Menetrend

Beharangozó 15. hét - Pats @ Dolphins

2013. 12. 14. 04:45
Szerző: DoM
Kategória: Meccsek

1A New England Patriots (10-3) másfél hónapja játszott utoljára csoportmérkőzést és akkor is a mostani - Miami Dolphins (7-6) - ellenféllel szemben. Idei első összecsapásukon Tom Bradyék 17-3-as félidei hátrányt követően tudták megfordítani a találkozó sorsát. A pihenőhét óta a Pats csak az utolsó másodpercig kiélezett csatákat vívott. A Sun Life Stadiumban megrendezésre kerülő találkozón ettől a szurkolóik többsége bizonyára eltekintene. A meccs vasárnap este 19:00 órakor kezdődik.

Még novemberben a „Milyen mérleggel zárja a Patriots az alapszakaszt?” cikkben azt írtam, előfordulhat, hogy az utolsó fordulókban olyan csapatokkal játszik a New England, akiknek már nem lesz elérhető közelségben a rájátszást érő helyek egyike. A helyzet homlokegyenest másként alakult. A Miami Dolphins és a Baltimore Ravens küzd még a második szabadkártyáért, kettő illetve három győzelmet aratva sorozatban. A Patriots még mindkét csapattal játszani fog, viszont egymás elleni eredményük a Baltimore-nak kedvez, tehát a Miaminak tényleg mindent bele kell adni, ha idén rájátszásba akarnak jutni.

Motivációs gondnak a Patriotsnál sem kell előfordulnia: három győzelem választja csak el őket, hogy megszerezzék az AFC #1 kiemelési számát, vagyis végig a hazai pálya előnyét.

Már megint Gronkowski!

0. Idén második alkalommal készül fel a Patriots támadósora a Gronk nélküli életre. A kiváló tight enddel a soraiban varázsütésre magára talált a passzjáték és megtalálta a csapatrész a pontszerző cipőjét. Az idény első felében használt terveket sajnos ismét le kell porolni, mert térdsérülése miatt Rob Gronkowski a bajnokság során már nem fog pályára lépni.

1. Michael Hoomanawanui, Matthew Mulligan és a frissen újraigazolt D.J. Williams tight end triótól nem lehet elvárni, hogy képesek legyenek helyettesíteni Gronkowskit a pályán. A kihívás és elvárás az lehet a feléjük, hogy legalább részei maradjanak a passzjátéknak, hogy ne szűküljenek be Brady lehetőségei a célpontjait illetően. Hoomanawanui sérüléssel bajlódott az elmúlt időszakban, de elkapások területén ő lehet az aktívabb, bár Mulligan (blokkoló tight end létére) múlt héten egy látványos akadályugrásra is kísérletet tett az elkapást követően. Nem szabad, hogy akár Josh McDaniels a heti stratégia megalkotása során, akár Brady a meccs hevében megfeledkezzen tight endjeiről. Egy-egy elkapás is aranyat érhet.

2. James Develin profitált a legtöbbet játékidőt és tapasztalatot tekintve az év eleji fordulókban, mert jelenlétére elsősorban a futójáték segítése miatt volt nagyobb szükség Gronkowski hiányában. Azóta már futott touchdownt és látványos passzt is elkapott. A fullback poszt teljes repertoárját kezdi felfedni a Patriots támadóalakulata és jó látni, hogy egy NFL szinten is elfeledett és eltünedezőben lévő elemét a játéknak még ők is elég fontosnak tartják.

3. A már harcedzett fiatal elkapók is jelenleg a betegágyat nyomják. Aaron Dobson lábsérülésének mértékéről, természetéről nincsenek ismereteink. Az biztos, hogy még mindig nem tud edzeni, a játéka kizárható (pénteken már tudott részben edzeni). Mellette Kenbrell Thompkins is lábadozik csípősérülésből. Pánikra azonban semmi ok: van még újonc elkapó a tarsolyban! Josh Boyce első komoly próbája a Browns elleni találkozón volt, ahol szinte a teljes meccset a pályán töltötte a támadóknál és igazolta azokat a várakozásokat, hogy csodákra lehet képes labdával a kezében. A védők közötti szlalomozását többen Aaron Hernandez mozgásához hasonlították. Emellett a pálya mélységében is támaszkodott rá a csapat.

4. Danny Amendola végre a lehetőségekhez képest egészésges állapotban készül a bajnokság hajrájára és nincs is rá jobb idő, hogy bizonyítsa, miért is költött rá annyi milliót a vezetőség tavasszal. Ha még a vállaira nem is veszi a csapatot, de Julian Edelmannel karöltve rajtuk keresztül kerülhet legkönnyebben ritmusba a támadógépezet, ami átvezet az utolsó problémakörhöz: a lassú, pontszegény kezdéshez.

