Menetrend

Mankins távolról nézi már a Patriotsot

2015. 01. 08. 18:23
Szerző: Danna
Kategória: Cikkek
Az Nfl rájátszás a hétvégén elkezdődött, amit Logan Mankins is nézett. Ez nem szokatlan a számára, hiszen a New England Patriots támadófalának egykori alappillére elég gyakran kihagyta a rájátszás első hétvégéjét a hosszú és színes karrierje folyamán, mivel a Patriots elég gyakran kivívta az első heti pihenőt.

Idén van egy kis különbség, mivel amikor a Patriots vendégül látja majd a Ravens csapatát szombaton, Mankins azt is csak nézni fogja. Az ő szezonjának már vége, egy  kiábrándító 2:14-es hadjárat után a Tampa Bay Buccaneers csapatával, ami egy kétséges vereséggel zárult, mivel elég sok kezdőt lecseréltek a második félidőben, amikor kikaptak 23:20-ra a New Orleans Saintstől. A vereséggel bebiztosította a Tampa Bay az 1/1-es drafthelyet.
A repülő tank fogalma áll a Mankins dosszié elején, ami keménységet és rugalmasságot jósol és mindezek felett folytonosságot és professzionalistást tartalmaz.
A Patriots sokkoló döntése, hogy elcserélte a 6-szoros pro bowl játékosát két nappal az utolsó felkészülési meccs előtt, meglepetésként érte Mankinst. Bedobált egy pár ruhát egy bőröndbe és felpattant egy floridai járatra, hátra hagyva a nejét és 4 gyermekét - akik 4-14 éves kor közöttiek -  az egész szezon idejére.
„Oh igen az kemény volt. Ez egy hosszú nehéz év volt.” - nyilatkozta Mankins decemberben.
Amikor a New England megkereste Mankinst, hogy a 6,25 milliós fizetését csökkentsék, tudhatta, hogy az egy jel, hogy a Patriots elengedheti. Az első reakciója a távozásához az volt, hogy ő benne volt abban, hogy átdolgozzák a fizetését.
„Nyitott voltam az ötletre. Csak az volt a kérdés hogy mennyit, abban nem tudtunk megegyezni. Amit ők ajánlottak az nem volt jó nekem és amit én akartam az nem volt jó nekik. Tudjátok, ha nem dolgozzátok át a szerződést, akkor bármi történhet.” mondta Mankins.
Minden mérkőzésen Mankins kezdett, amíg a Patriots színeiben játszott, sőt volt egy olyan szezonja is, amikor elszakadt keresztszalaggal játszott végig. 2010-ben egy hosszú sztrájkot tartott, amikor a szerződését tárgyalták, aminek egy franchise tag vetett véget. Ezt követően megkapta a 6 éves 51 millió dolláros szerződést, aminek az aláírási bónuszát 20 millió dollárt a csapat 2011 augusztusában ki is fizetett neki.
Megértette, hogy a foci egy üzlet. Az a tény hogy a Patriots a szezon előtt nem sokkal elcserélte az zavarta őt a legjobban.
„Visszanézve az én esetemet az időzítés nagyon kiábrándító volt. Ha a szabad ügynök piac alatt történt volna, akkor teljesen máshogy jön le.” Nyilatkozta Mankins.
„Az időzítés volt az, amit a legnehezebben éltem meg.”
Mankins azt mondta, hogy amikor augusztus 26-án befejezte az edzést akkor mondták neki, hogy Belichcik edző látni akarja. Hirtelen nem is esett le neki.
„Sokszor hívattak, hogy ezt-azt megbeszéljünk. Szóval nem igazán tudtam, hogy mire számítsak, de amikor az év ezen időszakában hívatnak akkor tudni lehet, hogy valami van.” - mondta Mankins.
A hírt, hogy egy Super Bowl esélyestől egy újjáépülő csapathoz cserélték azt nehéz volt lenyelni, habár a Patriotsnál nem ez volt az első eset. Richard Seymourt is elcserélték az Oaklandbe, amikor a szerződéssel kapcsolatos tárgyalásai zátonyra futottak, ott töltötte a hanyatló éveit. A széles körben híres linebacker Mike Vrabelt is elcserélték Kansasbe, amikor nem volt hajlandó a szerződését átdolgozni. Az elkapó Wes Welkerrel is próbáltak tárgyalni mielőtt a szabad ügynök piacra került volna és aláírt a Denverhez.
„Sokszor ellenkezhetsz a főnökeiddel és én meg is tettem jó párszor. Nagyon sok jó játékos volt, akinek a távozásának nem örültünk, mint például Welker és Vrabel, akik nem csak barátaink voltak, hanem mindent megtettek értünk a pályán. Azok a srácok nagy áldozatokat hoztak értünk és magunk mellett akartuk tudni őket a pályán.” - mondta Mankins.
„A legjobb guard, akivel valaha dolgom volt.” - nyilatkozta Belichick Mankins távozása után. Sokkolta a hír a csapattársakat is, akik a Patriots kommunikációs szabályai alapján nyilvánították ki a véleményüket. Még Tom Brady is,  aki egy egyedi módját választotta, hogy kinyilvánítsa a szolidaritását azzal, hogy Mankins szakállat növesztett az első hétre a Miami ellen.
„Hatalmas volt. Mindenkivel beszéltem mielőtt eljöttem, sokat jelentett, amit nekem mondtak.” - mondta Mankins.
