Menetrend

Beharangozó 12. hét - Broncos @ Pats

2013. 11. 22. 21:53
Szerző: DoM
Kategória: Meccsek

0Tizennegyedik alkalommal is Tom Brady vs. Peyton Manning összecsapás az NFL-ben! 2001. szeptemberében ki gondolta, hogy idáig jut a két klasszis irányító regénye? Kiemelt időpontban, főműsoridőben (SNF) lép pályára a New England Patriots (7-3), az egyetlen csapat ellen, amelyikkel szemben Bill Belichick irányításával nincs pozitív mérlegük az alapszakaszban. A Denver Broncos (9-1) a tavalyi évhez hasonlóan a Gillette Stadiumba látogat. A találkozó hétfő éjszaka 2:30 órakor kezdődik és a Sport2 élőben közvetíti.

2007-es Patriots támadók vs. 2013-as Broncos támadók

Tíz mérkőzést követően Peyton Manning már harmincnégy touchdown passznál tart. Összehasonlításképpen egyetlen csapat sem szerzett ennél többet idén (passzolt, futott, special teams, védelem). A Denver passzjátéka remekül támaszkodott eddig a célpontok kiegyensúlyozott játékára. Hasonló cipőben járt Tom Brady is 2007-ben, amikor év végére ötven touchdown passzt szerzett. Az ESPN statisztikusai a passzjáték néhány elemét vetik össze, melyre a hagyományos mutatók nem szoktak kitérni.

Bár Brady egyetlen mérkőzésen sem tudott hét touchdown passzt kiosztani, ahogy Manning tette a nyitófordulóban idén (vagy éppen Nick Foles pár héttel ezelőtt), de a Patriots csapata az első tíz alapszakasz mérkőzésük mindegyikén elértek legalább három touchdown passzt. A Broncos idén eddig három olyan meccset tudhat a háta mögött, amikor kettő vagy annál kevesebb touchdownt passzoltak.

A passzolt yard mennyiségében már 500-zal túlszárnyalták Brady produkcióját – ugyanakkor a megugrott passzolt yardok számát mutatja, hogy tíz meccs alatt Drew Brees és Matthew Stafford is többet ért már el, mint 2007-ben Brady. A hibák minimalizálásában mindkét irányító kitűnt. Passzkísérleteik másfél (PM) illetve 1.2 (TB) százalékából lett csak interception – a liga harmadik legjobb mutatója.

Amiben kiemelkedett 2007-ben a Patriots, az a mélységi passzjáték mesterfokon űzése volt.

1

A futójáték szerepének nem kell túlzott jelentősége tulajdonítani. A Patriots 4.2 yardot (10. hely) átlagolt futásonként, mint a Broncos idén 3.6 yardnál tart (28. hely).

A hosszú passzok között eltérés már előrevetíti, hogy az elkapások után megszerzett yardokban jobban áll az idei Denver. Az elkapott yardoknak a felét szerzik a célpontok (49.7 %) a labda elkapását követően. A Patriotsnál ez éppen meghaladta a negyven százalékot (41.9).

A végső felvetés, amiről biztosan nem fognak megfeledkezni a mérkőzés folyamán sem a kommentátorok, hogy Manning képes lehet-e az 50 dobott touchdown rekordjának a megdöntésére? Ehhez kb. három touchdown passzt kellene átlagban szereznie Manningnek a hátralévő hat meccsen (az ottani ellenfeleik átlaga idén 1.4 elkapott TD/meccs). A passzjátékot segítő szabályok érvényre juttatása azonban mindenképpen abba az irányba mutat, hogy a rekordot  hamarosan utoléri valaki.

Tizenegy játékhetet követően idén már 271 pass interference, holding, illegal contact büntetést osztottak ki (2007-ben csak 193-at). Durvaságért, szükségtelen keménységért, irányítót ért ütésekért idén 226 szabálytalanságot fújtak, míg 2007-ben csak 141-et. A megszerzett yardokat ezek a büntetések nem gyarapítják, de a touchdownok megszerzését könnyebbé teszik az olcsó yardokkal.

