Menetrend

Brady vagy Manning? Nincs több kérdés

2014. 11. 07. 18:06
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek

Aligha létezik parázsabb vitatéma az NFL-ben: ki a jobb? Brady vagy Manning? A Cold Hard Football Facts oldalon Kerry Byrne ennek járt utána monumentális méretű cikkében, melynek fordítását most olvashatjátok.

A Tom Brady vagy Peyton Manning vita uralta az elmúlt évtizedben a médiát és valószínűleg még akkor is folytatódni fog évtizedeken át, ha a sportág két nagysága már befejezte pályafutását. Azok számára, aki figyelnek a statisztikára, az adatok és törődnek az igazsággal, azonban szó sincsen bármilyen vitáról: Tom Brady a jobb irányító.

Íme a hosszabb változat.

Brady és Manning a passzjáték statisztikái alapján egyenértékű játékos, csak egyikük több évet töltött az NFL-ben

Egy átlagos Brady-Manning vita végeredménye, hogy Brady csak nyer, de Manning felsőbbrendű a passzjáték statisztikái alapján.

Manning például alig két hete minden idők legtöbb touchdown passzát jegyző örökranglistán vette át az első helyet, és hamarosan az összes egyéni statisztikai mutató esetében is hasonlóan tesz.

Ez természetesen nem jelenti, hogy Brady a közelében sem lenne ezeknek a rekordoknak. Negyedik legtöbb TD passz pályafutása során és ötödik legtöbb passzolt yard. Valószínűsíthető, hogy pályafutása végére a legjobb három, de akár legjobb kettő irányító között fog szerepelni a neve. Nem reális viszont, hogy beelőzze Manning számait. A feltevés, hogy Brady szóba se jöhet Manning mellett, ha passzmutatókról van szó, teljes kitaláció.

Manning elsősége ezen a téren csupa olyan mennyiségi mutató, amely azon múlik, hogy valaki hány idényt és milyen gyakran játszott. Hasonló szemlélettel még Vinny Testaverde is minden idők tíz legjobb irányítója között található. Talán még azok, akik hisznek a Manning > Brady mítoszban, sem neveznék Testaverde-t egy top10-es irányítók listája, csak azért mert elég sok időt töltött az NFL-ben.

Amikor pusztán a statisztikai mutatók mennyiségét vizsgáljuk, nem szabad elfeledni, hogy Manning három idénnyel többet játszott már a ligában. Ez 46 meccsel jelent többet, mint Brady. Pályafutása eddig közel 25 százalékkal tartott tovább és 1841-gyel több passzkísérlete volt, ami közel 27 százalékkal több, mint Bradynek.

Még szép, hogy szebbek Manning számai, amikor több évet töltött a ligában, ami alatt több passzkísérlete volt. Ha egyenlő feltételek teremtünk a két játékos között és az átlagokat hasonlítjuk össze, akkor sokkal közelebb lesznek egymáshoz, mint azt eredetileg gondolnánk:

 • Brady: 63.5% sikeres passzok aránya, 7.4 yard/passz kísérlet, 5.5% TDs, 2.0% INTs, 96.1 passer rating
 • Manning: 65.5% sikeres passzok aránya, 7.7 yard/passz kísérlet, 5.9% TDs, 2.6% INTs, 97.7 passer rating

Manning passzkísérletenként három tized yarddal fog többet szerezni, mint Brady. Ezer passzkísérletenként Manning néggyel több touchdownt fog szerezni, miközben hattal több interceptiont dob. Valójában a legnagyobb különbség kettőjük passzmutatói között, hogy Manning nagyobb valószínűséggel fogja eladni a labdát. Brady képessége, hogy ne szórja el a vakvilágba a passzokat az egyik oka, hogy az NFL történetének legnagyszerűbb bajnoka – és nem Manning.

Az évek során többször említettük, hogy az interceptionöknek közvetlen hatása van a találkozók kimenetelére. Manning gyakrabban dobja meg ezeket.

Ettől eltekintve borotvaélen táncolunk, ha a két irányító között a passzjáték mutatói alapján akarunk egyértelműen győztest hirdetni. A passzjáték hatékonyságát mérő passer rating alapján is minimális a különbség, 1.6 pont Manning előnye, ami egy idény során csak pár sikeres passzal többet jelent.

A közhiedelemmel ellentétben, mely szerint Manning sorozatban jobb statisztikai mutatókat ér el a passzjátékban, nincs kimutatható statisztikai különbség kettőjük között.

 

Brady a szabad ég alatt rossz időjárási körülmények között töltötte pályafutását; miközben Manning a fedett pályán polírozta mutatóit

Brady karrierje során végig Foxboróban játszotta, nyitott pályán, amely az egyik leghidegebb és leghavasabb meccs helyszín az NFL-ben olyan csoportellenfelekkel, mint a szeles Giants és MetLife Stadium vagy éppen a pocsék időjárásról hírhedt Buffalo.

Manning pályafutása jelentős részét Indianapolis fedett csarnokában játszotta. Csoportellenfelei között a kellemesebb klímájú Nashville és Jacksonville mellett a szintén fedett csarnokú Houston található.

 • Brady meccseinek 92 százalékát játszotta szabadtéren
 • Manning meccseinek 49 százalékát játszotta szabadtéren

Vasárnap is láttuk, hogy Brady miképpen reagál a megváltozott, nem ideális időjárási körülményekre és nem esik vissza a játéka. Manning ugyanakkor mintha nem önmaga lenne, amint hidegre fordul az időjárás. Hogyan lehetne Manninget jobbnak tartani ilyen hiányossággal a játékában?

A foxborói kirándulás volt idén Manning első meccse közel sem ideális viszonyok között (szél, hideg). Passzpontosságban és passer ratingben is idei leggyengébb számait produkálta. Valójában a tavalyi New Englanddel szemben játszott mérkőzés óta, ez volt a leggyengébb teljesítménye a számok alapján.

Csak találgathatunk, miként festene a keskeny mezsgye a két játékos statisztikái között, amit korábban említettünk, ha Manning végig a szabad ég alatt játszott volna szeszélyes időjárási körülmények között, míg Brady élhetett volna a dome-ok luxusával.

Amit tudunk: Brady gyakorlatilag megállíthatatlan fedett pályákon és a két játékos statisztikáit összehasonlítva már látható különbséget kapunk az ő javára.

 • Brady csarnokban: 67.4%, 8.64 y/kísérlet, 6.9% TD, 2.62% INT, 106.42 passer rating
 • Manning csarnokban: 66.16%, 7.8 y/kísérlet, 6.1% TD, 2.4% INT, 99.72 passer rating
 • Brady szabadtéren: 63.15%, 7.35 y/kísérlet, 5.39% TD, 1.93% INT, 95.28 passer rating
 • Manning szabadtéren: 64.97%, 7.62 y/kísérlet, 5.66% TD, 2.63% INT, 95.83 rating

A fenti adatok alapján nyugodtan élhetünk a feltételezéssel, hogy Brady minden tekintetben jobb számokkal rendelkezne, ha fedett pályán játszhatott volna, a nyitott stadionba kényszerülő Manninggel szemben.

 

Brady több pontot szerez, sőt vezére a történelem legnagyszerűbb támadógépezetének

Az egyéni statisztika gyönyörű. Végső soron az irányító szerepe mégis az, hogy olyan helyzetbe hozza a csapatát, hogy pontokat szerezzenek és megnyerjék a meccset.

Az egyéni statisztikák alapján képzelt Manning előny ellenére, aki fedett csarnokban játszott és több tehetség vette körül, Brady csapatai voltak az eredményesebbek.

 • Brady csapatai 28.2 pontot szereznek meccsenként
 • Manning csapatai 27.3 pontot szereznek meccsenként
 • Brady csapatai 452.5 pontot szereznek évente
 • Manning csapatai 434.9 pontot szereznek évente

Brady irányításával a Patriots az egyedüli klub az amerikaifutball történetében, amely négy különböző évben is több mint 500 pontot szerzett. A 2014-ben eddig szerzett 281 pontjuk alapján jó eséllyel ötödik alkalommal is túllépik ezt a határt.

Peyton Manningnek eddig csak kétszer sikerült meghaladni az 500 pontot 16 idény alatt.

Mégis mit jelent ez a mutató: tíz olyan klub van az NFL-ben, amely legalább egyszer több pontot szerzett ötszáznál. A Pats az utóbbi hat évben ezt négyszer tette meg, és esélyes, hogy 2014 végére az arány már hétből öt lesz.

Brady csapatai idényenként átlagosan 5 special teams vagy védelem által szerzett touchdownt jegyeznek. Ez a szám Manning esetében 3.5. Azonban ez a különbség nem magyarázza a két játékos által vezetett csapatok közötti 17.6 pont különbséget a Patriots javára.

Az eredmény Brady előnyt mutat: csapatai több pont és győzelmet szereznek.

 

Peyton Manninget tehetségesebb támadók vették körül; Brady utcai amatőrök mellett játszott

Peyton Manning úgy kezdte NFL pályafutását, hogy a legendás Hall of Fame futó Marshall Faulk és a szintén Hírességek Csarnokába kívánkozó Marvin Harrison volt a csapattársa. Évek alatt sok-sok Pro Bowler játékos vette körül, beleértve a 2014-es idényt is.

