Menetrend

Belichick és az 50.000 dolláros érintés

2012. 09. 28. 06:40
Szerző: pirko
Kategória: Cikkek

A témában megjelent cikkek alapján megpróbálom összefoglalni, mi történt a Ravens elleni mérkőzés befejezésétől a Bill Belichickre kirótt 50 ezer dolláros büntetésig.


1. Vasárnap összesen huszonnégy elfogadott szabálytalanságot számolhattunk össze a Patriots harmadik heti, Ravens elleni vereségét követően, amelyek közül tízet a Patriots terhére róttak fel. A döntések közül sok megkérdőjelezhetőnek tűnt, és csalódottság volt érzékelhető a pálya mindkét oldalán a játékvezetés vonatkozásában.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Belichick arra ösztönözte a riportereket, hogy vonják le saját maguk a következtetéseket a vasárnap esti mérkőzésen látott játékvezetői ténykedésről.

Tény, hogy a mérkőzés befejezésekor Bill Belichick megragadta az egyik játékvezetőt, aki éppen lefelé ment a pályáról, a mozdulatnak úgy tűnt az volt a célja, hogy megpróbáljon beszélgetést kezdeményezni. A játékvezető, anélkül, hogy megszakította volna az útját, figyelemre sem méltatva Belichick mozdulatát, elhagyta a pályát.

A mérkőzést követően Belichick láthatóan csalódott volt, de nem kívánta kommentálni a játékvezetők ténykedését.

„Nincs mit hozzáfűznöm ehhez.” – mondta. „Látták a mérkőzést. Mennyit is? Harminc szabálytalanságot ítéltek a mérkőzésen?”

Megkérdezték tőle, hogy a bíráskodás megnehezítette-e hogy megfelelő ritmus alakuljon ki a mérkőzésen.

„A mi munkánk az, hogy kimenjünk, és kontrolláljuk azt, amit kontrollálni tudunk.” – mondta, és később hozzátette: „A játékvezetőkkel kell beszélniük arról, hogy hogyan ténykedtek a mérkőzésen, vagy a Ligával. Én nem tudom."

Belichick kérdésre válaszolva azt mondta, nem hiszi, hogy megbüntetik, amiért megfogta az egyik játékvezetőt a mérkőzés után.

2. Bill Belichick a hétfő délutáni sajtótájékoztatóját egy, a vasárnap esti mérkőzést követő incidenssel kapcsolatos nyilatkozattal kezdte.

„Kérdőre vontak a mérkőzés végén történtekkel kapcsolatban, így most néhány percben elmagyarázom, mi történt, és a továbbiakban nem kívánok ezzel foglalkozni. Az utolsó rúgásnál, miután kikértük az időt, és siettettük a rúgást, az oldalvonal mellől úgy láttam, hogy a labda igencsak közel volt a függőleges rúdhoz, de ahol én álltam, onnan nem tudtam egyértelműen megítélni, hogy pontosan hol haladt el a labda. De láttam, hogy a játékosok integetnek, hogy nem volt bent, aztán láttam a bírókat, ahogy jelzik, bent volt, és onnan, ahol én álltam, nem lehettem biztos benne, hogy a labda, amikor áthaladt a keresztrúd fölött, akkor a függőleges rúd fölött, annak vonalán belül, vagy azon kívül volt-e éppen. A szabály úgy szól, hogy ha a labda nincs a keresztrúd fölött, és akár belül, akár kívül haladt el a függőleges rúdhoz képest, az vizsgálható. Ha a keresztrúd fölött van, a függőleges rúd tetején túl akár, akkor nem vizsgálható. Abból a szögből, ahol én álltam, nem tudtam megmondani, hogy pontosan hol volt a labda, amikor áthaladt a keresztrúd síkján. Így nem tudhattam, hogy a játékot vizsgálni fogják, vagy sem.”