Közeli barátja Dan Connollyt tüntették ki a kapitánysággal, ő kapta a fáklyát. Mankins volt, aki meghívta Connollyt és feleségét nyaralni és nyári rendezvényekre, segített neki hozzászokni az új környezethez, amikor a Patriotshoz érkezett gyakorló játékosként. Ennek eredménye egy közeli személyes és munkakapcsolat lett.
„Ő minden bizonnyal felállította a mércét, hogy hogyan kell itt játszani, legalábbis nekem biztosan. Mindig ennek megfelelően éltem,  próbáltam elérni ezt. Próbáljuk tartani ezt a mentalitást, amit a Patriots mindig is képvisel, még ha ő már nincs is itt.”  - mondta Connolly.
A közfelháborodásra lehetett számítani Mankins csapattarásai körében. Hasonló viszályok borzolták a kedélyeket azóta amióta Lawyer Milloyt hirtelen elengedték, azért mert visszautasította a kevesebb fizetést.
„Amikor ott dolgozol nem mindig mondhatod pontosan azt, ahogy érzel. Amikor ott voltam nagyon sokszor akartam kimondani, de nem tettem.”- mondta Mankins.
„Míg most veled beszélek, most sem mondom ki teljesen, amit érzek. Ilyen vagyok, azt hiszem. Nem mondok olyat, amit nem kéne. Ebben a formában teljesen jól passzoltam a New Englandbe.”
Mankins hiánya teljesen jól érezhető volt a szezon elején. A szezon nyitón négyszer zsákolták Bradyt, ki is kapott a csapat a Miamitól úgy, hogy Jordan Devey volt a bal guard, Connolly a center és Marcus Cannon volt a jobb guard. Belichick benyomta a rookie Bryan Storkot centerbe és Cameron Fleminget jobb guardba a 4. heti Kansas City elleni vereség folyamán mielőtt kialakult volna a jelenlegi helyzet: Nate Solder bal tackle, Connolly bal guard, Stork center, Vollmer jobb tackle. és a jobb guard szerepében Rayan Wendell. Mankins szerint Wendell beállítása segített a fal stabilitásának kialakításában.
„Nagyon örülök neki. Ő nálunk centert játszott pár évig és jó munkát végzett. Megpróbálták kitenni onnan és azt mondták, hogy nem  tud guardot játszani. Na és ki játszik most guardot? Hatalmas munkát végzett.” - mondta Mankins.
Látott valami kiemelkedőt Wendellben? „Láttam hogy sokat beszél a centerhez, igazgatja a falat, egy hullámhosszra hozott mindenkit. Igazán fizikálisan játszik. Nem a legnagyobb tag, de keményen és fizikálisan játszik, és a legfontosabb az, hogy az első snaptől az utolsó sípig játszik."
Az elsőéves Tampa edző, Lovie Smith hasonló eredményeket remél Mankinstől. Buccaneers megpróbálta megerősíteni a támadó falat azzal, hogy megszerezték őt és még Evan Dietrich-Smitht Anthony Collinst a szabadügynök piacról.
Mankins Tampában töltött első heteiben megpróbálta megtanulni az új csapat új sémáit és egy helyet találni, ahol élhet. Állandó lakhely nélkül elég nehéz volt neki a fal főkolomposává válni.
„Nehéz volt ezt megtenni itt” - tette hozzá Mankins. „New Englandban sok jó dolog volt. Vendégvárásnak megfelelő házam volt, szóval barbecueztunk, néhányan hálaadásra és karácsonyra is átjöttek. Ezt a szerepet Dan vette át."
„Mi itt Tampában nem jutottunk el idáig még, de egyre közeledünk. Remélhetőleg a  holtszezonban összejövünk és dolgozunk rajta.”
A legnagyobb kihívás Mankins számára az, hogy hogyan küzdjön meg a Floridai páratartalommal.
„Amikor lejössz ide szeptemberben tűzforróság van” - mondta Dietrich-Smith. „Úgy értem tényleg forró. Az első néhány napban Logan rám nézett és azt kérdezte, hogy hogyan játszotok ilyenben?”
Mankins megoldása az volt, hogy a lépcsőkön futott fel és alá az edzésen felül, hogy extra kondícióhoz jusson.
„Nagyon hamar már vele futott, GM Jason Licht, aztán nemsokára ketten követték de nem kérte őket, hogy ezt tegyék. Nem egy hurrá típusú srác. Ezt ő nem igényli, ez a megjelenéséből adódik. Pontosan ezért szereztük meg.”
Mankins térdsérülést szerzett az első héten Tampában. Jóval az edzés után is ott maradt. Kérdéseket tett fel és nagyon irritálta, hogy nem tudja jobban segíteni az új csapatát. A srácai szomorúak és zavartak voltak, mert nem volt otthon. Ezeket az aggodalmakat Mankins is magára vette.
„Ha nehéz is volt neki, nem mutatta ki.” - mondta Licht. „Minden nap ugyan az az ember volt, semmi érzelem. Nem mutatta semmi jelét az idegsokknak. Ő volt az első a tárgyalóban és tanította a fiúkat helyesen tanulni. Rendre utasította őket szó nélkül, egy nézés elég volt neki.”
„Volt néhány problémánk a támadó falban, de ő nem egy volt közülük. Ő volt az egyik megoldás.”
A szezon vége felé a kalózok lecserélték a kiábrándító teljesítményt nyújtó bal tacklet Collinst Demar Dotsonra, egy jobb tacklere, aki valószínűleg Mankins mellett fog helyet foglalni balra a falban.
