Menetrend

Hogyan összegezte egy blitz és egy labdaszerzés a 2018-as Patriots stílusát

2019. 02. 06. 14:00
Szerző: tuci-tuci
Kategória: Cikkek
Tegnap kielemezük az NBC Sports cikkével a Super Bowl egyetlen TD-vel végződő támadását. Ezúttal a védelmen a sor, ugyan abban a stílusban, játékosok és edzők szemszögéből.

gilmore


Vicces, hogy a dolgok hogyan alakulnak.

A legfontosabb mérkőzés legfontosabb pillanatában, a játékos akinek a Patriots rengeteg pénzt fizetett ki a szabadügynökpiacon, Stephon Gilmore, azt a játékost őrizte, akinek a Patriots nem volt hajlandó sok pénzt fizetni, Brandin Cookst.

A Rams boldogan adott egy nagy szerződést a játékosnak, ráadásul egy 1. körös választási jogot is fel kellett adnia érte. És végülis nekik is bejött ez a húzás.

Cooks az egész szezon során jól játszott és segített eljuttatni a csapatot ebbe a szituációba. A Super Bowlon, 10-3-mas hátrányban a Patriots 27 yardos vonalán a labda, amikor 4 perc 24 másodperc van vissza a mérkőzésből.

Az is vicces, hogy dolgok amiket júliusban mondtak, előre tudnak sejtetni dolgokat, amik februárban történnek.

Brian Flores, aki Matt Patricia távazása után a védelem játékhívásaiért felel, le akarta egyszerűsíteni a dolgokat, ami lehetővé tette, hogy a védők gyorsabban és agresszívabban játszanak.

A kőkemény küzdelem miatt a Super Bowlon, ami nem is lehetne szorosabb, Flores kijátszotta az ütőkártyáját. Zero Blitz. Hátsó segítség nélkül, mindenki egy-az-egyben maradt a rá bízott támadóval és két safety is blitzelni ment, hogy siettese az irányítót.

A két blitzelő safety Devin McCourty és Duron Harmon volt.

McCourty a fal belsejében, Lawrence Guy bal oldalán állt fel, egy lépésre a LoS-tól. Dont'a Hightower a jobb oldali tackelel, Rob Havensteinnel szemben állt fel. Harmon 5 yarddal Devin McCourty mögött.

Amikor Jared Goff megkapta a labdát, Hightower Havensteint támadta, azzel egy folyosót létrehozva Goffhoz. McCourty egy olyan szöget választott, ami miatt a Rams futójának, Todd Gurleynek balra kellett lépnie, hogy blokkolni tudja. Ezzel Harmonnak egy üres folyosó nyílt meg Goffhoz és a védő teljes sebességel száguldott is az irányító felé mire a labda a kezébe került.

Ez a Patriots csapat, amely a szezon előtt általában nem támadta agresszívan az ellenfél irányítóit, épp a Super Bowl lezárására készült azzal, hogy hatalmas nyomást helyez Goffra.

Amikor Goff meglátta, hogy érkezik Harmon, megijedt és Cooks irányába ívelte a labdát. Gilmore, aki tudta, hogy a labda valószínűleg gyorsan érkezni fog, végig figyelte Goffot és készen állt, hogy reagáljon. Cooksnak fogalma sem volt, mi történik mögötte egészen addig, amíg észre nem vette, hogy Gilmore leválik róla és előre felé lép, hogy elkapja Goff passzát. Cooks megpróbált még odakapni Gilmorehoz, miközben a Patriots All-Pro CB-je, aki a legújabb 24-es mezt viselő brilliáns CB a Patriots csapatában, felugrott és elkapta a labdát.


A labda ismét a Patriots birtokába került, és ellentétben a korábbi Super Bowlokhoz, azúttal nem Tom Brady karja volt, ami bebiztosította a győzelmet, hanem a masszív futójáték, amely átrohant a Rams védelmén a mérkőzés hátralevő részében.