A 2000-es évek közepén pár évig élvezhette Brady egy nagyszerű futó, Corey Dillon jelenlétét a csapatban. Három idény során volt csapattársa a zseniális Randy Moss. 2007-ben a duó 23 touchdown passzt jegyzett közösen (NFL rekord). Jelenleg a liga legjobb tight endje segíti Brady munkáját Rob Gronkowski személyében. Mélységi célpontokból azonban folyamatosan hiány volt Brady számára.

Másként fogalmazva Brady névtelen futókra támaszkodott és átlagos elkapóknak dobálta többségében a labdát. Bradynek köszönhetően Wes Welkerből is a történelem legeredményesebb elkapója lett.

Ugyanez a Welker Denverben alig tud pályára kerülni, ahol Manninget klasszisok veszik körül.

Az eddigi bajnokságból eltelt kilenc forduló során Brady legjobb elkapója Julian Edelman volt, az egyetemen még irányító poszton szereplő nevenincs egykori hetedik körös játékos, akitől legfeljebb special teams szerepet vártak. Tavasszal kevés érdeklődés érkezett irányába a játékospiacon, így visszaigazolt a Patriotshoz.

Manning elsőszámú célpontja Demaryius Thomas elsőrangú tehetségnek számított a draft idején 2010-ben, ahol az első körben választotta ki a Denver.

A tehetség deficit ellenére Brady szinte azonos egyéni passzmutatókat tud felmutatni, miközben csapatai több pontot szereznek és több meccsen győznek.

 

Brady jobban osztja el a labdát

Tom Brady sosem fog annyi touchdownt szerezni az örökranglistán, mint Peyton Manning. Valószínűleg nem fog olyan sokáig sem játszani, hogy azt megközelítse. Valamint jobban hagyatkozott a futókra pályafutása során.

 • Manning csapatai által szerzett támadó touchdownok 70.3%-a született passzjáték után*
 • Brady csapatai által szerzett támadó touchdownok 65.5%-a született passzjáték után*

Ha Brady is hasonló mértékben hagyatkozott volna a passzolt touchdownokra, akkor már 400 passzolt touchdown felett járna és kevesebbet lehetne hallani Manning jelentősen jobb statisztikai mutatóiról.

Természetesen ez a több dimenzió csapatszinten sikert hozott Brady számára. Láthattuk fentebb, hogy Brady csapatai több pontot szereznek, mint Manning együttesei.

Brady 381 touchdown passzán 54 különböző játékos osztozott. Manning esetében 515 touchdown passzát 45 különböző játékos kapta el.

*tartalék irányítók által dobott touchdown is beleszámítva, ha éppen pályára léptek

 

Peyton Manning erős, Super Bowl kaliber védelmekre is támaszkodhatott

Manning újoncévében (1998) majd 2001-ben is nagyon pocsék védelem mellett volt kénytelen játszani. Brady erős védelemmel együtt szerepelhetett 2001-ben, amikor először lett kezdő irányító, majd 2003-ban egy kiemelkedő védősor segíthette a pályán.

Valószínűleg ezeknek a korai években a hatása érződik még napjainkban is: egy átlagos szurkoló szerint ugyanis Manninget folyamatosan borzasztó védelmek hátráltatták, miközben Bradyt Bill Belichick géniusza segítette csodás védelmek sorával.

A puszta tények, a rideg valóság szerint azonban ez távol áll a valóságtól. 2005-ben a Colts a liga második legjobb védelmével csak 15.4 pontot kapott meccsenként az alapszakaszban 14-2-es mérlegük elérése során. A 2005-ös Colts Peyton Manning vezetésével és egy elit védelemmel felszerelkezve egyetlen mérkőzés erejéig szerepelt a rájátszásban, amikor hazai pályán 21-18 arányban szenvedtek vereséget. Manning és a támadók képtelenek voltak lendületbe jönni. Három negyeden keresztül szenvedésük eredménye egyetlen egy mezőnygól volt.

A 2007-ben 16 győzelmet szerző Patriotsra még biztos sokan emlékeznek. Abban az évben a Coltsé volt a liga legjobb védelme: meccsenként csak 16.4 pontot szereztek ellenük. Peyton Manning az elsőszámú védelemmel nem tudott meccset nyerni a rájátszásban. A sima favoritnak tartott Colts hazai pályán kapott ki 28-24 arányban a Chargerstől.

Azon a meccsen Manning egymást követő támadások során dobott interceptiont már jóval a Chargers térfelén belül, beleértve azt, amelyiket a San Diego 4 yardos vonalánál engedett el.

2012-ben a Broncos ellen a negyedik legkevesebb pontot szerezték, mégis a csapat megint nem tudott meccset nyerni a rájátszásban. Manning interceptiont TD-re is visszavittek, amit egy csúnya újabb INT követett a hosszabbításban, amikor a Ravens legyőzte őket 38-35-re hazai pályán.

A mostani évet is beleszámítva Manning hét különböző védelemmel játszott együtt, amelyik a liga nyolc legjobb csapat között volt kapott pontok átlagában. Brady csapataival nyolc különböző esetben fordult elő, hogy a védelem Top 8-ban szerepelt kapott pontok alapján.

Manning csapataival szemben átlagosan 21.4 pontot szereztek, míg Bradynél 18.8 pontot. Azonban pályafutásuk során majdnem olyan gyakran élvezhette egy elit védelem luxusát Manning, mint Brady.

Mindketten egy alkalommal voltak olyan csapat tagjai, amelyik a liga legjobb védelmével rendelkezett. Brady ezzel 15 győzelmet szerzett sorozatban és Super Bowlt nyert 2003-ban. Manning meccset sem tudott nyerni a rájátszásban egy olyan védelemmel a 2007-ben.

 

Tom Brady az NFL történetének legnagyszerűbb győztese

A számadás során az NFL-ben nagyon egyszerű módon mérik a sikerességet. Meccset akkor lehet nyerni, ha az ember csapatának irányítója jobban játszik, mint a másik csapat irányítója. Brady csapatai gyakrabban és kiegyensúlyozottabban nyertek, mint bármely más csapat az NFL történetében.

Brady áll az örökranglisták élén, ami a győzelmek arányát, győzelem-vereség különbségét, hazai győzelmek arányát, idegenbeli győzelmek arányát jelenti.

Bárhogy is csavarjuk a számokat Tom Brady gyakrabban és kiegyensúlyozottabban nyeri a meccseket, mint bármely más irányító, aki valaha játszotta ezt a játékot. Az egyetlen irányító, aki joggal tiltakozhatna ez ellen: Otto Graham. Graham hat NFL-ben töltött éve során 57-13-1 győzelem-vereség-döntetlen mutatót tud felmutatni, ami 81 százalékos győzelmi arányt jelent.

 • Brady örökmérleg alapszakaszban: 155-45 (.775)*
 • Manning örökmérleg alapszakaszban: 173-75 (.698)
 • Brady örökmérleg, győzelmek és vereségek különbsége: +110*
 • Manning örökmérleg, győzelmek és vereségek különbsége: +98
 • Brady rájátszás mérleg: 18-8 (.692)
 • Manning rájátszás mérleg: 11-12 (.478)
 • Brady rájátszásban győzelmek és vereségek különbsége: +10*
 • Manning rájátszásban győzelmek és vereségek különbsége: -1

Nincs még egy olyan csapat az Észak-amerikai profi csapatsportok történetében, amelyik jobb győzelmi mutatót tudna felmutatni hosszabb időszakon keresztül, mint a New England Patriots Tom Brady vezetésével.

A példa kedvéért: a Patriots idén 12-4-es mérleggel is zárhatja az alapszakaszt. Nem játszanak az szabadkártyás csapatok hétvégéjén a rájátszásban, megnyerik az AFC döntőt, kikapnak a Super Bowlon és Brady győztes meccseinek az aránya csökkenne. A Super Bowlon elszenvedett egyetlen egy vereséggel.

Brady győztes sorozata bámulatos és példa nélküli.

* NFL történetének legjobb mutatója

 

Az egymás elleni eredmények

Brady eredményei között szerepel a Manning csapataival szembeni dominanciája (11-5).

Sokan vitatják ennek az állításnak a valóság alapját. Hiszen az egymás elleni eredmények nem mutathatnak két irányító között minőségi különbséget, hiszen ez egy csapatsport, és végső soron Brady mindig jobb csapattal rendelkezett.

Mókás érvelés. Kár, hogy amikor ezeket a mérkőzéseket játszottak, a közönség egyáltalán nem így tekintet az esélyekre. Éppen ellenkezőleg: a sportfogadók általában arra a következtetésre jutottak a meccsek előtt, hogy Manning csapata a jobb. Manning és csapatai a tizenhat közös találkozóból kilenc alkalommal léptek pályára favoritként. Pont úgy, ahogy múlt vasárnap, amikor a Denver hárompontos favoritja volt a meccsnek.

Esélytelenebb csapatként Brady és a Patriots kilencből hat alkalommal nyert. A Patriots hat alkalommal volt favorit, amely során ötször nyertek is. Egyszer azonos szorzóval lehetett mindkét csapat győzelmére tenni. Akkor is Brady csapata nyert.

