Menetrend

Egyéni coverage és pass rush statisztika

2014. 01. 02. 12:05
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek

Doug Kyed az NESN.com Patriots tudósítója gyűjtötte össze egyénekre lebontva az alapszakaszban mutatott passz elleni védekezés alapstatisztikáit saját adatai alapján:

Coverage teljesítmény (az elkapó célpontok elleni védekezés hatékonysága, amikor abba az irányba szállt a labda)

Comp. = sikeres elkapás; Targets = összes felé dobott passz; QB Rat = az irányító által elért passer rating azzal a védővel szemben

1

Kyle Arrington volt a legtöbbet támadott Patriots cornerback és a passer ratingjében mutatkozó különbség (Talib, Ryan duóhoz képest) elsősorban a TD:INT aránynak köszönhető. Az NFL-ben jelenlévő tendencia, hogy a passzok többsége rövid illetve középhosszú lekövethető, hogy a négy cornerbacket követően a linebackerek következnek Steve Gregoryval együtt a célpont listán, aki a safety párosból több időt töltött a LOS-hoz közelebb. Elméletileg hiába tartja magát a felfogás, hogy nincs csak strong és csak free safetyje csapatnak, de a gyakorlat szerint Gregory és McCourty éppen a két végletet képviseli.

A következő táblázat legfontosabb száma, hogy egy védő hányszor volt passzkísérletnél a pályán úgy, hogy coverage feladatokkal volt megbízva (Cov. Snaps). Ezen túlmenően átlagolt adatok olvashatók az összes felé dobott passz, a snappek száma és a sikeres elkapások szerint.

2
Pass rush teljesítmény

A rövidítések magyarázata: pass rush, vagyis az irányító – a támadófal – támadása keretében a sackek mellett az irányító ledöntése még szabályos körülmények között, miután már megszabadult a labdától [QB hits], az irányító dobómozdulatának, mozgásának siettetése a vártnál korábban érkező pass rush miatt [hurries], végül az előző három összegét képező total pressure

3
Beszédesebb a következő táblázat, ami elsősorban azt támasztja alá, hogy mekkora veszteség volt Tommy Kelly kiesése az irányító elleni támadásokat tekintve:

4
Kelly (13) ugyanolyan arányban (%) tudott nyomást kifejteni a támadófalra és ezen keresztül az irányítóra, mint Chandler Jones (12.5) és Rob Ninkovich (15.5), miközben a DT poszton utána lehetőséget kapott trió (Joe Vellano, Chris Jones, Sealver Siliga) teljesítménye 5-7 százalék között mozgott. Ez egyrészt a magas snapszámmal magyarázható, különösen Jones esetében, hiszen a harmadik legtöbb pressure-t okozta egész évben a két endet követően; másrészt a szerepkörrel, ami elsődleges a 2-gap technikát jelenti, amikor nem az a feladat, hogy első szándékból áttörje a támadóvonalat a védő (Siliga, Wilfork, Vellano), amiben szerepe van egy játékos képességeinek is, mikor inkább a futás elleni játékából tud profitálni a csapat.

A cikkben szereplő négy táblázat Kyed eredetijéből, a megjegyzések tőlem származnak.

