Menetrend

Beharangozó 10. hét: Patriots @ Oakland Raiders

2017. 11. 18. 05:29
Szerző: Rule
Kategória: Cikkek, Meccsek

Az NFL alapszakaszának következő fordulójában, a New England Patriots (7-2), az Oakland Raiders (4-5) vendégeként lép pályára, Mexikóvárosban.  A találkozóra magyar idő szerint vasárnap 22:25 órától kerül sor. A mérkőzést a Sport2 TV élőben közvetíti.

A New England Patriots kiterjesztette az idegenbeli győzelmi sorozatát 12 mérkőzésre. Az NFL-ben egyedül a San Francisco rendelkezik hosszabb idegenbeli veretlenséggel; tizennyolc mérkőzést nyertek egyhuzamban 1988 és 1990 között. 

A nemzetközi mérkőzések története

A Patriots-Raiders meccs a 30. alapszakaszbeli mérkőzés lesz, amit az Egyesült Államok területén kívül játszanak. Az első ilyenre szintén Mexikóvárosban került sor, 2005-ben, amikor a Cardinals a 49ers-t látta vendégül.

A hétvégi mérkőzés a harmadik olyan meccs lesz, amit Mexikóvárosban rendeznek meg. A tavalyi évben a Raiders a Houston Texans-t látta fogadta itt.

A Patriots harmadik nemzetközi alapszakasz- mérkőzésén vesz részt, miután 2009-ben és 2012-ben Londonban, a Wembley-ben lépett pályára. A New England további négy alkalommal játszott előszezon meccset külföldön:

  • vereség a Detroit ellen, 22-9 arányban, Montrealban 1969-ben
  • vereség a Pittsburgh ellen, 30-14 arányban, Montrealban 1990-ben
  • vereség Cleveland ellen, 12-9 arányban, Toronto-ban 1993-ban
  • győzelem a Dallas ellen, 21-3 arányban, Mexikóvárosban,1998-ban

A párosítás története

A két együttes harmincötödik alkalommal csap össze a hétvégén, amiből harminckettő volt alapszakasz-meccs. Háromszor a rájátszásban is találkoztak, ami néhány felejthetetlen emléket is produkált.

1976-ban a Pats az alapszakaszban megverte 48-17-re a Raiders-t, de a rájátszásban, 42-21 arányban a Raiders bizonyult jobbnak.

1985-ben a Raiders 27-20 arányú legyőzésével jutott a New England, története első AFC döntőjébe.

2001-ben – amiről részletes leírást itt olvashattok (ha valaki esetleg nem ismerné a történetet vagy csak szeretné felidézni – adott esetben már sokadszorra) – a Patriots első Super Bowl győzelméhez a Raiders testén át vezetett az út. A felejthetetlen mérkőzést hosszabbításban, 16-13-ra a Pats nyerte meg a Foxboro Stadionban.

 

Beszéljenek a számok

 

New England 18 győzelem, Oakland 15 győzelem (1 döntetlen)

(Ebből rájátszás: New England 2, Oakland 1 győzelem)

Hazai pályán: 11-5-1 (Ebből 1-0 a rájátszásban)

Idegenben: 7-10 (Ebből rájátszás 1-1)

Bill Belichick vs. Oakland: 7-1 (5-1 a New Englanddel)

Jack Del Rio vs. New England: (0-5, ebből 0-2 a rájátszásban)

 

Kapcsolódások

A New England Patriots és az Oakland Raiders kapcsán sok érdekes kapcsolódást lehetne említeni. Az ESPN, Mike Reiss jóvoltából egy olyan cikket tett közzé, amiből kicsivel jobban is belelátunk a kulisszák mögé, hogyan is történt minden idők egyik legjobb elkapójának, Randy Moss-nak a megszerzése az Oakland Raiders-től.

Al Davis, akkoriban a Raiders többségi tulajdonosa és általános menedzsere volt. A róla szóló könyvben jelent meg néhány részlet a Moss- ügylet kapcsán.

