Menetrend

Beharangozó 4. hét: Patriots vs Panthers

2017. 09. 29. 15:29
Szerző: Rule
Kategória: Cikkek, Meccsek

Vasárnap, magyar idő szerint 19.00 órától a New England Patriots (2-1) hazai pályán fogadja soros kihívóját, az NFC South 2013-15 közötti bajnokát, a Carolina Panthers-t (2-1). A mérkőzés pikantériája, hogy a két csapat védelme a ranglista két ellenkező végén helyezkedik el jelenleg: a hazai csapat 32. helyen áll mind a kapott pontok (31,7), mind az engedett yardok (461) tekintetében, a vendégek viszont a legkevesebb yardot engedték eddig (278,3) és a második legkevesebb pontot (13,3) szereztek ellenük az ellenfeleik az eddig három-három mérkőzés átlagában.

A New England Patriots 2-1-es mérleggel zárta a szezon első hónapját. A vasárnapi mérkőzéssel, amikor a Gillette Stadionban fogadják a Carolina Panthers-t, már egy új hónapot kezdődik, az október. Októberben a Patriots az NFL legjobb mérlegével (53-17) rendelkezik 2000 óta. Tavaly a Pats 4-1-es győzelmi mutatóval abszolválta az októberi összecsapásait.

A vasárnapi mérkőzésen másodjára találkozik a Patriots az NFC-ből érkező csapattal. A 2. héten a New England New Orleans-ba látogatott, ahol legyőzte a Saints-et 36-20 arányban.

A New England 49-12 (.803) arányú mutatóval rendelkezik az NFC csapatokkal szemben, 2002 óta, ami a legjobb konferenciák közötti eredmény. A Pittsburgh a második ezen listán, 41-20-as eredménnyel.

A párosítás története

A két csapat legutóbb 2013-ban találkozott, a Gillette Stadionban pedig 2009-ben. A legutóbbi alapszakasz találkozóra 2013. november 18-án egy Monday Night Football keretében került sor, ahol a kiélezett mérkőzés Tom Brady, Rob Gronkowski felé dobott sikertelen passzkísérletével zárult, ami miatt a Carolina 24-20-ra győzött a Bank of America stadionban. [Megjegyzés: szerintem erről a sikertelen passzról, azóta is sokunknak vannak elég pontos emlékképei mind a mai napig…]

A Patriots és a Panthers a XXXVIII. Super Bowl során is találkoztak 2004. február 2-án, amit sokan ma is a legszórakoztatóbb Super Bowlok között tartanak számon. A mérkőzésen a Panthers a negyedik negyedben átvette a vezetést, ami viszont csak arra volt elég, hogy végignézzék, ahogy a Pats egy utolsó másodperces mezőnygóllal megnyeri a csatát.

A párosítás története számokban

Összesített mérleg (rájátszást is beleszámítva) 3-3

  • Foxborough-ban, 1-1
  • Charlotte-ban, 1-2
  • Houston-ban 1-0

Beszéljenek a számok

2017 REGULAR SEASON

NEW ENGLAND

CAROLINA

Record

2-1

2-1

Divisional Standings

1st (T)

2nd

Total Yards Gained

1,322

830

Total Offense (Rank)

440.7 (1)

276.7 (28)

Rush Offense

100.7 (16)

108.3 (13)

Pass Offense

340.0 (1)

168.3 (30)

Points Per Game

33.0 (2)

15.0 (29)

Total Yards Allowed

1,383

755

Total Defense (Rank)

461.0 (32)

251.7 (1)

Rush Defense

130.3 (26)

89.7 (15)

Pass Defense

330.7 (32)

162.0 (3)

Points Allowed/Game

31.7 (32)

13.3 (2)

Possession Avg.

30:25

34:02

Sacks Allowed/Yards Lost

10/72

10/78

Sacks Made/Yards

6/33

8/52

Total Touchdowns Scored

12

3

Penalties Against/Yards

20/190

12/85

Punts/Avg.

15/41.7

12/44.4

Turnover Differential

+2 (7t)

-3 (26t)

Egy érdekesség

A New England Patriots és a Carolina Panthers kettő, abból a három NFL-csapatból, ami nem egy városról, vagy államról neveztek el. A harmadik ilyen csapat a Tampa Bay Buccaneers.

