Menetrend

Pozíciós áttekintés: Safety

2015. 02. 28. 00:06
Szerző: Paul43
Kategória: Cikkek

Kicsit mi is elkezdünk készülni a Free Agencyre és a Draftra. Sorozatunk első részében a safety poszt körüli lehetőségeket nézzük meg. A cikkhez a patriots.com-ról vettem írásokat illetve saját utómunkálatokat is tartalmaz.

Jelenleg a keretben vannak: Patrick Chung, Nate Ebner, Duron Harmon, Devin McCourty, Tavon Wilson

Egy évvel ezelőtt ilyenkor, az épp második évét kezdő, Duron Harmon volt akit mindenki, Devin McCourty párjaként, a második safety pozíciójába várt. Aztán a training camp alatt a nem túl acélos egységből az a Patrick Chung tűnt ki leginkább, aki egy éves philadelphiai kitérő után került vissza a csapathoz.
Az elmúlt szezonban aztán Chung az eddigi NFL pályafutásának legjobb idényét tette össze, hozzájárulva, hogy a Pats újabb Super Bowl győzelemmel térhessen haza. Chungnak sokan örülnek, hogy marad a csapatnál, de a nagy kérdés ennél a csapatrésznél, hogy vajon Devon McCourty marad-e?

Én azok közé tartoztam, akiket meglepett, hogy tavaly nem sikerült tető alá hozni egy hosszabbítást a korábbi első körös választottal. Igaz nem tudhatjuk, hogy próbált-e bármelyik oldal is tárgyalásokat kezdeményezni, de DMC pont olyan játékos, akihez hasonlóért a Patriots vezetősége már korábban is harcolt és nem hagyta a hosszabbítást az utolsó pillanatra.

Ha DMC hosszabbít (megérzésem szerint fog), akkor a new englandi hátsó alakzatban szinte semmi nem fog változni az előző szezonhoz képest, így az összeszokottság és stabilitás az idei szezonban még nagyobb lehet. Ha viszont máshova szerződik, akkor elvész a kapitány, aki nélkül már az egész egység nem fest olyan bizalomgerjesztő képet.

Lehetséges szabad ügynökök: McCourty, Marcus Gilchrist, Antrel Rolle, Da’Norris Searcy, Jimmy Wilson, Tyvon Branch.

Ahogy már említettem, meglátásom szerint McCourty marad Foxboroban. Hiszen nem csak jó játékos, de egyben kiváló kapitány és mintapolgár is, szerves része a közösségnek. Igaz, ez nem jelenti azt, hogy ne tesztelhetné a piacot, de tény, a legjobb helye mégis csak itt lenne.

Gilchrist, McCourtyhoz hasonlóan, szintén egy cornerből átképzett safety, aki az elmúlt két szezonban került fel igazán a térképre, miután két év slot cornerség után a Chargers mind a 32 legutóbbi alapszakasz meccsén kezdő safety volt. Egy ilyen szintű játékos, nem csak a mélységet erősítheti a kezdők mögött, de akár Chung kihívója is lehet, feltételezve továbbra is, hogy DMC marad a csapatnál.

Searcy egy jól ismert játékos, hiszen az elmúlt 4 évét Buffaloban töltötte. Mivel a tavalyi éve volt a legjobbja, így elképzelhető, hogy nála a pénz fog elsősorban dominálni, ami ugye a Patriotsnál sosem jó ómen. Wilson egy másik AFC East növendék (Miami), aki a küzdőszelleme miatt érdekes lehet az edzői stábnak.

Rolle egy igencsak izgalmas választás lenne, persze csak ha McCourty távozik. Nehezen sérül le, 2008 óta az összes meccsen pályára lépett, ahol lehetősége volt. Igaz, kora miatt (32 éves) már túl van a csúcson, de ezzel együtt is értékes csapattag lehetne.

Lehetséges játékosok a draftról: Landon Collins (Alabama), Anthony Harris (Virginia), Ibraheim Campbell (Northwestern), Cody Prewitt (Mississippi), Chris Hackett (TCU), Gerod Hollimon (Louisville) vagy Derron Smith (Fresno State).

