Menetrend

Mini edzőtábor 1. nap (egyedüli Tebow kiadás)

2013. 06. 11. 22:09
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek, Offseason 2013

Kezdetét vette a New England Patriots három napig tartó mini edzőtábora. A nap eseményeit természetesen Tim Tebow-nak a leigazolása dominálta.

Az edzés előtti sajtótájékoztatón harminckét kérdés hangzott el, melyek közül csak négynek nem volt köze Tebow-hoz. Lényegi információ a várakozásoknak megfelelően nem hangzott el. Belichick a „Nem tudom”, „Már válaszoltam a kérdésre”, „Már kétszer válaszoltam rá”, „Tesszük, ami a legjobb a csapatnak”, „Amikor másokkal beszélgetést folytatok, az nem tartozik a nyilvánosságra”, „Nem tudom”, „Majd meglátjuk hogyan alakul” „Tehetséges, okos játékos, aki keményen dolgozik” válaszokkal tartotta a frontot, amíg rá nem unt a feleslegesen önismétlő kérdésekre a vége felé már egyre feszültebb légkörben.

Tebow nyilatkozott az edzés után, de kérdésekre nem válaszolt:

„Hálás vagyok, hogy lehetőséget kaptam a Patriotsnál. Megtiszteltetés, hogy a csapat tagja lehetek, Bill Belichick és Josh McDaniels lehet az edzőm, valamint tanulhatok Tom Bradytől. Egy sikeres, nagyszerű klub tagja lehetek. Felkészültem, hogy napról-napra keményen dolgozzak, hogy jobb játékos legyek és tanulni tudjak a többiektől.”

Tebow-minicamp2

Ennyit a médiaőrületről és ez nyilván még csak a kezdet, ami (bár nehéz elképzelni) remélhetőleg nem lesz hatással a csapat többi játékosára, edzőkre.

Két valóban említésre méltó dolog a sajtótájékoztatóról. (1) Arra a kérdésre, hogy tartotta-e Gronkowskival az elmúlt hetekben a kapcsolatot azt válaszolta, hogy egy játékos kivétel mindenki részt vett a csapat felkészülésében a holtidényben – ami világos utalás lehet Brandon Spikes külön felkészülésére. (2) Illetve azt mondta a vezetőedző, hogy minden szerződéssel rendelkező játékosa a Patriotsnak résztvevője a mini edzőtábornak, vagyis Spikes a várakozásoknak megfelelően a kötelező programon már itt van.

Négy játékos hiányzott az edzésről: TE Rob Gronkowski, WR Julian Edelman, G Nick McDonald, DT Marcus Forston. Többen az oldalvonal mellett dolgoztak az erőnléti edzőkkel vagy éppen a fedett edzőpályán foglalkoztak velük: többek között Stevan Ridley, Alfonzo Dennard, Aaron Hernandez, Brandon Bolden, Aaron Dobson.

1. A csapatgyakorlatoknál Brady és Mallett töltötte be az irányító szerepét, Tebow itt nem vállalt szerepet, de az egész edzést az irányítók között töltötte.

2. Elkapóknál az eddig inkább csak a slotban feltűnt Lavelle Hawkins az oldalvonalhoz közel is mutatott be pár tetszetős elkapást. A nem draftolt újonc,  Kenbrell Thompkinsnak is volt egy látványos elkapása, ahogy Ras-I Dowling és Steve Gregoryt előtt húzott be egy dobást. Danny Amendola továbbra is a pálya minden pontján felbukkan elkapásaival.

3. A cornerbackek között ezúttal az újonc Logan Ryan keltette fel figyelmünket. Volt egy elütött passza és egy interceptionje is. Úgy látszott, mindig elegendő sebességgel rendelkezik, hogy bármelyik elkapó nyomában ott tudjon maradni. A secondary szárnyalásában nem maradtak el a safety-k sem. A veterán Adrian Wilson két labdát is elütött a pálya középső harmadában és szerzett egy interceptiont is.

4. Az edzésen megfigyelőként részt vett a Notre Dame egyetem csapatának vezetőedzője, Brian Kelly is.

munkában a special teams
Munkában a special teams

További fényképek az edzésről; edzésvideó és még egy rövid életkép az edzésről a Patriots Today műsorában.