Háttér: Randy Moss-t a Patriots 2007-ben szerezte meg egy negyedik körös draft-jogért cserébe a Raiders-től. A szélső elkapó-fenomén Moss nem igazán érezte magát jól Oaklandben, nem is produkálta a tőle elvárt számokat, így nagy csalódást keltett. Bill Belichick azonban látott benne fantáziát, elhozta a Raiders-től, Moss pedig újabb fénykorát élte 2007-ben. Mind a Patriots, mind pedig Randy Moss rekordokat döntögetett az évben. Sajnálatos módon pont a legfontosabb mérkőzésen nem sikerült nyerni… a Giants elleni Super Bowlon. Ettől függetlenül Moss elkapásai mind a mai napig sokunkban felejthetetlen emlékként jelennek meg.

A felvezetés után pedig nézzük meg, hogyan is sikerült őt megszerezni a könyv szerint:

Még sokkal egyoldalúbb megállapodás lett volna, ha Davis nem avatkozik be. …Két, Raiders-nél töltött szezon után Moss, világossá tette, hogy nem kíván egy harmadik szezonra visszatérni. Davis egyetértett, hogy itt az ideje a szétválásnak. Az egyetlen nyitott kérdés az volt, hogy Davis-nek sikerül-e megmenekülnie a nagy égéstől és legalább valamit visszaszereznie abból a magas árból, amit 2005-ben, Moss-ért fizettek.

Davis lecserélte az edzői stábot a 2006-os szezon után, megvált Art Shell-től és Lane Kiffint bízta meg helyette. Kiffin egyik legelső feladata az volt, hogy cserélje el Moss-t. Kiffin, a személyi asszisztensét, Mark Jacksont bízta meg azzal, hogy nyélbe üsse az ügyletet.

… Jackson rövidesen a telefon-beszélgetésben találta magát, a vonal túlsó végén Belichickkel, akire sokan úgy tekintetnek, mint minden idők egyik legnagyobb football – lángelméjére.”

Jackson és Belichick végül megállapodtak egy hatodik körös draft jog átadásában, Moss-ért”.

A könyv szerint Davis megdöbbent az ellenértéken.

Ekkor a könyv szerint Davis „felhívta Belichicket a Raiders tárgyalójából és meggyanúsította azzal, hogy kihasználta Jackson tapasztalatlanságát a területen.”

Belichick azt válaszolta, hogy ő csak elfogadta az ajánlatot és utána – a könyv szerint – megkérdezte Davis-t, hogy ő mit szeretne kapni Moss-ért. Amikor Davis megmondta, hogy egy negyedik körös draftjogot, Belichick elfogadta a feltételt.

Miután Moss hatalmas sikereket ért el patriótaként, még a negyedik kör is rablásnak tűnik. Ugyanakkor, ahogy Davis kifejtette a könyvben, nem volt piaci értéke Moss-nak:

Tudjátok hány csapat mondott nemet rá?” mondta Davis „A Green Bay-i srác szerint már nem képes futni. Még a Denver is, akik bárkit képesek elvinni visszautasították az üzletet.”

 

Játéktípusonként elemzés  

Amikor a Patriots fut

Semmi kétség, hogy a Patriots kicsit hatékonyabb futójátékot használhatna.  Bill Belichick vezetőedző ezt egyértelművé tette, miután a New Englandet 32 kísérletből 97 futott yardra korlátozta a Chargers, a 21-13 arányban megnyert mérkőzésen. Egyetlen futó sem tudott 3,8 yardos futásonkénti átlag fölé kerülni a mérkőzésen.  A Raider megpróbált egy rázós futás elleni védelmet építeni, amikor megszerezték a San Francisco korábbi linebackerét, NaVorro Bowmant, miután a 49-ers kirakta a játékost. Az Oakland ugyanakkor kevés tapasztalattal rendelkezik a középső linebacker pozíciójában, ami még jobban sebezhetővé vált az újonc Marquel Lee bokasérülését követően. Emiatt a draftolatlan újoncokra, Nicholas Morrow-ra és Xavier Woodson-Lusterre hárulnak a középső linebackeri feladatok. Bowman a Raiders-szel három mérkőzésen 32 szerelést mutatott be. Előny: Raiders

