Menetrend

Az igazi Randy Moss

2008. 06. 22. 20:37
Szerző: bart
Kategória: Cikkek
A kivételes atletikus képességei miatt mindig fontos volt. Akármelyik sportot hódította meg Moss Nyugat-Virginiában, legyen az egy focilabda lehúzása az egekből, a pálya közepén befutni egy baseball-labdát, egy zsákolás a kosárpályán, vagy mindenkit lefutni az atlétikapályán, mindig a középpontba került. De nem amiatt, mert figyelemért sóvárgott -igazából épp ellenkezőleg-, hanem mert a helyiek tudták, hogy bármely pillanatban képes valami elképesztő dologra. És azt akarták mondani, hogy ők ott voltak.


Az igazi Randy Moss (boston.com)

"A körzeti baseballbajnokságban játszottunk" -emlékezett vissza Jim Fout, baseballedzője a Bell városi Dunlop High School/Gimnáziumban, Nyugat-Virginiában. "Randy a pálya közepén játszott, a jobb oldal felé húzodva. Az ellenfél játékosa elütötte a labdát az üresen álló bal oldal felé. Felnéztem és arra gondoltam, ez 3 pont lesz nekik. Képtelenség volt, hogy bárki is elkapja azt a labdát. Igazából Randy nem csak hogy elkapta, még túl is futott rajta. Vissza kellett mennie kicsit hogy elkaphassa."

Moss atletikussága egyszerre bizonyul áldásnak és átoknak. 10 NFL szezonjában (Minnesota, Oakland, New England) 8-szor volt Pro Bowl választott és harmadik a TD elkapások örökranglistáján 124 TD-vel. Első szezonjában a Patriots csapatával új rekordot állított fel az egy szezonban elkapott TD-k számával (23). A teljesítménye dollármilliókat hozott neki, de egyben híressé is tette, akinek a hibáit majdnem annyira felnagyítják, mint az elért eredményeit. Moss úgy lépett pályára a Chargers ellen, hogy a figyelem határozottan rajta volt. Egyrészt az elmúlt szezon miatt, ahol visszaállította hírnevét mint a liga egyik legjobb elkapója, másrészt viszont egy vád miatt, miszerint "súlyos sérülést" okozott egy floridai nőnek a csapat pihenőhete alatt. "Nem tudom, hogy miért követik őt az ilyesfajta ügyek" -mondta Bob Pruett, Moss edzője a Marshall egyetemen- "de mindig ott voltak, egészen a gimnázium óta."

Faji intolerancia

Minden a nyugat-virginiai Rand városában kezdődött; egy kicsi, túlnyomórészt afro-amerikai közösség egy vegyszergyár közelében. Moss minden nap a dunlopi gyár mellett sétált el az iskolába, Belle-be, ahol a populáció nagy része fehér volt. A faji feszültség kézzelfogható volt a Dunlop Gimnáziumban, ahol a színesbőrűek voltak kisebbségben. Csak egy kőhajításnyira Moss szekrényétől volt egy folyosó, amit Vörös Nyak Völgynek hívtak. A gyerekek itt Konföderációs zászlókkal és a Ku Klux Klán szimbólumaival fedték be szekrényeiket. A csoport tagjai megtudták, hogy Moss egy fehér lánnyal, Libby Offutt-tal randevúzik. Egész nap csak ezt hallotta, különösen amikor végzős évükben megszületett lányuk, Sydney. És ahogy Moss sorra döntögette az iskolai rekordokat különböző sportokban, egyetemi megfigyelők kezdtek érkezni. A csoportnak ez sem tetszett. Jason Williams, a Miami Heat irányítója Moss csapattársa volt a gimiben. Visszahúzódott, amikor olyanokat hallott a többi sráctól, hogy Moss egy fehér gyerek elől veszi el az ösztöndíjat, hogy a saját fajtájához kéne tartoznia, hogy nem tudja hol a helye.

