Menetrend

Kinek a hibája volt? 5. hét Colts

2018. 10. 12. 08:00
Szerző: Croaker
Kategória: Elemzés
Újabb hét, újabb meggyőző eredmény, talán van ok az optimizmusra?

A játék hevében nagyon gyorsan történnek az események. Egy egy playnél sokszor keresi az ember a labdát, play action volt? Netalántán end-around? Kinél van a labda? (remélem nem csak én vagyok így ezzel némely playnél). Így arra gondoltam, hogy a mérközés újranézése, és a jelenetek kivágása után minden alább bemutatott szituációt 20%-al lelassítok. Így több idő van egy-egy feliratra, talán jobban olvasható lesz minden, és most a szín is sárga lett. Majd kommentekben írja meg akinek van kedve, hogy rontott-e a lassítás az élvezeti értéken, illetve hogy tetszik a sárga szín. Emellett természetesen kíváncsiak vagyunk a véleményetekre, hogy egy-egy adott playnél Ti mit gondoltok, mert ahogy említettem korábban, nem vagyok szakértő, tehát senki ne vegye készpénznek és örökérvényű igazságnak az itt leírtakat, ezek pusztán csak az én meglátásaim, legjobb tudásom szerint.

1; Edelman elkapás zónahatáron

Alig kezdődött el a mérkőzés, és Tom Brady elkapója újabb szerepet kap. Ezúttal jól veszi észre, hogy a védők által figyelt zónák határai hol helyezkednek el, hol lehet kivitelezni az elkapást. A karmester pedig pont oda dobta, ahova kell.

JE catch

Kinek a hibája volt? A zóna alapvetően működött volna, ha nem ütik ki egymást a csapattársak.

2; Gronkowski elkapás, szintén zónázás

Mondhatnánk azt is, hogy ez a második verziója az előző játéknak. Azt olvastam a kommentek között, hogy Brady fake-handoffja nevetség tárgya, mindenki előre tudja mi lesz a játék (tehát hogy passz). Hát, lehet, hogy a Colts védők ezt nem támasztják alá, ugyanis gyönyörűen fellép a 2 LB a fal irányába, így oda be tud futni Gronk. Őt pedig állítsa meg, aki tudja.

Gronk_zóna ellen

Kinek a hibája volt? Szépen eladta a futást Brady, így a LB-ek tehetetlenek voltak. Nehéz kitalálni mi jár TB fejében.

3; Variációk egy témára - White elkapás

Azt gondolnánk, hogy három egymás utáni játéknál nem eszi meg a védelem (a nagyjából) ugyanazt a hívást. Oké, először WR, majd TE, most pedig a RB kapja el a labdát, de a tematika ugyanaz. A LB elhiszi, hogy futás lesz, blitzelni indul, így a zóna megnyílik a futó előtt, akire nem figyel senki.

White catch zóna

Kinek a hibája volt?  Bátorkodnám elővenni a védőkoordinátort. Háromból háromszor benézni a futást (jav.: ugyanoda passzol az ellenfél, sikerrel) ? Ráadásul egymás utáni playeknél?

4; Luck sack 

Csodálatos csapatmunka. Az ilyen játékot érdemes nézni, és végre nem a Patriots a szenvedő fél. Feláll a védelem, majd teljesen összezavarja a támadófalat azzal, hogy több védő is helyet cserél vagy arrébb áll fel, mint eredetileg. Olyan jól sikerül a megtévesztés, hogy kis híján három védőnk is odaér az irányítóhoz. Chung egyik erőssége a blitz, ezt szépen meg is mutatta. Jones sem sokkal maradt le, kicsit talán meg is lepődött, hogy üres a hely előtte. Flowers pedig atletikusan lép át két támadó között, élményszámba ment a megmozdulása. Két gifet is betsezek, hogy külön szögből is látható legyen a sack.

Luck_sack3fő

Kinek a hibája volt? Támadófal és a futó is hibázott, a futó nem vette fel a védőt, a támadófal pedig lassan reagált Flowersre.

5; White TD félidő előtt

Ez az, amit a csapat sokat gyakorol. Kevés idő alatt végigmenni a pályán, és pontokat tenni a táblára, hogy a szünetre jobb szájízzel menjen a csapat. Ez sikerült is, csak így tovább. Nem vagyok védelmi szakember, ahogy említettem, de 6 yardra a célterülettől zónázást hívni, főleg úgy, hogy ennyire hátralépnek a védők nekem fejvakargatós hívás. Nézzétek meg, hogy a labda eldobásának pillanatában Edelman és Hogan is szabadon volt, és lendületből ők is bevihették volna a labdát.