5. Josh McDaniels és a támadójáték koncepciója. Passzjáték és passzjáték beválási aránya között nagy különbség van. Nincs annál látványosabb, amikor az elkapó 20 yardnál is hosszabb passzokat húz be magabiztosan és demoralizálja vele az ellenfél védősorát, és egy csapásra pontszerzés közeli pozícióba juttatja csapatát. Ha azonban nem sikerül, már pedig az ilyen passzok beválási aránya legjobb esetben 20 százalék körüli, mert valami rosszul sül el (nagyobb a sackveszély is, mert több idő kell az útvonalak megfutásához), akkor azonnal kellemetlen helyzetbe került a támadósor, ami harmadik és sok szituációt és jó eséllyel puntot fog eredményezni. A Cleveland ellen az előző fordulóban pontosan ez történt a meccs elején. A rövidebb, 70-80 százalék feletti esélyeket kell megjátszani, hogy végre ismét lendületesen tudjon kezdeni a csapat és újra előnyből tudjanak játszani, ezzel is könnyítve a védelem feladatát.

 

Sackmester: jó reggelt

6. Az AFC keleti csoportjában minden egyes csapat fel tud mutatni egy már legalább 10 sacket elért játékost. Ez különösen úgy nagy szó, hogy az NFL-ben is összesen csak tízen vannak. A Patriotsban Chandler Jonesra (10.5) komoly feladat vár Bryant McKinnie ellen. Az előző héten láthattuk, hogy milyen negatív hatása volt a teljes védőfal pass rush erejére, hogy Joe Thomas egyedül képes volt egész nap semlegesíteni Jones játékát. Remélhetőleg, ha McKinnie jó napot fog ki, akkor ezúttal több oldalcserét fogunk látni a két end között, hogy kedvezőbb párharcot találjanak a számára.

7. Ha a találós kérdés úgy szólna, hogyan hívják a Miami 10+ sacknél tartó játékosát, akkor a válaszadók többsége Cameron Wake-et nevezné meg. Tévesen. Olivier Vernon (11.5) egyszerűen parádés évet tudhat a háta mögött. Tavaly a harmadik körben draftolták és újoncként rendszeresen a vakoldali OT-vel szemben játszott, míg a védőfal másik felén Wake szolgáltatta a show-t. A pályán a pozíciója idén is megmaradt, de ezt káprázatos pass rushsal hálálja meg. Nate Solder nehéz nap elé néz, különösen, hogy a hét elején még agyrázkódás jellegű tünetektől szenvedett, ami miatt egyik napon edzenie sem lehetett. Szerencsére Marcus Cannon bokasérülését követően már a héten tudott edzeni, tehát az OT depth a biztonság kedvéért már helyre állni látszik.

8. A Buffalo Billsnél Mario Williams már 12 sacknél jár a tavalyi 10.5-öt követően, míg a New York Jetsben Muhammad Wilkerson ért már el 10 sacket.

 
Védekezz!

9. A Patriots védelmének a játékában, ha még nem is aggasztó jeleket lehet felfedezni, a passz elleni védekezés fellazulni látszik. Egyik oldalon a sérülésekre lehet ezt visszavezetni. Aqib Talib (csípő), Alfonzo Dennard (térd és váll), Kyle Arrington (lágyék) játékán is látszik, hogy még gyógyulófélben vannak. A másik összetevő vélhetően az ő állapotukból következik. Mintha több zónavédekezést használt volna a Pats az elmúlt két fordulóban, mint korábban. Talán úgy érzik, hogy 1-1-ben nem bírná sem Talib, sem Dennard tartani a lépést az ellenféllel és ezért az óvatosabb megközelítés. Azonban ez gyakran eredményezett túlságosan üres célpontokat és túl nagy helyet az ellenfél irányítójának, hogy sikeres legyen a dobása. A Miaminál még mindig nem a „nagy igazolás” Mike Wallace-tól kell leginkább tartani, hanem a két szürkeeminenciás, Brian Hartline elkapó és Charles Clay (H-back, fullback) játékától. A pályán minden szerepkörben felbukkanó Clay különösen nagy kihívást jelenthet a Patriots linebackerek és safetyk számára.

