Menetrend

Három komoly döntés és a fizetési sapka

2013. 01. 31. 09:03
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek, Offseason 2013

Az átigazolási piac március 12-én nyílik meg az NFL-ben. Ettől az időponttól kezdve válnak szabadon igazolhatóvá a lejárt szerződésű játékosok. A New England Patriots stábjának eddig az időpontig van lehetősége, hogy újraszerződjön a saját, érintett játékosaival, mielőtt azok más csapathoz is szerződhetnek. Az ő listájukat korábban már olvashattátok egy rövid cikk keretében. Ezúttal a fizetési sapka áttekintése után a három legértékesebbnek tartott Patriots UFA játékos helyzetét vizsgáljuk meg.

Az AFC keleti csoportjainak fizetési sapkájával foglalkozó oldal 16.1 millió még felhasználható kerettel számol a Patriotsnál 2013-ra. Ebből az összegből még le kell vonni a draftolt újoncok szerződését, ami a mostani draft pickek alapján 3.3 millió. Így szűk 13 millió marad a keret megerősítésére új játékos szerződtetésével, illetve a saját játékos visszaigazolására. Ez növelhető egyes szerződések átalakításával, amivel bár idén pénzt spórolna a csapat, de a következő években valamikor felbukkanna ez az összeg. Az előbb hivatkozott oldal rámutat, hogy a Pats fizetési sapkájával 2014-ben lesz különösen nagy gond: csupán 37 játékosra már 106 milliót költenek úgy, hogy 62 milliót hat játékosnak fizetnek ki. Játékosok elbocsátásával is lehet még pénzt nyerni. Például: Daniel Fells kirúgása közel egy milliót, Spencer Larsené 750 ezret jelentene.

A három legértékesebbnek tartott, szerződés nélküli Patriot CB Talib, RT Vollmer és WR Welker. Mindhárom játékos esetében szóba jöhet a franchise tag alkalmazása. Ez nagyjából tíz millió dollárt jelentene mindhárom poszton (WR: 11.4 CB: 10.6 OL: 9.6), ami a mostani állapotok szerint kizárható a lehetőségek közül.

Mielőtt végleg rátérnék a cikk lényegi tárgyára, csak röviden megemlítem a Kyle Arrington, Julian Edelman, Donald Thomas, Danny Woodhead négyest. Woodhead jelenléte Shane Vereennel akár könnyedén ki is váltható, de a másik három játékos fontos szerepet tölt be, ha nem is kezdők, de olyan cserék, akik miatt nem kell minden pillanatban aggódni, ha sérülés vagy bármilyen más okból a pályára kerülnek. Ő hármuk (négyük) visszaigazolása is belekerülhet 4-5 millióba legalább, amivel 8-9 millió marad csak a kasszában a tudomány jelenlegi állása szerint. 

Most már lássuk a három kiemelt játékos helyzetét:
 
Aqib Talib

Már a csere pillanatában tudni lehetett, hogy elsősorban rövidtávon, a 2012-es idényben profitálhat a megszerzéséből a Patriots. Ha jó teljesítményt nyújt a pályán, azzal alaposan feltornázza az értékét és nehéz feladat lesz Bill Belichickék számára a Foxboróban való tartása. Talib legfeljebb kilenc meccsen léphetett pályára New Englandben. Ebből ötöt tudott végigjátszani. Hármon sérülés miatt egyáltalán nem, vagy csak minimális játékidőt felmutatva szerepelt. Egy meccsen sérülés miatt éppen ötven százalékban volt a pályán.

Tavaly két óriás megállapodás született a cornerbackek piacán: Brandon Carr 5 évre 50.1 (25.5), Cortland Finnegan 5 évre 50 (27) milliós szerződést kötött [zárójelben minden esetben a szerződésben foglalt garantált összeget tüntettem fel]. Volt még egy érthetetlen túlfizetés: Eric Wright 5 évre 38 (15.5) millióval. Majd őket követte két olyan üzlet, melyek irányadóak lehetnek Talib esetében:

Carlos Rogers a 49ershez kötelezte el magát újra. Meglepően alacsony garantált összegért. 29 milliós szerződésének jelentős részét éves fizetései tették ki (2013: 5.5 * 2014: 6.25 * 2015: 7.25 millió). Ennek a jelentősége, ha idejekorán kellene megválni a játékostól, a még hátralévő évekre vonatkozó fizetései nem terhelnék meg a sapkát – ellentétben a garantált összeggel, amit már a szerződés pillanatában kifizetnek, csak a könyvelésben osztják el arányosan a szerződés hosszának megfelelő időtartamra.

Richard Marshall csak három évre szerződött a Dolphinsszal 16 millió dollár értékben, amiből 6 millió volt a garantált összeg. Tehát éves szinten átlagosan öt millióért.

Több jel is arra enged következtetni, hogy nem Talib lesz pénzügyileg a legnagyobb nyertes idén a cornerbackek között:

Először a jellembeli, magatartási problémákat kell említeni. Nem véletlen, hogy az új Bucs edző, Greg Schiano is örömmel szabadult meg tőle év közben. Buta döntéshozók mindig lesznek, de hacsak nem rendelkezik egy csapat nagyon erős öltözővel, veterán, megbízható hangadókkal, nem a legjobb módszer egy megbízhatatlannak bélyegzett játékosra költeni a fizetési sapka jelentős részét.

Másodszor a poszt többi, lejárt szerződésű játékosainak a minősége miatt. Keenan Lewis először lett kezdőjátékos a Steelersnél és nagyszerű évet futott. Akárcsak Chris Houston a Lionsnál. Ha nem csúnya térdsérüléséből lábadozna Brent Grimes (Falcons), akkor vele kiegészülve ők hárman lennének a legnagyobb nevek és legjobb opciók a megaszerződésre, bár valószínűleg nem lesz szükség Carr és Finnegan nagyságú összegre a megszerzésükhöz/megtartásukhoz. A Steelers és a Lions is komoly fizetési sapka gondokkal küzd pár a cornerbackek megtartása prioritás kell hogy legyen, míg az Atlanta Dunta Robinson és Asante Samuel mellett nem biztos, hogy éppen harmadik cornerbackre költené a legtöbbet, aki éppen komoly sérülésből épül fel. Sean Smith (Dolphins) sem sokkal marad el játékerőben a fenti hármas mögött, akárcsak Dominique Rodgers-Cromartie (Eagles) de inkonzisztens játéka miatt kockázati tényezőt jelent. Az ő szerződése befolyásolhatja talán legjobban Talib árát.