„Így amikor véget ért a mérkőzés, elindultam, hogy magyarázatot kérjek a játékvezetőktől arra vonatkozóan, hogy vizsgálják-e a játékot, vagy sem. Megpróbáltam felhívni magamra a játékvezető figyelmét, amint éppen lefelé jött a pályáról, hogy feltehessem a kérdésem, de nem jártam sikerrel.”

„Hosszú ideje vagyok edző ebben a ligában. Soha nem kaptam büntetést, és soha nem volt semmiféle incidensem a játékvezetőkkel, vagy ilyesmi. Soha nem volt szándékomban tiszteletlenül viselkedni, vagy hogy bármivel is megpróbáljam megsérteni, vagy el nem ismerni a játékvezetőket és a munkájukat. Magyarázatot próbáltam kérni a mérkőzés egyik nyilvánvalóan fontos játékával, és az arra vonatkozó döntéssel kapcsolatban. Ez az első számú dolog az edzők és a játékvezetők között, mindig ez van az előtérben, kommunikáció arról, hogy mi folyik, mi történik.”

„Mint sokan önök közül tudják, voltam már részese ilyen mérkőzésnek, 2000-ben, itt Foxborough-ban, Johnny Grier játékvezetővel. Drew Bledsoe próbált passzolni a mérkőzés végén a Miami ellen, és fumble-t ítéltek. A játékidő letelt, a mérkőzés véget ért. Aztán, amint Johnnyval lefelé sétáltunk a pályáról, említettem neki, hogy „Ez sikertelen passznak tűnik, maradnia kellett még időnek, jöhetnénk még egy játékkal.” Ő azt felelte: „Nem, ez a döntés, a meccsnek vége.” Visszamegyünk az öltözőbe, majd úgy 10 perccel később Johhny visszajön, és mondja, hogy éppen vizsgálják a játékot, és lehet, hogy vissza kell mennünk, befejezni a mérkőzést. Úgy 5 perccel ezután a játékosok visszaöltöztek, és visszamentünk a mérkőzés utolsó játékára.”

„Szóval voltam már olyan szituációban a mérkőzés befejezésekor, amikor vége volt, de mégsem volt vége. Ez volt valójában a helyzet múlt este is. Próbáltam felhívni magamra a játékvezető figyelmét, hogy magyarázatot kapjak. Semmi mást nem próbáltam tenni, csakis ezt. Nincs több hozzáfűznivalóm a történtekhez, de valójában ennyi történt.”

Az NFL futball tevékenységekért felelős alelnöke, Ray Anderson hétfőn a következő nyilatkozatot adta ki:

„Régóta él az az NFL szabály, amely szerint tiltott a játékvezetőkkel szembeni negatív szóbeli vagy fizikai bánásmód. Két edzővel közöltük, hogy büntetést kaptak e szabály megsértése miatt. A Denver Broncos vezetőedzőjére, John Foxra 30 ezer dolláros, a védekező koordinátorra, Jack Del Riora pedig 25 ezer dolláros büntetést szabtunk ki a játékvezetők hétfő esti, Denver – Atlanta mérkőzésen történt szóbeli megsértése miatt.”

„Vizsgáljuk a tegnapi mérkőzéseken történteket is, közöttük a játékvezetők és a Baltimore Ravens vezetőedzője, John Harbaugh, a New England Patriots vezetőedzője, Bill Belichick, és a Washington Redskins támadó koordinátora, Kyle Shanahan közötti incidenseket.”

3. Kedden arról kérdezték Belichicket, hogy kapott-e lehetőséget az NFL-től arra, hogy magyarázatot adjon a történtekre.

„Úgy gondolom, a magam részéről az egész folyamatot magánügyként fogom kezelni, és ha a Ligának mondanivalója van, közleményt ad ki, vagy bármit is közölni akar, akkor megteszi, vagy nem teszi meg, akkor és úgy, ahogyan döntenek erről. Én ezt mind rájuk bízom.” – felelte Belichick.

