Menetrend

Dante Scarnecchia mindig ott van

2012. 02. 02. 17:30
Szerző: zolika26
Kategória: Cikkek
Érj be előbb munkába, mint az ezüst terepjáró. Ez volt a verseny tárgya a New England Patriots támadó falembereinél. Ez volt a lehetőség arra, hogy eldicsekedhessenek azzal: a nagyon felkészült faledzőnél, Dante Scarnecchiánál előbb értek be a munkahelyre.

Scar, ahogy hívják, legendás a részletekre való odafigyeléséről és az alvásidővel való spórolásáról, ennek köszönhető, hogy az ezüst terepjáró egy állandó tartozék a stadionnál. Amikor a srácok hazamentek Scarnecchia maradt, néha akár éjjel 4 óráig is, hogy tanulmányozza a felvételeket. Amikor reggel megérkeztek a játékosok akkor már ott volt ő is, hosszokat úszott az uszodában vagy edzett a konditeremben, ugyanolyan szinten figyel oda a saját testének az edzésére, mint ahogy a falemberek tanítására.

Logan Mankins az egyik reggel megpróbálta megelőzni, egy kevéssel reggel 6 előtt ért az edzőközponthoz, de az ezüst terepjáró már ott volt, kihűlt motorral. "Nem tudom mikor érhetett oda, valószínűleg órákkal előttem" mondta Mankins.

Scarnecchiának ez volt a 30. szezonja az NFL-ben és ő az egyetlen, aki a New England mind a hat Super Bowl szerepléséből kivette a részét. A 2011-es szezonra úgy emlékeznek majd, mint az egyik legjobb munkája. Egy év volt tele kihívásokkal, Dan Koppen pro bowl szintű centert szeptember elején elvesztette a csapat törött bokával. Az ő cseréjét Dan Connollyt is mellőzni kellett egy rövid időre láb és ágyéksérülések miatt. Ezek után még az ő cseréje, Ryan Wendell is összeszedett egy vádli sérülést. Ebben a helyzetben Nick McDonaldnak a korábban 4. számú centernek kellett kezdőként játszania december elején. Scarnecchia volt végig a biztos, megbízható ember a csoport mögött, amely megvédi a Patriots legnagyobb értékét, Tom Brady irányítót.

"Bármelyik csapatban egy olyan srác elvesztése, mint Koppen hatalmas probléma lenne" meséli a korábbi Patriots falember Stephen Neal. "És utána a csere is lesérül? Sok csapatnak itt véget ért volna a történet. De Danténál lehet akár egy vízvezeték szerelőről is szó, ő tanítani fogja, edzeni fogja és dolgozni fog vele, így amikor eljön a játékos ideje akkor készen áll." Több alkalommal a szezonban Scarnecchiának a sérülések okozta helyzet törhette a fejét, megsérült Sebastian Vollmer és Logan Mankins is. Ennek köszönhetően az újonc Nate Solderre jelentős szerep jutott, egy másik újoncnak Marcus Cannonnak is többször be kellett segítenie, mindemellett egy tapasztalt játékost, Brian Waterst kellett beilleszteni egy számára új rendszerbe.

A szezonnyitón a Miami Dolphins ellen Watersnek 30-40 snapet terveztek adni, hogy beleszokjon a rendszerbe, de Koppen sérülése miatt 70-et kellett játszania. "Nem volt választásunk" emlékszik vissza Scarnecchia. "Senki más emberünk nem volt." Nagy büszkeséggel tölti el a nagy elvárásokat megfogalmazó edzőt a tény, hogy a támadófal ilyen megbízhatóan és kiegyensúlyozottan teljesít annak ellenére is, hogy ennyi személy cserélődik benne folyamatosan. Ő is elismeri, hogy ez az egyik legkielégítőbb szezonja hosszú karriere során. „Úgy gondolom sok szempontból volt kielégítő” mondja Scarnecchia. "Azt hiszem nem vagyunk tehetség szűkében. De ezek mellé leszerződtetni Brian Waterst aki önszántából volt szabadügynök és ezek után beépíteni a rendszerünkbe, utána négy centert is játszatni és ezek mellett is ilyen szinten játszani, nagyon jók voltak a srácok.” "Most jön a végső teszt"