 • Manning csapata favoritként: 4-5-ös mérleg
 • Nincs favorit: Patriots javára 1-0
 • Brady csapata favoritként: 5-1-es mérleg
 • Egymás elleni mérleg: 11-5 a Pats javára

Még egyszer: azt állítani, hogy Brady rendszeresen jobb csapatban szerepelt, mint Manning, az a múlt megmásítása, felülírása. A pontarány, amely meccsek előtt tükrözi a közvélemény és a sportfogadók értékítéletét a csapatok erejéről mást mutat: szerintük Manning többször rendelkezett az erősebb csapattal. 

 

Tom Brady csapataival több meccset nyer a rájátszásban

Brady több rájátszás meccsen szerepelt (26) és több rájátszás meccset nyert (18) mint bármely más irányító az NFL történetében. Összehasonlításképpen Manningnek negatív mérlege van a rájátszásban (11-12), amely komoly kontrasztot mutat az alapszakaszbeli teljesítményével szemben.

Brady több főcsoportdöntőn szerepelt, mint bármely más irányító az NFL történetében (8) holtversenyben (John Elway) a legtöbb Super Bowl szereplés is az ő nevéhez fűződik (5).

Manning érdemei között szerepel a legtöbb elveszített mérkőzés a rájátszásban (12) és a legtöbb azonnali vereség (8), amikor adott évben nem tudtak meccset nyerni. Ezzel szemben 26 találkozóból összesen nyolcat veszített el Brady és csapata.

 

A valóság: Peyton Manning évről-évre szétesik a rájátszásban

Manning helyét a Hírességek Csarnokában nem lehet megkérdőjelezni és úgy vonul majd egyszer vissza, mint az egyik legnagyobb irányító, aki valaha űzte ezt a sportot.

Ugyanakkor briliáns pályafutására komoly árnyékot vet, hogy a rájátszásban évről-évre sikerül teljes alulmúlnia magát. Az alapszakasz és rájátszás teljesítményt összehasonlítva Manning jó eséllyel a legpocsékabb „Big Game” irányító, aki a legrosszabbját mindig az év legfontosabb meccsére tartogatja.

1997: alapszakasz – Manning a Tennesse Volunteers egyetemi csapatában végzősként 36 TD mellett csak 11 INT-t dob. 32.9 pontot szereztek meccsenként a kemény SEC-ben. Az egyetemi bajnokság legjobb irányítója második lesz a Heisman szavazáson Charles Woodson mögött.

1997: rájátszás – Három negyed alatt csak egyetlen TD-t szerez Manning, mielőtt le nem cserélik. #3 Tennessee tehetségektől hemzsegő csapata kiütéses vereséget szenved a Nebraskától (42-17). Manning statjai: 21/31 jó passz, 131 yard, 4.2 y/kísérlet. A helyére becserélt Tee Martin TD-t szerez és országos bajnoki címre vezeti a Volunteerst egy évvel később.

 

1999: alapszakasz – Második éve Manningnek az NFL-ben. A fenoménak tartott irányító vezetésével 13-3-as mérleggel zárnak, 26.4 pontátlaggal a harmadik legtöbb pontot szerzik az év során.

1999: rájátszás – Manning passzainak csak 45.2 százaléka sikeres. 5.4 y/kísérlet átlaggal és 62.3 passer ratinggel esik ki hazai pályán azonnal a rájátszásból a Titans ellen.

 

2000: alapszakasz – Manning nagyszerű (33 TD, 15 INT, 94.7 rating) játékával a negyedik legtöbb pontot (26.8-as pontátlag) szerzi a Colts 10-6-os mérleg mellett.

2000: rájátszás – Manning ismét csak szenved. Passzainak 53.1 százaléka jó csak. 194 yardot szerez, 6.1 y/kísérlet, átlagos 82.0 passer rating. A Colts kikap Miamiban az első körben (23-17).

 

2002: alapszakasz – Colts támadói csak átlagosak a 10-6-os mérleg során, de a védelem a hetedik legkevesebb pontot kapta (19.6-os pontátlag). AFC keleti csoportját 9-7-es mérleggel megnyerő Jetscel találkoztak a szabadkártyás csapatok hétvégéjén.

2002: rájátszás – Sokkoló vereség és lesújtó teljesítmény Manningtől és a Coltstól. 45.2%-ban jók csak a passzai. 137 yardig jut (4.4 y/kísérlet), 0 TD, 2 INT, 31.2 passer rating. A Jets 41-0 arányban diadalmaskodik.

 

2003: alapszakasz – Második legtöbb szerzett pont (27.9 pontátlag), 12-4-es mérleg és csoportelsőség. Manning megkapja első MVP díját is.

2003: rájátszás – Manning, az MVP végre meccset nyer a rájátszásban. Rögtön kettőt egymás után, amivel eljutnak az AFC döntőjébe. Manning parádézik a Broncos és a Chiefs ellen is. Majd a New England otthonában minden füstté vált és az enyészeté lett. Négy interception mellett 35.5 passer ratinggel 24-14 arányban vereséget szenvednek.

2004: alapszakasz – Mindenki Manningről beszél. 49 touchdown passzt dob, 522 pontot szerez vezetésével a Colts. 12-4-es mérleg. Manning ismét az alapszakasz MVP címét kapja meg.

2004: rájátszás – Manning a Broncos ellen ismét remekel. Aztán a Patriots ellen megint jön az összeomlás. Az MVP 69.3 passer ratinggel zárja a napot. 5.7 y/kísérlet, 0 TD, 1 INT. Az alapszakaszbeli teljesítményhez viszonyítva ez volt akkor mindenidők leggyengébb támadójátéka az NFL rájátszásainak történetében.

 

2005: alapszakasz – A legyőzhetetlen Colts a Super Bowl legfőbb favoritja. Második legtöbb szerzett pont (27.4) és második legkevesebb kapott pont (15.4) segíti őket az AFC #1 kiemelési számához. 

2005: rájátszás – A Colts hazai pályán kap ki a 11-5-ös mérleggel rendelkező Steelerstől (21-18). Manning nem játszik rosszul, de az idény leggyengébb teljesítményét nyújtja. Három negyed alatt csak három pontot szereznek.

 

2006: alapszakasz – Második legtöbb szerzett ponttal 12-4-es mérleg.

2006: rájátszás – Még a vaktyúk is találhat szemet! Négy rájátszás találkozón 3 touchdown mellett 7 interceptiont dob Manning. A védelem azonban kihúzza a bajból, csak 16.3 pontot kapnak átlagban. Soha irányító nem nyert olyan alacsony passer ratinggel Super Bowlt, mint Manning.

 

2007: alapszakasz – Címvédőként a harmadik legtöbb pontot szerzik, és a legkevesebbet kapják 13-3-as alapszakaszuk során.

2007: rájátszás – Manning 402 yard és 3 TD-t passzol a Chargers ellen. Azonban a második negyed végén és a harmadik negyed legelején két interceptiont is dob a San Diego térfelén. A második csak pár yardra a Chargers gólterületétől, kritikus pontoktól fosztva meg csapatát a hazai pályán elszenvedett 28-24-es vereség során.

 

2008: alapszakasz – A Colts 12-4-es mérleggel, és a hetedik legkevesebb pontot kapó védelemmel szerez szabadkártyát a rájátszásba, ahol a 8-8-as mérleggel AFC west bajnok Chargers otthonában játszanak.

2008: rájátszás – Manning magához képest jól játszik, de közel sem úgy fest a pályán, mint az NFL legértékesebb játékosa. 23-17-es vereség.

 

2009: alapszakasz – Kiegyensúlyozott csapatteljesítménnyel (7. legtöbb szerzett, 8. legkevesebb kapott pont) a Colts 14 győzelmet szerez. Manning ismét MVP (33 TD, 16 INT, 99.9 passer rating).

2009: rájátszás – Pályafutása során másodszor jut el Manning a Super Bowlba. A negyedik negyedben esélye van az egyenlítésre, és hogy bebetonozza magát a legendák csarnokába. Ehelyett interceptiont dob, amivel Tracy Porter 74 yardot rohan vissza és szerez touchdownt. A Saints ezzel 31-17 arányban nyer. Drew Brees volt az este jobbik irányítója.

 

2010: alapszakasz – 10-6os mérleggel is sikerül megszerezni a csoportelsőséget.

2010: rájátszás – Manning jól játszik (225 yards, 1 TD, 0 INT, 108.7 passer rating). Kritikus pillanatban viszont képtelenek elég pontot szerezni és hazai pályán kapnak ki a Jetstől 17-16-ra.

 

2012: alapszakasz – Manning első éve Denverben sikertörténet. Második legtöbb szerzett pont, negyedik legkevesebb kapott pont és AFC elsőség. 

2012: rájátszás – Manning egyik interceptionjéből touchdownt szerez a Baltimore majd egy csúnya Favre módjára keresztbe dobott passzból is interception lesz a hosszabbításban, amely megpecsételi a Broncos sorsát. Manning képtelen megnyerni egy olyan mérkőzést, ahol a special teams két touchdownt is szerzett.