Egy NFL tisztviselőtől származó információ szerint John Harbaugh-t, a Baltimore Ravens vezetőedzőjét várhatóan nem büntetik meg amiatt, mert a vasárnapi, Patriots elleni 31-30-as Ravens győzelemmel végződő mérkőzésen hozzáért az egyik játékvezetőhöz. Az informátor szerint Bill Belichicket várhatóan megbüntetik, amiért a pályáról lefelé menet megragadta az egyik játékvezetőt, de nem fogják felfüggeszteni.

A múlt heti mérkőzéseket megelőzően az NFL figyelmeztette a csapatokat a az edzők és a helyettesítő játékvezetők közötti megfelelő viselkedésre. A Liga úgy tűnik meggyőződött arról, hogy Harbaugh nem sértette meg ezt a szabályt. Harbaugh-ra zászlót dobtak a 4. negyedben, sportszerűtlen viselkedés miatt. A mérkőzés után Harbaugh bevallotta, hogy valóban meglökte az egyik bírót, de pusztán figyelmetlenségből, miközben éppen időt szeretett volna kérni.

6. Az NFL szerdán hivatalosan bejelentette, hogy a Patriots vezetőedzőjét, Bill Belichicket 50 ezer dolláros bírsággal sújtották a vasárnapi mérkőzés utáni, „játékvezetővel szembeni nem megengedett fiizikai kontaktus” miatt. A pénzbírságról Ray Anderson, az NFL alelnöke hozott döntést.

Belichick még a büntetés bejelentése előtt kijelentette: „Bármit is döntsön a Liga, tiszteletben fogom tartani.”

Belichick büntetése mellett az NFL bejelentette továbbá, hogy a Redskins támadó koordinátorára, Mike Shanahanre 25 ezer dolláros bírságot szabott ki, az egyik játékvezető vasárnapi, Belgalstól elszenvedett vereséget követő (szóbeli) becsmérléséért.

A Patriots a következő, Bill Belichicktől származó nyilatkozatot tette közzé:

„Nem volt helyes cselekedet a részemről, hogy hozzáértem a játékvezetőhöz. A történtekért vállalom a felelősséget. Elfogadom a büntetést, és elnézést kérek a vasárnap esti, baltimore-i incidens miatt.”

[forrás: ESPNBoston.com]

Itt ér véget a történet, és ha lenne utószó, az bizonyára arról szólna, hogy vajon a Liga és a hivatásos játékvezetők közötti megállapodás létrejöttéhez a játékosok és a nézők idegrendszerének végletekig történő feszítésén túl miért volt szükség néhány igencsak elismert, és tiszteletre méltó edző megbüntetésére is. - a szerk.

(Zárójelben még egy vélemény a közvetett módon Belichick megbüntetéséhez vezető probléma, a mezőnygól vizsgálhatósága kapcsán:

Mike Pereira, szerint, aki 2004 és 2009 között töltötte be az NFL játékvezetésért felelős alelnöki posztját, a szabály a következő: ahhoz, hogy a függőleges rúd fölött elhaladó mezőnygól érvényes legyen, a labda egészének a függőleges rúg külső szélének meghosszabbított vonalán belül kell áthaladnia. Más szavakkal: húzzunk egy vonalat az égbolt felé, meghosszabbítva a függőleges rúd külső szélét. Ha a labda egésze ezen a vonalon belül van éppen abban a pillanatban, amikor pontosan a függőleges rúd vége fölött is van egyúttal, akkor a mezőnygól érvényes.

Pereira szerint jelenleg nem létezik olyan technológia, amellyel a kérdéses szituációban pontosan meg lehetne határozni a labda pozícióját. Ez az oka annak, hogy az NFL illetékes bizottsága a mezőnygól ezen aspektusát „nem vizsgálhatónak” minősítette. A legjobb rálátással a függőleges rúd alatt álló játékvezető bír, és ez valószínűleg így is marad.

