Menetrend

Chatham Report: Pats @ Bills előzetes

2013. 09. 06. 11:51
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek

Matt Chatham három Super Bowl győzelem során is tagja volt linebackerként a New England Patriots csapatának. A Boston Herald állandó rovatában három elemét emeli ki a játéknak, ami meghatározhatja a vasárnapi Patriots Bills elleni vendégjátékának a kimenetelét.

Touchback-lesen

A kezdőrúgásokat érintő szabályváltozások miatt az elmúlt két évben drasztikusan megnövekedett a touchbackek száma a kickoff rúgások során [amikor a labda az alapvonalon keresztül elhagyja a játékteret és a returner kísérletet sem tesz a labda elkapására, vagy azt elkapja a gólterületen és egyből letérdel vele; touchbacket követően a 20 yardos vonalról támadhat a csapata]. Az NFL-átlag tizenhat százalékról negyvennégy százalékra ugrott, miközben a kategória éllovasai könnyedén jutnak ötven, illetve hatvan százalék fölé (korábbi években már a harminc százalék elérése is kiváló aránynak számított). A kickoff returnök hatástalanításában a special teams coverage alakulata mellett a legnagyobb fegyver egy erős lábbal megáldott rúgó lett. Stephen Gostkowski tökéletesen megfelel ennek a leírásnak. Azonban a Bills ellen a nyitófordulóban nem dőlhetnek hátra nyugodtan a Patriots szurkolói. Az indok: Marquise Goodwin, a junior világbajnok távolugró és a szám olimpiai döntőse. Az újonc elkapó első felkészülési meccsén a Colts pályáján mélyen a gólterületről hozott ki egy kickoffot, amivel meg sem állt a pálya másik végéig. Vágtája végén 107 yardos touchdownt ünnepelhetett.

A Patriots kickoff coverage alakulata nem tündökölt a felkészülési meccseken és tavaly az alapszakaszban is hajlamos volt a legrosszabb pillanatban betlizni (például a 49ers ellen a meccs hajrájában benézett 62 yardos visszahordás). Mi a recept a kivételes sebességgel megáldott futókkal szemben? Fegyelmezett játék a kezdőrúgást követően, hogy mind a tizenegy játékos tartsa a sávját és a megfelelő szöget a labdás emberhez képest, mert az 1-ember mélységű vonal áttöréséhez már egyetlen hiba is elegendő, ha az egyik játékos „túlrohanja” a számára kijelölt sávot (akár oldalirányba, akár a pálya hosszában). A másik eszköz, a leszorítás, amivel megállásra és irányváltásra tudják kényszeríteni a returnert, és megakadályozzák, hogy felgyorsuljon és üres területre érjen ki, mert a futóversenyt úgysem tudják megnyerni ellene.

Ezen a héten nem csak Roger Goodell kívánságai között szerepel (a sérülések megóvása érdekében) a touchbackek számának növelése a returnök kárára, de hangsúlyozottan a Patriots special teams egységének is.

A kedvező mezőnypozíció nagy lökést adhat a Bills újonc irányítójának. Ezt jó lenne elkerülni vasárnap.

A védelem irányítója

A draft második körében választott Kiko Alonso a Bills kezdő mike (középső) linebackere, akinek a felkészülési meccseken már sikerült egyre többször jó helyen lenni a jó időben, hogy fontos játékokat állítson meg a pályán.

A Patriots támadójátéka sem kivétel, sőt talán még inkább érvényes rájuk, különösen, ha felgyorsított, no huddle koncepcióval támadnak, hogy a sikeres passzjátékok és futójátékok nagy részét eredményezi, hogy rossz döntésbe kényszerítik bele a védelem irányítóját, a középső linebackert. A play-action passzjáték az MLB-k ősellensége, és nem tartozik a könnyen tanítható feladatok közé ennek a pontos olvasása, különösen a snappet megelőzően. A Patriots két kezdő guardja, Logan Mankins és Dan Connolly elég fegyelmezett ahhoz, hogy a snap előtt ne adjon árulkodó jelet a védelem, hogy futás vagy passz következik-e.

Ja, és ott van egy bizonyos Tom Brady is, aki kitűnően ért hozzá, hogy akár a passzjátékban a snap után manipulálja a védőket (dobócselek, tekintet, játék design oldalpasszokhoz). Vajon macska-egér harcra fog hasonlítani Brady és Alonso csatája miközben egymás gondolatait próbálják kifürkészni és adott helyzetben a csapatuk számára kedvező döntést meghozni? Egyetlen védő sem lehet egyidőben két helyen. Mindez csak döntés és türelem kérdése.

Elkapó csak elkapja a labdát, vagy mégsem?

Számtalan helyen lehetett olvasni a nyár folyamán, hogy Tom Bradynek meg kell találnia az összhangot fiatal, tapasztalatlan elkapóival. Miközben a jó útvonalat pontosan kell megfutni, és a védők reakciója alapján pontosan végrehajtani a játékba előzetesen beépített megfelelő módosításokat, az elkapónak kutya kötelessége a futójáték támogatásából is kivenni a részét.

A felkészülési meccsek egyik nagy pozitívuma volt, hogy a támadóvonal két szélén az elkapók milyen remek munkát végeztek a futójáték során a cornerbackek blokkolásában. Látványos, új első downt érdemlő elkapást is semmissé tehet a következő játék során egy elnézett, elszámított játékhívás az elkapó részéről, ha a cornerbackje akadálytalanul rohanja le a futót yardveszteségért.

Demoralizáló, erőt demonstráló hatásáról egy remekül kivitelezett elkapó blokknak már nem is beszélve.

Forrás: Boston Herald

A kickoffra vonatkozó statisztikai adatok a szerkesztőtől származnak.

A meccs részletes beharangozója szombat délelőtt jelenik meg a pats.hu oldalán.

Hozzászólások

2013. 09. 06. 19:00
max350
Én már Bikavért iszok, remélem a fiúk is azt ittak a héten!!! GO PATS!!!
2013. 09. 06. 21:18
Zandal
Legyen már vasárnap! Hulljon csak a bölény fej! Go Patriots!
2013. 09. 06. 21:18
narbony78
Megoldódik a TE kérdés! Jöhet vissza Hörni!
Ex-New England Patriots tight end Aaron Hernandez pleads not guilty to murder and weapons charges in Odin Lloyd's death.
2013. 09. 06. 21:19
narbony78
Persze közben mosolygok is...
2013. 09. 06. 21:22
narbony78
He will be held without bail until his next court appearance on October 9
Hozzászólás a(z) Chatham Report: Pats @ Bills előzetes bejegyzéshez