Menetrend

Negyedről negyedre II. - 15. mérkőzés + játékidő statisztikák

2014. 12. 23. 16:01
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek

Észrevételek a New England Patriots New York Jets elleni mérkőzéséről Mike Reiss tollából:

Első félidő
 
3. negyed

1. A szünet utáni második támadás során a Patriots komoly változtatást hajtott végre: mind a tizenkettő játék során ugyanazok a játékosok voltak a pályán és ezzel egyidőben felgyorsították a játékokat. Brandon LaFell és Danny Amendola elkapók, Rob Gronkowski és Tim Wright tight endek mellett Shane Vereen futó volt a pályán. A játékhívásokból úgy tűnt, hogy a cél Brady esetében minél hamarabb szabadulni a labdától. Ez segített, hogy a nap folyamán először ritmusa legyen a támadójátéknak, amelyben oroszlánrészt vállalt a futójáték, amivel sikerült megfogni a Jets pass rusht. Vereen hat futásból 39 yardot szerzett. Azt megelőzően a Pats futójátéka hét próbálkozásból 8 yardot termelt. A támadás vége mezőnygól lett, miután harmadik és 2-re sikertelen passz miatt nem jutott újabb első downhoz a csapat.

2. Josh Kline lecserélésével változtatni kellett a támadófalon. Ryan Wendell váltott oldalt és 2008 óta talán először játszott huzamosabb ideig bal guard poszton. Így az újonc Cameron Fleming bejöhetett jobb guardnak. A kezdő ötös átalakítása jól mutatja, hogy Wendellhez hasonló játékos tapasztalata mennyit érhet, ha így képes a belső hármas bármelyik posztján játszani.

3. Sheldon Richardson, a Jets védő falembere egy pusztító volt az egész meccsen. Harmadik és 11 helyzetben (13:07) egyszerűen feldöntötte az őt blokkolni igyekvő Cameron Fleminget, akinek túl magasra került a súlypontja, így könnyen kibillenthető volt egyensúlyából. Harmadik és 2-nél (2:05) Wendell mellett robogott el úgy, mintha nem is állt volna senki a guard helyén. Richardson a legjobb teljesítményt nyújtó védő volt a pályán és később úgy nyilatkozott, hogy örömmel látta, ahogy lubickolt a Jets a Patriots támadófalával szemben.

4. Ha nyomás alá sikerül helyezni egy irányítót, akkor jó eséllyel fog valami pozitív esemény történni a védelem számára, ahogy Chandler Jonesnak köszönhetően látható volt Jamie Collins interceptionje esetében (1:19). D’Brickashaw Fergusont belül sikerült megvernie Jones-nak, amivel megakadályozta, hogy Geno Smith rendesen beleállhasson a dobásba. A másik Collins passz elleni védekezése volt 20 yard mélyen, a kezdő pozíciójához képest - lenyűgöző. Félelmetes atléta, aki rombol futás ellen, támadja az irányítót és teljes szélességében és ahogy láttuk hosszában is képes bejátszani a pályát. A Chiefs mérkőzés mintha már meg sem történt volna, amikor komoly kritika érte játékát a gólvonalnál. Egyetlen negatívum az interception kapcsán: legközelebb ne próbálja egy hátrapasszal extra yardot szerezni.

5. Patrick Chung ebben a negyedben is hibázott. Ezúttal egy belső futásnál veszítette el a helyes pozíciót, amivel még befelé kényszeríthette volna Chris Ivoryt. A Jets futója így a Patriots védővonalának szélét megkerülve 16 yardot szerzett (12:19).

6. Calvin Pryor safetynek 15 yardos büntetést kellett volna kapnia, amikor letépte Danny Amendola fejéről a sisakot (14:54). A videó alapján egyértelmű helyzet volt. Ilyet nem lehet csinálni a pályán.

7. Brandon Browner nem követett el egy szabálytalanságot sem és nagyon jól védekezett a gólterületen Jeremy Kerley elkapóval szemben (8:10).

