Menetrend

Minden hétre egy szabály – A játékosok számozása

2018. 12. 07. 12:20
Szerző: Rule
Kategória: Sárga Zászló

A héten abba próbálok mélyebb betekintést nyújtani, hogy melyik pozícióhoz milyen mezszámok társulnak, és mi történik pozícióváltáskor.

A mezszámokról általában minden NFL- és Patriots - rajongónak van némi fogalma. Tom Brady mezszámát (12) kevesen vannak, akik nem ismerik, de szintén hivatalból tudják nagyon sokan a mindenkor aktuális célpontjainak a számozását, esetleg a kedvenc védő falember/linebacker/corner számát is. Mint a legtöbb dolog az NFL-ben, erre is külön és részletes szabályok vonatkoznak, amelyek meghatározzák, hogy kedvenceink milyen számokból választhatnak mezszámot és milyen kivételek vonatkoznak ezekre.

Számozási előírások

Az egyes pozícióban lévő játékosok az alábbi számok közül választhatnak:

(a) irányítók, punterek és (állított rúgást) rúgó játékosok: 1–19;

(b) futójátékosok és defensive backek: 20–49;

(c) centerek: 50–79;

(d) támadó guardok és tackle-ök: 60–79;

(e) szélső elkapók: 10–19 és 80–89;

(f) tight endek és H-backek: 40–49 és 80–89;

(g) védő falemberek: 50–79 és 90–99;

(h) linebackerek: 40–59 and 90–99.

Posztváltás a karrier során

Amennyiben egy játékost, pozíciót vált a karrierje során és így a mezszáma nem felel meg az új pozíciójának (jogosult/nem jogosult elkapó pozíció – erről részletesen itt olvashattok), akkor új mezszámot kell választania. Ha az elkapási jogosultságot nem érinti a pozícióváltás (pl. McCourty-fivérek esetén a cornerback – safety pozíciók közötti mozgás) akkor megtarthatja a régi számát, feltéve, hogy legalább egy szezont a régi mezszámával játszott az NFL-ben.

Posztváltás a mérkőzés során

Amennyiben egy támadójátékos, aki jogosulatlan elkapó-mezszámot visel (50-79 és 90-99), akkor állhat jogosult elkapói pozícióba illetve egy számozás szerinti jogosult elkapó (1-49 és 80-89) akkor állhat jogosulatlan elkapói pozícióba, ha a jogosultságbeli változást haladéktalanul jelzi a Referee-nek, aki értesíti erről a védelmet.

Mindaddig, amíg folyamatosan játékban van, addig az adott jogosult/nem jogosult pozícióban kell lennie ÉS minden egyes játék előtt ezt jelentenie is kell a Referee-nek, mielőtt felveszi a pozícióját.

Előszezon

A felkészülési mérkőzések során, amikor a csapatok játékoskeretei lényegesen nagyobbak, akkor megengedett a duplikáció illetve egyéb ideiglenes számozási eltérés, de az alapszakaszra rendbe kell tenniük a számozást a csapatoknak.

A „Patriots-szabály”

A már hivatkozott Baltimore Ravens elleni mérkőzés következményeként a szabálykönyv szigorúbb lett a korábbinál. Ha egy jogosult elkapót bejelentenek jogosulatlannak, akkor a normál öt fős falban kell felállnia és nem állhat a tackle-ön kívül. Ma már Hoomanawanui így nem tudna úgy felállni, mint a híres (Delaware-ban valószínűleg hírhedt) rájátszás-mérkőzésen.

 

Forrás: NFL Szabálykönyv

Amennyiben más szabályokra is kíváncsi lennél, itt található még néhány cikk a szabályokkal, szabálytalanságokkal, szabályértelmezésekkel kapcsolatban.

Hozzászólások

2018. 12. 07. 14:10
Whitealert
Köszi a cikket, végre sikerült ezt is tisztázni, kinek mi a száma.

