Menetrend
Szavazás

Az átalakított és egyedülálló Patriots secondary

2014. 07. 22. 22:41
Szerző: Spigo

Earthwind Moreland, Troy Brown, Artrell Hawkins, Hank Poteat, Antwaun Molden. Az utóbbi évtizedben ezekkel a nevekkel kellett megbarátkoznia egy Patriots szurkolónak, mikor a secondary keretére nézett. A 2014-es év azonban változást hozott ezen a fronton

Márciusban röpke 48 óra alatt a Patriots secondary a csapatot hátráltató csapatrészből a New England erősségévé lépett elő. Ehhez az kellett, hogy Darrelle Revis és Brandon Browner személyében Bill Belichick leigazoljon két fizikális emberfogó cornerbacket. Papíron a bőség zavarával küzd most már a csapat a secondary-ben és kérdés, hogyan fogja Bill Belichick ezt a tehetség halmazt kiaknázni. Azt hiszem a következőket fogjuk látni a pályán és ezért lesz nagyon nehéz megverni a New Englandet idén:

Darrelle Revis alapjaiban változtat meg mindent. Felejtsük el Aquib Talibbal való összehasonlítást. Revis jobb. Sokkal jobb. Kevésbé sérülékeny, technikásabb, ösztönösebb és közel sem verik meg annyiszor, mint Talibot. Amikor Revis a csapathoz szerződött mindenki azonnal biztosra vette, hogy hétről hétre az ellenfél legjobb elkapója ellen fog védekezni.

Lesz olyan, hogy a legjobbat fogja majd, de amikor majd mindenki hadra fogható lesz és Brandon Browner is visszatér eltiltásából, akkor szerintem így fog kinézni a secondary:

1) Brandon Browner fogja majd szorosan az első számú elkapót. Nincs nagyobb cornerback az NFL-ben és Browner olyan fajta játékos, amilyennel Belichick eddig nem rendelkezett. Méretével és erejével veszi fel a versenyt a nagy és fizikális elkapókkal és rengeteg ilyennel találkozik idén szembe a Patriots majd. Browner erősségei a mérete, a jammelési képessége és az időzítés megzavarása az első 5 yardon, és a magassága miatt az 50-50 labdák elleni védekezés. Nem erőssége viszont mikor versenyt kell futnia az elkapóval és ezért használja legtöbbször a "bail technikát" (mikor egy-két lépés távolságból követi a játékost, az irányító és az elkapó közé helyezkedve - szerk) és igen jól is alkalmazza azt.

Szerintem Belichick úgy fogja kihasználni Browner méretét és fizikalitását, hogy az ellenfél legjobb elkapójára állítja és felülről egy safety segítségével duplázza majd az első számú opciót. A legtöbb irányító vonakodni fog attól, hogy duplán figyelt elkapó felé dobja a labdát, ráadásul a már említett line of scrimmage-n megzavart időzítés miatt is, a második opció felé kell majd tekintenie.

2) Darrelle Revis fogja majd a második számú elkapót és teszi láthatatlanná azt. Amikor az irányító úgy látja majd, hogy az első számú opció nem tiszta vagy duplán védekeznek rajta, kénytelen lesz a második számú felé nézni. Az egyetlen probléma ezzel az, hogy a második számút meg a liga egyik, ha nem a legjobb cornere fogja majd, Darelle Revis személyében. Ez azt jelenti, hogy Revis 2014-ben majd Alshon Jeffery-t, Golden Tate-t Marvin Jonest vagy Reggie Wayne-t fogja kivenni a játékból.

3) Devin McCourty több szabadságot kap majd. Ez a terv azt eredményezi majd, hogy Devin McCourty a két legjobb képességét használja majd ki: a bejátszani képes területet és az ösztöneit. Az elmúlt időkben McCourty-nak leginkább a mély zónát kellett figyelnie és segítenie felülről, mert az első és második számú cornerben nem bízott eléggé Belichick. Az egyik oldalon Revis-szel és a másikon egy safety-vel megtámogatott Brownerrel, McCourty szabadabban mozoghat majd a formációban, elrejtve feladatát a játékban és koncentrálhat a labdaszerzésre.

