Menetrend

Küzdelem a keretbe kerülésért: a futók

2014. 06. 09. 12:33
Szerző: Spigo
Kategória: Offseason 2014, Egyéb

Jelenleg 8 futójátékos található a New England Patriots keretében, köztük háromnak az idény végén lejár a szerződése, egyet idén választott a csapat a negyedik körben, egy korábbi draftolatlan újonc, aki még nem tudott bemutatkozni az NFL-ben, ketten idei draftolatlan újoncok és van még egy fullback is. Azt hinnénk, hogy a rutinosabbaknak bérelt helyük van az 53-as keretben, de valóban így van ez?

A három rutinos

2011-ben Bill Belichick két futót is választott a drafton. A második körben a robbanékony és kiválóan elkapó Shane Vereent és a harmadik körben a sokkal inkább klasszikus futónak számító Stevan Ridley-t.

Kettejük közül Ridley volt az, aki gyorsabban és többet is tudott hozzátenni a csapat játékához és egészen tavalyig úgy is tűnt, hogy akár hosszabb távon is számíthat rá a csapat. Második évében 1 263 yardot futott és 12 touchdownt is összehozott futásaiból. Emellett 4 fumble is fűződött a nevéhez, de ezek közül csak kettőt szerzett meg az ellenfél. A bizalom mind az edzők, mind talán a szurkolók felől tavaly rendült meg Ridley-ben. Mert bár alapvetően ugyanazokat az átlagokat hozta, mint egy évvel korábban ez sajnos azt is jelentette, hogy a labdavesztések is folytatódtak. Megint csak 4-szer vesztette el a labdát, azonban ezúttal mind a négyszer az ellenfél szerezte azt meg, ráadásul mindig fontos szituációkban, ami általában megtörte a csapat lendületét. A negyedik ilyen után Belichick tulajdonképpen elfelejtette Ridley-t az év hátralévő részében és Blountot tette meg első számú futóvá. Az év egyik nagy kérdése lehet, hogy Ridley vissza-e tudja szerezni azt a nagyon törékeny bizalmat, ami hiányzik ahhoz, hogy újra első számú futó legyen vagy az edzői stáb már mással képzeli el nem csak a jövőt, de már a jelent is.

Shane Vereen tavaly megduplázta a meccsenként pályán töltött játékok számát és leginkább elkapásokban jeleskedett, ezáltal leginkább harmadik down futónak volt használva. Sokkal inkább gyors, mint erős, ezért teljesen más a stílusa, mint Ridley-nek. Nem erőből, inkább lendületből és gyors irányváltásokkal fut. Igazi veszélyt passz játékoknál jelent. A Pro Football Focus adatai alapján, a második legjobb futó volt Sproles mögött az átlagos passz útvonalankénti yardok számában (427 yardot kapott el és 200-szor futott passz útvonalat. Ez 2,14-es útvonalankénti átlag a második legjobb a futóknál). Egyik évben sem tudott egészséges maradni, pedig ha elkerülnék a sérülések, akár nagyobb szerephez is juthatna, mint csak harmadik down futó, mert az, hogy futni is és elkapni is eredményesen tud, nagyban megnövelné a variációs lehetőségeket.

A harmadik futó, akinek lejár a szerződése jövőre, Brandon Bolden. Draftolatlan újoncként ragadt meg a csapatban és mint oly sok ilyen futó, ő is a speciális csapategységben nyújtott teljesítményével volt leginkább képes megragadni a lehetőséget. Ideális csere futó, aki nem csak futásoknál, de elkapásoknál is tehermentesíteni tudta az előtte lévőket. Az, hogy mindkét csapatrészben hozzá tud tenni a játékhoz, ráadásul olcsó is, nagyban javítja esélyeit a keretben maradáshoz. Hacsak egy draftolatlan újonc nem tud jobbat rövid- és hosszútávon is.Az újoncok

