Menetrend

Élet a Welker-éra után

2013. 03. 14. 19:06
Szerző: Danna
Kategória: Cikkek
Miért könnyítette meg a Patriots Wes Welker távozását? Mi a következő lépés a csapat támadósorának?

Evolúció.

Csak össze ne keverjük a revolúcióval. A Patriots azért nem hosszabbított Welkerrel, mert úgy érzik új irányba kell elvinni a támadásokat ahhoz, hogy újabb Super Bowlt tudjanak nyerni.

Ez az elgondolás egyértelműen több kockázattal jár. A világ legkönnyebb dolga lett volna, szerződést hosszabbítani Welkerrel, akire mindig lehet számítani, és folytatni ugyanazt a féle támadóelgondolást. Csak Brandon Lloyd helyett egy jobb, fiatalabb és még robbanékonyabb szélső elkapóval.

Néha azonban az eredményért kockáztatni kell. Azt hiszem, hogy ebben hisz a Patriots. Nem tudom, de a meccsfelvételeken egész évben megfigyelhető volt ez. A Ravens ellen elszenvedett vereség az AFC döntőben pedig mégjobban felerősítette. És én támogatom. Ezen a véleményen vagyok már egy ideje.

Nehéz volt megemészteni, mert nincsen nálam nagyobb Welker rajongó. Senki sincs jobban tisztában a valódi értékével - mennyit ér a tűrőképessége, hogy minden ütközés után felkel - mint én. Azóta követem a karrierjét, mióta csak egy nem-draftolt srác volt a Dolphinsnál.

De az újabb gyűrűhöz a Patriotsnak el kellett engednie Welkert (és szükség van a védelem javítására is, de ez más lapra tartozik).

Ha a Patriotsnak csak egy kiváló tight endje volna, akkor Welker lenne a legalkalmasabb ember a támadósorba. De tekintettel arra, hogy milyen sokat fektettek Rob Gronkowskiba és Aaron Hernandezbe, Welker feláldozhatóbbá vált. Miért? Mert mindhárom játékos a pálya közepén szeret játszani. Ettől a Patriots ellen könnyebb védekezni. Ez jelentette a Jets 2010-es győzelmének is a kulcsát és szerepe volt a Ravens elleni idei vereségben is.

Gyakorlatilag a Patriots a "számok között" mindenkinél jobb. (a pálya középső része, a yard jelzéseket mutató számok között) De ahhoz, hogy a támadósor teljes erejét kitudják használni, javulniuk kell a széleken. A Patriots játéka Welker nélkül is ugyanolyan marad a pálya közepén, és elméletben, más játékosok jobbá teszik majd őket a széleken.

Ne tekintsünk Danny Amendola igazolására egy szimpla csereként. A méretük hasonló ugyan, de két különböző játékosról van szó. Amendola sokkal inkább robbanékony, magasabb, hosszabb kezekkel és jobb a hosszú játékokban. Kiemelkedő labdával a kezében. Welker mindenkinél jobban tudja megverni az őt örző védőt a slotban, Amendola hasonló képességekkel bír, de sokkal jobb abban, hogy az elkapás után hibára kényszerítse a védőket.

Igaz, hogy Welker vezette a ligát az elkapás után szerzett yardokban, de Amendola (és Julian Edelman, ha szerződést kötnek vele) jobb lehet. Welker annyi yardot szerez, amennyit a blokkokal lehetővé tesznek neki - és kevesen követik és állítják fel a blokkokat jobban, mint ő - de Amendola több védőt tud arra késztetni, hogy elkerülje őt. Ezt szeretné a Patriots a széleken, a Z pozíción.

Az átalakulás részét képezi még, hogy találniuk kell egy  olyan szélső elkapót, aki hasonló karakterisztikával (de nyilván kevesebb tehetséggel) rendelkezik, mint Randy Moss. Nem túl sok ilyen elérhető játékost látok a szabadügynök piacon, de a Patriots előhúzhat egy cserét a kalapból (Milyen lenne Ryan Mallett és egy jövőbeni pick Larry Fitzgeraldért cserébe?).

