Menetrend

Beharangozó 1. hét: Patriots vs Chiefs

2017. 09. 06. 18:10
Szerző: tuci-tuci
Kategória: Meccsek
liVégre elérkezett a nap, amikor visszatér az igazi foci a képernyőkre, a szezont szokás szerint a Super Bowl győztes csapat meccse nyitja. Ennek megfelelően a New England Patriots hazai pályán fogadja az AFC egyik legerősebb védelmével rendelkező Kansas City Chiefst. A mérkőzés magyar idő szerint péntek hajnali 2:30-kor kezdődik és a Sport2 élőben közvetíti.


preview


Egy probléma amit nem bánunk

A holtszezon során sok találgatás ment arról, hogy vajon hova fog kerülni a Patriots 5. Super Bowl győzelmének emléket állító zászló. Amikor a Gillette Stadiont 2002-ben átadták, a stadion déli végzónája fölött 4 zászlónak volt hely. Valószínűleg nem sokan gondolták, hogy mindössze 15 év múlva azzal a problémával szembesül Robert Kraft és a Patriots, hogy nincs elegendő hely ugyanitt. Pedig ez történt. A csapat 2017. február 5-én megszerezte az 5. győzelmét. Emiatt pedig valahogy meg kellett oldani ezt a „problémát”. A megoldás végül a több mint 3,5 tonnás Gillette Stadion felirat megemelése jelentette.
Az átalakításról készült videót ide kattintva nézhetitek meg.


Általában a Super Bowl győztes csapatokat gyengülnek a holtszezon során, amiatt hogy a szabadügynök játékosaikra nagyobb lesz a kereslet az NFL-ben. Nem ez történt a Patriotsal. A legtöbb szakértő szerint még a tavalyi keretnél is tehetségesebb, erősebb az idei. A csapat elveszítette 2. számú CB-jét Logan Ryan személyében amikor a játékos a megállapodott a Titans-al. Helyére a csoport rivális Bills és az egész szabadügynök piac legjobb CB-jének tartott Stephon Gilmore érkezett. Gilmore tökéletes „alapanyag” Belichick számára. Magas, gyors, nem fél a kontaktól és mindemellett nem csendes és okos.

A támadósorból Blount és Bennett is eligazolt, a helyüket az ugyancsak ex-Billses Gillislee és Dwayne Allen veszi át. És akkor még nem beszéltünk Brandin Cooksról. Belichick az idei 1. körös Draft jogért cserébe megszerezte a Saintstől a villámléptű elkapót. Ezzel egy teljesen új dimenzió nyílhat meg a támadósor előtt.
Az egyetlen poszt amin szemlátomás gyengült az a DE. Elszerződött Chris Long és Jabaal Shread is, Rob Ninkovich pedig visszavonult. A helyükre Draftolt Derek Rivers keresztszalag szakadás miatt kihagyja az egész szezont, míg a tavasszal csere útján megszerzett Kony Ealy már nincs a keretben.

De térjünk rá a mérkőzésre és a főszereplőkre. 2004 óta nyitja a szezont az előző év bajnoka, a Patriots pedig mind a 3 alkalommal győztesen hagyta el a pályát. 2004-ben 27-24-re győzte le a Coltsot, 2005-ben 30-20-ra a Raiderst, míg 2015-ben 28-21-re a Steelerst.


A párosítás története

-A Patriots és a Chiefs a 2016-os AFC elődöntő óta nem találkozott egymással, amikor is a Patirots 27-20 arányban győzedelmeskedett. Az alapszakaszban utoljára 2014-ben találkoztak, amikor is a Chiefs 41-10 arányban diadalmaskodott. Ez volt az a mérkőzés ami elindította a csapatot a Super Bowl győzelem útján. A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón hangzott el a szezon további részének szlogenje: „On to Cincinnatti”.
-A Patriots mérlege a Chiefs ellen 13-17-3, azonban hazai pályán már a Patriots javára billen a mérleg 10-6-2-vel.
-A Patriots 3 alkalommal kezdte a szezont a Chiefs ellen, ezeken a meccseken a mérlege 2-1.
-Tom Brady mérlege a Chiefs ellen 4-2, amiből hazai pályán 3-0.


