Menetrend

Hiányosságok, amelyek már nem rejthetők tovább

2012. 10. 18. 20:38
Szerző: pirko
Kategória: Cikkek

A Boston.com rovatvezetője, Chad Finn, "Touching all the bases" ["Minden részletre kitérve" - a szerk.] rovatában "A Patriots nem képes elfedni hibáit a Seahawks ellenében" címmel megjelent cikkében a Patriots egyre látványosabban megmutatkozó sebezhetőségéről ír. Egy kemény, ironikus hangvételű, de tipikusan "a csapatért, és nem a csapatra haragszom" cikket olvashatunk.Nos, a történet némi maró gúnnyal fűszerezett, kiábrándító fordulattal ért véget, amely nem csak arra emlékeztetett minket, hogy milyen csapat volt egykor a Patriots, hanem annak a veszélyére is, hogy milyenné válhat.

Bill Belichick Patriotsca 13 pontos negyedik negyedbeli előnyt puskázott el a vasárnapi 24-23-as vereség alkalmával, a kemény, de távolról sem tökéletes Seattle Seahawks ellenében. Tették mindezt hasonló módon ahhoz, amit szinte már megszokhattunk az egyébként jobbára dicsőséges időszak közelmúltbeli szezonjaiban, elég, ha felidézzük a két fájdalmas Super Bowl vereséget, vagy az idei szezon, összesen négy pont különbséggel elszenvedett három vereségét. Kudarcot vallottak a befejezéssel.

A legutóbbi időkig eszünkbe sem jutott volna, hogy ez a jelenség egyáltalán szóba kerülhet a Bill Belichick-Tom Brady páros által irányított csapat kapcsán, pláne nem aggodalomra okot adó, visszatérő hiányosságként. Először igazán a Colts elleni 2006-os AFC döntőben szembesültünk az esettel, és inkább megkímélnék mindenkit a részletektől, bizonyára nem akarja senki, és nincs is szüksége rá, hogy emlékezetébe idézzem az eseményeket.

Idén persze úgy tűnik, hogy nagyjából minden második vasárnap emlékeztetnek bennünket erre a szokatlan problémára. Akár a minden áron való győzni akarás ['killer instinct': gyilkos ösztön - a szerk.], akár egy működő GPS-szel rendelkező cornerback, vagy a kettő között bármi is hiányozzék, a Patriotsnak túl gyakran okoz nehézséget, hogy kiszorítsa a szuszt az ellenfeléből, holott már megragadta a torkát.

A második héten hazai pályán vezettek az Arizona ellen, és veszítettek. A harmadik héten 9 ponttal vezettek Baltimore-ban a negyedik negyedben, és veszítettek. Most vasárnap 23-10-re vezettek mindössze kilenc perccel a mérkőzés vége előtt, és valahogy a végén mégiscsak Pete Carroll ugrándozott győzelmi mámorban, mint egy becsiccsentett bohóc, és Richard Sherman defensive back kötekedett Tom Bradyvel, akinek nem volt mivel visszavágnia, sem szóban, sem máshogy.

A vereség leginkább csalódást okozó apsektusa a számunkra, akik – khm – azt mondtuk, hogy ők sohasem veszíthetnek egy Pete Carroll csapat ellenében, az, hogy veszítettek egy Pete Carroll csapattal szemben, mondhatni ugyanúgy, ahogyan ez akkor volt a szokásuk, amikor éppen ő, Pete Carroll volt a jó hozzáállású, de esélytelen vezetőedző 1997 és 1999 között. A támadójáték egysíkúvá vált (Brady „Bledsoe-i” módon 58 alkalommal passzolt vasárnap), mivel a futójáték egyre hatástalanabb lett (Stevan Ridley 16 yardot ért el hét negyedik negyedbeli labdahordással). Voltak ostoba szabálytalanságok (Brady két intentional groundingot vétett, az egyikkel kötényt dobva Dan Conollynak), és megbocsáthatatlan hibák (a pontszerzés elmulasztása két alkalommal is a 10 yardoson belül, 6 red zone támadásból egyetlen TD, borzasztó time management az első félidő végén, amely 3 pontjukba került).