Ennek kicsi az esélye, de a drafton sok az elérhető tehetség. Tudom, hogy 2002 óta nem tudott sikeres elkapót draftolni a csapat, de fogadni mernék, hogy a Patriots, 2010-hez hasonlóan, amikor a tight endekkel foglalkoztak, a holtszezont a drafttolható elkapók vizsgálatával töltötte. Ha csak feleannyira sikeresek lesznek az elkapókkal, mint a tight endekkel voltak, akkor azzal már elégedettek lesznek.

Találniuk kell egy elkapót a drafton. Kötelező. DeAndre Hopkins (Clemson), Justin Hunter (Tennessee), Keenan Allen (Cal), Terrance Williams (Baylor), és Markus Wheaton (Oregon State) mind a szóbajöhető jelöltek között vannak, akikben ott a lehetőség.

A legjobb eséllyel úgy tud a támadás a következő szintre lépni, hogy Welkert elengedik és új elkapókat hoznak be, akik jobbak a széleken - a rövidebb és a hosszabb játékokban egyaránt.

Nyilván egy kockázatos lépésről van szó. A legnagyobb veszély talán a sérülésekben van - és nem csak a labda támadó oldalán. Nem elég, hogy Amendola 20 meccset hagyott ki az elmúlt két szezonban (Welker hármat hagyott ki nyolc szezon alatt), de Hernandez, Gronkowski és Edelman (ha visszatér) is többször volt sérült. És ha a Patriots újraigazolja cornerback poszton Aqib Talibot , aki jelentős előtörténettel rendelkezik a sérüléseket illetően, akkor 5 kulcsjátékosról van szó, kérdéses egészségi állapottal, ami nagyban befolyásolhatja a Patriots esélyeit.

Arról lehet vitatkozni, hogy ha a Patriots fenntartotta volna a status quo-t, a támadóknál, talált volna egy igazi elkapót aki veszélyes a hosszú passzoknál, és tovább fejlődött volna a védelem, akkor az Super Bowlba jutást hozott volna. Ez a lehetőség biztosan kevésbé fájdalmas és több benne az ismert tényező.

De gyakran ahhoz, hogy nyerj valamit, kozkáztatnod is kell valamit. Jim Harbaugh Colin Kaepernick-re cserélte Alex Smith-t, és Super Bowlt játszott. John Harbaugh kirúgta Jim Caldwellt Cam Cameront és Cam Cameront Jim Caldwellt nevezte ki offensive coordinator-nak – mindezt a szezon közben – és Super Bowlt nyert vele. Bill Belichick napokkal a 2003-as szezon előtt bocsátotta el Lawyer Milloy-t és Super Bowlt nyert.

A Patriotsnál úgy érzik, hogy Welker elengedésével a legnagyobb meccseken jobbak lesznek, én pedig egyetértek a tervvel (bár Welker elengedését máshogyan kezeltem volna).

Kérlek ne utalj semmire, ha nem valósítod meg.

Forrás: Greg A. Bedard (Boston Globe)

Fordította: Fega

Hozzászólások

2013. 03. 14. 19:20
Don Alberto
Nagyon jó kis cikk, és egyet is értek vele, a Welkeres részével is,bár én is nagyon sajnálom, hogy itt hagy bennünket.
Danna : a végén Caldwell és Cameron fordítva kellene, de annyi baj legyen :o)
2013. 03. 14. 19:52
Zandal
Én hasonlóságot vélek felfedezni az Inter-rel. Ott a nagy "sztár" Ibrát engedték el és mi lett belőle? Itália első Triplete-jé. Nagyon remélem a Patriots-nál is hasonló eredménnyel fog záródni a "sztár" elengedése.
2013. 03. 14. 20:03
chateautorres
Maximálisan tiszteletben tartva a szerző véleményét, rengeteg dologban egyetértve vele, de szeretném ide is beírni (amit már az előző cikk végére is beírtam), hogy azért nem ez a többség véleménye Bostonban sem.

