Menetrend

Draft 2013 - Játékosismertetők: Safety-k 1. rész

2013. 03. 01. 00:03
Szerző: Paul43
Kategória: Offseason 2013
A cornerbackek első része után nézzük a legutolsó védelmi vonal, a safetyk első csoportját. A Combine után vagyunk, így az ismertetőim kibővülnek az ott elért eredményekkel és ha egy játékos értékelése még az esemény előtt történt volna, akkor egy kis összefoglalás, ha a Combine eredmény valamilyen irányba módosított a várakozásokon.


A Pats egyik needje idén egy fizikális safety bevonása. Erre lehet mód a FA piacon is (főleg miután TB plusz keretet biztosított az üzletekre), de akár a Draftról is jöhet egy ügyes játékos. Az idei draft class közmegegyezés szerint elég jó, nem csak az első 1-2 játékos képvisel értéket, így a Pats, ha valóban a draftról akar ide új szereplőt hozni, ráérhet a második vagy a harmadik körben is választani. Pluszként jöhetnek azok a CB-k, akik elég gyengécske időt futottak a posztjukon, így az sem elképzelhetetlen, hogy aki rendelkezik safety tapasztalatokkal és úgy ítéli meg, hogy ebben a feladatkörben hamarabb behúzzák, az hajlandó lesz a váltásra.


Kenny Vaccaro
S, 6‘1 (186 cm), 215 (97,5 kg), Texas

Osztályzat: 7,4

40 yard: 4,63 mp
Fekvenyomás (100 kg): 15
Emelkedés: 38 inch (96,5 cm)
Helyből távolugrás: 10’1 (3,05 m)
3 cone drill: 6,78 mp

Passz elleni védekezés:
Jó felépítése és méretei vannak a poszthoz. Mindezek mellett a csipője elég laza, hogy a slot receiverekkel is tudja tartani a tempót, amit tovább segít fürgesége és jó gyorsulása. Press coverage-ben van gyakorlata, képes az elkapót jammelni vagy új route-ra kényszeríteni. Gyorsan felismeri a játékot, emiatt hamar a labdáshoz ér, jól lép be a dobósávba.

Hiányzik belőle az átütő végsebesség, ami miatt csatákat veszthet a mélységi passzok ellen. Talán a 4,5-ös idők felsőbb régióit eléri a 40 yardon. Türelmetlen, néha túl gyorsan fordul ki a backpedalból és így kis pozíciót veszthet. Nem rendelkezik a legjobb labdaérzékkel, ezért több INT-röl is lecsúszott.

Futás elleni védekezés:
Gyorsabban olvassa a játékot és ér a labdáshoz, mint azt a blokkolók gondolnák. Képes átgázolni a fullbackeken és a akár a blokkoló falembereken is, megvan benne az a kis csibészség, ami ide kell. A befejezésnél pedig igazi csonttörő ütközéseket is képes produkálni. Szabad területen is képes földer vinni az ellenfelet és a blitzelés sem okoz neki problémát.

Néha az igazi gyilkos ütközésre törekszik, emiatt túlfut a játékon, amit tovább ront, hogy alkalmanként rossz szöget választ az üldözéshez.

Összességében:
A mai safety vonulatba tökéletesen beleillik a sokoldalúságával. Tud free és strong safety-t is játszani, emellett az egyetemen special team feladatai is voltak, így egy igazi joker válhat belőle. Gyors irányváltásaival és erejével a slot receivereket simán le tudja vadászni, de méretei és atletikussága a tight endekkel szemben is eredményessé tehetik.
Intelligens játékos, egyetemen többször kérték, hogy a pályán az ellenfél felállásait figyelve tegyen észrevételeket, hogyan lehetne jobban védekezni.

Nem hibátlan ő sem. A senior szezonja előtti nyáron ellenállt egy intézkedésnek, ezért letartóztatták.

Combine után:
A várakozásokhoz képest gyengébb 40 yardot produkált, de sokak szerint ez nem fogja befolyásolni a draft értékét, hiszen összetett játékos, aki képes ezt a gyengeségét más erényekkel pótolni és eltüntetni.

Meccs: 2012-es highlights, Ultimate Vaccaro


Tony Jefferson
S, 5’11 (182 cm), 212 (96 kg), Oklahoma

Osztályzat: 7,3

Fekvenyomás: 16

Passz elleni védekezés:
Bár a magassága nem túl ideális, de a poszthoz szükséges izomzat és alkat megvan (pakolt magára pár kilót az elmúlt pár hónapban). Laza csípője van, így a backpedalból kifordulások és irányváltások sem okoznak neki gondot. Elég gyors, a 4,4-es sáv aljába érhet a combine-on, így a slot elkapókat is szoros őrizetben tudja tartani. Képes az irányitó szemét követni, miközben rajta van az emberén. Ennek és sebességének köszönhetően sok labdára odaér. További nagy előnye, hogy nagy területet képes bejátszani, így akár a hátsó szekciókat is hatásosan tudja őrizni. Kisebb termete ellenére tight endek ellen is bevethető.