Ki pótolhatja őt a mostani keretből?

Az egyértelmű és rövid válasz: Devin McCourty, ami azonban a safety poszton jelentene egy kezdőjátékossal kevesebbet. A másik, hogy Alfonzo Dennard venné át névlegesen az elsőszámú cornerback szerepét. Ez a lépés azzal járna, hogy NFL szinten egy átlag feletti, erős CB #2-t kellene mellé találni (csak a viszonyítás miatt: Kyle Arrington egész biztosan nem az).

Esély a visszaigazolására?

Az elmúlt évek rendszeres rájátszásbeli fiaskóinak egyetlen világos üzenete van: a védelem nem elég jó, hogy egymaga meccsdöntő tényező legyen kiélezett helyzetben az NFL legjobb csapataival szemben. Most közel fél éven keresztül láthatta közelről Bill Belichick, hogy milyen pluszt jelent Talib a csapat számára, hogyan illeszkedik be az öltözőbe, milyen hatással van a csapatmorálra. Ha itt pozitívan vizsgázott, akkor évi 5-6 milliót talán megér beáldozni rá, mint ismét elölről kezdeni a keresgélést.

Sebastian Vollmer

Nem kell sokat fényezni rajta. Vollmer a liga egyik, ha nem a legjobb erősoldali OT-je, aki bizonyítottan megállja a helyét a vakoldalon is. Utóbbi képessége jelenti a problémát az ő esetében, mert gyakorlatilag kizárható, hogy az LT-knek kijáró prémiumfizetést megkapja a Patriotstól. A vissza-visszatérő hátproblémája valamelyest lenyomhatja az árát, de kiindulási alapnak nagyon jó viszonyítási pont Jared Gaither tavalyi szerződése, amit a Chargerstől kapott (szintén sérülések miatt aggodalomra okot adó jelek párosultak kitűnő képességekkel): négy évre kapott 24.6 (13.5) milliót.

Ha minden lejárt szerződésű játékos marad a helyén, akkor a Bears az a csapat, ahol nagy szükség lenne egy remek LT-re. A felhozatal meglehetősen erős (Jake Long, Ryan Clady, Will Beatty, Sam Baker, Branden Albert), de közülük mindenki LT poszton szerepel már most is a csapatában, tehát ezek a klubok, ha nekik nem is hajlandóak sokat fizetni, ezzel csak újabb hiányposztot teremtenek maguknak. Ráadásul mindannyian jó eséllyel vissza lesznek igazolva. Phil Loadholt és Andre Smith még az a két játékos, akik posztjukon (RT) az élmezőnyhöz tartoznak, de róluk nehéz elképzelni, hogy bárkitől is LT pénzt kapjanak.

Ki pótolhatja őt a mostani keretből?

Marcus Cannon. Amióta a Patriotshoz került és edzésbe tudott állni a fal jobb szélére nevelték az edzők. Ami keveset idén láttuk belőle tétmeccsen, az némileg megnyugvásra ad okot Vollmer lehetséges távozását illetően. A támadófal másik négy kezdő posztján olyan kedvező állandóság és stabilitás alakult ki, hogy Dante Scarnecchia irányítása mellett nem okozhat megoldhatatlan feladatot Cannon kezdőbe illesztése. Még ha passz blokk terén bizonyára nem is várható tőle olyan magas színvonalú játék, mint Vollmertől. Ha a Vollmer-Cannon váltás megtörténik, akkor elengedhetetlen lesz olyan tartalék OT találása, aki képes LT poszton is játszani.

Esély a visszaigazolására?

Minden Vollmeren múlik. Ha nem akar bombaüzletet kötni és megelégszik „átlagos” RT-nek járó fizetéssel is, akkor maradni fog, mert azt nehéz elhinni, hogy még ajánlatot se tegyen neki a Patriots. Ha azonban az átigazolási piac nyitásáig nem sikerül vele megállapodni, akkor szerintem biztosra vehető a távozása.

Wes Welker

Tavaly arról szóltak a hírek, hogy Welker visszautasította a csapat két évre szóló ajánlatát, amivel garantáltan 16 millió dollár ütötte volna a markát. Ehhez képest 2012-ben 10 milliót kapott a franchise tag miatt, és ha ez a helyzet megismétlődik, akkor rövidtávon négy millió pluszt tud felmutatni az elkapó. Hiába a száz elkapás és ezer yard feletti éves teljesítmények zsinórban, Welker továbbra is „csak” egy slot elkapó és amint a pálya mélységében vagy számokon kívüli szélességében kellene megjátszani, már közel sem a mindig megbízható első down gyár, mint a pálya közepén rövid passzok esetében. Méretbeli és technikai adottságai utóbbi helyzetben képesek dominálni. Ez könnyen azt jelentheti, hogy Welker jelen pillanatban sokkal többet ér a Patriots számára, mint bármely más csapatnak. Ugyanis, ha a Welker-tábor elvárásait a tavalyi évi 8 millió dollárhoz igazítjuk, akkor nem várható, hogy egymást lökdösnék félre érte az NFL csapatok. Sokat és pontosan passzoló irányító valamint slot elkapót állandó jelleggel foglalkoztató csapatnál merülhet fel legalább hipotézis szintjén, hogy mi lenne, ha akkora összeget fizetnének neki. A szabadon igazolható elkapók piacán, ha nincs is tumultus, de Dwayne Bowe (Chiefs), Greg Jennings (Packers) személyében két valódi elsőszámú, klasszikus elkapó is elérhető lesz. Mike Wallace (Steelers) vertikális passzjátékot játszóknak imponálhat. Danny Amendola meg Wes Welker üvegből készült kistesója. Donnie Avery egy másik gyakran sérüléssel küzdő elkapó, akinek végre összejött egy egészséges idény és sok csapatba beférne másodikszámú WR-nek.