Mi várható vasárnap?

A bevezetés után pedig nézzük meg, hogy mire számíthatunk a mérkőzésen. Rendhagyó módon ezúttal a héten megjelent újságcikkekből szemezgettem és válogattam össze néhány gondolatot.

 

A védelemnek javulnia kell

Vasárnap a Houston Texans újonc irányítója, Deshaun Watson néha túlságosan is kényelemben érezhette magát a Patriots védelme ellen - összesen 301 passzolt yardot ért el. Mindent elmond, ahogy Bill Belichick elemezte a csapat defensive backjeinek játékát:

Engedtük néhányszor, hogy az irányító kiszabadulásból [scramble] yardokat szerezzen, lazán védekeztünk – és ehhez hasonló hibák. De a normál passzjáték során teljesen versenyképesek voltunk ” mondta Belichick, mielőtt hozzátette a szokásos megjegyzését, hogy semmi sem tökéletes és mindenhez munka kell.

A hétvégén a Patriots, a Carolina Panthers irányítójára, Cam Newtonra kell, hogy felkészüljön, akit ha engedik játszani a saját játékát, akkor mestere a kiszabadulásból elért yardoknak.

Watson hétszer szabadult ki tizenegy kísérletből és ért el 117(!) yardot. A normál passzjáték során Watson szintén végrehajtott néhány nagy játékot, de sokkal kevésbé látványos eredményeket produkált.

A fentiek miatt nem kérdés, hogy a scramble-játékok kulcskérdés marad a Patriots védelme számára, ami utolsó helyen áll az NFL-ben, engedett yardok tekintetében.

Nyilvánvalóan voltak gondjaik és sokkal jobb munkát kell végeznünk. A szerencsétlen része a dolognak, hogy most Cam Newton következik” – nyilatkozta a védelmi koordinátor, Matt Patricia. „A srác annyira veszélyes – a képessége, hogy kiforogjon a zsebből, hogy elmeneküljön a szerelések elő. Ez mind nagy kihívás a számunkra.”

A „McCaffrey - kihívás”

A New England Patriots védőinek a hétvégén nem csak Cam Newton kiforgásai miatt nem lesz egyszerű dolguk. A Panthers támadó „backfieldjén” van egy játékos, akit úgy hívnak, hogy Christian McCaffrey…

A Panthers, a játékost a 2017-es draft első körében (összesítésben 8. helyen) választotta ki azzal a céllal, hogy a támadásaik központi darabjává tegyék: mind futásnál, mind elkapásoknál. Míg a Carolina támadóinak nem ment igazán jó idén, McCaffrey jóvoltából felcsillant számukra némi reménysugár: 9 elkapásból 101 yardot ért el a Saints ellen aratott 34-13 arányú vereséges során múlt vasárnap.

Egyetlen „skill – pozícióban” lévő [leegyszerűsítve: nem a falban játszó] játékos felé sem dobtak annyiszor, mint McCaffrey felé; 23 passzkísérlet ment felé az első három mérkőzés során.

Egyértelműen veszélyt jelent a passzjáték, a futójáték és a visszahordások során is. Ő egyfajta, futó és elkapó játékos egyben, de számtalan módon el tudják juttatni hozzá a labdát” nyilatkozta Bill Belichick. „Egyes passzok, amiket elkap, nagyon közel állnak a futásokhoz. Akárhogy is nézzük, ő egy robbanékony játékos. Egy veszélyes játékos”.

A statisztikákból ez nem következik szükségképpen, mivel a 178 cm magas, 92 kg súlyú McCaffrey összesen 73 yardot ért el 25 futásból (2,9 átlag) és 18 elkapást, 173 yardért a szezon során.

Figyelembe véve ugyanakkor a Patriots védelmének sebezhetőségét, amit néha mutatnak, nem vesznek semmit természetesnek.

McCaffrey egyértelműen olyan valaki, akiről úgy gondolom kiterjesztette a támadócsapatukat. Több szerepben is használják, mind a backfielden, néhány motionben [a backfielden lévő, a snap előtt mozgásban lévő játékosként], néhány dolgot pedig hozzá igazítottak. Pl. a wildcatet” mondta Matt Patricia. „Ő egy nehezen besorolható játékos, kétségtelenül egy olyan játékos, aki nagy játékokat tud összehozni a semmiből.”