„A srác hatalmas tapasztalattal és tudással érkezett.” - mondta róla Dotson. „A vezetői képességei lenyűgözőek. A munkámat nagyon megkönnyítette. Nagyon elveszett voltam az első meccsemen az új pozíciómban, de annyira jól kommunikált, hogy pontosan tudtam mit teszek. A snap után nekem csak játszanom kellett. Soha nem játszottam olyan valaki mellett, mint ő.”
Mankins szerint a Bucs eredménye kifejezetten idegesítő, mert nagyon sok meccs az utolsó pillanatokban csúszott ki a kezükből.
„A régi csapataimban tudtam, hogy valaki biztos megcsinál egy játékot, és meg is csinálta azt.” - mondta Mankins. „Itt nem tudtunk előállni azzal a játékkal. Mi voltunk azok, akik hibát követnek el ahelyett, hogy megcsináltuk volna a játékot.”
A 2014-es szezon a múlté már, a történelem könyvekben kell keresni. Ha újra csinálhatná akkor belement volna a fizetéscsökkentésbe?
„Nem tudom.” - válaszolta. „Így átgondolva biztosan jobb lenne több meccset nyerni. De a focin kívül minden kiválóan működik. A legfontosabb nekem a család és ők jól vannak.”
Igaz a Tampa támadófala nagy léptekkel haladt a szezon utolsó napjaiban, ennek ellenére Mankins szerint sokat kell még fejlődniük. A csapattársai szerint segít majd fejlődni hisz már segített is.
„Amikor ott van a pályán mész utána, nyomás alatt vagy azért hogy elérd a teljesítményét, mert nem szeretnéd, hogy lehagyjon.” - mondta Oniel Cousins, falember. Dietrich-Smith Green Bayben játszott az előző szezonban hasonló Mankins szituációjához. Ő hiszi, hogy van ok a bizodalomra Tambában, ha a veteránok meg tudnak honosítani egyfajta hozzáállást.
„Nem nézhetsz vissza, hogy honnan jöttél.” - nyilatkozta Dietrich-Smith. „ El kell fogadnod a megbecsülést azért, hogy segíts javulni. Nem csinálhatod a „mi lett volna, ha….”  dolgot. Meg kell alapoznunk a nevünk odakint, ezt csinálják a profik, de ezt Logannek nem kell magyarázni.”
Mankins annyi Patriots focit nézett, amennyit a beosztása engedte. Szerinte megnyerhetnek mindent.
„Minden részlet egyben van.” - mondta Mankins. „Nekik szurkolok. Túl sok személyes kapcsolatom van velük. hogy ellenük szurkoljak.”
„A szezon elején a dolgok állása kicsit más volt. Nem annak a csapatnak tűntek, ami együtt voltunk vagy annak, akik most játszanak. Kialakultak mostanra már.”
Mankins gyakran beszél Connollyval és Wendellel és hallott időnként Bradyről a szezon alatt.
Annak ellenére, hogy ez egy kemény év volt Mankins számára még mindig az újonc éve volt a legnehezebb, amikor számítottak rá, hogy magas szinten helyettesíti az abban az évben távozó Joe Andruzzit.
„Nem sajnálom magam.” - mondta. „Csak csalódott vagyok.”
„Néha azt szeretném, hogy jobban meg tudjam értetni a srácokkal, hogy miről szól ez. Az idő majd megmondja. Emberek jó csoportja van itt. Tényleg elhiszem, hogy jövőre jobbak lehetünk.”
A Buccaneers úgy pozícionálta magát, akár Marcus Mariotát vagy Jameis Winstont is választhatják, így a támadófalnak a feladata az lesz, hogy egy fiatal tehetséges franchise irányítóra kell vigyázniuk.
Lovie Smith már eldöntötte, hogy Mankinst nevezi a kapitánynak a következő szezonban és hisz benne, hogy a második éve jóval sikeresebb lesz mint az első.
„Tudom, hogy kihívás lesz neki.” - mondta Smith. „Egész életében egy helyen játszott, nagyon jó környezetben volt a családjával és ez a hírtelen váltás sem viselte meg őt. Én azt jósolom, hogy ő lesz az egyik. Ha beszél mindenki figyel. Értékelve, hogy mit valósított meg New Englandben, és ha segít Tampa Bayben egy fejlődő csapatnál, akkor hiszünk benne, hogy ugyan arra a szintre érhet, mint ami megfelelő hozzá.”
Mankins szellemének maradványai még mai napig is befolyásolják a Patriots öltözőjének hangulatát, de Connolly és Mankins más régi csapattársai felfogják hogy a leválás szükséges.
„Logan még mindig közeli barátom, de mint csapattárs tovább kel lépnem.” - magyarázta Connolly. Most már inkább mentorként tekintek rá, valaki, akivel fociról tudunk beszélni. Viszont csapat specifikus részletekről már nem beszélünk, mivel nem része már annak.”
Mankins visszatért az észak Attleboroughi otthonába, családja körébe, és azon gondolkozik, hogy hogyan hozhatják ki a Tampa Bay Buccaneerst az NFL pincéjéből.
Ez nem éppen az a probléma, mint Bradynek elég időt adni, hogy a csapatot Super Bowl győzelemre vezethesse. Ez még mindig a foci, és Logan Mankins még mindig hisz abban hogy előtte áll egy csomó barbecue és a többi.

