Menetrend

Dominique Easley játéka

2014. 05. 18. 19:50
Szerző: Spigo

Alig több, mint egy héttel ezelőtt a New England Patriots a 2014-es draft első körében a rendkívül tehetséges és eddig a sérülésekkel nem túl szerencsés Dominique Easley-t, a Florida Gators védőfal játékosát választotta. A tovább után Easley két játéka is kielemzésre kerül. Easley az egyikben a passz ellen, míg a másikban a futás ellen mutatja meg mire képes.1

A Curtis Gimnázium végzőseként 5 csillagos újoncnak számított. A 2010-es osztály második legjobb defensive tackle-jének mondta a Rivals.com és a Scout.com is. Az év januárjában meghívást kapott az Under Armor All-America Game-re és februárban a 6'2" (188 cm) magas 255 fontos (115 kg) Easley a Florida Gators-hoz ígérkezett el.

Öt hónappal később Easley elkezdte a gainesville-i karrierjét. A nyáron eleget mutatott ahhoz, hogy játsszon ősszel és ne szoktassák egy évig, ahogy azt szokás. Hat meccsen négy szerelést tudott bemutatni. Ugyanakkor egy évvel később már mind a 12 meccsen kezdőként lépett pályára és 37 szerelést, 7 és fél yardveszteséget okozó szerelést, másfél sacket és egy blokkolt puntot is elért.

A 13. meccsen már nem tudott játszani. A Florida State elleni meccs második negyedében egy játék elvette tőle ezt a lehetőséget. Az egyik lépésnél, letette a bal lábát és a nélkül, hogy bárki is hozzáért volna, összeesett. Az orvosi csapat segítségével lebicegett az oldalvonalhoz, majd a 288 fontos (130 kg) Easley-t mentővel a kórházba szállították.

Keresztszalag szakadás.

Annak ellenére, hogy ki kellett hagynia a tavaszi edzéseket, 11 meccsen tudott kezdeni 2012-ben. És annak ellenére, hogy két meccset ki kellett hagynia, mert bedagadt a térde, így is 26 szereléssel, 8 és fél yardveszteséget okozó szereléssel, négy sackkel (legtöbb a csapatban), egy fumble összeszedésével és egy passz kivédekezéssel zárta az évet. Azonban a csapat játékára gyakorolt hatása bőven túlmutatott a számokon.

2013 ott folytatódott, ahol az előző év abbamaradt. Sok elismerésben részesült: előszezon All-SEC első csapat választott lett és felkerült a Lombardi Díjra (legjobb egyetemi védőfal-játékos vagy linebacker), Bednarik Díjra, Nagurski Díjra (legjobb védőjátékos) és Outland Kupára (legjobb belső védőfal-játékos) érdemes játékosok közé. A csapat kapitányának is megválasztották.

De három meccs, öt szerelés és két yardveszteséget okozó szerelés után a szezonja, amelyben igazán robbantani tudott volna egy szeptember 24-i edzésen véget ért. Megint egy ártatlan szituációban történt, amikor nem ért hozzá senki. Ezúttal a jobb lábában szakadt el a keresztszalag és tört a porc.

A Gators képtelen volt bárkivel is helyettesíteni a 26 meccsen kezdő játékosát. Easley pedig a tanulmányait is felfüggesztette, hogy jobban tudjon koncentrálni a felépülésre és a 2014-es draftra.

„Nagyon sokan fognak majd érdeklődni iránta” mondta a Gators vezetőedzője, Will Muschamp a The Gainsville Sun-nak szeptember 30-án. "A következő szinten is jól fog teljesíteni. Nagyon jó játékos. Elképesztően intelligens és érti a játékot. A felvételek magukért beszélnek és mutatják, hogy hogyan játssza a játékot és hogyan áll hozzá. Rendben lesz. Sok olyan csapat lesz, amely majd szeretné őt kiválasztani"

Az egyik ilyen csapat, amely ki akarta és végül ki is választotta, a New England Patriots lett, a draft első körében.

