Menetrend

Félidőről félidőre - Alapszakasz 4. hét

2012. 10. 03. 10:23
Szerző: GRAFI
Kategória: Cikkek, Meccsek

Ahogy már megszokhattuk, Field Yates újranézte a Buffalo Bills elleni mérkőzést és papírra vetette észrevételeit a vasárnap, magyar idő szerint 19 órakor kezdődött, 52-28-as Patriots győzelemmel záruló mérkőzéssel kapcsolatban. 


Az első félidő megfigyelései

1. A Bills kezdő támadásában - nagyon hatékony játékkal - gyorsan a Patriots térfelén termett. 3. és 2-nél a 38 yardos vonalon, a Buffalo egy balra eltolt formációban állt fel, az irányító Ryan Fitzpatrickel a center mögött. Ő átadta a labdát a running back Fred Jacksonnak egy alap linebacker játéknál, amiben a Buffalo right guardja, Kraig Urbik volt a felelős a Patriots újonc linebackerének, Dont’a Hightowernek a kiiktatásáért. Hightower, az erős oldali linebacker gyorsan olvasta a játékot, és áttört Urbiknál a lyukon. A másik újonc, a defensive end Chandler Jones, belül tört be és megakadályozta a Bills tight endjét, Scott Chandlert abban, hogy utat nyisson belül a futáshoz Jacksonnak. Hightower ereje és Jones robbanékonysága nagyon hasznos volt a korai játékban.

2. A mérkőzés későbbi alakulásának előjeleként, a Patriots viszonylag könnyen haladt végig az első támadásnánál a pályán. Nem sok negatívumot lehet mondani, csupán pár pozitív észrevétel lenne. A Patriots offensive tacklejei már a kezdésnél megadták az alaphangot a Bills defensive endjeinek eltolásával. Köszönhetően az erős oldalon játszó Nate Solder és Sebastian Vollmer kézmunkájának, amivel tartani tudták Mario Williamst és Mark Andersont. Ráadásul a Patriots duója a pozíciója két legjobbját tartotta meg a kezdővonalnál. Egy Tom Brady passzal kezdődött Rob Gronkowskinek, aki egyszerűen befelé indult egy külső útvonalfutás után, amit rögtön egy Wes Welkernek dobott oldalsó passz követett. Végezetül,a running back Stevan Ridley olyat csinált a hat yardos touchdownjánál, amit nem sokszor láthatunk, da nagyon hatékony volt: nem lépte át a gólvonalat. Nem egy mindent elsöprő gátugrás volt, de több mint az előtte álló akadály átugrása. Az elegáns mozdulatot hat ponttal jutalmazták.

3. A mérkőzés előtti, 98.5 The Sports Hub rádiócsatornának adott interjújában, a Patriots vezetőedzője, Bill Belichick rávilágított, hogy a passzjáték és Fitzpatrick ritmusának a megtörése a kulcs a Bils elleni hatékony védekezéshez. Ez számos területet magában foglalt vasárnap, beleértve az erős fellépést a kezdővonalnál és annak közelében. Több álcázott blitz és futásvédelmi felállás látható volt, ahol a Patriots védelme egy rakás különbözőnek látszó módon állt fel, közte néhánnyal, amiben úgy tűnt, hogy csak egy játékos áll fel alap védekező pozícióban. A Patriots nem sokszor blitzelt, számos különböző futásvédelmi és emberfogó formációt láthattunk, mint mikor mindkét defensive endet, Chandler Jonest és Rob Ninkovichot is szoros emberfogásra állították. A Defensive kordinátorok néhányszor az ún. rendezett káosz formációt hívták, ami összekavarja a támadókat, az irányítót pedig a snap előtti újra ás újra tervezésre készteti. A Patriots képesnek tűnt a kitűzött cél, a Bills passzjátékának megtörésére, aminek eredményeképpen Fitzpatrick négy alkalomal is interceptiont dobott.

4. A Bills defensive tackleje, Kyle Williams azt mondta a riportereknek a mérkőzés után, hogy a Patriots azért tudta hatékonyan futtatni a labdát, mert egyszerűen mellőzték az alap játékhívásokat, a három elsődleges elvet alapul véve. A Patriots keverte a zóna-blokkolást a széthúzással, és Williams nem tudott felülkerekedni Solderen a második negyed egyik futását leszámítva. Solder nem tudta feltartóztatni a kivágó Williamst, aki Solder jobbján talált egy lyukat, és tört előre. Solder kiiktatása egy pillanat volt, és Williams földre tudta vinni a futó Brandon Boldent, for one of the few stuffs the Bills had on the day. Solder nagyon jól játszott ebből a szemszögből ezen a délutánon, ezt az egy játékot leszámítva.