 

2013: alapszakasz – Manning ötödik alkalommal is MVP. A Broncos domináns teljesítményt mutat be. Manning 55 touchdownt dob és ők az első csapat, amelyik 600 pontnál többet szereznek az alapszakaszban (606).

2013: rájátszás – Manning összeomlása sosem látott méreteket ölt a Super Bowlon. Az első snappet is elbambulják. Az első negyedbeli interceptiont újabb követi a félidő előtt, amit gólterületre hordtak vissza. Az NFL történetének legjobb támadóalakulatát majdnem három negyeden keresztül lenullázták a Super Bowlonm ahol Manning az év leggyengébb játékával aszisztált (5.7 yard/kísérlet, 73.5 passer rating). Az alapszakaszban meccsenként 37.9 pontot szerző Denver támadósor megalázó, 43-8-as vereséget szenved.

Alapszakaszbeli teljesítményhez viszonyítva új mélységbe jutva a legrosszabb rájátszásbeli teljesítményt nyújtva a Super Bowl korszakában. Megelőzve Manning 2004-es Coltsát ebben a dicstelen kategóriában.

Nos, ennyi volt. A történet végéhez értünk.

Brady egyenértékű egyéni statisztikai mutatók mellett több pontot és győzelmet szerez csapatával. Több rájátszásmeccset és Super Bowlt nyert. Nem omlik össze minden évben, ha a rájátszásban kell szerepelni. Más szóval, minden létező mutató alapján jobb, mint Manning.

A fordítás a Cold, Hard, Football Facts oldalán No Debate: Facts Show Tom Brady Better Than Peyton Manning címen megjelent cikk alapján készült Kerry Byrne, a szerző engedélyével.

Hozzászólások

2014. 11. 07. 18:22
Zandal
Ennyi és pont. :)
2014. 11. 07. 19:02
Renningan
Ez egy nagyon Brady szemszögű írás :)

Kezdve a Broncos/Colts elit védelemmel (Brady GM QB-ként nyert 3 gyűrűt, a liga egyik, ha nem a legjobb védelemmel mögött), illetve a tehetségesebb elkapókkal (mintha Bradynek soha nem lett volna elit elkapója) :) Vagy ott a tény, hogy Manning 1/1-esként, rögtön a mély vízbe volt dobva egy 1/1-es erősségű csapatban, míg Brady egy jól felépített rendszerbe került be. Vagy, ha figyelembe vesszük, hogy az utóbbi 4 mérkőzést mindig a hazai csapat nyerte, és 3-1 Brady-nek, akkor fordított esetben a 11-5 lehetne 9-7 is :) sok-sok tényező van még, ami ide, meg oda szól :)

Amit én látok, hogy van két zseniális irányító, akik 8-10 éve nem nyertek SB-t, viszont két döntőt is elvesztettek.

Vagy mondhatnám a kémügy botrányt is, amivel állítólag legalább 2 győzelmet szerzett a csapat, és utána egyet sem :)

Ilyen baromságokat kijelenteni, hogy minden létező mutató alapján jobb egyik játékos a másiknál... mikor az ég adta világon semmi közös nincs bennünk :)
2014. 11. 07. 19:30
Kollega
Vajon mi jó és kész volt a rendszerben a másodéves Bradynek, aki el volt könyvelve gyenge kezűnek, aki egy gunslinger Bledsoe helyett lépett be? Más: Ha te azt gondolod, hogy a videózásból lett a Patsnek 2 bajnoki gyűrűje, akkor furcsa képed lehet erről a sportról. Felhívnám a figyelmedet, hogy a játék történetében 2 olyan irányító volt, aki 5 döntőt játszott! És Elway nem nyert meg hármat.
Szerintem ez a cikk tényszerű és pontos.
2014. 11. 08. 00:24
sting
Manning egy kivételes irányító. Tehetségben és tudásban valószínűleg felülmúlja Brady-t.
DE ... a végtelen profizmusa mögött nincs az a tűz, amivel mentálisan tuningolni tudná a csapattársakat.
Manning mellett egy középszerű elkapó is egekbe emelkedhet, de ha gond van, vele együtt zuhan onnan le.
Aki Brady-vel és a Patsel harcol a sikerélt, az a nehéz pillanatokban még jobb és még több tud lenni (mint pld. tavaly a Broncos vagy anno a 49-ers ellen).
Nem véletlen, hogy a februári SB-on csak Wes Welker játszott jól.
Statisztikával mindent alá lehet támasztani, ezért én feleslegesnek tartom a téma köré ekkora körítést tenni.
Egyénileg tehetségben és tudásban Manning nehezen felülmúlható, de vezéregyéniségként és csapatjátékosként még a középmezőny szintjén sincs. Tom Brady ezért jobb és több nála.
Persze a statisztikai adatokat emellett még hihetetlenül jól eső érzéssel olvastam :)

2014. 11. 08. 00:28
sting
Apropó :)
Renningan Lions fan :) (és Pats szimpatizáns)
Az FK-n nála a Pats vezeti a Power Rankinget. Ha mással nemis de talán ezzel az egyel mind egyetértünk vele :):):)
2014. 11. 07. 20:16
max350
Renningan! Te Jets szurkoló vagy? Tudod, ez a kérdés ezen az oldalon szitokszó, hogy finoman fogalmazzak!!!!
2014. 11. 07. 20:59
Lucius
Kicsit túlreagáljátok. Nálam nagyobb Brady rajongó kevés van, de nem jelenteném ki egyértelműen, hogy jobb mint PB. Vannak dolgok, amikben jobb és vannak, amikben mások jobbak.
2014. 11. 07. 21:07
max350
Mi a különbség Brady és Isten között? Az, hogy Bradyt minden héten láthatjuk!!!!!
2014. 11. 07. 22:15
loop80
+1!!! :D (Kivéve a bye week-et.)
2014. 11. 07. 22:14
loop80
Ki az a PB? Egy Manning-Brady "hibrid"? ;)
2014. 11. 07. 22:29
Lucius
2014. 11. 07. 20:23
vhs-box
örülünk hogy benéztél, viszlát :-)
2014. 11. 07. 20:57
danmajerle
Ilyen baromságokat kijelenteni, hogy "mondhatnám a kémügy botrányt is...". Minden csapat filmezi a másikat, a pats bűne annyi volt, hogy rossz helyről filmeztek. Nyilván ez eredményezte a sb győzelmeket.
2014. 11. 08. 00:43
sting
Nos egyesek szerint csak az a tolvaj akit megfognak.
A Pats egyetlen bűne annyi volt, hogy rólunk kiderült a "rossz helyről filmezés".
Manapság ugyanúgy megpróbál információhoz jutni minden csapat. És ez így helyes. Ugyebár tudjuk ... "Minden héten háború"
Megjegyzem a "mondhatnám a kémügy botrány ..." megfogalmazás a Pats fórumán kissé tapintatlan :)
2014. 11. 07. 21:28
MajnemizBond
Lehetséges, hogy Brady szemszögű az írás, de te szerintem nem is igazán figyeltél az írásra, csak a kötekedés volt a célod. "mintha Bradynek soha nem lett volna elit elkapója" - ha figyelmesebben elolvastad volna a cikkben kiemelik a zseniális Mosst, a liga legjobb TE-ét Gronkot és megemlítik még Welkert és JE-ét is, de igazából a mélységi célpontokat hiányolja.
2014. 11. 08. 00:39
DeXTeR
Elég csak a bowl.hu fórumon olvasni Sobri Jóska örökös Brady fikazó kommentjwit olvasni. Kicsit sok már a srácbol :-)
2014. 11. 08. 00:51
sting
Hallgattál már WAR ROOM adást ???
Én egyszer megpróbáltam.
Amilyenek a szerkesztők olyanok a kommentelők is !!!
Az a boldogság amivel leírták a KC mecs után Brady/Pats jövőjét a "halottnak a csók" -kal, remélem sokáig az utolsó örömteli pillanatuk lesz
2014. 11. 08. 13:26
Pietrosz2
1/ remélem Ricsi is olvassa ezt a cikket.
2/ Rennigan:Isten hozott a fanyalgóklubban.
2014. 11. 07. 19:06
dexxy 2.0
Remek cikk,fordìtás.ìgy már értem miért olyan nagy a különbség a statokban Manning javára. Viszont a fent leìrt tények tükrében nem fér a fejembe ez a Manning hype...
2014. 11. 07. 19:09
nosbiglem
Bradynek köszönhetően Wes Welkerből is a történelem legeredményesebb elkapója lett.
Talán ez az a mondat, amit érdemes kiemelni!
2014. 11. 07. 19:41
Raschy
+1
majd Wes Welkernek köszönhetően elmegy a SuperBowl, aztán a következő évben a AFC döntő is...
2014. 11. 07. 20:00
loop80
Szerintem ez a 'kiáltsuk ki Welkert bűnbaknak'-sztori már nagyon unalmas. Egyrészt nem egy-két dropon ment el a meccs, hanem a komplett O pontképtelenségén, 17-9 után. Kb. 5-ször bebiztosíthattuk volna a győzelmet, de nem ment. Amúgy WW nélkül az AFC-döntő közelébe sem jutott volna a csapat, az általad említett szezonok egyikében sem...
2014. 11. 08. 07:43
Raschy
hát azért a SB egyértelműen azon múlt hogy nem kapta el azt a passzt. Az meg hogy sehol nem lett volna a csapat nélküle az szerintem egyszerűen nem igaz, mert azért a pénzért amiért itt volt simán lehetett volna hozni egy rendes mélységi célpontot, és az említett utolsó 2 éveben simán játszhatott volna Edelman a slotban. 1 db elit slot elkapóval sajnos nem lehet bajnokságot nyerni, a Patsnek mégis majdnem sikerült.
2014. 11. 08. 00:55
sting
Wes volt a Denver egyetlen jól teljesítő elkapója a SB-on.
Nem rajta múlott.
Wes nem volt soha a liga legjobbja, de Bradyvel nagyon érezték egymást, és az atletikusságával minden bokához vagy háta mögé dobott sz.rt elkapott.
Manningnek erre nemvolt szüksége. Nem is használja.
Kár hogy elment. Helyesebben neki kár hogy elment.
2014. 11. 07. 19:20
Kollega
Gigantikus munka! Köszönöm a cikket!
2014. 11. 07. 19:38
nosbiglem
Ezt statisztika nélkül, eddig is tudtam. Pont.
2014. 11. 07. 19:40
dravait
A "Ki a jobb" dolognak én nem látom semmi értelmét. Mertmivelhogy mindegy. Ha Manning lenne a fentiek szerint a jobb, az se változtatna rajtunk semmit, ettől nem lennénk Manning szurkolók. Nekünk a Kapitány az Isten, még ha rosszul játszik, akkor is, legfeljebb dühöngünk kicsit. És nem függ az ő becse a statisztikáitól - mi jó játékot és győzelmeket várunk el, nem statitsztikákat. Manningnek eszméletlen mutatói voltak az elmúlt meccsen, oszt mit ért vele? Jól kikapott. :-)
2014. 11. 07. 19:44
nosbiglem
2014. 11. 07. 20:14
Whitealert
Remek cikk, köszi a fordítást. Csak azt nem értem, hogy lett ennyiszer alapszakasz MVP Manning.
2014. 11. 07. 20:31
Neo
És akkor a fizetésekről még nem is esett szó, ugye Brady többször is lemondott összegekről, csak, hogy beférjünk a sapka alá és jusson más játékosokra is pénz..mikor tett ilyet Manning. Soha és a jövőben sem fog.