White TD-6yard

Kinek a hibája volt? Szerintem túlságosan visszaléptek a védők, ekkora helyet ilyen kis távnál nem szabadna hagyni.

6; Chung INT

Clayborn most nem a "szokásos" gyors bullrush-t választotta, hanem Adam Butler mögött keresztezett egy pillanat várakozás után, és mivel Butlert duplázták, a falban keletkező lyukon átrobbanva földre lökte Luck-ot. Az idő rövidsége, és az elkapók jó levédekezése miatt Lucknak nem volt más választása, mint a check-down passz a futó felé, akit viszont megelőzött Chung. Szép védőmunka, jó csapatjáték.

ChungINT-Clayb

Kinek a hibája volt? Clayborn felé túl későn fordult oda a falember, így már nem tudta megakadályozni a sebességből érkező védőt.

+1; "Névtelen" hősök

Rendhagyó módon nem feltétlen a hibáról írnék most. Vannak olyan posztok, amikről gyakran elfeletkezünk. Pedig az adott futáshoz, elkapáshoz nem csak az irányító és a "labdás ember" összhangja kell, hanem a többi közreműködőnek gyakran nagyobb szerepe van bizonyos playeknél, mint annak a játékosnak, aki kapja a labdát. Az alábbi jelent az egyik kedvencem ebből a szempontból, ugyanis ehhez mindenkinek jól kellett játszania, hogy a védőkkel elhitessék, hogy a play balra fog menni. White ügyesen mutatja magát, kéri a labdát. A falból kiválnak játékosok, és mintha balra menne a play, jönnek blokkolni. Hogan szépen vág át jobbról balra. Andrews és Mason gyönyörűen szabadul ki, és megy a második/harmadik szintre blokkolni. Kár csűrni csavarni, ez egy nagyon szépen felrajzolt és kivitelezett játék volt. Még sok ilyet szeretnék látni!

csapatmunka

Hozzászólások

2018. 10. 12. 08:24
kalapur
szerintem teljesen jo ez a lassitas, a sarga jol latszik, neha kicsit hosszu a mondat, de sokkal jobb ez igy...
es akkor egy kicsit fotelszakertek is :)
a 3. playnel nem futasra keszultek, blitzet hivtak 5 fos rush-al, oda is ertek vna, ha brad nem szabadul a labdatol, whitere a ?safety? figyelt, csak egy testcsellel megzavarta, es messze is volt tole az elkapas pilanataban, azert lett meg + yard
az 5. white td-nel pedig... ez van, mikor red zoneba van tb-nek egy gronk-edelman-hogan-gordon/dorsett celpontgyujtemenye, es akkor nekunk meg az rb-k is elkapnak, valaki tuti szabadon marad, ha emberezel, ezert nem feltetlen rossz hivas a zona, de itt mondhatjuk nyugodtan, hogy a kb 3rd string seconderynek eselytelen volt levedekezni :)
2018. 10. 12. 08:27
kalapur
marmint vagy nem kettozol senkit, vagy valaki szabadon marad, a top 3 celpontunk pedig 1-1ben kb barkit megver, szoval az se lenne jo hivas
2018. 10. 12. 08:34
Croaker
Valóban kicsit kétértelműen fogalmaztam, arra gondoltam, hogy 3/3-szor benyelik a kb ugyanoda érkező passzt az által, hogy üresen marad az a zóna középen :) A blitz az egyértelmű, de szerintem ő arra gondolhatott, hogy azon a lyukon megy át, amit a futónak hagytak, nem ?

Köszi az észrevételeket :)