Azt meg tudná mondani valaki, hogy mi a különbség a halfback, tailback, running back között?
2018. 12. 07. 15:13
Elkerülendő, h pontatlanságot írjak, a wikipédiát hívtam segítségül:
https://en.wikipedia.org/wiki/Halfback_(American_football)

Értelmezésem szerint a halfback uaz, mint a running back. A tailback meg az a HB/RB, aki I-formationban áll fel leghátul.
2018. 12. 07. 15:33
hopi46
A running back a futók "gyűjtő neve".
Amióta a futójáték kicsit háttérbe szorult ill. a futók szerepe megváltozott, a futójátéknál a leggyakoribb felállás az, amikor a blokkoló FB mögött áll fel a "tényleges"-en futó játékos, mint halfback. Ilyenkor viszont Ő egyben tailback is, mert a legmesszebb van a LOS-tól a backfield-en. Azaz a halfback és tailback, mint futókat megkülönböztető elnevezés, szerintem kicsit értelmét vesztette. Ma a FB az FB, a halfback pedig RB.
2018. 12. 07. 14:54
dravait
Köszönjük! :)
2018. 12. 07. 17:09
kitalaltnev
2018. 12. 07. 16:47
Foherty
Hello Rule! Köszi szépen. Arról még tök érdekes lenne olvasni, hogy vajon miért alakult pont így.

Pl. mennyivel egyszerűbb lenne, ha mondjuk 50 alatt jogosult elkapó, 50 fölött meg nem. Miért kellett a 80-as számokat a jogosultakhoz csatolni? Lett volna bőven hely 50 alatt is...
Ráadásul ez pont egy olyan range, amit vedőjátékos nem is kaphat meg...
2018. 12. 07. 18:37
kalapur
igen, én is inkább erről vártam vmi magyarázatot, mert eddig is tudtom, h ez meg az a tartomány ezé és azé a poszté, csak a logikát nem találtam benne... pl, különbséget tesz center és ofal között, de annyiban, h a centernek lehet 50-60 között is a száma, meg az is, ami bármelyik másik falemberé 80-ig... gondoltam ennek is biztos van vmi hagyománybeli oka, de lehet már nem tudja senkis e, csak e van előírva oszt kész
2018. 12. 10. 12:52
A cikksorozatban a jelenlegi szabályokat próbálom bemutatni, h érthetőbb legyen, h mi is történik a pályán vagy a háttérben. Ahol tudom ezt kiegészítem némi háttérinfóval, de ilyen mélyre nem tervezek - és idő hiányában nem is tudok - leásni.

A számozás eredetéről a wikipédián találtam egy angol nyelvű írást, ha ez segítség:
https://en.wikipedia.org/wiki/National_Football_League_uniform_numbers
2018. 12. 07. 16:49
Foherty
A posztváltásra még jó példa lehet Ty Montgomery, aki WR-ből lett RB még Green Bay-ben, de megtartotta a 88-as számát.
2018. 12. 07. 18:38
kalapur
+1 kérdés, cp-nek mezszámot kellett volna cserélnie? vagy mivel az rb és jogosult elkapó, azért nem, de akkor meg miért van külön számozás szabályozva rá?
2018. 12. 07. 19:38
hopi46
A WR-nek "joga van futni", akár folyton-folyvást és mivel a LOS-on csak 7 embernek kötelező állnia szerintem ez megoldható. (A reverse játékoknál is leggyakrabban WR fut.)
2018. 12. 08. 08:47
Elm
Köszi a cikket.
Kérdés : ha valami trükkös felállás van (ld. Ravens vs Hoomanawanui), és be kell jelenteni jogosult vagy épp jogosulatlan elkapót, akkor nincs a szabálykönyvben erre semmilyen minimum idő meghatározva? Lehet akár 5 másodperccel a snap előtt?
2018. 12. 10. 12:57
Ebben még nem mélyültem el 100%-ig, csak félig futottam át ezt a részt, ezért teljes mértékben nem merek felelősséget vállalni.

A Szabálykönyv ezt nem határozza meg mp-ben, de időt kell hagyni a defense-nek a felkészülésre, addig nem indítható el a snap.
Magyarul, ha az uccsó pillanatban akarnál trükközni akkor magaddal szúrsz ki, mivel az egyik bíró (umpire) nem fogja hagyni, h elvégezd a snapet, emiatt az offense kap delay of game büntit, ha kifutnak az időből.
Hozzászólás a(z) Minden hétre egy szabály – A játékosok számozása bejegyzéshez