A teljes „Pete Carroll Múltidéző Élményhez” már csak Terry Glenn [a Patriots 1996-ban 7. helyen draftolt elkapója – a szerk.] combizom sérülése, és Chris Canty [a Patriots1997-ben első körben draftolt, teljeítményével csalódást okozó defensive backje – a szerk.] 3. és 10 helyzetben engedett 11 yard utáni táncbemutatója hiányzott.

A Patriots passz elleni védőiben legalább volt annyi büszkeség, hogy ne kezdjenek "Rump Shaker"-t lejteni minden egyes alkalommal, amikor az újonc Russel Wilson, aki a 30. helyre rangsorolt irányítóként kezdte a meccset, kifordult a zsebből, elhajította a labdát, majd kocogott még vagy 40 yardot az új line of scrimmage-ig. De ettől függetlenül szégyenletesek voltak, és tekintettel a krónikus visszaesésre, amit a Belichick, Matt Patricia és Josh Boyer által felügyelt játékosok egymás után mutatnak, talán itt lenne az ideje egy mindenre elszánt lépésnek. Úgy van, azt mondom, ideje lenne, hogy Belichick rendezze a kapcsolatát Eric Magninivel, és szabadítsa ki abból az elképzelhetetlenül pokoli helyzetből, amit az ESPN-en, Skip Baylessel szemben ülve él át műsorról műsorra, és hozzon vissza valakit, aki képes volt használható defensive backetet edzeni olyan fickókból, mint Hank Poteat, Randall Gay, Troy Brown és Earthwind Moreland. Ez csak félig vicc, és az is csak félig az, hogy Ty Lawt kirángathatnák a CSNNE stúdiójából, és beállíthatnák nickel backnek. Legalább azt tudná, hogy hová kell helyezkednie. A mostani srácok többségének - és értsük ide Kyle Arringtont, aki történetesen rosszabb volt, mint a sokat becsmérelt Devin McCourty - rosszabb labdaérzékük van, mint Ian Rapoportnak.

A Patriots szurkolók nem tudják megállni, hogy komoly irigységet érezzenek a Seahawks defensive backjeit nézve. Kam Chancellor a 133. pick volt a 2010-es drafton -- 106 hellyel Devin McCourty után került sorra, aki nem rossz, ha olyasvalakit keresünk, aki nem tudja egyik irányba sem elfordítani a fejét. Richard Shermant, aki sokkal többet beszél, mint kellene, a 155. helyen választották tavaly -- 122 hellyel Ras-I Dowling után, aki alig kerül a pályára. Earl Thomas pedig olyan free safety amilyenné reményeink szerint Patrick Chungnak, vagy a már elküldött Brandon Merriweathernek válnia kellett volna. A vasárnap emlékeztetett arra, hogy mindez mennyire hiú ábránd csupán.

A Seattle védelme igazoltan kegyetlen -- vasárnapig nem engedtek 300 yard fölötti passzt, 100 yard fölötti futást vagy 100 yardot meghaladó elkapó teljesítményt, amikor is Brady, és a rettenthetetlen Wes Welker a háromból két gátat lerombolt -- , és miközben nem szándékozom megkérdőjelezni Brady keménységét, meg kell jegyeznem, hogy több bizonyíték is felmerült abban a ügyben, melynek alapkérdése az, hogy vajon óvatosabb-e Brady a pass rusht tekintve, mint volt Bernard Pollard előtt. Brady még mindig jobban érzi a zsebet az átlagnál, de néha akkor is elhajol és meginog, amikor inkább csak árnyékok, és nem pass rusherek vannak a közelben. Biztos vagyok abban, hogy a második félidei sackért Nate Soldert illeti a dicsőség.