Mivel Newton futásait korlátozták – ami Rivera szerint része annak az „új valóságnak”, hogy csökkentsék a beszedett ütéseit – a Panthers célja, hogy többször adják a labdát McCaffrey-nek és Samuelnek.

Ez pedig azt jelenti a Patriots védelmének – ahogy Belichick is elmondta -, hogy azzal kezdődik a történet, hogy megpróbálják kitalálni, hogy mihez kell igazodniuk, mivel ez snapenként változathat, különösen McCaffrey esetén, aki az eddig 195 támadó snapből, 132 alkalommal is a pályán volt.

Különböző helyeken tűnik fel” nyilatkozta Belichick. „Hívd úgy, ahogy akarod, de sokoldalúan játszik, játékról játékra. Hiába ugyanaz a szám és ugyanaz a mez; az, hogy hol helyezkedik el és, hogy mit képes csinálni az adott helyről a védelem szempontjából eltér. Meg kell tennünk az ehhez szükséges változtatásokat…Nagy kihívás lesz a számunkra ez a héten.

A Patriots futójátékáról

Minden jel szerint a New England nélkülözni fogja a futójátékos Rex Burkheadet vasárnap, aki sorozatban ötödik edzését hagyta ki csütörtökön, a szeptember 17-i bordasérülése óta.

Futójátékosként, így Mike Gillislee, James White, Dion Lewis és Brandon Bolden kerülhetnek a negyvenhat fős aktív játékoskeretbe.

A holtszezon sok kérdést vetett fel azzal kapcsolatban, hogyan fogják használni a futójátékosaikat, LeGarrette Blount távozásával. A kép most már sokkal tisztább. Gillislee helyettesíti lényegében Blountot, míg White lett az első számú elkapó játékos a „backfieldről”. Lewis-ra és Burheadre pedig kiegészítő szerep jut.

Ez természetesen bármikor változhat, de az első három mérkőzés alapján így festenek a futók snap-számai:

  • White: 104
  • Gillislee: 75
  • Lewis: 32
  • Burkhead: 18

Burkhead számai magasabbak lehetnének, ha nem sérült volna meg. A sérüléséig komoly szerepet töltött be a Saints elleni győzelemben.

Egyesek szerint Lewis-nak jutott volna több lehetőség Burhead kiesése miatt, de ez nem így történt a Texans ellen, amikor a Patriots-nek gondjai voltak a következetes futójáték kialakításával. Lewis-nak 12 snap jutott, Gillislee-nek 21, White-nak pedig 31.

Figyelembe véve Lewis sérülésekkel teli múltját, az az elképzelés, mely szerint azért limitálják a játékidejét, hogy megőrizzék későbbre, bölcs döntésnek tűnik. Másrészről viszont a nagyobb terhelése lehetne a szükséges szikra, amire a futójátéknak szüksége lenne.

 

A beharangozó az alábbi források felhasználásával készült:

www.patriots.com

ESPN

Hozzászólások

2017. 09. 29. 15:30
InfiniteLoop
Olyat is ritkán látni, hogy az ellenfélnek hosszabb az IR listája, mint a miénk :)
2017. 09. 29. 18:40
hopi46
Hát a reserve list-en (végleges IR ill. PUP) még vezetünk, de kétségtelen a tegnapi aktuális sérülés listán náluk többen vannak. Persze kérdés, hogy a sok nem/korlátolt részvételből ki lesz out. (K.Benjamin WR tegnap teljes részvétel. :()
2017. 09. 29. 16:34
hopi46
A Panthers már egyesítette a két államot! :)
2017. 09. 29. 17:57
torokszabolcs
Azért az vicces, hogy No.1 OFF találkozik a N0.1 DEF-fel, majd a No.32 DEF megy a No.32 OFF-fal szembe:-) Jó móka lesz!
2017. 09. 29. 18:25
Zandal
Update: Burkhead ma már edzett,.
2017. 09. 29. 19:08
hopi46
Hát nem hemzsegnek a vélemények a meccsel kapcsolatban! :)
A védelmük tudjuk, hogy jó, bár eddig csak egy komolyabb offense-el találkoztak, attól ki is kaptak alaposan.
A támadóik Olsen nélkül sem gyengék "papíron", Newton azért tapasztaltabb, de talán egy kicsit lassúbb, mint Watson. Stewart, Benjamin, Funchess, McCaffrey se senki. A mi védelmünk játéka meg egyelőre "sötét ló". Fogalmam sincs milyen eredmény várható, de persze remélem győzünk. Go Pats!
2017. 09. 29. 19:49
Arnold Patsenegger
38-14 re nyerünk :)
Bocs hogy spoilereztem, de ha egyszer foglamad sincs az eredményről.... nem akartam,hogy vasárnapig kétségek közt őrlődj! :) :D
2017. 09. 29. 19:57
hopi46
Mint egy falat kenyér... :D
2017. 09. 29. 21:14
topin
Newton annyira sérült, hogy dobni se nagyon tud..szóval nem lehet gond.
2017. 09. 29. 21:46
hopi46
??? Akkor lehet, hogy csere QB-val játszanak? Vagy csak képletesen értetted?
2017. 09. 30. 08:16
cspeti98
Nem képletes, Newton válla borzasztó állapotban van, kb. 5 yardnál messzebbre nem tud pontosat dobni. Valamiért mégis erőltetik, ami szerintem senkinek nem jó.
2017. 09. 29. 21:07
hulith
Sérülések terén a hajnali meccsen a Packersnek is kijutott a sérülésekből.


