Menetrend

Jónevű negyedikként türelmesnek lenni

2012. 11. 09. 06:00
Szerző: pirko
Kategória: Cikkek

Michael Vega, a Boston Globe munkatársa szerint a Patriots tight endje, Michael Hoomanawanui egy csomó okot szolgáltat arra, hogy foglalkozzanak vele, így hát nem csoda, ha ő is szentelt egy cikket az ifjú tight endnek. [Én pedig úgy gondoltam, hogy bár közel sem olyan játékosról van szó, aki jelenleg kiemelkedő fontossággal bírna a Patriots szempontjából, de a kivételes hangzású névnek én sem tudtam ellenállni. - a szerk.]

Nyelvtörő utazásunk elején némi csalódást kelt a néma 'H' betű. Innentől kezdve azonban a Michael Hoomanawanui többszótagú polinéz vezetéknevén átívelő utazás olyan, akár egy előre meg nem szervezett kirándulás a Csendes-óceán déli részére -- persze, csak ha fonetikusan ejtjük.

Uh-oh-ma-na-wanui.

Miután túljutottunk a tight end 12 betűs vezetéknevének trükkösen néma első mássalhangzóján, meglepődünk az azt követő dupla magánhangzón. Amolyan "ennek rossz vége lesz" pillanatot élünk át ["'uh-oh' moment" - a szerk.]. Aztán, akár a sziklaugró az ismeretlen mélységbe, úgy ugrunk bele a 'ma-nába', hogy végül belecsobbanjunk a 'wanui' hullámaiba.

Uh-oh-ma-na-wanui.

Miután végre elsajátítottuk a kiejtést, és a szótagok folyékonyan gördülnek elő a szánkból, szinte önkéntelenül egy trópusi paradicsomba képzeljük magunkat, tele lengedező pálmafákkal, vijjogó sirályokkal, amint a napsütötte partot lágyan nyaldossák a hullámok.

"A vezetéknevünk azt jelenti: 'türelmesnek lenni' " - mondta Isy, Hoomanawanui hawaii őslakos édesapja, aki egykor az Illinois State egyetmi football csapatában játszott, és később a fia pozíciós edzője lett az Illinois állambeli Bloomington Central Catholic High School csapatában, ahol Michael elsőévesként tight end és defensive end posztokon játszott.

"Bármi történjék is, annak megvan az oka, így hát türelmesnek kell lenned" - mondta Isy.

Miközben a Patriots tight endjei között Rob Gronkowski és Aaron Hernandez nevét mindenki jól ismeri, az illinois Egyetemről érkező, immár harmadik profi szezonjában járó, 193 cm magas, közel 120 kg súlyú Hoomanawanuinak ki kellett várnia, míg elérkezik az ő ideje. A vezetéknevétől eltekintve viszonylag ismeretlen negyedik számú tight endként robotolt eddig.

"Még mindig végig kell gondolnom, hogyan is kell mondani [a nevét]" - mondta a Patriots tight end edzője, George Godsey.

A kiejtés kapcsán kihívással szembesülő csapattársak számára Hoomanawanui egyszerűen csak "Hoo-Man" néven vált ismertté.

"Jó pár becenevem volt már az évek során" - mondta Hoomanawanui, aki football intelligenciája, pozíciós sokoldalúsága révén be tudott illeszkedni a Patriotsba, annak ellenére, hogy Daniel Fellsé a harmadik hely a depth charton. "Nyilvánvaló, hogy nem könnyű kiejteni a nevemet, így aztán bárhogy is rövidítik, ha ezzel megkönnyítik a többiek dolgát, részemről rendben van. Ez mindig lazán megy, sok srác játszott már együtt egy csomó polinéziai játékossal, és azok ahogy megjelennek, a többiek az első találkozáskor ránéznek a nevükre, és már adják is a becenevet."

