Menetrend

Felemelkedés a bukás után

2012. 09. 07. 10:00
Szerző: Danna
Kategória: Cikkek
December közepén egy fagyos meccsen történt, a fővárosban. Az esélyes Patriots gondokkal küzdött a harmadik negyed elején az elszánt Redskins ellen. Tom Brady, az irányító, felmérte a Redskins védőegységét és észrevette, hogy a pálya közepén nem áll egyetlen saftey sem. Ebből Brady rögtön tudta, hogy emberfogással készülnek és egy erős blitz-cel.

“Hívjátok Fredet! Hívjátok Fredet! Hívjátok Fredet!” szólt a kód, amelyet Brady kiabált Rob Gronkowskinak, aki a jobb oldali tackle, Marcus Cannon mellett jobbra 1 yarddal,  némileg hátrébb állt fel.

A figyelmeztetés után Gronkowski belépett a falba, mutatva, hogy ő lesz a hatodik ember, aki védi az irányítót az esetleges blitzektől.

Most!

Változásokra volt szükség

Az NFL-ben nem nagy öröm veszíteni, különösen a Gilette stadion falai között, ahol a hibátlan teljesítmény elvárt és megkövetelt.

2010 január 11.-e egy szomorú nap volt. A Patriots egy 10-6-os mérleggel záruló idény után - csak 2000-ban (5-11) és 2002-ben (9-7) zárt rosszabbul a csapat Belichick irányításával - megsemmísítő vereséget szenvedett a Ravenstől (33-14), otthon, a rájátszás első körében. A figyelem inkább a védelemre irányult; Ray Rice 83 yardos touchdown-t futott a mérkőzés első játékában.

De a Patriot Place falai mögött, a támadósor átalakítása kezdődött el. A Hazafiak nélkülözni kényszerültek Wes Welker elkapót térdműtéte miatt és a hiánya előhozott egy nagyobb problémát; a Patriotsból hiányoztak az igazán jó célpontok. Brady mindössze 54.8 százalékát teljesítette a passzainak és megalázó 3.7 yardos passzátlagot hozott össze a Ravens ellen.

Változásokra volt szükség. A rekordokat döntő 2007-es évben, illetve 2008-ban az elkapók határozták meg a Patriots támadósorát, mert jók voltak és rengeteg volt belőlük a keretben. 2009 végére a dolgok már nem működtek.

“Támadásban már kétszer találkoztunk ezzel”  - mondta Belichick az edzőinek a Broncos ellen az ötödik héten elszenvedett vereség után, amit láthattunk is a “Football Life” nevű dokumentumfilmben amelyet az NFL Network készített. . “Ha semlegesítik [Randy] Moss-t a pálya mély részén és Welkert is megfogják, akkor végünk. Ennyi. Nem tudjuk futtatni a labdát. Nem tudjuk senki másnak dobni. Végünk.”

 A 2010-es idényre készülve változtatásokat kellett végrehajtani. És ki tudta, hogy mire lesz képes Welker a térdműtéte után?

Ahogyan minden szezon után, egy szürke januári napon Belichick kiállt a stábja elé és ismertette a postseason teendőket: tanulmányozd a csapatrészed és találd ki, hogyan lehetnétek jobbak. Azonnal.

Bill O’Brien számára, aki az irányítók edzője volt és nem hivatalosan a támadóegység vezetője, ez a teljes újraépítést jelentette.

Ha edzésről és szemléletről van szó, akkor Belichick nem ragaszkodik a saját módszereihez. Nyitott az új ötletekre.

Amikor Belichick és O’Brien a támadósorról beszéltek két dologra jutottak:
- A csapatnak el kell szakadnia a spread-passz, shotgun-futás játékoktól és Bradynek vissza kell kerülnie a center mögé, hogy jobban tudják futtatni a labdát és a passzjátékot a play-action figurákon keresztül építsék fel.
- És szükség volt két, de inkább három tight endre. Benjamin Watson és Chris Baker nem voltak elég jók.

A Patriotsban mindig kétféle típiusú tight end játszott. A tradicionális “Y”, aki legalább 195 centiméter (6”5), legalább 115 kiló (255 pounds) és tud futni, de muszáj kiváló blokkolónak lennie. Elég ha megbízható, mint elkapó, nem kell kiválónak lennie. Az “F” legalább 190 centiméter (6”3) magas, több mint 105 kiló (235 pounds), tudnia kell futni és jól elkapni, azonban a kiváló blokkolás nem elvárás.

