Menetrend

Minden hétre egy szabály – A „motion” és a „shift”

2018. 12. 28. 11:35
Szerző: Rule
Kategória: Sárga Zászló

A támadó formációk kapcsán könnyen belefuthatunk két kifejezésbe, ami talán nem mindenki számára egyértelmű: hogy mi is az a motion és a shift illetve mi a különbség közöttük.

Mi az a „shift”?

A shift, vagy váltás az az eset, amikor a támadócsapat több játékosa mozog egyszerre a snap előtt, miután a labdát játékra alkalmassá nyilvánították. Ez a mozgás lehet pozícióváltás is vagy az állásuk váltása.

Az előbbi eset, amikor az irányító áthív a formáció oldalról a másik oldalra több játékost (pl. két elkapót).

Shiftnek számít az is ugyanakkor, ha nem kerülnek a formációban más pozícióba a játékosok, hanem csak pl. két pontos állásból három pontosra (vagy éppen fordítva) váltanak tipikusan a falemberek.

Shift végrehajtása után kötelező egy másodpercig mozdulatlanul maradnia teljes támadócsapatnak  és csak utána indulhat snappel a játék.

Mi a motion?

A motion egy támadójátékos snap előtt megkezdett mozgását jelenti. Tipikus esete, amikor egy tight end/flanker back/slot receiver a fal egyik oldaláról a másikra fut. Ez történhet akár egy extra blokkoló biztosítása miatt, akár azért, hogy röviddel a snap előtt máshonnan tudjon indulni route-ot (útvonalat) futni az elkapásra jogosult játékos, megnehezítve a védelem dolgát.

A „motionmannek” nem kell megállni a snap során, de vagy párhuzamosan kell futnia a scrimmage vonallal vagy távol kell lennie tőle, a lényeg, hogy nem tehet előrefelé mozdulatot és nem immitálhatja azt sem, mintha indítaná a játékot a támadócsapat. Ez illegal motiont vagy a mozgás jellegétől függően (pl. egy hirtelen mozdulatot is tesz) akár false startot eredményez.

A scrimmage vonalon álló (pl. tight end) ember csak akkor kezdhet motionbe, ha előtte „back”-ké változott, azaz láthatóan hátralépett előtte. Ilyenkor fontos, hogy figyeljenek a támadók arra, hogy a formáció továbbra is szabályos legyen, mivel hét játékosnak a vonalon kell állnia.

Összefoglalás

A legszembeötlőbb különbség, hogy shift esetén egynél több játékos mozog, motionnél mindig csak egy.

Shiftnél mindig meg kell állni egy teljes másodpercre a snap előtt, míg a motionman tovább mozoghat a snap alatt.

Büntetés

Mind az illegal shift, mind az illegal motion élőlabda szabálytalanság és öt yard büntetést eredményez.


Forrás: NFL Szabálykönyv

Amennyiben más szabályokra is kíváncsi lennél, itt található még néhány cikk a szabályokkal, szabálytalanságokkal, szabályértelmezésekkel kapcsolatban.

Hozzászólások

2018. 12. 28. 12:06
Gordon
illetve annyi még, hogy a "motion"-t sok esetben használja az irányító, hogy megnézze a védelem emberezik vagy zónázik.
Hozzászólás a(z) Minden hétre egy szabály – A „motion” és a „shift” bejegyzéshez