Menetrend

Minden hétre egy szabály – Csapatkapitányok és a pénzfeldobás

2018. 11. 02. 11:00
Szerző: Rule
Kategória: Sárga Zászló

A héten két, egymással összefüggő témakört veszek górcső alá: mi a feladata a csapatkapitányoknál és pontosan mitől is más egy pénzfeldobás, mint néhány jól megszokott egyéb csapatsportban?

Többségünk megszokta már, hogy az amerikai fociban – eltérően az Európában ismert legtöbb csapatsporttal – több csapatkapitányt is választanak. A Patriots csapatkapitányait vagy legalább is néhányukat talán fel is tudjuk sorolni (idén: Brady, D. McCourty, Slater, Andrews, White és Chung). Mit is csinálnak viszont ezek a srácok azon kívül, hogy ők egy csapatrész meghatározó arcai, akik elismerést vívtak ki maguknak az öltözőben és akikre – jó eséllyel – hallgatnak a társak?!

Ahogy a létszámból az kikövetkeztethető, az NFL-ben legfeljebb hat csapatkapitányt választhatnak. A közönség számára leginkább tetten érhető esemény, amin a csapatkapitányok jogosult részt venni az pedig a pénzfeldobás. Ekkor a csapatkapitányok közül egy ember (általában az, aki a játékvezetőkhöz legközelebb áll) lesz a „beszélő”. Ő mondja el a csapat választását a Referee-nek illetve választ ezután a lehetséges további opciókból (ezt részletesen lent olvashatjátok).

A csapatkapitányok másik fontos feladata, hogy jogosultak választani emellett büntetésnél is a csapatot érintő opciókból (pl. kérik/nem kérik a büntetést; melyik büntetést kérik – ha több van; honnan kérik kimérni – ha több lehetséges végrehajtási pont van; kérnek-e idő-lepörgetést).

Az edző egyébként jogosult a mérkőzés közben más csapatkapitányt is kijelölni – pl. ha sérülés miatt az eredeti csapatkapitány már nem tér vissza a mérkőzésen.

Pénzfeldobás

A mérkőzés kezdete előtt legfeljebb három perccel kerül sor a pénzfeldobásra a pálya közepén. A Referee és az Umpire mellett a csapatok legfeljebb hat – hat csapatkapitánya részvételével.

A Főbíró (Referee) bemutatja az érme két oldalát a csapatoknak. A magyar nyelv „fej vagy írásától” eltérően az angol „fejet és farkat” használ az érme két oldalára. Ezután pedig minden esetben a vendégcsapat kijelölt csapatkapitányát kérdezi meg a választásáról – őket illeti meg a választás joga.

Ez a választás ugyanakkor nem csak formalitás, mint azt az európai („gurulós”) fociból megszokhattuk. Hatalmasat lehet hibázni a választás során, ezért fontos, hogy olyan csapatkapitány válasszon, aki tisztában van a szabályokkal.

Opciók:

a) halasztás a második félidőre (ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a második félidőben fogják a visszahordást választani);
b) választás visszahordás és a rúgás elvégzése között
c) megjelöli azt a gólvonalat, amelyet a csapata fog védeni

Az eredeti választást nem lehet megváltoztatni.

Az NFL-ben meglehetősen ritka, de alacsonyabb szinten gyakran esnek abba a csapdába a szabályokat csak hézagosan ismerő csapatkapitányok, hogy amikor a második félidőt szeretnék támadással kezdeni, akkor halasztás helyett a rúgást választják. Az amerikai fociban ugyanis nem automatikus, hogy a második félidőt a másik csapat kezdi! Ahhoz, hogy egy csapat a második félidőben kezdjen, így a halasztást kell választania az első félidőben. Ha nem így tesz, az ellenfele valószínűleg nagyon hálás lesz és kétszer is örömmel várja majd, hogy visszahordhassa a labdát.

A Patriots-ot érintően az elmúlt évek során történt is néhány érdekes választás a pénzfeldobásnál. Előfordult, hogy Bill Belichick a Broncos elleni hosszabbítás során a visszahordás helyett a védett gólvonalat jelölte meg (ami a viharos szél miatt jó választásnak tűnt, mivel így a Denver széllel szemben támadt és puntolnia is kellett mezőnygól kísérlet helyett), de volt már kisebb kavarodás is a szintén hosszabbítás során történt választásból.