Úgy tűnik, a mérkőzés legnagyobb játékát a Seahawks nem is az irányítónak köszönheti, hanem valaminek, amit ők tettek az irányítóval. Brady kapott egy nagyot az állára a harmadik negyed utolsó játékában, ezzel szükségtelen durvaság büntetést kapott Jason Jones, illetve a Seahawks. A 15 yard igencsak megérte. A számok azt sejtetik, hogy az ütés után Brady homályban játszott -- 13-ból csak 5 passza volt sikeres a negyedik negyedben 81 yardért, 15 yard ebből is az utolsó, 4. és 17 helyzetben Welkernek adott passzal teljesült. Groundingot ítéltek ellene, sackelték, és interceptiont dobott a 10 yardoson belül. Mintha a régi CBS felvételen Scott Seculest [1993-ban a Patriots backup irányítója Drew Bledsoe mögött - a szerk.] valahogy Bradyre cserélték volna. A mérkőzés végén úgy tűnt, hogy rendben van, de valami miatt nem volt önmaga az utolsó 15 percben.

Tekintve, hogy az AFC Eastben megnyomták a 'reset' gombot -- minden csapat 3-3-mal áll -- és a még életben lévő Jets lesben áll, a következő vasárnap eljön annak az egyre inkább terjedő meggyőződésnek a végső tesztje, amely szerint a legjobb támadójáték a Patriots ellen az, ha jó hosszan eldobják a labdát, és várják, hogy valami jó történjen. Az "erőnél valamivel kevesebbnek" ellenállni képes Mark Sanchez karja, és a Patriots defensive backfieldjeként ismert ingatag valami egymás elleni felállása az alkalmatlanság érdekes csatáját hozhatja. De a héten később is ráérünk még előretekinteni. Most be kell érnünk az egyre ismerősebben csengő sirámmal: Mennyivel több győzelme lehetne a Patriotsnak, ha a mérkőzések csak 55 percig tartanának?

(forrás: boston.com)

Hozzászólások

2012. 10. 18. 22:59

Hmmm....nemtom, engem a Cards, a Ravens és a Seahawks elleni vereség egyaránt korábbi playoff-kudarcokra emlékeztetett...arra, ahogy "kihúzták a méregfogunkat"....a WR-ek agresszív levédekezése, Brady nyomás alatt tartása....paradox módon valahol örülök annak, ha a kemény D-k feltárják a gyengeségeinket...a Cards és a Seahawks nem így volt elkönyvelve szezon előtt, de most már igencsak más a leányzó fekvése...

jussunk be 10:6-tal a PO-ba, de a legkeményebb D-ken és O-ken keresztül...:) lesz még Houston, 49ers, Jets, Miami....a szezon előtt sokan azt mondták, hogy milyen gyenge a sorsolásunk...erről ennyit..:)
Top D-k és O-k vannak mögöttünk is, előttünk is...amiben bízom, az éppen ez: Belichickék tisztában vannak azzal, hogy ezek a top D-k, és O-k hozzák elő a javítanivalókat...Manning, Hawks D, Ravens D, 49ers D, Texans O-D...mind elit...hozni kell a csoportot, s be kell menni a PO-ba, ott pedig padlógáz...:)
2012. 10. 19. 00:01
volci
lehet jövőre nem drafton kéne secondaryt erősiteni hanem szabadügynökök közül..
2012. 10. 19. 00:08
én 2 dolgot említenék meg...

1) "Örülök", hogy nem csak én láttam úgy hogy Brady az ütés után játszott borzasztóan, mint azt írtam, és nem az INT(ek) miatt ("az ütés után Brady homályban játszott")

2) talán 2 hete írtam valamikor, hogy Kraft úrnak el kellene gondokoznia azon hogy belenyúl a zsebébe és megfizet egy D# coordinátort, akinek van fogalma a dolgokról... példának én Rob "Jabba tesó" Ryan-t hoztam fel, de hát Mangini is jöhetne felőlem!