Ha nem lettek volna ezek a szakadások, akkor erre a 22 éves alulméretezett, de robbanékony játékosra esélye sem lett volna a Patriotsnak. Azonban ez nem szokványos eset és a sérüléseivel kapcsolatos kérdések akár a második nap vége felé is csúsztathatták volna Easleyt. Viszont, ha minden rendben lesz vele, akkor a New England kivételes tehetséget szerzett meg.

Íme egy kis kóstoló, hogy mit is hozhat Easley a Patriots konyhájára:

Állhatatos, gyors és sokoldalú pass-rusher

Ami a számokat illeti, Easley nem írta újra a rekord könyveket Floridában, ami egyrészt sérüléseinek, másrészt annak köszönhető, hogy a Gators 10 védőfal-játékost cserélgetett a meccseken, hogy frissen tartsák őket. Easley leginkább a támadófal szétrombolásában vitézkedett.

Passz játékoknál a támadófal-embereinek mindig figyelni kellett Easley-re, mert ekkor élt csak igazán és a fal mindegyik pozíciójában feltűnt a nose tackle-től a nine-technique-ig bezárólag. Néztek nagyot akkor is amikor a snap előtt, mondjuk úgy, hogy egyéni módját választotta a zavarkeltésnek (és az önkifejezésnek).

Ilyen volt a kéz-tánc.

Vagy az aligátor forgás.

1

Az egyetlen, ami biztos volt vele kapcsolatban, az hihetetlenül gyors első lépése. Általában ő már a line of scrimmage-n túl járt, mire a többiek felálltak a kezdőállásból. A legtöbbször ezt úgy éri el, hogy berobban a lyukakba vagy gyorsan megkerüli az embert.

Habár nincs birtokában ellenállhatatlan erőnek vagy tömegnek, egyensúly érzékének és aktív kezeinek köszönhetően villámgyorsan játszik. Nem fogja meg és teszi arrébb az emberét, hanem övé az első kontakt, ami után kinyújtott karral szétválasztja a blokkolókat. Onnantól kezdve a sebessége miatt sokszor holding büntetést csikar ki – tavaly a csak a Miami Hurricanes ellen hármat is fújtak a javára.

Ugyanakkor néha őt is büntetik, mert hajlamos kiugrani még a játék megkezdése előtt. Amikor későn reagál a játék indítására, ami ritka, akkor utána sokszor nem tudjalerázni magát a blokkolójáról, mert a támadó-falember magasabb és a karja is hosszabb (Easley karja 32 7/8 inch hosszú – 83,5 cm, ami rövidnek számít falembernél). És amikor technikailag sem nyújtja azt amit kell, hajlamos elveszteni az irányítást a játék felett.

Azonban ennél sokkal többször fordul elő az, hogy a támadó-falemberek képtelenek levédekezni a rip (nyomásgyakorló vagy elkapó által az őt blokkolni igyekvő támadó lerázása, az ellenfél kezeinek elütésével és ellökésével) és swim (törekvés a blokkból való kiszabadulásra, annak lerázására. A mozdulat nevét onnan kapta, hogy az úszó karcsapáshoz hasonlít) mozdulatait.

Nem tipikus bull-rusher (aki erőből tolja hátra a támadó-falembert), a játékstílusa így is nagyon dinamikus. Akárhonnan is indul, akár a centerrel szemben áll fel vagy a tackle külső oldalán, arra lehet számítani, hogy átvág a lyukon, slant (a védekező-falember vagy az LB átlós irányú mozgása) futással kerüli el, vagy körbefutja a blokkolót. Összecsukhatja a zsebet vagy kikergetheti onnan az irányítókat.

Vagy akár le is vadászhatja őket.

Ezt láthattuk 2012 November 10-én is a Louisiana-Lafayette ellen.

Az első negyed elején 1 és 10-nél a támadók Pistol formációban álltak fel, egy futóval, egy tight enddel és play action utáni zsebből kifordulás volt a hívott játék. A támadófalnál hátrébb elhelyezkedő tight endnek át kellett mozognia másik oldalra, míg a futónak az ott maradt szabad helyet kellett védenie. A játék során az elkapóknak, fly, shallow cross és fade útvonalakat kellett futniuk, abban reménykedve, hogy a Florida egy safety-s 4-2-es védelme bekapja a horgot.

