Menetrend

Matt Patricia távozásával lesz vajon változás a védelmi sémában?

2018. 03. 11. 18:37
Szerző: Croaker
Kategória: Hírek

Brian Flores szerepének növekedésével jobb, ha rajta tartjuk a szemünket a védelem felállásán, főleg a védőfal tekintetében.

2010-óta a következő szezon lesz az első olyan év, amikor a védelmet legalább részben nem Matt Patricia irányítja. A legtöbb szurkoló valószínűleg emlékszik rá, hogy Patricia-t sem nevezték ki védelmi koordinátornak egészen a 2012-es szezonig, de főként ő hívta a védelem playeket, mielőtt kiérdemelte volna a DC posztot. Vélhetően ezt az utat járja be Flores is, ő fogja hívni a játékokat, de közben a Linebackerek edzője is marad.

Amíg Bill Belichick marad a vezetőedző, soha senki nem fogja tudni megmondani, hogy valójában mennyi beleszólása van a DC-nak a fő védelmi sémákba. Példának okért kételkednék benne, hogy valaha bármelyik DC-nak is volt annyi beleszólása a dolgokba, mint Wade Philipsnek Los Angelesben. Így tehát, amíg a védelem edzőjének távozása bármely más csapatnál gyökeres változást szokott hozni, ez korántsem biztos, hogy a New Englandnél is így lesz.

Ennek ellenére nézzük meg, milyen változások következhetnek be, legyenek bármilyen kis kaliberűek is, így, hogy Matt Patricia távozott a csapatból:

Az egyik potenciális terület, az a védőfal kérdése. Patricia és Belichick alatt a védőfal folyamatosan változtatta a felállásokat, általában egy hibrid 3-4 / 4-3-as felállást használt. Persze a különböző felállások között vannak apróbb technikai különbségek, de a fal belsejétől gyakorlatilag konzekvensen ugyanazt a feladatot kérték.

A belső falemberektől a csapat általában a konzervatív "Two-gap" technika alkalmazását kérte. (Szerk: lsd képen. Ilyenkor a védő falembernek a vele szemben felálló támadó falember mindkét oldalát "be kell tömnie", tehát azt kell eldöntenie, hogy ha futás jön, akkor melyik lyukon jön a futó).
2 gap

Éppen ezért a Patriots a falba nagy testű játékosokat alkalmazott, mint pl. Malcom Brown, hogy fel tudja venni a küzdelmet a blokkolókkal, olvassa az ellenfél játékát, és reagálni tudjon rá. Ennek az ellentéte a Jim Schwartz féle védelem, ahol a belső falemberektől gyakran a támadófal minél gyorsabb áttörését kérik, hogy mielőbb megzavarhassák az ellenfél irányítóját vagy megállítsák a futót mínusz yardon.

A Patriots fent említett felállásából adódóan talán nem meglepő, hogy a csapat nem jeleskedett az ellenfél mínusz-yardon történő megzavarásában. A Football Outsiders készített egy statisztikát, ami azt mutatja meg, hogy milyen eredményességgel vitték le az ellenfél futóját mínusz yardon. Az alábbi képen látható, hogy 2010-óta hogyan teljesített a Patriots ebben a kimutatásban.

rank

Gyakorlatilag elmondható, hogy a New England 2010-óta a liga hátsó mezőnyében kullog ilyen téren, a legjobb helyezés is csak a 21. volt a ligában. Ezt azonban nem lehet egyértelműen Matt Patriciára fogni, ugyanis Dean Pees irányításával is csak a 19. helyezés volt a legjobb 2008-ban.

A Patriots egyszerűen nem arra áll fel, hogy a futókat már mínusz yardon nyakon csípjék. Ez persze nem azt jelenti, hogy szándékosan sok yardot hagy az ellenfélnek, és ez az eredmény egyáltalán nem annak köszönhető, hogy gyenge az emberanyag. Például 2016-ban a fenti statisztika szerint csak a 21. volt a Pats, de a DVOA statisztikában az 5. a futás ellen. (Szerk: DVOA az adott csapat hatékonyságát nézi, úgy, hogy összehasonlít minden egyes play-t, és megnézi, hogy a liga többi csapata milyen eredményt ért el ugyanabban a szituációban. Bővebben: DVOA)

A korábbi évek trendje azt mutatja, hogy a New England azt preferálja, hogy a falemberek oldják meg a blokkolást, hogy a Linebackerek is végezhessék a dolgukat, és megcsinálják a játékokat. Ez csak akkor működik, ha tehetséges a LB-sor. Sajnos 2017-ben, amikor Hightower megsérült, ez a tehetség nagyon hiányzott a LB-nél.