10. A futás elleni védelem NT Sealver Siliga nagyon pozitív csalódást jelent játékától talán stabilizálódhat az elkövetkező időszakban, azonban az irányító előre el nem tervezett futásaival Jason Campbell is az őrületbe kergette őket a múlt héten. Ryan Tannehill komoly veszélyt jelent a Pats lassabb védőire. Tőle várható lesz az eltervezett futójáték is. Illetve észnél kell lenni, hogy blitzek esetén ne legyen módja menekülőre fogni a dolgot és üres területre kiérni, mert a futóverseny nem a védelemnek fog kedvezni, ahogy a Panthers ellen is láthattuk.

Ne felejtsetek el tippelni!

Kellemes kikapcsolódást és jó szurkolást kívánunk! Hajrá Pats!

Hozzászólások

2013. 12. 14. 07:19
azimut
En egy bengals-pats afc dontot szeretnek :-)
2013. 12. 14. 09:35
Gordon
az utóbbi meccseken DMC sem találja a helyét, Gregory pedig látványosan visszaesett a sérülése miatt. Jó lenne egyszer már előnyt szerezni Tannenhill-be benne vannak az int-ek csak elő kell csalogatni:-)
2013. 12. 14. 10:17
azimut
majd BB az oldal vonal mellol elofurulyazza belole! ahogy a kobrat szoktak a kocsogbol! :-)
2013. 12. 14. 10:29
Gordon
jobban szeretném ha Jones vagy Ninko hozná ki belőle, Talib pedig learatná a babérokat:-)
2013. 12. 14. 14:10
lipi
Az utolsó háromból én ezt a meccset tartom a legnehezebbnek. Ha választani kellene aközött, hogy PO vagy verjék meg a Pats-et, 10 Delfin szurkolóból 8 habozás nélkül azt választaná, hogy Pats elleni győzelem. Ha a kettő meg találkozik, akkor igazi kánaán lenne számukra. Amikor egy 75.540 férőhelyes stadion, teljes telt házzal ellenünk szurkol, ott azért remeghet a léc.
Ráadásul mindkét csapat oda-vissza ismeri egymást.
A Delfinek futással sebezhetőbbek, mint passzal. A sec-jük az 5. legtöbb INT-et vadászta le a szezonban. Ezzel párhuzamosan baromi sok 20+ és 40+ passzt nyeltek be. Szóval én nem tartom ördögtől való gondolatnak az esetleges hosszú passzokat sem ellenük. Mondjuk én se az első drive-ban tenném...
Futás ellen viszont kifejezetten a hátsó mezőnyben kullognak.
Kíváncsi leszek mit fognak összerakni BB és JMD ellenük. Én már annak örülnék, ha sikerülne pontokat felrakni az első félidőben és szünetben nem lenne közte egy TD-nél nagyobb különbség... (ezt de szar volt leírni...)
Védelemben nem szabad hagyni Tanny-t élni. Az utóbbi pár meccsen az éledező pass rushunk megdöglött. Jó lenne valami életet lehelni bele. Amondó lennék, hogy apró labdaszerzésekkel zavarjuk meg a támadásaikat és tiporjuk őket a napfényes stadionjuk füvébe :).
Parázs meccs lesz!
2013. 12. 14. 17:02
Bandi
Csodálkozom, hogy Vereen neve nem merült fel a cikkben mint a támadók fegyvere
2013. 12. 14. 18:57
Vereen szerepét és sokoldalúságát a red zone-ban jól szemlélteti a Belichick Breakdwon cikk éppen a beharangozó előtt. Rá ezért nem tértem ki külön.

Amit ő ad a passzjátékhoz Gronk mellett is, az már új "dimenziókat" nyitva szerintem nehezen növelhető ebben az új helyzetben.

A futójáték hasonló okok miatt nem lett kiemelve, csak Develin és a fullback szerepe révén, amit az idény első felében jelentett Gronk nélkül a futásoknál.
2013. 12. 14. 17:36
max350
Fázni nem fognak a srácok holnap Miamiban...27-29 fok lesz holnap :)
2013. 12. 14. 18:11
Whitealert
Borzasztóan kíváncsi vagyok erre a meccsre, hogy ennyi sérülttel mire képes a csapat. És nem egy utolsó másodperces fordítást akarok látni, hanem egy magabiztos győzelmet.
2013. 12. 14. 19:09
DM
sziasztok én nem leszek jelen a mérkőzés alatt mivel a Barnák utáni meccsen rosszl lettem nemcsak emiatt írtam chaten miért de lelkiekben MINDIG veletek vagyok ám