Landon Collins (6’0, 222) az abszolút top safety az idei drafton. Sokak szerint sima top10-es pick és összehasonlítások terén sincs mit szégyellnie, hiszen ha valakit Kam Chancellorhoz hasonlítanak, akkor túl nagy baj nem lehet vele. Collins is inkább strong sfatey típus, mint például tavaly Clinton-Dix, de egyetemi évei alatt hibrid linebackerként is alkalmazták.
Combine számai sem rosszak: 4,53 (40 yard), 7,38 3-cone drill, 89 cm (súlypontemelkedés), 3 m helyből távolugrás.

A második csapatba tartozik Anthony Harris (6’1, 190) és Ibraheim Campbell (6’0, 210), mint inkább strong sagety aspiráns, míg Cody Prewitt (6’2, 212), Chris Hackett (6’2, 195), Gerod Hollimon (6’0, 201) és Derron Smith (5’11, 200) inkább free safetynek lehetnek jók.

Prewitt sokat nézett Troy Polamalut, tőle lesett el egy-két mozdulatot, de saját bevallása szerint mindkét safety poszton megállná a helyét. Az Ole Miss csapatának egyik vezetője volt, igaz értékét kicsit csökkentheti, hogy 2014-es idénye nem volt annyira jó, mint a 2013-as, ahol 6 INT-t is szerzett.
Combine számai: 4,6 (40 yard), 7,12 (3-cone drill), 11 (fekve nyomás), 89 cm (súlypontemelkedés), 3,15 m (helyből távolugrás).

Campbell mindkét safety pozícióban játszott egyetemi évei alatt, így nem ismeretlen számára egyik feladatkör sem. Elmondása szerint a csapatok is ennek megfelelően érdeklődtek iránta a Combine alatti interjúk során. Volt aki a fizikalitását szerette és így strong safetyt látott benne, más viszont inkább free safetynek tudta elképzelni.
Combine számai: 23 (fekve nyomás)

Hollimon volt a tavalyi idény legjobbja az egyetemen INT oldalon, 14-szer akasztotta meg az ellenfél támadásait és ezek nagy része az ő érdeme, nem szimplán csak jó helyen állt.
Combine számai: 17 (fekve nyomás)

És még egy név, aki a Combine alatt igen figyelemre méltó számokat produkált, Justin Cox (Mississippi State, 6’2, 190).
Combine számai: 4,36 (40 yard), 7,05 (3-cone drill), 15 (fekve nyomás), 96,5 cm (súlypontemelkedés), 3,27 m (helyből távolugrás).

A szerkesztő véleménye: Chung helye majdhogynem biztos. BB szereti és nem véletlen toltak az orra alá egy 3 éves szerződést, még akkor is ha túl sok garantált pénzt nem tartalmaz. A nagy kérdés DMC visszaigazolása, de szerintem is maradni fog. Vagy tagelik (9,5 millió dollár) vagy kap egy 4-5 éves szerződést, évi 7-9 milliós fizetéssel.
A szabad ügynök piacon valahogy nem érzem azt, hogy lenne megfelelő pótlás. Persze mindenkiben lehet találni jó dolgot, de egyikük sem annyira összetett, mint McCourty. Az idei draft pedig nem túl acélos. Igaz, itt is vannak kiváló atléták (pl. Cox), de félő, hogy a játékismeretük még a közelében sincs DMC-éhez. A csapa jelenlegi safety kerete DMC nélkül nem ígér túl sok jót. Ebner, Wilson és Harmon is egyelőre a csalódás kategóriába tartoznak, Chung pedig nem free safety alkat.
Bízom benne, hogy a csapat kitalálja, hogyan tartsál meg McCourtyt, viszont ebben az esetben a safety poszt nem lesz olyan fontos, hogy az első körök valamelyikében behúzzanak valakit ide.

Hozzászólások

2015. 02. 28. 01:16
ArsnL
számomra itt nincs is kérdés, legrosszabb esetben TAG-eljük DMC-t, FA-ről nem hiszem, hogy jönne valaki, van elég bajunk a cap space-el, drafton meg max hátsókörös a realitás
2015. 02. 28. 07:26
1976gabi
ahogy látni minden pénz kérdése, nekünk meg az még nincs.
2015. 02. 28. 10:01
Raschy
Shaq Thompson is draft esélyes szerintem, ha csúszik a 32. pickig szerintem elvisszük. LB SS hybrid és a gametapejeit nézve a sémába is beleillhet. viszont őt csak 1. körös pickkel lehet hozni ami azért probléma mert vannak nagyobb needek.
2015. 02. 28. 12:23
Nem hiszem, hogy nickelben beleférne rendszeresen a Patsnél LB/SS hibrid játékos, bár inkább nevezhetjük cover LB-nek is Collins mellett. A limitilt dime felállásoknál pedig tavaly Tavon Wilsonnak volt jó megmozdulása. Ott van Harmon is. Nyilván egy posztot sem szabad ilyen korán kizárni a drafton, de én komoly meglepetésnek tartanám ezt a posztot.