Easley hetes technikában állt fel a jobb oldali OT-vel szemben.

1

A támadófal balra mozgott a játéknál, hogy eladja a futást. A 6’2”-es (188 cm) és 211 fontos (96 kg) irányító, Terrance Broadway, átvette a labdát és a futó felé fordult. A támadófal kettőzte a Florida két defensive tackle-jét, szabadon hagyva Easley-t, aki gyorsan reagált a játék megkezdésére és már ott is volt a DT-vel elfoglalt jobb tackle, Jaron Odom mögött, miközben folyamatosan figyelte a labdát.

1

Látta, hogy merre tart a játék. Azt is látta, hogy a tight end merre mozog. Ekkor kiváló test-kontrollról tanúbizonyságot adva, hirtelen megállt és szembe fordította a testét az irányítóval.

1

Aztán megfordult és elkezdte üldözni az irányítót.

1

Broadway az oldalvonal fele futott, hogy időt nyerjen az elkapóinak, ugyanakkor csak Easley volt az útjában. A védőfal-ember folyamatosan közeledett az irányítóhoz és ő volt az egyetlen játékos, aki 8 yardnál közelebb volt a labdához.

Amint három yardnyira megközelítette az irányítót, feltette a kezeit.

1

Majd miután három másodperc alatt 11 yardot megtéve utolérte az irányítót, megfogta őt. Broadway megpróbálta távol tartani magát a kezével, de már túl késő volt.

1

Easley körbeölelte az irányítót és sacket érően szerelte a 10 yardos vonalon belül. Nem csak simán 16 yardos sack volt ez, hanem bizonyítéka a fürge lábainak, laza csípőjének és sebességének is.

Az erőszakos, fáradhatatlan, egy-„gap”-es futás megállító

Habár nincsenek meg a fizikai paraméterei ahhoz, hogy két-„gap”-es védő-falember legyen. Nem is egy lyukat tömő futás fogó, hanem inkább olyan fajta pass-rusher, aki a pass-rusher tehetségét használja arra, hogy a futás ellen védekezzen.

Easley erőteljes lábai és csípője nagyban segíti őt a három és négy pontos kezdő pozícióból való

felállásban. Kezeinek használatával és erejével – 26-szor nyomta ki a 225 fontot (102 kg) – tartja távol magát blokkolójától. Mindeközben az agresszív természete is segíti a pass-rushban.

Az hogy három év alatt a védőfal minden posztján megfordult nagyban segítette, hogy tökéletesítse játékát. Nem az a játékos, aki egy helyben meg tudja tartani a blokkolóját, hogy az ne üssön rést a falon a futásnak, de annyira gyorsan ugrik ki, hogy befolyásolni tudja a futó folyosókat és gyorsaságával utoléri a futókat. Mikor blokkolója legyőzi, elveszíti pozícióját és néha földre kerül, vagy előfordul, hogy méretei miatt egyszerűen csak eltolják, így nyitva utat a futásnak a helyén.

Ugyanakkor ha hátra is tolják, fürgeségével képes leválni a blokkról. Ha hibázik, gyorsan elfelejti és a következő játéknál már javít is. Ha időben észleli a labdát, kiváló sebességének köszönhetően már a labda átadásánál is szerelhet vagy bárhol máshol a pályán éri utol a futót.

Legnagyobb fegyvere tehát a futás ellen az, hogy villámgyorsan jön fel a snapből és kerül így a blokkolók mögé. Eme képessége mutatkozott meg a Miami Egyetem ellen is, szeptember 7-én.

1 és 10-nél, négy perccel a harmadik negyed vége előtt a Hurricanes támadói „11”-es felállásban

voltak. Stephen Morris, az irányító, shotgunban állt fel, mellette az 5’9”-es (175 cm) és 196 fontos (89 kg) futó, Duke Johnson. A játék egy belső-zone (a támadó-falemberek nem egy meghatározott ellenfelüket blokkolják meg, hanem duóban/trióban dolgoznak össze az adott területen) futás volt.

