Menetrend

Félidős elemzés 2013

2013. 11. 14. 00:11
Szerző: Paul43
Kategória: Cikkek

Pihenő hét, bye week. Ez nem csak arra jó, hogy a csapatok játékosai kipihenjék magukat, hanem arra is időt ad, nekünk szerkesztőknek, hogy picit mélyebbre ássunk kedvenc klubunk teljesítményének homokjába (na ez elég költőire sikerült). Ahogy tavaly, úgy idén is összehasonlítom az első 8 forduló eredményeit az elmúlt két évad azonos időszakával.
Az adatokhoz forrásként, csak úgy, mint tavaly, a www.pro-football-reference.com oldalát használtam, kicsi kitekintéssel az www.espn.blog.com -on található statisztikákkal.Mivel sok esetben a különböző statisztikák eltérhetnek egymástól, így előfordulhat, hogy az én adataim nem egyeznek 100%-ban más oldalak adataival.

Előző évhez viszonyítva, egy-két szempont kikerült, míg más szempontok bekerültek. Kiesett a csapat tackle mutatója, amit most nem ítéltem olyan veszettül fontosnak, viszont bekerült a speciális csapatrész néhány száma.
Kezdjünk is bele.

Offense – támadók:

Elsőnek jöjjön máris csapatunk jövőbeli Hall of Fame irányítója és rajta keresztül a passzjáték.
Senki előtt nem titok, hogy az idei év eddig nem azt a teljesítményt hozza ezen a téren, amit eddig megszokhattunk. Sok elejtett labda az elkapóktól, pontatlan dobások Bradytől. Az érzéseinket pedig csak alátámasztják a statisztikák.

passz numbers

Na ez az. A passz kísérletekben semmi különbség nincs, mindössze csak 13-mal kevesebbszer próbált Brady dobni, mint tavaly. Viszont a sikeres passzok terén már erős visszaesést láthatunk, majdnem 40-nel kisebb ez a szám. A legbeszédesebb viszont a találati százalék. Mintha valami újonc irányító statisztikáját néznénk, de legalábbis mintha nem egy jövendőbeli HoF irányítóé lenne. 55%, nem sok.

Mi lehet az ok? Gyengék az elkapók? Nincsen még meg az összhang, mivel szinte a teljes elkapó gárda kicserélődött?
Véleményem szerint az elkapók minőségével nincsen gond, legalább liga átlag, erőteljes javulási lehetőségekkel. A kémia, lehet gond. Ugyan Amendola és Brady nagyon gyorsan egymásra találtak, de szegény srác nem tud egészséges maradni, így vele nem lehetett folyamatosan számolni. Edelman jól ugrott be, hozta is az elkapásokat, de az újoncok sajnos nem tudtak (még) felnőni a csapat támasztotta elvárásokhoz.

DE. Van egy másik lehetőség is, amit a számok megint csak alátámasztani látszanak. Mégpedig az utóbbi években rendre remekül teljesítő patchwork szakasz, a támadó fal.

sack off

A grafikonunk mutat egy „picinyke” kilengést tavalyhoz képest. 14 helyett idén az első 8 meccsen 24-szer vitték földre Tom Brady-t, ami majdnem 3 sack meccsenként, szemben a tavaly majdnem 2-vel. És ez csak a sackek száma, ugyanilyen arányban nőtt a siettetések vagy dobás utáni finom ütések száma is. A nagy gond, hogy tavaly óta lényegében változatlan a kezdő 5-ös, plusz az első csere is ugyanaz (Cannon), mégis más arcát mutatja ez a csapatrész.  Ezen az sem segít, hogy Vollmer lábtörése után kiszállt egész évre, bár Cannonban sokan bíznak/bízunk. Számomra a két (három) offensive tackle teljesítménye rendben van. Ellenben a belső hármas valahogy nem muzsikál úgy, ahogy kellene. Mankins újra elfelejtett szabályosan játszani, nagyon sokat hibázik. Ő vezeti a Patriots listáját (a Steelers elleni meccset követően 6-szor fújtak rá) a büntetések terén.  Emellett a top szabálytalanságok az offensive holding (10) és a false start (9), amelyekből nagyon sok újfent a falhoz köthető.
Mankins mellett pedig a Connolly-Wendell páros is átlag alatt teljesít. Míg tavaly arról beszélhettünk, hogy Wendellben a Pats megtalálta a centerét hosszú időre, úgy most már sokan azt is kétségbe vonják, hogy egyáltalán hosszabbít-e vele a csapat. Connolly-t pedig sokan gondolkodás nélkül lecserélnék valaki másra.