A két csapat statisztikái az előző szezonban:

stat


A két csapat sérült jelentése a keddi napról:

ir


Kérdések amikre nem tudjuk a választ:

- Ki lesz a csapat 1. számú punt visszahordója? - Alap esetben ez a feladat Cyrus Jonesra, Julian Edelmanra vagy Danny Amendolára hárult volna. Azonban előbbi kettő keresztszalag szakadás miatt kihagyni kényszerül a szezont. Ezek után maradna Danny Amendola, de Edelman sérülése miatt Tom Brady-nek mindennél nagyobb szüksége lesz egy megbízható elkapóra kritikus szituációkban. Ez lenne Amendola. Az elmúlt 2-3 évben mindig a legkiélezettebb, legfontosabb szituációkban játszott a legjobban, gyakran a rájátszás mérkőzéseken. Belicheck valószínűleg nem akarja majd kockáztatni az egészségét a speciális egységben ezek után. Az elmúlt napokban többen is feltűntek ebben a szerepkörben. Egyikük Patrick Chung volt, aki egyetemi évei alatt az egyik legjobb visszahordónak számított. Azóta azonban elvétve kap lehetőséget ezen a területen. Ő azt nyilatkozta, hogy bármire is kérik, ő megteszi és örömmel segíti a csapatot ahogy csak tudja.
Másik opciót jelenthet a héten csere útján megszerzett Phillip Dorsett is. Ő ugyancsak rendszeresen hordott vissza puntokat egyetemi évei alatt, azonban az NFL-ben még nincs tapasztalata. További lehetőség lehet Dion Lewis.

- Milyen az összhang Brady és Cooks között? - Az edzésbeszámolók alapján jó, de vajon igaz ez a való életben is? Remélhetőleg igen. Nagyon nagy szükség lesz Cooksra az első perctől kezdve Edelman sérülése miatt. Sokkal nagyobb nyomás is fog rá helyeződni, azonban meg van benne minden ami ahhoz kell, hogy sikeres legyen New Englandben. Brady épp a héten nyilatkozott róla a „Kirk and Callahan” showban: „Lenyűgöz a professzionalizmusa. 23 éves létére nagyon érett, ami nagyon fontos a fejlődése számára a csapatban.” Később folytatta: Nem mintha elégedettek lennénk ha elkapsz 3 vagy 4 labdát. Elvárjuk, hogy a legmagasabb szinten teljesíts minden nap. Hogy egy 23 éves srác megértse ezt és elfogadja ezt, majd azon szinten is dolgozzon minden nap, nagyon lenyűgöző a számomra.” Brady tehát elégedett az új elkapójával és annak mindennapi teljesítményével, remélhetőleg ez meglátszik majd a pályán is az első perctől kezdve.

- Hogyan oldják meg Edelman helyettesítését? - Egy ember számára ez lehetetlen. Egyszerűen nem lehet őt egy játékossal pótolni, ez biztos. A csapatnak kell ezt megoldania. Mindenkinek 110%-ot kell nyújtania. Természetesen valakinek elő is kell lépnie, ugyanis megüresedett egy hely a kezdőcsapatban Brandin Cooks túloldalán. Erre Chris Hogannek van a legnagyobb esélye. Már tavaly is megmutatta mekkora potenciál van benne. Az első perctől kezdve megértették egymást Brady-vel és úgy tűnik a bizalom is megvan kettejük között. Ezzel azonban nagyobb nyomás helyeződik majd a 3. és 4. számú elkapókra is, vagyis Amendolára és Mitchellre. Korábban már sokat írtam Amendoláról, hogy milyen jó a kapcsolata Brady-vel, ugyanakkor nagyon fontos, hogy egész évben bevethető maradjon ami miatt valószínűleg korlátozni fogják a játékperceit. Ugyanakkor Mitchell folyamatos térdsérüléssel küzd. Emiatt keveset is edzett a nyáron. Ha viszont egészséges, akkor gond nélkül el tudja látni a 3. számú elkapó szerepét. Rajtuk kívül a futóknak és a 2. számú TE-nek, Allennek is nagyobb szerep juthat. Kíváncsian várom vajon újra előkerül-e a 2 TE-es felállás vagy új lapot húz elő Josh McDaniels pályára küldi-e egyszerre Dion Lewist és James Whiteot, amit csak elvétve láttunk az előző szezonban.


Végezetül a csapat megválasztotta kapitányait a 2017-es szezonra, akik a következők: Tom Brady, Rob Gronkowski, David Andrews, Matthew Slater, Dont'a Hightower, Devin McCourty és Duron Harmon. (Duron Harmon és David Andrews első alkalommal csapatkapitányok)


Mindenkinek jó szurkolást kívánunk a 2017-es szezonra!

Ne felejtsétek el kitölteni a tippjátékot.

Az eredmény követésre a chatet használjátok.

Forrás: ESPN Boston, patriots.com

Hozzászólások

2017. 09. 06. 19:03
Zandal
Végre itt a szezon, Go Pats!

