Menetrend

Draft 2013 - Játékosismertetők: Cornerbackek 1. rész

2013. 02. 21. 21:24
Szerző: Paul43
Kategória: Offseason 2013
A 2013-as draft prospecteket bemutató sorozatunk következő része a cornerbackekről fog szólni. Ez is több részes bemutató lesz több okból. Egyrészről elég jó az idei felhozatal 8-10 játékos biztos van, akiről érdemes beszélni. Másrészről a Pats egyik nagy need-je idén (is), pláne ha még a Dennard ügy fejleményeit is figyelembe vesszük.
Mai cikkünkben Dee Milliner, Jonathan Banks, Desmond Trufant, Xavier Rhodes és Jordan Poyer kerülnek terítékre.


Ahogy azt DoM pass rusher DE cikkében is láthattátok, az újoncok értékelve vannak egy számmal. Hogy jobban megértsük kinek milyen osztályzatot adnak a készítők, nézzük melyik érték minek felel meg:

- 9.0: Azonnali Hall of Fame esélyes. Ilyet még nem láttunk.
- 8.5: Első naptól kezdve szupersztár, minden tekintetben dominálhatja a mérkőzéseket.
- 8.0: Már újoncként Pro Bowl kaliberű játékos, feltűnő gyengeség nélkül.
- 7.5: Jó eséllyel top 10-es játékos a posztján, első naptól kezdve kezdőként léphet pályára.
- 7.0: Munkába állása után rögtön esélyes a kezdő helyekért való harcban.
- 6.5: Azonnal hozzá tud tenni a csapat játékához, idővel kezdővé kellene érnie.
- 6.0: Csere játékos, akiből akár kezdő is lehet.
- 5.5: Csiszolatlan játékos, akiben megvan a felemelkedés lehetősége, de idő kell a fejlődéshez.

A további szinteket kihagyjuk, ugyanis a legelső 8-10 prospectet emeljük ki cikkeinkben, akiknél már a 6-os osztályzat is furcsa lenne.

Ezek után nincs már hátra, mint a CB-k első adagja.

Dee Milliner
CB, 6’1 (186 cm), 198 (90 kg), Alabama

Osztályzat: 7.6

Passz elleni védekezés:
Remekül használja magasságát és fizikális, így a magasabb, erőteljesebb elkapókkal szemben is eséllyes veszi fel a harcot. Jó súlypont emelkedése miatt képes már magasan a levegőben leszedni a labdát. Junior szezonjában 2 INT és 20 elütött labda állt a neve mellett (holtversenyben első az NCAA-ben). A levegőben is folyamatosan harcol a labdáért. Az egyetemen gyakran játszott press coverage-t, nem okoz gondot neki a receiver jammelése 5 yardon belül. Jól szemmel tartja az elkapóját, rendszeresen 5-10 yardon belül tartja maga előtt, majd elkapás után azonnal leütközi. Ritkán érnek el mellette látványos elkapást, 7 meccs alatt mindössze 3 15+ yardos elkapás volt ellene. Rövidpasszos játékokra gyorsan fel tud lépni.

Kevés hibája van. Fejlődnie kell még a backpedal-ból való kifordulásban, hogy követni tudja az elkapóját. Alkalmanként sebességböl meg tudják verni, nem kiemelkedően gyors (kb. 4,4-4,5-ös időt futhat 40 yardon). Nem játsza meg kiemelkedően a labdát, sok INT lehetőséget kihagyott. A fürge elkapók gyors iranyváltását nem mindig tudja lekövetni.

Futás elleni védekezés:
Félelmetes blitzelő, türelmes és nagyszerű sebességgel képes levadászni a QB-t vagy RB-t. Inkább támad, mint csak reagál, ha látja, hogy futójáték van, gyorsan leválik az emberéről és a futóra veti magát. Elég erős, hogy nagyokat ütközzön.

A tackle technikáján még csiszolni kell, inkább magasan ütközik, mint hogy a derék tájékot célozná. Alkalmanként inkább szusszan, amikor üldöznie kéne a futót. Néha rossz szöget választ az üldözéskor, így elmarad az ütközés.

