Menetrend

Garoppoloé az első négy meccs, de mi lesz előtte és utána?

2016. 07. 27. 19:42
Szerző: Spigo
Kategória: Egyéb
Tom Brady ismét a csapatot helyezte prioritás listájának első helyére, mikor úgy döntött, hogy nem lebbez fel újra fog újra fellebbezni a négy meccses eltiltás ellen, így a kérdés, hogy ki játszik majd irányítót a Patriotsban az első négy fordulóban megválaszolásra került. Ezzel ugyan biztossá vált, hogy Jimmy Garoppolo lesz a New England kezdő irányítója a szezon első negyedében, azonban a hogyan történnek majd a dolgok előtte és utána újabb kérdéseket vet fel.

Haladjunk időrendi sorrendben és nézzük meg, hogy mi lesz a helyzet a holnap kezdődő edzőtáborban, avagy ki-mennyit gyakorol majd a kezdőcsapattal.

Az edzőtábor ugyebár arról szól, hogy az edzői stáb felkészítse a játékosokat az egész szezonra. Na most a szezon kezdetén Jimmy G lesz az irányító, utána meg, bár erre később visszatérünk még, nagy valószínűséggel Tom Brady. Mike Reiss szerint maradni fog a status quo és az edzőtáborban továbbra is Tom Brady lesz az első számú irányító és majd, ahogy a csapat és a stáb fordul rá az első, Cardinals elleni meccsre, úgy kerül majd folyamatosan fókuszba Garoppolo, és az utolsó két héten már egyértelműen őt készítik fel a meccsre.

Ugyanez a kérdés az edzőmeccseknél is. Ki kezd és ki mennyit játszik a kezdő játékosokkal, hiszen Garoppolonak egyértelmű, hogy össze kell szoknia Edelmannal, Amendolával, Bennett-tel, és Gronkkal. És egyáltalán játszik-e majd emiatt a most még PUP listán lévő Edelman vagy az edzőmeccseken az utóbbi időben nem játszó Gronkowski? Vagy az első két meccsen marad minden a régiben és Brady kezd, hogy aztán az utolsó kettőn már Garoppolo irányítsa az első sort? Mégiscsak a harmadik edzőmeccs szokott lenni a főpróba, amikor nem ritkán akár az egész félidőt is végigjátsszák a kezdők.

Josh McDaniels most igazán megmutathatja, hogy mekkora támadó guru. Ez neki is egy óriási kihívás, hiszen, ha Garoppolo jól játszik és a csapat hozza a győzelmeket az a legegyértelműbb ajánlólevél lenne más csapatok felé, hogy valaki főedzővé nevezze ki. Vajon milyen játékokat fog hívni? Készen áll-e Garoppolo, vagy kreatívnak kell lennie majd McDanielsnek és más játékokat kell felrajzolnia Jimmy-nek? Hiszen az egyértelmű, hogy Garoppolo nem fogja tudni úgy és olyan gyorsan olvasni a védelmeket, mint Brady (naná, senki nem tudja úgy!), ugyanakkor sokkal mozgékonyabb játékos. Több lesz a bootleg és roll-out játék? Az utóbbi pár évben Brady-nek már nem mentek a hosszú passzok, annyira, hogy tulajdonképpen a minimálisra csökkentették az ilyen játékok számát. Lehet Garoppoloval több ilyen passzt látunk majd, hiszen Gronk és Bennett seam útjaira mindenképp figyelmet kell majd hogy fordítsanak a safety-k, így viszont nagyobb mozgástere marad majd a külső elkapóknak. Persze a Patriots nem fogja az egész eddigi támadó filozófiáját a kukába dobni emiatt, de mindenképp számítani lehet egy-két hosszú bombára Garoppolotól, főleg az elején.

A futójáték létfontosságú lesz, mert nem hiszem, hogy Belichick és McDaniels azt szeretné, hogy Garoppolo 40-szer passzoljon meccsenként. Blount és Lewis (no meg a fal) sokat tehet majd azért, hogy a Patriots és Jimmy G sikeres szeptembert zárjanak. A tavalyi statisztikák alapján, ráadásul nem is lehetetlen a feladat, mert bár hatékony futás elleni védelmekkel találkoznak, azért az Arizona tavalyi 9-ik, vagy a Miami 14-ik, Houston 17-ik, és a Buffalo 25-ik futás elleni védelme megoldható feladat.