A Football Outsiders két másik értéket is mér: a "second level yards" és az "open field rank" mutatókat. Az első azt méri, hogy a futójátékosok mennyi yardot szereznek a LOS-on (Line of scrimmage) túl 5-10 yarddal, és ezt a számot elosztják az összes futójáték számával. Ez a mérce kevesebb felelősséget ró a falemberek nyakába, sokkal inkább a secondary eredményességét ( vagy ha úgy tetszik eredménytelenségét) mutatja. Az "open field rank" statisztika a LOS után 10 yard vagy afölötti előrehaladások számát prezentálja.

2016-ban, amikor a DVOA alapján a Patriots az ötödik volt a ligában, akkor a "second level yards" mutatóban a hetedik volt, és a "open field rank" mutaóban az első. Ehhez képest 2017-ben a 29 illetve 28.-ak voltunk, míg a futás tekintetében a DVOA rangsorban a 30.-ak. (Szerk: Lehet, hogy nem véletlen, hogy 2016-ban SB-t nyertünk, míg 2017-ben pont oda dobált az Eagles, ahol az LB sorunknak kellett volna felmutatni valamit?). A 2017-es évben a Patriots nem volt túl acélos a LOS mögötti futás megállításban és az irányító megzavarásában, de ezt láttuk, hogy normális jelenség. Sajnos azonban a második szint, (Szerk: tehát a CB-k és az LB-k) nem csinálták meg a játékokat, ami gyakorlatilag a halálos ítéletet jelenti abban a konzervatív "lyuk-betömő" sémában, amit a Patriots alkalmazott.

Minden sémának megvan a maga hátránya. Az agresszív, "irányító-üldöző" sémák sebezhetőek, mert becsapdázhatják a játékosokat és lyukakat hagynak maguk mögött. A "lyuk-betömő" csapatok, mint a New England nagyban hagyatkozik a LB sorra és a szélső passz-siettetőkre, akiknek jól kell olvasni a hívásokat és meg kell tudni csinálni a szereléseket. Ha jól csinálják ezek a játékosok, akkor a belső falemberek le tudnak válni a blokkokról, és ő maguk is tudnak szereléseket bemutatni. Azonban a Patriotsnak se mélysége nem volt az LB sorban, se olyan atlétikus szélső passz-siettetője, hogy ez a séma működjön.

Némelyik támadósor ellen hatékony volt ez a szisztéma, mint például a Titans ellen. A Tennessee középen próbált futni, és meglehetősen limitált volt a passzjátéka. A Patriots eredményesen tudta feltölteni a "boxot" egy extra falemberrel, és a nagytestű belső falemberekkel (mint például Lawrence Guy és Malcom Brown) meg tudta állítani a középső futásokat. Azonban az olyan kreatív és atlétikus csapat ellen, mint az Eagles, a Patriots LB sora alulmaradt. A New Englandnek egy extra DB-t kellett behoznia, ezáltal az Eagles ki tudta használni a nem túl mozgékony falemberek gyengeségeit.

És akkor elérkeztünk a 2018-as szezonhoz és az új defense vezetőség kérdéséhez. A New England sémáját nagy valószínűséggel eddig sem Matt Patricia, hanem maga Bill Belichick határozta meg. De talán Belichick ad lehetőséget Floresnek, hogy egy kicsit "csavarjon" egyet a védekezésen. Ha Flores lehetőséget kap az újításra, akkor igencsak érdemes lesz figyelnünk a védősor sorsát. Az elmúlt évtizedben a Patriots védekezése mindig ugyanarra a sémára épült. A felállások időnként ugyan változtak, sőt néha meglehetősen furcsán néztek ki főleg passzkísérletnél. De az első kísérleteknél általában ugyanazt láthattuk: védd a gap-et, olvasd a játékos, és reagálj gyorsan.

Nagy eséllyel nem fogunk fenekestül felforgatott védőcsapatot látni 2018-ban sem, de ha Flores kap esélyt, akkor érdekes lesz nyomon követni a sémákban és technikákban bekövetkezett változásokat a szezonban.