(Lehet hogy el kellene mennem cikkeket írni a Patriotsról? Előbb jött az ötletem mint a cikkírónak.... :DDD )
2012. 10. 20. 13:16
Montesclan-pats
grat, tényleg így volt
2012. 10. 19. 07:47
magooc
Mindenesetre a Jets elleni mérkőzés meg fogja mutatni, hogy fel tudunk-e javulni, mert a potenciál az megvan a csapatban.
Jó lenne, ha Márk lenne a szakértő kommentátor a TV-s közvetítésen.
2012. 10. 19. 08:22
lipi
Tök mindegy ki a kommentátor.
Egész jó brigádot szedtek össze. Nincs olyan aki negatívan lóg ki a sorból.
"Saját csapat" meccsét meg nem nagyon fognak szakérteni. Elvinné a közvetítést a szurkolás irányába, ami kevésbé tenné élvezhetővé a meccset.
2012. 10. 19. 09:40
zozi
Márk biztos nem lesz, mert másnap meccse lesz a BKV pályán!
2012. 10. 19. 12:27
vpi
Bár gondolom nem egyidőben a Pats-Jets-el :)
2012. 10. 19. 08:14
dajkatom
Russel Wilson a csütörtök esti rangadó 2. félidejében 3 sikeres passzt csinált 19 yardért. Ez a QB 1 hete 6 big playt és közel 300 yardot passzolt ellenünk! Mindenképpen rendbe kell szedni a secondaryt különben a PO-ban elvérzünk az első meccsen, már ha bejutunk!
Go Pats!
2012. 10. 19. 08:18
Demecs
A Jets ellen minimum 30 ponttal kéne nyernünk.
Amilyen töketlenkedés megy ott. Ez ellen a csapat ellen edző mérkőzésnek kellene lennie.
Én Belichik helyében elküldeném a sec-et és hoznék komoly embereket. Szerintem minden játékos áldozna a pénzéből egy kicsit erre, hogy super bowl esélyes legyen. :-)
2012. 10. 19. 08:24
lipi
Folyamatosan hozzuk a komoly embereket. Az elmúlt 4-5 évben egy rakat 1-2. körös picket szórtunk erre a pozícióra, próbálkoztunk egy tucat FA-vel. Itt más a gond...
2012. 10. 19. 08:20
lipi
Jó kis cikk.
A D koordinátoron kívül végre valaki elkezdte feszegetni rajtam kívül a sec edző személyét is.
Bár szerintem az is sokat segítene, ha a hihetetlen bonyolult sémát egyszerűsítenénk, mert szemmel láthatóan ez nem megy. Esetleg, tudom ördögtől való gondolat, meg kellene próbálni a sec-ben dolgozó fiúkhoz igazítani a sémát. Értem ez alatt, hogy Arringtont nem elküldeni szélső coverbe, DMC fogjon embert és kapjon S segítséget, Chung ütközzön akkorát amekkorát akar...
továbbá ne menjünk el amellett sem szó nélkül, hogy a támadójáték is ekézés alá került. A támadókat annyiban megvédeném, hogy kicsit túl nagy ott a mozgásképtelen kulcsfigura. Gyakorlatilag másfél elkapó van, Wes és Branch személyében, az amúgy is átalakuló Ofal kulcsfigurái, Vollmer/Mankins, szintén sérüléssel bajlódnak, egészséges TE nincs a keretben.
Mondjuk ne lepődjünk meg ezen se, mert a rotáció fogalma kisebb kihívásokkal küszködik a csapatnál. Ilyen fizikális sportnál, ekkora terhelés és ütközés mellett ez nem egyedi probléma.
Mindegy, a Jetset szét kell cincálni. Valószínűleg futással fogjuk megölni őket, mert az ellen különösen gyengék... Szóval hajrá! :)
2012. 10. 19. 10:56
Tzimisce
Abszolút egyetértek Veled.
Arrington és DMC sem jók egy az egyben. Ez van, el kell fogadni a tényt, hogy 3 elkapó ellen nem nagyon tudunk mit csinálni, hacsak nem nickelben megyünk LB támogatással.
Futás ellen persze hogy jók vagyunk, ott van Love, Wilfork, Spikes, Mayo, és ha nem lenne sérült, Fletcher.
A PR nem rossz, van benne fantázia, de a secondaryban csak Chung megbízható és ő is futás ellen.
Ez a baj az opportunista védelemmel. Ha bejön, isten a csapat, ha nem, megszívjuk.
2012. 10. 19. 08:21
Burkus
És a Frisco 6 ponton tartotta a Seahawks-ot. Nem voltak sikeres 40+ passzok, hail mary-k. És mi még játszani fogunk velük is...