Az edzéseket, edzőtábort érintő változások, amelyekkel az ütközéseket próbálják ott is visszaszorítani káros hatással lehetnek a védők ütközéseire és biztoskezű szerelésükre, amikor egy elkapót kell például üldözni. Az elkapók 5.35 yardot szereznek átlagban az elkapásokat követően (0.7-del több mint 2007-ben ás az elmúlt 8 év legmagasabb száma).

Végezetül pár a támadójáték hatékonyságát mérő adat feltüntetése (a Patriotsra vonatkozó számok 16 alapszakasz meccsre vonatkoznak):

3
 
Vasárnap esti rangadó
 

Nem a Pats a fogadóirodák favoritja, ami sokat elárul a mérkőzéssel szembeni elvárásokkal kapcsolatban. A New England az előző fordulóban még a Carolina támadóit sem tudta megállítani (ráadásul labdát sem szereztek), míg a Denvernek a Kansas City védelme sem jelentett gondot. A közvélekedés olyan pontháborúra számít, amelyben Tom Brady és társai képtelenek lesznek tartani a lépést a denveri támadókkal.


1. Shane Vereen visszatérése még látványosabbra sikerült mint Rob Gronkowskinak (legalábbis ami az első meccset illeti). Újra volt egy megbízható biztonsági háló a passzjátékban, amivel sikerült megtalálni a ritmust a rövidebb passzokra épülő passzjátékban, ami idén szinte teljesen hiányzott. Ez megint akár spread és shotgun felállásokat jelentett és a passzok során a labda alig találkozott a földdel. Egy kínos kommunikációs hibát leszámítva a támadófal is sikeres volt a Panthers minőségi védőfalával szemben.

2. A denveri secondary szintén sérülésekkel küzd: Champ Bailey lábsérülése miatt alig tudott idén pályára lépni. A kezdő free safety Raheem Moore is súlyosan megsérült (rövidtávú IR-re is került). Quentin Jammer képtelen volt eddig játékidőt kiharcolni magának (snappek 10 százalékában szerepelt csak). Duke Ihenacho (SS), Chris Harris (CB), Dominique Rodgers-Cromartie (CB) trió jelenti az alapfelállásukat. Shaun Phillips, Von Miller, Robert Ayers, Derek Wolfe személyében a pass rush nagyon sok lábon áll, de az ő szép számaik is profitáltak abból a nyomásból, pontkényszerből, amit a denveri támadók tudtak folyamatosan az ellenfelükre helyezni.

3. Az ismét bejáratott, biztos célpontokra épülő Patriots passzjáték az egészséges Gronkowski, Amendola, Vereen trióval már rendelkezik a szükséges tűzerővel, hogy pontháborút nyerjen és ezúttal valószínűleg nem csak hét labdabirtoklással gazdálkodhatnak, mint a Panthers ellen. A szezonátlaguk 12.4 támadás volt meccsenként az első kilenc fordulóban.

4. A védelem csúnyán megégett kedd éjszaka a passzjátékkal és az irányító futásaival szemben is. Idén talán először vallott kudarcot a rendszeres blitz és emberfogásos védekezés, viszont a siker receptje a fizikális, szigorú védekezés lehet a Denver ellen. Leütközni a célpontokat, hogy ne tudják akadálytalanul megkezdeni útvonaluk futását és biztos kézzel szerelni az elkapást követően, nem elveszni a forgalomban, ami a Broncos passzjáték egyik alapeleme: amikor két elkapó egymás útját keresztezi, miközben csak az egyikük számít célpontnak, mert a másik szerepe annyi, hogy minimálisan akadályozza a célpontot követő védőt a mozgásban, amikor szemben találkoznak. Az így szerzett lépéselőny már éppen elég az elkapáshoz és az azt követő yardok szerzéséhez.

5. Meghatározó lehet a bírói felfogás, hogy mekkora mozgásteret hagynak a védőknek vagy már a legkisebb érintkezést is lefújják.