Forrás: ESPN Boston

Fordította: MemphisM

Hozzászólások

2015. 01. 08. 18:29
loop80
2015. 01. 08. 18:41
max350
Remélem összejön neki, mert szerettem a játékát! Kivéve, ha a Pats ellen játszanak!!!!
2015. 01. 08. 20:57
nszgergo
Ha újra csinálhatná akkor belement volna a fizetéscsökkentésbe?
„Nem tudom.” - válaszolta.

dehogynem tudja, kár érte
2015. 01. 09. 20:21
fatman
2015. 01. 08. 21:30
Pat Patriot
Nagyon szeretem a cikkeket a Patriotsról, olvasok mindent, amit lehet, és örülök annak, ha Mankinsről is lehet hallani.
A bajom az időzítéssel van. Az ESPN Bostonnak éppen most(anában) kellett lehoznia egy ilyen cikket? Nem lehetett volna várni februárig? Mankins ugyanis mond néhány olyan dolgot a Patsről, amit, noha lehetett sejteni eddig is, mégsem túl örömteli olvasni. Szerintem akkor, amikor a szezon - reméljük, csak eddigi - legfontosabb meccsére készül a csapat, talán lehetett volna aktuálisabb dolgokról is írni, mint arról, hogy a Patriots - mondjuk így - eljárhatott volna finomabban is a Mankins-trade-nél - mintegy fél évvel ezelőtt... Szerintem mindennek megvan a maga ideje. Ha a Pats bejutna a SB-ba, remélem, a bostoni orgánumoknak lesz annyi eszük, hogy nem mondjuk a 2007-es Spygate-tel foglalkoznak vagy a Hernandez sztorit feszegetik.