Ki pótolhatja őt a mostani keretből?

A két tight end játéka miatt a slot elkapó szerepe már nem kell, hogy alapeleme legyen a Patriots passzjátékának. Egyrészt nagyobb hasznot jelentene egy klasszikus, „a számokon kívül” is otthonosan mozgó játékos, aki mélységben is inkább használható, másrészt Aaron Hernandez és részben Rob Gronkowski is a pálya középső harmadában van foglalkoztatva, harmadrészt a csökkentett játékidővel Julian Edelman is megbirkózhat. Az eszmefuttatás gyenge pontja, hogy nem lesz egyszerű ennek a klasszikus elkapónak a megtalálása, hogy már 2013-ban bevethető legyen, s képes lesz megtanulni a Pats passzjátékát, akár draftról, akár más NFL csapattól szereznék meg ezt a játékost.

Esély a visszaigazolására?

Tavaly a franchise tag már jelezte, hogy még ilyen magas összegért is értékesnek tartják a csapat számára, mint Tom Brady elsőszámú célpontja. Egy évvel később nem találni olyan lényegi változást a keretben, ami ezt visszafordíthatatlanul felülírná. Ha folytatódik a tavalyi drafton látott trend, és szinte egyoldalúan a védelem megerősítésére koncentrál a Patriots, akkor Welker oldalán jelentkező látványos igénycsökkenés esetét leszámítva, nem lesz pénz a visszaigazolására.

Zárszó

A mostani helyzetben nehezére esik az embernek olyan reális forgatókönyvet elképzelni, amely alapján a három játékosból egynél több megtartására lenne elég pénze a csapatnak. Welker és Talib távozása az, amelyik a kezdők között hozna létre hiányposztot, tehát valakit oda mindenképpen meg kell fizetnie a csapatnak. Ennek ellenére, ha tippelni kellene, én azt mondom, hogy akár egyes meglepőnek látszó kirúgások, cserék, szerződés hosszabbítása illetve átalakítások révén végül Talib és Welker is a Pats játékosa marad 2013-ban. Neveket ne is kérdezzetek, mert nem konkrét játékosra gondolok itt, csak a lehetséges eszközöket említettem, ami a két játékos maradását eredményezheti.

Hozzászólások

2013. 01. 31. 10:27
Egonba
Újabb remek cikk!!! Gratulálok!
A fizetési sapka "tanulmányozása" előtt én is azon az állásponton voltam, hogy Welkert meg kell tartani, de nagyon logikus érvekkel támasztottad alá, hogy ő is pótolható!
Kíváncsian várom az offseason eseményeit (csak ne tartana olyan sokáig...)!!!
2013. 01. 31. 11:29
A kiegészítö emberek közül, Thomas és Edelman maradjon. Woodhead-et kedvelem, de a mostani RB corp-ba nem kell szerintem. Arringtonért nem rajongok, mehet máshova.

Vollmer lehet akármennyire jó, de sokat sérült, így neki is emberfeletti engedményt kellene adnia, hogy én itt tartsam (még jó hogy semmi közöm a dolgokhoz), Welkerrel kapcsolatban mindenki tudja mit gondolok (menjen), Talib esetleg maradhat, ha hajlandó valóban éves 5 millióval megelégedni.

Néztem már egy-két játékos elemzést (az jön ide is késöbb) és akad egy-két elég jó CB hátrébb is.
Ha nagyon választani kéne, akkor Talib maradjon csak.
Söt, most olyat mondok, ami miatt sokan agyon fognak vágni: Gronk-ot cseréljük be egy-két jó kis pickre. Öérte lehetne valóban értékes pick-eket kapni.
2013. 01. 31. 12:01
crucified
Gronk elcserélésével kihúznánk saját méregfogunkat szerintem. Bár ha kapnánk érte 10 első körös picket, akkor miért ne? :))
2013. 01. 31. 12:41
PLC
Gronk-ot elcserélni? Jó a cucc, amit szívsz?
2013. 01. 31. 12:48
Tboj
... sőt menjen Vince is, aztán meg TB ...
még mit nem
2013. 01. 31. 14:50
Montesclan-pats
Ne írj ilyeneket szerkesztő létedre, nem fognak komolyan venni:)
Amilyen fa..án draftolunk, mit kezdenénk vele, na és ha összekerülünk ellene, hogy védekezzük le? :)
2013. 01. 31. 15:24
Egy dolgot nem értek :)
Attól, hogy szerkesztö vagyok, miért ne lehetne egyéb meglátásom is, mint hogy Gronk egy isten és öt kötelezö megtartani.
Ha ezen múlik a tény, hogy mennyire vesztek komolyan, akkor az már amúgy is ingatag lábakon állt :)

Ahogy írtam, sokszor üzleti szempontokat nézek (cap space, need, stb) amikor ilyen vélménynek adok hangot.
És ami most nekem nagyon nem tetszös, hogy a köv 1-2 évben nagyon behatároltak lesznek a csapat pénzügyi lehetöségei.
Ha azt nézzük itt ki szerint ki a nélkülözhetetlen, akkor TB, WW, Gronk, Hörni, Mayo, Wilfork, Vollmer, stb. Azaz a csapat 80%-a. Ezek közül marha sok pénzt visznek el a nagyobb nevek.
Miért ne lehetne egy-két váratlan és huszáros lépés.

Gronk-ot hogy lehet levédekezni? Le lehet.