Szerkesztői véleményem, hogy a XXI. században, egy ekkora költségvetéssel működő szervezetben, mint az NFL, azért bizonyára pótolni lehetne ezt a technológiai hiányosságot.)

Hozzászólások

2012. 09. 28. 07:21
Neo
Csak nekem jutott erről eszembe egy lézeres megoldás? Elég kézenfekvőnek tűnik, hogy ha a ladba érinti a lézer sugarát (áthalad rajta) akkor az talán látszódna a lassításon is...mindenesetre remélem, hogy nem befolyásolta ez a 2 elbuktatott meccs a playoffba kerülésünket és elfelejthetjük ezt a szörnyű 3 hetet.
2012. 09. 28. 08:39
zsesszi
igen ez teljesen logikus lenne. olcsó, egyszerűen kivitelezhető, kamera sem kellene hozzá. ha a labda kicsit is "beleér" a fénybe azonnal látható lenne. én tennék ilyen lézert a nyalóka aljára is, mert akkor gyakorlatilag az akció végén lehetne látni hogy megvolt-e a 1. down vagy sem és nem a zebrákon múlna hogy hova teszik le labdát.
2012. 09. 28. 11:55
pat68
A lézer sem rossz, de akár a függőleges rúdra is szerelhetnének kis méretű kamerát, ami felfelé néz. Ezt a rúd alsó-külső részére, vagy arúd tetején a rúdba is építhetik.
2012. 09. 28. 08:09
Manitu
Belichick nyilatkozata kb. olyan volt mint Al Pacinoé a Minden héten háborúban, miután megütötte a riportert :) Amúgy kíváncsi lennék 1 szezonon belül mennyi kétes FG esik. Ha kevés, akkor érthető, hogy akármennyire gazdag a liga, erre pénzt nem szánnak. Mondjuk én azt nem értem, hogy nem minden pontszerző akciót újra kell nézni? Értem én amit Pereira mond a cikk végén, miért nem vizsgálták, de ez csak szerintem a kollégák mentegetése...:)
2012. 09. 28. 08:22
lupus
Olvastam,hogy a tulajdonosok jovore probalnak erre valami megoldast talani.
(Egyebkent Kyle Shanahan,nem Mike az off cor.)
Jo osszefoglalasa es lezarasa az amator biro korszanak.
2012. 09. 28. 09:19
magooc
Már megint nem a megfelelő edző kapta a pénzbüntetést, vagyis nem egyforma mércével mérik a kihágásokat.
Mert Harbaugh-ra zászlót is dobtak, BB-t pedig még az a bíró sem vette észre, akit elméletileg inzultált, hiszen nem is reagált a kézfogóra. Mégis BB-t büntették csak. És itt a csak-on van a hangsúly.
A field gólos szitu szerintem összhangban van a szabállyal. Az már más kérdés, hogy a szabály jó-e.
Ha a kapufa alatti bíró bent látta, akkor azt érvényesnek kell tekinteni. Nincs mód a felülvizsgálatra.
2012. 09. 28. 09:46
Tzimisce
Nem értek egyet veled. Harbaughra zászlót dobtak, így amúgy is megvolt a bünti. Az már egy másik kérdés, hogy unsportmanlike-ra szinte mindig adnak pénzbüntit is, ha játékos követi el.
BB viszont már a meccs után követte el, így a zászló nem értelmezhető. Talán ezért is nagyobb a pénzbünti.
2012. 09. 28. 13:55
Nem hiszem, hogy az a 4. db lézer/stadion ára tönkretenné a ligát....
2012. 09. 28. 14:51
Studi
Lehet tuskó leszek, DE nem kell 21-ik század ehhez a technológiához.
A legegyszerűbb a rudat meghosszabbítani és kész nem kell lézer meg kamera, toldjanak bele x métert nézzék vissza 10 év mérkőzéseit mennyi az amivel fölé tudnak rúgni és csókolom, ez a legolcsóbb!
2012. 09. 28. 14:58
Azzal szerintem az lenne a gond, hogy túl nagy kilengése lenne a kapunak, nagyobb szélnél elég durván mozogna.... viszont egy sima lézer fillérekért kapható.....
2012. 09. 28. 15:42
Studi
Gépészetet végeztem tény nem aerodinamikát, de nincs olyan vastag az a cső hogy nagyon kilengjen, másik a stadionok mivel némileg fal veszi őket körül(lelátok) nem tud olyan erős szél betörni hogy nagyon mozgassa!
2012. 09. 28. 15:51
agent47
Nem-e??? Pats@Bills 2010