Természetesen nem akarom a falra kenni a passzjáték gyengeségét, de azt senki nem vitathatja, hogy gond van (volt).

pass yard

Ha a dobáspontosság, akkor a dobott yardok száma is zuhanni fog. Majdnem 600 yarddal kevesebb, mint a tavalyi első 8 meccs alatt. Értem én, hogy nincs már Welker (aki termeli a yardokat Denverben) és Gronk is sérült még ekkor, de 25%-os esés, akkor sem elfogadható egy Patriots szintű csapatnál.

TD-INT

És akkor egy újabb csúnya grafikon. Itt nem is az INT-k emelkedése a lényeg, mert 8 meccsen 6-ot dobni még belefér (nagy jóindulattal), hanem a dobott TD-knél észrevehető 50%-os mínusz. A Steelers meccs után persze ez már szebben néz ki picivel, de itt még ezt nem tudhattuk. Tom Brady és az éppen 1 TD/meccs erősen meglepő. És akkor ehhez vegyük azt is hozzá, hogy volt meccs amin Brady nem ért el passzolt TD-t (pl. Bengals ellen).

Oké, nézve a meccseket tudtuk és éreztük, hogy az idei passzjáték csak idővel és Gronk visszatérésével lehet jobb, de számomra kicsit pofánvágósak voltak elsőre ezek a mutatók.

Ennyit a passzjátékról, jöjjön a futás. A fal teljesítménye itt is szerepet játszik, kérdés nem férhet hozzá. De amit itt nagyobb problémának látok, az Shane Vereen kiesése, rögtön az első meccsen, valamint Ridley számomra érthetetlen mellőzése. Ennek ellenére itt nincs olyan hatalmas visszaesés, mint a passzjátéknál, talán azt mondhatjuk, hogy a tavalyi volt egy kiugróan jó évkezdés.

run yard

72 yarddal több futott yard, mint 2011-ben, de 232-vel kevesebb, mint tavaly. Igaz, tavaly 44-gyel többször is próbálkozott futással a Patriots. Ez TD-kben a következőként néz ki:

run TD

Itt a 2011-es évhez képest pici javulás, de tavalyhoz képest újra erős visszaesés van.

Azért, a jót is próbáljuk meg észrevenni, mert van az is. Ridley visszatérésével beindult a futójáték, jönnek a yardot, jönnek a TD-k. Plusz ha minden igaz, akkor Vereen is visszatérhet a Panthers ellen, ami csak még jobban rá fog erősíteni a tendenciára.

Zárásként az offense-nél nézzük meg a passz és futójátékoknál elért átlagos yardmennyiség változását.

passrush yard

Azért ezt látva egy tendenciát vehetünk észre, ami sajnos negatív. 2011 óta minden év elején csökkentek a yardátlagok, mind futásnál, mind passznál. Persze pánikra semmi ok, mindkét mutató még elfogadható szinten van. A futások 4 yard felett vannak, ami azt jelenti, hogy ha csak futna a csapat, akkor a harmadik kísérletekre mindig meglenne a first down (statisztika, élőben sajnos nincs így), míg passzoknál a 10 yard feletti szám is a biztos first down-okat mutatja. Abban pedig biztos vagyok, hogy az év végi visszatekintőben ezeknél magasabb értékeket látunk majd.