 Az épületben mindenki megvolt róla győződve, hogy Aaron Hernandez a Florida egyetemről, maga az “F” típus prototípusa.

Az “Y”-nal kapcsolatban nem volt ilyen egyetértés. Néhányakat megijesztett Rob Gronkowski hátműtéte még a főiskolán. Abban sem volt mindenki biztos, hogy Gronkowski a rookie évében képes lesz-e elég gyorsan gondolkodni ahhoz, hogy Bradyvel együtt tudjon játszani. De volt legalább egy ember, aki szerint Gronkowski volt az első számú “Y” TE: Belichick.

A képességeknek és a szerencsének hála a Patriots megszerezte mindkét játékost a drafton.

Nem tartott sokáig, míg a csapatnál rájöttek, hogy micsoda kincsre leltek a két játékossal. Nemcsak a tökéletes fizikai adottságok miatt, de mindkét játékost úgy kellett lerángatni a pályáról, annyira szeretnek footballozni.

Nem az első alkalom

Széles körben elterjedt, hogy Belichick csak mostanság szeretett bele a tight endekbe (a New Englanddel 9-et draftolt 2010 előtt) és a Patriots az ő beépítésükkel feltalálta a spanyolviaszt.

Belichicknek régi kötődései vannak a tight endekhez. Mikor a Lionsnál dolgozott asszisztensként 1976-77-ben, Belichick edzette Charlie Sanders Hall Of Famer tight endet és miután a csapat 1976-ban draftolta David Hillt, mindkét játékost egyszerre küldte a pályára. Ez volt a kezdet, de sokan követték a példát.

Don Coryell (Chargers) és Joe Gibbs (Redskins) a 80-as évek során gyakran használt több tight endet. Továbbá ezen edzők tanítványai, például Norv Turner a Chargers edzője vagy a Ravens támadó koordinátora Cam Cameron évek óta használ két tight endet.

De senki sem talált két akkora tehetséget, mint Gronkowski és Hernandez. Ráadásul ezekből a fajta játékosokból egyre kevesebb van a spread offense-k térnyerésének köszönhetően.

“Két ennyire ügyes játékos igazi gondot jelent.” mondta Ronde Barber defensive end defensive back, aki a 16. idényét tölti a Tampa Bay csapatánál. “Gronk tradícionálisabb TE a mérete miatt.”

“Sokszor lépnek pályára 12 felállásban [1 futó, 2 TE] ahol Hernandez szerepelhet a fal mellett, mint tight end, de a backfielden is felállhat, vagy alkalmazható mint egy slot reviever. Igazán megnehezíti a védelem munkáját.”

Az NFL-ben minden a matchupokról szól. Ezt a hatalmat adja a több tight endes felállás a Patriotsnak. A Tight endek Mike Smith a Falcons edzője szerint olyanok, “mint a királynők a sakkban”.

Legyen a csapatodban a megfelelő tight end és 60 perces előnyöd lesz.

Ráadásul még nem is esett szó a no huddle támadójátékról vagy azokról az előnyökről, amelyeket Hernandez biztosít azzal, hogy képes felállni a backfielden és zónából kifelé irányuló futásokat megcsinálni.

Nagy gondolkodók

A rendszer nem tökéletes. Még.

Ha a Patriots nem fut eleget egyértelmű futó-szituációkban, akkor olyan csapatok, amelyek rendelkeznek megfelelő emberanyaggal - például több safteyvel, mint a Giants a Super Bowlon Kenny Phillips-szel, Antrel Rolle-val és Deon Granttel - képesek lezárni a pálya középső részét, ahol a hazafiak a leghatékonyabbak voltak az elmúlt két évben.

A Patriots a 2010-es rájátszásban a New York Jets ellen elveszített mérkőzésen egy másik problémával is szembesült. A Jets telepakolta a pályát defensice back-ekkel a Patriots mégsem volt hajlandó futni ezek ellen a felállások ellen

Vedd ehhez hozzá Brandon Lloydot.

“Lloyd leigazolása nagyon kritikus volt.” mondta az NFL Films elemzője, Greg Cosell. “Szükségük volt valakire, aki mélyen tudja bejátszani a pályát. Nem volt ilyen elkapójuk tavaly.”