Az igazi Randy Moss

"Sok dolog van Nyugat-Virginiában, amit valószínűleg nem érthetsz meg, hacsak nem onnan származol" -mondta Williams, aki fehér. Néha Moss figyelmen kívül hagyta a rasszista beszólásokat. Néha nem és kisebb balhék voltak. Fout azt mondta a játékosainak, hogy ha veszélyben érzik magukat, menjenek a tornaterembe, mert ott biztonságban vannak. De Moss nem olyan volt, aki elfut az összecsapások elől. Végzős évére elnyerte az év kosárlabdázója címet Nyugat-Virginiában, nyert 2 állami bajnokságot fociban, és megnyerte a 100 és 200 méteres síkfutást az állami atlétikai bajnokságon. Ahogy nőtt a hírneve, Moss elkezdett eltűnni az órákról. Kikéredzkedett a mosdóba és eltűnt 10-15 percekre. Egyszer egy gyanakvó tanár követte. Moss nem a mosdóban volt. A speciális oktatói teremben találtak rá, ahol a földön ülve játszott Ronalddal, egy Down-kóros fiúval, akinek fogalma sem volt arról, hogy Moss egy sportcsillag. Ronaldnak Randy csak egy barát volt. Cserébe Ronald kiutat jelentett a nyomás alól, amit Randy Mossnak lenni jelentett. "Randy csodálatos volt azzal a fiúval" -mondta Fout. "Bárcsak más emberek is látták volna azt az oldalát." Néha Moss és Williams együtt lógtak. Ilyenkor Williams néhány barátja napokig kerülte őt. "Megpróbáltam elmagyarázni nekik, hogy ő is csak egy ember, mint én." -mondta Williams. "De ők ezt nem akarták hallani."

Egy kísértő hiba

Moss álma a Notre Dame Egyetem volt. A legendás edző, Lou Holtz sportösztöndíjat ajánlott Mossnak, aki ezt készségesen el is fogadta, még úgy is, hogy a helyiek forrongtak, mert Moss nem az állami egyetemnek hoz majd dicsőséget. 1994-ben már majdnem befejezte a végzős évét, amikor egy barátja, Rayeshawn Smith rasszista szavakat talált a padjába karcolva. Smith kihívta verekedni Ernest Roy Johnsont, akit felelősnek tartott és megkérte Mosst, hogy segítsen neki. Ütésváltás következett. Johnson a földre került, kábultan. Moss fölé hajolt és meghozott egy döntést, ami mind a mai napig kísérti. Hátrahajolt és belerúgott Johnsonba, olyan belső sérüléseket okozva amik kórházi ápolást igényeltek. Évekkel később Moss bevallotta, nem tudta hogy mi vitte rá erre. "Egy verekedésben nem gondolkodsz" -mondta egy könyvben ("Randy Moss, First in Flight") "Mintha a vérmérsékletem átvette volna az irányítást. Mintha egy más ember lettem volna" Mosst letartóztatták és felnőttként vádolták meg (szándékos testi sértés). Később bűnösnek vallotta magát 2 vádpontban; 30 nap börtönre ítélték. A meghallgatásán Moss kezet rázott Johnsonnal és bocsánatot kért a családtól, de az eset már megtörtént. Az állam legünnepeltebb atlétája egy drága lecke megtanulása előtt állt. "Rossz helyzet volt." -mondta Fout. "Amit Randy tett rossz dolog volt. Ő is tudja ezt. De ha ez egy másik iskolai diákkal történt volna meg, nem Randy Moss-szal, sose lett volna belőle ekkora ügy. A diák bizonyára kapott volna egy fegyelmit, de az ügyész ahogy meghallotta Moss nevét, egyből bekeményített."

Így egyik pillanatról a másikra eltűnt minden: a tömjénezés, az ösztöndíj a Notre Dame-re, az esély, hogy az osztályával érettségizzen. Mosst kirúgták és a Cabell Alternatív Iskolában kellett befejeznie tanulmányait. Holtz megpróbálta rávenni a Notre Dame vezetőit, hogy vegyenek figyelembe enyhítő körülményeket, de az iskola hajthatatlan volt és visszavonta az ajánlatát. Holtz felhívta Bobby Bowdent a Florida State University-nél és Bowden beleegyezett, hogy felveszik Mosst, de csak abban az esetben, ha az első évben nem játszik. 1995-ben megérkezett Tallahassee-be, dominált az edzéseken, majd leült és várta a lehetőségét. De az sose érkezett el. 1996 áprilisában, amikor Moss jelentkezett az eltiltás letelte után, pozitív marihuánatesztet produkált. A Florida State kitette őt és újabb 90 nap lett hozzátéve a korábbi ítéletéhez. A nyarat börtönben töltötte és egy elsőosztályú egyetem sem kereste meg ezután. Randy Moss neve egyenlő lett a rossz hírrel.