 

Forrás: NFL Szabálykönyv

Amennyiben más szabályokra is kíváncsi lennél, itt található még néhány cikk a szabályokkal, szabálytalanságokkal, szabályértelmezésekkel kapcsolatban.

Hozzászólások

2018. 11. 02. 16:34
Petza
Jól tudom, hogy időt kérni is csak a csapatkapitányoknak lehet?
2018. 11. 05. 09:29
Nem, idő kérhet
- a vezetőedző
- bármely játékost (kivéve cserejátékost).

Ezért is nem írtam, mivel itt nincs jelentősége a csk szerepkörnek.

A csapatok belső rendje ettől szigorúbb szokott lenni. Sokszor csak a headcoach és a QB (pl. ha lejárna a play clock) az aki valójában is időt kérhet - de a sporiknak el kell fogadnia, ha más játékostól is érkezik.
2018. 11. 02. 22:33
kitalaltnev
2017. február 5. SB hosszabbítás előtti pénzfeldobás, Slater: "heads". Beégett, imádom a jelenetet. :)
2018. 11. 04. 20:48
Elm
Én nem értem. Ha a rúgást választja egy csapat a meccs elején, hogyan lehetséges, milyen esetben, hogy a másik csapat a második félidőben IS visszahordással kezdjen?
2018. 11. 05. 09:32
Ha a rúgást választom, akkor értelemszerűen a másik csapat fog visszahordással kezdeni.
A félidei szünetben ezután odamennek a sporik a másik csapathoz (hiszen a rúgás az én választásom volt, tehát most ők jönnek)és megkérdezik, h ők mit választanak és erre azt felelik, h visszahordást.

Emiatt ha valaki a 3. negyedet akarja labdabirtoklással kezdeni, akkor egy helyes válasz van: halasztás.
2018. 11. 05. 10:55
Elm
Értem, köszönöm.
Mondjuk ez így is fura, mert aszimmetrikus a dolog, hiszen ha halasztok, akkor nem mennek oda a másik csapathoz, gondolom. (vagy oldalt választhatnak?)
2018. 11. 05. 12:37
Foherty
De. Szerintem, ha az első csapat halasztást kér, akkor odafordulnak a másikhoz és megkérdezik, hogy mit szeretne az első félidőben csinálni: rúgni, visszahordani vagy oldalt választani.
2018. 11. 05. 12:53
Elm
Aha. Tényleg, ez logikus is, köszi.
2018. 11. 05. 06:33
Elm
És ha már szabályok. A 3. negyedben most a GB ellen egy puntnál, amikor letarolták Allen-t, büntettést kaptak. Nem nagyon hasonló volt a Bears ellen, amiből Van Noy csinált TD-t? Mikor szabad letarolni a rúgót és mikor nem? Mert azért ott is kapott (asszem HighTowertől) egy elég szépet a rúgó.
2018. 11. 05. 09:39
Az esetet vissza kellene néznem (voltak időszakok, ahol félálomba merültem....), de látatlanban az a döntő, h a védő mihez ér hozzá először. A labdához vagy a punterhez (ezt nem találtam meg a szabálykönyvben, így ezt nem tudom 100% biztosan állítani).

A Szabálykönyv ezt írja, tehát leegyszerűsítve a hangsúly azon van, h addig nem lehet bántani a rúgót amíg az egyensúlyát vissza nem nyerte és meg nem bír állni stabilan a talajon:
Item 1. Roughing the kicker. It is a foul for roughing the kicker if a defensive player:
(a) contacts the plant leg of the kicker while his kicking leg is still in the air
(b) slides into or contacts the kicker when both of the kicker’s feet are on the ground. It is not a foul if the contact is not severe,
or if the kicker returns both feet to the ground prior to the contact and falls over a defender on the ground


Hozzászólás a(z) Minden hétre egy szabály – Csapatkapitányok és a pénzfeldobás bejegyzéshez