Az egész ötletelgetés azpn alapszik, hogy BB elég mester, ahhoz, hogy évröl évre egy teljesen új támadó stratégiát dolgozzon ki. Ilyen esetekben viszont a kereten is lehet módoitani,´akár plusz pick-ekkel megtámogatva.
2013. 01. 31. 17:27
Tzimisce
Gronk valóban kérdés, mert ha előjönnek a sérülések, nem fogja megérni a pénzét. Igazából a nagy gond TB, aki 18 milkáért játszik egyedül, ráadásul valami olyasmi rémlik nekem, hogy át lett az utolsó két évre ütemezve a szerződése. Szerintem, ha a GM le tudna vele ülni egy más típusú szerződésről (mondjuk plusz egy év, de azt tisztán bónuszalapúan, hogy ne vigye a cap pénzt, illetve 2 helyett 3 évre osztódjon a nagy zsuga) az is sokat segítene, nem mellesleg nagyobb móka lenne az FO részéről egy Brady trade, hamár elvetemült ötleteket pedzegetünk. Imádom, és sajnálom, hogy nem láttam élőben játszani, de jól láthatóan fejlődik vissza, és szerintem 3-nál nincs több év benne, max 4, és most még sokat ér.
De ez a jövő zenéje, ráadásul irreális, ha ezt valaha is meghúzzák, nem 2013-ban, hanem 2014-ben, az utolsó évében fogják.
2013. 01. 31. 17:32
vigyázz, mert ezért kapni fogsz :) (nem tőlem)
2013. 02. 01. 15:57
pm11
Ez nekem is megfordult már a fejemben, hogy ha TB menne, akkor lehetne D-t építeni, és az alatt az egy-három szezon alatt, amíg az új QB belejön össze is állhat egy SB esélyes csapat...
2013. 01. 31. 21:30
BaP
Nem olyan elvetemült ötlet ez a Gronk csere, komoly érték szabadulna a sapka alatt, és lehetne érte kapni választási lehetőséget rendesen.
Ha azt veszem, hogy van Herni meg Ballard esetleg marad Hooman nem lenne rossz a TE szekció nélküle se.
( persze kérdés két ilyen szezon -3 sérüléssel- után mi is a valós értéke..)

A védelembe kell bőven az erősítés, áldozat nélkül nem fog menni szerintem se ...
( még ha szerintem azért nem Gronk lesz az áldozat , akkor se)
2013. 01. 31. 11:54
mhatrix
gronk-ot???
azt gyorsan töröld ki:)!!!
2013. 01. 31. 12:52
pasztoyb
Egyébként az szerintem benne van a pakliban hogy ha adja isten jövőre SB-t nyerünk Brady visszavonul..
2013. 02. 01. 15:58
pm11
Gondolod az asszony engedi neki? :)
2013. 01. 31. 12:56
A cucc jó, levegönek hívják :)

Nem Vince maradjon, ö nagyon kell, kihagyhatatlan. Az egyik legnagyobb alap a Pats-ben (nem csak a védelemben). TB-t hagyjuk :)
Alapvetöen nem szabad körömszakadtáig egy játékoshoz sem ragaszkodni. Gronk nagyon jó játékos, de néhányszor már lesérült (reméljük a keze nem lesz akadály). Szerintem öérte lehetne szép pick-eket kapni (1 és 2 körösöket). Ezekböl lehetne egy nagyon jó külsö WR-t szedni, plusz már csak egy blokkoló TE kell. Így is lenne TB-nek 3-4 nagyon hangulatos célpontja (Lloyd - Hörni - Edelman - és a draftolt WR), a futó szekció egyben van.
Mallett-et meg kell nézni 2013-ban mit tud és max jövö drafton egy TB utódot behúzni, ha Ryan barátunk mégsem lenne megfelelö.

Lehet én nézem túl biznisz szempontból :)
(tudtam én, hogy páran felakasztanátok)
2013. 01. 31. 13:09
Gordon
2014-ben a fentiek szerint 2-3 alapkőnek mozdulnia kell..ott lehet majd pick-eket összeszedni és esetleg feltrade-elni egy új QB-ért ha Mallett mégsem válik be. az az év mérfőldkő lesz ott fog új arculatot kapni a csapat, ha TB bírja még akkor feleennyiért maradhat 38 évesen .
egyébként én jelenleg Hernandez-ben nem látom azt a nagy potenciált és kicsit túlzónak érzem a fizuját, lehet, hogy a sérülése miatt...
2013. 01. 31. 13:38
Igen, ez igaz. 2014 nagyon sok mindenben mérföldkö lesz. LEginkább az egész 2014-ben Brady masszív fizetése nem tetszik. Értem én, hogy HoF, meg megdolgozott érte, de nagyrészben ö miatta lesz jóval kisebb cap space.

Bármennyire ie eretnekség, de TB sem lesz fiatalabb és bármennyit is tett le az asztalra, a múltbeli (illetve jelenbeli) poitív dolgai ellenére nem lehet az utódlás kérdését elvetni.
Én nem szeretném, hogy meghosszabbítsák a szerzödését. Nem szeretném azt látni, hogy esetleg egy erösen lefelé ívelü idöszakban hagyja abba. LEgyen a csúcs közelében a kilépö. Még két szezon. Jövöre kezdö, után meg inkább már csak egy jó mentor, aki megosztozhatna a snap-eket az utóddal.