6. A sérüléssel bajlódó játékosok listája mindkét oldalon nagy neveket tartalmaz. A Patsnél különösen a secondary érintett. Talib csípőgondja már a Carolina ellen meccsközben előjött, kérdés, hogy ez mennyire zavarja a játékát Demaryius Thomas ellen, akinek semlegesítése komoly terhet venne le a Pats védelem válláról. Alfonzo Dennard kisebb térdműtéten esett át még a hétvégén, de hétközben már edzett, vasárnap kiderül, hogy ez mennyire vehető komolyan. Kyle Arrington is sérüléssel bajlódik, de ameddig járni tud, a játéka is szükséges lesz. Steve Gregory csúnya öltésekkel a hüvelyujján állt ismét hadrendbe. Az ő játéka lehetővé tenné, hogy komolyabb áldozat nélkül lehessen Devin McCourtyból ismét cornerback, ha szükség lenne ott a jelenlétére.

7. Szorosan kapcsolódik a Patriots secondary gondjaihoz, hogy denveri oldalon Wes Welker (agyrázkódás) és Julius Thomas (térd) tight end is megsérült legutóbb. Bár játékukra számítani kell, de ha nem lesznek képesek közel száz százalékon játszani.

8. A special teamsben a Denver kickoff returner jolly jokerére nagyon figyelni kell a Patriotsnak. Sok pontos meccsen szé pszámmal kell kickoff returnnel is számolni. Ezeket remélhetőleg touchbackek rúgásával majd sikerül visszaszorítani, illetve lehet bízni a labdabiztonsági problémában, ami Trindon Holliday esetében idén már három elhagyott labdát jelent.

Forrás: ESPN

Az eredménykövetéshez a chatet használjátok. Ne felejtsetek el tippelni!

Kellemes kikapcsolódást és jó szurkolást kívánunk! Hajrá Pats!

Hozzászólások

2013. 11. 22. 22:57
sting
Önbizalomerősítőnek azért jó lenne megpumpolni a Denvert ...
2013. 11. 22. 23:01
piszkosfred
ha a secondary olyan teljesítményt nyújt mint a panthers ellen, akkor nem lesz sansz.
2013. 11. 22. 23:10
Whitealert
Szerintem vízválasztó ez a meccs. Eddig döcögött a csapatunk, voltak nagy pillanatok, de szerintem nem volt olyan mérkőzés, amin nem lettek volna idegesítő hibák offense vagy defense részéről. Ha kemény védekezéssel, szoros emberfogással és csonttörő ütközéssel hozza a defense az idén megszokott formáját és sikerülne 1-2 TO-t felmutatniuk, akkor a támadóknak sokkal könnyebb dolguk lesz, és akkor képesek lesznek megverni a Broncost. Persze mindehhez még szükséges a special team hibátlan munkája is. (Kedd hajnalban szentségeltem a Gostowskinak lekészített labdák miatt...) Mindent egybevéve én optimista vagyok, szerintem 7 pontos győzelem lesz mondjuk 31:24.
2013. 11. 23. 00:23
Lucius
ÉN azt hittem a PAnthers sima lesz, és bukta lett. Itt úgy gondolom simán kikapunk… lehet, hogy ez jó előjel.
2013. 11. 23. 07:48
lipi
A megszokott remek színvonalú beharangozó :).
Baromi kíváncsi leszek a meccsre.
Jelenleg harcban vagyunk a második kiemelésért. A Colts (7-3) és a Bengals (7-4) a számottevő ellenfél.
Hátralévő sorsolások: Colts: Arizona, Titans, Bengals, Houston, Kansas, Jags
Bengals: Chargers, Colts, Steelers, Vikings, Ravens.
Egyik sem egyszerű. Szóval akkor is megvan az esélyünk a kiemelésre, ha itt kikapunk. A presztízsen kívül nincs tétje a meccsnek.
visszatérve a meccshez.
A kulcs az lesz, hogy belemegyünk-e egy pontháborúba vagy sem. Én inkább nem mennék. Azaz szép hoszzú futással tarkított, lassú, de biztos pontok kellenének a támadóktól. A védelemtől pedig labdaszerzések. Sok. A Denver TO mutatója -2, szóval a reális esély megvan rá. Fontos, hogy a pass rush-ba ne nagyon vonjunk be plusz embert, mert azt PM nagyon tudja büntetni. A hosszú passzokat meg kíméletlenül le kell védekezni. Ez a meccs most a Dline-on múlik. Ha tudunk olyan nyomást generálni a falból, ami nem hagy 4-5 mp-ket PM-nek, akkor nyerjük a meccset. Ha nem,akkor kínkeserves lesz.
Engem nem zavar a vereség sem,csak ne töröljék fel velünk a padlót. Bár valami kilencedik érzékem azt súgja, hogy nyerni fogunk :).
2013. 11. 23. 09:51
crucified
DoM:

Kitűnő cikk, köszönjük! Egy apró hiba:

"Ehhez kb. három touchdown passzt kellene szereznie Manningnek a hátralévő hat meccsen (az ottani ellenfeleik átlaga idén 1.4 elkapott TD/meccs)."

Meccsenként legalább 3 TD-t kellene szereznie, nem összesen. Most 34 TD-nél tart, úgy 37 lesz a mondat szerint.

Komolyan a magyar NFL oldalak között -ezzel semelyik más NFL csapat magyar oldalainak szerkesztőit nem akarom bántani- toronymagasan a Pats.hu a legszínvonalasabb és legtartalmasabb. Ezer köszönet érte!
2013. 11. 23. 15:17
Termeszetesen atlagot akartam irni. ;) Este kijavitom, mert most mobilrol nem akarok belenyulni a cikkbe mert tobb kart okozok, mint jot. Kosz hogy jelezted a hibat!
2013. 11. 23. 10:00
Érdekesség: The Patriots are home underdogs for the 1st time since 11/7/2005 (2938 days ago!)
2013. 11. 23. 11:18
lipi
:)
Ez a kőkemény!
2013. 11. 23. 10:59
Croaker
Egy ilyen trükköt mi mikor vállalunk be ? :)
http://www.youtube.com/watch?v=3MChTB63QnE
2013. 11. 23. 13:45
Lucius
2013. 11. 23. 16:48
szenti78
Eszméletlen jól eladták! Szerintem mi a playoffra tartogaztjuk ezeket a trükkös játékokat. :)
2013. 11. 23. 17:50
bence.szel
Mint az eddig években :D
2013. 11. 23. 12:16
szmiki
Szerintem a kulcs az lesz hogy a denver élkapóira nagyon ráállunk ( mint a saint ellen Grahamre) és több futásra kényszerítjük az ellenfelet. Vagy hagyjuk hogy átmenjenek rajtunk és az Idő uralásával verjük ki a vadlovakat .
Én 3 pontos pats győzelmet várok 27-24 re nyerünk :)
2013. 11. 23. 19:08
nszgergo
2013. 11. 23. 23:31
DM
sziasztok szép estét meg ilyesmik hééééééééééééé jól látok várjatok kiveszem a bal szemgolyóm,mert kicsit homályosan látok,de tényleg elküldtük Leon "hasznavehetetlen" Washingtont a csapattól??? :D :D nah végre egy értelmes lépés bár már korábban is meg lehetett volna tenni eme lépést :D
2013. 11. 24. 00:09
Croaker
Igen:


Patriots waived RB Leon Washington.

Washington was active for just two games this season and has been dealing with an ankle injury since Week 5. As a vested veteran, his $1.2 million salary is fully guaranteed. The Patriots have promoted CB Justin Green from the practice squad to take his spot on the active roster.
2013. 11. 24. 01:28
Csabiii
Nem éppen egy pozitív jel ez a secondary-ben sérültek állapotára nézve...
2013. 11. 24. 02:24
Wolverine89
tul szép lett volna, ha a teljes secondarynk játszik...
2013. 11. 24. 10:04
Ennel csak az a jobb, hogy Green kiabranditoan borzalmas, teljesen remenytelen volt a preseason meccsein...
2013. 11. 24. 10:17
lipi
A kuka CB szekció soha nem volt acélos nálunk...
Ha van olyan fogalmatlan szegény srác, mint Cole,akkor bízzunk benne, hogy csak ST-be hozzák :)
2013. 11. 24. 12:00
Wolverine89
ennek fényében még nyugtalanítóbb:P
2013. 11. 24. 12:24
fejszee
TC alatt Jerry Rice-t/Randy Moss-t csinált Thompkinsból és Dobsonból (állítólag). azt megértem, hogy ha önbizalomnövelőnek tartják a pratice squadban, de hogy aktív legyen? valami hatalmas ST tehetsége lehet a srácnak, mert ha CB-ként akarjuk beküldeni, Manning vérszemet kap...
2013. 11. 24. 11:08
lesliemus
egy éve történt:
http://www.nfl.com/videos/nfl-network-total-access/0ap2000000286025/One-year-anniversary-of-the-butt-fumble