James White 52 meccsen lépett pályára a Wisconsin egyetemi csapatában, de csak 12-szer kezdőként. Ennek persze nincs túl nagy jelentősége, hiszen 4 év alatt így is 4 015 yardot és 45 touchdownt futott, 6,24 yardos átlaggal. Ezen kívül még visszahordóként is jeleskedett, valamint passzjátékokban is használható. Észreveszi a lyukakat a falon és agresszíven támadja őket. Biztonságban van nála a labda, hiszen az egyetemi 756 labdacipeléséből csak kettő végződött labdavesztéssel. Sokat hangoztatott mondása, hogy „a labdabiztonság egyenlő az állásom biztonságával (Ball security is job security)”. Méretei miatt sosem lesz a rövid yardos szituációs specialista, de benne van a lehetőség, hogy idővel akár mindhárom down során pályára lépjen, amivel kiszámíthatatlanabbá tudná tenni a jellegi Pats (Ridley=futás, Vereen=passz) futójátékot. Vele többet lehetne használni a két futós felállást (Vereennel), amivel sokkal jobb párharcokat lehetne kicsikarni, hiszen ilyenkor általában linebacker jut a futókra és Vereennel mindketten képesek megverni a backereket a passzoknál, Brady nagy örömére.

Stephen Houston jelenleg a legnagyobb futó a keretben. Nem olyan erőteljes, mint mondjuk Brandon Jacobs és nem is olyan kreatív, mint Blount volt, de méreteiből és robbanékonyságából adódóan kemény futónak számít. Ráadásul passzoknál is használható, amit az egyetemi 658 elkapott yardja is mutat. Ő lehet az, aki esetleg ki tudja szorítani Boldent a keretből, de ehhez a speciális csapategységben is villantania kell, valamint meg kell tanulnia mélyebben futni, mert ha egyszer túljut a szerelni próbáló játékoson, utána nagyon nehéz földre vinni. A gyakorló csapat tagság szinte biztos az esetében. Kérdés, hogy ha nem kerül be az 53-as keretbe, elviszi e valaki más, mielőtt a gyakorló csapatba kerülhetne.


Roy Finch simán közönségkedvenc lehetne, ha nagyobb lenne (5’6” – 168 cm és 177 font – 80kg), ha megtanulná megvédeni az irányítót és ha edzésmunkájával sem lenne gond. Irány- és sebességváltásai bokatörőek. Nagyon kreatív futó, akinél mindig lehet számítani valami meglepetésre. Elég csak megnézni a következő két videót. Hát lehet nem drukkolni neki?A többiek

Jonas Gray utolsó egyetemi évében elszakította a keresztszalagját a jobb térdében, majd tavaly mint draftolatlan újonc talált magának csapatot Miamiban. Azonban ez a csapattagság nem bizonyult hosszú életűnek, hiszen tavaly augusztus utolsó napján eltanácsolták a csapatból. Idén januárban kötött vele csere/jövőbeli szerződést a Patriots, így jelenleg a csapat tagja. Leginkább csak rövid yardos szituációkban használható, de nem hiszem, hogy csak emiatt tartani kéne egy futót a keretben. Szerintem nem is marad sokáig.

James Develin személyében valódi fullback is van a keretben, akit leginkább a rövid yardos futásoknál használt a csapat tavaly. Csak négyszer futott összesen 10 yardot érően. Blokkolásban van még hova fejlődnie, de legalább a passz játékban is használható. Jelenleg nincs vetélytársa a keretben, de nagyban befolyásolja kerettagságát majd, hogy hány irányítót és elkapót szeretne az 53-as keretbe vinni Belichick.

Jóslatok

Nem számítok nagy meglepetésre. Egyetlen kérdés, hogy Houston ki tudja-e szorítani valamelyik rutinos futót.