Egyébként nagyon kíváncsi lennék Brady mutatóira, ha Demaryus Thomas és a többi sztár elkapó mind Brady keze alatt játszott volna.
2014. 11. 07. 22:22
loop80
Azért azt is meg kell említeni sztem, hogy PM azt mondta, még a Kócnál: "nem adjanak neki magasabb fizut, mint amennyit TB kap a Pats-től".

Rivalizálás ide vagy oda, ők kölcsönösen tisztelik és elismerik egymást, nem is kicsit!
2014. 11. 07. 22:22
loop80
2014. 11. 07. 22:00
csi77
Sziasztok!
Egy teljesen más konferenciában játszó csapat szurkolójaként regisztráltam az oldalatokra (egyik Manning sem játszott ott). Kifejezetten erre a témára szeretnék reagálni.Tök jól ki van emelve Peyton rájátszásbeli mizériája. Azt is el kell mondanom, hogy nem vagyok különösebb Manning fan, de az ilyen írások kissé egyoldalúak, elegánsan kihagyva Brady szereplésének esetleges árnyoldalait. Mindkét irányító korszakos zseni, bár Brady kétségkívül eredményesebb (3 vs 1 gyűrű). Ami viszont elgondolkodtató, hogy miért nincs több bajnoki címe, amikor az elmúlt 13 év statisztikailag (és egyébként is) legjobb csapatában játszik? A másik, lehet, hogy elkerülte a figyelmemet, de nem találtam arra vonatkozó statisztikát, hogy az elmúlt tíz évben hány idegenbeli playoff meccset nyert meg Brady? Hogyan lehetséges, hogy az underdog (főként 2007-08-ban)Giants kétszer is elhappolta bajnoki címet a Pats elől.
Manning csapatot váltott, ott is sikeres lett, Brady viszont ugyanott, ugyanazzal a főedzővel játszik a kezdetek óta.

Ha nyagyon gonosz lennék és igazságtalan, akkor azt mondhatnám, hogy Brady a támadófalnak, a neki kialakított rendszernek és egy edzőzseninek köszönheti, hogy idáig eljutott.......

Nyilván ezt sem igaz, még viccnek is rossz, akárcsak a fenti cikk........
2014. 11. 07. 22:38
Gordon
Jé itt egy Maci :)Nem értem ezt a TB vs. PM mizériát. Én örülök, hogy láthatom őket játszani és remélem pár év múlva ugyanezt fogom írni/mondani Garoppolo-ról és Luck-ról is. Érdekes amit az edzőzseniről írsz mert szvsz 2007-ben és 2011-ben is coachingban vertek meg minket..
2014. 11. 07. 23:03
max350
Köszönjük, hogy benéztél! Idd meg a kávéd és menj vissza ahonnan jöttél! A számok, tudod, makacs dolgok, azok nem igazán hazudnak! Kiderült, hogy a 6/199 jobb, mint az 1/1! Egy QB van a ligában aki minden, ismétlem MINDEN csapatot beszámolva, az egymás elleni eredmények tekintetében nincs mínusz mutatóban!!!!! És, az az egy nem PM!!!!!
2014. 11. 08. 00:02
nosbiglem
Tisztelt csi77,

Ezt az oldalt úgy hívják, hogy Patriotsponthu.

Egyáltalán nem kötekedésként írom, csak szerintem gondolkodj el azon, hogy ide ennek a Csapatnak a szurkolói járnak. Ennek a csapatnak az irányítóját fényezzük,ennek a csapatnak az irányítójáról írunk, fordítunk, közlünk cikkeket!

Emellett elismerjük másik csapat, vagy csapatok irányítóját, amit nagyon fontos megemlítenem! (Ha tudnám 3x aláhúznám ezt a mondatot!)

Én azt gondolom teljesen fölöslegesen hergeled a tömeget, mert úgy sem vesszük fel, egyeseket kivéve.

Kérem, talán mindenki nevében írhatom, hogy a későbbiekben a saját csapatod honlapjára kommentálj, megelőzve bármi félreérthető cselekvést.

Szurkolj tiszta szívedből a kedvenceidnek! Mindenki maga dönti el kit szeret, és kinek szurkol, kit tart arra méltónak, hogy rajongásával megtisztelje.

Köszönjük neked ezt az EGY kommentet, és kérlek ne is reagálj erre, csak egyszerűen hagyj minket békén.

Tisztelettel:

Egy Patriots Rajongó
2014. 11. 08. 15:41
mammut
2014. 11. 08. 01:07
sting
Nos ha van egy olyan játékosod, akihez ki lehet alakítani egy csapat játéksámát, és az hosszú évekig eredményes egy folyton változó NFL-ben - ez azt jelenti, hogy az a játékos nagyon jó abban amit csinál.
Persze kell hozzá egy nagyon jó edzői gárda is.
És egy értelmes tulajdonos vagy GM.
Biztos vagyok benne, hogy Manning az NFL 32 csapatából minimum 20-al ugyanolyan sikeres lenne. És abba is biztos vagyok ha nyer még SB-t, az nem neki lesz köszönhető. Ugyanúgy mint az-az egy amit nyert (vagy az a kettő amit az öccse nyert) sem nekik volt köszönhető.
2014. 11. 08. 09:39
zozi
Tisztelt csi.
Három idegenbeli meccset biztos nyert a rájátszásban, mellyel szerzett 3 gyűrűt.
Ebben is jobb.
2014. 11. 07. 22:12
Whitealert
Üdv!