5. Összességében Brady teljesítménye ragyogó volt, de volt egy terület amiről említést kell tenni az első félidőben, mégpedig a Brandon Lloydnak való passzok erőltetése. Köszönhető ez a Bills secondary tagjainak, akik Lloydot őrizték, köztük a kiemelkedő helyen draftolt Stephon Gilmorenak, aki kiválló képességeit és sebbességét megcsillantva mozgott. Brady továbbra is próbálja megtalálni az összhangot Lloyd-al, de úgy tűnt, hogy túlságosan is erőltette ezt az első félidőben.

6. Belichick egyik hitvallása védő edzőként, hogy futásokkal ne lehessen megkerülni a védővonalat. A LOS-nál húzott védővonal szélének a megtartása elsősorban a defensive endek illetve 34-es és egyes 43-as sémákban is a külső linebacker(ek) feladata: ne hagyják magukat blokkok révén elnyomni, eltolni az útból és a tackle-ök és tight endek megtartása révén a labdás embert belülre tudják terelni, ahol nehezebben találkozhat az üres területtel illetve vélhetően lesz olyan védő, aki a földre bírja vinni. Azonban a cornerbackek szerepét sem lehet elvitatni, ha a külső futások elleni védekezésről van szó. Devin McCourty és Kyle Arrington is kitűnt a videózás során a Bills ellen mutatott produkciójával ezen a téren.

7. Gyorsan változó szituációkban (pl. turnoverek után), az NFL csapatok gyakran egyből lőállásba helyezkednek, ahol egy gyors lövéssel meg is csinálják a nagy játékot/pontokat szereznek.Ezt tette a Bills is a Gronkowski fumble után, és egy 24 yardos td passzt adott Fitzpatrick a tight end Scott Chandlernek. A Patriots Cover 3 formációban állt fel a Bills ellen, Sterling Moore volt a mélységi védő és a két safety - Steve Gregory és Patrick Chung - a pálya két másik harmadán osztozott. Chung volt Chandler közelében, aki próbált a fejével a labda felé forogni, hogy ne veszítse szem elől a dobást és az elkapást. Fitzpatrick oda dobta a labdát, ahol csak Chandler tudta elkapni, és ő túljárt a kisebb Chung eszén.

8. A Patriots hatékonyan indította a támadásait a paszjátékkal vasárnap, ami lehetővé tette a futójáték felfejlődését a passzjáték által, ellentétben a sokak által hitt bölcsességekkel szemben. Elég jól teljesítettek a második és a harmadik kisérletek megoldásában is a földön, Ridleynek és Boldennek köszönhetően. Ridley ebben a szezonban igazi first down mester lett a ligában legtöbb, 28 first downnal négy meccs alatt. Ha így folytatja 112-ig juthat a szezonban. Legutóbb 2005-ben ért el egy futó száznál    több first downt, akkor a Seahawks futója, Shaun Alexander 105-ig jutott. Ridleyt meggyőző stílusa, masszív felépítése, és az előretörő mentalitása produktív játékossá teszi.

9. A Patriots secondary-je nagyon sok yardot kapott két egymást követő héten is, de az egység jobban teljesített, mint ahogy azt a számok alapján gondolhatnánk. A pálya közepe az egyik terület, ahol úgy tűnik, hogy szenvednek. Fitzpatrick ívelt Chandlernek egy passzt a nap második találatáért a Patriots védelmének sorai között cikázva, és ez csak egy példa a pálya közepének védtelenségére. Ahogy azt Mike Reiss is megjegyezte a “3 Up, 3 Down” rovatában, Chung és Gregory sem a legjobbjukat nyújtották, és a védelemnek van még hova fejlődnie középen. Ez ugyanúgy vonatkozik a linebackerektől kezdve a védelem többi tagjára is.

10. Nem túlzunk mikor azt mondjuk, hogy milyen fontos, és impresszív volt a linebacker Brandon Spikes kikényszerített fumble-ja C.J. Spilleren az első félidő végén. Spikes a kezdővonalon maradt mikor kiszúrta a futójátékot, és talált egy közvetlen utat a száguldó (futó - a szerk.) felé. Spikesnál már szinte tipikus, hogy megcsinálja a szerelést nagyon keményen, és közben a labdát is próbálja kimozdítani. Meg van az ereje, hogy megállítsa a futást.