"Ez a játék jelentette a szezonunkat. Amikor eljön a pillanat, mindenkinek tennie kell a dolgát. Én blitzelek és elérem, hogy a futó engem blokkoljon, Du (Duron Harmon - szerk.) szabadon támadja az irányítót. Az irányító íveli a labdát. Steph (Stephen Gilmore - szerk.) leszedi." - mondta Devin McCourty.

"Remek érzés volt, mert beszéltünk arról, hogy nem fogunk annyit blitzelni mint a megelőző hetekben. Hasonló volt egy Chiefs ellen haszánlt blitzhez, de azt mondtuk, hogy 'Amikor behívjuk, meg kell csinálnunk.'"

"Flo (Brian Flores - szerk.) beszélt erről, amikor be akarta hívni és volt egy alkalom korábban amikor gondolkozott rajta, de végül nem tette. Ezúttal, amikor lehetőség volt rá, nem hezitált. És amikor behívta, mind egymásra néztünk, hogy 'Végre itt van...'. Beszéltünk róla egész héten, hogy ha gyorsan oda tudunk érni hozzá, akkor el tudjuk érni, hogy dobja el a labdát. Hátul mindenki az irányítót figyelte. Steph pedig azt tette, amit az egész szezon során."

Gilmore csak szenvedett az első mérkőzésein a 2017-es szezonban, miután a Patriotsba igazolt. De a szezon közepére, amikor a Patriots több emberfogásos védekezést játszott, Gilmore formába lendült. Az egyik, ha nem a legjobb CB volt az elmúlt másfél szezon során.

"Zero Blitz volt. Bíztam a védőfalban, hogy odaérnek az irányítóhoz. Az egyész mérkőzés során nyomás alatt tartották Goffot, én pedig végig rajta tudtam tartani a szemem és egy jó játékot csináltam meg." - mondta Gilmore.

Izgult egyáltalán?

"Minden nap csinálok ilyen játékokat az edzéseken. Olyan mint az edzésen, figyeld a labdát, bízz a társaidban, hogy siettetik az irányítót és ezzel elkapkodja a döntést."

Az ezt megelőző játék során szintén Cooks volt a célpont, Gilmore és Harmon a gólvonalnál ütötték el a labdát. Majdnem elhibázták.

"Megvert a LoS-nál és nekem utol kellett érnem, Duron remekül váltott ki középről és egyszerre tudtuk megütni."

Harmon valószínűleg a pályán sem lett volna ennél a játéknál, ha Patrick Chung nem sérül meg. De az, hogy egy Harmonhoz hasonló játékos tud beugrani helyette, sokat elmond arról, hogyan van ez a védelem felépítve. A folytonosság és a kommunikáció legalább olyan fontos, mint a fizikai adottságok amikre a CB-knek és safetyknek szüksége van.

Erre egy jó példa, hogy korábban a mérkőzésen egy rosszul végrehajtott játék során Cooks teljesen egyedül maradt a végzónában. De Jason McCourty, aki új volt a csapatban, de sokat játszott együtt Devinnel és Harmonnal (mindannyian a Rutgers egyetemre jártak), látta, hogy rossz a védekezés és ágyúgolyóként indult meg az elkapó felé, hogy a labda érkezésének pillanatában megcsinálja a védekezést.

Harmon nem játszik mindig. De nem csere szintű játékos.

"Nem tudom megmondani a pontos hívást, de egy maximális nyomás volt. Egy olyan pillanat volt, amikor muszáj volt nyomás alá helyezni, rossz döntésre kellett kényszerítenünk és ezt meg is tette. Bármikor amikor magasan íveled a labdát a 24-esre (Gilmore - szerk.), az nem egy jó döntés. Minden alkalommal le fogja húzni a labdát." - mondta Harmon.