 
4. negyed

1. Újabb remek játék design a Jets részéről Tom Brady interceptionje során (7:26). Demario Davis közvetlenül megtámadta Nate Soldert a fal balszélén, amellyel utat nyitott a másik oldalán Jason Babinnek, aki így le tudta rohanni az irányítót. Úgy látszott, hogy Shane Vereen éppen úgy helyezkedett, hogy felvegye Davis rohamát, viszont amikor a Jets védő szemtől szembe ütközött Solderral Vereen már nem tudott pozíciót váltani, hogy blokkolja Babint.

2. Dont’a Hightower sackje kritikus volt, hiszen 42 yardos mezőnygól kísérlet helyett 52-ről kellett a Jetsnek próbálkoznia. A játékot megelőző utolsó pillanatban a Pats védőfalában a két nagy ember pozíciót váltott – Vince Wilfork és Chris Jones is Dalton Freeman, a csere center külső vállaival állt egyvonalban, mialatt Hightower és Jamie Collins fellépett a LOS-hoz a két guarddal szembe. A snap után Collins visszalépett a neki kijelölt passz elleni zónába, Hightower viszont megtámadta a jobb guardot. Az itt leírt eseménysor kellő zavart keltett a belső hármas, RT Breno Giacomini és RB Bilal Powell soraiban, hogy Hightower szinte érintés nélkül jutott el az irányítóhoz.

3. Meccs végén a négyperces támadójáték bár nem volt tökéletes, mégis figyelembe véve a Patriots egész délutáni támadójátékát, megnyugtató volt, hogy jól jöttek ki belőle és biztosították a győzelmet. Harmadik és 7-re Danny Amendola elkapása első downért, illetve Brandon Bolden 17 yardos futása harmadik és 1-re érdemel külön említést. Amendola elkapása után Brian Tyms, Bolden futásánál James Develin osztott ki kritikus blokkot. A sietetett snappel kombinált futójáték nagyon ritkán működött idén, de ezúttal jól sült el.

4. Brad Allen játékvezető sok félreértést megelőzhetett volna, ha egyértelműen jelzi az első downt Amendola elkapása és az első down mérése után, esetleg a mikrofont is használja. A bíráskodásért korábban felelős NFL elnökhelyettes, Mike Pereira szerint a közvetítésben látott képek a mérés során csalókák voltak a kamerák szöge miatt és bizonyosan helyesen mérték a játékvezetők a távolságot, ami nem negyedik, hanem első downt eredményezett.

5. A hétközi edzéseken és sérült riportokon majd figyelemmel követjük, hogy Jonas Gray szerepelni fog-e. Meccsközben a bokáját kötötték át a futónak, aki csak négy snappet töltött a pályán a második félidőben.

6. A végül elrontott mezőnygól során úgy tűnt, hogy az időkérés előtt „rejtett” puntra készült a Jets, mert Nick Folk közvetlenül kapta a snappet, szinte azzal egyidőben, hogy Rex Ryan kikérte volna az időt. Már nem derül ki, mennyit változott volna a meccs kimenetele, ha hirtelen nem gondolja meg magát Ryan és dönt a mezőnygól mellett a punt ellenébe.

7. Két extra támadó falember lépett pályára, amikor az ellenfél kétyardos vonalán állt a Patriots (14:24) és a „nehézgyalogság” mögött egyszerű maradt a játékhívás két Jonas Gray futással. Idén először használt hét támadó falembert egy támadójátéknál a csapat.

8. Sealver Siliga részére regisztrált sackek könnyedén adhatták volna Chandler Jonesnak is, aki D’Brickashaw Fergusont verte meg határozottan, ezúttal az LT külső válla felől, ami azonnali nyomást okozott az irányítón. Ki kell még emelni Darrelle Revist, aki remekül védekezett Jeremy Kerley-vel szemben. Percy Harvin sérülése után Revist a legtöbbször Kerley-vel szemben láthattuk védekezni. A védőfal tagjai közül Chandler Jones élt a legjobban, rendszeresen meg tudta nyerni a párharcait és támadni az irányítót.

9. John Conner 26 yardos elkapása során valami biztosan nem a terveknek megfelelően alakult a védelemben és valaki nem a számára diktált feladatot látta el. Valószínűsíthető, hogy a két linebacker (Hightower, Collins) közül hibázott egyikük.