Tök érdekes amit megemlítesz, én sem értem, hogy lehet, hogy Eli-ék 2x is ellopták a bajnoki címet a Pats elől. Az elsőnél az a kritikus elkapás a végén, hát az nagyon könnyen alakulhatott volna másként is. A másodiknál meg volt egy Welker drop, ami ha nincs akkor megvan a first down és nem kerül vissza Giantshez a laszti. Azt hiszem ezek voltak a kritikus momentumok, de az az igazság, hogy nem játszottak jól a SB-ban, az egész csapat nem volt önmaga. A 2. elvesztett döntőben Brady sem volt cool Brady, többször megremegett.
Amit viszont mindenképp szeretnék elmondani, hogy a Pats a remek edzőinek és a csapat mentalitásának köszönhetően olyan az elmúlt 13 évben, amilyen. Nem mindig van meg hozzá a jó roaster, pl. tavaly "sz*rból várat" jeligével mentek az AFC döntőig, sérültek sérültek hátán...
Egyébként Manning is zseniális irányító és jó a humora :D És egy csomószor megnézem az összefoglaló videót mert jókat szokott dobálni.
De ha választanom kéne én azt mondanám, hogy "You can have your Manning, but I'll take my Brady!"
2014. 11. 07. 23:44
nosbiglem
2014. 11. 07. 22:46
Pat Patriot
Az adatok érdekesek, de mivel ebben a sportban szinte mindent mérnek, ezért valószínűleg össze lehetne gyűjteni néhány olyan mutatót is, amely alapján Mark Sanchez jobb lenne, mint Tom Brady.
Nekem bőven elegendő az, hogy a két játékos tiszteli egymást. Én tisztelem a sportágat, ennek következtében Manninget is, annak ellenére, hogy Peyton nem a szívem csücske. Én nem valószínű, hogy valaha írnék egy ilyen jellegű cikket, mert ha valaki szereti az amerikai focit, annak kötelessége elismerni Manning nagyságát, és nem hasonlítgatni - pláne nem ilyen egyoldalúan - egy másik nagysághoz. Ha Dan Marino SB-nélküli pályafutását nézzük, ha Elway pechsorozatára gondolunk, akkor nem gondolnám, hogy legyinteni lehet Manning "csak egy" SB-trófeájára.
Remélem, hogy lesz még 1-2 Brady-Manning mérkőzés, remélem, hogy 12:5, majd 13:5 lesz az összesítés. De nem azért, hogy munícióm legyen a Manning-fanok ellen, hanem azért, mert jó látni, amikor nyer a Patriots. Bárki ellen.
2014. 11. 08. 13:09
ArsnL
Mondjuk a BUTTFAMBLE-ben biztos, hogy jobb Sanchita ;)
2014. 11. 08. 00:24
Srácok (lányok)! Mindenkit megkérnék, hogy más csapat szurkolóinak is adjuk meg a megfelelő tiszteletet és ne küldjük el őket sehova.

Nekünk jogunk van fényezni TB-t, nekik meg joguk felhívni a véleményes részletekre a figyelmünket. Ezért ne essen már neki senki. Ha így viselkedünk, akkor azzal alátámasztjuk azt a negatív véleményt, ami sokakban megvan a Pats drukkerekkel szemben. Aki igazi Pats drukker az erre is figyelemmel van. A reakcióinkkal ne negatívan, hanem pozitívan befolyásoljuk ezt a képet magunkról.

csi77: mindenkinek megvan a véleménye. Mi itt többre tarjuk a 3 gyűrűt, mint azokat a statikat, amiket Manning elért és el fog érni a jövőben. Én köszönöm, hogy írtál nekünk és elmondtad, amit gondolsz. Sok sikert a csapatodnak, kivéve ha ellenünk játszik :)
2014. 11. 08. 00:33
max350
A Jets és egyéb szurkolók már a spájzban vannak! :(
2014. 11. 08. 03:57
Boston
2014. 11. 08. 09:55
MajnemizBond
Szerintem egyáltalán nem küldtük el őket sehova, talán max350 kivételével, de szerintem az sem volt sértő. Nem vagyunk egyformák, de én nosbiglemmel teljes nértékben egyetértek, ezeknek a hsz-nek semmi értelme, mivel a saját csapatoddal mindig elfogultabb vagy és véded mindenáron, ezek csak egy meddő vitát indítanak el ami teljesen felesleges. Nekem például eszembe sem jutna egy másik csapat szurkolói fórumára beírni, számomra ez a tisztelet. Cikk pedig egyértelműen Brady szemszögű írás, de attól még nekünk nagyon jólesik ezt olvasni és sok igazságot tartalmaz, mint ahogy el is hallgat.
2014. 11. 08. 10:33
vhs-box
nem lett itt senki sem a búsba küldve,de azt ugye megengeded,hogy ne örvendezzen senki sem, ha reningam kvázi csalás eredményének titulálja a SB győzelmeket?TB pedig csak egy 6. körös irányító, aki helyébe bárki lehetett volna, mert a védelem, meg BB.Lehet nektek kellene ,mint moderátor erre felhívni a más csapat szurkolóinak figyelmét,hogy eddig és ne tovább,és nem a pats szurkolókat arra "kérni",hogy még köszönjük is meg a reningam hozzászólását. ennyire ne legyetek már puhapöcsök !
2014. 11. 08. 11:46
Lucius
De, el lett. Aminek nem sok értelme van, mert ha normális a másik, akkor szimplán tahóság, ha meg troll, akkor "eteted" vele, bármit is válaszolsz (mint ahogy azzal is, hogy egymásnak írogatunk erről).
Megjegyzem szerintem az oldal szerkesztőit ugyanúgy nem illik lepuhapöcsözni, mint a pats fórumon csalást emlegetni. Pláne, hogy a hozzáállás, hogy ölre kell menni ha valaki rosszat mond a Patsről vagy Bradyről elég gyerekes és minimum, hogy megkérdőjelezhető.
2014. 11. 08. 18:59
Tzimisce
2014. 11. 08. 12:19
Ez itt nem egy Gurulós foci meccs, ahol a meccs másodlagos sok szurkolónál, míg a balhé a nr.1. (kinek nem inge....).

Az, hogy a màsik csapat szurkolója mit ír vagy mit nem ír, az egy dolog. Ha átlép egy szintet, akkor letiltjuk. Viszont nehogy már azért sírjon már itt valaki, mert lecsalózták a csapatot vagy kritizálták az irányítónkat (pár hete még mi is ezt tettük), hiszen ezeket a vàdakat évek óta ismerjük. Ennyi. Ha még ezek sem lennének, akkor nem lenne miért utálni a csapatot.

Viszont a mi oldalunkról a tisztelet maradjon meg. Egymás felé is és az ellenfél szurkolói felé is. A sok szájkaratést meg elküldeném egy meccsre, ki az USA-ba, had lássák meg milyen amikor két ellenfél szurkoló tiszteli a másikat.
A meccs másnapján én is beszéltem egy Denver drukkerrel a bostoni reptéren, hát kicsit más volt a stílus, mint otthon lenne.
A puhapöcs jelzőt köszönettel visszautasítom, javasolnám neked is, hogy kétszer is gondold meg mielőtt ilyeneket írsz, nem vet túl jó fényt se rád, se a teljes szurkolói klubra (engem ez utóbbi zavar igazán).
2014. 11. 08. 13:12
mgabor74
Egy lentebbi hozzászólásomban ugyanezt fogalmaztam meg korábban. Szánalmas ez a gyűlölködő hozzáállás a más csapatok drukkereihez egyeseknél, de nem csak Pats drukkerek némelyikének sajátja ez. Sajnos más fórumokon is előjön, néha még az ottani szerkesztők sem mentesek tőle.
Azért megnézném ha például hozzászólna itt Eli Manning, Chuck Pagano, Richard Sherman Jamal Charles vagy valaki hasonló (persze erre nulla az esély nyilván), akkor hogy tülekednének egy üzenetváltásért még akkor is, ha Ők is a Pats-et vagy Brady-t ekéznék. Gondolom Őket is elküldenék egyesek vissza a saját szurkolói fórumukra ugye :)
2014. 11. 08. 16:42
max350
Persze, hogy el, miután megitták a kávéjukat!
Az a véleményem ezzel kapcsolatban, hogy ha valahová vendégségbe megyek nem sértegetem a házigazdát és nem teszem fel a lában az ebédlő asztalra!!!!
2014. 11. 08. 21:02
piszkosfred
azért ehhez hozzátenném, hogy kint sem mindig ez a jellemző. kint voltam Miamiban a nyitó fordulóban, és ritka gusztustalanok voltak a delfin drukkerek, folyamatosan hergelték a Pats drukkereket, elég minősíthetetlen stílusban, kis híján verekedés is lett a közelemben.
2014. 11. 08. 22:25
Persze ilyen esetek biztos vannak, a Miami reptéren most a meccs után nekem is megjegyezte valaki viccesen, hogy vegyem le a Pats-es sapimat, mert lehet nem fognak páran szeretni (ismètlen poén volt, röhögött közben az ember). Ahol most nyaralunk feleségemmel, rengeteg az amcsi, látok itt mindenféle drukkert, de pl pont egy Indy fannal dumálgattam el nagyokat és mindenki elismeri, hogy mekkora QB Brady.

Szóval szerintem nem annyira jellemző ez a mentalitás, mint a gurulós focinál. Na mindegy, engem az egész emberkedés tölt el keserűségel itt az oldalon. Túl sokan szídják - szerintem - alaptalanul a Pats drukkereket és nem szeretném ha ezeknek táptalajt adnánk.
2014. 11. 09. 13:46
piszkosfred
Mindenben egyetértek veled, nem is azért írtam ezt. Egyértelmű, hogy az ilyen esetek ellenére is egészen más a légkör egy NFL meccsen, mint egy európai focién. Mondjuk én megértem azokat a szurkolótársainkat, akik nem kellő elfogadással reagálnak egy ilyen "kémügyes" hozzászólásra. Aki ezzel a csalásos sztorival jön az számomra is komolytalan.
2014. 11. 08. 01:06
loop80
Srácok, nem kell egymás torkának ugrani! Mindenki tudja, hogy Brady a jobb ÉS PONT! :) Bár Dalton azért megmutatta a Browns ellen, hogy hasonló, konzisztens teljesítménnyel előrukkolva, méltó követője lehet a TB-PM párosnak.
2014. 11. 08. 01:08
pm11
Azt hiszem ha Brady nyerne még egyet ez is eldőlne.

