Menetrend

Beharangozó 4. hét - Pats @ Raiders

2011. 09. 30. 10:00
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek, Meccsek
 2008 után megint az Oakland Raiders (2-1) vendégeként lép pályára a New England Patriots (2-1) és próbálja elkerülni, hogy egymás után két találkozón találjon legyőzőre. A feladat nem ígérkezik egyszerűnek, hiszen a múlt héten éppen a New York Jetsnek kellett vereséggel a zsákban hazarepülni a nyugati partról. A mérkőzés vasárnap este 22:15 órakor kezdődik és a Sport2 TV élőben közvetíti. -TORESPONT-


Az NFL és az AFL egyesülése előtt (1970) rendszeres ellenfelei voltak egymásnak, 1960-1965 között évente kétszer is játszottak egymással, majd ezt követően csak egy alkalommal. Napjainkban a sorolás körforgásának köszönhetően legkésőbb minden harmadik évben hozza őket össze a sors. Összességében a harminckettedik közös mérkőzésre készülődnek. Közte három híres, hírhedt – nézőpont kérdése, hogy melyik –, de feltétlenül emlékezetes és maradandó találkozót vívtak egymással a rájátszásban.

1976 Divisional Playoffs: Raiders 24 Patriots 21
A Raiders útban a XI. Super Bowl győztes címe felé a negyedik negyedben hazai pályán 21-10-es hátrányból fordítva győztek sokak szerint a Patriots történetének legtehetségesebb alakulata ellen. „Az 1976-os Patriots pedig megmaradt minden idők egyik legjobb New Englandjének a 2007-es csapat mellett, amely nem nyert Super Bowlt.” – olvasható a Fairbanks aktában. A New England ellenőrzése alatt tartotta az első félidő nagy részét, de Russ Francis interceptionje megakasztotta a lendületet és a szünet előtt nem sokkal szerzett touchdownnal átvette a Raiders a vezetést (10-7). Ezt követően a harmadik negyedben a Pats két touchdownt szerezve épített ki magának kényelmes előnyt (21-10). Erre a zárónegyed elején tudott válaszolni a Raiders (21-17). Az utolsó percig ez maradt az állás, amikor a Pats 27 yardos vonalánál a Raiders kritikus harmadik és 18 helyzettel nézett farkasszemet. Ken Stabler passza nem talált embert, így már csak egyetlen egy negyedik down kísérlet választotta el a Patriots játékosait a nagy sikertől. Azonban Ray Hamilton (NT) erősen vitatott „roughing the passer” büntetése miatt ajándék első downhoz jutott a hazai csapat 13 yardra az áhított gólvonaltól. Öt játékkal később és mindössze tíz másodperc játékidővel a találkozó vége előtt rövidyardos TD futással megnyerték a mérkőzést, és bejutottak az AFC bajnoki döntőjébe.1985 Divisional Playoffs: Raiders 20 Patriots 27

A félidőben még vesztésre álló Patriots sikeresen fordítottak meg az eredményt, és meglepő sikert aratott az első helyen kiemelt Raiders felett, úton a XX. Super Bowlon való részvételük felé. A New England hat eladott labdát erőszakolt ki ellenfelétől, amiből összesen húsz pontot szereztek. Elejtett punt returnből szerezték első pontjaikat, amire tizenhét megválaszolatlannal válaszolt a Raiders. Ronnie Lippett interceptionjével egyenlített a Patriots. A félidőben már 20-17-re ismét a Raiders vezetett. Megszerzett fumble után szerzett mezőnygóllal egyenlített a Patriots ismét. Az ezt követ kickoff során Mosi Tatupu ütötte ki a labdát Sam Seale kezéből, a labda a gólterületre pattogott, ahol azt Jim Bowman szerezte meg, és ezzel a touchdownnal nyerte meg a Patriots a találkozót. A védelem a negyedik negyedben három Raiders támadást hatástalanított, hogy megőrizzék előnyüket. Ezzel a sikerrel játszhattak először az AFC bajnoki címért.