valami hasonlót elnéznék ma Manning-től is... :-)
2013. 11. 24. 12:00
Wolverine89
2013. 11. 24. 13:25
OFenoMeno
Az este folyamán nem éppen ( http://www.accuweather.com/en/us/foxboro-ma/02035/evening-weather-forecast/2251291?day=1 ) Manning-barát időjárás lesz, szerencsére :)
2013. 11. 24. 15:15
loop80
Szerintem PM az elmúlt bő egy évben már "akklimatizálódott" Denverben, az időjárás miatt nem leszünk előnyben...
2013. 11. 24. 14:25
orcalin
tudja valaki ki lesz Ricsivel?
2013. 11. 24. 17:57
benzinkut
csak könyörgöm ne Gyula!
2013. 11. 24. 22:43
orcalin
2013. 11. 24. 18:59
DM
én Sanyit és Hörit is nagyon komálom Gyulával is kiegyezem szerintem mind mind akik ott vannak szerintem nagyon jó szakik de a no.1 az Sanyi a pufifánk és a sóscukor atya :D :D
2013. 11. 24. 15:05
DM
egyszer csak kipukkan ez a Broncos lufi és beleszaladnak egy nagy verésbe remélem mi leszünk azok akik ellátják a bajukat és győztesen térünk le a gyepről.
2013. 11. 24. 15:21
Whitealert
2013. 11. 24. 16:40
pointer01
A próféta szóljon belőled! :-)
2013. 11. 24. 18:59
DM
én próféta vagyok :D
2013. 11. 24. 15:27
Gordon
off
a filemegosztókra kb mikor teszik fel a meccset? köszi
2013. 11. 24. 15:59
bence.szel
Ncorera délelőtt már fel szokták pakolni, bár ugye ez éjjeli lesz, szóval lehet picit csúszik a dolog. Más oldalakról nincs infóm...
2013. 11. 24. 16:06
Gordon
Az tökéletes, köszi
2013. 11. 24. 18:19
fejszee
2013. 11. 24. 16:36
orrrion
Az usagoals.com-on élőben lehet nézni az összes meccset
2013. 11. 24. 17:02
attnagy
Julius Thomas lehet nem fog játszani.Ez azért elég jó hír számunkra.Főleg,hogy a secondarynkben szinte nincs egészséges ember.
2013. 11. 24. 19:56
Egy kis olvasmány a meccs elé. A mai napon végére értem a fizetési sapka mechanizmusát taglaló 11 írásból álló sorozatomnak.

A két záró rész:
-Az átstrukturálás - játék a hard cappel
( www.profootballbusiness.com/2013/11/az-nfl-fizetesi-sapka-mechanizmusa-9.html )
-A könyvelési szabályok megsértésének következményei
( www.profootballbusiness.com/2013/11/az-nfl-fizetesi-sapka-mechanizmusa-10.html )

A teljes sorozat összes része megnyitható a bevezető írás végén található linkek segítségével.
( http://www.profootballbusiness.com/2013/08/az-nfl-fizetesi-sapka-mechanizmusa.html )
2013. 11. 24. 21:41
lipi
Köszönjük!
Hatalmas meló lehetett.
2013. 11. 24. 21:51
lipi
2013. 11. 24. 22:24
narbony78
Csak nyerhetünk ezen a meccsen! A Jets és a Miami is kikapott a mai napon!
Hozzászólás a(z) Beharangozó 12. hét - Broncos @ Pats bejegyzéshez