Összességében:
Bár Millinernek csak egy éves kezdő tapasztalata van, mégis a legkomplexebb cornernek tartják az idei drafton. Nagyon jól használja ki a testi adottságait mind passz, mind futás ellen. Ritkán enged nagy playeket és bár nem túl sokszor dobták felé a bőrt, a játék végére mindig a labdás közelében volt. Nagyon akar, akkor is megy a ellenfélre, ha a play nem az ő oldalán van.

Jól olvassa az irányító szándékat, ha észleli, hogy rövid passz jön, akkor gyorsan leválik a mélységi emberéről és igyekszik levadászni azt aki megpróbál yardokat szerezni. Nagyokat ütközik, de a technikája még javításra szorul.

Bár nem egy kiemelkedő atléta, mégis rövid időn belül a liga legjobb cornerei között találhatja magát. Több, mint valószínű, hogy a legjobb 15 között fogják választani a drafton, mint legelső cornerback.

Meccs videó: 2012-es highlights, vs. Tennessee (2012) , vs. LSU (2012)


Jonathan Banks
CB, 6’2 (189 cm), 185 (84 kg), Mississippi State

Osztályzat: 7.5

Passz elleni védekezés:
Átlag feletti magassága, hosszú karjai és felsőteste egyértelműen alkalmassá teszik a magas és technikás elkapók ellen. Egyetemen a liga legjobb elkapóival szemben állt fel éveken keresztül, mondhatni volt kiket megedződnie. Testi felépítése mellett széles technikai repertoárral bír passz ellen. Zónázásnál sűrűn ad kis plusz területet az elkapónak, ezzel is az ellenfél irányítóját csalogatja, hogy a zónájába dobjon. A dobás után viszont rendkívül gyorsan odaér a WR mellé. Igazi BALLHAWK játékos. Azon kevesek egyike. akik minden mérkőzésen képesek nagy játékra a labdával. Mindig tisztában van vele, mi történik körülötte és hol a labda. Bár press coverage-nél nem a legkifinomultabb még, mégis követi az elkapóját és hirtelen irányváltásnál sem szakad le.

Bár elég gyors játékos mélységben, oldalirányban csak átlagosnak mondható. Mozgása nem mindig elég folyamatos, emiatt alkalmanként belassul, ha hirtelen kell más utat választania. Ez betudható magasságának is. Nem mindig jön be az ereszd el, kerülj közel taktikája amiről korábban szó volt, ilyenkor viszonylag egyszerű elkapást csinálni róla. A fizikai adottságai ellenére nem mindig elég fizikális.

Futás elleni védekezés:
Kiváló futás ellen, jó ösztönkkel bír és hamar felismeri, ha futójáték van. Blitzelni is be lehet vetni, hiszen jól álcázza szándékát és kiválóan időzítve, keményen tud támdást indítani az alapvonalhoz közel vagy épp amögött. Jól választ szöget a támadáshoz és félelmet nem ismerve ütközik. Ha nem tud tackle-t csinálni, akkor – ahogy azt kell – a pálya belseje felé tereli a futót.

Egyetlen igazi hibája itt, hogy néha túl agresszívan támad, emiatt néhányszor bedől a play-action játékoknak és a double-move-okra is ráfarag.

Összességében:
Sokat elárul róla, hogy bár korábban is jelentkezhetett volna a draftra, ő mégis visszament és teljesítette senior évét is az egyetemen. 4 évnyi egyetemi tapasztalata van és minden évben tudott fejlődni. Mindez idő alatt, a legkeményebb konferenciában edződött, komoly elkapókkal szemben. Átlag feletti magasságával és agresszív játékával amikor csak teheti, a nagy játékokra hajt. Nem csak passz ellen  jó, de remekül besegít a futások ellen. Sokoldalúsága nem csak itt mutatkozik meg, hiszen karrierjét még safetyként kezdte, majd átment cornernek. Plusz a punt visszahordásokba is sokszor bevonták.