Nem tipikusan az az ember akit szívesen ráállítanak a szélső, magas elkapókra. Volt néhány kisebb sérülése az elmúlt években. Néha már túl gyors, azaz túl korán érkezik az elkapóra és emiatt az NFL-ben pass interference büntetéseket kaphat.

Futás elleni védekezés:
Igazi gyilkológép, aki a csapaton belül versenyben van mindig a tackle-ök számában. Jól olvassa a screen és a reverse játékokat is, de ez nála már szinte ösztönös. Hajlandó átküzdeni magát az embereket, csak hogy odaérjen a labdásra. Szeret a boxban lenni, fizikális, keresi az ütközést. Jól választ szöget az üldözésekhez.

Itt is igaz az, ami Vaccaronál, hogy néhányszor a nagy ütésre megy, emiatt lecsúszik az ütközésröl.

Összességében:
Ha 6’2 (189 cm) magas lenne, akkor szinte biztos a legjobb 15-ben kelne el. Azonban a 182 centije ellenére is nagyon nagy tehetség, aki mind testileg, mind játékintelligenciában 2011-töl kezdett el fejlödni. Nagyon okos, intelligens, ami a nyilatozatoknál is érződik, mikor tisztán és érthetően beszél. Nagyon jó csapatember, az öltözőben is pozitiv figura.

Sokoldalúsága nagy fegyvertény, tud játszani FS-t, SS-t, LB-t és sub felállásoknál is jó. Futás ellen kiváló, zónázásban is jó, emberezésben nem a legjobb, de a pálya belső része az ő felségterülete. Nagy játékokra képes, az utóbbi 2-3 évben 8 INT-t és 8 sacket szerzett. Első kör végi vagy második kör eleji prospect.

Combine után:
Sajnos sérülés miatt nem tudott a futó és ugró feladatokon részt venni, de 16-os fekvenyomás eredménye a jobbak között volt idén a poszton.

Meccs: vs. Iowa State (2012), 2012-es highlights, vs. Texas (2012)


Eric Reid
S, 6’2 (189 cm), 208 (94 kg), Louisiana State

Osztályzat: 7,5

40 yard: 4,53 mp
Fekvenyomás: 17
Emelkedés: 40,5 inch (103 cm)
Helyből távolugrás: 11’2 (3,4 m)
3 cone drill: 6,99 mp

Passz elleni védekezés:
Kifejezetten magas és hosszú kezű a posztján. Ezeket az adottságokat nagyon jól ki is használja, Remekül tud egy az egyben ugrani a labdáért az elkapóval és karjainak köszönhetően sok labdát el tud ütni. Jól olvassa az irányítót, így gyorsan odaér a labdáshoz, akire nagy ütést tud mérni. Emellett laza csipője van és nagyon jól be tudja játszani a hash és az oldalvonal közti területeket is. Volt, hogy egyedüli, magas safety-ként figyelte a hátsó régiókat. Nehezen esik ki a pozíciójából, mindig a jó irányba indul.

Nem a legjobb emberezésben, de a méreteit itt is jól tudja kamatoztatni kisebb elkapókkal szemben. Nem elit a végsebessége, 4,55-4,6 közötti időt futhat, így gyors elkapók adott esetben lehagyhatják. Inkább gyors, mint fürge. Nem csinált sok playt a labdán az elmúlt években és az ütközési technikája is még csiszolásra vár.

Futás elleni védekezés:
Méretei és fizikalitása miatt, meg van benne a potenciál, hogy még jobb legyen futás ellen. Gyorsan meglátja, ha futás lesz, nem fél ütközni, ha kell keresztbe dobja magát a futó előtt. Több évben is vezette az egyetemen a tackle rangsort.

Néha túlfut az emberén, túl agresszív. Misstackle is benne van a játékában.

Összességében:
Nagyon sokoldalú játékos. Free és strong safety-ként is bevethető. Sokan LaRon Landry-hez hasonlítják. Vezető volt a pályán és azon kívül is. Bár jelentkezett a Draftra, tovább dolgozik, hogy diplomat szerezzen Business Management-ből. A mai világban igazán pozitív, hogy semmilyen gond nem volt vele korábbiakban, nem került összeütközésbe a törvénnyel. Amennyiben tudja kezelni az agresszív játékstílusát, igazán komplett csomagot kap a csapat amelyik kiválsztja.

Valószínű top 40 pick, a legjobb 3-4 safety közt ott van.