"Igazságtalan dolog a szerződtetés első napján negatívnak lenni Amendola-val, adjuk meg neki a kellő bizalmat, s váljék egy remek Pats játékossá.

Az élet nem fog megállni Welker nélkül, a csapat a fontos, az edző és a többi kulcsjátékos (talán) megmaradnak. Szerettük Wes-t, mert ő volt a támadójáték legbiztosabb pontja, de az idő lassan lejár(t) felette is. Ma azonban úgy tűnik, hogy az FO nem a legjobb döntést hozta, de ezt csak a jövő fogja eldönteni. Ezen a történeten természetesen most fél Amerika is csámcsog, a neten szakértők és szurkolók véleményeinek özöne található, a többségnek azonban ez a véleménye:

Replacing Welker with Danny Amendola is like swapping a Rolex for Casio watch."
2013. 03. 14. 20:21
Burkus
Ez nagyon jó hasonlat :))))

A cikk meg szerecsenmosdatás.
2013. 03. 14. 20:11
chateautorres
Számomra a cikk legérdekesebb része ez:
"De gyakran ahhoz, hogy nyerj valamit, kozkáztatnod is kell valamit. Jim Harbaugh Colin Kaepernick-re cserélte Alex Smith-t, és Super Bowlt játszott. John Harbaugh kirúgta Jim Caldwellt Cam Cameront és Cam Cameront Jim Caldwellt nevezte ki offensive coordinator-nak – mindezt a szezon közben – és Super Bowlt nyert vele. Bill Belichick napokkal a 2003-as szezon előtt bocsátotta el Lawyer Milloy-t és Super Bowlt nyert."
Ha csak ezen múlik a SB győzelem, akkor azt lehet mondani, nagyon kis áldozattal elérte azt a Pats. De ez valószínűleg nem lesz ilyen egyszerű. Az említett két csapat vezért áldozott, és nem "közkatonát". Csak Wes-t beáldozni kevésnek tűnik.
2013. 03. 14. 20:37
Neo
Igen, csak az említett 2 csapatnak kicsivel erősebb és mélyebb védelme volt.
2013. 03. 14. 20:26
cescf4
én arra leszek kiváncsi, hogy ha szorult helyzetben lesz az O#\elkapók bénáznak(passz játék esetén), akkor lesz-e egy olyan fix pont (mint tavaly volt WW, amikor csak 1 TE-d volt meg Lloyd mint opció), vagy akkor teljes csőd lesz-e?

Azzal egyetértek hogy kell a változás az O#-be mert kiismerhetőek lettünk (szerencsére még csak az elit D#-ek számára), kérdés hogy az ember anyag meg lesz-e ehhez

Másik nagy kérdés számomra ha lesz normális mélységi célpont, akkor TB képes lesz-e a lézerpasszokat 40-50 yardokra is dobni, mert ügye ezzel is volt probléma a múlt szezonban (csak nem tudtuk eldönteni hogy a route volt rosszul kivitelezve vagy TB-nek kezd kopni a pontossága...)
2013. 03. 14. 20:39
chateautorres
Egy kis remény Talib ügyben.
A piacon (szakértők szerint) legjobbnak tartott CB, Sean Smith 3 év 18 milla szerződést kötött a Chiefs-vel. Hátha "occsón" meg lehetne tartani. Ha már draftcetlit adtunk érte.
2013. 03. 14. 20:45
Burkus
Jake Long is kihajtotta szerződését a Rams-től. Évi 11 misi. Asomugha-t pedig a Saints próbálja szerződtetni.

Nem értem, hogy miért vagyunk ilyen inaktívak a piacon.