Az megvan, hogy Hogan-t TB mellé "ültették"? Brisett öltözőjét Hogan-nak adták, hogy még többet együtt legyenek Brady-vel.
2017. 09. 06. 20:21
Pocok
Végre szezon! :D Már borzasztóan hiányoztak a rendszeres NFL és Patriots meccsek, kezdtem elvonási tüneteket produkálni. :D
2017. 09. 06. 20:39
ptblanco
Ááá, de kurvára, kibaszottul (bocsánat, de kész vagyok) várom már a szezont!!! Let's gooooooooo!
2017. 09. 06. 22:50
Croaker
2015 Steelers? Say whaaat? :))) ;)
2017. 09. 06. 22:56
decskodecsko
2017. 09. 06. 22:57
Pat Patriot
A Chiefs támadó koordinátora: Matt Nagy. Na, erről sem tudtam. :)
2017. 09. 06. 23:14
Tzimisce
Ami engem meglepett, hogy Brady kapitány lett. Én úgy emlékeztem, hogy ő ezt mindig kihagyta (azt nem gondolom, hogy nem dolgozott elég jól a kiérdemléséért).
2017. 09. 06. 23:27
mikmak
"Tom Brady has been a captain since 2002"
2017. 09. 06. 23:52
Tzimisce
Na akkor ezt rosszul tudtam. De mondjuk ő nem megy oda pl. a pénzfeldobáshoz. Illetve azt is megfigyeltem, hogy a csapatnál a jellegzetes C felvarró se szokott lenni.
2017. 09. 07. 08:19
nszgergo
tiszteletbeli, Andrews vagy Gronk barátunk pedig képviseli a támadókat pénzfeldobáskor :)
2017. 09. 06. 23:33
Chatmansky
A DE pozízició tavaly sem volt acélos, mégis mi vagyunk a bajnokok. Ha extrán erős az offense-az-, akkor baj nem lehet! Persze bármi lehet a szezonban, tündérmese egy címvédés, de sz@rok nem leszünk, az biztos. :-) Go Pats.
2017. 09. 07. 06:51
dravait
Basszus, a meccsnek nem lesz vége, mire indulnom kell melózni... (5.30) :-(
2017. 09. 07. 07:08
patriota
Én szabadságon leszek holnap....
2017. 09. 07. 08:06
anulu82
2017. 09. 07. 08:02
komzoz65
Amendolára éppen azért vigyáztunk, mint a hímes tojásra az elmúlt években, mivel ő tudja pótolni Edelmant. Valóban arra sajnos nem lehet számítani, hogy egész évben sérülésmentesen, mert ő nincs annyira acélból, mint Julien. Ezért Hogan és ő fogják megoldani a szerepkört.

De az idei évben az igazi megoldást a futás fogja jelenteni. Itt erőteljes fejlődés várható. Szerintem a futók fogják kapni a snapek 56-60%-át, (ebbe beletartoznak az elkapásaik is), sőt a gyengébb futás elleni védelmek esetében ez a szám lehet magasabb is.

Nyilván a hosszú célpontokra is jut majd meccsenként legalább 7-8 passz, Gronk, Hogan, Cooks, Dorsett - gyengébb secondaryk ellen persze több. Így a slot dolga nem pont az lesz mint Edelmané volt, aki lényegében cipelte a csapatot, különösen az első félidőkben.

Itt van még Mitchell, akitől Hogan (és Cooks) mellett kiugró évet lehetne várni ugye az a bizonyos 2. év, csak ne korlátozzák sérülések. Hatványozottan igaz ez Gronkra, aki No 1 TE reputáció megtartásáért küzd idén. Allen és Hollister is besegíthet a középre futásokban.

Ez potenciájában Edelman nélkül is elképesztően nagyra hivatott O, izgatottan várom mi jön ki belőle.
2017. 09. 07. 08:59
crucified
Azért jó lett volna november környékén mondjuk a DEN, OAK ellen megnézni a teljes támadó arzenált, hogy mit is tud valójában.
2017. 09. 07. 09:14
komzoz65
Hát igen. JE-vel ez nagyon rekord döntögető megállíthatatlan alakulatnak néz ki. Persze ez most már csak szép álom.

Azért izguljunk, hogy további nagy veszteségek ne legyenek. Különösen a fal állományt érzem kevéssé mélynek, és ott bizony szoktak lenni sérülések bőséggel... De ne károgjunk előre, reménykedjünk a szerencsében is!
2017. 09. 07. 13:42
hopi46
Csak a győzelem fontos és hogy ne legyen sérülés!
Kicsit off:
Ez a magyar nyelven megjelenő könyv mindenkinek kötelező! :)
http://gronk.hu/
2017. 09. 07. 17:22
Increay
LB Akeem Ayers a csapatnál járt, szívesen látnám a csapatban újra :) Broncos elleni fontos sackje azóta is megmaradt bennem :)
2017. 09. 07. 17:41
loop80
2017. 09. 07. 19:49
Zarathorn
Hozzászólás a(z) Beharangozó 1. hét: Patriots vs Chiefs bejegyzéshez