A New York Giants agresszív védő falemberei megfogadták, hogy nyomás alatt tartják és kikényszerítik Bradyt a zsebből a 46. Super Bowlon. Sok elemző a Giants védőfalát erősebbnek tartja a Patriots támadófalánál, de ezek a megjegyzések nem mentek észrevétlenül a játékosok és az edzőjük mellett. Scarnecchia hat Patriots rendszerben is dolgozott – Ron Meyer, Raymond Berry, Dick MacPherson, Bill Parcells, Pete Carroll és Belichick korszakában is. Az edzőknek változtak a stílusai, a szemléletei és a megközelítései, Scarnecchia mégis látszólag mindegyikőjük rendszerébe belefért. "Nem tudom, mivel magyarázzam ezt" teszi hozzá.

A játékosai tudják. Amikor Neal a Patriotshoz jött akkor egy kimagasló egyetemi birkózó volt, de gyakorlatilag semennyi focis tapasztalata nem volt. Egy komoly folyamat volt az ő edzése, gyenge volt a lábmunkája, a technikája és a feladatát sem mindig tudta. Scarnecchia viszont kegyetlenül megdolgoztatta az újfiút, ugyanannyit várt el tőle, mint a Pro Bowl játékosoktól. Amíg Scarnecchia módszerei hírhedten megterhelőek (mi más lehetne várni egy korábbi tengerész őrmestertől?), mégis Nealnek az edző által beléfektetett munka imponált.  „Az igazat megvallva, nem gondoltam volna, hogy bárki törődik velem annyit, mint amennyit ő” meséli Neal. „Annyira sok munka volt velem.” Nealnek megvoltak azok az ismérvei amiket Scarnecchia értékel: Okos volt, kemény volt és atletikus volt. Nealnek a legnagyobb hátránya az volt, hogy túlságosan szeretett volna segíteni a többi falembernek ahelyett, hogy csak a saját dolgára figyelt volna.  

„Eleinte nem értette, hogyha csak a munkáját végzi, csak azt amit neki kellett csinálni, akkor a többi srác rendben lesz” meséli Scarnecchia. „Amint ezt megértettettük vele onnantól minden egyszerűbb lett.” Scarnecchia szemlélete azt vallja, hogy az öt játékosnak ugyanúgy kell látnia a dolgokat. „Ha másképp látnak valamit, akkor egyből kialakul a káosz” magyarázza. Összegyúrni a játékosokat egy egységgé, ez az amit Scarnecchia a legjobban tud. Egy olyan szintű összetartást és bizalmat nevel, hogy Vince Wilfork védő falember azt állítja a támadó fal a legösszetartóbb csoport az öltözőben. „Ha nem Scar vagy, akkor jobb, ha nem mondasz semmit ennek a támadófalnak” meséli Wilfork. „Ezek az ő srácai. Egyszer láttam, ahogy Bill odament, hogy mondjon nekik valamit és Dante csak annyit mondott neki, ’Bill, hagyj minket békén.’”  „Scar veled van, melletted harcol” teszi hozzá Neal. „Még ha tévedsz is, ő akkor is mögötted áll. Nem számít, hogy Bill vagy a korábbi offenzív koordinátor Charlie Weis megy oda, ő azt fogja mondani nekik: ’Ezt én kezelem!’” Scarnecchiát feldühítette, amikor meghallotta, hogy egykori és mostani játékosok arról mesélnek történeteket, hogy ő elhessegette Belichicket.