 
Játékidők
  • védők
DEFENSIVE END
Chandler Jones – 63/63
Rob Ninkovich – 63/63
Akeem Ayers – 5/63
 
DEFENSIVE TACKLE
Vince Wilfork – 56/63
Sealver Siliga – 47/63
Alan Branch – 26/63
Chris Jones – 9/63
 
LINEBACKER
Jamie Collins – 63/63
Dont'a Hightower – 63/63
 
CORNERBACK
Brandon Browner – 63/63
Darrelle Revis – 63/63
Logan Ryan – 32/63
 
SAFETY
Devin McCourty – 63/63
Patrick Chung – 48/63
Duron Harmon – 20/63
Tavon Wilson – 9/63
 
  • támadók
TIGHT END
Rob Gronkowski – 61/61
Tim Wright – 32/61
Nate Solder – 19/61
Michael Hoomanawanui – 9/61
Cameron Fleming – 4/61
 
ELKAPÓ
Brandon LaFell – 57/61
Danny Amendola – 44/61
Brian Tyms – 13/61
 
FUTÓ
Shane Vereen – 39/61
Jonas Gray – 16/61
Brandon Bolden – 8/61
 
FULLBACK
James Develin – 3/61
 
IRÁNYÍTÓ
Tom Brady – 61/61
 

Forrás: ESPN Boston – 3. negyed, 4. negyed

Hozzászólások

2014. 12. 23. 19:37
hopi46
Kicsit aggasztó a védelem legjobbjainak snapszáma. Revis,Browner, DMC, Ninko, Collins, Hightower, Ch. Jones,azaz a védelem több mint fele minden snapnél a pályán volt! (Talán a védőfalban mutatkozik némi rotáció.)Persze Arrington nagyon hiányzott és Ayers, Casillas pedig főleg a ST-ben kapott spec. feladatokat. A sec. cserejátékosai az utóbbi időben a kezdőkhöz képest gyengén muzsikálnak, bár Wilson meg-meg villant most.
Ilyen viszonyok mellett csoda, hogy a védelem sérülés nélkül lehozta a meccset.
Tudom, hogy a mérkőzés két szempontból is fontos volt (presztízs ill. esélyes Denververeségnél 1. seed), de elgondolkoztató a második vonal jelentős minőségcsökkenése a kezdőkhöz képest. Ez a támadókra is igaz.
Nem tudom mi lesz a játékterv és felállás a Bills mérkőzésen, de ostobaság lenne sérüléseket összeszedni.
Más. Én örülök, hogy a csoportellenfeleink olyanok amilyenek. Körömszakadtáig harcolnak ellenünk és ebből csak profitálhatunk. A PO-ban minden csapat ilyen lesz, sőt lehet, hogy "mégilyenebb"...
2014. 12. 23. 20:28
A Collins és Hightower által játszott LB szerepekben nem igazán divat a rotáció. Ők jellemzően végigjátsszák a mérkőzéseket a kezdő secondaryvel egyetemben.
2014. 12. 23. 20:27
hulith
Az AFC ben PO ba bejutott csapatok kozott most a talan a Steelers van legjobb formaban de nincs kiemelkedo offense vagy defense ami nekunk
kedvez.
2014. 12. 23. 21:34
tomi-tomi
Bármennyire is kellemetlen lesz esetleg, de a Steelers támadói idén nagyon is kiemelkedőek.
A védelmük viszont kifejezetten gyenge. Sajnos, a legnagyobb gyengeségük a legkevésbé Brady-ék erőssége - 15 yard-nál hosszabb passzjáték.
Érdekes PO meccs lenne, az biztos.
2014. 12. 23. 22:10
lipi
Zseniális volt mindkét rész, köszönjük.

Azt hiszem krokodil könnyeket fogok hullajtani, ha Rex odébb áll a Jetstől...

A hazai pálya miatt szinte mindegy, hogy ki jön, januárban, Bostonban verni kell.
Hozzászólás a(z) Negyedről negyedre II. - 15. mérkőzés + játékidő statisztikák bejegyzéshez