Defense – védők:

Elöljáróban, a helyzet a következő. Tavaly Talib érkezésével és DMC safety-be való elmozgatásával a secondary jelentősen feljavult. A csapatrész alap összetétele itt sem változott, ami az egymás közti kommunikáción nagyot lendíthet. A feljavult hátsó sorhoz adjunk hozzá egy egészséges Chandler Jones, egy formában levő Ninkovichot és egy feljavuló inside pass rusht. Ez elméletileg a passz elleni védekezés pozitív irányú elmozdulását kell, hogy eredményezze.
Másik oldalon viszont kiesett Wilfork, Kelly, Mayo. Ez már önmagában is erős így együtt, de elméleti síkon a futás elleni védekezésnek sem tesz jót.

Na, akkor ez tényszerűen hogyan is néz ki.

sack def

Egy sikeres passz elleni védelem egyik alapja a jó és hatékony pass rush. Szerintem ez pipa.  Chandler Jones 8 meccs után 6 sacknél, Chris Jones pedig 5-nél járt. A hatékonyság több, mint 40%-os emelkedést mutat. Jó érzés látni, hogy itt ezek a mennyiségek pozitív irányban vannak, ellentétben a támadó oldaliakkal.
Miért fontos az irányítóra helyezett nyomás? Nem bonyolult. Ha az irányítónak nincs elég ideje megvárni az elkapóit, hogy azok elszakadjanak, valamint 2 másodperc után már az arcában kalimpálnak, akkor hamarabb kell eldobnia a labdát, ami az előbb felsoroltak miatt vélhetően pontatlanabb is lesz.
Azonban ez nem ennyire egyoldalú. Biztos sokan hallottatok az úgynevezett coverage sackről. Ennek az a lényege, hogy az irányító bár szabad dobhatna, mégsem tud, mivel az elkapóit a hátsó védekező játékosok annyira jól levédekezik, hogy a sikertelen dobás esélye óriásivá nőne. Ez a pár másodperc plusz várakozás, több lehetőséget teremt a pass rusht játszó védőknek, hogy elérjék az irányítót. ÉS már el is értünk oda, hogy a pass rush és a coverage mennyire kéz a kézben járnak. Láthattuk, hogy mennyire feljavult a fal munkája passzok ellen.
Elárulom a hátsó szekció is jobb, mint tavaly.

pass D

Oooo, yesss. Ha Brady dobáspontosságán ki voltunk akadva, akkor most széles vigyor ülhet ki az arcunkra, mivel az ellenfél irányítói még Bradynél is rosszabb százalékkal dobnak ellenünk. Idén az első 8 meccs alatt, a tavalyihoz képest 10%-kal pontatlanabbak az ellen QB-i. Persze, tudom, hogy volt ott egy Geno Smith (kétszer is), meg egy E.J. Manuel, akik újoncok, de mellettük volt Drew Brees, Matt Ryan és Andy Dalton is. Na? Ettől a százalékos értéktől dobtam egy hátast be kell valljam.

Na de a következő!!

TD-INT def

Ha eddig bárki is húzta volna a száját, az most remélem csöndben marad. Amikor egy védelem több INT-t szerez, mint ahány passzolt TD-t benyel, akkor ott nincs nagy gond. Márpedig itt most ez a helyzet. Ehhez túl sok mindent nem tudok hozzáfűzni. Talib nagyon jól játszik, kikapcsolja az ellenfél legjobb elkapóit és mellette szépen gyűjtögeti az INT-ket (4-nél tart). Sajnos nála is folyamatos egészségügyi gondok vannak, egy ideje a csípője rosszalkodik, emiatt a Panthers ellen még kérdéses a pályára lépése. Persze reméljük a legjobbakat. Másik részről, akiről itt szintén nem szabad megfeledkezni, az Devin McCourty alias DMC. A cornerből free safety-re váltó védő újra Pro Bowl formában teljesít. Bár 8 mérkőzés után még nem volt INT-je (egyet szerzett a Steelers ellen), de szóló tackle-ök számában például veri Hightowert. Emellett remekül kontroll alatt tartja a hátsó pályarészt.

pass yard def

Csak, hogy még valamivel alátámasszam a passz elleni védekezés fejlődését. Majdnem 400 yarddal kevesebb engedett yard. Remek teljesítmény.