4) Alfonzo Dennard és Logan Ryan mélységet ad a posztnak. Revis és Browner miatt 2014-ben az irányítók arra lesznek kényszerítve, hogy végigpásztázzák az opcióikat és eljussanak a harmadik és negyedik számú opcióig. Ez mindig is Bill Belichick mantrája volt. Lehet, hogy kikap, de azt nem hagyja, hogy az ellenfél legjobb játékosai verjék meg. Belichick arra kényszeríti majd az irányítókat, hogy rövid passzokkal próbálkozzanak, illetve a harmadik és negyedik számú opcióval éljenek, ha eljutnak odáig. Alfonzo Dennard és Logan Ryan nem első számú cornerek. Az is lehet, hogy nem másodikok. Azonban igen kiváló játékosok harmadik és negyedik számúnak. Az, hogy két ilyen tehetséges játékost tud Belichick ráállítani a harmadik és negyedik számú elkapóra, még tovább bonyolítja a dolgokat az irányító számára és arra kényszeríti, hogy nehéz dobással próbálkozzon valószínűleg egy jól levédett játékostársa felé.

Az, hogy az irányító kénytelen lesz végigpásztázni az opcióit csak segíteni fog a pass-rushon és azon, hogy kulcsszituációkban nyomást gyakorolhassanak az irányítóra. Úgy is nézhet ki, hogy a Patriots nem tett sokat azért, hogy idén fejlessze az irányító siettetést, de ha azt nézzük, hogy kik jöttek a secondary-be és ezáltal mennyit fejlődött a passzvédekezés, már mondhatjuk, hogy mégis.

5) Kyle Arrington csak a slotban játszik majd. Hacsak nem lesz nagyobb sérüléshullám, véget értek azok azidők, mikor Arrington az oldalvonal mellett védekezett és ennek minden Patriots szurkoló szívből örülhet. A PFF szerint Arrington 7 legrosszabb meccse közül 6-ban is kint kellett védekeznie. Ahogy Ryan és Dennard, úgy Arringtonnak is túl nagy falat lehet egy-egy top elkapó. Azonban mikor slot elkapót kell fognia, akkor igen eredményes tud lenni. A jelenlegi secondary mélysége azt is megengedi, hogy néha pihenjen is, hiszen Logan Ryan is képes jó teljesítményre slotban.

6) Jamie Collins uralja majd a pálya közepét. A tight endek igen sok gondot okoztak a Patriotsnak az utóbbi időben, főleg a pálya középső részén. Heath Millertől kezdve, Tony Gonzalezen és Jake Ballardon át, még a lassabb tight endek is ficánkolhattak a pálya közepén a Patriots ellen. Brandon Spikes keménysége hiányozni fog, de a lassúsága és a tight endek elleni védekezés képtelensége már kevésbé. Spikes eligazolása teret nyit Jamie Collinsnak, hogy kezdő linebackerré váljon. Collins sebessége és sokoldalúsága régóta hiánya volt már Patriots linebackereinél. Nickel felállásokban Collins jelenléte kreatívabbá és rugalmasabbá teheti majd Belichick játékhívásait. Az a képessége, hogy a tight endekkel és a futókkal is felveszi a versenyt, tovább frusztrálhatja majd az irányítót.

7) Felejtsük el a hagyományos Free Safety-Strong Safety dinamikát. Rodney Harrison napjai véget értek és nem is jönnek már vissza. A Super Bowlt és Kam Chancellor (Seahawks strong safety) keménységét látva sok szurkoló abban reménykedett, hogy egy ilyen fajta kemény ütközőt is igazol a csapat. Azonban ez nem fog megtörténni. Azzal, hogy a liga egyre inkább passz orientáltabbá válik, olyan safety párosokra van szükség, akik a pálya hátsó harmadát is képesek levédekezni.