Hozzászólások

2014. 01. 02. 13:05
DM
OFF OFF OFF :DDDD
nemzetközi gyásznap DM ma lenni születésnap mit szeretnék,hogy mindenki aki szerkeszti eme oldalt és jár ide művelődni legyen olyan a 2014.-es éve amilyet szeretne :))))remélem nem kapok a Tisztelt Szerkesztőktől :P :D
2014. 01. 02. 14:01
Whitealert
2014. 01. 02. 13:42
karuly
Logan Ryan elég meggyőző...
2014. 01. 02. 13:59
azimut
Igen Én is éppen ezen gondolkodtam ,hogy meggyőző e vagy sem! De azt hiszem a PO majd eldönti ,mert ugye a snapak száma kevesebb ,mert az elején nem játszott! Viszont szerintem ez kihatással lehet Talib szerződésére! Mert lehet megpróbálják majd vele pótolni és elengedik!
2014. 01. 02. 14:22
karuly
Lehet, bár egy Talib-Ryan szélső párossal boldogabb lennék. Dennard slotban...
2014. 01. 02. 14:55
Wolverine89
pedig arrington annyira jó, én mint nagy szakértő a bills meccs közben látom, hogy arrington a pályán, nem slot pozicióban, mondom is magamban, hogy még thad lewis is ráfogja dobni. Indul a játék és már tekeredett is az irányító feje a mi arringtonunk irányába. Arra nem emlékszem, hogy catch lett vagy incompletion mert annyira örültem a szakértelmemnek, hogy csak na!:D
a dolog félelmetessége az, hogy ha már én tudom ezt az evidenciát illetve minden NFL csapat akikkel játszunk, akkor a Patriots mért rakja még mindig ki azt a szerencsétlen embert szélső cornernek, mikor az egész világ tudja, hogy minősíthetetlen a teljesítménye abban a pozícióban!? bármennyire is jó slot corner, alig várom, hogy elmenjen a csapattol, főleg, hogy BB mindig azt mondja, hogy Ők a multi skilles játékosokat részesítik előnyben.
SZóval bocsi az off topicért, de ez kikívánkozott.
Happy NEw Year to everyone!:D
2014. 01. 02. 15:13
Mindezek ellenére kb. azt hozta, mint Dennard az itt látott statisztikák szerint.
2014. 01. 03. 00:11
bence.szel
Tavaly írt alá egy 4 éves szerződést, úgyhogy az még arrébb van.
2014. 01. 02. 15:16
Wolverine89
Ez igaz, Dennard tavaly sokkal jobb volt, de idén még műtötték is ha jól emlékszem, ennek ellenére sajnos csalódás idén. bár év elején nem volt rossz!
2014. 01. 02. 15:36
szenti78
Sajnos ő is, mint oly sokan sérülten is kénytelenek voltak játszani és bár nincs róla stat, de Talib teljesítménye is erősen visszaesett, mióta (félig) sérülten játszik. Talán a bye week segít rendbejönniük, bízzunk benne.
2014. 01. 02. 17:32
benzinkut
én is remélem, hogy ez lehet az ok. nagyon bírom a srácot. talán az évközi bírósági hajcihő is megviselte mentálisan, bár valószínűbb, hogy a sérülés miatt esett vissza.
2014. 01. 03. 18:04
TMR
Azért bíróságra járni és úgy játszani, hogy lehet jövőre Hernandez lehet a csapattársad nem túl szívmelengető.
Ha fejben nem vagy ott teljesen, akkor már megette a fene.
2014. 01. 02. 16:11
azimut
Az O ról is várható hasonló stat?
2014. 01. 02. 16:15
Nem rajtunk múlik. Ha lesz például pressure alapú stat a támadófal teljesítményéről, akkor természetesen publikáljuk.
2014. 01. 02. 17:29
benzinkut
nagyon OFF:

Cutler 2020-ig a Bears-nél. az első három évben évente 18 milliót keres majd. ott sincs minden rendben...
2014. 01. 02. 18:02
Burkus
Jesszus.... Ahhoz képest, hogy arról beszéltek náluk pár napja, hogy QB draftra feltradelnek-e... Ennyit nem ér, de ez legyen a Macik baja.
2014. 01. 02. 20:09
Gordon
inkább trade eljenek fel adják oda a 2015-ös első kört is és húzzanak egy "lehet,hogy beválik" irányítót? egy Weedent? egy Freeman-t? bukjanak még 2 évet mire megszokja a légkört? Nem rossz irányító Cutler, sérülékeny az igaz de ha végre elé tesznek egy falat simán lehet top10es. Van elit futója, van 2 elit elkapója.Valamint 3 év után bagóért elküldhető. persze így Peppers kuka és elkezdik felépíteni a draftról a védelmet.
2014. 01. 02. 20:03
lipi
Gyönyörű cikk :).
Igazi csemege lenne, ha lenne a tavalyi évről is hasonló statisztika, hogy össze lehessen vetni a fejlődést. De ne legyünk telhetetlenek :).
A sec statisztikái szebbek, mint reméltem. Collins és Fletcher LB poszton ezek szerint nem csak szemre tudja megoldani a cover feladatokat. Sőt, ha Fletcher mellett meg is csinálják az elkapást, szinte azonnal szerel is...
Pass rush.
Ninko és mindkét Jones brutális.
Viszont ami kiböki a szemem, és eddig is hiányoltam kicsit, hogy Lb-t nem küldünk PR-ra. Gyakorlatilag csak falból jön a nyomás. Szakértőktől kérdezném. Ez arra vezethető vissza, hogy az LB-ket futásra és coverre tartalékoljuk, kvázi megpróbáljuk maszkolni a hiányosságokat, vagy nem érezzük szükségét a blitzheavy játékoknak?

2014. 01. 03. 00:09
A LB-k pressure száma azért nem azt mutatja szerintem, hogy ne lennének blitzek abból az egységből.

2012-ből pedig van hasonló statisztika, csak végül nem vettük át megjelenítésre: http://davebreaksdownfilm.blogspot.hu/2013/01/secondary-analysis-final-numbers.html?view=mosaic
2014. 01. 03. 09:17
lipi
2014. 01. 02. 20:35
ratkaim
Collie ismét a rosteren.
2014. 01. 02. 23:06
azimut
boyce-ot sajnalom! eleg jol mozgott ! de azt nem ertem hogy miert most kerulit IR hiszen meg piheno is van! de lehet azert csinaltak hogy collieval brady oaszeszokjon 1 het alatt? es tobbet vonjak be a pass jatekba? o jelenthetne azt a plust ami kene a pass jatekunkba
2014. 01. 02. 21:42
_bb
Jól értem, h az van a cikkben, h McC tipikus free safety, Gregory meg strong? És ha igen, akkor ezt mely adatok támasztják alá? ...a pats sémájában eleve minden DBnek kell tudnia futás elleni védekezésben is jeleskedni, nem egyszer látni McC-t vagy Arringtont is LOS közelben szerelni... egyébként lehet Gregory idén megbízhatóbb, de engem továbbra sem győzött meg a játéka.
2014. 01. 02. 23:57
McCourty alacsony target számából vontam le ezt a következtetést - 18, 610 snap alatt -, hogy a legtöbb esetben ő töltötte be az utolsó, leghátsó ember szerepét és emiatt ritkán maradt akár zónában, akár emberezésben egyedül célponttal. Ezt életszerűbbnek tartottam, mint hogy szándéskosan nem dobtak az irányába.

Az is befolyásolta ezt a véleményt, hogy a passzjátékok többsége rövid ill. középhosszú.

A mit kell és mit tud azért két külön kategória. Gregory range-je például meglehetősen korlátozott, tehát ő nem fogja bejátszani a pálya mélységét és szélességét is teljes egészében. McCourty már CB-ként is kiemelkedett a futójáték ellen is, de ezt csak kevésszer mutatja meg, mert nincs gyakran olyan helyzetben.