„A vezetőedző a csapat agya”
állította. "Ha ő lát valamit és úgy gondolja az nincs rendben, akkor onnantól mindenkinek a dolga, hogy azt tegye amit a vezetőedző szeretne, össze kell fogni és menni tovább. Higgyék el nekem, mindannyian beállunk a sorba. Ezek nem csak az ’én srácaim’. Soha nem használtam ezeket a szavakat.” A támadó falemberek használják, állandóan. Hisznek Scarnecchia szemléletében, amelyik Neal szerint az, hogy öt embert egy együttes erővé gyúrjon össze, mint ahogy öt ujj egy öklöt alkot. „Nem tudsz megütni valakit hacsak az az öt ujj nem alkot egy tökéletes öklöt” magyarázza Neal. „Dante biztosítja, hogy azt az ütést együtt meg tudjuk csinálni.” Scarnecchia tapasztalt új dolgokat ebben a szezonban. Amikor McDonald játszott centert akkor Waters kezdte a halk számolást, hogy a kevésbé tapasztalt McDonald a védelemre figyelhessen. Amikor Brady készen állt akkor Waters megpaskolta McDonald csípőjét, hogy tudassa vele, itt az idő, hogy feladja a labdát. „Soha nem csináltunk ilyet” mondja Scarnecchia. „Igazából teljes mértékben Brian képességére támaszkodtam, mert tudtam, hogy Kansas Cityben ezt sokat használták. ’Én kezdő vagyok ebben. Nem tudok túl sokat róla. Majd te lerendezed’ mondtam neki.”

Ijesztő lehet a falembereinek, hogy negyvenévnyi futball után Dante Scarnecchia még mindig tanul újat. Nem csoda, hogy az ezüst terepjáró állandó tartozék Foxboroughban. Ahogy a tulajdonosa is.  

Forrás: Jackie MacMullan, ESPNBoston.com

Hozzászólások

2012. 02. 02. 17:45
cspeti98
Nagyon jó a cikk.Ilyen edzők mellett nem csoda hogy döntőt játszik a CSAPAT.:-)
2012. 02. 02. 18:26
csabesz
ismét hála és köszönet, remek cikk:)
2012. 02. 02. 18:54
non4m3
sorry az offért, néztem ma reggel az NFL network-ot és ott mondta M.Faulk hogy csoda lenne ha Gronk játszana...

úgy tudom hogy még mindig nem edzett, sztetek ez csak egy szenzáció hajhászás, vagy tényleg ennyire rosszul néz ki Gronk sérülése
2012. 02. 02. 19:07
nem edz, de hétfő óta nem használja azt a rögzítőt, és a mozgásán nem látni semmi rosszat.. Faulk szeret túlozni. Kizárt h ne próbálja meg a játékot.
2012. 02. 02. 19:13
temp
non4m3: senki sem tudja, hogy mi a helyzet Gronkkal pontosan.

Az edzői stábnak érdekében áll, hogy ne is vallja be, hogy mi a helyzet. Had készüljenek csak Gronkra a Giants játékosai, aztán majd kiderül, hogy játszik e vagy sem, de ne kapják meg azt az előnyt, hogy eleve tudják, hogy figyelni kell e rá vagy sem.

Egyébként az M.Faulk kit jelöl. Mert ha azt, akire gondolok, akkor ő mégis honnan tudja? :P
2012. 02. 02. 19:18
1976gabi
ilyen cikkeket máskor is szívesen olvasnék nem csak a döntő előtt.gronk játszani fog ez tuti.ha véletlenül nem az az ellenfelet jobban meg fogja zavarni,nem fogja tudni kit fogjon
2012. 02. 02. 20:07
non4m3
Marshall Faulk

nem tudom honnan veszi csak annyira egyértelműen jelentette ki hogy meglepődtem
mert hogy milyen komoly a sérülése, ezt tudja az akinek már volt, legalább is ezzel magyarázta (ha jól értettem)
2012. 02. 02. 20:24
temp
non4m3: az a baj, hogy igazából senki sem tudja, hogy mi baja van Gronknak. Mármint, hogy mennyire vannak megnyúlva a szalagok, mennyire sérült a terület, csak pihentetik e vagy valami komolyabb is vár rá később... Persze, ha Marshall Faulk - akit mellesleg nagyon tisztelek - az elmúlt időszakban elvégzett egy orvosit, és szerzett egy röntgen szemet is ;)