"Ez volt a terv, hogy a második játékos is érkezik és remélhetőleg szabadon. Tudtam, hogy meg van az esélyem és csak oda akartam érni hozzá. Steph (Gilmore - szerk.) remek munkát végzett, figyelte az irányítót, mert tudta, hogy gyorsan megszabadulhat a labdától."

Honnét tudta, hogy megcsinálták a nagy játékot?

"A közönség. A közönség. A közönség. A közönség mintha csak Patriots szurkolókból állt volna. Minden alkalommal, amikor a védelmünk pályára lépett, az a zaj ami akkor következett... Nehézzé tette Jared Goff dolgát a játékhívásoknál. Sokszor az utolsó másodpercig lepörgött az óra. A közönség hihetetlen volt ma, és amikor ezt hallottam, tudtam, hogy megcsináltuk a nagy játékot."

Tehát minden szó arról, hogy aggresszívabbak legyenek az edzőtábor során igaznak bizonyult?

"Neki más a stílusa. Ez Flo (Flores - szerk.) Flo egy aggresszív srác. Szereti így hívni a játékokat, és hogy lehetővé tegye, hogy az irányító után eredjünk és ebben voltunk igazán jók. Amikor nyomás alá tudtuk helyezni az irányítót, össze tudtuk zavarni az irányítót és nem engedtük neki, hogy tudja honnét is jövünk, nehezebbé tette az ő dolgukat és könnyebbé a miénket." - folytatta Harmon.

"Minden alkalommal elmondom az embereknek. Flo egy okos edző, egy nagyszerű edző, de a jobb dolog amit ő tud, az az, hogy Flo egy remek vezető. Mindenkiből ki tudja hozni a legjobbat. Izgatottan várom mit csinál majd jövőre. Kétszer fogunk velük találkozni és remélem megverjük őket, de tudom, hogy jó munkát fog lennt Miamiban végezni."

Flores hárította a dícséreteket a játék miatt.

"A játékosok csinálták meg a játékot. Újra és újra gyakorolutuk és ezek a srácok remekül vitelezték ki és a mérkőzés egyik nagy játéka volt. Steph remekül kapta el a labdát." - mondta Flores.

Összességében a védelem teljesítménye, az NFL egyik legjobb támadósorát 3 ponton tartani?

"Ez a játékosok érdeme. Én nem játszottam. A csapat érdeme. Szeretek minden eggyes játékost és hihetelenül játszottak ma. Jól éreztük magunkat. Tudtuk, hogy jól kell játszanunk. Érezheted bármennyire jól maga, ha nem tudsz kimenni a pályára és végrehajtani a játékokat. És ezek a srácok, minden játéknál magas szinten teljesítettek."

McCourty még egy játékosnak kiosztott a dícséretet, aki segített a mérkőzés lezáró INT megvalósításában.

"A srác, akiről senki sem beszél, az Brian Hoyer. Ezen a héten nagyszerű volt. Felállt a vonal mögé, úgy csinált, mintha McVayel beszélne, várt a vonalon, úgy csinált, mint aki éppen hallgatja az utasításokat és mint aki épp áthív. Az, hogy van egy ilyen srác a csapatban, aki már 10 éve játszik az NFL-ben, aki kezdett csapatokban és vezette őket, a képessége, hogy felkészítsen minket az irányítókból, bármelyik irányítóból, legyen az Goff, Mahomes vagy Deshaun Watson, rengeteg elismerést érdemel azért, ahogy minket segített egész évben." - mondta Devin McCourty.

"Az ilyen játékok azért működnek mert gyakoroljuk őket újra és újra. Az időzítést. A srácok nem panaszkodtak, ez olyan volt, hogy 'Jólvan ezt fogjuk csinálni.' Gyakoroltunk. És minden nap az egyik legjobb támadóegység ellen gyakoroltunk. Tudtuk, hogy ha ellenük meg tudjuk csinálni, ha össze tudjuk zavarni Brady vagy Hoyert időnként, akkor ez egy mérkőzésen is működni fog."

