Menetrend

Négy TE-s felállások a Steelers ellen

2015. 09. 14. 22:14
Szerző: Spigo
Kategória: Elemzés
Azok után, hogy Gronk egy meccsen sem játszott az előszezonban, végre eljött az ideje, hogy a Patriots egyszerre küldje pályára őt és Scott Chandlert. Az eredményt mindenki tudja.

Számíthattunk rá, hogy sok két tight endes felállással fog játszani idén a csapat, főleg azért, mert az edzőtáborban Brady és az Ikertornyok rengeteget gyakorolták ezt a felállást. Azonban a négy tight endes felállásra senki sem számított.


A Steelers elleni meccsen a Patriots négy red-zone lehetőségéből négy touchdown ért el és mind a négyet tight end szerezte. Hármat kapott el Gronk és egyet Chandler. Hat olyan játék is volt a célterület közelében, amikor négy tight endet használt a csapat és ebből három touchdown lett. Tulajdonképpen Brady-nek könnyű dolga volt mikor célpontot kellett választania.

Gronk Seam TD: A második negyedben az első négy tight endes felállás során Gronkowski és Chandler közvetlenül a támadófal mellé (inline) álltak fel jobb oldalt, míg Hoomanawanui és Mike Williams a fal bal oldalán. Érdemes megjegyezni, hogy péntek hajnalban ezt a felállást használták, de ezek simán keverhetőek a jövőben. Brandon Bolden volt az egyetlen futó. A Patriots azt sugallta, hogy futni fognak.

1

A játék során Gronkowski “seam” útvonalat fut, míg Chandler a célterület jobb felső sarkát célozza meg. A védők a “play-action fake” hatására hezitálnak és ezt kihasználva Brady átlöbböli felettük a labdát pont Gronk kezeibe. Mike Mitchell már nem tudott segíteni, touchdown.

1

Chandler TD: Chandler harmadik negyedes touchdownja előtt a tight end a fal mögött kezdi a játékot. Aztán Brady jelzésére Hooman kimegy a pálya jobb szélére, Gronkowski balra, Chandler pedig Gronk és a támadófal közé lép előre.

1

A játék elkezdésekor Gronk és Chandler keresztbe futnak. Chandler embere így kénytelen megkerülni Gronkot, miközben Chandler párhuzamosan a célterület vonalával a pálya széle fele fut. Brady gyorsan odadobja neki a labdát és ő épphogy beér a célterületen belülre még mielőtt az embere odaérne, touchdown.

1

Az utolsó touchdown előtt a Patriots pontosan ugyanúgy állt fel. Hooman kiment jobbra, Gronk balra, Chandler pedig balra Gronk és a fal közé.

1

Ezúttal azonban Brady észreveszi, hogy Gronkowskival szemben egy linebacker védekezik. Gronk elindul a célterület bal felső sarka felé, míg Chandler ugyanazon az útvonalon halad, mint a touchdownjánál. Azonban most végig Gronk a célpont.

1

Gronk simán megveri védőjét majd Brady szép passzából megszerzi harmadik touchdownját.

1

Érdekes lesz látni, hogy hova tud majd fejlődni ez a felállás a szezon során. Már az edzőtáborban is sokat gyakorolták ezeket a keresztbe futásokat, biztos hogy Bill Belichick és Josh McDaniels tarsolyában van még pár ötlet ezzel a felállással kapcsolatban és használni is fogják, attól függően, hogy hogyan áll fel a védelem.

Hiszen, ha három tight end kimegy a fal mellől a pálya széle felé, akkor a védelemnek valamelyest meg kell mutatnia, hogy mit játszik. Ha emberfogás van, akkor nagy valószínűséggel Brady egy passzal megtalálja az egyik tight endjét. De ha az ellenfél extra embert tesz ki a szélre, hogy segítsen a tight endek ellen, akkor jöhet a futás, hiszen kevesebb védő jut így a box-ba (képzeletbeli terület a védelem oldalán, a falemberek vonaláig és 5 yard mélyen, egy téglalapot bezárva – bowl.hu/szotar).

Aztán olyat is lehet, hogy egy oldalra áll fel a fal mellé három tight end, hogy “eladják” a futást abba az irányba, de a játék másfele megy. A lehetőségek tárháza elég nagy és valószínüleg jópár ilyen játékot fogunk látni még idén.

Az eheti párharc a Bills ellen is hozhat egy-két érdekességet. Rex Ryan eddig szinte mindig kitalált valamit, hogy megállítsa a Patriots támadójátékát. Biztos, hogy a Bills is felkészül a négy tight endes felállás ellen. Kíváncsi vagyok milyen meglepetéssel rukkol elő Ryan.

Az edzőtáborban tapasztaltak után sokan már nagyon várták, hogy Gronkowski és Chandler egyszerre legyen a pályán és az első meccs tapasztalatai alapján nem is volt alaptalan a várakozás. Az év egyik érdekessége lehet, hogy hogyan fogja a csapat kihasználni ezt a lehetőséget.

Forrás: Steve Balestrieri - Patsfans.com

 

Hozzászólások

2015. 09. 15. 00:46
ArsnL
Jövőre ezt is be fogják tiltani :D :D
2015. 09. 15. 07:21
LPT
áá nem, csak az lesz előírva, hogy a 3. és a 4. TE nem lehet nagyobb 170 cm-nél és 70 kg-nál
2015. 09. 15. 14:43
Levis
Éppen ezt akartam írni XD Jövőre csak 2 TE lehet egyszerre a pályán...
2015. 09. 15. 09:10
csasziqf
NFL jatekszabaly modositas 2016-ra:

- 4 TE-s felallas nem tiltott, DE legalabb 2 TE-nek nem jogosult elkaponak kell jelentkezni, es csak blokkolhatnak

- Minden csapat jogosult kreativ jatekokat/felallasokat hivni a meccs soran, kivetelt kepez ez alol a New England Patriots.

En valami ilyesmiket varok, hogyha iden is jo eredmenyt erunk el. (Konferencia donto, SB reszvetel, ...)

:)
2015. 09. 15. 12:03
Brady Tamás visszaüt
2 tájtend felett észre sem veszed, és elhagyod a valóságot!
2 tájtend felett, átértékeled
magadban a Ligád, ott;
2 tájtend felett, senki nincs veled,
közelbe kerül a távol
2 tájtend felett, több már nem lehet,
a gudellbe zárt szabályból
2015. 09. 15. 13:13
loop80
2015. 09. 15. 13:25
sixt
Én most leborulok a nagyságod előtt !! :D
Azóta ezt éneklem Óriási vagy !!
2015. 09. 15. 13:52
pat68
Na ezen vinnyogva röhögtem, mert megszólalt közben a zene is! :-D
2015. 09. 15. 14:08
csgabor
Hatalmas vagy!!! :DDD
2015. 09. 15. 17:19
BaP
2015. 09. 15. 12:39
PLC
Wright-ot is meg kellett volna tartani, és akkor mehettek volna az 5 TE-s felállások. :) Ha már lúd, legyen kövér...
2015. 09. 15. 17:18
BaP
Sőt, Garoppolo-t felrakhatnánk futónak, és egy Brady, passz oldalra Garoppolo, majd passz a vonal mellé Minitron, és ő dob az 5 TE valamelyikére :)
2015. 09. 16. 09:04
PLC
Vagy: mindenki blokkol, Brady pedig fut. Ha már úgyis a mozgékonyságán dolgozik, nem menjen kárba a befektetett munka. :)
Hozzászólás a(z) Négy TE-s felállások a Steelers ellen bejegyzéshez