A megfigyelők valószínü a fürgeségét, irányváltásait illetve a hirtelen mozgásokra adott reakcióit fogják nézni főleg. Bár valószínű nem lesznek kimagasló idői ezen területeken, de – ahogy a tavaly draftolt Casey Haywardnak is – megvan az érzéke, hogy gyorsan megtalálja a labdát és nagy játékokat legyen képes csinálni.
Top 40-es pick, a 3-4. legjobb corner az idei drafton.

Meccs videó: 2012-es highlights, vs. Auburn (2012)


Desmond Trufant
CB, 5’11 (182 cm), 190 (86 kg), Washington

Osztályzat: 7.5

Passz elleni védekezés:
Megtestesíti az ideális cornerback felépítést. Kicsivel 180 cm felett van, hosszú karjai vannak és laza csípője, amivel nagyon könnyedén tud irányváltani és a backpedal-ból kifordulni, így követve az elkapóját. Van gyakorlata zónázásban és emberezésben is, bár az igazán jó press coverage-hez kicsit fejlődnie kellene. Nagyon ügyesen követi az elkapó mozgását, folyamatosan harcol a labdáért és ezáltal többször is el tudja ütni azt. Elég gyorsan olvassa a palyeket ezáltal könnyen helyzetbe tudja hozni magát, tisztában van a labda elhelyezkedésével és jól látja meg az érkezési területet. Jól olvassa az iranyítót.

Két hibája van. Az egyik, hogy nagyobb elkapókhoz még erősődnie kell kicsit. Ettől független mégis erősebb, mint amilyennek tűnik. A másik a szabad területen való tackle, ahol szokott hibázni.

Futás elleni védekezés:
Jó felépítésének köszönhetően képes gyorsan leválni a blokkról és segíteni a futás elleni védelmet. Nagyon gyorsan felismeri, hogy milyen fajta játék jön, hamar reagál rá. Minden belead, ha ütközésről van szó.

Technikailag van még mit fejlődnie. Az ütközés ereje még nem az igazi, főleg az említett technikai hiányosságok miatt. Ennek tudható be, hogy túl gyakran akarja a karjait használni tackle-nél.

Összességében:
Az egyik legkifinomultabb prospect az idei darfton. A vérében van a játék, ha figyelembe vesszük, hogy egyik bátyja, Marcus, első körös pick volt a Seahawksnál illetve másik bátyja, Isiah, jelenleg a Jets slot cornere. Nagyon univerzális játékos Desmond, képes kívül is játszani, de slotban is rendben van. 4 évig játszott az egyetemen, nem akart hamarabb eljönni és az edzőpályán is folyamatosan vezetőként viselkedett. 180 cm felett ritkán találni ilyen folyamatos mozgású játékossal, ami nagyban megkönnyíti az ellenféllel szembeni harcot.

Bármelyik NFL csapatban megtalálná a helyét. Egyértelmű tehetség, akit az első kör közepétől bármikor kiválaszthatnak. Talán a legjobb játékos a három testvér közül.

Meccs videó: vs. Boise State (2012), vs. Utah (2012), 2012-es highlights


Xavier Rhodes
CB, 6‘1 (186 cm), 215 (97 kg), Florida State

Osztályzat: 7.35

Passz elleni védekezés:
Szokatlanul nagydarab corner, ám hosszú karjai vannak. Ezeknek köszönhetően nagyobb elkapókkal illetve tught endekkel szemben abszolút versenyben van. Inkább emberezésben van otthon, mint zónázásban, az idei draft egyik, ha nem a legjobb press man coverage jelöltje. Jammeléskor nem ő lép az elkapóra, hanem türelmesen megvárja amíg az odaér és akkor üti meg. Jó, egyenes irányú sebessége van, nehéz megverni mélységben és az irányváltások többségét képes követni. Nem okoz neki gondot, ha új szöget kell választania út közben. Hosszú végtajai miatt gyorsan odaér a labdára és sikeresen tudja csökkenteni az irányító találati területét.