Amikor Wilfork lesérült és IR-re került nagyon sokan megijedtek/megijedtünk (kivéve talán DoM-ot, aki kissé túlértékeltnek tartja Wilfork munkáját), hogy most mi lesz. Aztán rá nem sokkal lesérült Kelly is és hírtelen két rookie lett a kezdő. Vajon mennyire esett össze a futás elleni védelem? Főleg úgy, hogy a nagyon hatékony Mayo is kidőlt egész évre.

run yard def

Hát jajj. Ez nem néz ki túl jól. Ez bizony majdnem 50%-os visszesés. Plusz 300 yard. Ez így önmagában kicsit sok, azonban ez két részből tevődik össze.
1. mennyi futást hívnak ellenünk? Bizony többet, mint tavaly. Az akkori 203 után idén 258-szor futottak, ami 25%-os növekedés, ehhez pedig hozzájön, 2. a futott yard átlaga:

average def

Láthatjuk, hogy egy masszív fél yardos átlagnövekedés volt, ami még mindig jobb, mint 2011-ben. Igen ám, de tavalyelőtt csak 192-szer futottak a Pats védelme ellen. Igen, ez az NFL, ha valahol gyenge a csapat, akkor ott kell őket támadni. Ezen számok ellenére a futás elleni védelemmel kapcsolatban most olyan érzésem van, mint az elmúlt években a passz ellenivel. Nyelik a yardokat, de mégsem elveszettek.
Ezt mi sem mutatja jobban, mint az elszenvedett futott TD-k száma:

allowed TD

Ami az egyik oldalról keserű (benyelt yardok száma), az a másik oldalról lehet nem is annyira borzalmas. Bár többet futottak a Pats védelme ellen, kihasználva a „nagyfiúk” hiányát, sokkal hatékonyabbnak mégsem lehetne nevezni a próbálkozást. Mindössze 1 TD-vel többet tudtak csak elérni, mint tavaly.

Ha választani kéne melyik a legkétarcúbb terület a Patsnél, akkor a futás elleni védekezést választanám.

Láthatjuk tehát, hogy a csapat – sok év után először – már nem csak a támadókból áll, hanem a védelem is kiveszi a részét. Sőt, ki lehet jelenteni, hogy az idény első felét azért tudta 6-2-vel zárni a Pats, mert a védelem előrelépett és a fontos hiányzók ellenére mindig megadta a lehetőséget a támadóknak a meccsek megnyerésére. Ha igaz a mondás, hogy a bajnokságot a védők nyerik, akkor idén van a legnagyobb esélye a csapatnak – az utóbbi időben – a Super Bowl megnyerésére.

Special team - speciális csapatrész:

Itt akár vége is lehetne az elemzésnek, de minden csapat három részből áll és a harmadik még hiányzik. Az offseasonben két dolog tartotta lázban a szurkolókat, már ami a speciális csapatrész illeti. 1. Ki az a Ryan Allen és mit érhet el Meskó Zolival szemben? Illetve 2. Mikor küldik már el végre Stephen Gostkowskit, aki az utóbbi 2 évben több kulcsszituációban hibázott?

Nos Ryan Allen egy punter, aki egyedülálló módon kétszer is elnyerte az egyetemi foci legjobb puntere díját. Soha senki előtte még nem duplázott. Emellett baromi erős lába van, jó messzire el tudja rúgni a labdát. Ezek voltak az előnyök. Hátránya, hogy nem tudta olyan jól helyezni a labdát, mint Zoli. Mindezek ellenére a csapat elengedte Zolit és Allen mellett tette le a voksát. Rendben, olcsóbb is, mint Meskó lett volna. Miért kellett egyáltalán Meskó helyett más? Megérte egyáltalán?

punt

Azt kell mondjuk, igen megérte a váltás. A 2012-es Meskóhoz képest Allen átlag 3,6 yarddal rúgja messzebb a labdát. És az egyik kulcs ez. Zoli teljesítménye tavaly erősen visszaesett és úgy tűnik, nem is tudott kikeveredni a kátyúból.
Persze Allen hozza a szokásos rookie hibákat, inkonzisztens (egyik rúgása 60+ yardos, míg a következő épphogy 40), nem helyezi mindig jól a labdát, de folyamatosan javul. És volt meccs mikor az ő bombáinak köszönhetően indult az ellenfél nagyon rossz pozícióból.