(egyébként ez olyan tipikus szakértői bullshit. Bedobja a legizgalmasabb változatot, ha bejön, akkor ő a nagy szakértő, ha nem jön be, akkor úgysem emlékszik senki ezekre. Egyszer vissza kellene keresni, hogy a Patriosra mennyi marhaságot írtak az elmúlt években, amin mindenki szörnyülködött, aztán mennyi vált be például azokból az ötletekből, hogy el kell cserélni Brady-t, mert Cassel a jövő és társai ;))
2012. 02. 02. 20:50
non4m3
arra gondoltam hogy ez is egy szenzáció hajhászás, h "juj megint csoda történt", de az hogy egész héten nem edzett pedig már levették a kötést... azért az sem mind1 hogy hány százalékos lesz Gronk, de bízzunk a legjobbakban
2012. 02. 02. 21:20
chateautorres
Mivel Gronk visszament a Ravens ellen a pályára, szakadása nem nagyon lehet, inkább csak erős ficamot szedhetett össze.
Én az idén egy komolyabb bokaficamom (részleges szalagszakadás)után 4 hétig hordtam azt a bizonyos "bakancsot", és még utána is hetekig érzékeny volt a lábam, nem tudtam a megszokott módon terhelni, de hát én közel sem vagyok olyan fiatal és edzett atléta mint Gronk.
Ugyanakkor, ha nagy szükség lett volna rá, erős fáslizással, rögzítéssel, 2 hét után vállaltam volna egy teniszmeccset. És én csak kenegettem, jegeltem és pihentettem, nem kaptam meg a Pats-nél feltehetőleg rendelkezésre álló NASA gyógytechnikát.
Szóval én reménykedem hogy a pályán lesz, ha nem is a 70-ből 70 snap-et, de legalább blokkolni, és rövidet futni tud majd.
2012. 02. 02. 21:22
Peti007
Tudom, hogy nem lehet mindig nyerni - csak még ezt az egy meccset, fiúk, csak ezt az egyet... Go Pats!
2012. 02. 02. 21:30
cspeti98
Én is úgy érzem hogy Gronk játszani fog még ha nem is lesz 100%-os.
2012. 02. 02. 21:41
beepee7
S ha már Super Bowl, mindenképp meg kell említeni, hogy Rob Gronkowski, a New England Patriots tight endje szerdán limitált edzést végzett, ami arra utal, hogy vasárnapi valószínűleg játszani fog a New York Giants ellen. - NSO
2012. 02. 03. 05:34
zoli0321
Zseniális cikk!
Gronk biztos játszani fog.
Szerintetek kihagyná az SB???
Tuti, hogy játszik és nyerni fogunk!!!
2012. 02. 03. 07:18
magooc
Köszi a fordítást. nagyszerű interjú.
2012. 02. 03. 08:35
Inyas
Na akkor ennek a Pats ökölnek csak jól pofán kell vernie ezt az óriás célpontot és már a mienk is a győzelem. Amennyire a beszólásaikkal motiválták a srácokat az óriás szájúak lehet még egy két fogat is kiver ez a Pats ököl! Én szívesen látnám mert szeretem a támadó focit nézni főleg ha mi celebráljuk!
2012. 02. 03. 08:42
lipi
Mindenkinek csak ajánlani tudom Márk blogját. Élőben Indianapolisból. Pats és Giant sajtótájékoztató, képekkel és nagyon jó stílusban megírva.
http://hungarianquarterback.blogspot.com/
2012. 02. 03. 10:06
Arsenal
Nagyon irigylem Márkot, hogy testközelből láthatta, sőt beszélhetett a játékosokkal. Lehet, hogy eddig titkolta, azonban a blogjából süt, hogy Pats drukker, így csak jó EMBER lehet. Go Patrióták!!!
2012. 02. 05. 10:52
Latzcko
Csak nekem tűnt fel, hogy a fényképeken 2010-es dátum van? :D
Hozzászólás a(z) Dante Scarnecchia mindig ott van bejegyzéshez