2017. 09. 29. 21:10
Arnold Patsenegger
Kijutott? Táborikórházat kellett berendezni a pálya mellett :D :D :D
2017. 09. 29. 22:43
Pegazusból ruhát szabok
Szerintetek mit talál ki BB a meccsre? Félek tőle, hogy nagyon el leszünk kalapálva. Ilyen védelemmel egyszerűen nem lehet SB-t nyerni.
Szerintetek ha ennyire rossz a defense, miért nem küldjük fel helyette a spesial teamet, vagy a támadókat? Sokkal rosszabb az se lenne, sőt.
2017. 09. 30. 00:58
csgabor
A defense-ünk alapvetően nem rossz, sőt véleményem szerint minimum közepes. Egyelőre én úgy látom, hogy a közel sem tökéletesen muzsikáló DE és LB állomány hat ki a legjobban a hátsó alakzat teljesítményére. Ha ezt összerakják, nem lesz komoly gond a védelemben. Nem azt mondom, hogy No. 1 DEF leszünk, de gond nem lesz. Go Pats! :)
2017. 09. 30. 01:16
palesz42
Vigyázz a szarkazmussal, nem mindenkinél van bekapcsolva:)
Szerintem csak MOST rossz a D, vagy MÉG. Illetve az ELVÁRTHOZ KÉPEST.
Áh, basszus, a 32.-et nem tudom magyarázni, igazad vab, menjen fel Brady védekezni, egyszer már láttam majdnem blokkolni:)
2017. 09. 30. 08:41
zozo692
Biztos hogy szarkazmus volt?
2017. 09. 30. 08:06
Arsenal
Hopi, kiestél a pikszisből, ez a csávó nálad is pessziMiskábbbb:D!
2017. 09. 30. 11:01
hopi46
Riadó! Veszélyben a "munkásságom"! :D
(Egyébként én inkább szkeptikusnak tartom magamat. Jelenleg a védelmünkben kételkedek.)
2017. 09. 30. 08:39
zozo692
De ez még nem a SB, csak egy olyan meccs, ahol liga utolsó támadó alakulat jön egy félig "leszázalékolt" (ettől függetlenül nagyon jó) irányítóval.
Ha elkalapál(ná)nak (ami nem fog megtörténni!), akkor dobjuk a kukába a szezont.
A második bekezdést komolyan írtad? Hiányzik egy szmájli a végéről.
2017. 09. 30. 10:28
Pegazusból ruhát szabok
Én már most dobnám ezt a szezont, három meccsből nem lehet elveszíteni egyet. Pláne ha hétvégén is zakózunk, akkor 2-2... Onnan esélytelen a playoff. Nem tudom valaha jutott e be már valaki playoffba 2-2es mérlegről én nem hiszem.
2017. 09. 30. 12:00
Lucius
Hogyne lehetne? Egyből is el lehet veszíteni egyet.
2017. 09. 30. 13:15
Pegazusból ruhát szabok
és ott el is ment a szezon. egy címvédő nem veszíthet meccset
2017. 09. 30. 12:08
Pat Patriot
Bocs, hogy ezt írom, de ez a "humorizálás" kb. a Sas-kabaré szintje.
2017. 09. 30. 13:07
mstrgz
Csak azért mert más a véleményem mint a tiéd már nem lehet komoly?
2017. 09. 30. 13:28
simiimi
Az a legnagyobb baj, hogy látszik, ezt Te komolyan is gondolod! Nem a véleményed komolytalanságával van gáz, hanem az alaptalanságával! Főleg az első hozzászólásod miatt.
2017. 09. 30. 19:44
Pocok
2-2-ről még SB-t is lehet nyerni vidáman, nem hogy PO-ba menni :D Sőt, nyerni is :D
2017. 09. 30. 19:48
Pocok
*mármint SB-be menni és nyerni
2017. 10. 01. 12:40
Pegazusból ruhát szabok
Én ebben nem vagyok olyan biztos sajnos :S
2017. 10. 01. 12:40
Pegazusból ruhát szabok
hát szerintem pedig egyáltalán nem alaptalan. A védelem mintha a pályán se lenne pedig már október van. Kész röhej ez a csapat sajnos, azt kell mondanom
2017. 10. 01. 12:47
Alexander
A védelem valóban a várakozások alatt teljesít,de a csapatot röhejesnek nevezni elég erős kifejezés.
2017. 10. 01. 13:44
Traff7
Ha szerinted kész röhej a csapat, akkor lehet átballagni valamelyik KC topicba, illetve ezt a stílus a gurulós foci fórumokon menő, szóval ha gondolod a PSG bandwagonon még biztos van számodra hely...
2017. 10. 01. 16:11
Misi56
Üdv! Mindenkinek had legyen véleménye! Kinek ilyen , kinek olyan. Mindenkinek a lelke rajta! Mire jó a vélemények minősítése!Legyen már szabad a vélemény nyílvánítás!
2017. 10. 01. 16:33
Pegazusból ruhát szabok
+1000
úgy néz ki rajtam kívül mindenki nagyon okos itt a véleményével
2017. 09. 30. 16:11
nszgergo
lyaly...
remélem azért az megvan, hogy még negatív mérleggel is be lehet jutni a playoffba :)
2017. 09. 30. 19:47
dravait
Egyrészt a rájátszásig még 12 (tizenkettő) mérkőzés van - a bekerül-nem kerül még korai, ezt tehát hagyjuk.
A Titans ligaelit védelmének dobott Brady 5 TD-t, tehát a támadósorunk Jules nélkül is bikaerős. Vagyis a meccsek jórészét még így is meg tudjuk nyerni, ha a védelmünk ilyen inkonzisztens marad, amire lássuk be, igen kicsi az esély, mert mégiscsak a liga legjobb edzői kara dolgozik velük.
Szóval maradjunk annyiban, hogy szarkazmus. Mindenki jobban jár vele. :-)
2017. 09. 30. 19:48
dravait
Pardon, 13 meccsünk van még hátra...
Pláne. :-)
2017. 09. 30. 20:04
Croaker
Pláne, hogy nem a Titansnek dobta ;)

De remélem már a jövőbe látsz! ;)
2017. 09. 30. 21:25
dravait
Hihi, az esti sör. Köszi a helyreigazítást! :-) :-) :-)
2017. 10. 01. 12:41
Pegazusból ruhát szabok
13 potenciális vereség...
2017. 10. 01. 13:43
Croaker
Ki ez a csodálatos új nicknév mögött álló Hopinál 100-szor akkora optimizmussal rendelkező kedves szurkolótársunk ? :)