A második félidő megfigyelései

1. A gépezet működésbe lendült. A második félidőben a Patriots támadói hat támadás végén szereztek sorozatban touchdownt a második labdabirtoklásukkal kezdve. Annak a támadásnak a kulcsjátéka Danny Woodhead elkapása volt harmadik és 9 helyzetben, ami az ott szerzett touchdownnal pontot is tett az ügy végére. Tom Brady sosem a zsebből való meneküléséről volt híres, ettől még kivételesek a támadófal mögötti apró tánclépései, melyekkel a pass rusht képes elkerülni. Ennél a passznál oldalra sikerült elmozognia, amivel egy extra másodpercet nyert, ami elegendő volt Woodhead számára, hogy lerázza magáról a lomha linebackert és kisegítse a szorult helyzetben lévő irányítót. Nemcsak az az egy játék, de a teljes támadás úgy tűnt végképp olyan lépéselőnybe hozta a támadókat, amire már képtelen volt a Bills védelme reagálni.

2. Ahogy a nagy könyvben megírták. Az első félidő során már említésre került, hogy a Patriots a passzt használta arra, hogy megalapozza a futásokat. A második játékrészben ez még jobban érvényesült. Öt touchdownnal végződő támadásukat is passzjátékkal indították (az egyedüli kivétel az volt, amikor Devin McCourty második interceptionjét követően a Bills 12 yardjáról támadhattak). A hatékony támadásépítés mesteri példája volt, ahogy a sikeres passzokkal hamar sikerült minden támadásnak megadni az alaphangját.

3. A névtelen hős. Rob Ninkovich sokkal többet jelent a Patriots védelem számára, mint azt a puszta számok mutatják. Vasárnap a játék több elemében is szépen helytállt. Megtartotta a védővonal szélét a futás ellen, támadta az irányítót és több poszton is feltűnt a meccs során.

4. Welker ismét a régi. Wes Welker kilenc elkapásból százhuszonkilenc yardot szerzett a Bills ellen. A védőknek egyszerűen nem volt rá ellenszerük. Mi történt az első héten mutatott visszafogottabb produkció óta? Semmi egetrengető. A Brady Welker kapcsolat szép példája volt egy „out” útvonal bemutatott rövid, gyorspassz, ami a csapat egyik kedvenc játéka első downok során. Welker kimagasló lábmunkája és irányváltása minden cornerbacknek komoly kihívás, különösen ezen az útvonalon, amikor emberfogásban próbálnak védekezni rajta. 

5. A passz- és futójáték egyensúlya. Nem lehet eleget hangsúlyozni a támadójáték kiegyensúlyozottságát. Egyik legnagyobb előnye, hogy sikeresen lehet eladni a play-action passzokat (amikor az irányító a center mögött veszi át közvetlenül a labdát, és hátralépve úgy teszi, mintha azt átadná a futónak – ezt azonban csak színlelik és ha a safetyk illetve linebackerek ezt túlreagálják, akkor széles passzsávok nyílnak az elkapók előtt. Ez még a 2010-es bajnokság nagy „újítása” volt a csapat részéről. Most ismét visszaköszönt.) A negyedik negyed első játéka: Rob Gronkowski könnyed touchdown elkapása. A tight end azért tudta zavartalanul elkapni a labdát üres területen, mert Bryan Scott csúnyán ráharapott a csak színlelt futójátékra. A passz- és futójáték szerencsés ötvözetével a második félidőben végig ők diktálták a tempót a Bills védőinek, aki mindvégig egy lépéssel le voltak maradva.

6. Az eladott labdákat meg kell büntetni. Az első félidőben a Patriots védelme hiába szerzett labdát, azokkal a támadók illetve részben a special teams képtelen volt élni és pontokat szerezni belőle. A második félidőben ez is megváltozott. McCourty második interceptionjét csak két játékba került touchdownra váltani. Brandon Bolden futott a labdával a gólterületre. A támadófal és a tight endek némileg jobbra blokkoltak (ember az embert tehát nem zónablokk történt), így balra Boldennek csak az a feladata maradt, hogy az egyetlen őt megállítani képes defensive backket kicselezze: egyszerűen keresztülfutott Stephon Gilmore-on.