Manning rekordjait meg majd a rekordhajhász statvadász Brees megdönti akkor is ha ötven évesen még játszania kell ehhez.
2014. 11. 08. 13:23
ArsnL
nekem személyesen ezzel van bajom... azt érzem a közvéleményen, ha PM nyerne egy gyűrűt ő lenne a "valaha volt legjobb", ha TB nyerne még egyet, akkor végre ki lehetne jelenteni, hogy jobb mint PM, anélkül, hogy vki az MVP címeit, a dobott TD passzokat sorolgatná


félre ne értsen senki, nem hánykolódom esténként emiatt, csak furcsának találom ezt a jelenséget, hogy megannyi (győzelmi!!!)rekord-SB gyűrű mellett senki nem meri felvállalni, hogy igenis TB jobb(=többet hozott ki a karrierjéből)

kb ez a cikk az első ilyen, ami ki meri ezt jelenteni
(lehet a szerző elfogult pats fan, akkor mind1 is)
2014. 11. 08. 04:01
iceman
Nem is értem miről beszélnek itt egyesek, akik PM-et Brady mellé/elé helyezik. Hiszen minden QB-t az minősít alapvetően, hogy mennyire eredményes, nem a passz statisztikái. Az eredményesség elég jól meghatározható ezen mutatók alapján és kb. ebben a sorrendben felülről lefelé: hányszor nyer SB-t,hányszor játszik SB döntőt, hány meccset ér meg a csapatával PO-ban, milyen a győzelmi aránya a playoff-ban ,végül milyen a győzelmi aránya az alapszakaszban. Ezeket együttesen(!), (természetesen felülről lefelé haladva súlyozással) figyelembe véve határozható meg leginkább egy QB pályafutásának eredményessége. Namármost, ezen mutatók mindegyikében (!)megelőzi TB PM-et,több mutatónál, nem is kicsivel. Ha ezen mutatókat összesítjük, akkor TB minden idők TOP 1-3 legeredményesebb irányítói helyére kerül. Ha megnyerné a 4. gyűrűjét, akkor TB bizony minden idők legeredményesebb irányítójává válna, ugyanezen mutatók alapján, mivel a másik két 4 SB-t nyerő irányító (Montana és Bradshaw) a többi eredményességi mutató tekintetében mögötte van. Azért Manning sem akárki ettől függetlenül, all time TOP 10 -15 legeredményesebb irányítója közé beférhet szerintem ezen mutatók alapján, bár itt már komolyabban kellene számolgatni a súlyozásokkal a gyenge PO teljesítményei miatt.Szerintem PM is vita nélkül all time elit, Hall of Fame-er irányító, de Brady esetében valójában a kérdés az, hogy all time best QB-e (ugyebár a 4. SB győzelme ezt el is döntené gyakorlatilag) vagy az all time legjobb QB között "csak" a dobogó valamelyik fokán áll-e.
2014. 11. 08. 04:07
iceman
Pontosan ezen okból nem is értem, hogy Jets és egyéb rajongók minek égetik itt magukat, hogy ezt a, relatíve könnyen eldönthető, kérdést pont itt feszegetik.
2014. 11. 08. 09:52
szergej
A statisztikák-tól falra lehet mászni. Annyira sterillé és a valóságtól elrugaszkodottá tesznek dolgokat, hogy az borzasztó. Ez a rákfenéje - többek között - az amerikai szemléletnek, ami tovább erősíti bennem a "minden a külső, semmi a tartalom" gondolkodásmódjukat (miközben tudom, hogy nem szép általánosítani), holott a való meg azt igazolja, hogy mégiscsak van eszencia, ennek vagyunk mi is bizonyítékai - mint szurkolók. Nem a statisztika okán örülünk vagy őrjöngünk. Én simán meg vagyok nélküle, sőt. A szubjektív megítélésem, hogy Brady a jobb, a "szurkolhatóbb", a kedvelhetőbb, "izgulhatóbb", a nézhetőbb, stb. Szóval emócionális kérdés ez, és nem élettől elrugaszkodott matematikai..ennek megfelelőek a reakciók is a cikkre!
2014. 11. 08. 09:55
mgabor74
Elolvastam a hozzászólásokat, és már megint azt kell látnom, hogy egyesek nem tudják meghazudtolni a gurulós focin kialakult gondolkodásmódjukat, szurkolói hozzáállásukat. Az egyik legszimpatikusabb dolog nálam a NFL-ben, hogy a különböző csapatok szurkolói között csak elvétve, és igen ritkán alakulnak ki agresszív, ölre menő viták. Valahogy az NFL szurkolói szellemisége kevésbé gyűlölködő mint az európai focié. Erre egy ideje a chaten már rácáfolnak egyesek, és most már itt is kezdik. Azután meg csodálkoznak ha bunkó divatszurkolónak nevezik a Pats drukkereket. Én is ennek a csapatnak szurkolok már több mint tíz éve, és bár ritkán szólok hozzá, de szinte megalakulása óta követem a fórumot napi szinten. Talán egyeseknek a sportág szabályainak megismerésén túl a szellemiségét is el kellene sajátítaniuk, és akkor nem adódnának ilyen kellemetlen szituációk. Örülnünk kellene annak, hogy más csapatok szurkolói is olvassák a fórumot, mert az azt jelenti, hogy a szerkesztők jó munkát végeznek és a hozzászólásokat is elolvasásra érdemesnek tartják. Ennek őrülni kellene, nem pedig elküldeni őket melegebb éghajlatra, ha nem értenek valamiben egyet a többséggel.
Nem vitaindítónak szánom a hozzászólást, csak ez kikívánkozott belőlem.
2014. 11. 08. 09:59
MajnemizBond
Nem is értek vele egyet, mint ahogy fentebb már kifejtettem.
2014. 11. 08. 16:52
max350
Ki volt itt ahogy te írod "agresszív" meg "gyűlölködő"? Én is elolvastam az összes hozzászólást és ITT SENKI NEM volt agresszív és gyűlölködő!
Ahogy feljebb is leírtam, ha valaki valahová vendégségbe megy akkor tudjon már viselkedni! Ne sértegesse már a házigazdát és ne tegye már fel az asztalra a lábát! Paraszt dolognak tartom, hogy bemegyek egy szurkolói oldalra és elkezdek trollkodni! Ha meg már megcsináltam akkor ne csodálkozzak rajta, ha beszólnak nekem! Tehát, egyesek ide jöttek a 2 pofonért meg kokiért!
2014. 11. 09. 09:14
mgabor74
Nem csak az itteni "menj vissza a saját oldalatokra" dologra írtam, hanem a chat-re is. Ezek szerint azt nem követed mindig, mert akkor tudnád egyesek hogy viselkednek ott. Én egy ideje emiatt a chat-re csak éppen- éppen ránézek és akkor írok be ha látom hogy normális a hangulat. A kokikat meg hagyjuk, mert arról egy olyan alak jut eszembe akitől nyílik a bicska a zsebemben, de ez már politika és itt az nem fér meg.
2014. 11. 09. 17:30
max350
Igen szoktam a chat-en lenni és én rájuk is szólok, hogy az a stílus nem az a stílus amit sokan látni szeretnénk! Pl. a Denver meccs után néhányan akik még maradtak pont erről beszélgettünk, hogy azért itt is vannak ám olyan emberkék akinek nem volt gyerekszobája!!!!
Írhattam volna azt is, hogy. Hazudtunk reggel, délben meg este, csak az pont nem passzolt volna a témához!!!!
2014. 11. 09. 21:39
mgabor74
Akkor tulajdonképpen tudod mi böki néha a csőrömet. Örülök hogy ezzel nem vagyok egyedül.
2014. 11. 08. 11:31
Thom
..nézhetjük bárhonnan, de ez a nagy ááámaerika. Tudják hogyan kell sikeres szisztémákat építeni:
-egy megfelelő váz köré kell borítást csinálni.
Nem Pats találmány. Mindenki ezt csinálja, illetve mindenkinél ez a cél.
Egy jó edző sémájához megfelelő csapatot alakítani. Aki nem illik bele a képbe, az úgyis kihullik. Aki beleillik, azt meg lehetőleg nem elengedni.
A fizetési sapka sem a poén kedvéért van, hanem hogy kölső ráhatással gátolják az extra játékosok, tehetségek bebetonozását, hogy ne lehessenek sztár csapatok. Így azonnal vissza is utalhatunk az edzői stábra, hiszen nekik kell a vázat megfelelően, a lehetőségeikhez mérten építnei.
Mindenki szeretne magának egy Manning, vagy Brady, vagy Rodgers jellegű irányítót, és csapatot építeni köré. De sokaknál hibádtik a képlet valamelyik alanya.
Nem hiszem, hogy JimmyG poénből lett megvéve. Brady mögött tanul, ahogy Brady is tanult a nagy B mögöt..mert a jó csapatépítő tudja, hogy egy 1/1 a mélyvízben pont annyit ér, mint egy +1 évig kinevelt tehetség. Csak ott már van releváns tapasztalat a tudástárban..

