csapatnak. Harmadik cornerback szerepében ismét otthonosan mozgott Kyle Arrington és a slot elkapókkal szemben újra a neki legmegfelelőbb poszton játszhatott. Ezzel együtt a hátsó alakzat hiányosságai a LOS-hoz közeledve jelentkeztek, elsősorban a szerelési kísérleteknél, amit csak ritkán sikerült eredményesen megvalósítani. Itt már Gregory is inkább tűnt a Meriweather Akadémia végzett hallgatójának, mint NFL átlagot megütő kezdőjátékosnak. Az ütköző safety feladatköre elméletileg Pat Chungnak lett kitalálva, de ő ismét bebizonyította, hogy sérülékenysége miatt nem lehet rá huzamosabb időn keresztül számítani. Tavon Wilson, aki a draft második körében általános meglepetésre választott ki a Patriots egyelőre epizódszereplő maradt, bár ezt a negyven százalék feletti játékideje nem feltétlenül tükrözi, de egyelőre nem sikerült a pályán igazolnia a rá áldozott magas draftpicket.

Kilátások: Dennard a 2012-es draft nagy fogása lett. Ha a bírósági ügye miatt nem fogja nagyon megüti a bokáját, akkor stabil kezdő játékost szerzett a csapat egy hátsó körös választási joggal. A CB poszton kb. ennyi is a biztos: McCourty jövője vélhetően inkább safety pozícióban lesz; Arrington és Talib leszerződése lejárt; Ras-I Dowling már a draft előtt is megalapozott sérülékenysége mára aggasztó valóság lett miután sorozatban második idényét kénytelen kihagyni. Ütköző safetyre feltétlenül szükség van, ennek a véleménynek már Rodney Harrison is hangot adott. Chungnak sincsen már szerződése, de a kihagyott meccsek miatt megbízhatóbb megoldást kell helyette keresni. A második évére Wilson fejlődésében mérsékelt keretek között lehet bízni. Nagy, költséges igazolás hiányában a Gregory, McCourty kezdőpárosra kell jövőre is támaszkodni safetyként. Illetve a linebackereknél már említett kisebb, mozgékonyabb jól zónázó linebacker szerepét ütköző safety/linebacker hibrid formájában is érkezhet, aki képes a tight endek, futók ellen bejátszani a LOS mögötti 5-8 yardos területet. 

Hozzászólások

2013. 01. 25. 22:12
lupus
Huh,de fa....a kis vitak lesznek itt! dorzsolomatenyeremetsmile
Azert en erzek nemi zavart az eroben itt a posztokkal kapcsolatban.
A DT hiany egyertelmu. De. Szerintem nem feltetlenul Wilfork melle,Love karara. Az van,hogy ez egy nagy osszekapcsolt fogaskerekhalmaz,ahol,ha 1fog hianyzik ugrik az osszhang.
A szelre is jo lenne egy hatso koros(vagy valami "kukas") csere. A LB sorba a hybrid safety szerintem manapsag luxus. Marmint keves igazan jo jatekos van ezen a poszton,aki meg nem igazi top,arra ker roster helyet pazarolni.
A CB-k helyzete nekem jonak tunik. Ne feledjuk,ha van nyomas az iranyiton,akkor a CB-ink eleg jol elmuzsikalnak.
A Safety poszt kerdeses nekem nagyon. Mar reg ota hianyolom a Rodney 2.0-at es ideny elejen a rogbis multtal rendelkezo Ebner(?,ugye) tunt jo lehetosegnek a beszamolok alapjan.
Summa summarum. Vissza az alapokhoz a jatekos allomanyuk jo! Megvannak a megfelelo emberek a megfelelo posztokra. Marcsak a playbookot kene kicsit hegyezni. Nem kell ide lit passrusher. A sracok tudnak szepen blitz-szelni,csak meg kell hivni azokat a nyomorult playeket.
2013. 01. 26. 09:44
crucified
DoM:

Szerintem tökéletesen foglaltad össze a védőkkel kapcsolatos dolgokat. Jövőre a csapat szerezni fog egy könnyebb linebackert passzok ellen, a falat meg Wilfork mellett muszáj megerősíteni a pass rush hiánya miatt. A secondary jó lesz, oda nem kell ember, max. mélységi utánpótlás sérülések miatt (lásd Talib).
2013. 01. 26. 10:40
DM
hehehe figyeljetek,mert az NFL olvassa mit írunk ki,meghallgattatott minket az Úr és Pollardot 15.250 dollára büntette a liga nah most lehet fröcskölni,hogy mi a szabályos ütközés és mi nem az :D :D
2013. 01. 26. 10:54
Erről már volt szó korábban. Ha pályán sárga zászlót dobtak rá helmet to helmet, vagy védekezésre képtelen elkapó leütése miatt, akkor szinte hivatalból vmi büntetést fog kiszabni az NFL, különben a bírók ítéletét kérdőjeleznék meg.
2013. 01. 26. 10:56
daelaci
A Welkeres szerelésért kapta, de nem hiszem hogy túlzottan érdekli. Pollard játékában benne vannak az ilyen szerelések, nekünk is egy ilyen ütköző safety kéne.
2013. 01. 26. 11:12
DM
Annyit néztem már ezt a draftolást,meg mock draftot aztálmodtam,hogy Eric Fischer\OT\ választottuk ki első körbe :D :Dhát igen nem ártana valami bivalykemény S aki mondjuk a szabályok betartása alatt is tudna kemény lenni nem úgy,mint ez a jóember ez még az anyciját is lefejelné ha Patriots sisak lenne rajta :D :D
2013. 01. 26. 11:01
fazsiraf
Sziasztok !