Hogy Gostkowskival mi történt az rejtély. De tény, hogy ő is nagy erőssége a csapatnak, mi több, októberben ő lett a hónap speciális játékosa az AFC-ben. Tavaly előtt 81%, tavaly 85%-os pontossággal értékesítette a field goalokat az első 8 meccsen. Mit gondoltok most mennyi? Azok nyertek akik, 95%-ra tippeltek.

field goal

Mindössze egy field goalt hagyott ki. Biztos pontja idén a csapatnak? Mindenféleképp. Kár, hogy nem teljesült sokak álma és vált meg tőle a csapat? Semmiféleképp. Csak így tovább.

Az elmúlt években megfigyelhető volt, hogy visszahordóként olyan játékosok mentek a darálóba, akik fontosak voltak a csapat egyéb részeiben is (pl. Welker, DMC). Talán ezt hivatott javítani Washington leigazolása is, aki viszont sérülés miatt eddig nem sok labdához jutott. A fő kick returner így Blount lett, akit sokan helytelen választásnak tartanak.

return off

Nos hát kérem szépen. Tavalyhoz képest 3 yard a visszaesés, de 2011-hez képest lényegében zéró. Így teljes kudarcnak nem nevezhető Blount szerepeltetése. Hozza a jó 20 yardos átlagot, ami nem kiemelkedően jó, de nem is rossz.
Punterként pedig van egy Edelmanunk, aki idén picivel gyengébb, mint tavaly volt, de majdnem 10 yardot így is hoz a puntok után.

Ez a másik oldalon így néz ki:

return def

Míg a punt coverage csapatrész romlott a tavalyi évhez képest, addig a kickoff coverage csapatrész nagyon erős fejlődésen ment keresztül. Az a mínusz 5 yard nagyon szép, masszív eredmény.
Azt lehet tehát mondani, hogy jobban hordjuk vissza a labdákat, mint az ellenfél. Ha ehhez hozzávesszük Allen javuló teljesítményét, akkor bizony itt se lehet rengeteg okunk a panaszra és pozitívan tekinthetünk a következő pár mérkőzés elé.

Nos Hölgyeim és Uraim, ennyi volt az első félidő. Remélem mindenki élvezte a számokat, a grafikonokat és a kommentárjaimat. Lehet velem egyetérteni és nem egyetérteni. Szívesen veszem, sőt mi több megköszönöm a kommenteket (persze megfelelő hangnemben) :)

Go Pats, go pats.hu

Hozzászólások

2013. 11. 14. 00:34
nszgergo
nagyszerü cikk, köszi
2013. 11. 14. 11:20
Wolverine89
2013. 11. 14. 17:02
szeder
2013. 11. 14. 00:44
nosbiglem
Jó kis írás! Sokmindenre rávílágít!
2013. 11. 14. 01:12
Hucsi
ez nagyon jó volt :) köszi
2013. 11. 14. 01:27
Whitealert
Marha jó cikk, köszi Paul43!