Mindegy milyen szurkoló, milyen véleménnyel jön:
Stat ide-vagy oda: GO PATS!
2014. 11. 08. 13:40
Koxus81
Szerintem pont nem statisztikával kellene eldönteni hogy ki a jobb a két irányító között, hanem azzal, hogy a játékosok szerint kivel lehet győzni!!! Ricsiék korábban bemondtak egy közvéleménykutatást, hogy "két perc van hátra 6 pont a hátrány kinek adód a labdát"?! Megkérdeztek nézőket, játékosokat és az eredmény az lett h nagyon nagy főlénnyel nyert Brady!!!Ennyi! Ez mindent elmond, ki a jobb...
Én spec. szeretem a statisztikákat, de az amit az NFL-ben művelnek az már beteges és káros is.. azt veszem észre, hogy egyes játékosokat csak a statisztikák motiválnak, mert jó stattal lehet zsíros szerződést kiharcolni...folyamatosan lehet olvasni, hogy játékosok elégedetlenek a sima győzelem után is m kevés labdát kaptak?!!Mi van?
Többek közt ezért sem tudom annyira tisztelni Brees-t vagy (főleg) Favre-ot, mert a hihetetlen statisztikák elérésére sok meccset áldoztak fel...
Brady abból a szempontból szerencsés, hogy gyorsan behúzta a 3 gyűrűt, így nem kellett többet nagyon a statisztikákkal foglalkoznia...bár így is szépen feljött :)
2014. 11. 08. 19:13
Tzimisce
Breest sokan a liga egyik legtúlértékeltebb irányítójának tartják, pont azért, ami itt is le volt írva: Dome-ban játszik otthon, illetve a csoportellenfelek se északon játszanak.
Ettől még az NFL (egyik) legpontosabb irányítója, csak hát nem minden a passzról szól az NFL-ben, mégha Rodger Goodell ezt is akarja.
2014. 11. 08. 14:30
hopi46
A Mi honlapunkra elég lett volna csak a címet kitenni azzal kiegészítve, hogy Brady, "aztán jó napot!":D
2014. 11. 08. 17:32
Whitealert
Teljesen igazad van, de azért Te sem bánod, hogy egy "rövidke" cikket rittyentettek mögéje. :D
2014. 11. 09. 02:09
hopi46
Sőt, a hozzászólások is tetszettek! :D
Még az irigyeké is! :D
2014. 11. 08. 21:47
azimut
http://www.nfl.com/news/story/0ap3000000424451/article/randy-moss-would-consider-a-return-if-peyton-calls

Hm.....
2014. 11. 09. 02:21
hopi46
Revis vagy Browner majd hidegre teszi az öreget... :D
2014. 11. 09. 08:04
dravait
Ennek meg mi értelme lenne? Manningnek annyi elkapója van, hogy belefullad. Majd mindenhol jelenkori sztárok dolgoznak, Moss oda szerintem már nem férne be, felette sajnos eljárt az idő. És gyanítom, hogy feleakkora "kémia" nem lenne Manninggel, mint ami Bradyvel volt.
2014. 11. 09. 10:45
Lucius
Mondjuk azt írja, a Patshez is jönne.
2014. 11. 09. 08:59
azimut
A Bajnok megkereste Harvin helyere,de nemet mondott! Igaz Wilson nem duskal celpontokban.....
2014. 11. 09. 09:29
mgabor74
Azért Wilson nem Brady vagy Maning szint, és bár tavaly Ők lettek a bajnokok nagyon úgy látszik hogy ez idén nem fog menni nekik. Moss nyilván olyan helyre menne csak, ahol még jó esélyt lát a gyűrűre.

Hamár Wilson, akkor eléggé úgy tűnik, hogy ez a move QB dolog nem igazán jött be annyira a ligában mint elsőre tűnt. Olyan mintah két év alatt kiismerték volna a többiek a dolog gyengéit, és már se Wilson se Kaepernick nem tudna olyan jó lenni mint eleinte. RGIII-ról meg nem is beszélve, akit ugye sérülés is hátráltat folyamatosan. Ez a sérülés faktor meg nagyon benne van a játékukban, ezért nem engedik futkározni annyit Kaepernick-et, Wilsont, meg most már Newtont és Folest sem. A Washington iszonyú nagyot bukott az RGIII. tradeken a jelen állás szerint. A legjobban abból az irányító draftból a Colts jött ki Luck-al, aki ugye inkább zsebirányító mint Brady vagy Manning, és úgy látszik az NFL-ben az ilyeneknek van nagyobb jövőjük egyelőre.
2014. 11. 09. 10:29
orrrion
Teljesen egyetértek veled.Ebben a ligában az a legjobb, hogy rendkivül rövid időn belül tudnak reagálni egy-egy ujitásra. Amikor ezek a fiuk feltűntek és sokan már a kukába dobták a Tom féle irányitókat, akkor is azt mondtam, várjunk egy kicsit, nézzük meg, mi lesz két-három év mulva. Egy dolog tény : nagy előny az, ha egy-egy kritikus helyzetben az irányitó jó ütemű elmozgással, futással meg tud oldani egy játékot. DE! Sok egyéb mellett, egy irányitónak LÁTNI és PONTOSAN PASSZOLNI kell tudni és az új titánoknak itt még van tanulnivalójuk. Ilyen szempontból szerintem jelenleg a legrugalmasabb Rodgers, ill. Luck jár e tekintetben jó uton. Brady-nél az a legfélelmetesebb, hogy 15 éve mindenki ismeri erényeit, hátrányait, minden csapat ezek szerint készül ellene, az eredményt évről-évre látjuk....
2014. 11. 09. 12:54
sting
Brady mondta pár éve egy interjúban, hogy még most is évről-évre tanul és fejlődik. És enélkűl képtelenség lenne eredményesnek lennie. Aki megáll a tanulási folyamat valamely szintjén, annak ideje visszavonulni :)
Év eleje óta új elem jelent meg Brady repertoárjában !!! KIMOZOG A ZSEBBŐL ÉS MOZGÁS KÖZBEN IS PASSZOL. És ami nem mindegy, az az hogy pontosan.
Biztosan nem lesz a játékának szerves eleme, de az ő nagyságát talán ez mutatja igazán, hogy közeledve a negyvenhez még midig képes és akar tanulni.
Én még hozzátenném, hogy
2014. 11. 09. 12:45
simiimi
2014. 11. 09. 13:43
pat68
Lehet különböző statisztikákat sorolni pro és kontra, lehet számolgatni pontokat, átlagokat, de nem ezek mutatják az igazi képet! Ez egy igazi csapatsport, ahol az egység, az egymás mellett egymásért való küzdés a lényeg. És ebben az egyik legjobb a Pats a ligában és ennek a csapatnak a Vezére TB! Ez teszi (nálam) jobbá PM-nél, hogy része és igazi vezetője a csapatnak! Pl. Tomnak eszébe jutna megtervezni egy ünneplést, ha elér valami rekordot?
2014. 11. 09. 13:56
mgabor74
A "forró krumplis" ünneplést Edelman-el állítólag előre megtervezték. Legalábbis valahol ezt írták. De mi azzal a baj:)
2014. 11. 09. 14:24
crucified
Ennyi hülyeséget összehordani Brady-ről és Manning-ről.

Egyértelmű ki a legjobb. :))))

https://www.youtube.com/watch?v=uTFv65IidTw
2014. 11. 17. 11:10
komzoz65
Sajnos csak most vettem észre ezt a témát, ami szinte örök, amióta ez a két zseni hetározza meg az amerikai focit.

Rajongok Manning játékáért, elképesztő tudású, nagyszerű játékos. A legszimpatikusabb ellenfelek között van. Sok-sok éve nézem, ahogy ha fúj, ha esik, ugyanolyan szakmai elkötelezettséggel, olyan odaadással végzi munkáját, ami lenyűgöző. Igen, persze a támadó szekciót mindig hozzáidomítják, és ki ne tenné ezt? Folyamatosan óriási súlyokat terhet is jelent ez a számára, amivel a win or go home meccseken gyakran nem tud mit kezdeni. Kvalitás alapján, pusztán szakmai szempontból talán ő egy kicsivel jobb Bradynél, mint a labdát dobáló irányító. Nem sokkal, de egy icivel, szerintem ezt el lehet ismerni.

De. Brady a vezető. Ő az akiből olyan karizmatikus erő árad, hogy a csapat sorozatban (!) hatalmas pozitív energiákat tud meríteni a játékából.

Amit imádok benne az hihetetlen mentális és morális erő, ami a sport lényege. Hogy egy vereség is mindig csak megacélozza, és állandóan úgy ugrik talpra, hogy az ellenfelek csak lesnek. Idén is láthattuk ezt. Nagyon sajnálom a két elvesztett SB-t, mert ezek miatt és a sérülése óta olykor dadogó playoff játéka miatt, sokszor leírják már. De ez csak a korai szinte sorozatban ölébe hullt gyűrűk ellensúlyozása a sorstól, de nagyon remélem, idén kihívja ezt a sorsot. Brady persze mint irányító is all time top 10, mint játékos további SB gyözelem esetén pedig number one. Brady persze rengeteget köszönhet BB-nek is, erről sem szabad megfeledkezni.

Elképesztő szerencse ezeket a nagyokat folyamatosan látni, és persze Bradynek szurkolni.
Hozzászólás a(z) Brady vagy Manning? Nincs több kérdés bejegyzéshez