Menetrend

Félidőről-félidőre - Alapszakasz. 1. hét

2012. 09. 12. 19:37
Szerző: Danna
Kategória: Elemzés
Field Yates nézte újra a Titans elleni Patriots győzelmet és osztotta meg megfigyeléseit az olvasókkal.

Az első félidőben történt:

1. A Patriots az első támadása során harmadik és 1 helyzetben találta magát. Ez a három támadójáték jól bemutatja, hogy a két, sokoldalú tight endnek köszönhetően cserék nélkül is mennyire sokarcúak tudnak lenni a támadók. Az első játék spread felállását (amikor Aaron Hernandez valódi elkapóként szerepelt) olyan követte, amikor Hernandez és Rob Gronkowski egymás mellett állt a támadófal mellett. A harmadik down alkalmával Stevan Ridley 17 yardos futásával könnyűszerrel tették meg az újabb első kísérlethez szükséges távolságot. Nate Solder és Gronkowski tett róla, hogy belülről ne érkezhessen segítség, vagyis tartották a folyosó egyik oldalát, míg a szélső védőt Hernandez tartotta vissza a beavatkozásról. Ez a fajta többarcúság hamar választásra készteti az ellenfél edzőit, hogy milyen formációban küldjék fel a védelmüket a két tight enddel szemben.

2. A Titans negyedik és inches játéka során két-két elkapóval álltak mindkét oldalon shotgun formációban. Az eredmény: Jake Locker Nate Washingtont találta meg egy pontos dobással. A Patriots védelem bliztcelt, aminek következményeként Kyle Arrington segítség nélkül 1-1-ben maradt az elkapójával. Bár a védekezése kielégítő volt, a precíz passzt követő elkapást már nem tudta megakadályozni.

3. Jake Locker azon irányítók közé tartozik, akik futásaikkal is veszélyt okozhatnak és nem kizárólag akkor, ha menekülniük kell a védők elől az összeomlott zsebből, hanem előre eltervezett irányító futásokkal is. Ennek lehetett az oka, hogy az este nagy részében Jerod Mayo a védőfal mögött közvetlenül "járőrözött", hogy szemmel tartsa az irányítót. Ebben a szerepkörében jó pozícióban volt a rövid dobásokra épülő passzjáték megakadályozására is "crossing" és a pálya belseje felé forduló útvonalak esetében.

4. Brandon Lloyd debütálása nem indult a legjobban, hiszen a szurkolók bizonyára még sokáig fognak emlékezni arra az elejtett labdára, amivel könnyűszerrel sétálhatott volna be a gólterületre. Sokakban felmerülhetett, mi volt a probléma annál a játéknál? Tom Brady csak színlelte a labda átadását Ridley-nek illetve Wes Welkernek az end around futáshoz, mielőtt elindította Lloyd irányába a rakétát. Az elkapó teljesen üresen találta magát, ugyanis sikerült a Titans védvonala mögé kerülnie. A rá vigyázó cornerback ugyanis zónázott, így a Patriots játékos őrzését a safetynek kellett volna átvennie. Ő azonban ráharapott a futásra, és túljátszotta a játékot, vagyis már nem volt olyan pozícióban, hogy beavatkozhasson Lloyddal szemben. Szerencséjükre azonban az elkapó lelassított, amikor a labda már a levegőben volt, így nem megfelelő helyzetben várta a labdát, amelynek elkapása így nem is sikerülhetett neki.

5. Hernandez touchdown elkapásánál a Titans védelme cover 1 védekezést választott a passz ellen, vagyis emberfogás mellett, csak egyetlen egy safetyt tartottak a pálya közepén mélységben. Ezt a safetyt támadta meg a Patriots mindkét tight enddel. Hernandez és Gronkowski is nyílegyenes útvonallal rohantak a gólvonal irányába. A safetynek választania kellett, hogy melyik oldalra segít be az 1-1-ben védekező játékostársának. Gronkot választotta, a labda viszont ezután Hernandezt találta meg, akit 1-1-ben nem lehetett megállítani. A támadók azon általános koncepciójának láthattuk a példáját, ami arra épül, hogy egy védőnek adott időben, egyszerre két helyen kell lennie, hogy megállítsa a játékot; tökéletes végrehajtással.

6. Chandler Jones Dont'a Hightower touchdownnal végződő játéka során megvillantotta pass rush technikai repertoárját. Nem támadta meg közvetlenül a snap után Michael Roost. Kivárt egy pillanatig és csak ezt követően a "swim" mozdulattal jutott túl rajta. Ezután tudott rástartolni az irányítóra és sack során sikerült elválasztani Lockert a labdától is. A játékszert ezután Hightower kapta fel és szerzett belőle hat pontot a csapatának. Nagyszerű debütálás mindkét újoncnak.

7. Tom Bradyt a sérült orra nem hátráltatta a játékban. A második negyedben második és 1 helyzetben még irányító "sneakre" is futotta az erejéből, amikor is Ryan Wendell center mögött haladva szerzett első downt a csapatnak.