Hernandez szerintem jó lesz. Idén is eszement lehetett volna, ha Edelman nem esik rá a lábára.
Szerintem inkább ö maradjon, mint Gronk.
De ha már mindketten ekkora szerzödést kaptak, akkor az azt is jelentheti, hogy rájuk épül majd a Pats támadó gépzete a köv években.
2013. 01. 31. 15:11
MaYo#51
Szerintem meg ne maradjon TB, Hörni, Gronk, Wilfork, Mayo, Ninko, WW, Ridley, Lloyd, Mankins, Spikes, Meskó, és igen is követeljük, h BB és JMD monnyon le :D
Na így mindjárt bespórolunk pár millát :D Nem kell aggódni leigazolunk pár beszívott jamaicait WR és TE posztra, Forrest Gumpot RB posztra, pár ukrán és orosz elvetemült állatot a secondaryba és LB posztra, O falba leszerződtetjük az egyik legjobb drogbárónak a testőreit, h Mallettet életük árán is megvédjék!!! És még így is marad pár milla a kasszában :D
CSAK A HAZAFIAK!!!
2013. 01. 31. 15:15
MaYo#51
Edzőnek meg a soha meg nem értett zseni Véber Gyurit, támadó koordinátornak pedig AIR Sanyit :D
2013. 01. 31. 17:30
Tzimisce
Öhm, ha lejjebb olvastam volna, mielőtt fent megírtam volna a hozzászólást :) Én is ilyeneken gondolkodtam épp.
Szigorúan üzleti és nem érzelmi szempontok alapján. Gronkot egy komplett orvosi vizsgálat után cserélném csak el, mert ha nem sérült, akkor nagyon kell a játéka.
2013. 01. 31. 13:19
sixt
Sziasztok!
A cikkbe beemelt linkről tovább jutottam a konkrét fizetési sapkára az esetünkbe:

http://www.nyjetscap.com/Patriots/patriots2013.php

de hol van innen WW ??
2013. 01. 31. 13:23
Gordon
jelenleg nincs szerződése a klubbal azért nincs itt
2013. 01. 31. 13:25
sixt
áhááá Köszi Gordon
2013. 01. 31. 14:14
lipi
Háromból kettő lesz a vége, ha a trióból mindenki maradni akar.
Jelenleg Vollmer és Talib a nélkülözhetetlen. Ketten kivesznek 12-14m a sapiból. ~3m a draft. (szerintem idén lefelé fogunk menni. Nincs égető, első körös lyuk, viszont üres a cserepad.)
Ilyenkor tűnik jogosnak az anyázásom, a tavalyi értelmetlen FA igazolásokra. Egy csomó pénz ott is beragadt...
2013. 01. 31. 14:41
azért egy valóban ütöképes (szó szerint is) strong safety nagyon kellene, illetve egy interior pass rush fiú is.
DT poszton az idei elég mély draftnak tünik, ahogy az ottani szakértök mondják. De SS-böl csak 2-3 akad aki valóban jó lehetne. Vagy átnevelünk egy FS-t vagy in Tavon Wilson we trust.
2013. 01. 31. 14:52
lipi
Én valami leharcolt veteránra tippelnék minimumért...
Egyébként szerintem is ez az első számú need, de félek tőle, hogy mire mi jövünk, már nem lesz első körös tehetség...
Annyi lyuk van, amit a jelenlegi pickből nem lehet orvosolni.
SS/DT/Cover LB/backup CB csak a védelemből, WR 2. számú/backup OL a támadóktól. Ha mindenki marad. Aki távozik, azzal a poszttal bővül a lista. És ezekben nincs benne a szokásos veterán kukázások/UDFA huszárok/Tradelt majd kirúgott figurák. Nagyon szűk a mozgástér :S. Ilyen kevéssel szerintem ezer éve nem nőtt a cap...
2013. 01. 31. 14:20
cescf4
WW-re nem látok túl sok esélyt, viszont mélységi elkapót nem tudom van-e értelme hozni, TB már messze nem olyan jó\pontos a hosszú, mélységi passzokat illetően, ezzel csak még jobban rá lenne kényszerülve ezekre a dobásokra amiben benne van a potenciális INT veszély, és ha hozzá vesszük hogy bizonyos meccseken egy egy INT mennyire meg tudja zavarni TB-t akkor lehet hogy összességében többet veszítünk ezzel a cserével mint nyerünk
2013. 01. 31. 14:57
Lucius
Azért én megnézném hogyan passzol Megatronnak. Lehet, hogy TB hosszú passzai gyengébbek, de még így is a felső harmadában van a ligának. Ha kap egy top 10-es WR-t, látnánk pár csodát.
Egyébként Loyd-ról senki nem ír. Annyira egyértelmű, hogy marad? azért annyira nem volt jó idén (én legalábbis kicsit csalódtam benne).
Gronk és Hörni iszonyat szerencsétlenek voltak idén a sérülések miatt... ilyen balszerencséje nem lesz még egyszer a csapatnak. Ha mindketten a pályán vannak, nehéz őket megfogni.
Szerintem WW menjen, helyette kell egy jó WR és megvagyunk az O-val. Persze Depth-re lehet tápolni itt-ott.

2013. 01. 31. 15:14
"Egyébként Loyd-ról senki nem ír. Annyira egyértelmű, hogy marad? azért annyira nem volt jó idén (én legalábbis kicsit csalódtam benne)."

Van szerződése. Ha ki is dobnák, csak kreáltak még egy hiányposztot. JMD miatt ráadásul a cutot is nehéz lenne elképzelni. Az évértékelésbe írtam, hogy nálam kb. 2010-es Branch évet hozott Lloyd. Nem nagy durranás, de a semminél több.
2013. 01. 31. 14:58
lipi
Amennyiben helyesek a számok (http://www.nyjetscap.com/Patriots/patriots2013.php), akkor TB és Vince után Gost kirakásával lehetne a legtöbbet spórolni. Mankins és Gronk kipakolásával veszítenénk az ügyön, nem lenne spórolás.
Gost 1,8m
Fells 1m
Love 0,85m
Cuni 0,6m
Larsen (ez ki?) 0,75m
Kafka 0,5m
Holmes 0,5m