Felépítése miatt, nem túl laza a csípője, így a fürge elkapókkal szemben olykor hátrányba kerül. Annak ellenére, hogy szélen jól követi az emberét, a pálya közepe felé előfordul, hogy őrizetlenül hagyja a rábízott WR-t. Túl sokszor használja a kezeit, ami miatt az NFL-ben illegal contact büntetéseket szedhet össze.

Futás elleni védekezés:
Sajnos itt nem sok pozitív tulajdonsággal bír. Bár press coverage-nél, ha látja, hogy futás van, akkor leválik és követi a labdást, de általánosságban akadnak gondjai a blokkról lejövetellel. Inkább meg akarja kerülni az emberét, mint keresztülmenni rajta. Tackle terén ő is küzd némi technikai hiányossággal, nem túl szerencsésen sokszor lehajtja a fejét és beveti magát az ellenfél elé. Amikor azonban talál, akkor nagyot üt.

Összességében:
Talán a legjobb press coverage játékos a drafton. Inkább emberézben jó. Felépítése miatt egyértelműen bevethető nagyobb elkapókkal szemben, sikeres fedi le a hátsó régiókat. Kicsit merev csípője miatt az NFL-b en elképzelhető, hogy safety-ként fogjuk látni.

Az elmúlt években több sérülést is összeszedett (ujj és boka), ezek miatt kérdéses mennyire fogja bírni a liga tempóját. Pályán kívül semmilyen balhéba nem keveredett, ami az utóbbi időben már nagy előny.

Cornerekhez képesti robosztus alkata miatt kelhet előkelő helyen Áprilisban.

Meccs videó: 2011-es highlights, vs. USF (2012), 2012-es highlights


Jordan Poyer
CB, 5’11 (182 cm), 182 (82 kg), Oregon State

Osztályzat: 7.45

Passz elleni védekezés:
A középiskolából még kosárlabda ösztöndíjjal került egyetemre, így a labdaérzékével kapcsolatban nem lehet problémánk. Nagyon laza a csípője és a bokái, így a hirtelen és gyors irányváltások nem okoznak neki gondot, emiatt slot elkapók ellen is eredményes Nagyon jól olvassa az irányítót és az elkapót is, snap előtt még gyors eligzaításokat tud adni a csapattársaknak, hogy mire figyeljenek. Szeret az elakpó belső oldalán helyezkedni, ezzel kifelé, a vonal felé terelve, ami jóval nehezebb dobásra kényszeríti az irányítót és nehezebb elkapásra a WR-t. Zónázásnál ösztönszerűen érzi mettől meddig tart a területe. Két-három lépésen belül fel tud gyorsulni, ezzel jó ütközési sebessége lesz.

Bár átlagos magasságú, a kar fesztávolsága túl kicsi. Jó a hirtelen irányváltásoknál, ám végsebessége nem nagy kb. 4,5-ös 40 yardja lehet), így mélységben lemaradhat gyors elkapókkal szemben. Double-move-ok ellen többször hibázik.

Futás elleni védekezés:
Jól azonosítja be a célpont útját szabad területen, majd ezek után hatásosan támadja is azt. Teljes testét használja, hogy a földre vigye az ellenfelet.

Nem mindig választ jó szöge, az oldalvonal felé túl széles szögeket választ.  Nem elég erős és határozott a blokkról leváláskor.

Összességében:
Nagyon okos és söztönös játékos. Középiskolában még irányítóűt játszott, emiatt sokkal könnyebb átlátnia és megértenie a támadókat. Az interjúk során nagyon érett és erős személyiség jegyeket mutatott. A fiatalabb játékosokra mindig odafigyelt. Jól játsza meg a labdát, az elmúlt két évben 11 INT-je és 27 kivédekezett passza volt, ami már önmagában felkeltheti a csapatok érdeklődését. Korlátozott sebessége és átlagos magassága miatt kiköthet a safetyk között is. Cornerként vagy a slot vagy szélen zónavédekezésben lehet jól, a pálya hátsó részeinél már safety segítségre van szüksége.

Az ő múltja sem makulátlan. Vétkesnek találták egy verekedésben tavaly tavasszal.

Vélhetőleg valahol a 25-45. hely között talál csapatot magának.