2001 Divisional Playoffs: Patriots 16 Raiders 13 (h.u.)

Az NFL történetének egyik legnagyszerűbb összecsapásán a Patriots a negyedik negyedben tíz pont hátrányból tudott hosszabbítást kiharcolni, hogy végül a ráadásban megnyerje a találkozót. A nagy havazás miatt, a mérkőzés olyan páratlan körülmények között zajlott, hogy aki látta, annak örökre az emlékezetében ragadt. A Foxboro Stadiumban lejátszott legutolsó találkozónak választani se lehetett volna jobbat. Az itt megkezdett veretlenségi sorozat a rájátszásba rekordbeállítást jelentő kilenc mérkőzésig nyúlt és csak 2005-ben ért véget a Mile High stadionban. Nyolc perccel a meccs vége előtt Tom Brady hatyardos TD futásával már csak három pont volt a hátrány. Két percen belül a saját 42 yardos vonalnál történt az eset, amikor életbe lépett az addig kevesek által ismert „tuck rule”, ami megváltoztatta a pályán fumble-nak ítélt Brady labdavesztést, incomplete vagyis rossz passzá, amivel a Patriotsnál maradhatott a labda és tovább menetelhettek előre a pályán az egyenlítésért. A tuck rule szabály lényege: hogyha a QB vagy egyéb támadójátékos keze előrelendül, dobómozdulatot indít meg, és utána ejti el a labdát, akkor az incomplete pass, ha viszont, az RB-khez hasonlóan visszahúzza maga felé, és befogja a testéhez a labdát, és utána veszíti el uralmát a labda felett, az fumble. Huszonhét másodperccel a vége előtt 45 yardos mezőnygólt értékesített és egyenlített ki Adam Vinatieri, Bill Belichick szavaival élve, annak a csapatnak a legjobb játékosa. A hosszabbítás előtt a Patriots nyerte a pénzfeldobást és sikeres negyedik downos játékkal együtt elég közel ért az ellenfél gólvonalához, hogy az extrém körülmények között is biztos mezőnygólt lehessen elérni (23 yard). Vinatieri nem hibázott, a Pats pedig bejutott az AFC döntőjébe.Legutóbbi találkozásuk az alapszakaszban nem tartozik a végletekig kiélezett összecsapások közé még Matt Cassellel a kormánykeréknél. Richard Seymournak először adatik meg, hogy korábbi csapata ellen léphessen pályára, miután a 2009-es bajnokságot megelőzően egy első körös választási jogért elcserélte őt a New England az Oaklandhez. A csere létjogosultságát és eredményességét, azóta is lelkesen kutatják a csapatról tudósító riporterek és a szurkolók egyaránt. Két évvel később a vitának már nem sok értelmét látom, és a cserébe kapott választási jog felhasználása és a 2011-es draft tükrében még mindig nem teljes a kép, ami után egyértelműen mérleget lehetne vonni.

1. A Raiders a tavalyi reményteljes év után edzőt cserélt, az addig támadójátékért felelős Hue Jackson vette át Tom Cable-től az irányítást. A játékuk továbbra is a sok futásra épül, hogy minél jobban ki tudják aknázni Darren McFadden tehetségét, aki jelenleg a legtöbb futott yarddal (393) büszkélkedhet a ligában. Azonban Jason Campbell irányítónak a passzjátékban is van társa az újonc Denarius Moore, illetve Jacoby Ford személyében. A támadófalukban az a Stefen Wizniewski játszik LG poszton, akiért tavasszal végig erős kampányt folytattam, hogy a Pats hátha draftolni fogja.

2. A védelemben a liga legjobb cornerbackjének tartott Nnamdi Asomugha távozása a legnagyobb veszteség. Mark Sanchez az előző fordulóban 369 passzolt yardig jutott ellenük a 10 ponttal elveszített találkozón.

3. A Miami pályája mellett ez a másik, ahol kora ősszel még meg kell tűrni a bentlakó baseball csapatot, ami miatt nem teljesen füves borításon kell játszania az oda vendégségbe érkezőknek. Nos, az alapszakasznak ott is vége, és azt már az Oakland nélkül rendezik, így pótlásra kerül a füves borítás, amihez ismét alkalmazkodnia kell mindkét alakulatnak (a Jets ellen még nyelte a port rendesen mindkét csapat).

4. A New England számára a legfontosabb kérdés, hogy a sérültek milyen arányban tudnak játékra jelentkezni. Az alap Pat Chung* visszatérése. Rajta kívül elsősorban Aaron Hernandez^ tight end és a belső pass rusht jelentő Albert Haynesworth*, Mike Wright^ páros egyikének a jelenléte kívánatos. A negyedik felkészülési meccset követő gyakori változások az 53 fős keretben ezen a héten sem értek véget. A múlt héten visszaigazolt DT Landon Cohen kapott útilaput és újra a keret tagja lett DT Gerard Warren, aki inkább Vince Wilfork és Kyle Love tehermentesítésében tud segíteni, mint Wrighték pótlásában. *-gal jelöltek korlátozott edzésmunkát végeztek, a ^-vel jelöltek egyáltalán nem edzettek szerdán.