Nem tudom, hogy azt a nyomást, ami most már egyértelműen jön a sajtó és a drukkerek részéről, hogyan élheti meg a csapat. Azt nem vettem észre eddig, hogy inspirálná őket.

Nagyon jó cikk, köszönjük. Halkan megjegyzem, többek eddig az ilyen józan, kritikus hangvételű megszólalásokat minősítették "károgásnak"...
2012. 10. 19. 10:12
pointer01
+1 oda
Amikor hasonló megjegyzésekért károgónak nevezték az embert...
Régebben (a hires 2007 szezon)mindig azt szajkózták, hogy a meccs 60 percig tart. Meg is szólták a csapatot, hogy még az utolsó percekben is TD-re mentek 30-40 pontos különbségnél.
Most meg a 3-4.negyedben, mintha már megnyertük volna a meccset, mindenki megelégedett magával!
És a sérülések sem jönnek csak úgy, a rossz edzés, orvosi stáb és egyéb összetevők nagyon le tudják rontani az összképet. És sérültekből már évek óta mi állunk a legrosszabbul.
2012. 10. 19. 11:00
Tzimisce
Azért ez nem igaz, másoknak is szokott lenni sok sérültjük.
Valóban kéne erőltetni újra a 60 perces meccseket, mert ez így nem lesz jó.
Egyébként a legfőbb baj még mindig az, hogy ha a támadóknak valami nagyon nem megy, a védelem nem képes felnőni és megoldani a feladatot. Korábban volt is erről cikk, hogy mennyivel rosszabb a támadó csapat ha kikapunk.
Utoljára a 2007-es AFC döntőben láttam olyat, hogy a védelem nyerte a meccset a SD ellen.
2012. 10. 19. 08:48
hulith
A Frisco azt csinálta amit igazán tud
Gore futott 100 yard fölött és nem próbált Smith passzolni mint a múlt héten a Giants ellen.
Nekünk is valami egyszerűt kellene játszani olyan érzésem volt mintha
Hernandez visszatérése megzavarta volna JMD-t a playbook összeállítása során.
2012. 10. 19. 09:19
Gordon
jó kis "lufi" cikk, aki ért egy kicsit a játékhoz és nézte a meccset /meccseket az tudja, hogy melyik csapatrész teljesít folyamatosan alul..szerintem BB sokkal jobban tudja , hogy mi a baj és azon dolgozik minden nap, hogy kijavítsák azokat. egy hete még arról írtak, hogy jobb a mostani O , mint a 2007-es, ha most vasárnap 42-6-ra megverjük a jets akkor akkor újra mindenki istenkirály lesz?! bocs..
2012. 10. 19. 10:56
TMR
Miért lenne lufi a cikk?
Nagyon sokmindenkinek ez a vêleménye, még ha nem is egyezik a tieddel.
El kell fogadni, hogy vannak olyanok akik úgy látják nincs rendben minden az 0ffence-szel.
2012. 10. 19. 09:19
Zandal
A cikk nagyon jó, és reális látja a helyzetet. A védelemmel, leginkább a Secondary-vel, valamit kezdeni kell, mert ez így gyenge, és nem számíthatunk semmi jóra az idényben.

OFF
A mi meccsünk lesz TV-s vasárnap? Mivel családhoz utazom, ott pedig nincs internet, a meccsről pedig nem akarok lemaradni. :)
2012. 10. 19. 12:54
beepee7
Igen, a sport2 adja!
2012. 10. 19. 09:36
Arsenal
A cikket elolvasva egyre jobban várom Dom értékelését az edzői stábról!!!
2012. 10. 19. 11:01
DM
pirko Nagyon Köszönjük ezt a cikket úgy látszik nemcsak mi KÁROGUNK akkor :D :D mondjuk igen ki kéne próbálni más edzőket ezen a szakaszon hátha tudnak csodát csinálni,mert én még mindig azt mondom az alapanyaggal szerintem nincsen baj,csak ki kellene belőlük hozni a maximumot.