Eugene Wilson safetyként való játéka óta nem volt ennyire két különböző felépítésű safety a csapatnál. Ettől még bármelyik snapnél felcserélhető a két safety szerepe, csak nem optimális. A lapok keverése azért olykor célszerű a kiszámíthatatlanság miatt.
2014. 01. 03. 19:18
_bb
Alapvetően egyetértek az érveiddel, ugyanakkor Gregory számomra messze van a tipikus SS-től. Nem tartom sem kemény sem biztos ütközőnek. Csak azért kényszerült ebbe a szerepbe, mert a másikra kevésbé alkalmas...és igen pont emiatt is dobálhatnak rá inkább mint McC-re. Rá kétségtelenül lehet a jelen szerepében igaz,h FSt játszik, de ez is inkább a körülmények miatt van, nem azért mert ne tudna sokoldalú lenni. ...Egyébként Chung kifejezetten SS típus volt, szóval nem mondanám,h Wilson óta nem volt ilyen, csak akkoriban még inkább CB-t játszott McC és Vödör meg nem volt igazán alkalmas a FS szerepre.
2014. 01. 03. 19:21
_bb
Az egésszel csak azt akarom mondani, h Gregory egyoldalúsága kényszeríti ki a szerepeket és a statisztika alakulását... és szívesen látnék más párt Devin mellett :D
2014. 01. 03. 20:32
Harmon elég biztató volt eddig. Egyedül a kommunikáció az oka szerintem, hogy még nem szorította ki Gregoryt a kezdőből. Ha Mayo még játszana jó eséllyel már most több snappet kapna.

Gregory az alapján amit te írtál vhol fél úton van a FS és SS között. A LOS-hoz közelebb kevésbé káros :).

Chung jó észrevétel, csak mellette meg nem volt FS, abban az időszakban 2010 kivételével ezért hiába lett volna jó ütköző gyakran ő volt a leghátsó ember. A két kezdő safety között nem volt akkora eltérés, mert 2010-et leszámítva Meriweatherrel párban a legtöbbször két "strong safety" volt a kezdőben.
2014. 01. 03. 21:55
BaP
Láttok arra esélyt, hogy jövőre Adrian Wilson szerepet kapjon nálunk?
Ő elvileg tudja mindkettő S-t, de inkább SS...

Harmon játéka, akárcsak Ryan-é nekem nagyon bíztató.
2014. 01. 03. 22:29
Nem gondolom, hogy a keretben tud maradni, akár csak a tavaszi felkészülésre.
2014. 01. 03. 23:50
_bb
Szerintem Wilson tavaszra még maradhat mentorkodni esetleg, de tétmeccsen már nem számítanék rá. ...Erről jut eszembe,h Ridley is a napokban nyilatkozta,h Kevin Faulkot is megkereste a fumblicitise kapcsán, szóval nem csak olyan üres beszéd az öregek eme szerepe.
2014. 01. 03. 23:48
_bb
Harmon szerintem is bíztató, láthatóan elkapta a fonalat, csak ugye neki is a "range" az erőssége, kérdés hogy McCvel párban mennyire jelentenének inkább két FS típusúbb játékost (mennyire hiányozna az SS jelleg)...ha már a beskatulyázásnál tartunk :D

Egyébként Collins is tényleg kezdi elkapni a fonalat, kezd kijönni a gyorsasága...valahol azért hosszútávon jót tehet a fejlődésének Mayo ideiglenes hiánya, még ha rövidtávon szív is vele a csapat.
2014. 01. 04. 00:06
A Bills meccsen megint csak ámultam, hogy milyen gyors és robbanékony Collins a pályán. :O Elsősorban pass rush specialista szerepkörben vártam, hogy számítanak rá és idővel az lesz a valódi terepe az NFl-ben. Most viszont nagyon optimista vagyok, hogy az univerzális WILL szerepben pusztíthat - ahogy Lavonte David teszi például a Tampában. Mayoval mellette MIKE poszton kiváló nickel LB duót nyerne a Pats.