8. A félidő közelségét jelző 2:00 figyelmeztetés előtt első és gól során már csak két yardra volt a Patriots a gólterülettől. 8 yardos Ridley futást követően három tight end volt a pályán, Dan Connolly fullbacknek állt, vagyis minden jel arra mutatott, hogy itt futójáték következik, és erőből akarják a földön bejuttatni a labdát a gólterületre. Brady azonban csak színlelte a labda átadását, ami kellő ideig bizonytalanította el a védelmet, hogy passz vagy futás következik-e. A tétovázó safety mögött így Rob Gronkowski viszonylag könnyedséggel játszotta tisztára magát és szerzett touchdownt.

9. A teljes védőszerelésben tartott edzések számának csökkentésével egyre kevesebb idő jut az éles szerelési gyakorlatokra, hogy a védők első szándékból földre tudják vinni a labdás embert, és az ütközéshez megfelelő szöget válasszanak, hogy el is találják célpontjukat illetve hogy a labdás ember el tudja kerülni az erre törekvő védőket. Többek között Jerod Mayo a védelemben; Ridley, Gronkowski és Hernandez a támadóknál érdemel dicséretet a munkájukért a szerelések és szerelési kísérletek elkerülése terén a mérkőzés folyamán.

10. A támadófal bár sokkal jobban teljesített, mint az előidény során, a széleken még mindig olykor bajba került a védőkkel szemben, azonban köszönhetően Brady technikájának és a fal mögötti mozgásának a figyelem középpontjában lévő támadófal kellő védelmet biztosított irányítójának az este nagy részében. Marcus Cannont se lehet most kárhoztatni, amint Sebastian Vollmerrel váltották egymást RT poszton. Solder hibázott, amikor Brady az orrsérülését összeszedte, de attól eltekintve jól végezte a dolgát. Különösen hasznos volt a külső futásoknál és az oldalpasszoknál, amikor mozgásban, üres területen haladva kellett "megkeresnie" az áldozatát, akinek kioszthatta az aktuális blokkot. Nagyon komoly erőssége a csapatnak a játékának ez a szegmense. Brian Waters nélkül is, a támadófal belső hármasa nem okozott problémát a támadások során.

A Patriots 34-13 arányú győzelmi mérkőzésének második félidejének elemzése:

1. A második félidő harmadik támadójátékában, a futó Stevan Ridley egy 7 yardos baloldali futásánál nagyon szépen megtartotta az egyensúlyát egy korai kontakt után. Ridley ütközés elleni ereje egész délután szembetűnő volt: keményen futott, nem félt felvenni az ütközéseket és csökkentette a súlypontját a védőkkel szemben, de ennek ellenére nagyon erős volt és képes volt tökéletesen megtartani az egyensúlyát. Ez volt az egyik olyan tulajdonsága, ami nagyon feltűnő volt vasárnap, ahogy például a labdabiztonság is. Magasan és szorosan tartotta a labdát a jobb karjával egész délután.

2. Ahogy korábban Mike Reiss is megírta, 3 olyan játékos volt, aki minden támadásnál a pályán volt: Tom Brady, Rob Gronkowski és Aaron Hernandez. Ezt alapul véve nézve a mérkőzést, a Patriots támadójátéka egyértelműen a két TE-re alapult vasárnap, és a későbbiekben is várhatóan ez fog történni. Brady Gronkowski felé fordult több harmadik kísérlet alkamával is a félidő második támadósorozata alatt, és a 3 & 9 mutatta meg igazán Gronkowski erősségét. A slot elkapó helyén állt fel Gronk, aki egy egyszerű horog utat futott meg, pont csak annyit, hogy átérjen a "first down vonalon", és két védő között várta a labdát. A harmadik próbálkozásnál a passzjáték sokszor csak arról szólnak, amit az edzők is szeretnek hangsúlyozni, hogy "csak legyen elég", ez minden, csak annyit tegyenek meg, ami elég az első kísérlethez. Brady megtalálta Gronkowskit egy 9.5 yardos passzal, miután a termetes TE, aki észrevette, hogy zóna védekezésben állt fel az ellenfél, szabad területet talált két védő között és így meglett az első próbálkozás lehetősége.

3. Nehéz megmondani a felvétel alapján, de úgy tűnik, hogy Devin McCourty "majdnem interceptionjénél" a Patriots Cover 4 felállást alkalmazta. A dobás jóval Darius Reynaud feje fölé érkezett, aki épp a pálya szélén volt a linebacker Dont'a Hightowerrel a csípőjénél. McCourty, aki a pálya ezen negyedében mélységben helyezkedett el, megtörte a labda útját, de sajnos nem sikerült elkapnia azt, amivel akár pontokat is szerezhetett volna.

4. Miután egy holding büntetés miatt a saját 5 yardos vonalára szorult a Titans, Ras-I Dowling megállította az újonc elkapó Kendall Wright-ot egy 3&15 kísérlet alkalmával. Határozott játék volt Dowlingtól, aki szépen olvasta a gyors screen passzt, felugrott és úgy próbálta megakadályozni az elkapást, azonban Wrightnak lehetősége lett volna mellette elfutni, de ő egy határozott szereléssel a földre vitte az ellenfél játékosát (miközben a labdát is folyamatosan próbálta elvenni az elkapótól). Dowling eleinte kicsit rozsdás volt, de a második félidőben már jól játszott.