Minden apró dolognak jól kellett elsülnie. A játékhívás. McCourtynak jó szöget kellett választania. A hely amit Hightower teremt meg. Ha bármi is félresikerült volna, például ha Hightower nem tudja elég szélesen támadni a jobboldali támadófalembert, akkor talán Harmon akadályba ütközik és nem ér oda Goffhoz és akkor Cooks egy-az-egyben van és van ideje passzolni.

Ez elcsépelt. Ez közhely. Ez igaz. A Patriots játékosok végzik a saját munkájukat.

"Minden nap egy küzdelem. Nem könnyű Patriots játékosnak lenni. Kemény munka és elkötelezettség minden nap és amikor mérkőzéseket nyerünk még akkor is néha vereségnek érezzük, mert olyan kemény." - mondta Gilmore.

"Tökéletesek akarunk lenni és néha nem vagyunk tökéletesek, de hiszünk egymásban és végül a megfelelő helyen leszünk. Megéri. Mindent megér. Minden ütközést és horzsolást, izzadságot és vércseppet."

forrás: NBC Sports

Hozzászólások

2019. 02. 06. 14:17
paszta75
Zseniális munka volt a védő oldalról mindenkitől az egész meccs. Sokan mondják hogy milyen
rossz SB volt nézhetetlen. Erre én azt mondom hogy aki egy kicsit is ért hozzá az látta hogy milyen küzdelem volt és védelmi szempontból a legjobb SB az elmult 20 évből.
Ha nem a Rams védői lettek volna szemben lehet 25-30 pontot is szerezhettünk volna.
2019. 02. 06. 18:36
narbony78
Amikor a meccs utáni napon megnézem a meccseinket, szinte mindig a támadókat szoktam hosszabban nézni, az ellenfél támadásait átpörgetni! Ez most a SB-on változott és szinte csak a védelem játékát néztem! Bődületesen nagyot játszottak! Elitet tudtak adni, mint amikor a Denver Broncos a védelmével verte meg a Panterst! De ez még annál is jobb volt! Van Noy, , Hightower, a két McCourty, Gilmore fanatikusan játszott! Flores és BB pedig vezette őket! Erre évekig emlékezni fogok! Mindig azt játssza ez a csapat, amit az aktuális ellenfél ellen játszani kell! A mostani meccs előtt nem nagyon voltam ideges. Mert tudtam, hogy kétszer nem fogunk vereséget szenvedni egymás után! Ez a csapat nem tudott volna kikapni ezen az estén! Mert mindenki azt tette, amit tennie kellet! Ezért szerettem bele a Patsbe még a 2000-es évek elején! Ezért volt hazai meccs a mostani SB és ezért volt kint másfél millió szurkoló a győzelmi parádén! Ez a csapat most írja a történelmét! Reméljük még évekig fogja is!
2019. 02. 06. 14:28
vicgeordie
amellett hogy Harmon nyomást helyezett Goffra (ami miatt pánikolhatott esetleg) ennél a játéknál, kicsit el is húzta a mézes madzagot előtte azzal, hogy a QB azt gondolhatta: a safety segítség nélkül maradt CB mellett könnyebben megdobhatja a hosszút. pedig a CB pont emiatt csak a labdát figyelte :)