Devin McCourty helye az egyik safety poszton garantált. A másik posztra egyelőre Duron Harmon a legesélyesebb, legalábbis amíg Browner eltiltott. Amint Browner visszatér, Belichick a legjobb 5 defensive back játékosát akarja majd játszatni. Ezért azt gondolom, hogy az edzőtábor során Logan Ryan szerepet fog kapni safety poszton is és egyre többet játszik majd ott a szezon előrehaladtával.

8) Számítsunk több csapdára és kreativitásra. Az elmúlt 4-5 szezonban annyi változás és bizonytalanság volt a secondary-ben, hogy Bill Belichick nem tudta azt tenni, amihez a legjobban ért; felépíteni olyan bonyolult védekezési sémát, ami összezavarja az irányítókat. A sok új arc és rutintalanság miatt játszott eddig ilyen egyszerű sémában a csapat és nyelte a yardokat. Belichick nem bízott a sok újoncban és abban, hogy akár a legegyszerűbb sémában is képesek lennének levédekezni az ellent. Így hát nem is erőltette a bonyolultabb dolgokat.

Idén a rutintalanság nem lehet ilyen faktor. Persze időbe telik majd, hogy a játékosok összeszokjanak, de a bonyolultabb védelmi sémák és felelősségek tekintetében ennél a védelemnél nem lehet gond. Nem csaktöbbféle sémára kell számítanunk, de több blitzre, zone blitzre és nagyobb szabadkézre az olyan játékosoknál, mint Jerod Mayo.

Attól függetlenül, hogy kit hol játszat majd Bill Belichick, amikor majd október 5-én pályára lépnek a Cincinnati Bengals ellen (Browner első meccse), akkor az NFL egyik legtehetségesebb secondary-jének a tagjaiként teszik azt. Még ha lehet, hogy csak egy szezonra is, a secondary a Patriots erőssége lesz és a két játékos hozzáadásával (Browner és Revis) drámai változást mutat majd az egész védelem játékában. Élvezzük ki minden pillanatát.

Forrás: Mike Loyko – NEPatriostDraft.com


Hozzászólások

2014. 07. 22. 23:16
topin
2014. 07. 23. 01:14
loop80
Összefutott a nyál a számban, amikor a fenti sorokat olvastam. :D
2014. 07. 23. 06:35
narbony78
GYerekek! Ez alapján, ha most nem nyerünk, akkor a Belichich-Brady érában már nem nyerünk gyűrűt! Ezért kellene még egy mélységi receaver, akinek Brady rakétákat tudna dobálni! Slotunk van dögivel és ezek csinálják is a dolgukat. Sokan elégedettek is ezzel, de nekem a tavalyi bajnokság azt mutatta, hogy ezzel nem lehet SB-t nyerni! 2007-ben még így sem sikerült! De most beton védelmet kapott a csapat és a bajnokságot ezzel lehet megnyerni, mint tudjuk. Érdemes lenne a PO-nak ezen elgondolkodnia...
2014. 07. 23. 08:14
lipi
2014. 07. 23. 08:19
Croaker
Bocs, ha ide OFF, de fontos lenne:

ESPN is scheduled to be at Patriots practice Friday. ESPN will have a live television set at Patriots training camp on Friday, with Hannah Storm and Tedy Bruschi leading the coverage.