A cap szorítása miatt FA-ról nem igazán fog minőséget igazolni várhatóan a New England. Erre ott lesz a draft első(-két) köre.
2015. 02. 28. 10:38
arapum
Az lenne a kérdésem, hogy ha McCourty taget kap, akkor az a 9-9,5 millió dollár összeg beleszámít a capbe? Ahogy láttam, túl vagyunk a határon. Nyilván ezen csökkenteni fog a Revis cut/szerződés átstrukturálása, de még ezekből a számokból se jönne ki a DMC és Revis kettős fizetése. Wilfork cutban pedig biztos vagyok.
2015. 02. 28. 10:58
daelaci
Természetesen beleszámít.
2015. 02. 28. 12:27
Ha mostani állapok mellett kapna taget McCourty, akkor 17 millióval lenne a fizetési plafon felett a Patriots.

Március 10-ig komoly munkában lenne a Patriots FO.

DMC franchise tagjének komoly hatása lehet a Revisszel folytatott tárgyalásokra is. Gostkowskiról nem is beszélve. Ha most fogadni kellene, azt mondanám, hogy az átigazolási piac nyitásának pillanatában nem lesz mindhárom játékosnak szerződése a Patriotscal.
2015. 02. 28. 15:03
athlai
Nekem olyan kérdésem van, hogy mi a helyzet a Brady szerződésének átstrukturálásából adódó pénzzel? Az már el lett költve, illetve ha jól emlékszem az aláírás pénzként felhasználható, nem?
2015. 02. 28. 15:45
"A módosítás nem a fizetési sapka alatt teremt helyet, hanem a pénzgazdálkodásra van hatással..."

gsn cikkéből: http://pats.hu/tom-brady-szerzodesmodositasa
2015. 02. 28. 15:21
BaP
Én azt gondolom, ha az FO az elkövetkezendő 2 hónapban meg tud oldani 4 neuralgikus kérdést ( DMC, Revis, O-fal, DE/DT) akkor egy újabb kiemelkedő 5 év indulhat a franchise történetében, akár (több) újabb címmel.

Kösz a cikket, az alap állításokkal nagyon egyetértek: DMC-t meg kell tartani, mert sem a FA-n, sem draftról nincs alternatívája.
De ezt igaznak tartom Revis esetében is.

A kérdés inkább az, hogy kik lesznek az áldozatok. Mert azok is lesznek.
És itt jön be a nagy FA és draft munka, mert az egészet úgy kell a cap alá tuszkolni, hogy közben vezéráldozat ( nem név, játékának hatása alapján) ne legyen, depth se vesszen sokat ( azt láttuk a Seahawks esetén, mit okoz)

Szóval 15-ben ez a FA és draft, meg undrafted halászat felér izgalomban egy újabb SB-vel :)


2015. 03. 01. 18:49
fatman
meg azért lelkileg is érdekes most, hogy nincs min bánkódni az elmúlt év kapcsán, hisz feljutottunk a csúcsra, tehát nem kell a múlttal foglalkozni (pipa), koncentrálhatunk a jövőre... én legalábbis vhogy így érzem, hogy ezért izgalmas most ez a periódus... és persze szívemben szeretnék minél többet megtartani a jelenlegi győztes csapatból...
2015. 02. 28. 23:12
Burkus
Megvan a 4. gyűrű. Mostantól a többi csak hab a tortán. Címvédésre pedig utoljára éppen a Pats volt képes - több mint egy évtizeddel ezelőtt. Szóval a statisztikai valószínűség nem szól az újabb gyűrű mellett.

A keret mindenképpen gyengülni fog sajnos, ha megtartjuk DMC-t, akkor is. Jó lenne néhány csiszolatlan gyémánt felfedezése vagy újrafelfedezése (Dennard).
Hozzászólás a(z) Pozíciós áttekintés: Safety bejegyzéshez