Köszönet MemphisM-nek a fordításért, nagy munka lehetett! Ismétlem, én az ESPN Bostont nem értem. Ott van az AFC elődöntőjében a Patriots, és egy, a csapatra nézve nem túl hízelgő trade kapcsán írnak...
2015. 01. 08. 21:44
MemphisM
Nem volt veszélyes. Nem tudom hogy a cikkből lejött e hogy mankins mennyire oda van! De angolból nagyon az jött le nekem. A tampa2 miatt bírtam a kalózokat de Mostmár végképp tudok nékik szurkolni egy attlanta ellen!
2015. 01. 08. 23:53
bence.szel
Szerintem nem kell ennek nagy feneket keríteni. A csapat játékosai nagyjából tudják, hogy zajlott a dolog. Ha mást nem hallomásból és már rég túlléptek rajta. Annál többet ebben a cikkben sem árul el Mankins. A játékosok értik, hogy ez elsősorban üzlet, ahol a csapat érdekeinek kell lenni a legelsőnek. Ennek ellenére az olyan gesztusok, hogy Vollmer játékidővel kapcsolatos opciós bónuszait az év közben átalakítják, hogy biztosan teljesíthesse őket, illetve Wilfork játszatása az utolsó meccsen, hogy ő is megkapja a bónuszait mind arról tanúskodnak, hogy a vezetőség ezeket a dolgokat figyelembe veszi. Ezeket értékeli az öltöző és ezen felül is nagyon együtt vannak a srácok, szóval ezzel nem kéne, hogy gond legyen szombat este. Reméljük a játékkal sem lesz! Go Pats!!
2015. 01. 08. 22:14
lutri
Pfffú.jó,hogy olvashattam róla.
Kösz.

2015. 01. 09. 09:31
mgabor74
Remélem a drafton tényleg kiválasztja a Bucs Mariota-t és nem csereberélnek. Az NFC-ből nekik és a Dallasnak drukkolok (a Dallasnak csak Romo miatt, mert sokkal jobb irányítónak tartom, mint amit az eredményei mutatnak. Talán majd idén megmutatja...). A Bucs-ot láttam élőben (a Pats ellen Londonban), és amúgy is a kalózos kalandfilmeken felnőtt korosztály tagja vagyok. Egyszóval remélem nem taktikáznak és behúzzák azt az irányítót, akivel jelen állás szerint a későbbiekben lenne esélyük az élcsapatok közé kerülni. Kár hogy Londonban nem volt igazi (nem kivetítős) kalózhajó, pedig ők voltak a hazai csapat.
2015. 01. 09. 11:35
Whitealert
Ez egy nagyon jó cikk, köszi a fordítást! Év elején úgy voltam vele, hogy nem fog annyira hiányozni Mankins, de szerintem meglátszik a hiánya. A futójátékunk nulla, ezen ő biztos tudna segíteni. Wright meg sajnos annyira nem vált be mint reméltem, azt hittem visszajön a dupla tight end-es játék 2011-ből, amivel hülyére vertük a ligát. :)
2015. 01. 09. 12:39
Wright nem váltotta be a reményeket? Amikor játszik akkor brutál jó. Arról nem ö tehet, hogy nem játszatják öregék.
A fal romlásában Mankins is benne van vastagon azt aláírom, de Scar távozása még durvábban.

Lehet kedvelni nem kedvelni Mankins elküldését, de annyi pénzt nem ért meg, amennyit most kapott volna.
2015. 01. 09. 13:36
Whitealert
Wright-tal és az edzőváltással kapcsolatban igazad van. A nem váltotta be a reményeket úgy értem, hogy nem tud magának helyet kiharcolni a kezdősorban vagy egyszerűen csak nem ilyen a Pats támadójátéka, hogy sokszor pályán lehetne. 2011-es Pats offense a nagy szerelmem, talán akkor tetszett a legjobban a támadójáték és az hiányzik. Szerintem Wright-tal meg Gronkkal vissza lehetne hozni valami hasonlót, de valamiért nem akarják. PO-ban lehet nagyot fog robbantani Wright, már várom.
2015. 01. 10. 08:15
fatman
hát igen, mindig reménykedünk, hogy szándékosan tartogatnak taktikákat a PO-ra, remélem, most tényleg bejön a tipp... :)
Hozzászólás a(z) Mankins távolról nézi már a Patriotsot bejegyzéshez