zseniális játék volt, a cikk pedig tökéletes összefoglalója ennek
2019. 02. 06. 15:52
Bulow
Valóban, de volt még valami: Ahogy Harmon érkezett... vagyis nem (csak) Goff arcába érkezett sacker, hanem magasan tartva a karjait blokkra is. Goffnak magasan kellett eldobnia, azért a labda sokat volt a levegőben, így a 10 centivel magasabb SG24 valszeg akkor is leszedi Cokks elől, ha jobba dobás. :)
2019. 02. 06. 16:07
Arsenal
Tökéletesen igazad van, és még mondják azt, hogy az amerikai foci védők izom agyúak. Ez a SB. bebizonyította, hogy védőink 60 percig nem csak fizikailag, de szellemileg is totál csúcson voltak.
2019. 02. 06. 16:47
pats4ever
2019. 02. 06. 17:01
zsolt75
Nekem az tetszett különösen, hogy hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a támadók diktálják a játékot, a védők pedig hol jól, hol rosszul reagálnak rá és a kettő eredője, hogy van-e előrehaladás vagy sem. Erre ebből a cikkből is az jön le, hogy a védők mondták meg, hogy mit játszon a zenekar és kiugrasztották a nyulat a bokorból, lezárva a meccset. Hihetetlen stratégiai játék! (Harmon szerintetek is a McCourty ikrek eltitkolt testvére?! :D )
2019. 02. 06. 17:04
nszgergo
Az előző 3x bajnok dinasztiánk után ez a védelem is ad most már a történelemnek 3 gyűrűvel rendelkező játékost: HT, DMC, Chung, Harmon.
Mondjuk az offenseben többen vannak: Cannon, White, Develin, JE, Gronk.
A spec teamben meg ugyanannyian :): Ebner, Slater, Allen, Ghost.
2019. 02. 06. 17:14
nszgergo
vannak páran akik pedig 2 gyűrűvel jövőre újra esélyt kaphatnak: pl Van Noy, King, Roberts!, Cardona, Thuney, Andrews, Mason, Karras!
Illetve ha kapnak új szerződést: Hogan, Brown, Flowers, Waddle, Jojo és ugyan kicsit kilóg a sorból, mert 1 gyűrűt máshol nyert, de McClellan.
2019. 02. 06. 21:50
Tzimisce
Chris Long is szépet alkotott. 1 gyűrű velünk, 1 az Eagles-el, majd most egy Walter Payton Men of the Year award.
2019. 02. 06. 17:24
kitalaltnev
Kerülöm újra leírni a pozitív jelzőket, mert van belőle már most is sok, de gondolom...
Inkább arra hegyezném ki a kommentem, h. milyen sokat lehet tanulni az ilyen cikkekből, miután közérthetően remek bepillantást enged a színfalak mögé.
Az pedig a sors kegye, h. mindezt mi egy újabb fantasztikus Pats siker után olvashatjuk. Sokat jelent! Büszkeség és léleksimogató egyszerre. Remélem, mindezt nem felejtem el soha. Igyekszem beégetni ezeket az emlékeket, mondatokat, amik majd akkor is eszembe kell jussanak, mikor majd netalántán nem kapunk ennyi sikerpompacsillogást :) a csapattól.
2019. 02. 06. 17:37
karuly
Greg Schianoról mit lehet tudni? Stilus?
2019. 02. 06. 20:39
nikos1976
Fogalmam sincs, de nincs jó érzésem a palival kapcsolatban. Nyugodtabb lettem volna ha házon belül oldjuk meg.
Remélem tévedek
2019. 02. 06. 23:09
TMR
Schiano’s defensive game plan focuses on: stopping the run, limiting big plays, and creating takeaways. That’s basically the Patriots’ strategy.
2019. 02. 06. 18:42
balazsgarazs74
hú de megnézném a tavalyi döntőt az idei védelmünkkel!
2019. 02. 07. 02:12
loop80
Kb. 15 ponttal nyernénk.
2019. 02. 08. 17:16
daelaci77
Ami a Rams ellen működött egyáltalán nem biztos hogy a Eagles ellen is működött volna.
2019. 02. 06. 18:49
dartib
óriási a cikk. jó ezt olvasni.

Greg Schianoról mit lehet tudni?
- rutgers
- illetve nekem úgy rémlik a Tampa Bay-ben eltöltött ideje nem volt valami sikeres.