Tényleg másik kérdés Sexy Rexy fröcsköl már a médiában ellenünk ? :D :D :D
2012. 10. 19. 11:21
thehettita
Én még nem temetném a Hazafiakat!
A meccsen azt éreztem, hogy túlértékelték a hawks futás elleni védelmét és csak alibi playeket hívtak. A végére persze már oda is ért a pass rush Bradyre ( aki tényleg elég komikusan hajolgatott a láthatatlan védők elől :D ) A secondaryt meg meg kell nyúzni és ostorral verni, ha kell, tudnak ők jobbat is. De a vezetőség is összeszedetlen volt.
2012. 10. 19. 12:46
fejszee
senki se temesse a csapatot... én jobban ki vagyok békülve ezzel a halandó csapattal, minthogy lehengerlünk mindenkit az alapszakaszban, aztán a PO-ban meg betlizünk/szerencsével nyerünk. inkább most üssék fel a hibák a fejüket, és lehessen korrigálni, hogy Hálaadás után a legjobb formában legyen a csapat. viszont olvastam egy cikket, ami elég megrázó :

[S]ince Brady returned from his lost 2008 season, the Patriots are 12-12 in games decided by seven points or fewer. That includes 1-5 in games decided by less than a field goal, tied with the Browns for the most such losses. In the past 3½ years, the Patriots have more losses by seven points or fewer (12) than they did in Brady’s first seven seasons combined (10).
2012. 10. 19. 14:21
Pupu
Ha nyer a csapat Tom istenkirály ha veszít akkor meg kiéget már nem éles stb stb. Fontos az irányító szerepe de nem minden..Ha ez az of gyenge akkor megeszem a kalapom:) Persze vannak hibák de javíthatok szerintem. a másik meg had szokják csak a szoros meccseket..minden PO meccs majdnem ilyen tavaly nem sok olyan meccs volt ahol ezt szokhatták volna.Az hogy most nem jött össze elég sok tényezős nem csak Tom hibája. Simán állhatnánk 6-0 is és akkor mindenki el lenne ájulva.Tudom nincsen ha a sportba de azért nézzük meg hogy kaptunk ki a 3 meccsen..
Kihagyott FG a cardinals ellen...Baltimore ellen úgy látszik mindenki elfelejti a birói bakikat... gondolom erről is Tom tehet...
Nem szeretem a boszorkány üldözést..Ja és tavaly is csak véletlenül játszottunk SB-t...
És akkor ott van még a csodálatos védelmünk a csodálatos seccel...az is Tom mentális gyengesége miatt ilyen szuperügyes :)
Össze teszem a két kezem amíg ezt a mentálisan gyenge irányítót nézhetem hétről hétre a kedvenc csapatomba!!
2012. 10. 19. 14:56
kyobalu
2012. 10. 19. 19:50
crucified
2012. 10. 19. 21:36
chateautorres
Persze még mindig elit csapat a Pats, de azért be kell látni, hogy vannak hibák az OFF-nél is. Sokszor egyoldalúak a play-ek, ha nem lenne Welker a passzjáték még haloványabb lenne, Brady 30+, 40+ nem nagyon talál, hogy miért nem tudom. Vagy edzői utasítás, vagy nem elég pontos már. Azért mert néhány irányító 40 felett is ligaelit, nem biztos, hogy más nem öregszik el hamarabb. Ezzel nem azt mondom, hogy Tom öreg, de főleg a rövidpasszos játékban a régi, abban viszont talán még a mindig a legjobb.
Legfőbb gond azonban (az általam is sokat szapult SEC mellett), a rengeteg sérült vagy félig egészséges támadóember. Ezen a szinten minden centiken múlik, s ha nem vagy egészséges, pont ennyivel maradsz le...
Hozzászólás a(z) Hiányosságok, amelyek már nem rejthetők tovább bejegyzéshez