53-as keret: Ridley, Vereen, Bolden, White, Develin

Gyakorló csapat: Houston, Finch

Hozzászólások

2014. 06. 09. 13:07
loop80
Ugyanezt gondolom.
2014. 06. 09. 13:15
loop80
Finch amúgy egy "elmebeteg", nagyokat röhögtem, amikor néztem a róla készült videókat. :) Hihetetlen, hogy milyen sokszor ültette seggre a LB-eket, az őrült cikázásával...
Még az sem lepne meg, ha bent ragadna az 53-as keretben. Szerintem Stifler mamája is nagyon drukkol neki! :D
2014. 06. 09. 15:09
bence.szel
Sztem Boldentől elköszönünk és helyette vagy Finch (őrült ez a video:D) vagy Houston, attól függően, hogy mennyire remekel White. Ha jól megy neki, akkor Houston lesz bent Ridley kisegítésére, ha nem annyira képes felvenni a ritmust, akkor pedig Finchet hagyjuk a keretben. A másik mindkét esetben menne sztem a practice squadba remélhetőleg.
2014. 06. 09. 13:33
Whitealert
Egyetértek a cikkel, bár szerintem Develin nem lesz benne a keretben, más posztra kell majd az a hely. Egyébként White és Finch irányváltásai elképesztőek, White videójában 3:01-nél nagyon elküldte a srácot! :D
Kedves Spigo, a belinkelt videók közül, néhány nem működik, esetleg kommentben megkaphatnánk a linkeket?
2014. 06. 09. 16:08
Köszi, javítottam. Valami gáz volt a kóddal, remélem most jó mindenkinél.
2014. 06. 09. 16:37
Whitealert
Nálam már jó, köszönöm! :)
2014. 06. 09. 18:06
bence.szel
Most, h javítva lettek a videolinkek, kicsit változtatnék az álláspontomon:
Houston egyértelműen kell Ridley mögé, mint 2. erőfutó, nagyon lendületes a srác. White és Vereennel meg is van a 4esünk. Finch egyébként is valószínűbb, hogy túléli a practice squadot és nem szerződteti le senki, mint Houston.
2014. 06. 09. 19:39
BaP
+1
Houston remélem felkerül a rosterre.
Remélem Ridley sokat gyakorolta a labda védelmét, Vereen meg végig bírja a szezont. Nálam Bolden pozíciója a leggyengébb.
Finch egy állat, remélem marad nálunk.
2014. 06. 09. 20:39
hopi46
A videok alapján Finch rendkívül gyors, kreatív és eszes (!) futó remek periférikus látással. A sorsa igazán szerintem az előmérkőzéseken fog eldőlni. Ha csak a felét meg tudja csinálni NFL védők ellen - maradni fog
2014. 06. 09. 21:27
Pats78
Ha Houston bekerül akkor szerintem nem fogja megtartani a mezszámát...:)
2014. 06. 09. 22:33
Levis
Szerintem mind a három srác nagyon jó ( Finch, White, Houston). Fel kell kötniük a gatyájukat a már tapasztalt RB-nek a Patriotsban. Nem is csodálkoznék ha az újoncokkal indulnánk neki az új szezonnak.
2014. 06. 10. 01:20
topin
Nálam Bolden kiesett..
2014. 06. 10. 01:21
nosbiglem
Galéria!
http://www.patriots.com/media-center/photo-gallery/Patriots-OTAs---652014/60701a8c-b718-4571-9084-9b40e4142253#start
2014. 06. 10. 09:14
cescf4
Gronkon nincs a protektor
ez jó jel, vagy csak a no contact miatt teljesen felesleges?
2014. 06. 10. 08:48
tommasi
Nem is lehet kérdés,Roy Finch-nek drukkolok,hogy megérje az 53-at :-)
2014. 06. 10. 09:25
Finch videók alapján egészen pattogós gyerek. Viszont Houston fontos része lehet a csapatnak.

Bolden szerintem megy, egyrészt nem annyira nélkülözhetetlen, másrészt utolsó éve lesz a szerzödésének. White marad az biztos (azért egy negyedik köröst azonnal kivágni gáz lenne), Vereen és Ridley is (bár utóbbinál 1 max 2 fumble és kispadozni meg ST-zni fog vagy ha 6. hét elött meglesz neki, akkor megprób´lhatjuk eltradelni - Ridley + Mallett mehetne Houstonba egy Johnsonért). Houston szerintem benn lesz és Finch PS-ba megy, hacsak nem válnak meg Develintöl (ami akár esélyes is lehet).
2014. 06. 10. 10:20
MemphisM
Azért az menő volt hogy Gronk hogy odébb rakta Woodleyt Ridley elől..
2014. 06. 10. 14:11
loop80
Mindketten 265 fontot nyomnak a mérlegen. Ráadásul Gronk volt jobb pozícióban. ;)
2014. 06. 11. 13:30
MemphisM
A lényeg hogy eltakarította... :D
2014. 06. 10. 12:28
GhostLead
Ridley Highlights alatt milyen zene megy?
Ki az előadó?
2014. 06. 10. 13:20
Imagine Dragons - Radioactive
2014. 06. 10. 15:23
GhostLead
tuci-tuci