Amikor a Raiders fut

A Seahawks korábbi futójátékosa, Marshawm Lynch a kulcsfigurája volt annak a nem túl látványos futójátéknak, amit az Oakland mutatott be eddig a szezon során. Az Oakland a 6. helyet „szerezte meg” a futójáték szerint rangsorban tavaly, míg idén a mezőny vége tanyáznak, a meccsenkénti 87,6 yardos átlagukkal. A Raiders nem tudott 88 yard fölé kerülni az elmúlt hét mérkőzésükből öt alkalommal, beleértve az utolsó hármat is. Lynch vezet futásokban 323 yarddal és négy touchdownnal, 86 kísérletből. Lynch felfüggesztés miatt nem játszhatott az Oakland 8. heti, Buffalo elleni vereségén, miután fizikailag kontaktba került egy játékvezetővel egy héttel korábban, a Kansas City elleni 31-30-as győzelmük során. Dont’a Hightower elvesztése (IR), valamint Malcom Brown boka sérülése nem segítette a Patriots-öt a futójáték megállításában, ugyanakkor az Oakland eddig nem volt túl sikeres ezen területen, és úgy néz ki Brown is jobban van már. Előny: Patriots

Amikor a Patriots passzol

A passzvédekezés tekintetében nehéz szezonja van a Raidersnek, mivel kilenc mérkőzésük során még nem sikerült interceptiont szerezniük. A secondary is gyengén teljesített eddig a passzok levédekezése terén és a passz-siettetése sem hasonlít már a tavalyi évre, amikor a defensive end Khalil Mack tizenegy sackkel fejezete be a szezont, míg Bruce Irvin héttel. A labda passzolása továbbra is a New England erőssége, ráadásul a futóikat is jól vonták be a passzjátékokba. Tom Brady ötször is 300 yard fölé kerül és 19 touchdownt szerzett eddig a szezonban, míg kilenc mérkőzésen összesen két interceptiont dobott. A Raiders ellen dobott passzok több mint 70%-át elkapták és ezen még Brady is „javíthat”. Előny: Patriots

Amikor a Raiders passzol

Annak ellenére, hogy a Raiders-nek minden szükséges hozzávalója megvan, hogy hatékony legyen a passzjátéka, lassan kezdték a szezont az első éves támadó-koordinátor Todd Dowlinggal. Az első hat mérkőzésük egyikén sem sikerült nettó 250 passzolt yard fölé kerülniük, azóta viszont javuló formát mutatnak. A 7. fordulóban, a Kansas City ellen 417 passzolt yardot szereztek, a 8. fordulóban 313 yardot a Buffalo-, míg a 9. fordulóban 295 yardot a Miami ellen. Az irányító Derek Carr 13 touchdown - passzt adott eddig, ugyanakkor hétszer fogták el a passzát. Tehetséges célpontjai vannak a tight end Jared Cook (39 elkapás, 499 yardért), Amari Cooper (38/462) és Michael Crabtee (36/451) személyében. Előny: Raiders

Speciális egység

Bizonyára a Raiders-szé az NFL legjobb puntere, a 29 éves Marquette King révén, aki 50,3 yardott ér el puntonként. A rúgójátékos, Giorgio Tavecchio – akit az edzőtáborban megsérült Sebastian Janikowski helyére hoztak - szintén szilárd teljesítményt nyújtott eddig, 14 mezőnygól-kísérletéből tizenkettőt értékesített. A New England oldalán Stephen Gostkowski a szabadrúgások során jó munkát végez, ami lehetővé teszi a New England szabadrúgás-védekező egységének, hogy végezzék a dolgukat. Ugyanakkor hét kísérletéből, háromszor is mezőnygólt hibázott 40 és 49 yard közötti rúgások esetén. Összességében a Patriots eddig jobb játékot mutatott a visszahordások során, mint a Raiders – pl. Dion Lewis múlt héten TD-t ért el visszahordásból a Denver ellen -, ugyanakkor a mindig veszélyes Cordarrelle Patterson átlagosan 30,8 yardot szokott elérni szabadrúgás-visszahordásokból. Előny: Patriots