Ami statisztikák nélkül is feltűnt nekem az a sok-sok benyelt futott yard, ami Mayo, Kelly, Wilfork hiányában érthető is, valamint a gyengébb offense fal ill. a passzok hatékonysága, de a többi statisztikáról fogalmam se volt. Nagyon jó, hogy ezt így összefoglaltad nekünk, a grafikonok meg szemléletesek. Köszi még egyszer!
Egy kis reménykeltő a végére: szerintem a csapat így kicsit döcögve jut rájátszásba, ott meg valami olyasmit produkál az offense és a defense, hogy azt még sokáig emlegetni fogják... :)
2013. 11. 14. 02:00
Wyatt
Tyű, még neki sem kezdtem, de már látom, hogy imádni fogom :)
2013. 11. 14. 03:42
Wyatt
http://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Sepulveda nem csak Allen, illetve a puntátlag, mint olyan kevésbé mérvadó, mint a nettó átlag és az in20-as rúgások aránya az összeshez képest. De ettől függetlenül tényleg pozitív, Gost meg meghülyült, de ennek örülünk :)
Remélem a még visszatérők segítségével a passz elleni védekezés továbbra is ilyen szinten halad majd, de azt is, hogy a futás ellen jobbak leszünk, mert az nagyon kell majd.
Aztán, ha végre a ligaelit DL-ek ellen is jól megy majd a támadósornak... :)
2013. 11. 14. 09:03
lipi
Imádom a statisztikákat, meg ezt a cikket is :).
Kezdeném a támadókkal. A futás látszólagos visszaesésénél szerepet játszott az is, hogy 10%-al kevesebb volt a támadók snap száma a tavalyihoz képest. Lényegesen több volt idén a 3&out, mint tavaly. Továbbá valamilyen okból idén nagyobb számban hívtunk passzt, mint futást. (54%vs57%). Ami meglepő, tekintve, hogy a futásunk megy, ellentétben a passz játékkal, ami viszont döcög kissé.
Ami a cikkből kimaradt, de fontos adat, hogy futott yardokban 9 meccs után a 8. helyen, yardátlagban pedig a 9. helyen vagyunk a ligában. Előttünk csupa tradicionális futócsapat.
Ridley érthetetlen mellőzése miatt esett a yard és a yard átlag. Ridley egyedül a Saints és a Steelers ellen kapott megfelelő snap számot. Mindkét meccse 100 yardos volt. Mondjuk a nagy futással még adós, de előbb-utóbb kijön belőle. Blount elfogadható teljesítményt nyújt a látszat ellenére. Boldennel együtt megoldották Vereen kiesését. Azért Vereen pályára lépésével mind a passzjátékunk, mind a futásunk magasabb dimenzióba fog emelkedni.
A passzjátékot már elemeztük eleget. Nekem csak annyi a kérésem, hogy Thompkinsnak adjunk még esélyt. Az elejtett labdái ellenére én baromi nagy potenciált látok benne. Egyébként lehet, hogy a Steelers volt a fordulópont, lehet, hogy nem. Ez majd kiderül a következő pár meccsen. De várom, hogy kiszakadjon TB-ből a nagy teljesítmény és úgy ossza a labdákat, mint régen.
Ofal. A fal közepe passz ellen harmatgyenge. mondjuk annyira nem csodálkozom rajta, mert futásra építettük fel. Wendell, Mankins futásnál nyújt kiemelkedő teljesítményt, passznál csak átlagos. Connolly meg szerintem sose volt kezdő szint. A kérdés igazából az, hogy Wendell sérüléssel küzd vagy mi lehet az oka a visszaesésének? Anyway, we trust Scar. Ha a mostani bye week nem volt elég a fal rendbetételére, akkor nem leszek nyugodt a hátralévő meccseken...
Védelem. Az elmúlt pár évben majdnem minden prémium pickünk erre a csapatrészre ment el. Ideje volt, hogy durrantsanak :). A fenti számok is azt tanúsítják, hogy a secondary lett a legjobb csapatrészünk a védelemben. És itt utalnék a megnövekedett futásra ellenünk. Ha nem megy a passz, és az ellenfél nincs nagy hátrányban, akkor futni fognak. Márpedig a sec javulásával és a pass rush fejlődésével nem megy a passz ellenünk. És sajnos nagy hátrányban sincsenek... A lényeg. Tavaly vezettük az NFL-t a benyalt hosszú passzokban. Idén összesen 3db 40+-os passzt ettünk meg, a ligát a Ravens vezeti 14-el. A 20+-os még mindig kicsit sok, 33db, de határozottan javulunk. Ami viszont abszolút meglepő az az, hogy a passer rating ellenünk csak 74.2, ami a liga 4.! legjobb teljesítménye.
És ami még fontosabb: Nem idegeskedem, ha az ellenfél támad. Végre megbízom a védőkben :).
Az idei év még egy kicsit szenvedős lesz, amíg a támadók el nem kapják a fonalat, de ami igazán sokat jelent, hogy legkésőbb jövőre megint SB esélyes csapatunk lesz. Méghozzá nem egy évig...
Szumma, nekem összességében tetszik az idei szezonunk. Ha csak a a támadókat nézném, akkor persze más lenne a véleményem :).
2013. 11. 14. 09:04
tomi-tomi
Nagyon-nagyon jó lett! Gratulálok!
Szerintem jól döntöttél, hogy a Steelers elleni meccset nem vetted bele az elemzésedbe, így sokkal karakteresebben látszanak az elért eredmények.