Állítólag eltörlik a Tuck Rule-t is.
2013. 03. 14. 20:52
daelaci
Az a baj, hogy Belichick mester tudja mi a terv és aszerint cselekedik, mi pedig várunk valamit ami lehet hogy soha nem fog bekövetkezni mert nem is volt a tervben. Úgy látszik most az inaktivitást választották.
2013. 03. 14. 21:23

Nos, a Welker-deal sok mindenkinél kivágta a biztosítékot, és sokan "un-Patriots-like" érzelemvezérelten közelítik meg a dolgokat. Szurkolóknál ez érthető, profi elemzőknél viszont nem tolerálható, legalábbis szerintem.

Megpróbálok egy-két olyan szempontot felvillantani, amik eddig - az első sokk után érthető módon - kevésbé kerültek fókuszba.

1. WW anyagilag így is vesztes. S hogy miért? Mert WW eligazolása egy folyamat eredménye, s ebben a folyamatban nem az idei, hanem a tavalyi tárgyalások jelentettek mérföldkövet. Ha minden igaz, tavaly Wes azért kapta meg a taget, mert a FO 2 év/16 mill USD-s ajánlatát elutasították, mondván 3/24 kell. Ehelyett kapta a taget és saccperköbö 9,5 mill USD-t tavalyra. S a FO ezzel a taggel szvsz honorálta a múltbéli teljesítményt/az eredeti szerződés aláírásakor vélelmezett teljesítmény túlteljesítését. Mindenesetre a FO tavalyi ajánlata alapján az elit slot WR Wes tavaly is és idén is megkapta volna a 8 mill/évet. Az idei FO ajánlat alapján a 9,5 után alapban 5, potenciálisan 7-8 milliót is kereshetett volna teljesítmény és egyéb ösztönzők révén. Ehelyett ment el a Broncosba a tuti 2 évre 6 mill/évért...HA WW és az ügynöke tudta volna tavaly, hogy mit utasít vissza, most nem ez lenne a helyzet. Teljesen más a piac, s valljuk be, az elit slot WR-t 6 millára árazza idén a piac. Ez van.

2. Rolex-Casio: persze, kurta jól hangzik, csak nem fedi a valóságot. WW amikor idejött, még a Casio szinten sem volt. Most, amikor távozik, akkor sem Rolex. Az NFL WR Rolex szint az a Megatron/Cruz/Julio Jones és társai szint, szvsz. Persze, WW statjai rendben vannak, de ő NEM Nr1 WR. Ő slot WR, igaz abban elit. A 100+ elkapás/év rámutat az elmúlt évek Pats OFF gyenge pontjára: védekezd le WW-t, s megfogtad a pats-offense-t. Eklatáns példa volt Wes sérülésekor az Off összeomlása.
Amendola úgy látom itt abszolút underrated. Ő elit WR, ha nem sérült. s tudom, nagy betűvel kellett volna írnom: HA. DE a statokhoz: azt ne feledjük, hogy a Rams Off-ban egy ergya fal mögül operáló, szintén sérült Bradford (vagy ő sem) dobált neki. S alapvetően neki. Az évekig rohadt gyenge Rams Off-ben azért volt egy beast Steven Jackson.... Amendola a szinte életképtelen passzjátékban volt üdítő színfolt, amikor sérült volt, Chris Givens helyettesítette, akire a londoni meccsen lévők azért sztem emlékeznek. :) Szerintem, HA működik majd a chemistry Brady és Amendola között, akkor nagyon durva páros lesz. Bizonyos szempontból Amendola más szintet képvisel Weshez képest, és pozitív értelemben.

