Menetrend

Bemutatkozik: Conor McDermott OT

2017. 05. 03. 16:04
Szerző: Spigo
Kategória: Egyéb
Rendkívül nehéz az NFL-ben kezdő szintű, megbízható bal oldali tackle-t találni. A New England Patriots 2001-ben a második körben választotta ki Matt Light-ot, aki aztán 11 évig védte a mindenkori irányító (általában Tom Brady) bal oldalát.

2000 óta a Patriots csak négy alkalommal választhatott a drafton a top 20-ban, márpedig a legjobb tackle-k már az első kör elején kimennek. Nate Soldert is a 17-ik helyen választották ki Light utolsó szezonjában.

Persze a csapat sikereit leginkább Bill Belichicknek és Tom Brady-nek köszönhetjük, de az is rengeteget segített, hogy az utóbbi 16 évben stabil volt a bal oldali tackle poszt. Ez alatt az idő alatt van olyan csapat, amelynek egy sem jutott és minden drafton vannak olyanok, akik próbálják megtalálni az az erős és atletikus tackle-t, aki hosszú távon is megbízható megoldás lehet a támadófal legfontosabb posztján.

Éppen ezért a Patriots idén két tackle-t is kiválasztott a drafton. Solder 30 éves lesz jövőre és ilyenkor azért már érdemes elkezdeni keresni és felépíteni azt a játékost, aki idővel átveheti majd a helyét.

A Patriots a harmadik körben egy harmadik és egy negyedik körös választási jogot áldozott Antonio Garcia-ért és aztán a hatodik körben még Conor McDermott-ot is behúzták. Mindketten elég magasak és atletikusak ahhoz, hogy bal oldali tackle-t játsszanak az NFL-ben. Garcia karhossza és tömege nem ideális, de a Patriotsban úgy vélekednek, hogy első évében fel tudják majd építeni a súlyát és erejét. De mi a helyzet McDermott-tal?

Harmadik egyetemi éve után McDermottot akkora tehetségnek tartották, hogy Todd McShay, az ESPN draft guruja tavaly a 2017-es draft mockjában az első körben pont a Patriotshoz jósolta a játékost. Középiskolában 230 fontosan tight endet játszott és tackle-ként a harmadik évében már ilyeneket tudott:

McDermott a bal oldali tackle poszton zökkenőmentesen vált egyik védőjátékosról a másikra
(tegyétek az egeret a gifre)

via GIPHY

Aztán utolsó évében McDermott nem fejlődött úgy, ahogy arra számítani lehetett volna. A szezon első mérkőzésén az idei 1/1-es Myles Garrett szinte akkor verte meg, amikor csak akarta. Igaz, csak egy sacket szerzett róla Garrett – és aztán az egész szezonban McDermott csak egyet engedélyezett – de a defensive end folyamatosan nyomás alatt tudta tartani az irányítót.

Ebben a játékban az volt a baj, hogy túl gyorsan fordult ki az alapállásából McDermott. A háta folyamatosan az irányítója felé kéne, hogy nézzen, de amint túlságosan is oldalra lép Garett már könnyedén tovább tudja nyomni.

via GIPHY

Ami azt illeti ebben a játékban (a sack) jól jön ki az alapállásából. Itt az a baj, hogy Garrett egyszerűen erősebb nála.

via GIPHY

Az erő hiánya végigkísérte McDermott egyetemi karrierjét. Garrettnél kevésbé tehetséges játékosok is hátra tudták tolni, illetve kizökkenteni az egyensúlyából. A jó hír, hogy egy jó NFL-es erősítő programmal ezt simán lehet fejleszteni.

Itt egy jó kis passz blokk McDermott-tól a Senior Bowlon. Jól jött fel az alapállásából, nem kapkodott, folyamatosan taposta a földet úgy, hogy feneke folyamatosan az irányító felé nézett. Egy pillanatig sem engedte Haason Reddicket közel az irányítóhoz.

via GIPHY

Azonban az újdonsült csapattársa, a harmadik körben kiválasztott Derek Rivers ellen nem tud elég gyorsan hátralépni, így sietnie kell hátra felé. Ezzel viszont hátat fordít a line of scrimmigage-nek és nem tudja kitolni Riverst, aki sackeli az irányítót.

via GIPHY

A Senior Bowlon engedélyezett másik sack is hasonló forgatókönyvet követ.

via GIPHY

McDermott felemás sikerrel tudta a futójátékot támogatni. Ami általánosságban elmondható, mint hiba, hogy nem blokkolja elég hosszú ideig az emberét. Sokszor csak arrébb löki a védőfal játékost és már megy is előre.

Itt, a Senior Bowlon azért megmutatja az atletikusságát, mikor oldalra lépve nyit utat a futónak.

via GIPHY

És ez az az atletikusság, ami oly vonzóvá tette, hogy kiválasszák. Az olyan 6 láb 8 inch magas tackle, akinek 34 ¾ inch hosszúak a karjai és aki 5,18 mp alatt futja a 40-et, illetve 4,58 mp alatt a rövid shuttle-t nem terem minden bokorban. Ha technikailag kiképzik és erősebbé is válik, megvan benne a lehetőség, hogy kezdő bal oldali tackle legyen. Persze rengeteget kell még fejlődnie, de ez nem csoda, hiszen mégiscsak a hatodik körben lett kiválasztva.


Forrás: Doug Kyed - NESN

Hozzászólások

2017. 05. 03. 17:30
Arnold Patsenegger
Jó kezekben van és lesz ideje fejlődni...
Egy hatodik kört simán megért. Szerintem jó választás.
Hozzászólás a(z) Bemutatkozik: Conor McDermott OT bejegyzéshez