Ebben a felállásban a bal oldali tackle-nek az volt a dolga, hogy blokkolja jobb oldali defensive tackle-t. A bal oldali guardnak az egyik linebackert kellett blokkolnia, a jobb oldalinak pedig a másik linebacker felé vezető úton be kellett segítenie a jobb oldali tackle-nek a bal oldali defensive end feltartóztatásában.

Mindennek a közepén a 6’4”-es (193 cm) és 296 fontos (134 kg) center, Shane McDermott feladata az volt, hogy semlegesítse Easleyt.

A „three-techique” pozícióban felálló Easley készen állt…

1

… hogy átvágjon a bal oldali A-lyukon.

Amint Morris elkezdte a játékot, a center Easley felé fordult, aki már feljött a kezdő pozíciójából készen arra, hogy robbantson. Eközben a safety, Marcus Maye, blitzre indult.

Ők ketten lesznek a kulcsjátékosok ebben a játékban.

1

Morris leengedte a kezeit a labdával, hogy átadja azt a futónak, miközben a fala megpróbált utat törni. Azonban ebben a pillanatban Easley kihasználta, hogy McDermott kicsit túlfutott és gyorsan befordulva, a kezeit és belső vállát használva túljutott a centeren.

Ugyanekkor Maye éppen kívülről kerülte meg a tight endet.

1

Easley széttárta karját, hogy kiszabaduljon McDermott maradék blokkjából, ezzel tulajdonképpen holding szabálytalanságot kicsikarva a centertől. Ennek ellenére már a Miami területén járt, gyorsan közeledve a 900 yardos futó felé.

1

Easley találkozva a futóval megragadta annak vállvédőjét megakadályozva, hogy a futó belül próbálkozzon. Johnson megpróbált kifelé mozogni, de már nem volt hova futnia.

1

Easley a csapattársa fele terelte a futót, a safety pedig befejezte a játékot.

1

A futás még azelőtt véget ért, hogy tulajdonképpen elkezdődött volna. Összesen 2 másodpercig tartott és hat yard veszteséggel járt.

Még ha eleinte csak szituációs pass-rusher szerepkörben is fogja őt használni a Patriots, nem fog sokáig tartani mire Easley majd minden játékban részt akar majd venni. Mindig ott akar lenni, ahol a dolgok történnek és kevesen teszik ezt úgy, ahogy ő tudja.

Figyelembe véve a sérüléseit, nyilvánvaló, hogy rizikós választás volt. Most még nem tudjuk, hogy mennyit bír majd a térde. Nem tudjuk, hogy egészséges tud-e maradni ahhoz, hogy három-down játékos legyen.

De ha egy dolog van amiben biztosak lehetünk, az az, hogy imádja ezt a játékot és amíg képes lesz rá, hogy játsszon, megvan benne az akarat és a tehetség, hogy a legjobbak között legyen.