Ezt szerintetek valahol meg lehet nézni a későbbiekben? Belenéznék a kulisszák mögé, de nem hiszem, hogy ezzel egyedül lennék...
2014. 07. 23. 08:38
azimut
Az elemzés alapján az ellenfelek 10 pontnál többet nem nagyon fognak szerezni :D :D És egy hibátlan szezon a végén egy SB győzelemmel! Persze ha nem sérül le mindenki :D :D
2014. 07. 23. 10:33
zozo692
Ha nem lesz érdemi pass-rush, akkor a jobb, több célponttal rendelkező irányítók meg fogják oldani a dolgot ellenünk, ha nem is az alapban, de PO-ban igen.
Szerintem sokkal komplexebb a dolog ennél, de a poszt jó egy vitaindítónak.
2014. 07. 23. 10:43
csgabor
Nagyon jó cikk, és köszönet Spigo-nak a fordításért!És újólag köszönet a fantasztikus egész éves, offseason-t is átölelő munkátokért srácok!Respect! :)
2014. 07. 23. 19:06
stark
2014. 07. 23. 10:44
bence.szel
Szerintem a jó pass rush és a jó secondary kéz a kézben jár, ezért egyetértek a cikkel maximálisan. Tavaly, ha visszaemlékszünk, az idény elején még friss fal, Chandler Jones-szal és Ninkoval az élen segítette és tüntette fel jobbnak a secondaryt. Ahogy az idény haladt előre és jöttek a falon belüli sérülések és fáradtak el a srácok, a secondary úgy süllyedt vissza a középszerűségbe lassacskán. Idén remélhetőleg a sec is segít Ninkoéknak, így tényleg kialakulhat egy elit védelem.
2014. 07. 23. 10:47
lipi
Az mindenesetre merész lenne, ha nem Revis állna az első számú elkapón. Browner messze nem olyan jó, mint ő. Nem mondom, hogy nem elképzelhetetlen, csak nem látnám értelmét.
Revis az első számún, Browner a másodikon. Mögöttük a Safety. A többi ugyanaz.
Ezzel a secondary-vel a védelem minden csapatrésze felszabadultabban tud játszani.
Főleg a pass rushra leszek kíváncsi, ami annak ellenére, hogy számokban erős közepes volt, a mutatott játékban hagyott némi kívánni valót maga után. Volt meccs, ahol teljesen észrevehetetlen volt és volt, ahol tarolt.
A másik kérdéskör, ami izgat a futás elleni védelem. Tavaly baromi sebezhetőek voltunk. Idén visszatér BabyVince/Kelly, érkezett 1. kör és tapasztaltabbak lettek az újoncok. Viszont idén sokkal több tradicionális, erős futó csapat jön majd szembe, a megerősített sec miatt alapban többet fognak a földön támadni, ráadásul a tavalyi év után elég sok csapat lesz, aki futással fog próbálkozni. Ergo fokozott terhelés lesz a futás elleni védelmen. Ráadásul Spikes, aki futás ellen azért elég jó volt, nincs és megfelelő pótlás sem jött.
Összetett játék ez :).
2014. 07. 23. 10:55
Abban az esetben bejöhet a Browner-1. elkapó variáció, ha az top elkapó nagyobb darab, míg a második, kisebb fürgébb. Most fejböl nem tudom melyik csapatnál lesz ez a helyzet, de ilyen esetben valóban meggondolandó, hogy Revis a kisebb-gyorsabb kettes számúra álljon rá.

Futás ellen a Wilfork-Siliga duó szerintem rendben lesz, plusz ha Mayo vagy Hightower is benn lesz középen, akkor még egy ember, akiben bízhatunk.

Tudom, minden évben nagy a remény, de talán idén van is mire.

Támadó oldalon ha Gronk rendben lesz, akkor ihaj-csuhaj :)
2014. 07. 23. 11:00
lipi
Látom te sem számolsz igazán Kellyvel :).
Az első négy héten megtudjuk milyen a futás elleni védelmünk. Minnesota Peterson és Jamaal Chiefs remek szintfelmérő lesz :).

2008 óta én is először vagyok meggyőzve arról, hogy SB-ban a helyünk és meg is kell nyernünk...
2014. 07. 23. 11:19
Jó lenne Kelly, ha a tavaly év eleji formáját tudá hozni, de offseasonban is sérült volt, most is felkerült a listák egyikére. Ha futás elleni védelem, akkor Wilfork alap és mellette Siliga szerintem nagyot alkothat. Nekem Siliga a nagy favoritom DT poszton, plusz belsö pass rush-nál Chris Jones.
2014. 07. 23. 11:13
nosbiglem
2014. 07. 23. 16:28
Studi
Ott van Ninko akit senki sem említ, én nagyon bízom benne hogy hozza Jones szintjét pass rushban.
Hozzászólás a(z) Az átalakított és egyedülálló Patriots secondary bejegyzéshez