2019. 02. 07. 06:48
zsolt75
BB jó barátja, edzette a MC ikreket és Harmont.
2019. 02. 07. 06:52
zsolt75
Ja! És Steve Belichick-et is!
2019. 02. 06. 18:54
max350
Ma az index.hu-n megjelent egy cikk Ernie Adamsről!
Nem linkelem be, mert nem szeretnék gondot az oldalnak, ez a cikk címe:
A játékosok sem tudják, mit csinál a Patriots legfontosabb háttérembere
Érdemes elolvasni!
2019. 02. 06. 19:10
Brady_12_
Lol,pont most akartam belinkelni csak mire beléptem már láttam a hozzászólásod.
Nagyon érdekes és elgondolkodtató cikk
+1
2019. 02. 06. 19:07
BrodyP
Az összes barátom Pats hater,gondolhatjátok milyen Super Bowljaim vannak már 3 éve ???? 3 éve ott hagytak a félidöben,h ez már lefutott,tavaly a vérem kiszívták,most meg azt mondták,h unalmas volt...Én mondtam,h nem tudom,mit néztek,mert igaz,h nem lett 80 pont,de ez a meccs nekem mindent vitt.Igazi Védelem világháború volt,megkoronázva egy 6. Gyűrűvel!Awesome!!!Köszönöm az oldalnak a korrekt tájékoztatást,amit a szezonon át nyújtottak ismét!Messze a szeptember sajnos,várom nagyon,remélem megjön a 7. Is!ui: ajámlom minden fannak ezt a cikket!https://dex.hu/x.php?id=inxcl&url=https%3A%2F%2Findex.hu%2Fsport%2Famerikaifutball%2F2019%2F02%2F06%2Fa_new_england_patriots_titokzatos_tanacsadoja_ernie_adams_super_bowl_liii%2F
2019. 02. 06. 19:28
dartib
áá, ez már régi lemez.

A Do your job dokumentumfilm egyik szereplője Ernie Adams.
lásd:
https://www.youtube.com/watch?v=JdnWmKnUcWg
2019. 02. 06. 19:45
BrodyP
Láttam a filmeket!De lehet ami neked lejárt lemez,az másnak új info...Plána,ha nem megy az angol ;)
2019. 02. 06. 23:31
dartib
2019. 02. 06. 22:24
Hughie Thomasson
2019. 02. 07. 07:59
dravait
Az nfl.com-on (nem tudom, azt be lehet-e linkelni) van egy elemző videó, hogy a Donald-Suh táncospárost a fal hogyan fogta meg - zseniális falmunka, abszolút tudatosan működtek, előre tudták, hogy ki merre akar a falon átjönni, olyan blokkokat osztottak ki, hogy a száj tátva marad. Zseniális elezmés, így visszanézve meg nekünk szívmelengető látvány. :) :) :)
2019. 02. 07. 13:56
torokszabolcs
Köszi! Minél többször nézem meg a meccs egy-egy részletét, playenkénti elemzését, annál jobban értem, hogyan lehetett megverni a LAR-t. Gyakorlatilag sem a külső, sem a belső nyomást nem engedte a front7. Ehhez képest TB12 nem tudott annyira jól passzolni, mert a secondery-jük nagyon jól játszott. A futás viszont legyilkolta az erejüket, ezért lehetett az utolsó 2 drive-ban pontszerzés.
Azért az impresszív, hogy a Bosa-Ingram, a Houston-Jones és a Donald-Suh duókat milyen szépen kivették a játékból. Ők az elit elitje. BB taktikája, hogy mindig vedd el a játékból a legjobb embereket nem csak az O-ra ogaz, hanem ezekszerint a D-re is!
2019. 02. 07. 13:57
torokszabolcs
bocs, front7-től a helyes
2019. 02. 07. 21:41
hulith
A defense nagyon jól játszott de Goff sem tudta kezelni a nyomást meglátszott a rutintalanság és az hogy nem annyira pontos mint a liga elit QB-k.
2019. 02. 08. 05:45
zsolt75
Hozzászólás a(z) Hogyan összegezte egy blitz és egy labdaszerzés a 2018-as Patriots stílusát bejegyzéshez