5. A Patriots védelmének sebessége egész délután kiemelkedő volt. Tisztán látszott, hogy olyan játékosok mint Chandler Jones és Jermaine Cunningham, rendre ott voltak mindenhol és állították meg az ellenfelet a kezdővonal környékén, és távolabb is. A Titans képtelen volt a Patriots ellen a földön bármit is csinálni, és bár párszor bejöttek a hosszú passzok nekik, egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy a Patriots secondaryje állandóan verve lett volna. Ez csak 1 mérkőzés volt, de úgy tűnik a védelem a gyorsaságra van alapozva 2012-ben.

6. Zoltán Meskó bár nem élete formájában játszott, mégis volt pár rúgása, aminek köszönhetően sikerült a Titanst odaszögezni a saját gólvonalához. A mezőnypozícióért vívott küzdelmet megnyerte a Patriots a találkozón. A hazaiak legjobb pozíciója a 21 yardos vonal volt, ahonnan támadást kezdhettek. A New England megnyerte a mezőnypozícióért vívott csatát, többet birtokolta a labdát és több labdát szerzett. A győztes recept.

7. A Patriots alig blitzelt a meccs során (amikor négynél többen támadják az irányítót). Azonban amikor Matt Hasselback pályára lépett, egyből előkerült egy blitz csomag. Elképzelhető, hogy ez csak a helyzetnek szólt a pályán (harmadik és 1), de az is, hogy ezzel akarták tesztelni egyből a veterán irányítót.

8. A negyedik negyed elején bemutatott védekezés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, amikor a gólvonaltól egy yardra képtelen volt a Titans három játékból touchdownt szerezni. Elsőre Vince Wilfork törte át a támadófalat, amivel egyből öt yardot vesztettek. Másodikra Hasselback túldobta a célpontját. Harmadikra Pat Chung mutatott be nagyon szoros védekezést és az eredmény sikertelen passz lett.

9. Lloyd öt elkapással debütált a Patriots színeiben tétmeccsen. A közte és Brady között fennálló kapcsolat alapja lehet a csapat jövőbeni sikereinek. A negyedik negyedben második és 7-nél bemutatták, hogy már nem nagyon kell keresni az összhangot. "Go" útvonalat futott Lloyd (ilyenkor egyenesen elindul mélységben a pályán előre). Brady elindította a labdát az irányába, olyan helyre (a válla felett), ahol a védőnek esélye sem volt azt elkapni. Lloyd ezúttal jól helyezkedett, pont eleget finomított az útvonalán és behúzta az elkapást.

10. Josh McDaniels visszatérésével az oldalpasszok ismét szerves részét fogják képezni a támadó repertoárnak. Ez már vasárnap is látszott. Ugyanakkor feltűnő volt, hogy ezek a passzok általában a baloldalra irányultak, ahol Solder, Logan Mankins és Wendell mögött szerezték a játékosok a yardokat. A három mozgékony falember nagyon jó ütemben találja meg az emberét az üres területen, és vonja ki őket a játékból. A jobbszélen állandó csere volt Vollmer és Cannon között, ami magyarázhatja, hogy miért inkább a másik oldalt használták ezeknél a helyzeteknél.

Fordította: DoM & Danna

Hozzászólások

2012. 09. 12. 22:31
DefenseFan
Tetszetős játékok, de kíváncsi vagyok a Arizona ellen mennyire fog ülni a playek!
2012. 09. 12. 23:49
XDDD hogy én mit találtam...
olvasgattam régi cikkeket, és mikor Spikes bemutatása után elolvastam ezt a kommentet, muszáj volt bemásolnom ide, csak hogy lássuk hog változhatnak a helyzetek!

2010.-ben
2012. 09. 12. 23:51
2010.-ben járunk,
DoM:
"PatPatriot:
Azért ezt a 40-es időt nem lehet ilyen egyszerűen a szőnyeg alá söpörni, de a 3-4-es védelemben ezt ki lehet küszöbölni azzal, hogy egyértelmű passz helyzetekkel, amikor az ILB-nek is hátra kell lépnie zónázni, egyszerűen nincs a pályán (early downs player)."
2012. 09. 12. 23:57
" A lassú 40 yard miatt például elképzelhetetlen lenne Spikes egy 43-as védelem közepén."

(bocsi a azaggatottságért, csak telefonról nem egyszerű a dolog xd )
2012. 09. 13. 09:55
:) A megállapítás részben most is megállja a helyét, mert inkább egyenesen előre típusú játékos még mindig. A Ravens elleni interceptiont a PO-ban leszámítva... :P Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy most milyen számokat tudhat Spikes.
Hozzászólás a(z) Félidőről-félidőre - Alapszakasz. 1. hét bejegyzéshez