Ez kb 6m. És őket pótolni is kellene. Főleg Gost. Nehéz az élet, na :)
2013. 01. 31. 15:03
pasztoyb
Gost szerintem menni fog, ennyi pénzt jelenleg sajnos nem ér a csapatnak.
+ Fells és Larsen is a Cap áldozatai lesznek.
2013. 01. 31. 17:36
Tzimisce
Nem elég, hogy megszabadulnánk tőle, de még cap is szabadul fel vele? Miért van még a csapatnál??
2013. 01. 31. 15:03
Lucius
Egyébként már én is azt mondom, megnyert meccseken le kell hozni a sérülékeny kezdőket minél előbb (Gronk, Hörni, Edelman). Lehet, hogy BB-nek igaza van, és ez rossz üzenet a beállóknak (hogy ők kevésbé értékesek), de szerintem sokan közülük inkább örülnének a lehetőségnek, minthogy sopánkodni kezdjenek, hogy én csak azért állok be, mert értem nem kár... Ha fele ennyi sérültünk lett volna, simán lehet, hogy mi lyátszuk az SB-t.
2013. 01. 31. 17:51
minden csapatnak rengeteg sérültje van ilyenkor már...nyilván ha nem lenne nálunk ennyi sérült ott lennénk, de mondhatja ezt másik 9 csapat is
2013. 01. 31. 19:54
daelaci
Ez így van, a frisconak már nincs is gyakorlatilag egészséges passrush játékosa a sérülések miatt, pedig az alapszakaszban az volt az egyik legerősebb egységük, mégis bejutottak a döntőbe.
2013. 01. 31. 15:47
DM
Sziasztok

Javarészt mindenki elmondta a jóságot hát Én is csatlakoznék akkor ehhez a bandához a lényeg az ezt a remek cikket nagyon köszönjük sokkal nagyobb belátásunk lett a 3 szabadügynökünk közül melyik a legfontosabb egyértelműen
Aqib Talib én az ő szerződtetését helyeznél legelőször is létfontosságúnak.
Vollmer ha marad rendes fizuért akkor maradjon,de megvan a helyettese és én remélem Cannon is tudja hozni azt a szintet,mint Vollmer,
Wes,Wes,Wes, és még mindig csak Wes ez olyan érdekes amikor róla megy a beszélgetés,hogy mindenféleképpen maradnia kell kérdem én \aki nagy Randy Moss rajongó még mindig\amikor Moss elment elkezdték egyesek temetni a csapatot és tessék lássék még is eljutottunk oda ahol sok más csapat szeretne már legalább eljutni.Mivel nem fog megelégedni kis összeggel ezért tuti a távozása,mert gondolnia kell arra is,hogy most tudna nagy és hosszabbtávút szakítani amivel kibírja a visszavonulásig.Van egy remek TE.-ünk és egy hibrid WR\TE elkapónk akik ha együtt végigtudnának végre játszani egy egész szezont az nagyon jó lenne,de a lényeg ők teljes mértékben tudnák feleslegessé tenni Wes.-t a csapatból,illetve ott van Edelman slot WR.-nek a szélsőre pedig egyértelműen azért hoztuk Llyod.-ot majd a draftról meg szerzünk egy nyurga WR.-t aki a másik szélen fel tud állni esetleg.
2013. 01. 31. 15:59
MaYo#51
2013. 01. 31. 16:53
Neo
és ha rámennénk Bowe megszerzésére? szerintem elég jó képességű elkapó!

Wes és Vollmer menni fog Talib marad..a drafton pedig a falat és a sec-et kell erősíteni.
2013. 01. 31. 17:09
Most úgy látom, hogy nagynevű UFA megszerzésére csak akkor van mód, ha a nagy trióból senkit nem igazol vissza a csapat. Ezekről a játékosokról posztonként lesz egy hosszabb írás hétfőn.
2013. 01. 31. 16:59
Gordon
akkor most én jövök:-)
draft:
1.kör DT minőségi, későbbi Vince utód (Love cut vagy trade ha elviszi valaki, Deaderick mélységnek)
2. kör WR magas, gyors (WW tag és trade, mehet miami-ba egy idei és egy 2014-es 3.körért...)egyébként sztem Lloyd is tud slot ban játszani, biztos keze van és mozgékony
3. kör RT/G itt még lesz megfelelő prospect akit Scan kioktat:-) Vollmer mehet , Cannon idén még T de jövőre már szeretném ha G-t játszana, az ő testfelépítésével

a többi pick mélyítés, esetleg BPA alapon egy beragadt tehetség
FA: Reed, Talib (Talib 1, Dennard " DMC, Reed) Gregory nickel-dime, itt úgye nagy kérdés Ras-I
ennyi pénzünk talán lenne.
2013. 01. 31. 17:25
lolvin
Szerintem Vollmer marad, másik kettő távozik...igaz inkább azt szeretném ha Talib maradna.


Szerintetek hülyeség lenne Mankins elcserélése? elég szép pénzt keres, és amennyire emléxem elég jól helyettesitették mikor sérült volt, nyilván nem sok beleszólásom van de én átgondolnám az elcserélését!
2013. 01. 31. 17:30
lolvin: yessss :) Mindegyik offseason-ban megemlítem a Mankins cserét és mindig lehurrognak :) De igazad van, +1
2013. 01. 31. 17:42
Tzimisce
Ez engem is elgondolkodtat. Jó LG, de ahogy megkapta a nagy pénzt, rögtön megsérült...
Szerencsére tavalyelőtt beruháztunk a falba, így nincs nagy baj, de lassan, főleg ha Vollmer nem marad, kellene egy újabb frissítés...
2013. 01. 31. 19:39
lipi
Részemről mehet a csere, de akkor kéretik egy minőségi helyettest beszerezni. Thomas backupnak jó volt, de kezdőnek nem szeretném...
2013. 01. 31. 17:46
loop80
Szerintem:

1. Vollmer mehet (Cannon átvehetné a helyét), de WW és Talib mindenképpen maradjon!!!

2. Mankins elcserélése meggondolandó, ha ez az ára WW + Talib maradásának, akkor mindenképpen.

3. Gronk és Hörni maradnak. :)

4. 190 körüli WR tényleg kellene, nincs mese.