Az igazi Randy Moss

Az "utálat" megkezdődött. "Egész életemben utáltak." A Baltimore Ravens elleni meccs után, ahol Moss 4/34yd, TD-vel zárt, megkérdezték Ron Jaworski kritikája kapcsán, aki szerint Moss nem futotta olyan keményen a route-okat, mint ahogy kellett volna. "Egész életemben utáltak és nem hinném hogy ez most változna meg." -mondta Moss. "Amikor fönt vagy, az emberek utálnak. Amikor lent vagy, az emberek imádnak." Williams, aki már végzett az iskolával amikor Moss esete kiderült, bevallotta, hogy aggódott mikor megtudta a dolgokat. "De tudtam, hogy milyen jó ő igazából" -mondta Williams. "Tudtam, hogy valaki fog adni neki még egy esélyt." 1996-ban egy másodosztályú, nyugat-virginiai egyetem, a Marshall felvette. Moss 78 labdát kapott el 1709 yardot érve el és 28 TD-je rekordbeállítás volt a másodosztályban (Jerry Rice). A Marshall megnyerte a bajnokságot és a következő évben már az elsőosztályba szerepelt. Moss ott 96 elkapással 1820 yardot csinált, az ország legjobb elkapójának választották meg és negyedik lett a Heisman Trophy szavazáson (a legjobb egyetemi játékos). "Az első ötben fogják a drafton választani."-mondta Pruett.

Az eredményei ezt támasztották alá, de Moss rövidesen ismét mikroszkóp alá került. 1997-ben ő és Offutt vitába keveredtek, az aggódó szomszédok pedig hívták a 911-et. A rendőrségnek tett vallomások alapján Moss nem engedte felállni a nőt, és "forró vizet öntött rá" amikor az felszólította a távozásra. Moss azt mondta, hogy Offutt "megütötte és megrúgta" őt és eltörte az arany nyakláncát. Egyikük sem tett panaszt amikor a rendőrök kiérkeztek, de mindkettőjüket letartóztatták testi sértésért. A vádakat később ejtették, de az eset bekerült Moss NFL-es aktájába. A draft napján Moss a 21. helyig csúszott le, ahol a Minnesota választotta. Az akkori Vikings edző Dennis Green Moss érkezésének napjától azt mondta: "Ő egy fiatal srác, aki mindent megtesz a győzelemért" "A világ tele van balesetekkel." -mondta Green. "Kitartok amellett az ember mellett, aki belead mindent, amije van."

Holtz elmondása szerint azután ajánlott Mossnak ösztöndíjat a Notre Dame-re, miután látta őt együtt az anyjával. Maxime templomba járatta minden héten, megtiltotta neki a káromkodást és 2 munkát végzett, hogy tudja a fiát egyedül nevelni. "Amikor meglátogattam őket, a nappaliba lépve csak 2 fotelt találtam." -mondta Holtz. "Én ültem az egyikben, a másikban Randy anyja, Randy pedig a karfán ült az anyja mellett. Az egész beszélgetés alatt a lehető legtöbb tiszteletet mutatta az anyja felé. Sose felejtem el ezt." Holtz szerint Moss azért követett el hibákat, mert nem olyan, mint sok más játékos, akik olyan kultúrákban élnek, amik imádják a sportolókat. "A baj az olyan tehetséges sportolókkal, mint ő az, hogy senki sem vonta felelősségre semmiért." -mondta Holtz. "Az embereket annyira megigézi az, amire képes"

Randy két oldala

Jason Williams állítja, Moss szabályai egyszerűek: "Ha korrekt vagy vele, ő is korrekt lesz veled." -mondta. Moss a legfontosabb különbség a tavaly AFC döntőt elvesztő, ám az idén eddig tökéletes csapat között. (a cikk az SB előtt készült) Bill Belichick a következőket válaszolta amikor arról kérdezték, mivel nyűgözte le leginkább az elkapó: "A kiegyensúlyozottsága. Minden nap ugyanaz az ember, minden nap ugyanaz a profi játékos." Röviddel azután, hogy a Raiders elcserélte Mosst a Patriotscal, az akkori edző, Art Shell megkérdőjelezte a hozzáállását és a jövőjét, azt jósolta, hogy "az őrületbe fogja kergetni Bradyt és Belichicket." A falember Barry Sims kijelentette, hogy jobb a csapatnak Moss nélkül, aki 2006-ban mindössze 42 elkapást tudott felmutatni 553 yardért, 3 TD-vel. Amilyen kiegyensúlyozottan jó idén a Patriotscal, olyannyira kiegyensúlyozottan csalódáskeltő volt Oaklandben tavaly. Hogy miért? "A vereség senkinek sem jó." -mondta Williams. "Oaklandben nem voltak körülötte a társai. Egyszerűen nem tudtak nyerni. És Randynek a győzelem a mindene." Moss korábbi edzői mind egyetértenek egy dologban: Tudnia kell, hogy mellette állsz. Ha tudja, akkor lojális lesz, odafigyelő és megbízható. Ha nem, gond lesz a teljesítményével. "Én vagyok a legnagyobb Randy Moss szurkoló." -mondta Pruett. "Amikor rossz dolgokat hallok róla csak arra gondolok, az emberek nem ismerik őt igazán." "A legfontosabb dolog vele kapcsolatban, hogy amikor igaza van, igaza van. Nem fog elmozdulni. Talán ez a makacsság az, ami néha gondot okoz." Fout elmondása szerint Moss 3 szezon alatt sose hagyott ki egy kosárlabdaedzést se. Amikor az egyetemek próbálták eltervezni a hétvégi látogatásaikat, Moss gyakran csak ennyit mondott: "Bocs srácok, kosármeccsem lesz." Minnesotai évei alatt buszokat szervezett hátrányos helyzetű gyerekek számára NFL meccsekre. Mégis egyszer olyan durván mocskolódott az egyik Vikings szponzorral kapcsolatban, hogy dühkezelési tanfolyamra küldték.

