Menetrend

Nyolc tudnivaló a főcsoportdöntőről

2013. 01. 17. 20:47
Szerző: Tanko_Sz

Adatmorzsák, melyeket érdemes tudni a hétvégi mérkőzésről.

A visszavágó:  1992 és 1994 között a Dallas Cowboys és a San Francisco 49ers egymás után háromszor játszott főcsoportdöntőt, azóta ez az első eset, hogy egymást követő évben ugyanaz a két csapat mérkőzik meg egymással. Ha csak az AFC-t nézzük, akkor utoljára 1986 és 1987-ben volt ilyen, amikor a Cleveland Browns és a Denver Broncos játszott egymással egymás után.

A hazai pálya előnye: Tom Brady 86-15 a Gillette Stadium-ban (beleszámítva a rájátszást is). A Super Bowl-éra irányítói közül(akik legalább 20 mérkőzést játszott) neki van a legjobb győzelmi aránya (85.1%). Joe Flacco negyedik ebben a rangsorban (83.3%). Brady a múlt héten megelőzte Joe Montana-t a legtöbb playoff győzelmek számában.  Emellett , ha hétvégén is játszik, akkor ugyanannyi főcsoportdöntő-részvétele is lesz (hét), mint példaképének.

Gronk értéke: A hétvégén nem tud játszani Rob Gronkowski, aki eltörte a karját a hétvégi Texans elleni meccsen.  Az alábbi táblázat mutatja, hogy hogyan szerepel idén a csapat Gronkkal és anélkül:

Patriots with Rob Gronkowski
on/off field in 2012 regular season

 

On

Off

Comp. pct.

65.7

58.4

Yards per play

6.0

5.4

TD-INT

23-3

11-6

 

Az adatok jelentős különbséget mutatnak, habár ez nem látszott a hétvégén a Texans ellen.

Idegen pálya előnye?:  Flacco-t nem bénítja meg, ha idegenben kell játszani:  5 idegenbeli playoff győzelme van, amivel  holtversenyben Eli Manning-el a legtöbb az irányítók közt. A Ravens 8 idegenbeli playoff győzelménél csak két csapat jobb: A Packers tíz, a Cowboys kilenc ilyen győzelmet tud felmutatni.

Jó nevek egy rossz listán: John Harbaugh-nak eddig 0-2 a mérlege a főcsoportdöntőkben.  Ha a hétvégén újra kikapnak, akkor ő lesz az ötödik vezetőedző, aki vereséget szenved az első három főcsoportdöntőjén. A többi négy: John Madden, Chuck Knox, Marty Schottenheimer és Andy Reid.

Flacco finom keze: Joe Flacco számadatai a rájátszásban a 20 yardnál hosszabb passzainál:  8 jó passz a 12-ből 324 yardért, 3 TD és 0 INT.  Az alapszakaszban 37%al teljesítette a hosszú passzait, amiből 7 TD is született. Emellett neki van a legtöbb ilyen próbálkozása, amelyből nem lett INT (81).

„A Ray Lewis effekt”:  A rájátszásban eddig Ray Lewis-nak van a legtöbb szerelése a Ravens játékosok közül, szám szerint harminc. Amikor a pályán van, akkor az ellenfél csak 49%-ban passzol sikeresen blitz esetén.  Nélküle ez az érték 65%.

A mágikus 4. kiemelt:  A negyedik kiemeltek eddig 6-1es mérleget tudnak felmutatni a főcsoportdöntőkben, például 2000-ben a Ravens negyedik kiemeltként jutott a Super Bowl-ba.

HozzászólásokHozzászólás a(z) Nyolc tudnivaló a főcsoportdöntőről bejegyzéshez