Köszönöm szépen! :-)
2014. 06. 10. 15:39
DefenseFan
Gronknak nem kell már semmiféle védőcucc mert a szalagjait acélhuzalokra cserélték, azt meg max. meccs elött picit beolajozzák és már faca is! :-) Mivel tudod Gronk nem ember ezt könnyen megoldották a dokik
2014. 06. 10. 17:44
Gordon
Nem értem ezt a nagy Bolden ellenességet. Mikor kellett bizonyított, szotyiért van itt és az ellenlábasai még nem is szagoltak bele az nfl légkörébe. Ha Ridley kiesik sérülés vagy a labdavesztések miatt akkor ott állunk majd 1 db sérülékeny Vereen-el és egy rakat újonccal.Ennél azért konzervatívabb edző BB.
Ráadásul Bolden hasznos tagja a ST-nek is.
Ezek a srácok nem véletlenül lettek UDFA-k azért azt ne felejtsük el, egy highligts videót bárkiről összelehet állítani.
2014. 06. 10. 17:48
Lucius
2014. 06. 10. 17:55
topin
Teljesen egyetértek..És nyilván nagyon pofásak a videók, de UDFA játékosokról beszélünk..Nyilván nem szakmai szempontok alapján hoztam döntést, hanem a videók alapján reménykedem benne, hogy esetleg nagyobb potenciál lehet bennük hosszabb távon, mint Boldenben..plusz azt remélem h White megtudja oldani Bolden feladatait..

Bár a jó ST szereplés és az hogy kb bárki helyett bevethető a rotációban, nyilván Bolden mellett szól..de én akkor is nagyobb potenciált érzek a 2 új fiúban..és ugye Bolden is UDFA volt..tehát egyáltalán nem biztos, hogy annyira reménytelen a helyzetük a párharcban..

Persze ha nem sikerül rostert fogni, sem leszek szomorú, hiszen BB látja hogy melyik gyerek hol tart éppen..
2014. 06. 11. 23:32
tommasi
"nem véletlenül lettek UDFA-k"

Nem értem miért kell alapból ledegradálni egy UDFA-t,mikor pont a múltkor olvastam egy cikket hogy több
UDFA-t jelöltek Hall of Fame-be mint Top Pickkel választott játékost.
Na akkor hogy is van ez? :-)
2014. 06. 12. 23:05
Emmett
Nekem speciel Bolden a kedvencem a jelenlegi rb-k közül... amolyan jolly joker féle és várom mikor robbant végre. Sztem rendkívül alulértékelt játékos.
2014. 06. 13. 10:36
bence.szel
Hát igazából ebben az offseasonben vagy robbant vagy dobbant sztem...
2014. 06. 10. 18:09
takirob69
2010
WIS
156 1052 6.7 66 14
2011
WIS
141 713 5.1 49 6
2012
WIS
125 806 6.4 69 12
2013
WIS
221 1444 6.5 93 13
2014. 06. 10. 18:22
takirob69
Szerintem Ridley, Vereen, White és Develin tagja lesz az 53-as keretnek. Bolden és Houston megküzd az 5.RB helyért.
Finch legjobb esetben is csak PS.
Amúgy White számai nagyon meggyőzőek.
2014. 06. 10. 21:59
zo72
The New England Patriots announced the signing of TE Kyle Auffray on Monday, as well as the release of WR Derrick Johnson.
2014. 06. 11. 16:05
nosbiglem
2014. 06. 11. 16:18
Levis
Hozzászólás a(z) Küzdelem a keretbe kerülésért: a futók bejegyzéshez