Ilyen forgatókönyv mellett Spikes visszaigazolása nem is létszükséglet, pedig én nagyon hasznosnak tartom az ő játékát. Ha valóban lesz térdműtétje az év végén, akkor talán nem lesz iránta kereslet az FA rohanás során márciusban és később fű alatt megtartható olcsón.
2014. 01. 04. 12:07
lupus
Szerintem Spikest nagyon fontos lenne megtartani. Amig nem biztos a passz(ertsd:3. es sokmillio),addig WILL-Hightower/Collins,MIKE-Spikes/Mayo,SAM-Mayo/Fletcher. Ezzel gyakorlatilag jol lehetne keverni az LB blitzeket,mikozben a zonak is megmaradnak. Persze,ehhez kell egy megbizhato es nagyon kemeny SS.
2014. 01. 02. 21:46
azimut
Cutler is alakanyaritott egy 126 millast 7 evre.... 54 a garantalt, 18 evente.... az nem piskota.....
2014. 01. 02. 23:30
lupus
Wilfork nem egy 0-ás nosetackle? Míg Vellano es Jones defensive tacle-ok. Csak,mert megemlitetted a szerepkorbol adódó különbségeket. Így Wilfork,bár idén jóval gyengébben,ugyancsak 2gapes lenne. Főleg 34-és sémaban.
2014. 01. 03. 00:07
Egyszerűsítés lesz:

43-ban 1-tech a pozíciója általában a futás ellen aktívabb játékosnak, kb. center és guard közötti rés és innen védi mindkét oldalát ha 2-gap a feladata. Ez 34-ben a 0-tech, amikor pont szemben áll a centerrel - Wilfork, Vellano, Sopoaga, Siliga. Gyakorlatban az 1 ill. 0 techből (pozícióból) játszókat nevezik NT-nek.

43-ban a passrusher DT általában 3-techben szerepel (UT v. under tackle), a másik guardnak a külső vállával szemben -Kelly, Chris Jones.

1-gap: a snappet követően támadja a számára kijelölt rést a támadófalon, hogy minél előbb áttörje azt.

2-gap: a cél nem az áttörés, hanem annak felismerése, hogy merre halad a támadók eltervezett játéka és az ennek megfelelő döntés meghozatala, hogy a számára kijelölt rés közül, melyiket is zárja el végül.
2014. 01. 03. 09:22
lupus
Ez nekem tiszta. Csak a többszörösen összetett mondat a cikk végén, késő este megkavart.
Újra elolvastam és már értem. Viszont így a kérdésem nem hogy felesleges, de teljesen buta is.
2014. 01. 02. 23:44
Croaker
Nabakker :S:S: Ahogy oldalt látjátok:

The New England Patriots announced that rookie wide receiver Josh Boyce has been placed on season-ending injured reserve. Boyce injured his ankle in the fourth quarter of the team's loss to the Miami Dolphins on Dec. 15 and hasn't played since.