Örülünk hogy az oldalra tévedtél ;)
2017. 10. 01. 16:53
somlo
Egy eltévedt dzsecc drukker lehet csak nekik nincs saját oldaluk:D
2017. 10. 01. 17:26
nszgergo
2017. 09. 30. 02:36
hulith
A statisztika önmagaban nem sokat jelent szeptemberben még a védelem kereste önmagát de hétről hétre jobb lesz.
2017. 09. 30. 07:13
dravait
Én azt olvastam, hogy Newton eléggé sérült, még a közepes dobásokkal is baja van. BB ezt nyilván tudja, meg azt is, hogy egy hét alatt is mennyit javulhatnak sérülések.
Viszont Newtonnak sok célpontja lehet rövid slot útvonalakkal, az LB sornak lehet szerintem több dolga, hogy ezeket a védősor mögé befutó útvonalakat valahogy lezárja. A futást talán már jobban fogjuk, McCaffrey meg egy korai JE11, azt meg tudjuk, mennyire veszélyes. A Saints Newton falát sokszor megverte, elég sok siettetés volt, ott lehet keresnivalónk, ha Flowers jó napot fog ki. Szóval az egyik fő kérdés, hogy Newton milyen állapotban lesz, a másik meg, hogy a mi védelmünk mennyit fejlődött az egy hét alatt. Remélem ebben is mi leszünk a jobbak. GOOOO PATS!!!!
2017. 09. 30. 10:13
ötös műhold
A nagy mellény, az elbizakodottság, a túlzott magabiztosság csökkenti a figyelmet, az eltökéltséget, az élességet. Én nem bíznék abban, hogy Cam Newton sérült, vagy nem tud majd olyan jól játszani. Minden meccsnek teljes erővel kell nekiállni, úgy, mintha az ellenfél is teljes erejű lenne. Aztán majd időközben úgyis kiderül, hogy mi a helyzet, és a végén akár lazítani is lehet. De addig nem.
2017. 09. 30. 12:17
Pat Patriot
Egyelőre nyilván torz a kép, mert Alex Smith élete formájában van és volt ellenünk is, Brees meg Brees. A Houston elleni meccs volt inkább szomorú, mert ott nem nagyon volt rutin, mégis jó számai voltak egy ideig a Watsonnak. Nyilván egyre több lesz az adat az ellenfelekről, az elemzésben pedig a Patriots jó szokott lenni.
Ez a védelmi teljesítmény egyelőre tragédia, de talán tudunk fejlődni. És persze Brees-féle passzjáték sem minden héten jön szembe. Lehet, hogy most ligaelit védelemről beszélnének a Patriots kapcsán, ha mondjuk a Ravens, a 49ers vagy a Jets az első három ellenfél. Most azért jó lenne a múlt heti infarktusos meccs után egy nyugodtabb mérkőzés. Nagy lesz a tét, átvehetjük a vezetést a csoportban.
2017. 09. 30. 16:02
hopi46
Sérülés lista tegnap:
Panthers:
OUT:
LB Jeremy Cash - Calf
DE Daeshon Hall - Knee
C Ryan Kalil - Neck
WR Curtis Samuel - Back
CB Daryl Worley - Shoulder
DOUBTFUL,QUESTIONABLE: Nincs

NEW ENGLAND PATRIOTS:
OUT
No Players Listed.
DOUBTFUL
RB Rex Burkhead - Ribs (LP)
QUESTIONABLE
OT Marcus Cannon - Ankle / Concussion (LP)
LB Dont'a Hightower - Knee (LP)
S Brandon King - Hamstring (LP)
CB Eric Rowe - Groin (LP)
WR Matthew Slater - Hamstring (LP)
2017. 09. 30. 20:05
Croaker
Kérdés: valaki tud valamit a kommentátorokról, közvetítésről?
2017. 09. 30. 20:14
hopi46
TELEVISION: This week's game will be broadcast by FOX and can be seen on WFXT Channel 25. Joe Buck will handle play-by-play duties with Troy Aikman as the color analyst. Erin Andrews will work from the sidelines. The game will be produced by Richie Zyontz and directed by Rich Russo.
2017. 09. 30. 20:55
hopi46
A Tampa ellen Romo lesz!
2017. 09. 30. 21:45
Croaker
Köszi az utánjárást!
2017. 10. 01. 15:09
hopi46
he Patriots added rookie TE Jacob Hollister to their injury report Saturday (hamstring). He is questionable. Hollister has been the team's No. 3 tight end the last two games.
2017. 10. 01. 21:33
grof
Gyerekek!Eddig bírtam idegileg a meccset! Befejeztem!
Hozzászólás a(z) Beharangozó 4. hét: Patriots vs Panthers bejegyzéshez