Néhány gondolat, ami eszembe jutott a cikk után.

Passzvédekezés. Most állt össze az a védelem, amelyet BB már néhány éve szeretett volna és amely képes a kedvelt sémájának a megvalósítására. Végre ismét játszathatja a press man cover-t. (Ne feledjük, a Pats DB-k agresszív védekezése miatt (is) szigorították az elkapók védekezésének szabályait.) Az egyértelmű változást ott is láthatjuk, hogy drasztikusan csökkent a big play-ek száma. Talib-bal TOP5-be teszem a Pats passz elleni teljesítményét.

Futás elleni védekezés. Ahogy írtad, a leggyengébb pontot támadják kitartóan az ellenfelek. Megdöbbentő az újonc DT párosunk terhelése, gyakorlatilag csere nélkül játsszák le a meccseket. Ennek tudatában nem annyira rossz ez. Sopoaga nagyot javíthat ezen a területen, egyrészt pihenhet néha Jones és Vellano, másrészt kulcs játékokban (harmadik és rövideknél, goal line helyzetekben) biztosítja a szükséges tömeget középen. (A Steelers ellen sikeres is volt már néhányszor.)

ST. A kickoff cover fejlődésében is nagy szerepe van Gostkowski meglepő javulásának, folyamatosan rugdossa a touchback-eket és általában a rövidebb kickoff-jait is tudatosan helyezi.
A visszahordásoknál Julian előbb-utóbb robbantani fog (lesz punt return TD) és Blount is folyamatosan javul, az utóbbi időben szinte mindig kihozza 25 yard környékéig a labdát.

Futás. Ridley egyértelműen büntiben volt, a Steelers elleni meccsen került be a "jó fiúk" közé.
Vereen visszatérésével ugrásszerű javulás várható.
Btw nekem tetszik, ahogy JMD és BB használja a futószekciót, mindegyik futónknak megvan az a szerepe, amelyben kiemelkedő. Szituációs futball - BB egyik mantrája, ami itt is megvalósul.

Passzjáték. Csúnyák ezek a számok. De a tendencia jó, folyamatosan javul a passzjáték és még mindig vannak benne tartalékok. Szerintem ha kihozzák magukból a potenciált, akkor ismét ligaelit passzjátékunk lesz. (Vereen itt is sokat dobhat a teljesítményen.)
HA! Az OL végre normálisan végzi a dolgát. Amennyire jók futás blokkolásban, annyira gyengék pass protection-ben. Ennyire rossz talán még soha nem volt Brady fala. Ez lesz a kulcsa szerintem a csapat 2013-as sikerességének. Ha hozzák a megszokottat, akkor igazi SB contender-ek leszünk, ha nem, akkor hamar levernek minket. A Panthers DL-ja ellen hétfőn éjszaka már meg is mutathatják.

Nincs hiba nélküli csapat idén (sem) az NFL-ben, a Pats sem az. De ez a Pats olyan hibákkal rendelkezik, amelyek kiküszöbölésére megalapozott lehetőségei vannak. Ilyen csapatból viszont alig akad; én nagyon bizakodó vagyok. Szép három hónap vár ránk.
2013. 11. 14. 09:25
kyobalu
2013. 11. 14. 09:50
lipi
ha tudom, hogy ilyet írsz, nem koptatom a billentyűzetem :)
2013. 11. 14. 10:08
tomi-tomi
Én is mondhatnám ezt szóról-szóra.:-)

Szerintem a passzjáték aránya azért lehet egy kicsit nagyobb, mint tavaly, mert sokkal több szoros meccsünk van; sokkal többször kell GW drive-ot vinni, ott pedig nincs helye sok futásnak. Amikor rendben zajlanak a dolgok, akkor kifejezetten kiegyensúlyozott az elosztás passz és futás között.