A Hazafiak leigazoltak még további két tight endet: Daniel Fellst (Y) és Visanthe Shiancoe-t (F). (a cikk írásakor még csak ők ketten voltak. - a szerk.)

Nagy előny

Gronkowski visszalép kettőt, mintha pass blockra készülne. Majd megpróbálja ellökni a Redskins linebackerét Ryan Kerrigant. Kerrigan megérez valamit és megpróbálja blokkolni.

De addigra már túl késő. Gronkowski túl magas, túl gyors, túl jó. Egy linebacker nem tudja fogni.

Brady passzát Gronkowski a 32 yardos vonalnál kapja el, ahol Kerrigan kétségbeesetten próbálja lerángatni a közel két méteres és 120 kilós behemótot.

Gronkowskinak mindössze két lépés kell, hogy lerázza Kerrigant és utána már csak 23 yard, hogy a touchdownnal a Patriots 27-20-as vezetést szerezzen.

Így kellett történnie. Így volt megálmodva.

És mindez azok miatt a leckék miatt, amiket Belichick és a Patriots 2009-ben tanult meg.

Forrás: Greg A. Bedard / Boston Globe
Fordította: FeGa

Hozzászólások

2012. 09. 06. 22:49
előbb olvasom, minthogy meg lett írva(2012. 09. 07. 10:00)... ez már valami! XDDD
2012. 09. 07. 10:10
lipi
Gyönyörű, remek, hiánypótló cikk!
Mégmégmég! :)
2012. 09. 07. 10:14
"Gronkowski túl magas, túl gyors, túl jó."
XDDD a legjobb mondat az egészben!
remek lett
2012. 09. 07. 10:26
Proxi
Köszi a cikket! :)
Apró megjegyzés: Ronde Barber CB nem pedig DE. :)
2012. 09. 07. 10:56
lolvin
Szerintetek mire megy majd a Colts a két draftolt TE-vel Luck mellé? ha jól tudom az idei TE csoport krémjéből választották mindekettőt, hosszútávon ha beválnak nagy húzás lehet szerintem.
2012. 09. 07. 11:04
Gordon
ezt majd az idei szezon megmondja:-)
Luck jól dobál, célpontjai megvannak, idén elkezdik a melót, jövőre pedig betöltik az üres, gyenge pozikat minőségi játékosokkal mert pénz az lesz rá, legalább is a sapka alatt van hely.
2012. 09. 07. 11:06
Studi
Valaki nyilatkozta a múlt évben, a két TE-ről(test felépítés miatt), hogy ha LB-t állítanak rá az lassú, ha pedig CB-t az pedig alacsony ergo mind 2-t lerázza magáról!
2012. 09. 07. 12:25
Zarathorn
Luck Fleenert ismeri mint a tenyerét mert az egyetemen együtt játszottak.
A másik TE nem tudom milyen...
2012. 09. 07. 16:46
max350
Gronk, Gronk, Gronk!!!!
2012. 09. 07. 18:54
Azt a mindenit! Ez nagyon jó lett!!! Köszi! (Egyre biztosabb vagyok benne, hogy ha Gronk bokája egészséges, nagyon megvan a SB.)
2012. 09. 07. 19:02
Sinisa
Köszönjük!
Én nagyon szeretem az ilyen cikkeket.
Segítenek egy kicsit belátni a "függöny mögé".
2012. 09. 07. 19:30
csori71
2012. 09. 08. 01:33
2012. 09. 08. 07:33
lolvin
off

Láttam már pár száz nfl meccset de egy dolgot még nem sikerült megfigyelnem, honnét tudják a játékosok, h épp kinek kell lemenni/bejönni...néha elég nagy a káosz a pályán, látszólag mégis mindenki tudja, h mikor kell lemennie...szóval ez hogyan működik? az edzők integetnek, vagy van valami előre megbeszélt dolog?
2012. 09. 08. 16:27
origo.hu-n a PAtriotsról:

"A keret nagyrészt egyben maradt, bár a kevés távozó egyike a liga talán legjobb futója, BenJarvus Green-Ellis."

egy kicsit erősnek érzem ezt... :D
2012. 09. 08. 16:31
lolvin
épp csak egy hangyányit túloztak :)
biztos leglabdabiztosabbat akart irni.
Hozzászólás a(z) Felemelkedés a bukás után bejegyzéshez