3. Ez nem Wes-Danny csere. Egyre inkább pedzegetik, hogy WW helyére AAron megy majd, s Amendola a Z WR lesz.

4. Asszem, abban nincs vita, hogy MINDENKI szerette itt West. De azért túlzásokba nem kell esni. én már tavaly felvetettem a megújulás jegyében egy WW-Matt Forte trade-et, s idén sem élem meg tragédiaként a távozását. Tényleg imádtam, WW egy jelenség VOLT. de nagybetűs patriótának aposztrofálni, sztem túlzás. Brady Patrióta, a drafttól kitugggyyyameddig. TB akkor is patrióta lesz, ha monnyuk 2016-ban eligazol bárhová. West leigazoltuk egy csoportellenféltől, akik alulértékelték a képességeit. S elment egy konferencia-ellenfélhez.

5. Tom szerződés-átstrukturálása-hosszabbítása nem csak a cap-spaceről szólt. Jelzés volt a FA-volt csapattagoknak is: én ezt is megteszem a csapatért és a győzelemért. Wes (ügynöke) nem vette a jelzést, így mennek a győzelemért. Pats-Broncos AFC döntőt szeretnék.... majd egy gyűrűt :))

2013. 03. 14. 21:43
kyobalu
2013. 03. 14. 21:45
topin
2013. 03. 14. 22:18
alexejev
Szívemből beszéltél! :)
2013. 03. 14. 22:41


én egyszerűen csak próbáltam elvonatkoztatni az érzelmektől...:) Wes nálam is ikon...a hóangyala felejthetetlen, vagy ahogy a Steelers meccsen egy gyilkos tackle után felkel.....de A PATS és a jövője TÖBB....van esély még egy gyűrűre....:))
2013. 03. 15. 14:01
Thom
+1
..én is mindig ezt mondom..
Imádom WW-t, de váltanunk kell..és nyerni!
Go Pats!
2013. 03. 15. 18:56
admsnell
én is nagyon csíp(t)em WW-t de azért így "csaka szépre emlékszem" alapon ne felejtsükel, hogy 2 SB is elment az elejtésein...
2013. 03. 14. 22:20
mhatrix
http://www.youtube.com/watch?v=UG29B_FYxVk

nagyon tetszik a srác!...biztos jó évei lesznek nálunk!
2013. 03. 14. 22:33


játszott ellenem fantasyben.....:)) durva tudott lenni a srác.....egy Bradford mögött...:)) na ezt képzelem el egy Brady Off-ben...:))
2013. 03. 14. 22:35
Ricsi12
Remélem.Meg akárhogy nézem ww.-vel se nyertünk semmit.
2013. 03. 14. 22:50
garancia nincs semmire, ami a jövőben játszódik. sem Wes denveri pályafutására vonatkozóan, sem Amendola bostonijára. :) Nekem az az érzésem, hogy Wes leszállóágban van.....Manning dobhat rajta, de ez csak fellángolás-szerű lesz.....nálunk Amendola OPY leHET....kurvára kondicionális, de simán benne van... sztem ő lesz 2013 Danario Alexandere, csak teljes szezonban...:)) Na monnyuk, akkor szarnék be az örömtől, hogy - ha már injurie prone - Danario Alexandert szereznénk meg...:)))
2013. 03. 14. 23:15
Boston
Zseniálisan szar ez a Casio vs Rolex hasonlat. Gondolom sokan látták Casiot játszani. Biztosan sokan is tudják Casioról, hogy abszolút elit slot WR a ligában, akinél nem a tehetsége a kérdés, hanem kizárólag az egészsége.
De most komolyan emberek. Miért kell valakit (adott esetben ismeretlenül) előre ledegradálni.
2013. 03. 14. 23:20
sixt
Igazolt a csapat Leon Washington !!! RB
2013. 03. 14. 23:21
nosbiglem
Komoly?
2013. 03. 14. 23:29
Croaker
atriots signed KR/PR Leon Washington, formerly of the Seahawks.
2013. 03. 14. 23:29
Croaker
2013. 03. 14. 23:21
nosbiglem
Kicsit off de sztem fontos:
Cassel a Minnesotába igazolt.
Steven Jackson Atlantába helyezi át székhelyét.
Hozzászólás a(z) Élet a Welker-éra után bejegyzéshez