KT-nál két dolgot emlegetnek a háttérbe szorulása okaiként. Hajlamos pontatlanul futni a route-jait és elkapásnál nem figyel eléggé a lábaira.
Collie kiesésével szabad a pálya, Boyce és közte fog eldőlni, hogy ki lesz a 4. WR.
2013. 11. 14. 12:41
Tzimisce
Annyi kiegészítést írnék az ST-hez, hogy szerintem az ellenfél punt return számai azért is nőttek, mert Slater megsérült, a kickoff meg valóban Gost miatt lehet jobb.
2013. 11. 14. 12:59
2013. 11. 14. 15:50
csgabor
Köszönjük!Kitűnő cikk és elemzés! :)
2013. 11. 14. 16:34
Gordon
jó kis cikk:-) ha a futás ellen nem javulunk nem sok esélyünk lesz a po ban
2013. 11. 14. 19:14
lipi
igazából nem gáz a futás elleni védelem. Többet futnak, 0.5 yarddal jobb átlaggal. Viszont nem szereznek több futott TD-t. Nem volt idén 30 yardnál hosszabb futás ellenünk. Középmezőnyben vagyunk a futott 1st downok tekintetében.
Szóval amíg a 4. legtöbb futás van ellenünk és a 7. legkevesebb TD-t nyaljuk belőle, addig nem izgat a dolog :)
A PO-ra a támadóknak kell nagyot javulniuk, de ez gyakorlatilag bármikor megtörténhet. Láttunk jeleket a Saints ellen, a Steelers ellen. A szokásos mantra kicsit kiegészítve: BB&Scar we trust you! :)
2013. 11. 14. 16:56
cescf4
ezer hála, hatalmas hiánypótló a cikk!!!
2013. 11. 14. 17:39
azimut
na kivel egyezett meg a Jets.....? Na kivel?
2013. 11. 14. 17:44
frazer0819
nyilvánvaló volt :D
2013. 11. 14. 19:12
dexxy 2.0
Annyira szánalmas...
2013. 11. 14. 19:18
lipi
Egészségükre. Remélem valami fiatal jó képességű gyereket raknak ki helyette, akit mi fel tudunk szedni PS-be :).
Hiába nagy név, jelenleg nem kellett ide...
2013. 11. 14. 20:48
sting
Emlékeztek egy másik nagy névre ?
Albert Haynesworth - rémlik valakinek ?
Hát inkább elvett mint hozzátett a csapat teljesítményéhez ...
Reed bácsi nagy arc - nagy szöveggel. Nem hiszem hogy kellene az ő kritikus jelleme kétséges játékkal a patsbe.
2013. 11. 14. 21:12
Bruschi85
Az teljesen más volt Big Alnál, mert ő a nagy pénz után örült, hogy valahol még alkalmazzák, mert totális bukta volt a Skinsben.
Reed-t szívesen elnéztem volna, főleg, hogy Gregory még edz és Tálib is csak próbálkozik. Kár, hogy a Jest felvette..
2013. 11. 14. 21:15
Bruschi85
Gregory még nem edz.
Egyébként remek cikk lett ezekkel a grafikonokkal Paul43!
2013. 11. 15. 13:18
fejszee
azt mondja azért választotta a J-E-S-T-et a Pats helyett, mert túl bonyolultnak találta a védő sémánkat, és nem volt kedve megtanulni. így ne is jöjjön!
2013. 11. 14. 17:45
Gordon
2013. 11. 15. 10:39
andrash11
Sokat okosodtam! Köszönöm!
2013. 11. 15. 12:30
tankerpatriots
Nagyon jó kis cikk...köszönöm......Go Pats
Hozzászólás a(z) Félidős elemzés 2013 bejegyzéshez