 

A cikk az alábbi források felhasználásával készült:  www.patriots.com; www.espn.com

Hozzászólások

2017. 11. 18. 07:18
karuly
Köszönjük a cikket! Irányító Derek Carr. David a fasorban sem volt az öcsihez képest...
2017. 11. 18. 10:32
2017. 11. 18. 08:14
dravait
A Patriots Injury Report szerint Andrews is kiesett betegség (illness) miatt - ez pláne nem jó hír, remélem csak valami múló rosszullét és hamar rendbe jön. :-o
2017. 11. 18. 13:47
Whitealert
Sziasztok!

A cikkhez hozzászólva: szerintem simán nyerünk és Brady nagyon éles lesz. 75% pontosság, 350 yard 4 passzolt és 1 futott TD. :D

OFF:

Ezt láttátok már? Edelman és Dola Mexicoi túrájáról egy kis videó:

https://www.youtube.com/watch?v=QaRlJyOrnSY

Még egy kicsit off. Szerintetek nem lett volna hasznos elhozni Jason McCourthy-t CB posztra? A Browns-ban egészen jó évet futott eddig a bokasérüléséig.
2017. 11. 18. 20:22
Arsenal
Julian gördeszkázott és focizott, jól láttam?
2017. 11. 18. 23:33
Tzimisce
3 hónapja sérült meg, szezon előtt került IR-re, nem jöhet vissza. Remélem ilyen jól halad a rehabja.
2017. 11. 19. 00:54
petichef
A felvételek nyáron készültek az offseason alatt. Mindazon által tényleg csak remélni tudom, hogy a rehab jól halad ;)
2017. 11. 18. 16:10
Arsenal
Gurulós fociba kedvenc csapatom, most verte a Kalapácsosokat, a másik kedvencem remélem holnap ugyan ezt teszi a Fosztogatókkal és akkor tökéletes lesz a hétvége.

2017. 11. 18. 16:52
hopi46
Csalódtam, hogy Te még nézed a gurulós bohóckodást! :(
2017. 11. 18. 18:05
Arsenal
Veled együtt én is elég idős vagyok, ezen nőttem fel, a múltat nem minden esetben szabad eldobni. Régen imádtam a Thierry Henry véle csapatot, innét a vonzalom, meg február és szeptember között nézni kell valamit!:D
2017. 11. 18. 20:06
hopi46
Megbocsájtok, mert legalább azt a bajnokságot nézed amelyik a legkiegyensúlyozottabb és szervezettségét tekintve kicsit hasonlít az NFL-re. :D
(A véleményem: Ha nem változik meg a gurulós (bíráskodás, színészkedés, videóbíró, capspace stb.) meghal!)
2017. 11. 18. 20:13
Arsenal
+1000
2017. 11. 18. 22:50
deze75
biztos nem...sokkal több pénz van benne,mint az NFL-ben...plusz ezt úgy mondjátok,mintha itt nem lenne gond ugyanúgy a bíráskodással stb
2017. 11. 19. 00:39
hopi46
Hát az amifoci bíráskodása kenterbe veri a gurulósét.
A gurulósban az 1(!) bíró gyakorlatilag "diktátor", egyedüli ura minden döntésnek és még a meccs idő is a kezében van. Nevetséges, hogy az objektívet is szubjektívvé teszik a gurulósban.
A sok pénz pedig a gazdag arab országoké...de jönnek az elektromos autók aztán megihatják az olajukat... :)
A "meghalást" nem holnapra értettem. :)
2017. 11. 19. 00:40
piszkosfred
Több pénz egy ligában sincs mint az NFL-ben. A gurulósban összesen nyilván több van, hiszen szinte az egész világon játsszák profi szinten, míg az NFL egyetlen ország bajnoksága. De így is szinte ugyanannyi bevételt termel, mint az angol, a német, a spanyol és az olasz első osztály együttvéve.
A bíráskodással az NFL-ben is van gond, sőt, mindenhol, ahol az emberi tényező szerepet játszhat. A gurulós fociban azonban őskori állapotok uralkodnak ezen a téren is.
Abban azonban egyetértek veled, hogy nem fog meghalni a gurulós, bármennyire is unalmas nézni a sok időhúzás, színészkedés vagy éppen hátul passzolgatás miatt. A népszerűsége abban rejlett mindig is, hogy egyszerű játék mint a faék. Igaz ez a szabályrendszerére és eszközigényére is. A szabályokat villámgyorsan megérti bárki, ha pedig van egy labdád, akkor már mehet is a meccs. Ez pedig verhetetlen.
2017. 11. 19. 16:20
hopi46
Azért, ha van egy labdád sok minden más is mehet, még az amifoci is... :)
2017. 11. 18. 23:02
hulith
En is szeretem azt a bajnokságot de kicsit
sok lett a pénz és középszerű játékosokért is nagyon sokat fizetnek.