Most olvastam :The Patriots have signed DE Marcus Benard, RB James Develin, WR Jeremy Ebert, WR Andre Holmes, QB Mike Kafka, DL Tracy Robertson and LB Jeff Tarpinian to future contracts today
2013. 01. 26. 11:22
Kafka és Benard többhetes hír. A többiek a gyakorlócsapat (practice squad) tagjai voltak és rostertöltelékként továbbgörgeti őket a csapat a 2013-as felkészülésre is. Már mindenki szerepel itt is a játékosok között: http://pats.hu/jatekosok
2013. 01. 26. 11:26
fazsiraf
Bocsi !

De a Pats honlapján friss-ként szerepel.
2013. 01. 26. 11:44
Egyedül Benard érdemel külön említést közülük:

2010-ben elég jó éve volt a Brownsnál szituációs pass rusherként, de 2011-ben volt egy súlyos motorbalesete. Azóta nem játszott. Mérete alapján 34 OLB is lehet belőle, majd kiderül, mit mutat tavasszal/nyáron az edzéseken.
2013. 01. 26. 12:30
DM
Hmm érdekes cikk jelent meg a espnboston.com.om miszerint lehetne lehetőségünk újabb draft pickekre mondjuk ezekért a srácokért mit kapnánk ?
Ryan Mallett
Jake Ballard
Jeff Demps
2013. 01. 26. 12:47
Ha erre a cikkre ( http://espn.go.com/blog/boston/new-england-patriots/post/_/id/4739220/3-players-to-fill-void-of-3-picks ) gondolsz, ennek az a lényege, hogy hiába van kevesebb pickje a csapatnak idén, már van három olyan játékos a rosteren, akik eddig nem tudták segíteni a csapatot, de 2013-tól potenciálisan hasznos játékosok lehetnek és mivel 25 év alattiak, szinte olyan, mintha a 2013-as drafton választották volna őket (Demps, Ballard, Armstead).

Mallett kérdés a támadók évértékelése cikkben (hétfőn várható a megjelenése) érintem. Lombradi egy idióta, ezt tudjuk, belőle bármit ki lehet nézni (Mallett -> Browns pletyka), de személy szerint nem látom, miért adna bárki is draftpicket Mallettért cserébe? Hoyer 2.0 hangulatkeltésnek tartom csak. Weeden a korát leszámítva, szerintem mindenben előrébb tart Mallettnál, aki ráadásul semmi pozitvumot nem mutatott eddig premeccseken, vagy éppen az edzőtábor riportjaiban is nagyítóval kell keresni, hogy valami jót írjanak róla.
2013. 01. 26. 16:57
lupus
DoM! Te ralatsz az idei draft osztalyra,meg a FA piacot is nagyobb erovel koveted,mint pl en.
Van valami erdemes DT-nek valo? CB-t nem kerdezek,mert azokkal eddig nem jartunk tul jol...esetleg egy komolyan utkozo S?
2013. 01. 26. 17:32
Lesz róla cikk. Most még 2012 értékelésénél tartunk. Tudom, hogy úgy tűnik, hogy egy lépéssel le vagyunk maradva, mert amiről most és az elkövetkező héten is szó lesz, már közvetlenül a bukott afc döntő után kitárgyaltátok, de azt a tempót nem tudtuk követni a meccset lezáró, hagyományos, heti rovatok nélkül.

Megint csak azt tudom írni, hogy türelem. Lesz mindenről szó.
2013. 01. 26. 18:17
lupus
Ok.
Kivancsi leszek az otletekre.
2013. 01. 26. 15:49
MatCauthon
OFF: Ma squasholtam egy úriemberrel, aki személyesen is ismeri Tom Bradyt, mert egy évfolyamra jártak a MIchigan egyetemen! Szoros csatában legyűrtem, de a Patriots szeretete közös :)

ON: egyetértek a cikkíróval, szeretném, ha Talibot legalább még egy évre megtartanánk és jönne egy nagyobb testű DT Vince mellé, szerintem ezek a fő needek jelenleg..
2013. 01. 26. 18:43
crucified
Erről a Krokodil Dundee című film jut az eszembe, amikor Dundee-tól megkérdezték amerikában, hogy ismeri-e Mel Gibsont. Persze, mondta. Ott lakik a szomszéd farmon. Magas, vörös pali....:))))

Ez csak vicc, kicsi a világ.
2013. 01. 26. 20:41
zozi
Seymour szabadügynök! Szerintetek visszahozzák vagy visszajönne?
2013. 01. 26. 22:00
Seymour vhol azt nyilatkozta, hogy 30 olyan csapat van a ligában, ahova leszerződne. Nem nehéz kitalálni, hogy a Raiders mellett melyik az, ahol nem fog többet pályára lépni.
2013. 01. 27. 13:31
zozi
2013. 01. 26. 21:19
chateautorres
Szerintem visszajönne, de nem hozzák vissza.
Viszont kifosztjuk a kanadai ligát:
The New England Patriots have agreed to terms with Canadian Football League defensive end/outside linebacker Jason Vega.
2013. 01. 26. 22:02
40 percet vertél az álmos pats.hu szerkesztőkre. :D Főleg, hogy én is először idejöttem, hogy mi az új hozzászólás. ;)
Hozzászólás a(z) A védők - évértékelés 2012 bejegyzéshez