Garoppolo másik nagy barátja a védelem kell, hogy legyen. Abban szinte biztos vagyok, hogy ha 17 vagy annál kevesebb pontot szereznek a Pats ellen a csapatok, akkor a támadósor fel tud majd tenni többet a táblára. Viszont, ha annál többet, akkor már nagyon jól kell játszania Garoppolonak és/vagy a futóknak, hogy győzelmet ünnepelhessen a csapat.

Az ESPN Stats & Information adatai alapján 1990 óta, azon csapatok, melyek legalább 3 győzelmet arattak a szezon első 4 meccsén az esetek több, mint 63 százalékában érték el a rájátszást. Viszont, ha már csak 2-2-es a mérleg, akkor legtöbbjük lemaradt a playoffról. Persze pont két éve a Patriots egy 2-2-es kezdés után nyerte meg a Super Bowlt.

Szóval az idevágó statisztika:

4-0: 96,1%
3-1: 63,6%
2-2: 36,1%
1-3: 14,2%
0-4: 1,2%

Az arizonai kiruccanás Tom Brady-vel is necces lett volna. A liga egyik legjobb csapata és védelme játszik hazai pályán, ez mindenkinek nagy kihívás. Persze az „ismeretlen” Garoppoloval felálló Patriots meglepheti őket, de itt inkább vereségre tippelnék itt. Aztán három hazai meccs következik, melyek Brady-vel biztos 1-esek lennének. Tehetség alapján mind a három csapat védelmi fala a liga első feléhez tartozik (igaz JJ Watt játéka jelen pillanatban bizonytalan), így kemény feladat vár Garoppolora. Azt tippelem, hogy itt még belebotlik a csapat egy vereségbe és Jimmy 2-2-vel adja át a helyét Tomnak. (Az első négy meccs mérlegére tippeljetek ti is bal oldalt a szokásos helyen).

Mi fog történni 4 meccs után?

A legegyszerűbb történet, ha Garoppolo nem váltja meg a világot, vagy csak egy átlagos teljesítményt nyújt (ennek már lehetne örülni). Az ötödik héten Tom Brady kezd a Browns ellen és onnantól minden sima. Ott folytatja, ahol tavaly.

Azonban mi van akkor, ha Garoppolo négy győzelemmel zár és kiváló teljesítményt nyújt? Belichick akkor is visszarakja Tom Brady-t a kezdőbe? Vagy úgy végződik Tom Brady new englandi karrierje, ahogy elkezdődött, csak most ő lesz Bledsoe és Garoppolo veszi át helyét? Tegyük hozzá gyorsan, hogy Bledsoe közel sem játszott olyan jól akkor, mint most Brady.

Vagy akkor, ha Garoppolo „csak” elfogadhatóan játszik, de semmi különös, ugyanakkor mikor Brady visszatér, akkor a formája nem lesz az igazi. Akkor meddig tart majd a türelem?

Mit vesz figyelembe majd Bill Belichick? A csapat jövője a fontosabb vagy minden idők legjobb irányítójától nem lehet csak úgy megválni? Pont Tom Brady gyerekkori bálványa, az addigi legjobb irányító, Joe Montana járt így és került San Franciscoból Kansasbe.

Vagy Belichick inkább meglovagolja az ölébe hullott lehetőséget és első körös draft jogokért odaadja valakinek Garoppolot? Tom Brady szerződése 2019-ig szól, Garoppoloé 2017 végéig. Azaz Garoppolot most lehet utoljára draft jogért cserélni. Azonban érdemes-e? Van egy a csapat jövője szempontjából fontos, bizonyított játékosod a sport legfontosabb posztján. Miért cserélnéd el, főleg, ha a vetélytársa a poszton egy 39 éves játékos. Még ha a valaha volt legjobb is.

Ebben az ideális esetben Garoppolo maradna és idővel átvenné Tom Brady helyét. De a lényeg az időn van. Ha Tom Brady 2019-ig akar játszani, akkor Garoppolo biztos nem marad 2017 után. Ha marad, akkor az azt jelenti, hogy Brady vagy befejezi korábban vagy egy másik csapatban. Nem könnyű.