Meccs videó: vs. Wisconsin (2012), vs. BYU (2012)

forrás: nepatriotsdraft.com

Hozzászólások

2013. 02. 21. 21:56
Jó ötlet volt volt a pontozóskálát beleírni.
2013. 02. 22. 09:13
Kösz.
Így szerintem egyértelmü lesz, kit mennyire taksáltak.
2013. 02. 22. 05:27
Boston
Jordan Poyer sebessége lesz számomra az egyik legérdekesebb kérdés a szombaton kezdődő combine-on.
Ismét gratuláció és köszönet a remek összefoglalóért.
2013. 02. 22. 08:01
lipi
Csatlakoznék az előttem szólóhoz, grat és köszi :)
Részemről Desmond Trufantra lennék kíváncsi
2013. 02. 22. 09:14
Bár késöbb biztos lesz róla szó, de nekem Banks az abszolut favoritom jelenleg, mint kötelezö elsö körös pick, ha benn lesz még mikor választ a csapat.
Magas (ami nekem mániám), és ballhawk guy (ami a másik mániám) :)
2013. 02. 22. 09:33
lipi
Ő sem rossz :).
Én egyébként inkább S pozícióba fektetnék, mint CB-be. Ami videót láttam róla, az alapján Eric Reid előrébb van a listámon, mint egy első körös CB. Jól helyezkedik a pályán, átlátja a támadójátékot, türelmesen kivár és a végén akkorát sóz a labdás ellenre, hogy könnybe lábad a szemem a gyönyörtől :).
Persze úgyis CB-t vagy OT-t fogunk húzni :)
2013. 02. 22. 10:14
Nekem egy CB azért van elörrébb, mert láthattuk, hogy mennyit javult a sec 2012-ben, amikor D-Mac hátrament és jött egy jól játszó Talib.
Safetyt lehet szerintem még a második körben is húzni, söt az egyik kedvencem nem is 1. körös :) De majd ök is jönnek hamarosan.
2013. 02. 22. 09:21
Gordon
Ras-I-t már temetjük?
2013. 02. 22. 09:36
lipi
Igen. Két egymást követő meccsen képtelen egészséges maradni. A duplavés CB különítmény méltán elfeledett korszakára emlékeztet szegény. (Wheatley/Wilhite)
2013. 02. 22. 16:42
lolvin
OFF

Most olvastam, h Vollmert műtötték, mennyiben befolyásolja ez a keresletet iránta?
2013. 02. 23. 15:09
DM
Remek cikk Paul Gratula :))

épp nézegetem azokat a kis pirinyó cikkeket és látom,hogy szerződéshosszabításról tárgyal Kyle Arrington Velünk most komolyan,de tényleg őszintén minek ő ide még,jó tudom,most jön az hogy Dennard lehet megy hüsölni meg kell a CB bla bla,de akkor hozzunk olyasvalakit aki ténylegesen megérné azt a pénzt amit ez a csóka
2013. 02. 23. 15:10
DM
ööö ezt kifelejtettem az nfl Combine.-ról nem lesz valami cikk,ki hogyan teljesített vagy valami köszönöm a választ :)
2013. 02. 23. 15:41
daelaci
Pedig ha nem marad Talib akkor akár a legjobban kereső sec játékos is lehet Arrington. Mondjuk ez nálunk nem nagy kunszt, mert nem költünk a sec-re túl sokat.
2013. 02. 23. 15:43
A slot elkapók ellen nincs más opciója a Patsnek harmadik CB posztra. Ráadásul ebben a szerepben jó is Arrington. Plusz vészmegoldás kívül. Ha nem lesz túlfizetve (1-1,5) millió évente, akkor inkább maradjon, mert aztán Talib dobbant és McCourty mellett lesz egy Dennard, meg porcelán Dowling a keretben. Jobb ez a megoldás, mint a drafton megint ezzel próbálkozni.

Combine-nak a végén ha lesz olyan, amit érdemes lefordítani, akkor lesz Pats szemszögből cikk.