5. A Bills ellen látható volt, hogy Dane Fletcher lett az alkalmi fullbackje a csapatnak, miután Dan Connollynak fontosabb feladata van a támadófal közepén, illetve Sammy Morris már nem a csapat tagja. Állítólag a linebackerrel edzésen is többet foglalkoztak ebben a blokkoló feladatkörben. A fullback témához kapcsolódik, hogy miután Heath Evans távozása óta nem volt főállású játékosa ezen a poszton a Patsnek, hét közben ketten is próbajátékon vették részt Foxboróban. Charles Scott a Giants gyakorló csapatában töltötte az újonc évét tavaly, és bár egyetemen nagy, 250 fontos futó volt, az NFL-ben már fullbackként számolnak vele. Lousaka Polite (6’0” 245) viszont már rutinos játékos, aki az elmúlt három idényben a Miami futójátékát segítette blokkjaival.

6. Taktika és stratégia oldalán nem érdemes több oldalon fejtegetni az érveket a Raiders futójátékának megállítása vagy éppen az idén már tíz sacket jegyző védelmük lelassítása mellett/ellen. Legyen elég annyi kérdés, hogy Tom Brady a Bills elleni kisiklást követően ismét hiba nélkül passzol, és újabb meccset nyer a Pats számára? Vasárnap kiderül.

Forrás: a Raiders elleni mérkőzések összefoglalója a patriots.com hivatalos sajtóanyaga alapján készült. Az eredménykövető vasárnap este az inaktívak listájával már elérhető lesz, ahol a nézhető linkekről is be lehet majd számolni.

Hozzászólások

2011. 09. 30. 12:32
Maniac84
Ha a futójátékot limitálni tudjuk kizártnak tartom, hogy Campbell meg tudjon verni minket. RunDMC-t kell megfogni.

A Seahawks állítólag árulja Aaron Curry-t. Én szívesen látnám nálunk egy 4.körös pickért. Eddigi pályafutása során nem hozott 1/4-eshez méltó teljesítményt, viszont simán kezdő szint egy 4-3-as D-ben a szélen. Ha megszereznénk akkor egy Curry-Mayo-Ninko kezdő LB sor egész pofás lenne, a legnagyobb előnye talán az lenne, hogy Mayo mehetne MLB-be.
2011. 09. 30. 13:24
Maniac84: Én első blikkre egyet értek veled, amikor olvasta, 1-2 hete a lehetőségét, hogy kidobják elgondolkodtam hasonlón. Itt csupán annyi probléma lenne, hogy ha Mayoo vissza középre (támogatnám), akkor egy korai pick-et (Spikes) kéne kitenni a kezdőből. Szerintem, akkor is maradna Mayo a szélen és Spikes középen.
Kíváncsi vagyok a szakértők véleményére.
2011. 09. 30. 18:48
hulit
Aki nem Pats szurkoló az gondolom nem örül hogy megint
a mi vagyunk a Sport 2 -őn !
Remélem Sanyi lesz a szakkommentátor vele a legélvezhetőbb
a közvetítés !
RunDMC.t meg kell állítani de fogtunk meg már hasonlóan kiváló futót már máskor is de Campbell is nagyon mobilis figyelni kell rá is !
2011. 09. 30. 18:56
antman
A közvetitésekről annyit a következő három mecsünket élőben adja az ESPN AMERIKA ugy hogy lesz még közvtités sőt b-week után is mi leszünk pittsburgh ellen.Akinek nem tesztik ne nézze ennyi.
2011. 10. 01. 03:58
nosbiglem
Mit is jelent a "Tuck Rule" ? Valaki elmagyarázná?
2011. 10. 01. 07:29
Pats78
nosbiglem

Ha jól tudom akkor ez az a szabály mikor az irányító keze már elindul előre, tehát ha elindította a dobást akkor az inkomplet és nem "fumbi".
2011. 10. 01. 08:37
Tomk@
Emberek!

Gerard Warren visszatértéről valami vélemény? Én személy szerint örülök neki.
2011. 10. 01. 11:05
nosbiglem
Huu! Nagyon köszönöm a válaszokat!
2011. 10. 01. 19:40
Most akkor már csak 2 TE marad a roosteren egész évben? és bízunk abban, hogy nem sérülnek le megint, vagy mi lesz? :S
2011. 10. 01. 21:03
simita
Én azt hallottam, hogy az idősebbik Gronk-ot azért küldtük el, hogy ne kelljen IR-re tenni, mert sérült. Meggyógyul és visszavesszük.
2011. 10. 01. 21:23
loop80
simita

Valóban ez a helyzet.
2011. 10. 02. 00:06
na ennek örülök! :D
Úgyis látni akartam, hogy mit tud valójában, nem sok szerephez jutott!
És akkor most legalább a csapat orvosai foglalkoznak vele?
egyáltalán ez "legális" lenne?
Hozzászólás a(z) Beharangozó 4. hét - Pats @ Raiders bejegyzéshez