Zárásnak: Tebow szerepéről a Patriotsnál
 

5. (Tartalék) irányító. A hosszúpasszok kivételével, ahol nincs akkora szerepe az időzítésnek és a túlzott precizitásnak, hiszen az elkapónak van helye és ideje „bevárni” a labdát, nagyon komoly dobáspontossági problémái vannak. Egyrészt a dobástechnikájára, másrészt a rövid és középtávoli passzoknál az egyetemi focihoz képest jóval szűkebb célterületre (az ablak, ahol még esélye van az elkapónak az elkapásra) lehet ezt visszavezetni. Előbbi hiányosságot Steve Clarkson dobótáborában idén februárban a felek kommunikációja szerint sikerült orvosolni vagy legalábbis meghatározni a probléma forrását. Clarkson független irányító edzőként Ben Roethlisberger, Matt Leinart és Matt Barkley technikáját is segített finomítani. Tebow-val arra jutottak, hogy a nem megfelelően áll bele a dobásba, ami miatt a dobómozdulat során a csípőjével nem tud a dobás után fordulni. Utóbbival a dobástechnika feljavítása mellett sokat kezdeni nem lehet. A dobáspontosság mellett kihívás lehet a védelmek felállásának és snap utáni mozgásának az olvasása, vagy éppen a nem kizárólag shotgun, pistol felállásból való játék. Sok tekintetben hasonló problémák ezek, mint amivel Ryan Mallett-nak is szembe kell néznie, bár valószínűleg ő már jelentősen előrébb jár ezen az úton.

6. Más poszt. Tebow többször is kijelentette, hogy nem érdekli az átképzés, ő irányító akar lenni. Ha eltekintünk ettől a kinyilatkoztatástól leggyakrabban a tight end, h-back, fullback, futó posztok merülnek fel vele kapcsolatban. Játékmúltját tekintve még legelső középiskolai csapatában szerepelt tight endként egy idényben (ezt iskolaváltás követte, hogy irányító lehessen). Az erőfutó poszt adná magát, hiszen egyedül ott nem lenne szükséges mindent nulláról kezdeni és rövid időn belül pályára kerülhetne. Máskülönben: (a) útvonalat kell megtanulnia futni, hogy el tudjon szakadni védőjétől és olyan pozícióba kerülhessen ahol esélye van elkapni a labdát (b) meg kell tanulnia elkapnia az irányító passzát (c) meg kell tanulnia a futójátékban és a pass rush ellen blokkolni (d) meg kell tanulnia blitzek felvételét, hatástalanítását futóként. Nehéz elképzelni, hogy a jelenleg tight end, elkapó és futóposzton megtalálható játékosok közül akár csak egyet is képes lenne kiszorítani a keretből, nem hogy az 53-ba bekerülni, annyira az alapoktól kellene felépíteni a játékát.

7. Special teams. A New York Jets nagy találmánya, ahol titkos fegyver lehet Tebow. Ebből természetesen nem lett semmi, de akár harmadikszámú irányítóként is elképzelhető, hogy a special teamsben állandó feladatot kapjon. A punter megvédése az, ahol ezt többen el tudják képzelni, hiszen itt jutna terep a negyedik downon a puntolás helyett életben tartani a támadást – az a feladatkör lenne, amit Pat Chung Jets ellen a rájátszásban bemutatott futáspróbálkozása során jól megismerhettek a Patriots szurkolói. Nate Ebner tavaly példáján keresztül azt is láthattuk, hogy ez a szerep sem tartozik a magától értendő kategóriába.