Engem leginkább a hivatalos magasság, testsúly adatok érdekelnek, plusz elkapóknál, DB-knél és pass rushereknél a 3-cone és short shuttle számok. Ezeket majd rávezetjük szerintem a játékosismertetőkre is.
2013. 02. 23. 15:58
daelaci
Tudtommal Arrington tavaly több mint 2 milliót keresett. Nem hinném hogy maradna 1 millióért. Szerintem 2-2,5 millió az ő esetében ami tárgyalási alap. De hát majd úgy is meglátjuk a végeredményt. Ameddig nem egyeznek meg Talibbal, addig Arrington van nyerő helyzetben.
2013. 02. 24. 16:18
cspeti98
Nekem van egy olyan érzésem, hogy Jordan Poyer-t húzzuk be.Én örülnék neki, mert mikor a draft legjobb CB-jeit nézegettem az egyik oldalon azt olvastam, hogy az Oregon Staten a védelem vezére volt ráadásul a ST-ben is bevethető.
2013. 02. 24. 17:16
Boston
Rövid távon nagyon agilis, elég laza a csípője fordulékony és a labdaérzéke sem hagy kívánni valót maga után.
Zónában otthon van, mert nagyon jól olvassa a játékot, a sebessége azonban igazi kérdőjel, ami miatt sok szakértő nem látja benne a shutdown cornerbacket. Ha így van akkor csak bizonyos játékrendszerekben lehet kellően hatékony :(
2013. 02. 24. 16:20
Raschy
Tavon Austin 4.25-öt futott a combineon, asszem ezzel már tuti nem lesz bent a 28. pick-re :/
2013. 02. 24. 17:21
cspeti98
Sztem Tavon Austin ezzel top 15-ös pick.Olyanokat írnak róla, hogy az új DeSean Jackson meg, hogy harvin és Welker keresztezése.
2013. 02. 24. 18:15
lolvin
Azért kicsit nagy a hype körülötte, ne feledjük, h nem az a tipikus every down WR...szerintem a top 15 nagyon magas lenne neki, pláne ilyen falember felhozatallal a ladba mindkét oldalan mint az idei...
2013. 02. 24. 20:57
Boston
Tavon Austin egyetlen "baja" a mérete. Emiatt vélhetően használhatósága slot elkapó szerepkörre "korlátozódik" majd a profik között. A tehetsége nem lehet kérdés egy csapatnál sem, legfeljebb az, hogy ér-e egy slot elkapó első körös picket.
Érdemes megnézni a szituációs gyakorlatait, szerintem elképesztően jó volt.
2013. 02. 24. 22:22
Ha már kisebb elkapók, akkor nekem Markus Wheaton a favoritom aki már-már klasszikus WR-nek tekinthető és nem lenne a slotra korlátozva. Jobb ár érték arány ő a második napon valamelyik kör végén, mint Austin az első közepén.
2013. 02. 24. 23:29
Boston
Wheaton a kinti szurkerek között is nagyon népszerű. A fizikai felmérői nagyon jól sikerültek, viszont a pozíciós drillekben nekem most nem tűnt nagyon meggyőzőnek (igaz nekem Patterson sem).
NAgyon sok múlik azon, hogy milyen elkapót keres a vezetőség (Wes utódját, második számút Lloyg mögé, vagy egy playmakert Lloyd elé).
Most roppant bölcs voltam...
2013. 02. 25. 00:06
3-cone számokra vagyok kíváncsi. Abból már lehet tippelni, hogy ki marad a térképen a Pats számára.
2013. 02. 25. 00:42
Boston
Josh Boyce 6,68
Da'Rick Rogers 6,71
Ryan Swope 6,76
MArkus Wheaton 6,80
Tavarres King és Quinton Patton 6,91

Swope egyébként egy döbbenet számomra. Nézem annak az embernek a mozgását és egyszerűen nem hiszem el, hogy ezek az eredményei :)
2013. 02. 26. 20:44
Spol15
Mit szólnátok hozzá? http://www.youtube.com/watch?v=k-X2ivJDkUY
Leon Sandcastle xD :D
Hozzászólás a(z) Draft 2013 - Játékosismertetők: Cornerbackek 1. rész bejegyzéshez