:S:S
2014. 01. 03. 02:16
hopi46
Ahogy régebben írtam Collie jön, ha kell! És most kell. Blount fog visszahordani Boyce helyett.
2014. 01. 03. 06:13
Lucius
Remélem Dobson felépül. A WR poszton sem volt túl szerencsés a csapat idén sérülések terén.
2014. 01. 03. 10:22
chateautorres
Egy kicsit bosszantó, hogy sikerült draftolni 2 sérülékeny elkapót, + Thompkins aki szintén nem bír 2 meccsnél többet egymásután. Ja és Amendola és Collie sem az a vasgyúró típus.
2014. 01. 03. 02:20
hopi46
OFF
Egy olyan könyvet kaptam Karácsonyra, amit mindenkinek csak ajánlani tudok:
Pat Kirwan: Ne csak a labdát nézd!
Óriási!
2014. 01. 03. 12:52
fejszee
megkaptam én is, bár még csak az elején járok (és plusz info-t még nem kaptam belőle) de én is ajánlom mindenkinek!
2014. 01. 03. 09:27
gronk93
OFF
Hogy van az, hogy állandóan cutoljuk Colliet és utána pár hétre visszahozzuk, ilyenkor milyem szerződést kap?
Előre is köszi!
2014. 01. 03. 11:34
Garantált összeg nélküli minimumbért jó eséllyel. Az alapfizetését egy játékos meccsenként kapja meg, tehát egyszerre 1/16-od részét az éves fizetésének. A PO szereplés esetén meghatározott összeget kap a játékos annak megfelelően, hogy hány évet töltött a ligában - ha jól emlékszem.
2014. 01. 03. 21:26
gronk93
2014. 01. 03. 13:07
crucified
2014. 01. 03. 13:07
crucified
Akarom mondani WC....:)
2014. 01. 03. 14:40
zo72
Egy érdekes sorminta:
SB NFC döntősei:
2006 Bears
2007 Giants
2008 Cardinals
2009 Saints
2010 Packers
2011 Giants
2012 49-ers
Az adott évben mindegyik csapattal játszott a Patriots (AFC East) az alapszakaszban, ha marad ez a statisztika akkor az NFC döntőse a Saints vagy a Panthers lehet.
2014. 01. 03. 14:50
hopi46
Inkább a Panthers a valószínübb, mert a Saints nem nagyon bírja a hóvihart!:-)
2014. 01. 03. 18:18
azimut
ugy latom JMD nem nagyon megy interjura szombaton amilyen brutal ido van a keleti parton es holnapra meg rosszabbat mondtak....szerencse hogy nincs meccsunk!
2014. 01. 03. 19:23
_bb
JMD-hez állítólag házhoz menne az interjú...persze úgy sem egyszerűbb.
2014. 01. 04. 00:45
pm11
ha elmegy JMD akkor szerintetek ki jöhetne a helyére?
2014. 01. 04. 01:19
lipi
Szinte biztos vagyok benne, hogy belülről oldjuk meg. Nem igazán tudok olyan esetről, hogy kívülről érkezett volna edző, amióta Bill bá' itt van. Jelenleg a legesélyesebb forgatókönyvnek azt látom, hogy nem lesz kinevezett koordinátor, hanem ismét BB fogja hívni a támadójátékot és valamelyik pozíciós edző fog a keze alá dolgozni. Legesélyesebb talán Daboll. elég univerzális a pasas. Ha mégis kinevezünk valakit, akkor is max névleges lesz, legalábbis, amíg BB el nem kezd bízni benne.
Amennyiben valami csoda folytán kívülről hoznánk valakit, akkor elég érdekes helyzet állna elő :). Baromi kíváncsi lennék, hogy jönne ki az öreggel...
Részemről a legideálisabb forgatókönyv az lenne, ha JMD maradna még egy évet és tudatosan nevelnénk ki egy OC-t. (Tudom, hogy kegyetlen mennyiséget ekéztem JMD-t és tartom is az álláspontom, de nem szeretném, ha BB megint nem tudna a meccsre figyelni, mert vagy támadójátékot hív, vagy nekik magyaráz...). Persze, ha valamelyik edzőt már elkezdték felkészíteni rá, vagy kívülről hoznak valakit, akkor vigyék JMD-t, ahova akarják :)
2014. 01. 04. 09:59
bence.szel
OFF
Azoktol kerdeznem, akik mar rendeltek az nfl.comrol: milyen a mezek meretezese? En itthon legtobbszor M-es, neha L-es cuccokat szoktam venni. Csak nem akarok rossz meretet rendelni es szivni a visszakuldessel.:) Koszi!!
2014. 01. 04. 12:54
szenti78
Az amcsi méretek egyébként is nagyok, szerintem célszerűbb egy mérettel kisebbet rendelni, mint ami itthon jó. Én vettem Londoban mezt, arra is igaz, szóval ha egyébként M-es jó, akkor legyen olyan és tudsz alávenni egy pulcsit pl. Persze ha nem lesz jó, akkor nem veszem meg Tőled. :)
2014. 01. 04. 14:58
bence.szel
Oké, köszi! :D
Nem szívesen rendelnék S-est, mert mégiscsak mi van, ha kicsi? Szóval M-es lesz szerintem is. :)
Hozzászólás a(z) Egyéni coverage és pass rush statisztika bejegyzéshez