Forrás: Oliver Thomas - nepatriotsdraft.com

Hozzászólások

2014. 05. 18. 21:12
BaP
Ahogy a Gators is sok D line embert forgatott, szerintem mi is úgy tudjuk Easley tehetségét kiaknázni, ha nem lesz minden down-nál fenn. A térdei is bírni fogják így, és egy egészséges VW mellett aprít majd.
Jó egészséget neki, és sok sikert már az első alkalommal, mikor Floridába visszatér :)
2014. 05. 18. 21:12
BaP
Ja! Es köszi, ez Kafa cikk megint!
2014. 05. 19. 08:01
pat68
A futball istenei tartsák egészségesen és akkor egy kiváló játékossal lett gazdagabb a Csapat!
2014. 05. 19. 10:11
lipi
Kíváncsi leszek, hogy hányadik ilyen kéztánc és egyéb bohóckodás után fogják az Ofal tagjai derékba törni :).
Remek cikk! Kicsit világosabb, hogy miben mennyire hatékony a srác.
Remélem nem kap egy Wilfork szintű terhelést, nem valószínű, hogy bírná...
2014. 05. 19. 10:16
DM
egy kérdés a hozzáértőkhöz
ez lehetséges,hogy ott ugrál a falban és nem kap semmilyen büntit?úgy ugrál,mint akit megtámadott egy csapat lapostetű :D
2014. 05. 19. 10:50
lupus
Amig a semleges zonaba nem er bele,nem log at a LOS-n azt csinal,amit akar.Akar ciganykerekezhet is.
2014. 05. 19. 10:41
DeXTeR
A Snap előtt gyak. ha jól tudom a Defense szabadon mozoghat, míg az Offense ilyen szempontból kötöttebb.
Ha jól Tudom a defense tagjai addig mozoghatnak bárhol, amíg az Offense valamely tagjához nem érnek hozzá, de javítsatok ki légyszíves ha tévedek.
2014. 05. 19. 10:48
vizi8
A scrimige linet nem lépheti át a védőfal játékosa. Azt szokták mondani oldalra igen előre nem mozoghat.
2014. 05. 19. 10:59
Brady Tamás visszaüt
Hát nem egy klasszik pufifánk de cserébe jó gyors - érdekes lesz majd ha DT kártyákat kevergetik, 1-2 nagymedve mellett egy ilyen fürgeléptű aki ha kell a snap előtt még átbakkecskézik Wilfork hátán csakhogy másik lukat tömjön :-)
2014. 05. 19. 11:04
lupus
Az ilyen elkepzeleshez nagyon hianyzik mogule egy Spikes.Rombolo LB nelkul egy szituacios pass rusher lesz (eleinte),aki ficankol,amig ki nem ismerik a videokbol.Remelhetoleg gyorsabban fejlodik majd.
2014. 05. 19. 11:17
Brady Tamás visszaüt
Majd BB kukázik egy UDFA NDK-s vízilabdázó nőt ütköző-LB-nek :-)
2014. 05. 19. 11:00
lupus
Meglepodnek,ha az elso evben sokat latnank jatszani.Kicsit "vekony" a falban.Kerdes,hogy van-e eleg gyors es eros a 5 technichez?Egyelore nehezen tudom 3technickben elkepzelni NFL szinten.
Valoszinubb nekem,hogy C. Jones fog bemozogni 3technikbe es o meg kivulrol erkezik.
Minden esetre sok sikert neki!
2014. 05. 19. 12:19
vizi8
Ez hogy vékony a falban érdekes szempont. A drafton volt egy AAron Donald necezetű úriembern aki még nála is 'véknyabb', és ő volt a draft egyik kiemelkedő egyénisége a szakírók szerint.Pedig ő alacsonyabb és könnyebb, nem lehet hogy egy olyan változás megy végbe ami a belső falemberekből legalább az egyik egy fürge ürge lesz.
2014. 05. 19. 12:36
lupus
Nehez ezt innen megmondani.De sulyt pakolni az ilyen fiatal sracokra nem tul nagy kihivas.Akinek jok az alapjai,azt konnyen tarthatjak kiemelkedonek a szakirok.
De a gyorsasag csak egy resze a dolognak.A magassag es az azzal jaro hosszu kezek kellenek a falban.Foleg,hogy a tamado oldalon egyre nagyobbak az emberek.Ellenuk nem tudsz bizonyos szint ala menni.
Mindig lehetnek kivetelek,de ez nem fogja a ligat fenekestol felforgatni.
2014. 05. 19. 14:10
vizi8
Nem kötekedni akarok, csak nem tudom eldönteni már a draft óta milyen játékos a srác. Nem igazán látom a helyét az NFL-ben. Nagyon kíváncsi vagyok BB-ék milyen potenciált láttak benne így első körre? Ahhoz nem elég robbanékony hogy DE-t játszon, bár ki tudja, csak rövidek a karjai.