Combine után:
Az előzetes várakozásokat kissé túlszárnyalva, 4,53 alatt futott 40 yardon, ami egész jó a safety közt. Emellett a helyből távolugrásban övé let a legjobb eredmény és az emelkedése is a legjobbak között van. Többször hallhattuk róla, hogy még egy kis plusz izom mellett is meg tudná őrizni kiváló atletikusságát.

Meccs: 2012-es highlights, vs. Texas A&M (2012)


Phillip Thomas
S, 6’1 (186 cm), 215 (97,5 kg), Fresno State

Osztályzat: 7,5

40 yard: 4,65 mp
Fekvenyomás: 14
Emelkedés: 35 inch (89 cm)
Helyből távolugrás: 10’2 (3,2 m)

Passz elleni védekezés:
Jó magasság és felépítés. Fizikális játékos, erőteljes felsőtesttel, aki jó mozgáskoordinációval bír. Nagyon laza csípő, könnyedén fordul ki backpedalból és követi az elkapót. 2012-ben 8 INT-vel vezette az egyetemi bajnokságot (ebből 3-at TD-re hordott vissza), ami kiváló labdaérzékről tanúskodik. Továbbá folyamatosan követi a labdát a szemével, tudja mi történik körülötte. Jól olvas az irányítók szeméből, meglátja mi fog következni. A levegőben sok labdát képes elütni vagy az elkapást megakadályozni. Képes tight endekkel is pariban lenni.

Inkább előre-hátra jó, mint oldalirányú mozgásban. Nagyon csúnya láb/boka sérülés vetett véget a még el sem kezdődött 2011-es szezonjának.

Futás elleni védekezés:
Nagy ütköző, aki képes gyorsan leválni a blokkról. Kiválóan szerel már a vonal mögött (senior szezonjában 12 tackle for loss), hamar eléri a labdást.

Néha túl magasan van a csípője, kevésbé tudhja így kontrollálni a mozgását. Üres területen vannak gondjai az ütközésekkel illetve néha rossz szöget választ az üldözéshez.

Összességében:
Egyike az idei top3 safety-nek, ha nem lennének apróbb hibái, akkor könnyedén az első kiválasztott lehetne ezen a poszton. Kemény játékos és nagyon szenvedélyes a foci iránt. Nem cask a pályán, de a videózásokon is keményen dolgozik, figyel, jól tanítható. Senior szezonjában csapat kapitány volt. Sokan mondták, hogy ő a Bulldogok Polamaluja. ugyanolyan sokoldalú és hasonló feladatokat is kapott: hátsó régiók, boxban munka, passz siettetés.

A legnagyobb hibája az üres területen való tackle, mivel túl magasan marad és nem tudja elég gyorsan követni az emberét. A Bosie State és Oregon futói is sikeresen használták ki ezt a hibáját.
Ha ezt kit udja javítani valamelyik csapat nála, akkor egy nagyon hatásos játékost kap. Top 50 pick.

Combine után:
A várttól elmaradt a 40 yardos ideje és az emelkedése sem mintaszerű, de a top 50 így is meglehet.

Meccs: 2012-es highlights, vs. Boise State (2012), vs. Oregon (2012)


Matt Elam

S, 5’10 (181 cm), 207 (94 kg), Florida

Osztályzat: 6,9

40 yard: 4,54 mp
Fekvenyomás: 17
Emelkedés: 35,5 inch (90 cm)

Passz elleni védekezés:
Egy igazi fizikálsi teremtmény. Remek felépítése van, erőteljes alsótesttel. Átlag feletti ereje van, így alacsonyabb termete ellenére is képes a tight endeket jammelni illetve új route-ra kényszeríteni. Nagyon gyors irányváltásokra képes, a hibás lépéseit gyorsan korrigálja. Remek gyorsulása van, berobban a labdás emberre, nagy ütközéseket oszt ki. Sokoldalú, több rendszerben is magabiztos, de legjobban a LOS-hez közel érzi magát, ahol a swing, screen és a közepes passzokat tudja lefülelni. Jó a labdaérzéke, még ha nem is mindig a legkiforrottabb technikákat alkalmazza. Agresszív, kockázatvállaló.

Nincsenek hosszú karjai és a felsőteste sem kimondottan hosszú. Nem igazán nagy az emelkedése. Double-move-okra hamar ráugrik, kiesik a playből. Hiányosságait nagy ütközésekkel akarja feledtetni. Néha – emiatt – túl agresszív. Nem elég technikás, atletikusságát használja főleg. Nem túl laza a csípője, emiatt többször egy lépéssel lemarad.

Futás elleni védekezés:
Fizikális és ösztönös a boxban. Agresszív támadási szögeket választ és folyamatosan a labdát keresi, esés közben is képes kiütni a támadó kezéből.. Veszélyes ütköző, megtalálja az utat a labdáshoz.

