Menetrend

Minden hétre egy szabály – A pályaelhagyás szabályai rúgásoknál

2018. 11. 09. 11:06
Szerző: Rule
Kategória: Sárga Zászló

Az NFL-ben sok olyan szabály létezik, ami kevésbé ismert, mivel profi szinten meglehetősen ritkán fordul elő. Ilyen a ma bemutatásra kerülő szabály is, ami azt korlátozza, hogy a rúgó csapat játékosai ne léphessenek ki a pályáról rúgójátékoknál.

A Szabálykönyv annak függvényében, hogy szabadrúgásról, vagy scrimmage-rúgásról beszélünk, eltérően szabályozza a kilépést.

Szabadrúgások:

Ha a rúgócsapat játékosa kimegy a pályán kívülre a rúgás alatt, nem érintheti meg vagy szerezheti vissza a labdát az elkapó [visszahordó] csapat kötelező vonala előtt, kivéve, ha korábban már hozzáértek a labdához az elkapó csapat részéről.

Ha a rúgócsapat játékosa azelőtt érinti meg a labdát, mielőtt a szabályok szerint pályán belüli játékosnak minősülne, akkor a rúgócsapat „szabadrúgás a pályán kívül szabálytalanságot követ el”.

Scrimmage- rúgások:

Egy scrimmage- vonalat keresztező scrimmage rúgás során, azelőtt, hogy a rúgás véget érne, szabálytalan, ha a rúgócsapat játékosa kilép a pályáról önkéntesen (tehát anélkül, hogy az elkapó csapat játékosa hozzáért volna) annak érdekében, hogy elkerülje az elkapó csapat blokkját.


A szabálytalanságot mindkét esetben 5 yard büntetéssel sújtják.

[Megjegyzés: az NCAA-ben teljesen másképp néz ki a szabály. Ott, ha kilép a pályáról önszántából a rúgócsapat játékosa bármilyen rúgójátéknál, már azáltal szabálytalanságot követ el, ha visszajön!]

A szabály mindkét esetben csak a rúgócsapat játékosaira vonatkoznak. A lényege ugyanis a következő: akár szabadrúgásnál, akár scrimmage rúgásnál (tipikusan puntnál) ne szerezhessen sportszerűtlenül blokkolási előnyt a rúgócsapat játékosa azáltal, hogy kilép a pályáról - elkerülve ezáltal a visszahordó játékosok blokkjait – és így hamarabb odaér a visszahordó játékoshoz.

 

Forrás: NFL Szabálykönyv

Amennyiben más szabályokra is kíváncsi lennél, itt található még néhány cikk a szabályokkal, szabálytalanságokkal, szabályértelmezésekkel kapcsolatban.

Hozzászólások

2018. 11. 10. 05:31
pepinnyo
Köszi a cikket, kérlek folytasd!
2018. 11. 10. 10:39
Köszi a biztatást! Minden visszajelzés fontos és fontos, mivel ezekből tudom legjobban leszűrni, h van-e értelme folytatnom a szabályismertető cikksorozatot.
2018. 11. 10. 13:50
zsolt75
Már hogy ne lenne?! Köszönjük!
2018. 11. 10. 21:31
anti pass
Bocs, de nagyon hasznosak ezek a szabálymagyarázatok és nem merek hozzászólni mert próbálom megjegyezni. Van egy mondás, miszerint nem az a baj, hogy bután születünk, hanem ha bután halunk meg. Ezek a cikkek segítenek elkerülni ezt. Köszi!
2018. 11. 10. 11:13
dravait
Rule, a hozzászólások hiánya szerintem azt jelenti, hogy tátott szájjal csodálkozunk, hogy mennyi és milyen bonyolult szabályozást sikerült összerakniuk odakint és kicsit mindig okosabbak leszünk, mert a magyarázatok jók és érthetőek.

Köszönjük a munkádat! :) :)
2018. 11. 10. 12:17
tavi
2018. 11. 10. 13:51
zsolt75
2018. 11. 10. 13:21
Elm
Ha minden visszajelzés fontos, akkor visszajeleznék, hogy lépjünk vissza a kályhához : Ha a scrimmage rúgás tipikusan punt, akkor milyen rúgás még az, és mi szabadrúgás?
2018. 11. 12. 08:57
Scrimmage rúgás: FG, drop kick, punt
Szabadrúgás: amit a félidők elején és pontszerzések után rúgnak.

Más megközelítésből: ami snappel indul (és ezáltal van ilyenkor scrimmage-vonaluk a csapatoknak) az scrimmage rúgás. Ami nem snappel indul (ekkor kötelező vonaluk - restraining line - van), az szabadrúgás.

Azért csak a puntot emeltem ki, mert a többi scrimmage-rúgás pontszerzésre irányul. Ott csak akkor van visszahordás, ha annyira elrontják, h legyen értelme visszahordani.
2018. 11. 16. 15:55
Elm
Köszönöm.
Jó a sorozat, hiánypótló.
2018. 11. 12. 08:52
Köszönöm mindenkinek a visszajelzést, a biztatást!
Hozzászólás a(z) Minden hétre egy szabály – A pályaelhagyás szabályai rúgásoknál bejegyzéshez