8. Trükkös játékok. A végső fegyver. A mindent ütő adu. A jolly joker. Tebow annyira sokoldalú, legalábbis a szurkolói szemében, hogy bármilyen szerepből kilépve, bármilyen helyzetben futás vagy passz révén ér el első downt. A trükkös játékok eredményessége azonban éppen abból az elemükből fakad, hogy a játék tényleges végrehajtásáig minden úgy néz ki, mintha csak egy szokványos játékra készülne a csapat. Ha Tebow meccsenként kb. öt alkalommal kerül pályára, akkor ezt nehéz úgy eladni, hogy a másik oldalon senkinek se jusson eszébe, hogy itt most tényleg minden váratlanra fel kell készülni. Esetleg egy-egy teljes labdabirtoklás „beáldozásával” ez a probléma orvosolható lenne, de ebben az esetben előjön az idézet, hogy ugyan miért kellene lehívni pályáról Bradyt? Vagy éppen Ridley, Hernandez, Gronkowski, Vereen játékidejét jelentősen csökkenteni? Az egyetemen irányítóként szereplő Julian Edelman személyében a Patriotsnak eddig is rendelkezésére állt olyan jól futó játékos, aki passzolni is tud (elkapóként ráadásul elég játékidőt is ki tudott már harcolni magának). A csapatnál töltött négy éve alatt mégsem lehetett akár csak egy olyan hírrel vagy játékhelyzettel találkozni, hogy passzolás közelébe kerüljön.

9. Szituációs amerikaifutball. Már a wildcat támadások elemzése során arra a következtetésre jutottunk, hogy a futó irányító nagyszerűsége abban áll, hogy olyan játékossal kell a védelemnek, mint lehetséges labdás emberrel számolnia, akivel hagyományos esetben meg se fordulna a fejükben. Tehát ez jobb feltételeket teremt a futáshoz, hiszen eggyel több védőt kell használniuk, hogy a „számháborút” kiegyenlítsék. Ennek a gólterülethez közel lehet jelentősége vagy harmadik illetve negyedik és kevés helyzetekben. Előbbi eset tűnhet megvalósíthatóbbnak, bár amit a csapat a futójáték terén esetleg nyer, azt egészen biztosan kamatostul veszíti el a passzjátékban a Tebow/Brady csere miatt, de ez legalább védhető variációnak tűnik (arról nem is beszélve, hogy egy főállású fullback használatával egyszerűbben is növelhetők az esélyek). Rövidyardos helyzetekben eddig sem volt problémája a Patriotsnak, amikor az irányítójával próbálkozott a hagyományos futójáték helyett. Brady utoljára 2005-ben vallott kudarcot ilyen szerepben. Azóta sorozatban 49 alkalommal ért el új első downt.

10. Összegzés. Josh McDaniels draftolta Tebow-t 2010-ben, ellentétben Ryan Mallett-vel és mégis ő az irányítók edzője illetve a támadójáték koordinátora. Ha ő úgy gondolja, hogy tartalékirányító szerepkörében tud annyit fejleszteni a játékán, hogy az később hasznára válhat a csapatnak, akkor ki kell várni ennek az eredményét. Irányítóként legalább rendelkezik olyan alapokkal, játékintelligenciával, amire lehet építeni. Úgy gondolom, hogy hasonlón kell felfogni az ő szerepét a mostani 90 fős keretben, mint ahogy Mike Kafkával tettünk tavasszal. A 2. pontban leírtak miatt átképzésnek nem látom értelmét. Legjobb esetben is olyan sokoldalú játékost tudna létrehozni a Patriots, aki egyik poszton sem elég jó, hogy játékidőt harcoljon ki magának. NFL pályafutása során Tebow megítélésének a sportcsatornák hype-ja és a fanatikus szurkolóinak hangulatkeltése ártotta a legtöbbet a Jetsnél jellemző bohózat mellett. A Patriots hozzáállása a médiához, nyilatkozatokhoz és sajtótájékoztatókhoz részben orvosolhatja ezt a problémát, de abban a pillanatban, ahogy Tebow tagja lesz a meccsnapi 46 fős aktív keretnek nehéz elképzelni, hogy ne minden egyes pillanat az ő szerepéről szóljon (bár a mai sajtótájékoztató fényében ez túl optimista jóslatnak bizonyult).

 
Forrás: ESPN Boston (edzésbeszámoló) - játékosrészvételtől a 4. pontig.