5. Mallett-et jó lenne pályán látni alapszakasz-meccseken is, legalább 10-15 perceket.

6. Kell egy jó DT a drafton!

7. Ed Reed-et leszerződtetni, 2 szezonra, olcsóér'. ;)

+ 1. sixt + lipi CUT, mert Jets-es oldalról linkeltek be adatokat... :D :D
2013. 01. 31. 19:13
sixt
:D részemről kérek elnézést :D
2013. 01. 31. 19:34
daelaci
Szerintem ha Vollmer távozik akkor szinte 0 az esélye annak, hogy Mankinst elcserélik. Bár az szinte biztos hogy legkésőbb a következő szezon után meg fogunk szabadulni valakitől vagy valakiktől a magas fizetésű játékosok közül.
2013. 01. 31. 20:02
lolvin
Szerintem Vollmer maradni fog, én nem nagyon hiszek a Cannon féle alternativában, és különben is, Cannon az egyetlen értékelhető csere T posztra, ha Vollmer megy és Cannon vagy ami mégrosszabb Solder megsérül bajban leszünk...Mankins helyére azért akad értékelhető falember a keretben...
2013. 02. 01. 09:20
timep76
TE - Szerintem nem szentségtörés Gronk-ot elcserélni, főleg, ha a következő két érvet megfontoljuk:
1. Gronk-nak most még lehet nagy értéke, mivel általában jók a számai, és egyenlőre csak a szerencsétlenségre lehet hivatkozni, ha a sérülései szóba kerülnek. Ha viszont rossz ütemben próbál később a FO megszabadulni tőle, akkor már lehet, hogy nem fog érni túl sokat (további sérülések, formahanyatlás)
2. Ne feledjük, hogy a rosteren ott van TE-ként Jake Ballard, aki méreteit tekintve kb. ugyanaz, mint Gronk. Illetve szintén a rosteren található egy rookie, Herman Brad, akiről speciel még semmit sem tudunk (vagy, ha igen szóljatok)
RB/FB - Ridley, Veeren, Bolden, Woodhead, Demps, Spencer - Nagyon sok. Könnyen lehet, hogy ha Demps-ről kiderül, hogy elkapni is tud, akkor Fafej-nek annyi. Men tudom FB kell nekünk? Vagy csak azért van, hogy legyen ilyen a roosteren?
WR - WW sajnos túl drága (ez akkor is igaz, ha nagyon szeretem). Edelmann éppen megfelel WW posztján. A többi WR Lloyd-on kívül, ha nem is kész katasztrófa, de nem sokat tettek le az asztalra. Nem tudom, milyen az idei WR Draft-class, de talán ott kellene próbálkozni, esetleg feltradelés árán is (tavaly is meglepődött mindenki, hogy ilyen BB-nél előfordulhat). Ha WW-t sikerülne elcserélni (mondjuk ez kétséges), akkor plusz draftpick-eket is lehetne szerezni (kövezzetek meg, de esetleg Gronk-ért is)
K - Gost el.
D / OL - Ide kell nyomni a lóvét (még mindig)
QB - Tom szerződését szerintem nem fogják mégegyszer átütemezni, de ne legyen igazam

Go pats.
2013. 02. 01. 10:34
daelaci3
Welkernek lejárt a szerződése, így elcserélni nem tudjuk,ahhoz elötte szerződést kéne kötni vele.
2013. 02. 03. 13:40
timep76
Kivéve, ha tag-eljük (ezt nem írtam oda). Bár ezt szerintem csak annak biztos tudatában tennék meg, ha tudható, hogy utána el is lehet tradelni.
2013. 02. 01. 09:42
DM
Hm ez milyen érdekes de tényleg,elcserélni Mankins.-t,vagy Gronk.-ot ez azért igen meredek,de tudjuk ebben a ligában mindent lehet DE engem az érdekelne ki az akit NEM cserélnétek el?
u.i: Ez a Mankins igencsak jó ötlet grat a kitalálónak,tényleg bazi sokat keres és feszt sérült adjuk el a Maciknak oda amúgy is kell egy teljes OL fal ahogy momentum Sanyi mondja hát itt a remek alkalom mondjuk a tervem:Major Wright S+ draft pick :D :D ---> és mehet Mankins Isten hírével :))
2013. 02. 01. 10:21
Gordon
ha WW menne van rá esély , hogy kompenzációs pick-et kapjunk helyette? a 7.körben lehetne húzni egy rúgót.
2013. 02. 01. 10:43
GhostLead
Gordon

Ha jól tudom, kompenzációs picket Welker után csak jövöre kapunk!
javítsatok ki ha tévedek!
2013. 02. 01. 11:06
daelaci3
Jól tudod, ha kapunk érte akkor jövőre, de ezt most még nem lehet tudni. Esély van, de ez a mostani draftot nem érinti.
2013. 02. 01. 11:03
GhostLead
ha mégsem tarjuk meg Welkert..
2013. 02. 01. 11:08
DM
a draftról kis tudnivaló :))

Minden körben értelemszerűen 32 választási jog van, de kiosztásra kerül még 32 pick, amelyeket a 3-7. körök végén lehet felhasználni. Ezzel próbálják ellensúlyozni azon csapatok veszteségeit, amelyektől az előző évben több szabadügynök távozott, mint amennyi érkezett, és ezzel teszik még bonyolultabbá a rendszert, hogy amikor már azt hittük, minden világos, ismét értetlenül pislogjunk magunk elé. De ne adjuk fel, kitartás, máris megmagyarázom. Először is szögezzük le, hogy ez ismét az igazságosság jegyében történik, ezért megéri. Szóval, ha az érkezők és a távozók száma megegyezik, de a távozó játékosok értékesebbek voltak, mint az érkezők, akkor is jár kompenzációs jog, de csak a 7. körben, a többi hasonló jog után. Ezeket a választási jogokat nem lehet elcserélni, a sorrendet egy sajátos képlet alapján határozzák meg, amely a szabadügynökök fizetésére, a pályán töltött idejére, és az új csapatával esetlegesen a rájátszásban elért eredményeire alapul, de a fő tényező a fizetése. Talán nézzünk egy példát. Ha egy csapat elvesztett egy linebackert, akit új csapata évi 2,5 millió dollárért szerződtetett, a régi csapatának egy 6. körös pick jár. Ezzel szemben, ha egy csapattól egy elkapó távozik, aki 5 milliós szerződést kap, akkor a kompenzációs pick a 4. körre szól. Ez persze csak egy leegyszerűsített példa volt, a valóságban közel sem ilyen egyszerű a dolog.