2017. 11. 18. 18:41
Croaker
Ezt a legjobb punter dolgot én fenntartásokkal kezelném. Ha átlagban ilyen nagyot kell puntolni, az nálam azt (is) jelenti, hogy a támadóegység rosszul teljesít, és ott egy fél/háromnegyed pálya, és minél messzebbre el kell rúgni a labdát.
Miért lenne jobb az a punter, akinek több hosszabb rúgást kell bemutatnia, mint az a punter, akinek azért kell rúgni, mert épp kicsúszik a csapat a FG távolságtól, és be kell helyeznie a labdát 1-5 yardos vonalra?

Nálam a pontos rúgó többet ér mint egy "focikapus".
2017. 11. 18. 19:51
hopi46
Azt hiszem egyetértünk abban, hogy az a legjobb punter, aki mindig akkorát rúg, ami ahhoz kell, hogy a labda 20 yardon belülre kerüljön legalább és minél több időt töltsön a labda a levegőben, sőt, ha lehet a pálya valamelyik sarkába menjen. :)
Azaz, ha rendszeresen pocsék az off., akkor sok hosszút kell rúgnia és állítólag ez nehezebb. A punter a ST tagja és így nem az off. minősítésébe számít a teljesítménye, legfeljebb kompenzálhatja egy kicsit a gyenge teljesítményüket. King punt átlaga (hosszúságban) idén a második legjobb a ligában, ezt próbálta a cikk kiemelni, pontosabban talán csak azt, hogy ritkán hibázik, ha messzire kell elrúgni a labdát ill. 37-ből 17-et a 20 yardoson belülre rúgott. (Allen jelenleg 32-ből 11-et :()
A legjobb punter viszont az, aki 1down-t vagy TD-t passzol. :D
2017. 11. 18. 20:29
Croaker
Hopi, gondolom abban is egyetértünk, hogy:

gyenge támadás = 3&OUT = spec team jön => punter rúg.

Ha hatványozottan sokszor szar a támadósor = sokszor rúg a punter = sokszor van szükség hosszú rúgásokra a rossz field pozíció miatt = a punter rúghat nagyot "ész nélkül", nem kell annyira a labda jó elhelyezésére összpontosítani, mint mondjuk félpályáról történő rúgásnál.

Tudom, hogy nem az off teljesítményébe számít bele a punter, hisz ST tag, de az off (gyenge) teljesítménye nélkül nem kell puntolni = sok punt = sok 3&OUT.

Jó támadás = kevés punt (lsd DEN ellen 1 db), mert vagy FG vagy TD a vége a támadásnak.