Hozzászólások

2013. 06. 11. 22:22
cescf4
remek cikk, köszönjük!!
2013. 06. 11. 22:41
nosbiglem
Köszönjük a tudósítást! Ilyet még sokat!
2013. 06. 11. 23:03
Olivér
Korrekt cikk. Köszi :)
2013. 06. 11. 23:23
NA EZ A NEMMINDEGY!!!!

"Rövidyardos helyzetekben eddig sem volt problémája a Patriotsnak, amikor az irányítójával próbálkozott a hagyományos futójáték helyett. Brady utoljára 2005-ben vallott kudarcot ilyen szerepben. Azóta sorozatban 49 alkalommal ért el új első downt."
2013. 06. 12. 00:21
Neo
Az nem lehet, hogy hosszútávon egy olyan irányítót akarnak BB-ék kigyúrni, mint pl. RG3 a redskinsnél, vagy a Russel Wilson a Seattleben? Azaz, hogy a kényesebb szitukban ott legyen bennük a meglepetés faktor és lábon megoldják. Mert úgy fest amelyik csapatnak van egy ilyen multifunkciós irányítója, lásd Caepernick is, az nyerő lehet. De ez már mindenképp a Brady utáni évekre vonatkozhat. Tom mellett, maximum néha ilyen woodhead pótléknak tudom elképzelni Tíbót.
2013. 06. 12. 08:10
kolok
Ezzel az a baj Neo,hogy az általad említett egyik QB-t sem kell megtanítani NFL(!) szinten dobni. Anélkül h belemennék a szokásos TT hitvitaba,én személy szerint abban nem hiszek ,h ha eddig nem tudták megtanítani dobni,akkor ezután meg fogjak tudni tanítani.Az NFL karrierje alatt sem véltem felfedezni semmilyen fejlődést ezen a téren. Remek atléta,még kivalobb sportember,csak sztem nem NFL kompatibilis irányító. Nem kaptam röhögőgörcsöt,hogy jött,de most nem zavar, 0 garantált mellett nincs veszíteni valonk,ha a mediacirkusz nem zavarja a csapatot.
2013. 06. 12. 17:10
DM
Sziasztok nah végre megtaláltam a jelszavam :D mondjuk jah generálhattam vóna újat,de tetszett ez a régi annyira DM.-es h abba hiba nincsen most erősen megoszlanak a vélemények vajon jól tettük e vagy sem amit tettünk.meglátjuk sokak írtak helyeset meg hülyeséget de hát nah szólásszabadság lévén mindenki kijelentheti a véleményét én örömmel látom,h itt van remélem marad rosteren és bizonyít,mert azért valljuk be most egy sokkal jobb edzői stáb "neveli" amerikai focira a srácot,mint a Jets alultáplált minden csak nem edzői emberkéi :D :D jááááj megen itt van a madárcsontú Austin Kóli nah vele is csak többen vagyunk :D,meg kidobták azt akit figyeltem Cherrington.-t :(
2013. 06. 12. 17:30
nosbiglem
Végre végre! :D Tényleg feltünően hallgatag voltál az elmúlt hetekben!
Na de, ugye megmondtam, hogy Tibó hozzánk fog jönni!! :) Igazam lett! És ennek örülök :)
2013. 06. 12. 18:27
DM
igen Mel aki Gibson :D lehet GM.-nek kéne menned :)) erre jól ráhibáztál :)
2013. 06. 12. 23:54
nosbiglem
2013. 06. 12. 22:15
szemesis
Egy kérdésem lenne a nálam sokkal jobban hozzáértőkhöz: mennyire lehet opció egy olyan felállás (egyfajta modernizált read optionként), amiben Brady és Tebow egyszerre vannak fenn, opcionálisan futó / passz / trükkös játékkal? Vagy ez már nagyon vad? :)
2013. 06. 12. 23:06
Mi a lényege? S a kérdés, hogy kinek a helyére küldöd fel Tebow-t: Hernandez, Gronk, Ridley, Amendola, Vereen, Dobson? A trükkös játékokról Tebow kapcsán nincs nagy véleményem. Az okokat a fenti cikkben is említettem.
Hozzászólás a(z) Mini edzőtábor 1. nap (egyedüli Tebow kiadás) bejegyzéshez