És még egy kis csavar: Bradynek és Garoppolonak ugyanaz az ügynöke.

Egyezzünk ki abban, hogy a csapat megnyeri mind a négy meccsét, Garoppolo dob 10 touchdownt és csak két interceptiont. Kiderül, hogy igenis ő a jövő Patriots irányítója. Tom Brady kezd a Browns ellen az ötödik meccsen és a szezon végén megnyeri ötödik gyűrűjét is. A többire meg ott van az „In Bill we trust!”

 

Hozzászólások

2016. 07. 27. 20:22
Whitealert
Szerintem 3:1-re lehozzuk az első 4 meccset, de nem a Cardinals ellen fog becsúszni az a vereség. A Pats defense dominálni fog azon a meccsen és egy szoros meccsen sikerül nyerni a Jimmy G game winning drive-val. Ezután óriási hype övezi majd, aztán visszajön Brady és meccsenként 350
2016. 07. 27. 20:22
Whitealert
yardot és 4 TD-t átlagol
2016. 07. 27. 22:07
non4m3
Szerintetek az RB helyzetet jól kezelte a csapat?

Lewis ACL szakadással, Blount már rég nem kezdő szint, már önmagában is elég vékony, újonc QB-val meg aztán főleg


a viszonylag korai QB draft is azt mutatja számomra hogy azért számítottak Brady eltiltására, a futó szekciót viszont se draftról se FA-ről nem erősítettük meg

jó O-fallal persze sok mindent el lehet palástolni
de nem túl rizikós Scar csodatévő képességeire és Lewis egészséges idényére bízni a futójátékunkat?
2016. 07. 27. 22:57
Wyatt
Hú, azért inkább ne lebbezzünk fel :)))
2016. 07. 27. 23:22
:( kösz, jogos, javítva
2016. 07. 28. 00:33
Wyatt
ugyan, én köszi a folyamatos erőfeszítéseiteket :)
2016. 07. 27. 23:57
mammut
2016. 07. 28. 10:59
komzoz65
Szurkolok nagyon a jó kezdésnek, de magam részéről a 2-2-t is idesorolnám. Ezek között nincs könnyű meccs. G. mondjuk ezekkel élete nagy lehetőségéhez érkezik. Hic Rhodus, hic salta.

2016. 07. 28. 11:45
piszkosfred
Az NFL-ben nincs könnyű meccs, oké, de azért hazai pályán a texans és a dolphins finoman szólva sem megoldhatatlan. A 2-2 a minimum elvárás a csapattal szemben még G-vel is
2016. 07. 28. 14:03
komzoz65
A Texans talán menedzselhető lehet, majd meglátjuk Osweiler mit mutat ott. Ezt valójában hozni kellene mindenképpen.

A Dolphins hazai pályán általában szintén menni szokott, de tudod mikor kaptunk ki tőlük otthon, méghozzá alaposan (38-13-ra)? 2008-ban, amikor Brady nem játszott. A Miami meccs lehet a mérleg nyelve, ha ez is megvan akkor TB-vel az alapszakasz hozható, még wildcard mentesen is.

Persze a sérülések is, mint mindig, közbeszólhatnak.

Az Arizonát nagy falatnak érzem elsőre. A Jets is problémás, de nem lehetetlen. A 3-1 a maximum amit érzek, bár rám cáfolnának a fiúk. (Bár ha belegondolunk a 2014 2-2-es kezdés után - ráadásul milyen játékkal -, végül SB, 2015 4-0-ás (8-0-ás) remeklést követően, kiesés az AFC döntőn, ki tudja mi vezet sikerre...)
2016. 07. 28. 14:08
komzoz65
Bocs nem Jets Bills, még rosszabb...Az nagyon húzós lehet. Rexi személyes SBB-ja lesz megint egyszer, esély 2009 után megint hazai pályán vernie minket, erre nagyon rárepülnek majd.
Hozzászólás a(z) Garoppoloé az első négy meccs, de mi lesz előtte és utána? bejegyzéshez