Az eredetileg a St. Louis által az 5. körben (a 132. helyen) draftolt Hoomanawanui, mielőtt szeptember 2-án megváltak volna tőle, a Rams színeiben eltöltött két idény során 16 mérkőzésen (11-en kezdőként) 20 elkapást jegyzett 229 yardért, továbbá 3 touchdownt ért el (ezt mind újonc évében).

Három nappal később a Patriots leigazolta a szabad ügynök Hoomanawanuit.

"Ő egy fiatal, de nagyon sokoldalúan alkalmazható tight end," - mondta Godsey. "Dolgoztunk vele az irányító mögött, 'in-motion' tight endként [in-motion: a snap előtt helyet változtató - a szerk.], az első vonalban a támadófalban, a slotban, szóval ő egy olyan újabb rugalmas tight end, amilyenekből igyekszünk a lehető legtöbbet kihozni."

A St. Louis és a Patriots közötti váltást Hoomanawanui számára megkönnyítette, hogy ismert volt számára a Josh McDaniels támadó koordinátor által követett koncepció, hiszen már dolgoztak együtt ugyanebben a felállásban a Ramsnél.

"Mióta elengedett a St. Louis, olyan, mintha hullámvasúton ülnék," - mondta Hoomanawanui. "Miután tavaly McDaniels edzővel dolgoztam, és már nem volt teljesen ismeretlen a számomra a rendszer, az érkezésem után ez némileg megkönnyítette a dolgomat."

"Most egyfajta új szerepet kaptam, mivel fullbacket játszom, és nagyon élvezem. Szóval bármire is legyen szükségük, vagy bármit is akarjanak tőlem, én készen állok megtenni. Bármit, ami hozzásegít minket a győzelemhez."

Hoomanawanui szeptember 23-án, a Baltimore elleni 31-30-as kudarc alkalmával fullback poszton volt kezdő a Patriots színeiben, és érte el első, 4 yardos elkapását. A következő héten a boka sérülése miatt nem játszó Hernandez távollétében Hoomanawanui a Gronkowskival ellenkező oldalon, tight end poszton kezdett.

"Tudva azt, hogy Gronk és Aaron kicsoda, és mire képesek, meg kell találnod a módját, hogy hasznára válj a támadó gépezetnek" - mondta Hoomanawanui. "Szóval, akár a speciális csapatrész tagjaként, akár fullbackként játszva, mindent megpróbálok megtenni, és meg is teszek, amire csak képes vagyok."

A 4. héten a Buffalo ellen Hoomanawanui agyrázkódást szenvedett, és a következő két hetet ki kellett hagynia, mielőtt korlátozott kapacitással visszatért a Jets elleni, hosszabbításban 29-26-ra megnyert mérkőzésre.

Mivel Hernandez inaktív volt, és otthon maradt pihenni, Londonban Hoomanawanuinak éppen a Rams ellen kellett csatasorba állnia, és egy 18 yardos elkapást jegyeztek a neve mellé a Wembley Stadionban aratott 45-7-es kiütéses győzelem alkalmával.

"Amikor a játékoddal hozzájárulsz, mindig sokkal jobban élvezed a győzelmet, mint amikor a pálya szélén ülsz csak" - mondta Hoomanawanui. "De ez a bennünk, mint profi sportolókban meglévő küzdőszellem miatt van így, és határozottan élveztem, hogy bent lehettem, hogy lehetőséget kaphattam."

A huddle-ban tisztában volt vajon azzal, hogy Tom Brady célpontja lehet, amikor az irányító a playt hívta?

"Ó, igen, minden játékhoz ezzel a mentalitással kell hozzáállnod, mert pont az a játék megy feléd, amelyre nem számítasz, és bekerülsz a 'C'mon Man'-be, vagy valami hasonlóba" - mondta Hoomanawanui, az ESPN NFL stúdió műsorának nem éppen kellemes részére utalva. "Épp a mentalitás és a felkészülés az, amit hozzá kell tenned."

Godsey azt mondta: "Úgy vélem, Tommal az a helyzet, hogy ha nem figyelsz a labdára, akkor az a fejedet fogja eltalálni. Mind az öt lehetséges célpontra figyel, és a srácoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a labda bármelyik pillanatban, bármelyikük felé mehet."