Ha kevesebb, mint 32 ilyen pick kerül kiosztásra, a fennmaradókat egy feltételezett 8. kör sorrendjében osztják ki, ezek a pótlólagos kompenzációs jogok.

Kompenzációs pickeket minden évben kiosztanak, ezt a tulajdonosok éves találkozóján teszik meg, amelyet általában március végén, a Draft előtt 3-4 héttel tartanak. Nem csak buliznak ám, komoly dolgokról is szó esik…
2013. 02. 01. 12:11
1976gabi
nem buta ötlet eladni gronkot,illetve tom b-t.én pártolom az ötletet
2013. 02. 01. 12:35
GhostLead
A Csapat összes értékét adjuk el, nem!???
2013. 02. 01. 12:51
Ne nézd ilyen fekete-fehérben!
Nem hiszem, hogy ez a csapat csak TB miatt tart ott ahol (pozitív értelemben).
Feltételezzük, hgy BB tényleg egy isten, ahogy azt sokan mondják, de legalább guru. Ebben az esetben simán át tudná alakítani a playbook-ot és a stratégiát, hogy TB után is jó legyen a csapat.
2013. 02. 01. 12:54
Lucius
Ennek a két játékos még 2-3 évig bevisz minket a playoffba ha nem sérülnek le. Nem sok értelme lenne eladni őket azért, hogy a Drafton talán! húzzunk helyettük pár jó játékost. Ha nem jön be évekig leírhatja magát a csapat és mindenki rajtunk röhögne.
Amúgy Gronk szerződése 2-3 év múlva lejá, TB meg akkortájt lehet, hogy visszavonul, tehát hamarosan sor kerülhet a tőlük való megválásra.
2013. 02. 01. 12:54
Lucius
Izé... "Ez a két játékos", nem "ennek a két játékos"... szóval értitek.:)
2013. 02. 01. 13:22
Gordon
Gronk szerződése szinte "élete végéig" szól:-)
2013. 02. 01. 13:45
Burkus
Nekem az a véleményem, hogy a két TE - Ballard-el három TE - a Brady utána éra játékának az alapkövei.

A futók megerősítésével, a futójáték hangsúlyosabbá válásával és a defense folyamatos erősítésével sztem BB a 2000-es évek eleji csapatszerkezethez akar visszakanyarodni: konzisztens futójáték, erős védelem. Mindehhez egy game manager QB kell, - mint TB volt a három gyűrű elnyerése idején - aki 5-8 yardos rövid, esetleg 10-15 yardos hosszabb passzokkal, YAC-re törekedve hozza kötelezőt. Ehhez a három TE ideális, Gronk és Ballard a blokkolásban is jó és mindhárman jók elkapásban is. Ilyen magas, atletikus TE-eknek magasan odadobni egy rövid passzt, szinte levédekezhetetlen.

Azért reménykedem, hogy Mallett marad és átveszi TB helyét, amikor eljön az idő, mert benne ennél több van, legalábbis egyetemi játéka alapján, iszonyat erős karja van a hosszú passzokhoz is.

Ebből következően számomra Gronk elpasszolása nagy hiba lenne. Tony Gonzalez, Gates stb. példája mutatja, hogy egy TE nem ég ki olyan gyorsan mint akár egy futó, vagy egy WR, nem kell annyira robbanékonynak lennie (már csak alkata okán is), ergo a fent vázolt west coast offense-ben hosszú távú szerep várhat rájuk.
2013. 02. 01. 16:17
pm11
Nekem is ez a véleményem. Ha TB megy (én nem sírnék érte, pedig a liga egyik valaha volt legjobb QB-jének tartom (és minen tiszteletem az övé ezért), de szerintem sem olyan éles már mint anno), akkor az új QB-nek igen nagy segítség lehet ez a TE csapat.
2013. 02. 01. 16:18
pm11
Kérdés: kinek van most a legnagyobb helye a cap alatt?
2013. 02. 01. 16:29
Jogos, beleírhattam volna a cikkbe is legalább viszonyításképpen. Januéri John Clayton cikk szerint a Bengalsnak 55 millió, Brownsnak 49 millió, Coltsnak 46 millió.

Itt a cikk: http://espn.go.com/nfl/playoffs/2012/story/_/id/8822266/nfl-mailbag-carryover-rules-impact-cap-strategy *az elején van a táblázat. A "total space" rovatot kell nézni.
2013. 02. 01. 17:28
loop80
Colts, 46 millió? Akkor, ha Ed Reed távozik Baltimore-ból, adja magát, hogy a Colts-hoz szerződik. Ők tutira meg tudnák fizetni, meg aztán a Colts sec-re is ráférne egy kis erősítés.
2013. 02. 01. 17:34
MaYo#51
Amelyik csapat mínuszban van, azokra milyen szabályok vonatkoznak vagy mi a helyzet velük? Nekik játékost kell eladniuk ilyenkor, vagy h működik ez?
2013. 02. 01. 17:48
Március elejéig -amikor startol a 2013-as idény- kell a sapka alá beférniük, tehát az, hogy most mínuszban van, nem számít. Hiába kerestem viszont, de nem találtam, hogy mi történik, ha ennek nem tudnak eleget tenni, de az elég nyilvánvaló, hogy játékost nem igazolhatnak, amíg helyre nem áll a rend, de hogy mi a pontos szankciót azt nem találom.
2013. 02. 01. 18:33
Bővítés saját tipp alapján, amit a bowl.hu fórumán meg is erősítettek:

érvénytelenítik az új szerződéseket, majd jöhet ehhez még pénzbüntetés illetve draftjogok elvétele.

Idény közben is úgy zajlik egy-egy szerződés megkötése, hogy arra a ligának is okézni kell, tehát ha pl. a fizetési sapiba ütközik, akkor érvénytelenítik.
2013. 02. 01. 17:55
MaYo#51
Hozzászólás a(z) Három komoly döntés és a fizetési sapka bejegyzéshez