GO PATS,Come On Man!!!!!!!!!!!!!!!
2013. 12. 14. 19:30
Whitealert
Kedves DM! Nem tudom mi történt veled, de mihamarabbi jobbulást! :) (pirulákat ne felejtsd el bevenni!)
2013. 12. 15. 11:49
DM
nagyon köszönöm kedvességed Tisztelt Barátom :)
2013. 12. 15. 04:23
Empepe
Nagyon várom a meccset . Remélem sikerül Gronk hiányát megoldani a stábnak. Valóban 28-29 fok van nappal. Érdekes, hogy a mai napon (itt még szombat van) egyre több pats mezben mászkáló embert látni Miamiban. A bostoni időjárás miatt, gondolom szívesen jöttek ide szurkolni (akárcsak a párom és én is). A helyi csatornákon olyan nagy felhajtást nem látok a meccs miatt. Jelenleg Miamiban a Heat a király. Óriási dolog lenne ennyi sérűlt mellett megszezni az 1. kiemelt helyet.
2013. 12. 15. 10:58
bara
kint leszel a meccsen is? képekkel illusztrált élménybeszámolót mindig szívesen fogadunk:)
2013. 12. 15. 13:46
Whitealert
Váó! Irigyellek :D 28-29 fok, napsütés, pats meccs. Itt meg -1 fok, vizsgákra való tanulás stb... :D Egy élménybeszámolót a meccs után szívesen olvasnék. :p
2013. 12. 15. 10:20
crucified
Thompkins és Dobson out mára. Cannon elutazott ugyan, de nem tudni játszik-e.

Ezt megnyerni nagyobb dolog lesz szerintem, mint a Denver ellen.
2013. 12. 15. 10:31
bence.szel
Kemény lesz. Én azt mondom, hogy Dobson és Thompkins a PO-ra gyúrjon és addig, ha nem 100%-osak, akkor gyógyulgassanak, mert ott lesz igazán majd szükség rájuk. Főleg most, hogy Gronk kidőlt...:(
2013. 12. 15. 11:50
DM
Most lehet hülyeséget írok,de amikor elkezdtük a szezont akkor is Gronk nélkül álltunk fel szóval nem lesz újkeleti a dolog ha ismét nem tudjuk igénybe venni a szolgáltatásait ismét arra kell törekedni akik maradtak Edelman,Dola,Collie,Vereen,HooMan,Boyce van itt választék kérem szépen :))
2013. 12. 15. 12:00
Gordon
Boyce time de csak azért, hogy TB vele is érezze a kémiát a PO-ra:-)
2013. 12. 15. 12:44
Zarathorn
Collie-t már kiraktuk sérülés miatt nem?
2013. 12. 15. 12:57
daelaci
Visszahoztuk újra.
2013. 12. 15. 13:52
Empepe
Igen. Nagy álmom volt élőben látni a csapatot az amerikai körítések között. Eredetileg a Denver elleni meccset néztem ki ( nem lehet tudni lesz-e még Brady-Mannning), de a páromat nem tudtam meggyőzni a bostoni tél szépségeiröl. Sajnos elárultam neki hogy milyen időjárás várható nov. végén. Így jött a képbe a mai meccs:) A pats adott (nekem), a jó idő szintén (neki), úgyhogy egyre jobban be vagyok sózva, hogy mégha a kakasülöről is, élőben láthatom a csapatot. A közeli jegyek nagyon durva árakon mennek, pedig a Sun Life Stadion nem tartózik a legdrágábbak közé. A terv az, hogy sikerűl megfertőzni a páramot és még Tom (Bady) aktív időszakában eljutni a Gilette-be. Addig is go pats!!!!
2013. 12. 15. 14:03
Zarathorn
Bady???? az meg ki? :D
2013. 12. 15. 14:10
crucified
Nem vagy Te egy kicsit aljas? :))))))

Bejelentkezni 28°C-ról Miamiből, egy Pats meccs előtt?)))

Na jó, cserében kérünk képeket a meccsről és valamiféle beszámolót is.

Köszi és jó szórakozást a meccshez.
2013. 12. 15. 16:55
Devilfish
Szerintem ha sikerül a párod megfertőzése,akkor legközelebb irány a Gillett.Ha valaki megteheti akkor kihagyhatatlan élmény!Szeptemberbe és október elején még jó idő van.Nagyon barátságosak és közvetlenek az emberek,főleg mikor elmondtam hogy honnan jöttem körülvettek folyamatosan kérdezgettek Magyarországról meg kontinensről főleg az amerikaifoci helyzetéről.viszont New Yorkba a régi stadionba amikor egy Jets-Patsen voltam ott nagyon parasztok voltak New Yorkiak,Folyamatosan beszólogattak a Bostoniaknak, végig kóstolgattak a Pats mezeseket.A középső karéjról kifli darabokkal dobálták a Patseseket!Én is nagyon örülnék egy élménybeszámolónak főleg hogy Miamiban hogyan viszonyulnak a Patsesekhez.Jó szurkolást!Biztos életre szóló emlék lesz! :)
2013. 12. 15. 14:29
BaP
A nagy meccseken ritkán kap ki a Patriots, valahogy meg tudják ragadni a momentumot.