Amikor Hoomanawanui Londonban megragadta az adott pillanatban kínálkozó lehetőséget, az országszerte visszhangot váltott ki a család és a barátok körében.

"Ha Mike valamit klasszul csinál a TV-ben, akkor a telefonom rendszerint felmondja a szolgálatot" - mondta Isy, akinek a mobilját sms-ekkel bombázták Michael 18 yardos elkapása után. "Egymás után kaptuk azokat, mindenhonnan. Kaptunk Floridából, Új Mexikóból, Hawaiiról, mind egyszerre kezdtek ömleni. Az emberek mindenhol nézték."

Michael azt mondta: "Ez ráébreszt arra, hogy micsoda óriási játék is ez valójában. Még azok a srácok is néznek minket, akik nem Patriots szurkolók, csak mert együtt játszottam velük a középiskolában, vagy az egyetemen."

Ők mindannyian szurkolóként kísérik figyelemmel a Patriots nyelvtörő vezetéknévvel megáldott tight endjét, aki továbbra is ég a vágytól, hogy helyet - és hírnevet - szerezzen magának New Englandben.

"Egy első éves játékosnak nagyon sok tanulnivalója van ebben a rendszerben" - mondta Godsey a Hoomanawanui előtt álló kihívásokról. "Úgy vélem, fokozatos a fejlődés, és ez folytatódni fog, legalább is ezek a benyomásaink. Úgy gondolom, hogy ahogy haladunk majd a szezon második felében, továbbra is szeretnénk látni a fejlődést, és úgy vélem ő is ugyanezt szeretné."

(forrás: boston.com)

Hozzászólások

2012. 11. 09. 07:00
Neo
Remek cikk..még több ilyet kérünk mondjuk pl.Boldenről ;)
Szimpi a srác..és a neve alapján lehetne akár a mi Polamalunk :)

Remélem igazi Patriótát faragnak belőle és hosszútávon fogja szolgálni a csapatot kezdőként is. Addig is remek backup és nálam már most Fells előtt van a listán :)
2012. 11. 09. 07:41
lipi
Á, Polomalu nevét ki lehet mondani. Szerencsétlen Honoluluét nem :)
2012. 11. 09. 10:00
agent47
Egyik ismerősöm, csak Hunvananuni-nak hívja :D
2012. 11. 09. 08:02
Kösz :)
Bolden tényleg jó lenne, elkezdem a kutatást, ha esetleg találnál valami jót, jelezd légyszi! Addig is:
http://www.youtube.com/watch?v=mBBGl5ABWLM&feature=related
2012. 11. 09. 10:12
OFF:
jól hallottam hogy Darius Butler szerzett egy PICK6-et a Colt-Jags meccsen?
2012. 11. 09. 10:28
lipi
Ráadásul kapásból 2-t. nfl.com-on néztem meg az összefoglalót. Amelyik INTet mutatták, az ráadásul gyönyörű volt. Játékot olvasva, elkapó mögül kilépve...
2012. 11. 09. 14:35
Oscar
Lehet , hogy új futóval kezdünk a hétvégén:::)))

Aki még nem látta , nézze meg az NFL által is kiemelkedő egyéniség lehet , mert egyszerre három játékos tehetsége van benne: Jamaal Charles, Adrian Peterson and Lance Briggs!!

Fiúkat aláz a 8 éves amerikai focis kislány : Sam Gordon a neve!

Érdemes rákeresni és megnézni , hogy mire is képes::))

Az biztos , hogy a szülei nagyon büszkék lehetnek rá!!!


2012. 11. 10. 17:56
fejszee
hát. ez. durva...
2012. 11. 10. 17:57
fejszee
mondjuk simán lehet hogy élőben nagyobb mint Woodhead :D
Hozzászólás a(z) Jónevű negyedikként türelmesnek lenni bejegyzéshez