Forrás: Patspulpit

Hozzászólások

2018. 03. 11. 19:59
hopi46
Hát a "Wilfork-szerű" DT Shelton igazolása nem igazán ígér változást, de lehet, hogy nem is kell. Jó LB garnitúra kell a fal mellé, meg egy jó passrusher DE(EDGE). :)
2018. 03. 11. 20:09
Croaker
Így igaz, de mentségükre legyen szólva ez a cikk még a trade előtt született :)
2018. 03. 11. 21:34
zozo692
Ne szabadkozz, mert ilyen cikkekért öröm felnézni naponta többször is erre az oldalra. Pl. ebből a cikből is sok újat tanultam.
További jó munkát a szerkesztőknek!
2018. 03. 11. 22:52
kitalaltnev
+1 Még holnap és holnapután is el fogom olvasni egyszer-egyszer, h. megragadjon. Köszönet az ilyen cikkekért részükről is!
2018. 03. 11. 22:52
kitalaltnev
2018. 03. 11. 20:45
cspeti98
Beszélgettünk itt CB-kről és bedobnék egy új nevet, aki megoldás lehet. Nem eredeti ötlet, Doug Kyed tweetelte, hogy még van hely a bandwagonon és én fel is szálltam. Ryan Lewis a gyakorlócsapatunkból, minden adottsága megvan, hogy jó CB legyen, de nagyon rutintalan volt amikor kijött a draftra, ezért nem kelt el, viszont egy év tanulással alkalmas lehet a feladatra. Még mielőtt jönne a nem véletlenül volt PS-ben, a szezon közben a Bills szerződtetni akarta, de mi megemeltük a fizetését, hogy annyi legyen, mint egy kerettagnak és megkapta a “Patriot of the year” díjat, ami az edzéseken legjobban teljesítő játékosoknak jár.
Na ki ül fel a bandwagonra? :D
2018. 03. 11. 20:57
Croaker
12 másodperce kerestem rá a google-ben hogy ki a szösz ez :)
Én is olvastam a twitteren, mondom csak utána kellene nézni :)

5 preseason meccsen 7 combined szerelés, 1 leütött passz.

Reméljük BB tudja a frankót :)

http://www.nfl.com/player/ryanlewis/2559208/profile
2018. 03. 11. 21:12
hopi46
Nos Én már Gilmore kezdeti "gyengélkedése", majd sérülése során megemlítettem itt valamelyik hozzászólásomban, hogy fel kéne hozni a roster-re.
Gilmore és Rowe mindössze 1-2 centivel magasabb nála. Persze sok mindentől függ a "szerepeltetése". (FA, Draft, edzőtáborok, előszezon) Én mindig támogatom a "saját nevelést". :)
2018. 03. 11. 21:14
cspeti98
Akkor innen volt ismerős a neve. :)
2018. 03. 11. 21:25
hopi46
Idézet a patspulpit egyik régebbi cikkéből: "...2017 NFL Draft, but ran an impressive 4.37s 40 yard dash and 6.87s three cone, and boasts an impressive 10’8 broad jump...."
2018. 03. 12. 17:15
szepi
Bademosi gyerek nem játszott rosszul mmikor Gilmore sérült volt. Ő is lehet egy opció persze nem szuper sztár,de valahol el kell kezdeni.
2018. 03. 11. 22:08
Litkei
Nem ide tartozik de Sherman elment a 49-be?
2018. 03. 12. 00:12
topin
Pont ezt az LB soros gyengeséget próbálta orvosolni a box safetys megoldásunk, hogy gyorsabb és coverben is jobb embert tudjunk ott felmutatni..Ez lett volna Richards, aztán ez lett DMC. Láttuk micsoda hatékonysággal. Chung már jobban mutatott, de azért ő elég limitált passz ellen. Így ha ezen a vonalon haladunk, nem feltétlenül LB jelenti a megoldást.

Ha ennyire egy emberen múlik hogy jelentősen előre lépjen a védelem, reacheljünk Griffinért:)
2018. 03. 12. 07:58
nikos1976
Szerintem a SB-on egyetlen fogaskerék rossz működése miatt volt olyan gyenge a védelem, az borította az addig jól működőket is.
2018. 03. 12. 07:59
nikos1976
A pálya közepét képtelenek voltunk tartani, amikor meg egy picit mindenki odasegített óriási lyukak voltak mélységben és a szélén.
2018. 03. 12. 08:08
nikos1976
Cromartie-t kivágta a Giants. Ő esetlegesen jó lehet nekünk. Az utóbbi időben nem láttam hogy játszik. 6,5 millió a fizuja, szerintem nekünk az is sok.
+ 1 kérdés: Mi van Solderrel és Dolával.
2018. 03. 12. 11:14
hopi46
Hát D.R.Cromartie nem a legjobb idényét "futotta", főleg PDef számai estek vissza nagyságrenddel(!). 31 éves. Én nem vagyok oda "idegen öregek" igazolásáért, de ez nem jelent semmit.
A +1 kérdésről: Azt többen szeretnénk tudni, de majd talán szerdán. :)
2018. 03. 12. 12:32
nikos1976
Hozzászólás a(z) Matt Patricia távozásával lesz vajon változás a védelmi sémában? bejegyzéshez