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQZMSgDQaLVeGaQY6pJLNw0l8VHijDaz14Y2TD0FWz4E8GlpCBMpA
2012. 09. 28. 16:08
Igen, elég szép illusztráció :)
2012. 09. 28. 17:03
PLC
van videó is róla:
http://www.nfl.com/videos/nfl-game-highlights/09000d5d80dae4bc/Buffalo-The-New-Windy-City

:)))
2012. 09. 28. 20:03
emlékszem erre a meccsre, brutális volt... gyak megtippelhetetlen volt h 1-1 passz után merre megy a labda. :D az pedig ahogy létrára állva tartották az emberek a kaput... régi szép emlékek. :D
2012. 09. 28. 17:04
PLC
tényleg alig leng ki...
2012. 09. 28. 17:36
WuMaster
0.45-nél érdekes a labda útja. Csak nem Robi Carlos a rúgó? :D
2012. 09. 28. 15:44
agent47
Én ebben a dologban egyet nem értek. A stadionban kismillió kamera van elhelyezve amiken mi nézők láthatjuk a bírói visszanézések alatt az éppen vizsgált szituációt. és itt jön a DE!!! A sporiknak külön, meg nem nevezett helyeken vannak kameráik, és ezek felvételeit nézik vissza a kis bungijukban. Nem igaz, hogy a valagnyi TV-s kamera plusz a saját titkos kameráik közül egyik felvételén sem látszik az a nyamvadt FG (ami szerintem kint volt). Keményen védik a sporikat. A lézer viszont jó ötlet.
2012. 09. 28. 15:51
Neo
Azt hiszem pont tavaly ősszel volt pár olyan meccs, amikor a jelenlegi kapuk is nagyon durván elmozdultak az erős szélben, szóval az kizárt, hogy a kapuvason toldjanak.

Megjegyzem, egyetértek agent47-el. A bírók egyértelműen látták volna, hogy benn volt-e a a labda, vagy nem. Nem véletlenül nem nézték vissza.
2012. 09. 28. 19:13
zsesszi
a Packers meccsen is visszanézték a TD-t....és a videó alapján mondtak baromságot :)
2012. 09. 28. 19:30
Pats78
Szerintem a mai modern videotechnikával már szinte mm pontosan meg lehet mondani hogy hol ment el a labda, csak gondoljunk a teniszben a sólyomszemre mm pontosan megtudják állapítani hogy kint volt e a labda vagy sem.
2012. 09. 29. 06:30
agent47
BB ma beül edzés előtt a kocsijába, elmegy az egyik supermarketba, és vesz egy hangosbemondót. Azzal 5-10 méterről is meghallja őt a spori a legnagyobb tömegben is, és csak 24.99 dolcsi akciósan.
:D :D :D
2012. 09. 29. 11:51
pat68
2012. 09. 29. 11:50
Bandi
Azért kíváncsi lennék arra a 1-1 mondatra 55.000 dodóért :DD

"John Foxra 30 ezer dolláros, a védekező koordinátorra, Jack Del Riora pedig 25 ezer dolláros büntetést szabtunk ki a játékvezetők hétfő esti, Denver – Atlanta mérkőzésen történt szóbeli megsértése miatt.”
2012. 09. 29. 11:51
pat68
Edelman-ről mit hallani? Az IR listán OUT a státusza.
Hozzászólás a(z) Belichick és az 50.000 dolláros érintés bejegyzéshez