Nem a legtechnikásabb ütköző, sokszor a teljes testét bedobja, hogy a folder vihesse az ellenfelet. Előforsult, hogy cask nézte a játékot, hagyta, hogy a befejezést csapattársai csinálják. Az NFL-ben többször kaphat horse collar tackle-ért és head shot-ért zászlót.

Összességében:
Egy igazi veszélyforrás az ellenfelet tekintve, mindig tudni fogják merre is jár a pályán, figyleni fognak rá. Nagyon szenvedélyes és szorgalmas, minden ütközés után ünnepel, amivel magával húzhatja a csapattársakat is. Minél nagyobb a tét, annál jobban játszik, szeret a középpontba kerülni játékával. Változatos special team szerepeket is kapott. Testvére a szintén NFL-ben játszó safety, Abe Elam.

Nem minden területen elég képzett. Egyetemen freshman-ként letartóztatták (alkoholos állapot miatt). Bármelyik csapat is választja, egy igazán mozgékony free safety-vel kell párba állítani.

Igazán a boxban van elemében, az a neki való hely. Erényei miatt, kizárt, hogy a 2. kör után még benn legyen.

Combine után:
Safety-k közt elég gyorsnak mondható. Ami régtén feltűnt az első pillanattól kezdve, hogy mennyire masszív a felépítése. Egy igazi kis gömbvillám, akiből kinézi az ember a nagy ütközéseket. Emellett a 17 sikeres fekvenyomással a legjobbak között volt szintén.

Meccs: 2012-es highlights, vs. LSU (2012)

Forrás továbbra is a nepatriotsdraft.com

Eddigi cikkek: védő falemberek 1, védő falemberek 2, cornerbackek 1

 

 

Hozzászólások

2013. 03. 01. 15:30
mhatrix
atlanta elküldte dunta robinsont,azt turnert és abraham-t,robinson jól jönne,hasonló felépítésü mint samuel
2013. 03. 01. 16:24
lipi
Szép lista. Gyakorlatilag egyikük miatt sem sértődnék meg :).
Mégis Eric Reid a liebling
2013. 03. 01. 17:03
DM
akkor értem már miért akarja az Atlanta megszerezni Stevan Jacksont aki ugye szabadügynök RB azért ez elég szép lista hát nem is tudom mindenki ettől az Elam sráctól volt elkábulva most meg itt kap egy 6.9.-es osztályzatot
2013. 03. 01. 17:07
DM
ha esetleg nyomon szeretnétek követni a dolgokat bár ugyis tudjátok de kihelyezem :D

http://www.nfl.com/freeagency
2013. 03. 01. 22:52
Elam azért van 6,9-cel, mert alacsony a posztján. Egyébként nekem ő az egyik nagy kedvencem :)
2013. 03. 01. 17:35
narbony78
Még kaptunk majdnem 3 M dollárt, mivel az NFL emeli a Salaryt 123 M dollárra az idén a tavalyi 120-hoz képest
2013. 03. 01. 18:13
Boston
Nekem DJ Swearinger a kedvencem az idei safety classból. Nem ő a legjobb prospect, de akkor is :P
2013. 03. 01. 18:28
Boston
2013. 03. 01. 18:57
DM
De van benne bőven fantázia
4.67 40 yard Dash
17 reps bench press
37.0 inch vert jump
124.0 inch broad jump
6.70 sec 3 cone drill
4.11sec 20 yard shuttle
Grade: 81.4 hm igen még Elam.-ot is utána sorolják
2013. 03. 01. 19:15
Zarathorn
Nekem a Notre Dame safetyje Zeke Motta a kedvenc :)
2013. 03. 01. 21:54
bence.szel
OFF
Sziasztok! Nem szoktam írni az oldalra, inkább csak olvasom, de én is imádom a Patset és csak gratulálni tudok az oldalhoz és a színvonalhoz! Szóval, nem is a safetykhez, hanem a cornerbackekhez tartozna, de mi a véleményetek Revisről? A Jets nem valószínű, hogy tageli és ő egy igazi shutdown corner, akivel szerintem még jobban is járnánk, mint Talib barátunkkal. Hm?
2013. 03. 01. 22:49
daelaci
Revis az egyik legjobb CB, de neki még a következő szezonra szerződése van a Jets-el így nem is kell tagelni. Szerintem őt cserével tudnánk most csak megszerezni, de akkor át kell vállalnunk a 9 milliós fizetését.
2013. 03. 02. 00:08
bence.szel
Tényleg, most h mondod ezt benéztem... a 9 millió az meg most elég necces lenne :( Vollmerrel és Welkerrel az FA listán...
Hozzászólás a(z) Draft 2013 - Játékosismertetők: Safety-k 1. rész bejegyzéshez