7. „All hands team”. Vannak helyzeteket, amikor nyilvánvaló, hogy onside kickre készül az ellenfél, az ezt kivédekezni hivatott special teams egységnek azonban még ilyenkor is észnél kell lenni – különösen, ha azt az ellenfélnek jól sikerül kiviteleznie. Vasárnap úgy tűnt, hogy a rúgás a jobb oldal irányába fog történni, aztán hirtelen mégis a túloldalt választották, ahol a Patriotsnak csak négy játékosa volt. Brandon Spikes és Tracy White linebacker tökéletes falat alkotott Gronkowski részére (vagyis ők nem a labdával, hanem a „babával” törődtek), aki így meg tudta szerezni a labdát.  

8. Welker nagy elkapása. Gronkowski fenti labdaszerzését követően újabb touchdownnal végződött támadás következett. Azonban ehhez komoly játékot kellett megoldani. Harmadik és 9 helyzetben Brady a pálya középső harmadában találta meg Welkert, akinek bravúros mozdulatot kellett bemutatnia, hogy képes legyen behúzni a labdát. Az ilyen típusú elkapásoknál meglehetős inkonzisztenciát szokott Welker mutatni, ezért volt különösen üdítő a megmozdulás.

9. Wilson bácsi! Az újonc Tavon Wilson negyedik meccsén már a második interceptionjét szerezte és bár maga az elkapás egyáltalán nem volt sem rendkívüli, sem bravúros, de nem lehet nem észrevenni, hogy szinte állandóan a labda körül tűnik fel a safety, amikor pályára küldik az edzők.

10. A mérkőzés kontroll alatt tartása. A második félidőben mind a támadók, mind a védők képesek voltak diktálni a meccs tempóját, amiben nagy szerepe volt a Patriots támadó- és védőfalának. A támadófal dominanciáját nem kell sokat magyarázni a parádés futójátékot és Brady passzmutatóját látva. A védőfal képes volt Ryan Fitzpatrick irányítót is többször menekülésre késztetni.

Forrás: ESPN Boston - első félidő, második félidő.

fordította: DoM és GRAFI

Hozzászólások

2012. 10. 03. 11:39
I./5. Én is bosszankodtam amiatt, hogy erőltették a Lloyd felé menő szélső passzokat, amikor ő láthatóan nem tudott elszakadni, és Gilmore nagyon jól fogta. Csak én JMD-re voltam mérges...
2012. 10. 03. 12:16
Montesclan-pats
Egyébként a múlt heti cikkben és tomi-tomi hozzászólásában leírt opportunista védekezés mintapéldája volt meccs. Az a cikk nagyon szuper volt Köszi.
2012. 10. 03. 21:16
tomi-tomi
Ja, a hibákkal együtt! :-) A támadók kétszer adták el saját térfélen a labdát, a védelem meg benyelt egy big play TD-t. A csapat erejét mutatja, hogy a védelem korrigálta az Off. második és sokkal kritikusabb hibáját, az Off. pedig ellentmondást nem tűrően válaszolt a Bills 3. TD-jére. Így egy percig nem hihették, hogy lenyomták a Pats-t, zsebben a meccs.
2012. 10. 03. 13:08
lipi
második félidő 6-os pont. Nagyon szép jelenet volt ahogy Bolden gyakorlatilag egy robogó gyorsvonat határozottságával betolta a CB-t a gólterületre.

A cikk meg ismét remek :)
2012. 10. 03. 17:41
Tomk@
Hightower sérüléséről tudunk valamit?
2012. 10. 03. 18:05
PLC
Not much. Meglepődnék, ha vasárnap játszana.
Főleg, hogy Carpenter visszatért:
http://www.nfl.com/news/story/0ap1000000068977/article/bobby-carpenter-rejoins-new-england-patriots


2012. 10. 03. 19:24
csori71
én is kíváncsi vagyok mi a helyzet vele..
2012. 10. 03. 20:04
kolok
Ezekből a cikkekből jövök rá,hogy mennyire nem értek a játék szakmai részéhez! :) de attól még nagyon szeretem.
2012. 10. 03. 20:26
chateautorres
Hightower (és Mankins) részt vesznek az edzésen.
Hernandez, Gronk, Edelman és Gregory - nem.
2012. 10. 03. 21:15
csori71
akkor tuti nem nagy gáz lehet vele:-)

köszi:-)
2012. 10. 03. 22:22
respectvv4laci
Te jóisten Brady mit játszott megint! Igy olvasva még hátborzongatóbb ! Atyaúristen!
Hozzászólás a(z) Félidőről félidőre - Alapszakasz 4. hét bejegyzéshez