2014. 05. 19. 14:28
lipi
Azért még nem igazán trendi a középső védőfalemberek vékonyak legyenek módi.
kb Donald és Ő volt 300lb alatt. Mindketten a DE és a DT között álldogálnak súlyban.
A belső falemberek könnyebb, fürgébb változatáról szólni kellene az Ofal embereinek is, mert ők viszont konkrétan nincsenek 310 lb alatt :S.
Ami mondjuk pass rush esetén még akár jól is jöhet. Gyorsabbak, könnyebben elmennek mellettük. De a zsebet már kevésbé tudják összenyomni. A cikkben is szépen le van vezetve, hogy passz ellen hogyan játszik. Ha képes a rutinos ofal embereket kijátszani, akkor ez nagy erőssége lesz.
Futás ellen viszont pehely könnyen lehet megtartani. Ez érdekes lesz majd meccs szituban.
Egyelőre én csak szituációs PR-ként tartom nyilván, de ha sikerül úgy pakolni rá súlyt, hogy nem veszít nagyon a sebességéből, akkor érdekes project lehet.
2014. 05. 20. 20:16
Boston
Semmi gond nincs Easley "méreteivel". Geno Atkins, Henry Melton is ilyen súllyal játszanak körülbelül.
2014. 05. 21. 11:25
Sőt Casey is 6'1" és 300 lb, ráadásul Atkins és Casey karja is 32"
2014. 05. 21. 12:52
lupus
288lb volt a masodik ACL-nel.Ebbol kb 6honap kellett felepulni.Akarmilyen kuruzslok,samanok,orvosok,boszorkanyok imatkozhatnak az eredeti tomegebol vesziteni fog.Persze lehet,hogy ezt a merleg nem mutatja,vagy nem olyan drasztikusan.
En ettol meg azt hiszem,hogy kelleni fog neki 1ev aklimatizalodni es visszaerosodni.Kell neki az a 12-15lb plussz.
2014. 05. 21. 17:37
sixt
Miért nem találok rookie minicamp fotókat sehol rólunk, más csapatok meg ömlesztik a fotókat. Szeretnék egy kis focit látni !! :D
2014. 05. 21. 23:15
balimate
Detto!
2014. 05. 22. 09:19
lupus
nfl.com,patriots.com,google.com/images
Azert a kepeket nem kell forditani.Viszont ertekes helyet foglalnak a servereken.
2014. 05. 22. 17:03
sixt
lupus ez mit jelent ? :) én nem értem. Te találtál ez azt jelenti ? Linkelnél ? Én is nézem ezeket de sehol semmi
2014. 05. 22. 20:48
lupus
Ha te kerestel,de nem talaltal.Akkor az oldal szerkesztoi honnan szedjenek elo ilyen kepeket?Lehet,hogy nincsenek?
Nem,nem talatam sehol.Mert en nem kerestem.Nincs annyi idom,hogy ilyen kepeket nezegessek.MEg nem is erdekel.
2014. 05. 22. 21:48
sixt
Hééééllóóó Kolléga ácsii !!! Hol olvastad hogy én a szerkesztőket kértem számon az imádott oldalamon ?? Én nem mondtam hogy itt a Pats.hu-n akarom látni és mi az hogy nincs itt, és miért nem dolgoznak a szerkesztők. Csupán kérdeztem. Minden napom ezen az oldalon kezdem, és fejezem. Olvasom minden cikkét az oldalnak, plusz az NFL.com-ot, a patriots.com-ot és sok általam ismert oldalt. De sehol nem találtam rólunk képeket. Sok más csapat viszont megjelenít ilyeneket. Bátorkodtam volt megkérdezni hogy miért is van ez. De komolyan mondom már fel sem merek tenni kérdéseket sehol az internet világában, mert csak a leszúrás van, ha valamit nem úgy vagy amúgy kérdez az ember. Komolyan a tö...öm ki van már
2014. 05. 23. 12:17
bence.szel
Rossz napja volt..:) Peace and GO PATS!;)
2014. 05. 23. 13:58
lupus
Nyugalom a hosszu elet titka es a suru levego vetel.
Nem volt semi kioktato,vagy lekezelo szandek az irasomban.
De ezt mar megszokhattuk,hogy a Patriotsnal mashogy mennek a dolgok.;)
Ha vagysz egy kis focira menj el a hetvegen a legkozelebbi bajnokira.
2014. 05. 23. 15:34
sixt
rendben megdumáltuk :) Béke van !
Hozzászólás a(z) Dominique Easley játéka bejegyzéshez