Ez a 20 yardoson belülre rúgott punt pedig azért érdekes, mert honnan rúgta oda, fél pályáról, vagy saját térfélről egy bika nagy rúgással?

Tehát ez ugyanúgy nem fekete-fehér dolog, nem hasonlítható össze, mint a passzolt yardok egy meccsen olyan szemszögből nézve, hogy egy futónak oldalra dobott 1 yardos passz is mondjuk bekerülhet 40 yardos passznak is a statisztikába, ha egy jó futás kerekedik belőle, mint egy 40 yardos levegőben szálló majd elkapott labda.

Fura dolgok ezek a számok ;)

Szerintem összességében egyetértünk, csak reagálok a kis kekeckedésedre :P
2017. 11. 18. 21:45
hopi46
Kerestem a kekeckedésemet, de - sehol sem találtam. :( (Aztán rájöttem, hogy Neked semelyik hozzászólásom sem tetszik, úgy hogy tovább léptem. :))
Sajnos Én nem feltételezem az NFL puntereiről, hogy "ész nélkül" rúgnak ("bikáznak"!?) bármikor is. Az meg fizikai tény, hogy erősebb rúgást nehezebb helyezni.
A Pats vagy az ESPN szakírója pedig valószínűleg csak tévedésből emelte ki King képességeit. :)
Valóban fura dolgok a számok, de hasznosak.
2017. 11. 18. 22:02
Croaker
Kekeckedés =

"Ha átlagban ilyen nagyot kell puntolni, az nálam azt (is) jelenti, hogy a támadóegység rosszul teljesít"

válasz:

" A punter a ST tagja és így nem az off. minősítésébe számít a teljesítménye"

Erre gondoltam ;)

Amúgy: ész nélkül nem véletlen volt idézőjelben.

Remélem legalább 10 puntot látunk az ellenfél punterétől ellenünk, csillogtassa csak a képességeit :P
2017. 11. 18. 22:46
hopi46
Az utolsó mondatoddal egyetértek! :)
2017. 11. 19. 08:50
pats4ever
Szerintetek Giliszta fog játszani? Nyilván ez függ Bennettől is...
2017. 11. 19. 11:19
petichef
A.J. Derby-t kirakta a Broncos a sérült válla miatt /hmm... /. Allen-nek szerintem annyi nálunk, legalábbis én azt hiszem hogy nem fogjuk megtartani. Bennett ki tudja hogy jövőre fog-e még jatszani, Derby viszont mindig is szimpatikus volt, és Denverben is bizonyította, hogy nem véletlenül nyúlták le anno tőlünk. Le kellene igazolni, aztán mehet IR-re. Jövőre meg nem kell gondolkodni a TE corps-on, Gronk, Hollister, Dreby. Nekem így tetszik is ;)
2017. 11. 19. 11:58
cspeti98
Derby ugyanazt tudja amit Hollister (move TE), hülyeség lenne ezzel a TE sorral nekimenni a következő szezonnak. Amúgy se gondolnám, hogy Derbyre akkora szükségünk lenne.
2017. 11. 19. 12:02
Arnold Patsenegger
Ezzel csak az a baj,hogy 3bből a 3asból egyedül Gronk tud blokkolni.
2017. 11. 19. 14:30
kalapur
nem tudom, rajtam kívül még kit érdekel, de Romo fog közvetíteni :)
2017. 11. 19. 16:05
Arsenal
Érdekelne, ha magyarul tolná!:D
2017. 11. 19. 16:31
anulu82
köszi az infot, akkor CBS-en nézem a meccset :)
2017. 11. 19. 18:47
nosbiglem
Egyértelmű, hogy streamen kell nézni, jobb, mint a magyar közvetítés.
2017. 11. 19. 19:00
kalapur
nincs bajom ricsiékkel sem, de Romo nagyon jól tolja :)
Hozzászólás a(z) Beharangozó 10. hét: Patriots @ Oakland Raiders bejegyzéshez