Még azt kifelejtettem a bevezetőből, hogy rengeteg olyan jelenet volt, amit szívesen betettem volna (pl Ebron catch), de nem volt ismétlés olyan szögből, ami látványos. Vagy pl nálunk is volt hosszabb elkapás, amikor "kifutott" a játékos a képből, így nem látszott a védekezés.
2018. 10. 12. 11:00
Elm
Az 1. pontban Edelman elkapása után - már nincs a gifen -, de elveszti a labdát úgy, hogy látszólag nem ér a földhöz, a védőkön csücsül. Ezt a labdát miért kaptuk vissza? Már belefújtak a bírók?
2018. 10. 12. 11:10
Croaker
Igen, elvileg az előre haladás megállt (forward progress stopped), így belefújtak.
2018. 10. 12. 11:03
Iron_Condor
Így sokkal jobban olvasható, köszi!
2018. 10. 12. 12:04
paszta75
Ez a két futós felállás már a meccsen is feltünt milyen jól működött remélem látunk még belőle
mert a védelmet teljesen el lehet vele bizonytalanítani, mert mindkét irányba mehet a screen.
2018. 10. 12. 12:50
kitalaltnev
Köszi az elemzést és a gif-eket, sztem (is) teljesen jó a jelenetek lassítása és a betűszín is.
Személy szeriont az 500. TD jelenet bemutatását hiányolom, kíváncsan olavastam volna szakertői véleményeteket arról, h. a Gordon-t lekövetni képtelen védők mennyiben hibáztak ennél az ikonikus :) elkapásnál.
2018. 10. 12. 13:00
Croaker
Igen, én is szerettem volna. Az viszont tipikusan az a jelent volt, amikor "kifutott a képből" Gordon, és amire mutatják a közvetítésben, addigra már a labdát majdnem el is kapja, nem látszott az egész védelem. A TD utáni visszajátszásban pedig csak őt mutatják, az szintén nem jó. Találtam egy ilyet az előbb, ebből látszik igazán, mi is történt, viszont ezt ugye "nem adta le" a TV.

http://www.nfl.com/videos/trueview-highlights/0ap3000000972059/Watch-as-Josh-Gordon-grabs-Tom-Brady-s-500th-TD-pass-in-360-True-View
2018. 10. 13. 07:47
kitalaltnev
Értem. Köszi a linket, ez v.hogy eddig kimaradt nekem. Tényleg a legjobb kameraállás!
2018. 10. 12. 13:34
nszgergo
Követni bírták, csak a labdát nem szerezték meg :) Szerintem nem nagyon hibáztak ott a védők, Gordon embere is ragadt, irányváltáskor a safety is oda ment ahova kellett - talán, de nagyon talán ő hibázott kicsit, mert mintha nem tudta volna időben eldönteni h nem-e Hogannek megy-e a labda hátrébb - később fordult - így tudta Gordon megelőzni őt is.
2018. 10. 13. 17:21
hopi46
Én úgy vélem, hogy a két védő csak "állva" várta, hogy hozzájuk repül a labda, Gordon viszont elébük/föléjük "vágott", magasan felugorva és megelőzte őket, vagy ha úgy tetszik "ellopta" előlük azt.
2018. 10. 14. 14:15
nszgergo
kikockázva a safetyre igaz, de nem ugyanezt írtam? :)"így tudta Gordon megelőzni őt is." ...
2018. 10. 12. 13:19
cellranger
Nagyon jó lett a cikk!
2018. 10. 13. 08:36
wolandrules
Az utolsó jelenetnél tapsoltam a tv előtt, ezek a kreatív játékok hiányoztak szeptemberben. White ahogy kéri a labdát, a blokkok, tökéletes.
2018. 10. 13. 21:08
dravait
Hehe, a fake handoff a 2-nál megint vicces volt. :)
Én írta, és lám, van rá bizonyíték is. :) Megint volt vagy fél méter a labda meg White között. A két LB persze fellépett ugyan White elindulására, de aztán látták, hogy tök fölösleges, vissza is léptek, de akkor már késő volt.

Na komolyan, ezt azért gyakorolhatnák, sok QB tud olyan fake-handoffot, hogy csak a lassításban derül ki, hová is dugták a labdát. Ebben pl. Cam Newton elég jó, ott még a harmadik lehetőség is rátesz egy lapáttal a védők bajára, hogy a QB maga indul el a labdával. Ez nyilván nálunk a GEPÁRDDAL nem játszik. :)
2018. 10. 13. 21:56
Croaker
Azért azt fontos megjegyezni, hogy az, hogy valójában milyen messze van a QB a futótól ebből, a fenti kameraállásból látszik csak. A 2 fal mögött, a védőknek háttal lévő QB nál, úgy, hogy kb kitakarja a futót elég nehéz lehet megmondani a védelemnek, hogy 10-15 vagy 50 centire van a két játékos egymástól. Addigra meg, amire ezt kiderítik, már késő, lásd ennél a példánál. Jó ez így, legalább nem verik ki a kezéből a labdát a futók Bradynek, mint sok más irányítónak szokták :)
2018. 10. 13. 23:45
cspeti98
Teljesen mindegy milyen messze van a labda, ez csak oldalról látszik, maga a mozdulat a lényeg. Ha felléptek a védők, akkor már működött a play action, mert megvan a szükséges 1-2 lépésnyi előny.
Hozzászólás a(z) Kinek a hibája volt? 5. hét Colts bejegyzéshez