Ma nem mi vagyunk az esélyesek, és nem tűnik ez egyszerűnek, de...
A legfontosabb, hogy a D# működjön. Megint kell safety blitz, meg extra Passrush, Tannehill 48x volt zsákolva már, nem lesznek képesek megvédeni, és azzal lekerülne a nagyobb tehet a secondary sérüléssel játszó játékosairól.
Ha azon a 17 pontot tartjuk őket, mint az első meccsen, annyit tuti, hogy feltesz az O#, hogy onnan nyerjünk, még Gronk,KT, és Dobson nélkűl is. Ma a futásnak stabilnak kell lenni,Dola megmutathatja, mért hoztuk, Superman,Colie,Vereen belerakja ami kell, és még majd behúzunk 1-2 trükkös játékot is a Develin, Muligan kettősön.
Nehéz lesz, de ma meglehet PO, és a W-vel mehetünk a 1st seedért..

A Dolphins is csak 1 napig lesz szomorú, mert a Ravens zakózik a Ford fielden:)
2013. 12. 15. 16:24
Empepe
Ok. Próbálkozom majd képekkel, de a nagyobb optikát nem tudom vinni. Még azt is leírták a stadion szabályzatban, hogy max mekkora csomagot lehet bevinni. Sőt 300-nagyobb fokusztáv. optikát csak engellyel rendelkező fotós vihet be. Az óceán parti sétányon délelőtt egyre több kék mezt lehet látni, akikkel lelkesen üdvözöljük egymást. Dolphins mézet csak egyet láttam, de lehet hogy ők majd otthonról jönnek. Lassan ideje indulni.
Go pats!!
2013. 12. 15. 17:37
bence.szel
Jó meccsnézést!:) Húú, de nagyon irigyellek!:D
2013. 12. 15. 17:56
Zarathorn
Szerintem mindenki irigyel :D Aztán tessék berekedni a szurkolástól :D
2013. 12. 15. 16:32
Zandal
Ismételten egy brusztolós és nehéz meccsre számítok, de győzelemmel a végén, ami remélhetőleg nem az utolsó 2 percben fog realizálódni.

Go Patriots!
2013. 12. 15. 17:52
hopi46
New England Patriots inaktívak

(64) Chris Barker , OL (58) Steve Beauharnais , LB (17) Aaron Dobson , WR (99) Michael Buchanan , DL (92) Jake Bequette , DL (85) Kenbrell Thompkins , WR (45) DJ Williams , TE
2013. 12. 16. 00:44
Empepe
Sajna a végén nem örülhettem, de fantasztikus hangulat volt. A szakmázást meghagyom az erre alkalmasabbaknak, de ha visszaértem jövő szerdán a benyomásaimról szívesen írok, illetve néhány olyan tapasztalatról ami esetleg másnak is hasznos lehet később. Addig legalább bennem is ülepednek a történések.
2013. 12. 16. 07:13
Lucius
Szerintem a meccs a 4 yardról rúgott FG-nél ment el. Valamint Hightoweren (szegénynek lehetne már egy jó napja, de attól tartok egyszerűen túl lassú a posztjához). A védelemben véleményem szerint az egyre több miss tackle is i problémát okoz (az egy az egyben szerelés ritka, mint a fehér holló). Ezzel együtt a csapat jobb volt mint vártam (tulajdonképpen klasszikus WR nélkül játszottunk, két jó slot receiverrel és egy átlagos TE-el, aki kitett magáért). A chaten kérdezte valaki, mit gondolok a PO-ról (sajnos rohannom kellett, nem volt időm válaszolni), ha ezt jónak tartom. Reálisan első vagy második fordulós kiesést várok, de reménykedek a csodában. Egyébként az, hogy a Dolphins bejut, szerintem kifejezetten jó lenne nekünk. Őket szerintem simán elverjük PO-ban, ha játszik Dobson, Thomkins és nem náluk van a meccs (most is majdnem sikerült).
2013. 12. 16. 08:53
Croaker
Csodálkozom a kihagyott FG-on és a rossz rúgáson a végén. Persze nem (csak) ezeken ment el a meccs. Csalódás, de nem akkor mint a 3 másik vereségnél amikor miénk volt a meccs jogosan)
Hozzászólás a(z) Beharangozó 15. hét - Pats @ Dolphins bejegyzéshez