Amikor az 1996-os Marshall bajnoki csapata nemrég összejövetelt tartott, Moss megtudta, hogy néhány csapattársa nem tudná fizetni az utat, így kifizette az övéket. "Ez az egyetem tisztelete, a játék tisztelete" -mondta Pruett. Mégis Moss annyira nem mutatott tiszteletet egy bíró iránt a 2000-es rájátszásban, hogy lefröcskölte őt a kulacsával. 40 000$ büntetést kapott. Jim Fout ott volt, amikor a fiatal Moss megrúgott egy földön fekvő, védtelen gyereket. Akkor is ott volt, amikor Moss maga került a földre, hogy mosolyt csaljon egy speciális szükségletű fiú arcára. "Vannak dolgok, amikről Randy szeretné, bárcsak sose történtek volna meg." -monda Fout. "Nem tökéletes. Egyikünk sem az." Az "utálat", ahogy Moss nemrég mondta, mindig követni fogja, nem számít mit tesz. És mégis, ha egy csapat védő fölé ugorva egy kézzel elkap egy labdát, olyan könnyen, hogy azt hinnéd nincs ebben semmi nehéz, az "utálat" egy szempillantás alatt szétoszlik. De ő mindig ott lesz - ahogy eddig is ott volt.

Az igazi Randy Moss

Forrás: boston.com

Hozzászólások

2008. 06. 22. 21:12
KissLaci
Eszméletlen szuper cikk. Őszintén, mikor hallottam, hogy ide jön, én is elég kétkedve fogadtam, de hamar megváltozott a véleményem.
2008. 06. 22. 21:53
fega
Nagyszerű cikk, elkerülte a figyelmem nagyon nagy köszönet a fordításért.
2008. 06. 22. 22:35
temp
nem kevés munka megcsinálni 1-1 ilyen cikket (emlékszem mennyi energia volt a Mayo cikk fordítása is), de azthiszem nagyon megéri, mert az ember megérti, hogy mi van a statisztikák mögött, a rövid hírek mögött, ki is az, aki a pályára lép.
2008. 06. 23. 02:04
balint
fantasztikus ember,nagyon jo beleolvasni abba h nehany embernek min is kellett vegigmennie...jovore is igy tovabb RANDY,GO PATS
2008. 06. 23. 07:09
zozo692
én kb. ezt vártam tőle.
hatalmas önérzet és még hatalmasabb szív.
örülök hogy a Patriotsban játszik

gratulálok hogy bemutattátok a cikket
2008. 06. 23. 11:07
Szabotomy
Naggyon jóóó cikk!I love it!
Randy meg kifejezetten emlékeztet valakire,ezzel a mentalitással... :)
2008. 06. 23. 11:57
havasipeter
Én is nagyon szépen köszönöm ezt a remek cikket.
2008. 06. 23. 12:48
temp
"A Marshall megnyerte a bajnokságot és a következő évben felkerült az elsőosztályba." --- ezzel kapcsolatban felmerült egy pontosítási igény.

Tehát az NCAA-ben nincs klasszikus, feljutás/kieséses rendszerű bajnokság. Tehát a Marshall nem azért jutott fel az első osztályba, mert megnyerte a bajnokságot, hanem mert korábban kérte a felvételét, és úgy találták, hogy alkalmas rá.
2008. 06. 23. 17:11
Szabotomy
Ez a cikk meghozta a kedvem egy kis filmnézéshez.Nem tudja valaki,hogy honnan lehet szedni a Playmakers-ből epizódokoat?
2008. 06. 25. 00:33
Zerospiel
Nagyon köszi a cikket.
Csak így tovább.
2008. 06. 25. 09:29
Gearhead
Egy remek cikk, egy remek emberről.
Köszönet érte!!
Hozzászólás a(z) Az igazi Randy Moss bejegyzéshez